Αρνητικές οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη γονιμότητα των γυναικών

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων αλλά και στο περιβάλλον τους. Η συχνότητά της συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Πράγματι, 39% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και 13% παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η παχυσαρκία οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και αύξηση των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και υπογονιμότητα. Αυξάνει μάλιστα τον κίνδυνο για διαφόρους τύπους καρκίνων, μεταξύ των οποίων και γυναικολογικών. Επιπρόσθετα, οι παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυες παρουσιάζουν συχνότερα σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και διάφορες επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου, Ευανθία Κασσή, Μελπομένη Πέππα, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σήμερα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες. Οι οδηγίες αυτές προτείνουν κλιμάκωση των θεραπευτικών μέτρων ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την συνύπαρξη άλλων νοσημάτων (συννοσηρότητες).

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος [βάρος (kg)/ύψος (m)2]. Σε όλους τους υπέρβαρους (ΔΜΣ>25 kg/m2) ή παχύσαρκους (ΔΜΣ>30 kg/m2) ασθενείς προτείνεται περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Σε παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ>30 kg/m2) ή άτομα με ΔΜΣ >27 kg/m2 και παρουσία νοσημάτων που επιδεινώνονται από την παχυσαρκία συνιστάται συχνά επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, από τους στόματος ή ενέσιμη. Χειρουργική αντιμετώπιση με βαριατρικές επεμβάσεις συστήνεται σε άτομα με ΔΜΣ>40 kg/m2 ή ΔΜΣ>35 kg/m2 και παρουσία συννοσηροτήτων.

Σχετικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες, συνολικά 5 επιλογές έχουν έγκριση επί του παρόντος από τον αμερικανικό FDA και αφορούν στην ορλιστάτη, στο συνδυασμό φαιντερμίνης και τοπιραμάτης, στο συνδυασμό ναλτρεξόνης και βουπροπιόνης, στη λιραγλουτίδη και στη σεμαγλουτίδη. Οι πρώτες 3 λαμβάνονται από του στόματος, η λιραγλουτίδη δίδεται ως ημερήσια υποδόρια ένεση, ενώ η σεμαγλουτίδη ως εβδομαδιαία υποδόρια ένεση. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν οι περισσότερες από τις ανωτέρω φαρμακευτικές επιλογές, που πρέπει φυσικά να χορηγούνται με οδηγία και παρακολούθηση από ειδικούς ιατρούς.

Στο γενικό πληθυσμό ως συννοσηρότητες λογίζονται η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπνική άπνοια, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και η καρδιαγγειακή νόσος. Η παχυσαρκία όμως δημιουργεί προβλήματα και στη γονιμότητα και στην έκβαση της κύησης. Από την άλλη, είναι σημαντικότατες οι ευνοϊκές αλλαγές από την έγκαιρη απώλεια βάρους πριν την κύηση.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία ιδιαίτερα όσον αφορά την παχυσαρκία στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επιπρόσθετες παράμετροι που αντλούνται από το γυναικολογικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για έγκαιρη εντατικοποίηση της θεραπείας. Βέβαια, τα φάρμακα για την παχυσαρκία δεν έχουν μελετηθεί στην κύηση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκειά της. Οπότε, χρειάζεται κατάλληλη συμβουλευτική, έγκαιρη παρέμβαση πριν την προσπάθεια για τεκνοποίηση και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση κύησης.

Σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) είναι αφιερωμένη η 10η Μαΐου. Με αυτή την αφορμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, υπενθυμίζει την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, Το εν λόγω ρευματικό νόσημα δεν είναι σπάνιο• αρκεί να σκεφτούμε ότι μονάχα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ. Ειδικότερα, ο ΣΕΛ, όπως και τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα, εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 14-40 ετών, ενώ δε λείπει και στα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει ιστορικό νόσησης από Λύκο στην οικογένεια. Εξαιτίας των πολλαπλών εκδηλώσεων του νοσήματος επηρεάζεται δραματικά η καθημερινότητα των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, στις μέρες μας, παρά τη σοβαρότητα του νοσήματος, η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία του επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή, ενώ η πρόγνωση των ασθενών με ΣΕΛ έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στην τελευταία εικοσαετία, καθώς το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε ύφεση, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον Λύκο και την ενίσχυση της ορατότητας των ασθενών, η ΡευΜΑζήν πραγματοποιεί διαδικτυακά δράση μέσω Facebook, συλλέγοντας κείμενα και φωτογραφίες ασθενών με ΣΕΛ με θέμα «Το ταξίδι μέχρι τη διάγνωση». Οι φωτογραφίες των ασθενών περιέχουν ενδυματολογικά στοιχεία σε μοβ χρώμα, το οποίο συνδέεται σε όλο τον κόσμο με τον ΣΕΛ.

Η Δ.Ο.Θ. συνεχίζει την παγκόσμια εκστρατεία για τη θαλασσαιμία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, είχε θέμα «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου: Συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα για τη βελτίωση της γνώσης για τη θαλασσαιμία», φιλοδοξώντας να μεταδώσει το μήνυμα πως όσο περισσότερη ορθή ενημέρωση και γνώση έχουμε για αυτή τη σοβαρή πάθηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε ασθενή.

Η παγκόσμια εκστρατεία που διεξάγει η ΔΟΘ για 18η συνεχή χρονιά υπογραμμίζει ότι η συλλογική δράση για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης γύρω από τη θαλασσαιμία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. «Παρά την «εξάπλωση» της θαλασσαιμίας με αυξανόμενο ρυθμό παγκοσμίως, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτήν, καθώς και οι εθνικά συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την αποτελεσματική πρόληψη, έλεγχο και διαχείρισή της, παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες σε πληθώρα χωρών.

Σήμερα καλούμε για την εντατικοποίηση τέτοιων προσπαθειών και τη συλλογική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αλλάξει αυτό», δήλωσε η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ. η ΔΟΘ έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου μια μαζική διαδικτυακή εκστρατεία με πλούσιο υλικό επικοινωνίας για τη διάδοση των μηνυμάτων και των χρήσιμων πληροφοριών της Εκστρατείας «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου για τη Θαλασσαιμία!» και για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής όλων των υποστηρικτών.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει αναπτύξει 4 νέα ενημερωτικά φυλλάδια που εξηγούν με απλό και περιεκτικό τρόπο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη νόσο. Αυτό το υλικό διατέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΘ, σε περισσότερες από 20 γλώσσες, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και ΜΚΟ από όλο τον κόσμο και να τους παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία και έρευνα της θαλασσαιμίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2022 θα τιμηθεί σε περισσότερες από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, αιμοδοσίας, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιστημονικές συναντήσεις κ.λπ.

Άλμα Ζωής: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο

O Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων του, διοργανώνει διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια με ιατρικά θέματα που αφορούν κάθε γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού. Σκοπός των διαδικτυακών Σεμιναρίων είναι να δώσει δύναμη και ελπίδα στις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διάγνωση και θεραπεία και να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Τη Τρίτη στις 10/05 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί το Facebook live Webinar με θέμα: «Θυρεοειδής Αδένας & Οστεοπόρωση» Ομιλήτρια, η Χρυσουλίδου Αλεξάνδρα, MD PhD, Διευθύντρια Ενδοκρινολογικού Τμήματος, ΑΝΘ Θεαγένειο.
Τρόποι σύνδεσης στο σεμινάριο: Aπό τη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook

Ο ΟΚΑΝΑ υπέρμαχος της φιλοσοφίας της μείωσης της βλάβης

Η 7η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της, αλλά και την ανάγκη της καθημερινής εφαρμογής της. Ο ΟΚΑΝΑ είναι υπέρμαχος της φιλοσοφίας της Μείωσης της Βλάβης, εφαρμόζοντάς την καθημερινά στο πεδίο εδώ και 25 χρόνια. Οι υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης και Άμεσης Πρόσβασης παρέχονται από τον ΟΚΑΝΑ σε χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και στοχεύουν στην προσέγγιση και την παροχή βοήθειας σε αυτή την ομάδα των χρηστών στο «εδώ και τώρα», κυρίως γιατί δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους και δεν έχουν αναπτύξει κίνητρο προκειμένου να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η προσέγγιση των ενεργών χρηστών γίνεται εκτός δομών, στους χώρους συνάθροισής τους- «πιάτσες» μέσω του streetwork. Με εστιασμένες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και οι ωφελούμενοι μπορούν πλέον να ενταχθούν σε θεραπευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης και διαχείρισης της εξάρτησής τους. Στο πλαίσιο της μείωσης της βλάβης, οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνουν προγράμματα διανομής υλικών ασφαλούς χρήσης (ενέσιμης ή εισπνεόμενης), προφυλακτικών, σίτισης, φροντίδας υγείας και υγιεινής, δημιουργικής απασχόλησης, στέγασης, και άμεση πρόσβαση σε προγράμματα υποκατάστασης.

Στόχος των υπηρεσιών Μείωσης της Βλάβης είναι η ιατρική και θεραπευτική φροντίδα, η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της επαφής των χρηστών με δομές υγείας, η κινητοποίηση για την ένταξή τους σε θεραπευτικά προγράμματα, ο περιορισμός της όχλησης και της παραβατικότητας που πιθανόν συνδέεται με την χρήση, και φυσικά ο περιορισμός της βλάβης και των κινδύνων που σχετίζονται με την χρήση. Απώτερος στόχος της μείωσης της βλάβης είναι η προάσπιση της ατομικής και Δημόσιας Υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος της πρόσβασης σε θεραπεία.

Το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ προάγει τη φιλοσοφία της Μείωσης της Βλάβης και σήμερα έχει την πιο ισχυρή παρουσία από την ίδρυση του Οργανισμού, τόσο σε δομές και υπηρεσίες, όσο και σε παρεμβάσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης διευρύνοντας τις δράσεις του και εδραιώνοντας νέες δομές και υπηρεσίες, υιοθετεί μια ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση με απώτερο στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών των ουσιοεξαρτημένων συμπολιτών μας.

Ορόσημο αποτελεί η νέα δομή του ΟΚΑΝΑ «STEKI 46», ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης με σαφείς όρους και ρητές προϋποθέσεις στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διεύρυνση της χορήγησης Ναλοξόνης αποτελούσε πάγιο αίτημα των ουσιοεξαρτημένων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο θανάτου από υπερδοσολογία. Μέχρι σήμερα, η ναλοξόνη χορηγούνταν μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις υπερδοσολογίας να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι τη διακομιδή του περιστατικού.

Ο ΟΚΑΝΑ αναγνώρισε άμεσα την ανάγκη για τη διεύρυνση της χορήγησης της Ναλοξόνης στο πεδίο και από άλλους επαγγελματίες υγείας, θεραπευτές–streetworkers και το 2020 γνωμοδότησε θετικά για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με απώτερο στόχο την αποφυγή θανάτων από υπερδοσολογία. Τον Δεκέμβριο του 2021 καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διεύρυνση της χορήγησης της εισπνεόμενης ναλοξόνης και από επαγγελματίες του πεδίου. Οι streetworkers του ΟΚΑΝΑ, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο πεδίο των εξαρτήσεων και σε Καταστήματα Κράτησης θα μπορούν να χορηγούν το αντίδοτο και να προλαμβάνουν τον θάνατο. Η χορήγησή θα πραγματοποιείται πλέον με σαφείς όρους και προϋποθέσεις και μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση από τον ΟΚΑΝΑ.

Φαρμακεία: Αύξηση 26,8% στις πωλήσεις OTC

Αύξηση 26,8% σημείωσαν οι πωλήσεις OTC στα φαρμακεία λιανικής για την περίοδο 18/04/22-24/04/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την εν λόγω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (19/04/21-25/04/21) ως εξής:
·         Φάρμακα: +1,9% (+145,9 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα OTC: +25,6% (+444,3 χιλ.τμχ.)
·         Καλλυντικά: -5,2% (-41,3 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα διατροφής: +3,7% (+2,8 χιλ.τμχ.)
·         Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +41,7% (+225,4 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 19/04/21 – 25/04/21 είναι:
·         Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 47,7% (+223,2 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά 41,3% (+243,8 χιλ.τμχ.)
·         Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 16,4% (-17,5 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα διατροφής, τα προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 34,9 % (+2,4 χιλ.τμχ.)
·         Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 104,8% (+158,7 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Δημιουργία κέντρου αριστείας για την υγεία και την ευεξία

Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίου φήμης και της Grecotel, του ηγετικού ομίλου στον Τουρισμό στη χώρα μας. Το Κέντρο έχει στόχο την προώθηση των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος την Μεσογειακή Διατροφή που βασίζεται στην Κρητική Δίαιτα και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής (7 Countries Study).
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής.
Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, καθώς αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον Τουρισμό υψηλού επιπέδου, αλλά και τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδρυτή του για τη μητέρα γη. Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης γέννημα-θρέμμα της κρητικής γης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία προωθώντας το κρητικό λάδι, δημιούργησε την πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα της Grecotel στο Ρέθυμνο, που έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.
Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Amirandes Grecotel Boutique Resort παρουσία των τοπικών αρχών και των μελών του Advisory Board του Κέντρου.
Τους επιστήμονες και τις τοπικές αρχές καλωσόρισε εκ μέρους του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel o κος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Grecotel Operations Director, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνια του Ομίλου, καθώς το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία υλοποιεί ένα όραμα του κυρίου Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο οποίο o Όμιλος έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες δίνοντας ιδιαίτερη αξία και προβολή στο κομμάτι της Κρητικής Διατροφής και της διασύνδεσης του Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό.
Ο κ Κάλης, στην ομιλία του τόνισε ότι το Κέντρο αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Έχει έδρα το Ρέθυμνο, την πατρίδα της Grecotel, ενώ συμμετέχουν διεθνείς επιστήμονες και προσωπικότητες στο χώρο της επιστήμης, της διατροφής, της εκπαίδευσης και του υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και αναγνωρισμένοι ‘Έλληνες καθηγητές.

ΙΣΑ: Προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στην ιδιωτική φροντίδα υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, τις προτάσεις του, για νομοθετικές ρυθμίσεις στην ιδιωτική Φροντίδα Υγείας που συνέταξαν οι Επιτροπές Ιδιωτικής Περίθαλψης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΙΣΑ, υπό τον συντονισμό των Ι. Κεχρή, και Σ. Προβατά και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ του ΙΣΑ. Οι προτάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των σχέσεων του ιδιώτη ιατρού, μισθωτού ή ελευθεροεπαγγελματία, με ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο ΙΣΑ ζητά να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», καθώς διορθώνουν χρόνιες στρεβλώσεις, αποκαθιστώντας την αξία των Ιατρών, χωρίς τους οποίους είναι πρακτικά ανέφικτη, η λειτουργία της αγοράς της Ιδιωτικής Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και οικονομικών απολαβών για τον ιατρικό κόσμο. Στόχος μας είναι σταματήσει η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας».

Η Merck παρουσιάζει τη νέα, φιλική προς το περιβάλλον, συσκευασία Slim Pack για τα Προϊόντα Γονιμότητας*

Merck, κορυφαία εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της «Slim Pack», της νέας συσκευασίας των θεραπειών της για τη γονιμότητα, με μειωμένο μέγεθος για να προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η νέα συσκευασία είναι κατά 40% μικρότερη από αυτήν που κυκλοφορούσε για τις πένες γονιμότητας έως τώρα. Καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο για τη φύλαξή της στο ψυγείο, είτε στο φαρμακείο  είτε στο σπίτι, η «Slim Pack» θα βελτιώσει τις συνθήκες μεταφοράς και αποδοτικότητας και θα διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα διανομής, αλλά και τους ασθενείς. Το κυριότερο είναι ότι τα προϊόντα γονιμότητας, διατηρώντας την ίδια αμετάβλητη και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, θα κυκλοφορούν πλέον σε επανασχεδιαζόμενη, μικρότερη συσκευασία που θα διατίθεται με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

«Η κυκλοφορία της Slim Pack είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς στη Merck,  εστιάζουμε σε ενέργειες  που έχουν υψηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πιστεύουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση πολλών παγκόσμιων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή ή η έλλειψη πόρων. Οι νέες συσκευασίες των θεραπειών της Merck για την υπογονιμότητα πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, συνδυάζοντας την επιστημονική καινοτομία και τις αποδεδειγμένα υψηλές επιδόσεις, με λύσεις που προτάσσουν την παράμετρο της βιωσιμότητας», επισήμανε ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, BU Head Fertility & CM&E.

Η συσκευασία «Slim Pack» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Merck, μια σημαντική επιχειρηματική προτεραιότητα στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Merck για τη Βιωσιμότητα.

Η νέα συσκευασία αποτελείται από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη πλαστική θήκη, με στόχο τη μείωση της ετήσιας παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων κατά 180 μετρικούς τόνους, περίπου. Επιπλέον, η μείωση του μεγέθους της συσκευασίας έχει θετικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η μείωση της ανάγκης για ψυχρό χώρο αποθήκευσης επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων με λιγότερες αποστολές. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση χώρου φτάνει στο 55% ανά παλέτα.

*Προϊόντα που περιέχουν θυλακιοτροπίνη άλφα

Η SYMMETRIA εγκαινιάζει το πρώτο SYMMETRIA® SPOT στην Αθήνα σε συνεργασία με τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Οι δύο πρωτοπόρες εταιρείες, SYMMETRIA® και ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ενώνουν τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και ευεξίας.

Το πρώτο SYMMETRIA® SPOT λειτουργεί στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπων, στον 6ο όροφο, προσφέροντας ολοκληρωμένες και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, ομορφιάς, αντιγήρανσης, διαχείρισης σωματικού βάρους και ιατρικής ευεξίας.

Η SYMMETRIA® ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου SYMMETRIA® SPOT με στόχο τη δημιουργία στοχευμένων, σύντομων σε διάρκεια και τεχνολογικά εξελιγμένων θεραπειών για το πρόσωπο και το σώμα, με κόστος προσβάσιμο στον μέσο καταναλωτή, που ενδιαφέρεται για το «value for money», σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

Τα SYMMETRIA® SPOTs, εμπνευσμένα από τις συνήθειες των post-millennials,  μπορούν να προσελκύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας. Με σύμμαχο την τεχνολογία, σε μία ψηφιοποιημένη εποχή που οι περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις καλύπτονται πλέον διαδικτυακά, οι online συνεδρίες, η επικοινωνία με τον καταναλωτή μέσω μηνυμάτων και εφαρμογών και ο αναβαθμισμένος τεχνολογικά εξοπλισμός, δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα, όσον αφορά την προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα.

Στους νέους χώρους εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα για το πρόσωπο και το σώμα,  χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, σε συνεργασία με μεγάλες παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού ώστε να γίνεται πραγματικότητα η φιλοσοφία της SYMMETRIA®, «minimum intervention – maximum effect»®. Η επιστημονική ομάδα που πλαισιώνει τα SYMMETRIA® SPOT  είναι εκπαιδευμένη στη SYMMETRIA®  ώστε να παρέχει  υπηρεσίες 7 αστέρων σε τιμές εξαιρετικά προσιτές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος και σεβόμενη την εταιρική κοινωνική ευθύνη, η SYMMETRIA® έχει αναπτύξει μια περιβαλλοντική πολιτική “Paperless”, με στόχο τη μείωση της χρήσης χαρτιού και συνεπώς τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αειφορία του πλανήτη, η SYMMETRIA®, καθώς και τα SYMMETRIA® SPOTs , καλούν τους επισκέπτες να επιλέγουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται, περιορίζοντας έτσι τη χρήση χαρτιού όσο το δυνατόν περισσότερο.

Περισσότερες πληροφορίες:

SYMMETRIA® SPOT, Λεωφόρος Κηφισίας 132 και Παπαδά, 6ος όροφος.

Τηλέφωνο: 210 6966366

Ωράριο λειτουργίας: 10:00 -20:00