Η Affidea τιμά την γιορτή της μητέρας

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητέρας, την Κυριακή 8 Μαΐου, ο Όμιλος Affidea δίνει σε όλες τις γυναίκες την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαγνωστικό έλεγχο μαστών για όλο τον μήνα, σε ειδικές μειωμένες τιμές. Συγκεκριμένα προσφέρεται Ψηφιακή Μαστογραφία σε προνομιακή τιμή. Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών. Η μαστογραφία μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πρώιμες μορφές κακοήθειας μικρών διαστάσεων, πολύ πριν γίνουν αντιληπτές με άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε αυξημένες πιθανότητες να επιτύχουμε πλήρη ίαση μέσα από την κατάλληλη θεραπεία. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στο γυναικείο γενικό πληθυσμό αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών, όταν δεν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, και γίνεται ετησίως έως τουλάχιστον και τα 75 έτη. Μεταξύ 35-40 ετών συνιστάται να πραγματοποιείται η πρώτη μαστογραφία για αναφορά και σύγκριση. Στην Αττική υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα για κλινική εκτίμηση και ψηλάφηση μαστού, κατόπιν ραντεβού, στα διαγνωστικά κέντρα της Κηφισιάς (Κηφισίας 190), Αθηνών (Βεντήρη 1 & Β. Σοφίας) και Περιστερίου (Θηβών 177).

Επίσης, στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού στο διαγνωστικό κέντρο Affidea Central (Β. Σοφίας 97, πλατεία Μαβίλη) προσφέρεται ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων που περιλαμβάνει 3D Μαστογραφία – Τομοσύνθεση, Υπερηχογράφημα Μαστών, Ελαστογραφία & Κλινική Αξιολόγηση σε προνομιακή τιμή.
Η ενέργεια ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2022 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα.

 

Έγκριση συνδυασμού nivolumab με χημειοθεραπεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση φθοριοπυριμιδίνη και πλατίνα για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μη χειρουργήσιμο προχωρημένο, υποτροπιάζον ή μεταστατικό καρκίνωμα του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων με έκφραση του PD-L1 στα καρκινικά κύτταρα ≥ 1%. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από την κλινική μελέτη Φάσης 3 CheckMate -648, στο πλαίσιο της οποίας το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία κατέδειξε, στην προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση, στατιστικά σημαντικό και κλινικά ουσιαστικό όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση (OS), σε σύγκριση με τη χορήγηση χημειοθεραπείας μόνο. Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού nivolumab με χημειοθεραπεία ήταν αντίστοιχο με το προφίλ ασφάλειας που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -648 παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) τον Ιούνιο του 2021.

«Αυτή η έγκριση αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την άκρως επιθετική φύση του προχωρημένου καρκινώματος του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων», δήλωσε ο Ian M. Waxman, M.D., επικεφαλής ανάπτυξης του τμήματος καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος της Bristol Myers Squibb. «Το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία είναι μία από τις δύο συνδυαστικές θεραπείες με βάση το nivolumab που εγκρίθηκαν πρόσφατα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερο όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον περισσότερες ελπίδες για τους ασθενείς». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Επέκταση συνεργασίας Faran – Pharmanovia

Η ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ με παρουσία στον χώρο της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 1950 και η PHARMANOVIA, επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη θεραπευτική κατηγορία της Αιματολογίας/Ογκολογίας. Στο πλαίσιο της νέας τους συμφωνίας, η FARAN αναλαμβάνει την διανομή στην Ελληνική αγορά ενός επιπλέον αιματολογικού θεραπευτικού σκευάσματος της PHARMANOVIA.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά στο πρωτότυπο φαρμακευτικό σκεύασμα με τη δραστική ουσία Κλαδριβίνη (cladribine), η οποία ενδείκνυται για τη θεραπεία της Λευχαιμίας από τριχωτά κύτταρα, καθώς και για τη θεραπεία ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία εκ Β-κυττάρων. Ο Γενικός Διευθυντής της FARAN, Παναγιώτης Κουκουλομμάτης ανέφερε σχετικά: «Ένα ακόμα πρωτότυπο προϊόν υψηλής θεραπευτικής αξίας εμπλουτίζει το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της FARAN στην Αιματολογία και ενδυναμώνει την θέση της εταιρείας στην Ελληνική αγορά.

Με τη νέα μας συμφωνία συνεχίζουμε την ήδη επιτυχημένη συνεργασία μας με την Pharmanovia που ξεκίνησε με τη διάθεση φαρμάκου για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης το 2018. Η FARAN πιστή στο όραμα και τις αξίες της, διευρύνει συνεχώς τις συνεργασίες της με κορυφαίους Φαρμακευτικούς οίκους και συνεχίζει να προσφέρει θεραπευτικές προτάσεις Υψηλής Ποιότητας & Θεραπευτικής Αξίας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών προς όφελος του Έλληνα ασθενή αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας».

Ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της PHARMANOVIA V. Drizhal τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επέκταση της συμφωνίας με τη FARAN, η οποία πλέον αναλαμβάνει την προώθηση και διανομή ενός ακόμα πρωτότυπου προϊόντος μας. Η μακροχρόνια εμπειρία και η αναπτυξιακή πορεία της FARAN, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι διασφαλίζουμε την βέλτιστη εκπροσώπηση των προϊόντων μας στην ελληνική αγορά».

Σωστή χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων

Την απόφαση να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών, σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, μετά και τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, έλαβαν ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος και ο ΙΔΕΕΑΦ. Τα σεμινάρια υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Ν. Τσανάκα και πανεπιστημιακής επιστημονικής ομάδας του, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία και την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ.

Το πρώτο σεμινάριο για το 2022 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Chris & Eve, στην Κομοτηνή για τα μέλη των Φ. Συλλόγων Δράμας, Έβρου, Ξάνθης & Ροδόπης. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο φαρμακοποιός να γίνει «εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης» για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για τη συμμόρφωση στη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης αυτής συντελούν τα εξής στοιχεία: Το παιδικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πνευμονοπάθεια στα παιδιά.

Από πολλές μελέτες είναι αποδεδειγμένο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ασθενών αυτών δεν χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές εισπνεομένων φαρμάκων και ένα παρόμοιο ποσοστό δεν έχει καλή συμμόρφωση στη μακροχρόνια λήψη τους. Ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας.
Κάθε σεμινάριο θα μοριοδοτηθεί με 8 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.
Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σεμιναρίου επισκεφτείτε το www.ideeaf.gr/anapneustikes

Συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας

Η έναρξη της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής των δεδομένων υγείας και τη στήριξη της έρευνας, και ταυτόχρονα, εξασφάλιση του γεγονότος ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οπρόεδρος του ΙΣΑ, και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έκανε λόγο για μία οραματική πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστήμη να εμβαθύνει την έρευνα πάνω σε σοβαρές ασθένειες και υπογράμμισε πως αυτό το νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο υγείας, «υπηρετεί» την πρόληψη η οποία, όπως ανέφερε, είναι το ισχυρότερο μας όπλο στην προσπάθεια για τη διατήρηση της υγείας των πολιτών.

Τη σημασία της πρόληψης αναγνώρισε και η Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία έκανε λόγο για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα προόδου προς την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ. Παράλληλα επισήμανε τη σημασία υποστήριξης των κρατών μελών για τη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, μέσα από τη δρομολόγηση κοινών πολιτικών. Σχετικά με την πανδημία και τις συνέπειες της ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η υγειονομική κρίση αποτέλεσε και μία ευκαιρία για τη δρομολόγηση γρήγορων λύσεων από πλευρά της ΕΕ και εστίασε στη μετα-covid εποχή.

«Η διατήρηση της υγείας των πολιτών μέσω κυρίως της ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης πρέπει να είναι προτεραιότητα και στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « Περνάμε σε μία νέα εποχή μετά την πανδημία η οποία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απέναντι σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής, οφείλουμε όλα τα κράτη μέλη να είμαστε σύμμαχοι με μοναδικό μας γνώμονα την προστασία των πολιτών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο και η προτεραιότητα μου να μετατρέψω την Αττική σε μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας και πάνω σε αυτό το όραμα εργαζόμαστε καθημερινά και στοχευμένα».

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Αντιπρόεδρο Ε. Μεϊμαράκη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι μέσα από σημαντικές κρίσεις, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η Ε.Ε. βγαίνει ισχυρότερη και περισσότερο θωρακισμένη.
Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη μόνο συντεταγμένα και με ενότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις της εποχής όπως είναι η παρούσα ενεργειακή κρίση, επικαλούμενος και τα ισχυρά αντανακλαστικά που επέδειξε στο ζήτημα της πανδημίας, ακολουθώντας μία ενιαία πολιτική εμβολιασμών.

 

ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»: δράση ενημέρωσης για το μελάνωμα

Η Αποκεντρωμένη Μονάδα -Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων Θεσσαλονίκης- του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ανανεώνει και φέτος την δράση της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και έγκαιρης αντιμετώπισης του Μελανώματος και του Καρκίνο του Δέρματος, τιμώντας με συνέπεια τον Παγκόσμιο Μήνα Επαγρύπνησης για τη νόσο.
Προς τον σκοπό αυτό, το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του για να προσφέρει καθημερινά τη ΔΩΡΕΑΝ Ολοσωματική Εξέταση Σπίλων (ελιές) στην κοινότητα.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση του μελανώματος ποικίλει ενώ για τις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 3 – 5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού για κάθε έτος. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι συναντώνται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και συνδέονται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το κακόηθες μελάνωμα κάνει μετάσταση σε λεμφαδένες και εσωτερικά όργανα, για αυτό το λόγο η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι μείζονος σημασίας. Σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο, το Νοσοκομείο μας, από τις 10 Μαϊου 2022 και κάθε μέρα έως τις 10 Ιουνίου 2022, θα προσφέρει δωρεάν ολοσωματική δερματική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και θα παρέχει την απαραίτητη συμβουλευτική πληροφόρηση με παρεμβάσεις των ειδικών του, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα όποιο πρόβλημα διαγνωσθεί. Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους εύκολα και γρήγορα όλο το 24ωρο μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στην ηλεκτρονική σελίδα www.nadn.gr . Η πλατφόρμα των ραντεβού ξεκινά στις 7/5.

Νέες προοπτικές για τις φαρμακευτικές εταιρείες στη μετά-covid εποχή

Η πολυδιάστατη επίδραση της πανδημίας στους ανθρώπους που υπηρετούν το χώρο της Υγείας και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της συζήτησης στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management, με τίτλο «METAPHARMA: Μαζί διαμορφώνουμε το Μέλλον της Υγείας», το οποίο διεξήχθη στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2022 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), Ντανιέλα Μάλο, ανέφερε: «Έχουμε την πεποίθηση πως, όλα όσα θα έχετε αποκομίσει μετά το τέλος του 3ημέρου θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνει η νέα εποχή, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως στην Ε.Ε.Φα.Μ. δίνουμε έμπρακτα και ουσιαστικά “αξία στο στέλεχος”». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ότι το φάρμακο είναι προϊόν. Η υγεία είναι το αγαθό. Για να παραχθεί όμως το προϊόν που ονομάζεται “φάρμακο” απαιτούνται δισεκατομμύρια ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή 8.000 προϊόντα βρίσκονται παγκοσμίως σε κλινικές δοκιμές και ανάπτυξη. Ο στόχος είναι κοινός για όλους τους εμπλεκομένους: το αγαθό της υγείας», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντή ΒΙΑΝ Α.Ε., πρόεδρος της ΕΦΕΧ, Δημήτρης Μωραΐτης. Ο Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος & Κύπρου, Αντιπροέδρος PIF Γιώργος Τουσίμης, αφού αναφέρθηκε στη συνταγή της επιτυχίας των Συνεδρίων της Ε.Ε.Φα.Μ., τόνισε «Το ότι συμμετέχουμε όλοι μαζί, οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της υγείας, σε μία συζήτηση για το πώς η κοινωνία αποτιμά το έργο της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα καθώς και το ότι ακούμε συγκεκριμένες προτάσεις των ειδικών επικοινωνίας για το πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την εικόνα του κλάδου, είναι κάτι πρωτόγνωρο και μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά να πάμε μπροστά».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε: «Υπάρχει ένας κλάδος που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα στην Ελλάδα, η Φαρμακοεπιδημιολογία, δηλαδή η μελέτη της χρήσης και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου στους πληθυσμούς. Ένας φορέας σαν τον ΕΟΔΥ, μαζί με τον ΕΟΦ, θα μπορούσε να επεκτείνει αυτόν τον κλάδο, ο οποίος θα μπορέσει να παρέχει ψηφιοποιημένα δεδομένα, που θα εξασφαλίσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων».

«. Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις: η διασυνδεσιμότητα των συστημάτων και η διασύνδεση των ελληνικών συστημάτων με τα ευρωπαϊκά. Για να πάρουμε αποφάσεις πλέον σε όλα τα επίπεδα πρέπει να έχουμε real world data και real world evidence. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία παγκόσμια συνεργασία», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου. Μιλώντας για την εικόνα των φαρμακευτικών εταιρειών στα μάτια των ασθενών, ο Δηµήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασθενών, ανέφερε ότι «οι χρονίως πάσχοντες είναι γνώστες της αξίας του φαρμάκου», απενοχοποιώντας την έννοια του κέρδους: «Για ποιο λόγο να μην έχεις μεγαλύτερο κέρδος, όταν το επανεπενδύεις για να δώσεις περισσότερη υγεία; Αυτό που θέλουμε εμείς είναι η αξία να επιστρέφει στον ασθενή. Αυτό μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δίκαια και με προτεραιότητες οι πεπερασμένοι πόροι. Η ψηφιακή υγεία και ο μετασχηματισμός, όταν γίνει σωστά, μπορεί να μας δώσει αυτή την οικονομία κλίμακας και τη μεγάλη απόδοση».

Έρευνα: Βελτιωμένη εικόνα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μετά την πανδημία

Τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έρευνας που εκπόνησε η Ε.Ε.Φα.Μ. αναφορικά με την εικόνα που έχουν σήμερα οι πολίτες για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το Σύστημα Υγείας, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύµβουλος της MRB Hellas, Δηµήτρης Μαύρος, στο 13ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management.

H έρευνα κατέδειξε μία βελτιωμένη εικόνα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μετά την πανδημία, χωρίς όμως η βελτίωση αυτή να είναι θεαματική, καθώς από τη μία πλευρά αναφέρονται ως «δέντρο της ζωής», από την άλλη όμως εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Πάντως, η αναγνώριση της θετικής συμβολής τους στην ανθρώπινη ζωή, που αναδείχθηκε στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, φαίνεται να αμβλύνει σημαντικά την κριτική διάθεση. Στην επίδοση των φορέων στην πανδημία Covid-19, οι φαρμακευτικές εταιρείες ήρθαν στην 4η θέση, μετά τους φαρμακοποιούς, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και τον προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Όσον αφορά στο βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών, η φαρμακοβιομηχανία φαίνεται να χάνει έδαφος συγκριτικά με άλλους κλάδους – σε σχέση με το 2017 – κυρίως λόγω της εξωστρεφούς πολιτικής που ακολούθησαν οι κλάδοι αυτοί, μέσω οργανωμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

Αναφορικά με το σύστημα υγείας, προκύπτει ότι το αφήγημα του «ηρωικού ΕΣΥ» κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τείνει να «ξεθωριάσει», καθώς οι αναφορές στην ποιότητα και την αφοσίωση του ιατρικού προσωπικού φαίνεται να υπερκαλύπτονται από τις δομικές αδυναμίες (υποδομές, προσωπικό). Μάλιστα, η έρευνα ανέδειξε και ερωτηματικά ως προς την αρτιότητα της αντιμετώπισης των περιστατικών Covid-19 κατά τα επόμενα κύματα και κατέδειξε διαφορές μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η «Υγεία/Περίθαλψη/Πανδημία» κατάλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Pfizer: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία κάθε χρόνο εορτάζεται στις 8 Μάϊου, η Pfizer Hellas, παρουσιάζει μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με κεντρικό μήνυμα «Η αλήθεια βρίσκεται #KapouStiMesi».

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία παρουσιάζει αντιφατικά συμπτώματα με πόνους στη μέση, στη λεκάνη και στο πίσω μέρος των μηρών. Οι πόνοι βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται με την ακινησία. Έτσι, οι ασθενείς παραπονιούνται για πρωινή δυσκαμψία, ενώ ο πόνος ή το πιάσιμο βελτιώνονται μέσω της κίνησης, μέχρι το τέλος της ημέρας. Τα συμπτώματα επιστρέφουν στη χαλάρωση, στην ανάπαυση και κατά τη διάρκεια του ύπνου1-10.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή σε νέους άνδρες μεταξύ 20 και 45 ετών. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με τη νόσο περίπου 24.000 άνθρωποι ετησίως.

Η νέα εκστρατεία #KapouStiMesi, επικεντρώνεται στα αντιφατικά συμπτώματα της νόσου παρουσιάζοντας έναν νέο άντρα, ο οποίος «πονά το πρωί», αλλά είναι «καλά ως το βράδυ», ενώ προτρέπει όσους πιθανόν έχουν παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ρευματολόγο για να συζητήσουν αναλυτικά τα συμπτώματα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, δημιουργήθηκε και το microsite www.kapoustimesi.gr  όπου το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τα συμπτώματα της ιδιαίτερης αυτής νόσου, με έναν δημιουργικό και διαδραστικό ενημερωτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες καλούνται να βρουν τις κρυμμένες λέξεις/ συμπτώματα σε ένα κρυπτόλεξο και να συγκεντρώσουν πόντους. Κάθε πόντος από κάθε σύμπτωμα που βρίσκει ο παίκτης αντιστοιχεί σε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο η Pfizer Hellas θα προσφέρει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν».

Όπως ανέφερε η Ευαγγελία Καταξάκη, MD, MSc, PhD, Ρευματολόγος, Πρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ «Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική νόσος, η οποία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα χρόνιο πόνο, μείωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.  Ο ρευματολόγος Καρόκης Δημήτριος, Αντιπρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, τόνισε ότι υπάρχει διεθνώς μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση, που φτάνει μέχρι και τα 9 χρόνια, λόγω μη έγκαιρης αναγνώρισης των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της νόσου. Από την πλευρά της, η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΡευΜΑζήν» υπογράμμισε την ανάγκη για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2023.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την παράταση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID (EUDCC), το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, για άλλους 12 μήνες. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα ψηφίσματα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παράταση με 432 ψήφους υπέρ, 130 ψήφους κατά και 23 αποχές (πολίτες της ΕΕ) και 441 ψήφους υπέρ, 132 ψήφους κατά και 20 αποχές (υπήκοοι τρίτων χωρών).

Παράλληλα, με την παράταση της ισχύος του EUDCC έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά διαγνωστικού ελέγχου με βάση νέους τύπους εξετάσεων αντιγόνων.

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις ισχύουσες προτάσεις προκειμένου να τονίσουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορίας των κατόχων του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εκτός εάν αυτοί είναι απολύτως αναγκαίοι. Εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του ECDC και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Επίσης, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει ύστερα από έξι μήνες εάν το καθεστώς του EUDCC είναι ακόμη αναγκαίο και αναλογικό. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη η περίοδος εφαρμογής του κανονισμού και να καταργηθεί μόλις η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει.