Eλληνική φαρμακοβιομηχανία: Zητά μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης

Αναφορικά με τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Νόμο Γιατρός για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες Διατάξεις, η ΠΕΦ σημειώνει τα εξής:

  • Εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουμε την σημαντική υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο.
  • Κάποια από τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που ψηφίστηκαν πρόσφατα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και στις νέες θεραπείες. Παράλληλα οδηγούν στον εξορθολογισμό της δαπάνης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών φαρμάκων, ειδικά στα νοσοκομεία.
  • Τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα. Ειδικά κατά την τελευταία πενταετία, έγιναν σημαντικές μειώσεις τιμών που εστίασαν μονομερώς στα παλαιά φάρμακα. Δυστυχώς όμως, η υποκατάσταση εξανέμισε 600 εκατ.€ εξοικονομήσεων λόγω των μειώσεων τιμών και το clawback αυξήθηκε.
  • Όποιοι λοιπόν προτείνουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή των μειώσεων τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα ως δήθεν λύση για τον περιορισμό του clawback, στην πράξη επιθυμούν τη διατήρηση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που οδήγησαν το clawback σε αυτά τα ύψη. Όσοι αναφέρονται στη δήθεν προστασία των παλαιών φαρμάκων των 5-7 ευρώ επιθυμούν την παράταση της προνομιακής μεταχείρισης σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Αντίθετα, θα πρέπει να τερματιστεί η προστασία της ανεξέλεγκτης χρήσης κάποιων ακριβών νέων φαρμάκων.
  • Η πολύ υψηλή άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση αποτελεί βάρος για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες ελληνικές και ξένες και θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους. Ειδικά για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα το βάρος αυτό είναι δυσβάστακτο.
  • Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης προϋποθέτει αφενός την επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφετέρου τον έλεγχο της συνταγογράφησης και αποζημίωσης μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.
  • Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων όπου είναι διαθέσιμες, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος, και παράλληλα να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.

 

Η σημασία της δερματοσκόπησης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Ο Μάϊος είναι ο μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του δέρματος και η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο και επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος. Με αφορμή τις παραπάνω ημερομηνίες ευαισθητοποίησης, η δρ. Ιωάννα Ταμπούρη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Ομίλου Affidea, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Eberhard Karls University of Tuebingen» της Γερμανίας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Περιστερίου, Συνεργάτης Affidea Αθηνών & Athens City Med, με άρθρο της ενημερώνει για το μελάνωμα.

Όπως εξηγεί, Το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος). Η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης μελανώματος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες σε πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Στην Ευρώπη η επίπτωση του μελανώματος ποικίλλει και είναι κυρίως αυξημένη σε χώρες της Β. Ευρώπης. Για μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος. Η κλινική εικόνα του μελανώματος ποικίλλει. Συχνά εμφανίζεται σαν μία κηλίδα ή πλάκα με σημεία πιο έντονης μελάγχρωσης ή ποικιλοχρωμία (μαύρο-καφέ-γκρι-ερυθρό χρώμα), έχει ασαφή όρια και παρουσιάζει ασυμμετρία.

Μπορεί όμως να έχει και τη μορφή ενός ταχέως αναπτυσσόμενου οζιδίου με ποικίλα χρώματα (ερυθρό ή κυανό) με συνοδά σημεία αιμορραγίας.
Το μελάνωμα μπορεί να μην αναγνωρίζεται με γυμνό οφθαλμό και εκ πρώτης όψεως να μη διαφέρει από ένα σπίλο ή μία συγγενή βλάβη. Η δερματοσκοπική εξέταση, δηλαδή η εξέταση του σπίλου από έμπειρο δερματολόγο με κατάλληλο όργανο (δερματοσκόπιο), είναι μείζονος σημασίας.

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο (μόνο στο 30% των περιπτώσεων) ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Άρα η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έγκαιρα τον δερματολόγο του. Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος.

Στο Δερματολογικό Ιατρείο της Affidea Περιστερίου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης Fotofinder (Vexia medicam 1000s), το πιο αξιόπιστο σύστημα παγκοσμίως για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και την διάγνωση και καταγραφή πολλών δερματικών βλαβών και παθήσεων του δέρματος, των ονύχων και των τριχών.

Υποστελέχωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών

Σε αδυναμία λειτουργίας βρίσκεται η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών, λόγω ελλείψεως προσωπικού. Η κλινική στην οποία μέχρι πριν κάποιους μήνες υπήρχαν πέντε γιατροί, έμεινε πλέον με τρεις, αφού ένας εξ αυτών έλαβε απόσπαση σε δομή υγείας σε άλλη περιοχή της χώρας και ένας τελεί σε αναστολή, γεγονός που έχει οδηγήσει τους εναπομείναντες σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εφημεριών για να μπορέσουν να καλύψουν το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου τα κενά στην ειδικότητα των καρδιολόγων οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες τη Διοίκηση στην αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών τακτικών ιατρείων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η κατάσταση αυτή, όμως, που φαίνεται να αποκτά χρόνια χαρακτηριστικά έχει οδηγήσει στα όρια των αντοχών τους και τους ιατρούς που προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την καρδιολογική κλινική ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμό της, όπως συνέβη και με άλλες κλινικές του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο Σερρών, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ αδυνατεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του Νομού. Απαιτείται άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρούς σε μια σειρά ειδικοτήτων αρχής γενομένης από τους καρδιολόγους, που αποτελούν μια από τις ειδικότητες με το μεγαλύτερο όγκο εργασίας στο Νομό.

Αποτελεσματικότερες οι τέσσερις δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2

Τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τεσσάρων δόσεων εμβολίου έναντι των τριών, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι πιο ηλικιωμένοι που έλαβαν μια τέταρτη δόση του εμβολίου BNT162b2 είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσο COVID-19 συγκριτικά με όσους έλαβαν 3 δόσεις.

Παρόλο που η προστασία έναντι στη σοβαρή νόσο δε φάνηκε να μειώνεται κατά το μελετούμενο χρονικό διάστημα, η προστασία έναντι στην επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 φάνηκε βραχυπρόθεσμη. Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine συμπεριέλαβε περισσότερα από 1.25 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Όλοι είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 4 μήνες πριν την ολοκλήρωση της μελέτης. Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν την 4η δόση του εμβολίου τουλάχιστον 8 ημέρες νωρίτερα, η συχνότητα σοβαρής COVID-19 ήταν 1,5 ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες. Αντίστοιχα, η συχνότητα σοβαρής COVID-19 ήταν 3,9 άτομα ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες μεταξύ όσων είχαν λάβει μόνο 3 δόσεις εμβολίου. Λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικούς παράγοντες και διαφορές ως προς τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό μεταξύ των συμμετεχόντων, η συχνότητα της σοβαρής COVID-19 κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας μετά την τέταρτη δόση ήταν 3,5 φορές μικρότερη συγκριτικά με όσους είχαν λάβει 3 δόσεις εμβολίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία έναντι της σοβαρή νόσου παρέμεινε για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση.

Αναφορικά με τις επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19, η συχνότητα ήταν 177 ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες στις 4 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση, το οποίο ήταν 2 φορές μικρότερη συγκριτικά με όσους είχαν λάβει 3 δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, η προστασία έναντι συμπτωματικής λοίμωξης έφθινε με την πάροδο του χρόνου. Συμπερασματικά, οι 4 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 προσφέρουν ισχυρότερη προστασία έναντι της βαριάς νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις 3 δόσεις, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους που έχουν συννοσηρότητες και έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

ΓΝ Καστοριάς: Απολύσεις επικουρικού προσωπικού

Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς προχώρησε αιφνιδιαστικά σε απολύσεις εννέα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, οι οποίοι μέσα στην πανδημία αποδέχτηκαν να αντικαταστήσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από το ανεμβολίαστο απομακρυσμένο προσωπικό, με τρίμηνες συμβάσεις. Συμβάσεις οι οποίες ανανεώθηκαν για ένα επιπλέον τρίμηνο και επιπρόσθετα ανανεώθηκαν εκ νέου μέχρι 31/12/2022.

Και ενώ η ανανέωση των συμβάσεων έγινε μέχρι το τέλος του 2022, αιφνιδίως και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, μία μερίδα από αυτούς τους υπαλλήλους βρέθηκε στον αέρα. Οι παραπάνω εργαζόμενοι, όχι μόνο έχασαν την εργασία τους, έχασαν και τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλα προγράμματα επαγγελματικής απασχόλησης και τη δυνατότητα να συμμετέχουν εκ νέου στους νέους επικουρικούς πίνακες του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού του Υπουργείο Υγείας. Το παράλογο της ανωτέρω κατάστασης έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσληψη από το Νοσοκομείο Καστοριάς νέων υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις, την ώρα που οι υπάλληλοι των οποίων οι συμβάσεις έληγαν 31/12/2022 απολύονται.

Α. Ξανθός: Μόνιμες προσλήψεις και μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών

Με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, προχώρησε σε δήλωση, τονίζοντας την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων και μισθολογικής αναβάθμισης των νοσηλευτών. «Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί μια αφορμή να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα λειτούργημα που στήριξε και στηρίζει με αυταπάρνηση το καθημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας στην πιο βαθιά και παρατεταμένη υγειονομική κρίση». Ο συνδυασμός της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 με τη διαχείρισή της από μία ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ήταν καταστροφικός και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς.

Πέρα από την απαράγραπτη αξία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα νοσοκομεία, είναι κομβικής σημασίας η συμβολή των νοσηλευτριών και νοσηλευτών σε άλλους τομείς της υγείας, όπως την κατ’ οίκον φροντίδα, την κοινοτική υγεία, τη σχολική νοσηλευτική, την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας κ.α.» αναφέρει ο κ Ξανθός και προσθέτει: «Όμως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε εύσημα προς τους σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες στον υγειονομικό τομέα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού λειτουργήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει παρουσιάσει συνολικό πρόγραμμα υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το επάγγελμα των νοσηλευτών:

1. Στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των ετήσιων αποχωρήσεων, μονιμοποίηση συμβασιούχων που υπηρετούν ήδη στις Δημόσιες Δομές Υγείας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άμεση επιστροφή των νοσηλευτών/τριών που βρίσκονται σε αναστολή.
2. Μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού και ένταξη στα ΒΑΕ.
3. Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).
4. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον εκδημοκρατισμό της λειτουργία της.
5. Κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με θεσμικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ισονομία και αξιοκρατία.
6. Θεσμικά, Επαγγελματικά & Εκπαιδευτικά ζητήματα: Επαναλειτουργία του ΕΣΑΝ, νέο θεσμικό πλαίσιο των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ), Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού, Νοσηλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση κ.α.». «Η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας προϋποθέτει απαραιτήτως ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σταθερά υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας και έχει την πολιτική βούληση να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του», καταλήγεις τη δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός.

Παρατείνεται η χρηματοδότηση ανθρωπίνου δυναμικού φορέων του υπ. Yγείας από την Περιφέρεια Αττικής

Παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 η διάρκεια χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής του νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που προσελήφθη σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη (ΑΔΑ : ΩΖΒΨ7Λ7-9ΕΟ). Παράλληλα αυξάνεται ο συνολικός προϋπολογισμών χρηματοδότησης στο ποσό των 104.310.389 € για την ενίσχυση και κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω της επιδημίας COVID-19. Με τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προσληφθέντος νέου ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τους τριάντα τρείς φορείς υγείας, η Περιφέρεια, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών, διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς θα είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα σε περίπτωση πιθανής έξαρσης της πανδημίας.

Η αρχική απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), της πράξης με τίτλο «Ενίσχυση των φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής», προέβλεπε τη χρηματοδότηση του προσληφθέντος επικουρικού προσωπικού για 24μηνη απασχόληση. Με τη σχετική τροποποίηση ο χρόνος χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4889 (ΦΕΚ 21/Α’/10-02-2022) του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η εν λόγω τροποποίηση της απόφασης ένταξης αφορά σε :
• Παράταση της διάρκειας συγχρηματοδότησης του ενταγμένου στην πράξη επικουρικού προσωπικού ως 31-12-2022
• Προσαρμογή του φυσικού αντικειμένου πράξης και ανακατανομή π/υ μεταξύ δύο υποέργων ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες υλοποίησης και
• Αύξηση του Π/Υ της πράξης από το ποσό των 90.201.800,00€ σε 104.310.388,87€.

Νεότερες εξελίξεις στον τομέα της διακαθετηριακής θεραπείας καρδιακών βαλβιδοπαθειών

Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων και η Β’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ,  υπό την αιγίδα του HEAL Academy και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνδιοργανώνουν το 12ο κατά σειρά ετήσιο Συνέδριο Διακαθετηριακής Θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών, την Παρασκευή 13 & το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Συνέδριο στην Ελλάδα που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Διακαθετηριακής θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών την τελευταία δεκαετία.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες αιχμής, καταξιωμένων ιατρών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, να συμμετέχουν σε συζητήσεις καθώς και να παρακολουθήσουν ως case study επεμβάσεις. Η συμβολή κορυφαίων ειδικών Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών (KQLs) από όλο το κόσμο στο Συνέδριο, αναμένεται  να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Όλες οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων μπορούν πλέον να θεραπευτούν με διαδερμικές μεθόδους, με την διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας να έχει στέρεα εδραιωθεί επιστημονικά και την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας να ακολουθεί, αλλά και τις θεραπείες της τριγλώχινας να εξελίσσονται εντυπωσιακά.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, με απαραίτητη όμως τη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής. Το Συνέδριο μοριοδοτείται με 16 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (C.M.E. – C.P.D. Credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

 

 

 

Μύκητας Candida Auris: πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Ο μύκητας Candida auris (εν συντομία C. auris) πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 20091. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 19962, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα.

Ο μύκητας C. auris βρίσκεται σε νοσοκομειακούς χώρους αλλά και στην κοινότητα.

Την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα Μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ακόμη ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του  που παρατηρείται τελευταία.  Δημοσιευμένες3 ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Αθηνών και από το Μυκητολογικό Εργαστήριο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι C. auris που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε C. auris.

Καλό είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων όπου κινούμαστε είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για κάθε λοίμωξη. Εφόσον διαγνωσθεί μυκητίαση με C. auris σε μη νοσηλευόμενο ασθενή, θα πρέπει να γίνει πλήρης και ακριβής ταυτοποίηση του μύκητα καθώς και αντιμυκητόγραμμα, το οποίο δείχνει την ευαισθησία του μύκητα στις διαθέσιμα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Τα παραπάνω υπογράφει η Αριστέα Βελεγράκη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Σύμβουλος και Υπεύθυνη Μυκητολογικού Εργαστηρίου του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.       

Η Novartis Hellas Επίσημος Χορηγός στο Spetsathlon 2022

Η Novartis Hellas θα είναι επίσημος υποστηρικτής του αθλητικού θεσμού Spetsathlon που θα λάβει χώρα στις Σπέτσες στις 13-15 Μαΐου 2022 με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα «Baware». Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών.

Η καμπάνια «Baware» στοχεύει στην ενημέρωση αναφορικά με το μελάνωμα και απευθύνεται τόσο σε κοινό υψηλού κινδύνου, όπως επαγγέλματα με υψηλή έκθεση στον ήλιο, όσο και σε κοινά με ενδιαφέρον σε αθλήματα που απαιτούν υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία και το τρέξιμο. Σκοπός μέσα από την καμπάνια είναι να αυξηθεί η ενημέρωση απέναντι στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Το μελάνωμα είναι σχεδόν πάντα ιάσιμο όταν η διάγνωση του γίνεται νωρίς, γεγονός που κάνει την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση την καλύτερη θεραπεία. Η άσκηση βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την ποιότητα ζωής, τόσο των υγιών ατόμων όσο και των ασθενών1. Οι ασκούμενοι πολλές φορές εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του μελανώματος, ενός τύπου καρκίνου του δέρματος. Μέσα από τη συμμετοχή της στο Spetsathlon η Novartis Hellas θα προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και στο κοινό να επισκεφθούν το περίπτερο της εκστρατείας Baware και να ενημερωθούν με αντίστοιχο υλικό για τους τρόπους πρόληψης, αλλά και την σωστή και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από την νόσο. Η Λευκοθέα Σταθέλου, Πνευμονολόγος, Medical Head, Oncology Franchise της Novartis Hellas δήλωσε: «Yποστηρίζοντας τον θεσμό του Spetsathlon μέσω της καμπάνιας Baware, αναδεικνύουμε την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος σε έναν πληθυσμό με υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία».