Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται Best Workplace 2022

Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές πρακτικές διαχείρισης και ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού τους, κατατάσσεται φέτος η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb (BMS) Ελλάδας. Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας αξιολόγησης του Οργανισμού Great Place to Work®, η BMS όχι μόνο συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας, αλλά καταλαμβάνει τη 2η θέση στην κατηγορία των επιχειρήσεων που απασχολούν 50 έως 250 εργαζομένους!

Με την εν λόγω διάκριση, αναγνωρίζεται η διαρκής επένδυση της BMS στη δημιουργία ενός δομημένου, σύγχρονου και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, που διασφαλίζει την ικανοποίηση των εργαζομένων της σε κάθε επίπεδο της εργασιακής τους καθημερινότητας. Αυτό το αίσθημα ικανοποίησης αντανακλάται στις απαντήσεις των εργαζομένων στο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να συμπληρώσουν στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει του οποίου αξιολόγησαν τις πρακτικές που εφαρμόζει η εταιρεία σε βασικούς πυλώνες διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, όπως Εμπιστοσύνη, Μεγιστοποίηση Δυνατοτήτων Προσωπικού, Αξίες, Ηγεσία, Αποδοτικότητα και Καινοτομία.

Η υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσαν συνολικά οι απαντήσεις των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση από τον Οργανισμό Great Place to Work® των αξιών, της κουλτούρας, των παροχών και των πολιτικών ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζει η εταιρεία, αποτέλεσαν τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τον χαρακτηρισμό της BMS ως υποδειγματικού εργοδότη.

Αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προστιθέμενη αξία που φέρουν οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι στην εταιρεία, η BMS Ελλάδας έχει διαμορφώσει ένα ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, που καλλιεργεί και επιβραβεύει την καινοτομία, υποστηρίζει τη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων της, αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ηγετική συμπεριφορά – πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους.

Η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol Myers Squibb Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι για την ανάδειξη της εταιρείας στη λίστα Best Workplaces 2022 – και μάλιστα στη δεύτερη θέση της κατηγορίας μας. Πιστεύω ακράδαντα πως η ανάπτυξη και η ηγετική προοπτική της Bristol Myers Squibb Ελλάδας οφείλονται πρωτίστως στους ικανούς, αφοσιωμένους και κινητοποιημένους ανθρώπους της. Για αυτόν τον λόγο, διαχρονικό μέλημά μας είναι να τους ανταποδίδουμε όσα εκείνοι προσφέρουν στον οργανισμό. Το επιτυγχάνουμε μέσα από τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που καλλιεργεί τα ταλέντα και τις προοπτικές των ανθρώπων μας και τους εξασφαλίζει ένα πρότυπο επίπεδο διαβίωσης. Η συνεκτική ουσία πίσω από κάθε μας δράση, παραμένει πάντοτε η κουλτούρα πλουραλισμού, ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης που ενσαρκώνει υποδειγματικά τις αξίες και τον κώδικα δεοντολογίας μας».

Ασφαλή και αποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες

Την αντίθεσή τους με άρθρο-άποψη του Καθηγητή Χειρουργικής και πρεσβυτέρου Δημήτρη Λινού για την «Αντιμετώπιση της κατάθλιψης εν μέσω πανδημίας», εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας διευκρινίζοντας τα εξής:

1. Είναι γεγονός ότι η Μείζονα Κατάθλιψη έχει αναχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας για όλες τις χώρες. Αποτελεί άλλωστε εκείνη την ιατρική κατάσταση που προκαλεί την μεγαλύτερη αναπηρία ενώ μειώνει σημαντικά, λόγω των αυτοκτονιών και της επιβάρυνσης της σωματικής υγείας, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από αυτήν. Η πανδημία επέτεινε το ήδη υπάρχον πρόβλημα αυξάνοντας τα ποσοστά κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

2. Το μοντέλο που εξηγεί καλύτερα την αιτιοπαθoγένεια της μείζονος κατάθλιψης είναι το βιοψυχοκοινωνικό.

3. Δυστυχώς η μείζονα κατάθλιψη ακόμα και σήμερα σε μεγάλο ποσοστό υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

4. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι τεκμηριωμένα αποτελεσματικά στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης, η δε ισχύς της επιστημονικής αυτής τεκμηρίωσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της Βασισμένης σε Δεδομένα Ιατρικής. Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά είναι ως επί το πλείστον ήπιες και εύκολα διαχειρίσιμες, αρκεί η χορήγησή τους και η παρακολούθηση του ασθενή να γίνεται από ψυχίατρο. Η τεκμηρίωση αυτή έχει δειχτεί από πληθώρα εργασιών και μετα-αναλύσεων.
5. Οι ψυχοθεραπείες και οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις είναι επίσης τεκμηριωμένα αποτελεσματικές στη αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης. Η τεκμηρίωση αυτή έχει δειχτεί από πληθώρα εργασιών και μετα-αναλύσεων.

6. Η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα όσο χρήσιμες και να είναι στη προσπάθεια να ανταπεξέλθει κάποιος με καλύτερο τρόπο στις αντιξοότητες της ζωής και ακόμα και στις δυσκολίες και τις πνευματικές προκλήσεις μιας ιατρικής κατάστασης, όπως ακριβώς είναι και η μείζονα κατάθλιψη, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν θεραπευτική μέθοδο αυτή καθαυτή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε αντικατάσταση επιστημονικά αποδεδειγμένων ιατρικών μεθόδων.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι τα επιστημονικά δεδομένα, αντίθετα από ότι γράφεται στο επίμαχο άρθρο, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τόσο των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όσο και των ψυχοθεραπειών στην θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Θεωρούμε σημαντικό να γίνει κατανοητό πως όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης θα πρέπει να συμβουλεύεται και να ακολουθεί τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που ο θεράπων ψυχίατρος θεωρεί ότι ενδείκνυνται στην αντιμετώπιση του.

 

ΣΠΕΑ: Εκδήλωση για τα παιδιά, στον Ιππικό Όμιλο Αθηνών

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ατόμων, πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερη εκδήλωση του Κέντρου Αιμορροφιλικών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», την Κυριακή 15 Μαΐου, στον Ιππικό Όμιλο Αθηνών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα άλογα παρουσία των εκπαιδευτών τους, να τα ιππεύσουν, να μάθουν όλα τα μυστικά γύρω από τη φροντίδα και την καθημερινότητα τους, εισπράττοντας παράλληλα τα θεραπευτικά οφέλη της επαφής με αυτά τα μοναδικά ζώα. Την ίδια ώρα οι γονείς αντάλλαξαν εμπειρίες και συζήτησαν όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν με τη διευθύντρια του Κέντρου, κ. Ελένη Περγάντου αλλά και με τους επαγγελματίες υγείας του αιμορροφιλικού κέντρου οι οποίοι ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Άπαντες ευχαριστήθηκαν την εμπειρία, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα περιορισμών, αφού είχαν την ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και να μοιραστούν όμορφες στιγμές.
«Η επικοινωνία και η διαδραστικότητα ανάμεσα στα παιδιά μας, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα οφέλη που έχει η επαφή με τα άλογα, μας χαροποιούν και μας γεμίζουν ικανοποίηση για την όμορφη δράση που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Bayer.», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου , κος Γ.Φιλιππίδης συμπληρώνοντας : «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά τη γιατρό μας και διευθύντρια του Κέντρου, κ. Ελένη Περγάντου για τη στάση και την προσφορά της σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Προσβλέπουμε σε νέες εξίσου χρήσιμες και διασκεδαστικές δράσεις, που θα έχουν πάντα ως επίκεντρο τα παιδιά με αιμορροφιλία και τις οικογένειές τους». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Bayer Hellas.

 

Σεμινάριο στη διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση

Το ΙΑΣΩ με το Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ODS) σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του “Αρεταίειου” Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών με Διευθυντή τον κ. Νικόλαο Βλάχο, MD, PhD, FACOG, Καθηγητή Μαιευτικής / Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, διοργανώνουν το “6° Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση”, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πραγματικά χειρουργεία, με συμμετοχή στην πρακτική άσκηση και παράλληλη ζωντανή αναμετάδοση. Οι LIVE Υστεροσκοπικές Επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των Μαιευτήρων / Γυναικολόγων για τις εφαρμογές και τις εξελίξεις της Υστεροσκοπικής Χειρουργικής και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Βασικές αρχές που αφορούν στην οργάνωση του χειρουργείου, την ασφαλή διαχείριση των περιστατικών και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών
– Στοχευμένες ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές που αναφέρονται σε συγκεκριμένες γυναικολογικές παθήσεις και στην ορθή αντιμετώπισή τους
– Ζωντανή μετάδοση υστεροσκοπικών επεμβάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες ιατροί θα είναι σε θέση να σχολιάζουν και να θέτουν ερωτήματα στον χειρουργό Το σεμινάριο θα πλαισιώσουν ομιλητές Ιατροί Συνεργάτες από το Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ODS) του ΙΑΣΩ και τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του “Αρεταίειου” Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών. Η παρακολούθηση του συνεδρίου θα είναι με φυσική παρουσία, κατόπιν εγγραφής.

Νοσοκομείο Ρόδου: Ζητούν από τους γιατρούς να χειρουργούν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική

Επείγον ανυπόγραφο έγγραφο του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ  σύμφωνα με το οποίο  εντέλλονται οι χειρουργοί του νοσοκομείου να πηγαίνουν σε ιδιωτική κλινική του νησιού για να χειρουργούν τα έκτακτα περιστατικά επικαλείται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος καταγγέλλει την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τους ιδιώτες γιατρούς για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο της Ρόδου. Αντιθέτως, ζητά από τους γιατρούς του ΕΣΥ να  χειρουργούν σε ιδιωτική κλινική. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο «οι γιατροί ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι που ανήκουν στην δύναμη του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου σας δύνανται να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις σε ασθενείς που διακομίστηκαν στην αναφερόμενη ιδιωτική κλινική, από την εφημερία του νοσοκομείου».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου αναφέρει: «Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία βασίζεται σε νομοθέτημα της κυβέρνησης του 2021 με την πρόφαση των προβλημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του συντάκτη (αλλά και των διάφορων καλοθελητών που θα επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν) καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στην διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο μας, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα χειρουργεία, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών COVID-19. Αφήνει επίσης έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργός (μαζί με τον ειδικευόμενο) από την θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική».

Στην ίδια ανακοίνωση οι γιατροί του νοσοκομείου περιγράφουν  ότι «Την Τετάρτη 11/05/2022 σε συνάντηση που είχε ο κ. Ροϊλός με τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα και σε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου, μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου, αν όχι περισσότερο απαράδεκτη με την παραπάνω. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από την λίστα αναμονής του νοσοκομείου (όχι με την προτεραιότητα την οποία καθορίζει η λίστα αλλά «επιλεγμένα» από άγνωστη αρχή) και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του ΓΝ Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ Ροϊλού δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου ιατρού αλλά θα «προσπαθήσει» να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη είναι και εντελώς έωλη νομικά…».

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μπορει να αλλαξει το μελλον στη σκληρυνση κατα πλακας

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων συνδέεται με την πλήρη εξάλειψη της υποτροπής σε ασθενείς με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), σύμφωνα με νέα μακροπρόθεσμα δεδομένα. Σε μια αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (aHSCT) παρουσίασαν πλήρη εξάλειψη της υποτροπής, χωρίς να απαιτείται νέα θεραπεία με φάρμακα τροποποίησης της νόσου (DMT) κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων παρακολούθησης έως και 20 ετών.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν “μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και παγκόσμια ασφάλεια του aHSCT για τη θεραπεία της επιθετικής σκλήρυνσης κατά πλάκας”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Francis Brunet, από την κλινική Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Οττάβα του Καναδά, μιλώντας στο ACTRIMS Forum 2022.
«Η σωστή επιλογή ασθενών είναι σημαντική, με καλύτερα αποτελέσματα να φαίνονται σε ασθενείς που έχουν αποκτήσει λιγότερη αναπηρία τη στιγμή που γίνεται η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, πρόσθεσε ο Brunet.

Ο στόχος του aHSCT είναι η “επαναρρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος”, σημείωσε ο Brunet. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξαγωγή των βλαστοκυττάρων ενός ασθενούς, που ακολουθείται από ένα θεραπευτικό σχήμα με χημειοθεραπεία υψηλής δόσης για την εξάντληση των ανοσοκυττάρων και στη συνέχεια την έγχυση βλαστοκυττάρων πίσω στον ασθενή για τη δημιουργία μιας λιγότερο αντιδραστικής ανοσοαπόκρισης. Η εντατική διαδικασία μεταμόσχευσης που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη συνίστατο σε βουσουλφάνη (Busulfex) συν κυκλοφωσφαμίδη, ακολουθούμενη από μεταμόσχευση αντι-θυμοκυττάρου σφαιρίνης (ATG) ενός επιλεγμένου μοσχεύματος θετικού σε CD34.

Διαχείριση της υπέρτασης: Επισημάνσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενημερώνει για τα παρακάτω:

«Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της. Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν, αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Για αυτό τον λόγο, ο μόνος τρόπος για να μη ξεφύγει της προσοχής και διάγνωσης μας είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη. Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από το γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες. Η σύγχρονη ιατρική έχει πολλά όπλα για την επιτυχή ρύθμιση της υπέρτασης και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της. Βασικός ρυθμιστικός παράγοντας όλου αυτού είναι η σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς. Ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος όχι μόνο θα βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη σημαντική μείωση της πιθανότητας να υποστεί στο μέλλον ένα έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Τέλος οι φαρμακευτικές θεραπείες που έχουμε είναι πολλές, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και με πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών. Παράλληλα όλο και νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο καθημερινά ενισχύοντας τις δυνατότητες μας. Σημαντική παράμετρος όμως είναι η σωστή λήψη αυτών αφού φαίνεται από μελέτες ότι το 50% των ασθενών δεν παίρνει σωστά ή και καθόλου τα φάρμακά του.

 

Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Covid: Κινητοποιήσεις

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούν οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Covid. Το Παννατικό Συντονιστικό τους Όργανο αποφάσισε 48ωρες κινητοποιήσεις στις 26 και 27 Μαΐου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Μέχρι τις 31Μάη πάνω από 4.500 εργαζόμενοι/ες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή «της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας» και κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθημερινή λειτουργία όλων των υπηρεσιών στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού όλης της χώρας θα βρεθούν στην ανεργία. Οι ίδιοι εργαζόμενοι που για δυο χρόνια υπήρξαν “οι ηρωίδες και οι ήρωες” της πανδημίας, σήμερα απολύονται. Οι εργαζόμενοι κάλυπταν εδώ και δύο χρόνια ανάγκες στα δημοτικά ιατρεία, στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο Βοήθεια στο Σπίτι, στη φύλαξη, οδηγοί, κλητήρες, επόπτες/τριες υγείας, στα βρεφοκομεία κ.ά. Οι συμβασιούχοι διοργανώνουν στάσεις εργασίας και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή.

Αναγόρευση του Καθηγητή Γιώργου Βέλμαχου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής

Σήμερα Τρίτη 17/5/2022 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Γιώργου Βέλμαχου.

Την Τετάρτη 18/5/2022, 10.00-14.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή ημερίδα τραύματος με τη συμμετοχή Καθηγητών, Φοιτητών και του Καθηγητή Γ. Βέλμαχου.

Ο κ. Βέλμαχος (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ) είναι Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και Διευθυντής του Τμήματος Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης (MassachusetsGeneral Hospital). Ο κ. Βέλμαχος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διεθνώς επιστήμονες στην Χειρουργική τραύματος με μακρά θητεία στα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος αρχικά της Νότιας Αφρικής και από το 1994 των ΗΠΑ. O κ. Βέλμαχος με τις πρωτοποριακές μελέτες του, τις νέες χειρουργικές τεχνικές που εφάρμοσε, αλλά και τις οργανωτικές του ικανότητες στον τομέα της επείγουσας χειρουργικής έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση. Ένα από τα πολλά επιτεύγματά του ήταν η επιτυχής οργάνωση της ιατρικής αντιμετώπισης της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών παραμένει από την σημαντική του θέση στις ΗΠΑ ένας σταθερός και σημαντικός αρωγός της Ελληνικής Ιατρικής Εκπαίδευσης. Υποστηρίζει την μετεκπαίδευση Ελλήνων ιατρών στις ΗΠΑ και βοηθάει συνεχώς την Ελληνική πολιτεία να οργανώσει σύστημα αντιμετώπισης τραύματος στη χώρα μας.

 

Μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης στη φαρμακοβιομηχανία

Μήνυμα στήριξης από την Κυβέρνηση στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας μετέφεραν οι πολυάριθμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος «40 χρόνια ΣΦΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη πορεία 40 χρόνων του ΣΦΕΕ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ΣΦΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας και εκπροσωπεί περισσότερο από το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οι 60 εταιρείες μέλη του – 17 ελληνικές και 43 πολυεθνικές- επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων στην υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναφερόμενος στην αξία του φαρμάκου για τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν κόστος και υπενθύμισε ότι χάρη στη φαρμακευτική καινοτομία, το HIV έχει καταστεί πλέον μια χρόνια νόσος, η ηπατίτιδα C στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευθεί, έχει μειωθεί η θνητότητα και έχει αυξηθεί κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο, έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα χάρη στις βιολογικές θεραπείες, ενώ η καθημερινότητα των ασθενών με Διαβήτη έχει βελτιωθεί δραματικά. Ο ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σημείωσε ο  κ Παπαδημητρίου τονίζοντας ότι ο κλάδος θα ήθελε να είχαν εισακουστεί από την Πολιτεία οι κατά καιρούς προτάσεις του για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Η ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες έχει αποδείξει πως καλύτερη υγεία σημαίνει πιο ισχυρή οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και έκλεισε την ομιλία του με τη δέσμευση για ακόμα 40 χρόνια προσφοράς από τον ΣΦΕΕ.

«Είμαστε εδώ για να περάσουμε το μήνυμα της στήριξης σε ένα παραγωγικό κλάδο», υπογράμμισε στην ομιλία του, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που στηρίζουν τις επιχειρήσεις (μείωση φορολογίας, απλούστευση στις διαδικασίες αδειοδότησης, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ψηφιοποίηση διαδικασιών κλπ).

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναγνώρισε ότι το μέτρο του clawback πρέπει να καταργηθεί και δικαιολόγησε την αντίδραση του κλάδου στα πρόσφατα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής, που περιορίζουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει δείξει ήδη την πρόθεσή της να λύσει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών νομοθετώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα συνυπαιτιότητας καθώς και το αναπτυξιακό clawback, ενισχύοντας  τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, ενώ επόμενο βήμα όπως τόνισε θα είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα που θα δείξουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει κίνητρα για κλινικές έρευνες και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις.

« Η καινοτομία έρχεται με μεγάλη ταχύτητα αλλά και με οικονομική επιβάρυνση και είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουμε στις βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για να καταφέρουμε την εξάλειψη του clawback», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.