Επιστημονικό συμπόσιο για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου εορτασμού για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (22-29 Απριλίου) διοργανώνεται Επιστημονικό Συμπόσιο του Summer School της European Society for Immunodeficiencies (ESID), το οποίο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους ιατρούς του ΙΑΣΩ Παίδων, με θέμα «Update on Primary Immunodeficiencies – Inborn Errors of Immunity». Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 06 Μαΐου 2022, ώρα 14:30 έως 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Στόχος του Συμποσίου είναι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και η ενημέρωση των Ιατρών – Συνεργατών και των Επαγγελματιών Υγείας για τα επίκαιρα επιστημονικά θέματα που αφορούν στις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες / εγγενή λάθη της ανοσίας.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι το “Faculty” του ESID Summer School: Fabio Candotti, Eleonora Gambineri, Manfred Hönig, Emma C. Morris, Despina Moshous, Peter Olbrich, Pere Soler Palacín, Kathleen E. Sullivan. Επιστημονικά Υπεύθυνες της Εκδήλωσης είναι οι κ.κ. Μαρία Κανάριου, Παιδίατρος, Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ανοσολογίας, ΙΑΣΩ Παίδων και Despina Moshous, Paediatric Immunology, Haematology and Rheumatology Unit, Hôpital Necker – Enfants Malades, Imagine Institute, University Paris Cité, Paris, France. Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Εκδήλωσης είναι δωρεάν ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω live streaming από το website: https://bit.ly/3y36O7T.

Κορυφαία διάκριση για τη Sanofi

Την κορυφαία διάκριση έλαβε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi και το προϊόν Allegra στα Αριστεία Ε.Ε.Φα.Μ. 2022, το θεσμό που επιβραβεύει τις βέλτιστες και πιο καινοτόμες πρακτικές επικοινωνίας που υλοποιήθηκαν στη φαρμακευτική αγορά. Συγκεκριμένα, το Allegra απέσπασε το 1ο Αριστείο στην κατηγορία «Καλύτερη Καμπάνια Προϊόντων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.», καθώς η Κριτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης και τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς που παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής, κατέταξαν στην κορυφή την επικοινωνιακή καμπάνια του προϊόντος.

Το Allegra αποτελεί ένα μη-κατασταλτικό αντιισταμινικό προϊόν που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, όπως είναι το φτέρνισμα, ο κνησμός, η καταρροή, η ρινική συμφόρηση, τα ερυθρά και υγρά μάτια. Χάρη στη γρήγορη δράση του που ξεκινά εντός 1 ώρας, προσφέρει 24ωρη ανακούφιση στα άτομα που υποφέρουν από εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Η General Manager CHC Greece & Cyprus, Valentina Belcheva, δήλωσε σχετικά: «Η βράβευση του Allegra σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό, όπως είναι τα Αριστεία της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Νιώθουμε υπερήφανοι και ευτυχείς, καθώς η συγκεκριμένη διάκριση αφενός επιβραβεύει την προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, όπου η μεγαλύτερη πρόκληση όλων ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας, και αφετέρου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, προσφέροντας στους ασθενείς καινοτόμα προϊόντα για την κάλυψη των αναγκών τους».

 

Μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος

Ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος και οι επιστήμονες μας καλούν να προσέξουμε το δέρμα μας, να το προστατεύσουμε με αντιηλιακά και να ελέγχουμε κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή που εντοπίζουμε. Στα Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» λειτουργεί: Ιατρείο Μελανώματος & Καρκίνου του Δέρματος (Πλαστικής Χειρουργικής) καθώς και Ιατρείο Δυσπλαστικών Σπίλων & Μελανώματος (Δερματολογίας).
Για ραντεβού οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο 14970 ή e-rantevou https://rantevou.gpapanikolaou.gr.
Σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης λόγω περιορισμών Covid-19 ή επείγοντος μπορούν να επικοινωνουν στο 2313307292.

Χρήσιμα links: http://www.elemmel.gr, https://www.skincancer.org/skin-cancer information/melanoma/ , https://www.euromelanoma.org/,
https://www.euromelanoma.org/…/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE…

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) διοργανώνει κάθε χρόνο την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, η οποία έχει επεκταθεί και σε μήνα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάχνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Αυξάνει με την ηλικία ο κίνδυνος εμφάνισής της

Η εβδομάδα 2-8 Μαΐου 2022 πανευρωπαϊκά είναι αφιερωμένη στην Καρδιακή Ανεπάρκεια και στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Γιατί όμως δίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή τη νόσο και γιατί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) θέτει ως προτεραιότητα την ενημέρωση πολιτών και ασθενών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια; Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής. Η συχνότητα της είναι περίπου 1% στα άτομα κάτω των 65 ετών, και αυξάνει προοδευτικά στο 7% σε άτομα 75 έως 84 ετών και στο 15% σε άτομα άνω των 85 ετών.

Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί νόσο μόνη της αλλά είναι η τελική κατάληξη όλων των άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, δηλαδή της παραμελημένης αρτηριακής υπέρτασης, της μη ελεγμένης χρόνιας αρρυθμίας, της στεφανιαίας νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεων των νεφρών, των πνευμόνων και του θυρεοειδούς αδένα, ενώ φλεγμονές του καρδιακού μυός και κληρονομικά νοσήματα μπορεί σπανιότερα να οδηγήσουν επίσης στην εμφάνισή της. Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται από τον ιατρό με το ιστορικό και την φυσική εξέταση, και η επιβεβαίωση από παρακλινικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και ειδικότερες εξετάσεις αναπνευστικής λειτουργίας εφ όσον κριθούν απαραίτητες.

O βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει παθογόνες καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η μέτρηση ειδικών πεπτιδίων στο αίμα βοηθά στον αποκλεισμό καρδιολογικής αιτιολογίας των συμπτωμάτων και σημείων. Η καρδιακή ανεπάρκεια ευτυχώς δεν είναι συχνή σε μικρές ηλικίες. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της είναι σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς η στεφανιαία νόσος που αποτελεί και την κύρια αιτία της εκφράζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η συχνότητα της είναι περίπου 1% στα άτομα κάτω των 65 ετών, και αυξάνει προοδευτικά στο 7% σε άτομα 75 έως 84 ετών και στο 15% σε άτομα άνω των 85 ετών.

Η θεραπεία της έγκειται στην θεραπεία της πρωταρχικής νόσου, κυρίως όταν η καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε αρχικά στάδια, δηλαδή της αρτηριακής υπέρτασης, παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου, βαλβιδικής νόσου. Ανάλογα με το στάδιο και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας τροποποιείται η χορηγούμενη αγωγή, από τα βασικά φάρμακα που βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία όπως οι αναστολείς του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, οι β αποκλειστές και νεότερα ανάλογα και τα διουρητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την κατακράτηση υγρών, έως την αντιμετώπιση του κινδύνου πρώιμου αρρυθμιολογικού θανάτου με τοποθέτηση ειδικού βηματοδότη-απινιδωτή και την μεταμόσχευση καρδιάς ή την τοποθέτηση συσκευών υποβοήθησης του έργου της καρδιάς στα προχωρημένα στάδια. Η πιο σημαντική θεραπεία είναι η πρόληψη. Στόχος της καρδιολογικής κλινικής πράξης είναι η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για την εκτίμηση, σχεδιασμό και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πνευμονική Υπέρταση: Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου), που φέτος έχει μήνυμα «η Η Πνευμονική Υπέρταση Δεν Έχει Σύνορα», η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από Πνευμονική Υπέρταση, ενώ από την σπάνια μορφή της, την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο.

Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: Δύσπνοια, Ζαλάδα, Κόπωση, Μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα. Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης: Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (π.χ. ιδιοπαθής, κληρονομούμενη, σχετιζόμενη με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή νοσήματα του συνδετικού ιστού), Πνευμονική υπέρταση λόγω Αριστερής καρδιοπάθειας (συχνή επιπλοκή αριστερής καρδιοπάθειας η οποία αφορά σε περίπου 25 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως), Πνευμονική υπέρταση λόγω παθήσεων των πνευμόνων (διαμονή σε υψηλό υψόμετρο που αφορά περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους), Πνευμονική υπέρταση λόγω θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων, Πνευμονική υπέρταση λόγω αιματολογικών ή άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Όλοι αυτοί οι τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης προσβάλουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε πρώιμο θάνατο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ αυτών και παιδιά, μπορεί να αναπτύξουν κάποιο τύπο Πνευμονικής Υπέρτασης. Χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας αδιάγνωστος ασθενής. Ο χρόνος μετράει για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και κοινά με άλλες παθήσεις.

Νέος Country Manager στην Angelini Pharma Hellas

Νέος Country Manager της Angelini Pharma Hellas ο Jannis Gabriele, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του από την 1η Απριλίου του 2022. Συγκεκριμένα, ο κ. Jannis κατέχει τη θέση του Country Manager της Angelini Pharma Ελλάδας & Βουλγαρίας, έχοντας ως έδρα την Αθήνα. Ο νέος Country Manager της Angelini Pharma Hellas, Jannis Gabriele δήλωσε: «Εντάσσομαι στην Angelini Pharma Hellas μετά από πολυετή εμπειρία στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και είμαι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρω στην ανάπτυξη της Angelini Pharma στο απαιτητικό περιβάλλον της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Στην Angelini Pharma, επικεντρώνουμε την προσοχή μας πρωτίστως στην Ψυχική Υγεία και την φροντίδα των καταναλωτών και συμβάλλουμε στην παροχή καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων σε αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες, στους Έλληνες επαγγελματίες υγείας, στα φαρμακεία και στους ασθενείς». Ο Jannis Gabriele διαθέτει πολυετή εμπειρία, άνω των 17 ετών, στον φαρμακευτικό κλάδο, ενώ εντάχθηκε στην Angelini Pharma το 2015 όπου κατείχε θέσεις ευθύνης, στην Angelini Pharma Ρωσίας και Angelini Pharma Ρουμανίας. Νωρίτερα εργάστηκε στη CSC Pharmaceuticals και τη Hilti Group και διαθέτει τίτλο σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Bocconi, στην Ιταλία.

Μείωση 57% στην πιθανότητα εμφάνισης συμπωματικής νόσου με το στέλεχος όμικρον

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό The Lancet Infectious Diseases αναφέρεται ότι η επικράτηση του στελέχους όμικρον μείωσε κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος δέλτα. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα. Παρόλο που η αναμνηστική δόση παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία έναντι του στελέχους δέλτα, προσφέρει επίσης αυξημένη προστασία και έναντι του στελέχους όμικρον, συγκριτικά με όσους είχαν περάσει 25 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Σε μία μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου 2021, μελετήθηκε το αποτέλεσμα της λοίμωξης σε ασθενείς που νόσησαν από στέλεχος δέλτα και ασθενείς με στέλεχος όμικρον, ενώ συμπληρωματικά μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων εμβολίου 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και των ενισχυτικών δόσεων. Η πιθανότητα επαναμόλυνσης με το στέλεχος όμικρον ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το στέλεχος δέλτα (7,6% έναντι 0,7%). Στους 896 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, οι 95,5% νοσούσαν από στέλεχος δέλτα και μόλις το 1,7% από το στέλεχος όμικρον, ενώ οι ηλικιακές ομάδες ήταν: 6% κάτω των 20 ετών, 22,9% ήταν 20-39 ετών, 44,2% ήταν 40-59 ετών, 26,9% άνω των 60 ετών.

Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σημαντικά μικρότερος του αναμενόμενου, με λόγο παρατηρούμενων προς αναμενόμενων νοσηλειών να βρίσκεται στο 0,32. Συγκριτικά με 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, μία τρίτη δόση συσχετίστηκε με 57% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικής νόσου με το στέλεχος όμικρον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά για το στέλεχος δέλτα άγγιζαν το 88%. Ωστόσο παρά τα ελπιδοφόρα αυτά δεδομένα, οι συγγραφείς σχολιάζουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του όμικρον μαζί με τη ικανότητα του να διαφεύγει ως ένα βαθμό του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αντισταθμίζει στην κοινότητα το όποιο όφελος μειωμένων νοσηλειών που παρατηρούνται, ενώ περισσότερα δεδομένα αναμένονται από αντίστοιχες μελέτες άμεσα.

Γιατροί του Κόσμου: Έναρξη λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων κατά της Covid19

Οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Intersos Hellas, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ξεκίνησαν τη λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων κατά της Covid-19, στα Ανοικτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της δράσης είναι η αύξηση της πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού για την προστασία της υγεία τους αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Διαθέτοντας τους απαιτούμενους πόρους, την τεχνογνωσία και την επιστημονική επάρκεια, οι 2 οργανώσεις διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους, εν μέσω της νέας προσφυγικής κρίσης και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Η λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων στα Ανοικτά Πολυϊατρεία, αποτελεί για τους Γιατρούς του Κόσμου μια ακόμα δράση της ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την έναρξή της, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και τον εμβολιασμό, αλλά και τη διάθεση προστατευτικού υλικού σε ευάλωτες ομάδες.

Ο προγραμματισμός του εμβολιασμού γίνεται έπειτα από επικοινωνία με τα Ανοικτά Πολϋιατρεία των Γιατρών του Κόσμου:  Αθήνα: Σαπφούς 12, 210 3213150, Θεσσαλονίκη: Πτολεμαίων 29Α, 2310 566641.

Τι αλλάζει στην κατ’ οίκoν νοσηλεία με το νέο νομοσχέδιο

Την καθιέρωση και την ανάπτυξη της Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (ΚΟΝ) προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, καθιερώνεται η παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας – Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες ΚΟΝ παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της ΚΟΝ και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.

Παράλληλα εντάσσεται η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)  από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου  που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου «η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες που δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται αλλά είναι ανάγκη να παίρνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους».

 

ΕΟΔΥ: 8.015 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 8.015 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 211.369 τεστ. Από τα νέα κρούσματα, 3.373 εντοπίστηκαν στην Αττική, 740 στη Θεσσαλονίκη και 2 είναι εισαγόμενα. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 660. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32+3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.284 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 231 (63,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 119 (51,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (48,48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.614 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 155 (ημερήσια μεταβολή +15,67%).