Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για το Filsuvez®

Η Amryt, μια παγκόσμια βιο-φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην απόκτηση, ανάπτυξη και εμπορία νέων θεραπειών για σπάνιες παθήσεις , ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, συνιστώντας την έγκριση του Filsuvez® στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη θεραπεία τραυμάτων μερικού πάχους που σχετίζονται με τη  δυστροφική και συνδεσμική πομφολυγώδη επιδερμόλυση (ΠΕ) σε ασθενείς ηλικίας 6 μηνών και άνω. Η πομφολυγώδης επιδερμόλυση (ΠΕ) είναι μια σπάνια και ομάδα κληρονομικών διαταραχών του δέρματος, των βλεννογόνων μεμβρανών και των εσωτερικών επιθηλιακών χιτώνων που χαρακτηρίζεται από ακραία ευθραυστότητα του δέρματος με σχηματισμό πομφολύγων στο δέρμα.

Οι ασθενείς με σοβαρές μορφές ΠΕ  πάσχουν από σοβαρές, χρόνιες φυσαλίδες , έλκη και ουλές στο δέρμα, ακρωτηριαστικές ουλές στα χέρια και τα πόδια, συστολές των αρθρώσεων, στενώσεις του οισοφάγου και των βλεννογόνων, υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικών καρκινωμάτων των πλακωδών κυττάρων, λοιμώξεις και κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Με βάση την παραπάνω σύσταση της CHMP αναμένεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) σχετικά με την αίτηση για το Filsuvez® εντός 67 ημερών. Η κεντρική άδεια κυκλοφορίας θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP  βασίστηκε στα αποτελέσματα  της ΕΑSE μελέτης Φάσης ΙΙΙ, η οποία  ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα για τη διερεύνηση της θεραπείας ασθενών με Πομφολυγώδη Επίδερμόλυση και διεξήχθη σε 58 συνεργαζόμενα κέντρα σε 28 χώρες.

Ο Δρ Joe Wiley, Διευθύνων Σύμβουλος της Amryt Pharma, σχολίασε: “Η σύσταση της CHMP για την έγκριση του Filsuvez® στην Ευρώπη αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο στην ιστορία της Amryt και αντιπροσωπεύει μια σημαντική θετική εξέλιξη για τους Ευρωπαίους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την εξουθενωτική πάθηση. Αυτό είναι το αποκορύφωμα χρόνων σκληρής δουλειάς από όλη την ομάδα της Amryt. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσημα τόσο τα μέλη της ομάδας όσο και όλους τους ασθενείς,τους φροντιστές και τους γιατρούς για τη δέσμευση και τις προσπάθειές τους να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Το Filsuvez® θα είναι το τέταρτο εμπορικό μας προϊόν και διαθέτουμε ήδη την ομάδα, την οικονομική ευελιξία, τα συστήματα και την παγκόσμια υποδομή για να το διαθέσουμε στην αγορά και να εκτελέσουμε το σημαντικό σχέδιο της ανάπτυξής μας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στο να προσφέρουμε το Filsuvez® στους Ευρωπαίους ασθενείς που το έχουν ανάγκη το συντομότερο δυνατό”.

Ο Jimmy Fearon, Διευθύνων Σύμβουλος της Debra Ireland και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Debra International, σχολίασε: “ Τα σημερινά νέα είναι ευπρόσδεκτα και εξαιρετικά σημαντικά για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που παλεύουν καθημερινά με αυτή τη φοβερή ασθένεια και έχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα της Amryt, αυτά είναι καλά νέα για τις οικογένειές μας που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς”.

Η μελέτη EASE (NCT03068780) είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη Φάσης ΙΙΙ που διεξήχθη ποτέ σε ασθενείς με ΠΕ, η οποία διεξήχθη σε 58 συνεργαζόμενα κέντρα σε 28 χώρες. Περιλαμβάνει μια μελέτη φάσης 3 τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη που ακολουθείται από μια 24μηνη φάση ανοικτής επισήμανσης, με ένα σκέλος. Ασθενείς με δυστροφικά και συνδεσμικά τραύματα-στόχους ΠΕ μεγέθους μεταξύ 10 και 50 cm2 που υπήρχαν για > 21 ημέρες και < 9 μήνες τυχαιοποιήθηκαν σε διπλά τυφλή φάση σε θεραπεία μελέτης σε αναλογία 1:1 και σε επιδέσμους τραύματος που εφαρμόζονταν σύμφωνα με την καθιερωμένη φροντίδα. Στη δοκιμή εγγράφηκαν 223 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 156 παιδιατρικών ασθενών. Από αυτούς που ολοκλήρωσαν τη διπλά τυφλή φάση, το 100% εισήλθε στην ανοικτή φάση παρακολούθησης της ασφάλειας.

 

Κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια

Με κοινή τους ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια, από τις 16 Μαΐου 2022. Με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία αλλά και τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού λόγω εμβολιασμού αλλά και νόσησης, εκτός από τη χρήση μάσκας, οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες προσώπου δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες μεταφορές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Patrick Ky. Ωστόσο, η κάθε αεροπορική εταιρεία Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι κανόνες για τις μάσκες μπορεί να διαφέρουν στις αεροπορικές εταιρείες. Για παράδειγμα, οι πτήσεις προς ή από προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι επιβάτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και ιδανικά τύπου FFP2/N95/KN95, για υψηλότερο επίπεδο προστασίας Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon δήλωσε ότι παρότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν υπόψη τους ότι μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης.

Αντιδράσεις γιατρών για σχέδια κατάργησης –Συρρίκνωσης του ΕΚΑΣΚΑΠ

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΣΥ, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύηση γι’ αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του και πρέπει να πάψουν οι απόπειρες αναστολής της λειτουργίας του. Απεναντίας πρέπει ενισχυθεί αποφασιστικά.

Οι γιατροί τονίζουν ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία 11 χρόνια, αφού έχει κλείσει τρείς φορές με πρόσχημα την αναβάθμισή του, αλλά και για να αποτελέσει ΜΕΘ-COVID-19 και ασκούν έντονη κριτική σε πρόσφατες δηλώσεις της αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι ‘στο Παίδων γίνονται λίγα περιστατικά το χρόνο’ υπονοώντας ότι τα παιδιά στο Παίδων κινδυνεύουν, λόγω έλλειψης εμπειρίας των γιατρών.

Υπογραμμίζουν δε, ότι «στο Νοσοκομείο Παίδων Χειρουργούνται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας της πάθησής τους και, φυσικά, αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν πουθενά αλλού, γιατί δεν έχουν ασφάλιση ή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ανήκουν σε μειονότητες ή είναι πρόσφυγες-μετανάστες ή, απλώς, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επίσης, χειρουργούνται παιδιά που χειρουργήθηκαν σε άλλα Κέντρα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν γίνονται ξανά δεκτά στο αρχικό Κέντρο. Αν το ΕΚΑΣΚΑΠ στο Παίδων λειτουργεί – δεν λειτουργεί – υπολειτουργεί, ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση».

Οι γιατροί ζητούν:
1) Αύξηση των ημερών χειρουργείου καρδιάς με πρόσληψη Αναισθησιολόγων, η έλλειψη των οποίων συνιστά κύριο πρόβλημα για τη λειτουργία του .
2) Ένταξη της μοναδικής στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ως αυτόνομου τμήματος
3) Αύξηση του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί τις έξι κλίνες που διαθέτει.
4) Να μπορούν να πραγματοποιούνται μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς στο Νοσοκομείο που υποβοηθά το έργο του ΕΚΑΣΚΑΠ.

 

 

Άμεσος απόγονος της ισπανικής γρίπης ο Η1Ν1

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications», ο ιός της εποχικής γρίπης Η1Ν1 είναι πολύ πιθανό να αποτελεί άμεσο “απόγονο” του στελέχους που προκάλεσε την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» του 1918-19. Οι ερευνητές με επικεφαλής τους δρες Σεμπαστιέν Καλβινιάκ-Σπένσερ και Θόρστεν Βολφ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, βασίστηκαν στη γενετική ανάλυση δειγμάτων που είχαν συλλεχθεί στην Ευρώπη την περίοδο εκείνης της πανδημίας, η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 100 εκατ. ανθρώπους διεθνώς.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 13 σπάνια δείγματα από πνεύμονες ασθενών, τα οποία είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1901-1931 και φυλάσσονταν σε μουσεία στη Γερμανία και στην Αυστρία. Σε έξη από αυτά κατάφεραν να “διαβάσουν” ένα πλήρες γονιδίωμα (Μόναχο του 1918) και δύο μερικά γονιδιώματα (Βερολίνο του 1918). Αυτή η ανάλυση έδειξε ότι η σημερινή Η1Ν1 είναι πολύ πιθανό να είναι απόγονος του αρχικού πανδημικού στελέχους του 1918, αντίθετα με την έως τώρα επικρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία ο Η1Ν1 προέκυψε από το γενετικό ανασυνδυασμό τμημάτων από γονιδιώματα διαφορετικών ιών.

Μ. Γκάγκα: Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασθενών με covid-19

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχαμε το πιο κοινοτικά ισότιμο σύστημα, δήλωσε στη χθεσινή συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή, η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με αφορμή τις παρατηρήσεις της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Η κ Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ασθενείς με COVID-19, ανεξάρτητα από το οικονομικό η το κοινωνικό τους προφίλ, αντιμετωπίστηκαν ισότιμα στα δημόσια νοσοκομεία, και πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να το ξέρει αυτό καλά, δεδομένου ότι εργαζόταν στο πρώτο νοσοκομείο αναφοράς από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πανδημίας. Μάλιστα όπως ανέφερε, επειδή υπήρξε και μεγάλη προσέλευση ασθενών με μεγάλη οικονομική δυνατότητα στο ΕΣΥ, πολλοί από αυτούς έκαναν και δωρεές στο ΕΣΥ για πρώτη φορά.

Διάταξη νόμου για την μεταφορά στην ακούσια νοσηλεία

Στο Σχέδιο Νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνεται και διάταξη, που αλλάζει τον τρόπο μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «έπειτα από τρεις δεκαετίες νομοθετικού κενού, ρυθμίζεται πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα του τομέα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, τη μεταφορά των ψυχικά ασθενών διενεργούσαν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς ειδική εκπαίδευση. Η εικόνα του ψυχικά ασθενή με χειροπέδες εντός περιπολικού, σαν να πρόκειται για κάποιον συλληφθέντα, όχι μόνο δε συμβαδίζει με τις σύγχρονες ψυχιατρικές αρχές, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχική υγεία του ασθενή, επιτείνει το στίγμα και υποβαθμίζει το δικαίωμά του στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο ψυχικά ασθενής δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος, δεν είναι εγκληματίας. Η αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία. Επί σειρά ετών, ο εκσυγχρονισμός της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία αποτελούσε καίριο αίτημα πλειάδας ενώσεων ασθενών και φορέων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Με τη νέα διάταξη και με πρόσημο πρωτίστως ανθρωπιστικό, η διαδικασία ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμέναοχήματα, υπό την διαρκή συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς

Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Ε.Κ.Α.Β. Οι Μονάδες αυτές, επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Υγείας, αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε στη χώρα μας προ 20ετίας. Σήμερα, οιδιασυνδεδεμένες Κοινοτικές Μονάδες με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλούνται να υποστηρίξουν, με την κατάρτιση και την πολύχρονη εμπειρία τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, και τη μεταφορά των ακουσίως νοσηλευομένων. Το 2021, για το ζήτημα της διαδικασίας της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, είχε συναφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου

Υγείας με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Η Υφυπουργός Υγείας, η οποία υποστήριξε τη νέα ρύθμιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε:
«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 30 τουλάχιστον χρόνια, η Κυβέρνηση με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας. Κύριος στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως οποιοσδήποτε ασθενής, και όχι ως «επικίνδυνοι». Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι κρατούμενος. Οι Κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, επιτυγχάνοντας συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.
Στη μεταφορά, πλέον, μόνο κατ’ εξαίρεση θα συμμετέχουν οι αστυνομικές αρχές.».

 

Οικονομικά κίνητρα στους προσωπικούς γιατρούς

Στα οικονομικά κίνητρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γιατρός για όλους», αναφέρθηκε εκτενώς ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως ανέφερε, η σημερινή αμοιβή του οικογενειακού γιατρού δεν ξεπερνάει τα 2000 ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσους ασθενείς βλέπει. Το νέο Νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα και υπερδιπλασιασμού των χρημάτων τα οποία παίρνουν δεδομένου ότι θα αμείβονται ανάλογα με τα άτομα που θα εγγράφουν. Θα παίρνουν χρήματα για το κάθε άτομο που εγγράφουν και θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα βγουν από τις υπουργικές αποφάσεις και από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, το καθηκοντολόγιο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως διευκρίνισε, η αμοιβή κατ’ άτομο θα εξαρτάται από τα στοιχεία του ασθενούς, δηλαδή ηλικία, επιδημιολογική κατάσταση κλπ και θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ.
« Στα 20 προφανώς θα είναι ενδεχομένως ένας πληθυσμός πολύ χαμηλός που δεν θα απασχολήσει, στα 40 ένας μεγαλύτερος. Θα υπάρχουν ενδιάμεσα. Μεσοσταθμικά λοιπόν εγώ να σας πω με 30 ευρώ κάντε τους υπολογισμούς για έναν γιατρό που θέλει να γράψει 2000 άτομα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Άρα δίνεις τη δυνατότητα στους γιατρούς να ξέρουν ότι εγγράφοντας και ακολουθώντας το σύστημα μπορούν να έχουν υπερδιπλάσια από τα 2000 τα οποία υπάρχουν τώρα».

Τροπολογία για απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής

Σε επερχόμενη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής σε ανήλικα άτομα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη χθεσινή ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου.  Ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: « Ήταν κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό. Ερχόμαστε και ποινικοποιούμε αλλά επιβάλουμε και διοικητικές κυρώσεις σε επαγγελματίες οι οποίοι είτε διαφημίζουν, είτε κάνουν πρακτικές μεταστροφής σε ευάλωτα άτομα, χαρακτηρίζοντας «ευάλωτα άτομα» τους ανηλίκους κι όσοι βρίσκονται στη δικαιοπρακτική υποστήριξη, επειδή ο ενήλικος έχει ελεύθερη επιλογή. Αυτό το κενό το οποίο υπήρχε και πραγματικά εμένα μου έκανε εντύπωση, υπάρχουν 90 περιπτώσεις που έχουν γίνει από την έρευνα και της Κοινότητας, όπου ανήλικοι έχουν υποχρεωθεί σε πρακτικές μεταστροφής. Υπάρχουν γύρω στις 700 καταγγελίες. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, έρχεται να νομοθετηθεί».

Θετική η άποψη των ασθενών για την εταιρική φήμη της φαρμακοβιομηχανίας

Θετική άποψη για την εταιρική φήμη της φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε η πλειοψηφία των ασθενών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα, το 59%  δήλωσαν ότι ο κλάδος είχε «Εξαιρετική» ή «Καλή» εταιρική φήμη, έως και το 76%  δήλωσαν ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν «Πολύ αποτελεσματική» ή «Αποτελεσματική» στην παροχή υποστήριξης σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Patient View και σε αυτήν συμμετείχαν 2.150 ομάδες  ασθενών, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛΕΑΝΑ. Οι ομάδες ασθενών που ερωτήθηκαν το 2021 είχαν έδρα  στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων ασθενών που ερωτήθηκαν το 2021, συνέχισαν να πιστεύουν ότι η φαρμακοβιομηχανία  θα μπορούσε ακόμα να κάνει πολύ περισσότερα σε αρκετούς τομείς: διαφάνεια,  επικοινωνία της πολιτικής για τη διαφθορά, βελτίωση πρόσβασης στα φάρμακα και  εμπλοκή ασθενών στην έρευνα και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έρευνα ,  η κατάταξη των εταιρειών είναι:

Οι πέντε πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες, ανάμεσα σε 47 εξ `αυτών, για τη συνολική εταιρική τους φήμη το 2021:

ViiV Healthcare, 1η | Pfizer, 2η | Roche/Genentech, 3η | Gilead Sciences, 4η | και Janssen, 5η.

Οι τρεις πρώτες «μεγάλες» φαρμακευτικές εταιρείες, ανάμεσα σε 13 εξ’ αυτών, κατατασσόμενες  για τη συνολική εταιρική τους φήμη το 2021: Pfizer, 1η | Roche/Genentech, 2η | και Janssen, 3η.

Οι 3 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες γενοσήμων, ανάμεσα σε 5 εξ’ αυτών, κατατασσόμενες για τη συνολική εταιρική τους φήμη το 2021: Sun Pharma, 1η | Sandoz, 2η| και     Mylan, 3η.

Οι  ομάδες ασθενών πιστεύουν ότι η ανταλλαγή σχολίων και εμπειριών σχετικά με το εάν η φαρμακευτική βιομηχανία (και μεμονωμένες φαρμακευτικές εταιρείες) ανταποκρίνεται/ονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, θα βοηθήσει τον κλάδο να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για τη βελτίωσή του, με ουσιαστικούς τρόπους.

Πολλές από τις 47 φαρμακευτικές εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα «Εταιρική φήμη της Φαρμακοβιομηχανίας, 2021» χτίζουν στρατηγικές γύρω από τους ασθενείς και τα συμπεράσματα που παρέχουν τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορεί να επηρεάσουν τα μοντέλα και τις προσεγγίσεις τους, επιτρέποντας στις εταιρείες να ευθυγραμμιστούν πιο στενά με τις ανάγκες και τις προοπτικές των ασθενών.

Η ετήσια διαδικτυακή έρευνα «Εταιρική Φήμη της Φαρμακοβιομηχανίας» της PatientView, μετρά διάφορες πτυχές της απόδοσης της φαρμακοβιομηχανίας—όλες από την οπτική γωνία ασθενών και ομάδων ασθενών. Οι ερωτήσεις της έρευνας προς τις ομάδες ασθενών που ερωτήθηκαν εμπίπτουν σε δύο τομείς: α) στην απόδοση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στο σύνολό της, σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης, β) στις επιδόσεις των μεμονωμένων φαρμακευτικών εταιρειών (47 συνολικά στην έρευνα του 2021). Οι εταιρείες αξιολογούνται από ομάδες ασθενών που ερωτήθηκαν, για την απόδοσή τους σε εννέα δείκτες εταιρικής φήμης. Ένας νέος, 10ος δείκτης, προστέθηκε στην έρευνα του προηγούμενου έτους, εξετάζοντας την υποστήριξη των εταιρειών στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αυτός ο δείκτης διατηρήθηκε στην έρευνα του 2021.

 

Φορείς ΠΦΥ για επαναληψιμότητα απεικονιστικών εξετάσεων

Την απάντηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στην αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  κ. Κεφαλίδου με θέμα «Οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση τους εργαστηριακούς ιατρούς Νομού Δράμας», σχολιάζει με παρέμβαση του το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ.

Σχετικά με την επαναληψιμότητα διενέργειας των ίδιων απεικονιστικών εξετάσεων στους ασθενείς λόγω ελλιπούς διαγνωστικού αποτελέσματος θέτονται τα εξής ερωτήματα:

1) Είναι ο κάθε πολίτης γνώστης ώστε να αξιολογήσει τεκμηριωμένα το εάν όντως υπάρχει ελλιπές διαγνωστικό αποτέλεσμα;

2) Εάν όντως είναι ελλιπές το διαγνωστικό αποτέλεσμα, πως έχει εξακριβωθεί από πλευράς ΕΟΠΥΥ και δική σας, ότι ευθύνεται αποκλειστικά η χρήση μηχανημάτων μειωμένης χωρικής ικανότητας και ότι δεν υπάρχει άλλος προβληματικός συντελεστής που επηρεάζει το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα;

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ προτείνει:

1) Να ελεγχτούν τα εργαστήρια στα οποία συμβαίνει αυτό επισταμένως,

2) Να ελεγχθούν για το εάν στην κάθε περίπτωση, αυτό συμβαίνει εις γνώση του ασφαλισμένου ή είναι εν αγνοία του και διακινούνται παραπεμπτικά εν αγνοία των ασφαλισμένων και

3) Να εφαρμοστούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ¨κόφτες¨ και  ¨κλείδωμα¨των ΑΜΚΑ για κάποιο χρονικό διάστημα, σε τέτοιου είδους εξετάσεις, μέτρα τα οποία θα περιορίσουν την έκθεση των ασθενών στην έξτρα ακτινοβολία, εξαιτίας των περιττών επαναληπτικών εξετάσεων τις οποίες κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σημαντικά και το claw back σε αυτές τις κατηγορίες εξετάσεων.

Άλλωστε βάζοντας ένα έξτρα rebate με κριτήριο την παλαιότητα των μηχανημάτων δεν θα διασφαλιστεί ότι θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας στην επαναληψιμότητα των εξετάσεων, τονίζουν οι φορείς ΠΦΥ.

Η παρέμβαση του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ καταλήγει ως εξής: «Επιπλέον αναρωτιόμαστε για το εάν ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί τελικά να μετατραπεί σε ασφαλιστική εταιρεία, οργανισμό πιστοποίησης των παρόχων, φορέα αδειοδότησης των ιατρείων και εργαστηρίων υποκαθιστώντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, που είναι η ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ή θέλει να γίνει φορέας που θα εφαρμόζει πολιτικές υγείας παραγκωνίζοντας ακόμα και το Υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε για τη διαβούλευση επί του ζητήματος των «ποιοτικών κριτηρίων» που ονομάζετε εσείς και κριτηρίων περικοπής που ονομάζει όλη η ιατρική κοινότητα, να γίνει με το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., την ΕΕΑΕ, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις εμπλεκόμενες Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες».