ΠΦΥ στα νησιά: σημαντικά κενά στο νομοσχέδιο του υπουργείου

Σημαντικά κενά αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών παρουσιάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό και της ΠΦΥ.  μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα, στα μικρά νησιά πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό, τη στιγμή που σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί. Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν δεν υπάρχει σε μια περιοχή ο προσωπικός γιατρός, οι πολίτες μπορούν να τον αναζητήσουν σε κάποια γειτονική περιοχή. Όμως στα νησιά, αυτή η γειτονική περιοχή σημαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων ένα μεγάλο νησί ή ο Πειραιάς. Και οι δύο λύσεις προϋποθέτουν πολύωρα ταξίδια, όταν υπάρχει φυσικά καθημερινή σύνδεση των νησιών και δυνατότητα πληρωμής των εισιτηρίων. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα είναι σε θέση να υποβληθεί σε αυτή την πολύωρη ταλαιπωρία.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια ακόμα ρύθμιση, που δίνει την χαριστική βολή στα κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και απομονωμένες περιοχές: Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς, στο νομοσχέδιο εκτοπίζονται από την ένταξή τους ως «άγονες πρώτης κατηγορίας περιοχές» των Κυκλάδων, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Μύκονος και η Νάξος. Επιπλέον,  ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως αναφέρθηκε και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται δύσκολη θέση όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης τον Απρίλιο σταμάτησε τα χειρουργεία, λόγω έλλειψης καρδιολόγου, ενώ ο κίνδυνος πλημμελούς αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού,  είναι καθημερινά ορατός.

 

 

ΕΛΙΚΑΡ: Διοργάνωσε με επιτυχία το 37o Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας

Στο 37o Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) με τη συνεργασία της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχαμε την τιμή να «φιλοξενούμε» διαδικτυακά τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Valentin Fuster, ο οποίος συμμετείχε στη «Διάλεξη εις μνήμην Παύλου Τούτουζα», υπό την Προεδρία του Καθηγητή  Γ. Ντάγκα.

Ο Καθηγητής V. Fuster αναφέρθηκε στον Ιδρυτή του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.  και εμπνευστή του Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, καθώς η πρωτοβουλία διοργάνωσης του συγκεκριμένου Συνεδρίου ανήκε στον ίδιο και ξεκίνησε για πρώτη φορά το  1986. Παράλληλα, o Καθηγητής V. Fuster ανέφερε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, τρία εξαιρετικά σημαντικά συμπεράσματα για τη σύγχρονη καρδιολογία, τα εξής:

1) Οι τιμές χοληστερόλης και σακχάρου θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια στην πρωτογενή πρόληψη. Οι τιμές που θεωρούμε τώρα φυσιολογικές, αναμένεται να τροποποιηθούν.

2) Οι ομαδικές θεραπείες (GroupTherapies) θα εισέλθουν και στην καρδιολογία, για την καλύτερη συμμόρφωση.

3) Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων πρέπει να ξεκινήσει από την ηλικία των 3-6 ετών, για την εμπέδωση των οδηγιών, για μακροβιότερη και καλύτερη ζωή!

Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από τις 28 έως και τις 30 Απριλίου. Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν, ήταν η  καινοτομία στη  σύγχρονη καρδιολογία, η καρδιολογική αποκατάσταση, καρδιά και άλλα όργανα, οι δομικές καρδιοπάθειες, τάσεις και  προκλήσεις στην προληπτική καρδιολογία και άλλα.

Affidea: Νέα υπηρεσία αναλυτικής παρουσίασης ιστορικού

Ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, πρωτοπόρος σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και κλινικής διακυβέρνησης, λανσάρει νέα υπηρεσία αναλυτικής παρουσίασης ιστορικού για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ιστορική συγκριτική αναδρομή σε ιατρικές εξετάσεις αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εξεταζόμενους που μπορούν πλέον να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους δείκτες της υγείας τους, αλλά και να μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές άμεσα με τον ιατρό της επιλογής τους. Η εφαρμογή παρέχει, εύκολα και γρήγορα, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και επιτρέπει στον ιατρό του να λαμβάνει συγκεντρωτικά και συγκριτικά τις απαιτούμενες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Με «έξυπνα» διαγράμματα, ο ιατρός μπορεί να συγκρίνει τα ευρήματα παλαιότερων εξετάσεων με τα αποτελέσματα από τις πιο πρόσφατες επισκέψεις και να παρακολουθήσει την διακύμανση των αποτελεσμάτων μιας συγκεκριμένης εξέτασης σε βάθος χρόνου, χωρίς να ανατρέχει σε φακέλους ή καρτέλες ασθενών.
Το σημαντικό όφελος της νέας εφαρμογής της Affidea είναι ότι εξυπηρετεί την βέλτιστη διαχείριση του προβλήματος της υγείας του ασθενούς, με την ανά πάσα στιγμή συνθετική και συγκριτική μελέτη των εργαστηριακών ευρημάτων, και διευκολύνει τον συγκερασμό αυτών με τα κλινικά ευρήματα.

Με ένα κλικ, τόσο ο εξεταζόμενος όσο και ο θεράπων ιατρός, θα μπορούν να λάβουν το αρχείο των εξετάσεων ηλεκτρονικά, καθώς η εφαρμογή προσφέρεται στην περίπτωση που ο εξεταζόμενος ζητήσει να παραλάβει τα αποτελέσματά του με email. Οι κατηγορίες εξετάσεων στις οποίες έχει ενεργοποιηθεί η ιστορική συγκριτική αναδρομή είναι βιοχημικές, αιματολογικές, ανοσολογικές, πήξης, βιοχημικές εξετάσεις σε ούρα, δείκτες νεοπλασίας, επίπεδα φαρμάκων.

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα», την Τετάρτη 11 Μαϊου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδας της στο Facebook: https://www.facebook.com/eleanarheumatism. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Pfizer και Digital Task.

Τα θέματα της εκδήλωσης είναι:
• «Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα.Διάγνωση & Θεραπεία » με ομιλητή τον κο Λάμπρο Φώτη, Παιδίατρο-Παιδορευματολόγο, Επικουρο Καθηγητή Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. « Αττικόν»
• « Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα & Διατροφή» με ομιλητή τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο, Διατροφολόγο MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α’ Νευρολογογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Καθηγητής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ ΕΚΠΑ.
• «Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα: Ψυχολογικές Προεκτάσεις» με ομιλήτρια την κα Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ.

 

Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Η συμμετέχει ενεργά στην νέα εκδήλωση του «WeSolve» με τίτλο «Γεφυρώνοντας την Απόσταση» την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 18:00 στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τόσο τη σημασία όσο και τη διαδικασία διαμόρφωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς επίσης και τη νομική και κοινωνική πτυχή του ζητήματος. Η Liberty Guide Dogs και ο ιδρυτής της Γιάννης Κονδράρος θα βρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει την βιωματική Liberty Guide Dogs εμπειρία με έναν σκύλο-οδηγό, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για έννοιες όπως η διαφορετικότητα και η συνύπαρξη.

Η Liberty Guide Dogs εξειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων οδηγών για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, με όραμα και θέληση για ένα κόσμο πιο συμπεριληπτικό με ίσες ευκαιρίες για όλους. Ομιλητές στην εκδήλωση επίσης θα είναι οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες επί των θεμάτων που πραγματεύεται το σχέδιο, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, καθώς επίσης και εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και τον καλλιτεχνικό χώρο.

Το «WeSolve» είναι ένα φοιτητικό Think Tank, του οποίου οι δράσεις έχουν τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ως σκοπό έχει την ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου και της δημόσιας συζήτησης για θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτικής, μέσα από δράσεις που εμπίπτουν στις θεματικές αυτές, προσφέροντας τεκμηριωμένα στοιχεία και ρεαλιστικές λύσεις. Οι εγγραφές για την εκδήλωση με τίτλο «Γεφυρώνοντας την Απόσταση» έχουν ανοίξει και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την Τετάρτη 11/05. Εγγραφή στο σύνδεσμο: https://forms.gle/Y8EecKNyL6qQiuGL8.

 

Η Pfizer εξαγοράζει και τις υπόλοιπες μετοχές της Biohaven

Έξι μήνες μετά τη συνεργασία της με την Biohaven Pharma για το φάρμακο κατά της ημικρανίας Nurtec ODT, μιας καινοτόμου θεραπείας ημικρανίας διπλής δράσης που έχει εγκριθεί τόσο για οξεία θεραπεία όσο και για επεισοδιακή πρόληψη της ημικρανίας σε ενήλικες, η Pfizer αποφάσισε να εξαγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της Biohaven μαζί με το χαρτοφυλάκιο αναστολέων CGRP της εταιρείας για 11,6 δις δολάρια.

Με αυτό τον τρόπο, η Pfizer αναμένει ότι θα μπορούσε να αυξήσει το franchise των CGRP σε πάνω από 6 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, δήλωσε ο Aamir Malik, επικεφαλής επιχειρηματικής καινοτομίας της Pfizer, σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη. Αυτό θα συμβάλει στο υπάρχον σχέδιο της Pfizer να προσθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα προσαρμοσμένα στον κίνδυνο έως το 2030 μέσω της επιχειρηματικής ανάπτυξης, είπε.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των εταιρειών, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Pfizer θα αποκτήσει όλες τις εκκρεμείς μετοχές της Biohaven που δεν ανήκουν ήδη στην Pfizer έναντι 148,50 $ ανά μετοχή σε μετρητά. Οι κοινοί μέτοχοι της Biohaven, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, θα λάβουν επίσης 0,5 της μετοχής της New Biohaven, μιας νέας εισηγμένης εταιρείας που θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης των non -CGRP της Biohaven, ανά κοινή μετοχή της Biohaven.

Νέα μελέτη για τα εμβόλια covid-19 σε εγκύους

Μία ακόμα μελέτη, αυτή τη φορά βρετανική, εξέτασε τις επιπτώσεις των εμβολίων COVID-19 σε εγκυμονούσες γυναίκες, καταλήγοντας σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη θνησιγένεια (γέννηση νεκρού εμβρύου μετά την 20ή εβδομάδα κύησης). Η μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του κορονοϊού επιφέρει μείωση κατά 15% στην πιθανότητα θνησιγένειας.

Είναι γνωστό ότι πολλές έγκυες γυναίκες, δίσταζαν και κάποιες εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας εκτός από τα θετικά νέα όσον αφορά τη θνησιγένεια, δείχνει επίσης ότι τα εμβόλια mRNA κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζουν αποτελεσματικότητα 90% έναντι του κινδύνου λοίμωξης Covid-19 και είναι ασφαλή, χωρίς παρενέργειες για τη μητέρα ή το μωρό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άσμα Καλίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature Communications», αξιολόγησαν 23 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 117.552 εμβολιασμένες έγκυες, σχεδόν όλες με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).
«Τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν να αρθούν οι δισταγμοί των εγκύων για τα εμβόλια. Μολονότι πολλά πράγματα επιστρέφουν στην κανονικότητα, ακόμη υπάρχει πολύ σαφής και σημαντικός κίνδυνος από τη λοίμωξη Covid-19 για τις μητέρες και τα μωρά τους, μεταξύ άλλων για πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Είναι, συνεπώς, ουσιώδες όσο γίνεται περισσότερες να εμβολιαστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός» δήλωσε η Άσμα Καλίλ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων δρ Έντουαρντ Μόρις, σημείωσε «Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες γυναίκες είναι διστακτικές να εμβολιαστούν λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο μωρό τους. Έχουμε, όμως, πια βάσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας τόσο των γυναικών όσο και των μωρών τους. Συνιστούμε σε όλες τις έγκυες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 και την ενισχυτική δόση. Η Covid-19 είναι ακόμη εξαπλωμένη και αν μία έγκυος μολυνθεί από τον ιό, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά».

Προτάσεις Πνευμονολόγων για το νομοσχέδιο «γιατρός για όλους»

Με πρωτοβουλία της ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) έγινε διαδικτυακή συνάντηση των συντονιστών της ομάδας, εκπροσώπου του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕλ) και Πνευμονολόγων που εργάζονται στην ΠΦΥ, είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές Υγείας αντιπροσωπευτικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός Για Όλους» που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
Οι τροποποιήσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

1. Πνευμονολόγοι στην κατά προτεραιότητα σύσταση ιατρών του ΚΥ.

2. Παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό σε οποιονδήποτε ειδικό ιατρό ασχέτως εάν υπηρετεί σε μονάδα υγείας, αν είναι συμβεβλημένος ή αν είναι απλά πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

3. Όλοι οι ιατροί (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι κα) μπορούν να έχουν πρόσβαση και διαχείριση στον φάκελο υγείας του ασθενούς για νοσήματα της ειδικότητας τους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον διευκρινήσεις ως προς την κατά περίπτωση διαχείριση και πρόσβαση του φακέλου υγείας των ασθενών με συννοσυροτήτες, ικανές να επηρεάσουν την πορεία και έκβαση της αναπνευστικής νόσου.

4. Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Δυνατότητα παραπομπής έχει και κάθε ιατρός που εξετάζει ασθενή για πάθηση της ειδικότητας του. Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Κάθε παραπομπή καταγράφεται στον φάκελο του ασθενούς.

5. Οι πιστοποιημένοι για συνταγογράφηση ιατροί δεν υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

6. Άρθρο 35: Επιτήρηση και έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Πνευμονολόγος, ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος.
Τις προαναφερόμενες θέσεις, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕΛ) κοινοποίησαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχουν τα πνευμονολογικά νοσήματα στην ΠΦΥ (πχ άσθμα, ΧΑΠ, λοιμώξεις, φυματίωση, καρκίνος, κάπνισμα, διαταραχές του ύπνου).

 

Η Novartis σταματά προσωρινά την παραγωγή των Lutathera και Pluvicto

Η Novartis πατά φρένο στην παραγωγή δύο θεραπειών της με ραδιοσυνδέτη για τον καρκίνο, επικαλούμενη πιθανά προβλήματα ποιότητας στην παραγωγή τους. Πρόκειται για το Lutathera καθώς και το πρόσφατα εγκεκριμένο από τον FDA Pluvicto για τον καρκίνο του προστάτη. Η εταιρεία προέβη στην εν λόγω κίνηση, δεδομένου ότι ανακαλύφθηκαν πιθανά προβλήματα ποιότητας στην παραγωγή τους στις εγκαταστάσεις της στην Ivrea της Ιταλίας και στο Millburn του New Jersey. «Η Novartis διενεργεί λεπτομερή ανασκόπηση της κατάστασης και επί του παρόντος αναμένει να λύσει τα προβλήματα και να επαναλάβει ορισμένες παραδόσεις τις επόμενες έξι εβδομάδες», δήλωσε η ελβετική εταιρεία, αναφέρει το Reuters, ωστόσο δεν υπήρξαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση του προβλήματος, εκ μέρους της εταιρείας.

Η Novartis σταμάτησε να παραδίδει το Lutathera σε πελάτες στις ΗΠΑ και τον Καναδά και το Pluvicto στις Η.Π.Α. Η αναστολή ανεφοδιασμού έρχεται μόλις έξι εβδομάδες αφότου το Pluvicto έλαβε έγκριση από τον FDA για τον καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με την εταιρεία, ορισμένες δόσεις του Lutater θα είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη και την Ασία από τοποθεσία στην Ισπανία, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην προμήθεια. Οι εγγραφές για κλινικές δοκιμές του Pluvicto έχουν σταματήσει παγκοσμίως, όπως και οι κλινικές μελέτες της Lutathera στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

 

Κλοπή laptop με στοιχεία καρκινοπαθών από το νοσοκομείο «Αττικόν»

Αναστάτωση σε προσωπικό και ασθενείς έχει προκαλέσει η χθεσινή κλοπή από το τμήμα ακτινοθεραπείας, laptop και σκληρών δίσκων με στοιχεία καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, οι εργαζόμενοι στη τμήμα ακτινοθεραπείας, διαπίστωσαν χθες το πρωί, ότι εκλάπησαν 4 laptop και δύο σκληροί δίσκοι με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα καρκινοπαθών ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, απευθύνει έκκληση για επιστροφή του υλικού προκειμένου να μη μπει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Συγκεκριμένα παρακαλεί τους υπεύθυνους της πράξης να επιστρέψουν το υλικό που είναι πολύτιμο για ασθενείς και προσωπικό «Να βρουν τρόπο να τα επιστρέψουν οι κλέφτες. Προφανώς τους είναι άχρηστα. Δεν ξέρουν ίσως τι έκλεψαν. Να βρεθεί ένας τρόπος να τα επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο.. Κινδυνεύουν ασθενείς. Τους παρακαλούμε» τονίζει.

Παράλληλα, ασκεί για ακόμα μια φορά κριτική για τη φύλαξη των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζει «ανύπαρκτη».