Ενημερωτικό περίπτερο του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας – Αττικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας γνωστή ως World MS Day, που θεσπίστηκε κάθε χρόνο στις 30 του Μαΐου, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) πραγματοποιεί το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη νόσο με σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια του μήνα Μάιου. Στόχος του Μήνα Ευαισθητοποίησης είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των προβλημάτων που προκαλεί η ΣΚΠ και την άρση του φόβου και των προκαταλήψεων που προκαλεί στο άκουσμα της ασθένειας.

Μεταξύ των δράσεων, ο ΣΑμΣΚΠ προγραμματίζει να λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο στο Σύνταγμα (κέντρο Αθήνας) και συγκεκριμένα στη οδό Ερμού & Νίκης τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 από τις 09:00 π.μ έως 20:00 μ.μ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και για να μεταδώσει το μήνυμα MS-Connections που είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης για τα έτη 2020-2023.

Η παγκόσμια καμπάνια MS Connections έχει σκοπό να αντισταθεί στα κοινωνικά εμπόδια που οδηγούν τους ανθρώπους που πάσχουν από Π.Σ σε μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, πλήθος επιστημόνων, ασθενών και των οικογενειών τους θα παρευρεθεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Αισιοδοξία για την πορεία του κορονοϊού

Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, έδωσε μιλώντας σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Όπως ανέφερε, ήδη οι σκληροί δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και συνέχισε λέγοντας ότι «τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό, είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες συστάσεις. Αναφερόμενη στην ευλογιά των πιθήκων και το πως μεταδίδεται είπε ότι σύμφωνα με τον ECDC θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Σε περίπτωση δε που τα άτομα με δερματικό νόσημα παρουσιάσουν παράλληλα πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κ.ά. θα πρέπει να εξεταστούν και εάν διαγνωστούν θετικά θα πρέπει να απομονωθούν.

Λιγότερο μεταδοτικά τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με Covid-19

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, πλήρως εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από τον κορωνοϊό μεταδίδουν τη λοίμωξη σε λιγότερα άτομα και είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άτομα που είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένα. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και συμπεριέλαβε 173 εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία που παρουσίασαν λοίμωξη με COVID-19. Από αυτούς 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.

Μάλιστα, σε μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα οι ερευνητές παρατήρησαν αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού για 4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, για 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και για 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Όλες οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν πριν κυκλοφορήσει η παραλλαγή Omicron. Συμπερασματικά, πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικά και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια. Η μελέτη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εμβολιασμού έναντι COVID-19.

«Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!»: Ενημερωτική ημερίδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» και τον οργανισμό «W4O – Γυναίκες στην Ογκολογία» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!- Καρκίνος του πνεύμονα & Αντικαπνιστική εκστρατεία» την Τρίτη 31 Μαΐου και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ. Πρόκειται για μια εκδήλωση-θεσμό για τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι., καθώς πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά.

Σύνδεσμοι για παρακολούθηση LIVE:
www.livemedia.gr/kefi2022
https://www.facebook.com/events/2155367447963182
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πάρα πολλά νοσήματα, καρδιακά, ογκολογικά και άλλα, και αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος και πιο θανατηφόρος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως, αφού στα πρώτα στάδια (μερικές φορές και σε προχωρημένο στάδιο) δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτά συνήθως εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει αρχίσει να εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζουν αυξητική τάση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καπνιστών, πρώτη ομάδα κινδύνου για τη νόσο. Άλλωστε, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές πιο συχνός στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές.

Φαρμακεία: αύξηση 11,2% στις πωλήσεις φαρμάκων

Αύξηση 11,2% σημειώνεται στις πωλήσεις φαρμάκων την περίοδο 18/04/22-15/05/22 σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (19/04/21-16/05/21) ως εξής:

· Φάρμακα: +11,2% (+3,3 εκ.τμχ.)
· Προϊόντα OTC: +18,8 % (+1,3 εκ.τμχ.)
· Καλλυντικά: -9,7% (-329,7 χιλ.τμχ.)
· Προϊόντα διατροφής: +0,7% (+2,1 χιλ.τμχ.)
· Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +33,5% (+737,9 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 19/04/21 – 16/05/21 είναι:
· Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 15,4% (+829,6 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 75% (+693,5 χιλ.τμχ.)
· Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 19,5% (-88,3 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 4,1 % (-9,2 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 56,1% (+368,1 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Βαρισιτινίμπη έναντι δεξαμεθαζόνης για νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19

Τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respir, με θέμα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βαρισιτινίμπης έναντι της δεξαμεθαζόνης σε ενήλικες νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο covid-19, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 69 κέντρα συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, Βόρειας Κορέας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Ιαπωνίας, σε ασθενείς με νόσο covid-19 οι οποίοι νοσηλευόντουσαν και είχαν ανάγκη σε υποστήριξη με οξυγόνο.

Οι συμμετέχοντες ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 1 προς 1 να λάβουν είτε βαρισιτινίμπη μαζί με ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο είτε δεξαμεθαζόνη μαζί με ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη για έως 10 ημέρες και βαρισιτινίμπη για έως 14 ημέρες ή δεξαμεθαζόνη για έως 10 ημέρες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ως προς την αποτελεσματικότητα των δύο θεραπειών εκτιμήθηκε στις 29 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας και αφορούσε στην επιβίωση των ασθενών χωρίς την ανάγκη μηχανικού αερισμού.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 1010 ασθενείς από τους οποίους το 51% έλαβε βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη- εικονικό φάρμακο και το 49% δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58.3 έτη, το 58% των ασθενών ήταν άνδρες, και το 58% των ασθενών ανήκαν στη λευκή φυλή. Και οι δύο συνδυασμοί φαρμάκων είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα ως προς το πρωτεύον καταληκτικό σημείο. Ο λόγος των πιθανοτήτων για την βελτιούμενη κατάσταση των ασθενών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη και εικονικό φάρμακο έναντι των ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – δεξαμεθαζόνη – εικονικό φάρμακο ήταν 1.01.

Μεταξύ των 503 ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο, οι 149 (30%) παρουσίασαν ανεπιθύμητη ενέργεια σχετιζόμενη με το φάρμακο, ενώ από τους 482 που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο ήταν οι 49 (10%) εμφάνισαν παρενέργειες. Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια βαθμού 3 ή 4 παρουσιάστηκε στο 28% των ασθενών που έλαβαν βαρισιτινίμπη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο, ενώ το ποσοστό μεταξύ των ασθενών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη – ρεμδεσιβίρη – εικονικό φάρμακο ανήλθε στο 36%. Η μέση διαφορά της επικινδυνότητας ήταν 7.7%.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και τέθηκαν σε μείγματα οξυγόνου με χρήση μεθόδων μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού είχαν παρόμοια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς την ανάγκη μηχανικού αερισμού είτε έλαβαν αγωγή με βαρισιτινίμπη-ρεμδεσιβίρη-εικονικό φάρμακο είτε δεξαμεθαζόνη-ρεμδεσιβίρη-εικονικό φάρμακο. Παρόλ’αυτά, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δεξαμεθαζόνη εμφάνισαν σημαντικά περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο. Οι συγγραφείς καταλήγουν σημειώνοντας ότι μια πιο εξατομικευμένη αγωγή ανοσοτροποποίησης σε νοσηλευόμενους με covid-19 φαίνεται να είναι δυνατή, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράμετροι όπως ο τρόπος χορήγησης, το κόστος, οι συννοσηρότητες και το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Διευκρινίσεις για την ευλογιά των πιθήκων

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), απαντούν σε επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν στην ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για νέα νόσο;

Η ευλογιά των πιθήκων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1958 σε πιθήκους που παρακολουθούνταν για ερευνητικούς σκοπούς. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιδημικές εξάρσεις στην Κεντρική και Δυτική Αφρική όπου ο ιός είναι ενδημικός, αλλά και κάποιες περιορισμένες μεταδόσεις ή αλυσίδες μετάδοσης εκτός Αφρικής. Η πηγή του ιού ωστόσο δεν είναι οι πίθηκοι αλλά κάποια μικρά θηλαστικά, όπως τρωκτικά, που βρίσκονται στην Αφρική.

Γιατί προκαλεί εξάνθημα;

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, όπως και άλλοι συγγενικοί ιοί, μολύνει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Το εξάνθημα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής που δημιουργείται από την μόλυνση στην επιδερμίδα. Για αυτό ένα βασικό σημείο εισόδου και μόλυνσης είναι η επιδερμίδα. Ο ιός προσβάλλει επίσης τους βλεννογόνους (π.χ. στόμα, μύτη) ενώ σε δεύτερο στάδιο μπορεί να προσβάλλει και κύτταρα του αίματος (δικτυοενδοθηλιακό σύστημα).

Τι εμβόλια υπάρχουν και πόσο αποτελεσματικά είναι;

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ιών έχει παρατηρηθεί ότι οι μολύνσεις αφήνουν σε μεγάλο βαθμό διασταυρούμενη ανοσία έναντι συγγενικών ιών. Έτσι είχε παρατηρηθεί ότι αν μολυνθεί κάποιος με την ευλογιά των αγελάδων, τότε προστατεύεται από μολύνσεις έναντι της ανθρώπινης ευλογιάς. Σε αυτή την αρχή βασίστηκε η ανάπτυξη του εμβολίου για την, ενώ ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ονομάστηκε vaccinia. Από παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε επιδημίες στην Αφρική φαίνεται ότι όσοι είχαν εμβολιασθεί έναντι της ευλογιάς είχαν 85% μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν ευλογιά των πιθήκων όταν εκτέθηκαν στον ιό. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς σταμάτησε το 1980 οπότε η παρατηρούμενη προστασία αφορούσε εμβολιασμό που είχε γίνει τουλάχιστον πριν από 10 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόση προστασία υπάρχει από τους εμβολιασμούς που έγιναν πριν από 40 χρόνια, ωστόσο θεωρητικά η ανοσία για τους ιούς της ευλογιάς θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ισόβια. Σήμερα είναι διαθέσιμοι 2 τύπου του εμβολίου της ευλογιάς, που θεωρούνται αποτελεσματικά και για την ευλογιά των πιθήκων. Ο κλασικός τύπος του εμβολίου που βασίζεται σε εξασθενημένο ιό vaccinia, ενώ η πιο πρόσφατη τεχνολογίας βασίζεται σε εμβόλιο εξασθενημένου ιού vaccinia που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Πώς χρησιμοποιούνται τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων;

Καταρχήν είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συγκλίνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων χρησιμοποιείται στοχευμένα και στα πλαίσια προφύλαξης πριν και μετά από έκθεση. Τα άτομα στα οποία μπορεί να προσφερθεί το εμβόλιο είναι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και οι στενές επαφές των περιστατικών. Η μέθοδος εμβολιασμού των στενών επαφών και των γύρω επαφών ονομάζεται εμβολιασμός δακτυλίδι και αποσκοπεί στο να περιχαρακώσει κάθε περιστατικό δημιουργώντας ένα τοίχος ανοσίας στις κοντινές κοινωνικές επαφές. Όσον αφορά τον εμβολιασμό μετά από έκθεση, είναι σημαντικό να γίνει εντός των πρώτων 4 ημερών καθώς φαίνεται ότι μετά τις 4 ημέρες η αποστειρωτικού τύπου ανοσία φθίνει σημαντικά, αν και υπάρχει όφελος για την μείωση της βαρύτητας της νόσου.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσος;

Ο τύπος του ιού που έχει προκαλέσει την τρέχουσα επιδημική έξαρση εκτός Αφρικής είναι ο τύπος που ενδημεί στην Δυτική Αφρική. Ο ιός αυτός στην Αφρική έχει καταγράψει θνητότητα της τάξης του 1%. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις υποκαταγραφής των κρουσμάτων και συνεπώς η πραγματική θνητότητα εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη. Επίσης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αρκετοί έχουν περάσει τη νόσο υποκλινικά ή ασυμπτωματικά, καθώς κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι υπερδιπλάσιες οι στενές επαφές που έκαναν ορομετατροπή από αυτούς που νόσησαν. Στις πιο ευάλωτες ομάδες ανήκουν τα παιδιά και ανοσοκατεσταλμένοι.

Γιατί η επιδημία αυτή δεν έχει την δυναμική της COVID-19 για το σύστημα υγείας;

1) Ο ιός μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στην συμπτωματική φάση, ενώ συμπτωματική φάση παράγει εξανθήματα που είναι ορατά και ενοχλητικά για τον ασθενή
2) Η μετάδοση γίνεται κυρίως με στενή επαφή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για αερογενή μετάδοση. Η μετάδοση είναι λοιπόν πολύ πιο δύσκολη από την COVID-19
3) Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα
4) Η θνητότητα και η νοσηρότητα φαίνεται ότι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα
5) Η περίθαλψη των ασθενών σπανίως θα δημιουργήσει ανάγκη για οξυγόνο (διασωλήνωση) και δεν προβλέπεται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας

Πλεύρης: Έρχεται η τέταρτη δόση τον Σεπτέμβριο για τον γενικό πληθυσμό

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τον γενικό πληθυσμό τον Σεπτέμβριο, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε: «Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως: «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας είπε πως: «κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Ακόμα, υποστήριξε πως πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό.

Π.Ο.Υ. για ευλογιά των πιθήκων: Η άμεση λήψη δράσης μπορεί να την αναχαιτίσει

Η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του Πακόσμιου Οργανισμού Υγείας, αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι σε μολυσματικές νόσους, δήλωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί εύκολα στις χώρες όπου δεν είναι ενδημική αν  οι αρμόδιες αρχές προχωρήσουν άμεσα σε συγκεκριμένες δράσεις. «Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», είπε συγκεκριμένα η ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ, και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν δεδομένου ότι η μετάδοση της εν λόγου νόσου είναι πολύ πιο βραδεία απ’ ό,τι άλλων ιών όπως ο κορονοϊός. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών του Οργανισμού στην ετήσια συνέλευση του.

Στην ίδια ενημέρωση, άλλοι αξιωματούχοι του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφερόμενοι στην ίδια μολυσματική νόσο, δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, ενώ συνιστάται ο στοχευμένος εμβολιασμός σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ήδη μολυσμένα άτομα. Η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του Οργανισμού για την ευλογιά, δήλωσε: «Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», Υπενθυμίζεται, ότι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών στη χώρα μας, έχουν δηλώσει ότι ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι αποτελεσματικός και σε ήδη μολυσμένα άτομα.

Συνεργασία της ViiV της GSK  με τον οργανισμό Medicines Patent Pool

 Η ViiV, παγκόσμια εξειδικευμένη εταιρεία στον HIV, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην GSK, θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό Medicines Patent Pool (MPP), για την ενίσχυση της πρόσβασης στο Apretude, το πιο πρόσφατο φάρμακο πρόληψης για τον HIV.

Συγκεκριμένα, η ViiV έχει δεσμευτεί να χορηγήσει άδεια στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη δραστική ουσία καβοτεγκραβίρη, μακράς δράσης φαρμάκου προφύλαξης (PrEP) από την έκθεση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. Τα δύο μέρη εργάζονται για να υπάρξει μια εθελοντική άδεια «όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», ανέφερε η ViiV στην ανακοίνωση της.

Η δραστική ουσία καβοτεγκραβίρη, με την εμπορική ονομασία Apretude, έλαβε «πράσινο φως»  από τον FDA τον προηγούμενο Δεκέμβριο, για τη μείωση του κινδύνου σεξουαλικά μεταδιδόμενου HIV. Το φάρμακο αποτελεί το πρώτο ενέσιμο σκεύασμα  μακράς δράσης για την πρόληψη του  HIV.  Το Truvada της Gilead Sciences και τα γενόσημα προϊόντα του, καθώς και το νεότερο Descovy χορηγούνται με τη μορφή χαπιών σε καθημερινή βάση, ενώ το Apretude χορηγείται μία φορά κάθε δύο μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις που χορηγούνται σε χρονική απόσταση ενός μηνός η μία από την άλλη. Η εταιρεία ViiV και ο Οργανισμός Medicines Patent Pool, ένας Οργανισμός δημόσιας υγείας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και εργάζεται για να αυξήσει την πρόσβαση και να διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων που σώζουν ζωές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, είναι παλιοί συνεργάτες. Μαζί, βοήθησαν στην παραγωγή και πώληση φθηνότερων εκδόσεων φαρμάκων της ViiV σε χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό HIV, οι οποίες είναι επίσης και οι «λιγότερο ικανές να πληρώσουν για θεραπεία και περίθαλψη», δήλωσε  η ViiV.

Με μια παρόμοια συμφωνία,  τα γενόσημα ενός άλλου φαρμάκου ViiV, της ντολουτεγκραβίρης, έγιναν διαθέσιμα για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με HIV σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η  ViiV  και ο Οργανισμός Medicines Patent Pool συνήψαν το σύμφωνό τους για την ντολουτεγκραβίρη το 2014, μόλις δύο μήνες μετά την ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου και οκτώ μήνες μετά το πράσινο φως από τον FDA των ΗΠΑ. Ιστορικά, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο επτά έως εννέα χρόνια για να υπάρξει πρόσβαση στα γενόσημα νέων θεραπειών για τον ιό HIV μετά το ντεμπούτο τους στις βιομηχανικές χώρες, δήλωσαν τότε οι ViiV και MPP.