Υπηρεσίες υγείας στο φαρμακείο

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς θα πραγματοποιηθεί το ΛΕ’ Συνέδριο της ΟΣΦΕ, το ετήσιο συνέδριο των συνεταιρισμένων φαρμακοποιών, στις 11 & 12 Ιουνίου 2022, στη Λάρισα. Στις εργασίες του ΛΕ΄ Συνεδρίου της ΟΣΦΕ, που γίνεται με την οργανωτική ευθύνη και φιλοξενία του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ.)., θα λάβουν μέρος οι αντιπρόσωποι των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα, ενώ θα το τιμήσουν με την παρουσία τους η τοπική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Το πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες για τις υπηρεσίες υγείας στο φαρμακείο, την επικοινωνία των ΣΥ.ΦΑ. με μέλη & πελάτες, τα αναπτυξιακά εργαλεία για τους ΣΥ.ΦΑ., τις γέφυρες συνεργασίες τους με τον χώρο των LOGISTICS, αλλά και την αυτονομία & τη συνεργασία μεταξύ των Συνεταιρισμών.

Ακόμη, θα γίνουν βραβεύσεις στους:
– ΣΥ.ΦΑ. για την υψηλότερη % αύξηση μελών κατά το έτος 2021
– ΣΥ.ΦΑ. για τη συνεισφορά του στο συνεταιριστικό κίνημα των φαρμακοποιών
– Συνεταιριστή Φαρμακοποιού για τη συνεισφορά του στο συνεταιριστικό κίνημα των φαρμακοποιών

Εκτός από το συνεδριακό πρόγραμμα, ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:
– Επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο
– Περιπατητική περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας «Μικρές ιστορίες μιας μεγάλης πόλης»
– Παρακολούθηση της παράστασης ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΠΕΡΣΕΣ»
Για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την εγγραφή στο συνέδριο, όσο και για τη συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφτείτε το www.osfe-conference.gr.

Affidea: Προληπτικές εξετάσεις προστάτη

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για όλους τους άνδρες προσφέρει ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα η προσφορά εξετάσεων προστάτη περιλαμβάνει PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και Free PSA σε προνομιακή τιμή. Η προσφορά ισχύει για όσους καλέσουν και προγραμματίσουν το ραντεβού τους έως τις 30 Ιουνίου 2022, σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ συνιστά την δεύτερη αιτία θανάτου σε άνδρες άνω των 50 ετών, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Λόγω του ασυμπτωματολογικού χαρακτήρα του, καθώς και σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού, η εξέταση προστάτη πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.

Η «Αρωγή» του Ομίλου Euromedica αποκλειστικά κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας

Αποκλειστικά ως Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας λειτουργεί και πάλι, από την 1η Ιουνίου 2022, η «Αρωγή» του Ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, καθώς ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Κέντρο, το οποίο αποτελεί μονάδα πρότυπο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργεί με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ έχει προηγηθεί πλήρης απολύμανση όλων των χώρων.

Στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της «Αρωγής» αποκλειστικά ως κέντρο αποκατάστασης , ο Όμιλος Euromedica προσφέρει τη δωρεάν μεταφορά προς το Κέντρο ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται στις κλινικές του Ομίλου «Κυανούς Σταυρός» και «Γενική Κλινική» στη Θεσσαλονίκη και χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης για την ολοκλήρωση της αποθεραπείας τους. H δωρεάν μεταφορά θα ισχύει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Όμιλος Euromedica εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύ καλή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις διοικήσεις των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, καθώς και τους Διοικητές, τους Διευθυντές Κλινικών και τους γιατρούς των νοσοκομείων με τους οποίους συνεργάστηκε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας, αν παραστεί ξανά ανάγκη.

Το Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica Αρωγή αποτελεί πρότυπη μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης, προσεγγίζοντας ολιστικά τους ασθενείς με οξείες ή χρόνιες παθήσεις. Πρωτοπόρα στις τεχνολογίες αποκατάστασης που εφαρμόζει, η «Αρωγή» αποτελεί το μοναδικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με διαπίστευση CARF. Τα προγράμματα αποκατάστασης απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις, τραυματισμούς, ογκολογικές, νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όχι στις διακρίσεις και στο στίγμα από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (ΕΕΜΑΑ) καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις ομοφοβίας, ναρκοφοβίας, στίγματος και διακρίσεων και ιδιαίτερα όταν αυτές εκδηλώνονται με ακραίες μορφές βίας που οδηγούν στην απώλεια ζωής ενός ανθρώπου. Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η θανάσιμη επίθεση κατά του Ζακ Κωστόπουλου, στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» έναντι ενός επικίνδυνου ατόμου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών που προσπάθησε να κλέψει και να καταστρέψει ξένη περιουσία, αντανακλά την βαθύτερη παθογένεια της κοινωνίας μας.

Ο Ζακ χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνος» όχι γιατί ήταν αλλά γιατί ήταν διαφορετικός, χαρακτηριστική αντίληψη έναντι ευάλωτων και ανυπεράσπιστων ομάδων, όπως οι ομοφυλόφιλοι, οι αλλοδαποί και οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Η κοινωνία αλλά οπωσδήποτε και η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους ευάλωτους πληθυσμούς και όχι να δικαιολογεί ή να αφήνει ατιμώρητες συμπεριφορές τιμωρίας και βίας. Η ΕΕΜΑΑ λέει όχι στις διακρίσεις οι οποίες στηρίζονται σε ταμπέλες, ρόλους και εμφανίσεις, όχι στο στίγμα. Οι ταμπέλες «ο καλός» και «ο κακός», θα πρέπει να αναλύονται στο βάθος τους και αντίστοιχα να αποδίδονται με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες, ευθύνες, ποινές και δικαιοσύνη.

KETEKNY: Διοικητική υποστήριξη στο X-eHealth Hackathon

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών– Ελληνικό Ινστιτούτο DRG στηρίζει με την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό του μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα: παρέχει την διοικητική υποστήριξη στο on line event X-eHealth Hackathon για την διαχείριση χρόνιων ασθενειών, με την χρήση των προδιαγραφών του ευρωπαϊκού μορφότυπου.

Το Hackathon θα πραγματοποιηθεί 7-9 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου X-eHealth – Exchanging Electronic Health Records in a common framework, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας. Σκοπός του έργου X-eHealth είναι να αναπτύξει τα θεμέλια για ένα κοινό πλαίσιο στην ιατρική απεικόνιση, τα εξιτήρια, τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τις σπάνιες ασθένειες που θα ρέουν, τόσο παράλληλα με την φροντίδα των πολιτών, όσο και μεταξύ των οντοτήτων υγείας ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και σε γειτονικές χώρες.

Το Hackathon στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης ομάδων που θα αναπτύξουν εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, με επίκεντρο την αποτελεσματική ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, με την επαναχρησιμοποίηση των προδιαγραφών που αναπτύχθηκαν από το έργο X-eHealth. Στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Δρ Παντελής Μεσσαρόπουλος παρουσίασε στους online συμμετέχοντες τις μεθόδους υποστηρικτικής δράσης του Ινστιτούτου DRG στο σεμινάριο και τόνισε την σημαντικότητα του έργου του X-eHealth, που μοιράζεται κοινούς στόχους με το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ: την ποιότητα, την διαφάνεια και την αναβάθμιση μέσω της τεχνολογίας στον χώρο των υπηρεσιών υγείας.

Καταρρέει το Νοσοκομείο Σύρου

Νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας έκαναν χθες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Σύρου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου, αφού πλέον των υφιστάμενων προβλημάτων, σήμερα η κατάσταση οδηγείται στα μη περαιτέρω με την παύση λειτουργίας των χειρουργείων λόγω ασθένειας δύο εργαστηριακών γιατρών, καθώς και με το άμεσα διαφαινόμενο κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής, λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού καρδιολόγου. Επιπλέον στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η συνταξιοδότηση του Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής, καθώς και του Διευθυντή Γυναικομαιευτικής.

Εδώ και αρκετούς μήνες και με αφορμή και την πανδημία, τόσο η διοίκηση, όσο και οι γιατροί αλλά και το σωματείο των εργαζομένων, προειδοποιούσαν για τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και ζητούσαν επιτακτικά άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο ως δευτεροβάθμιο νομαρχιακό νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο Σύρου χρειάζεται ενίσχυση γιατί είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο ζητούν άμεση συνάντηση του Υπουργού Υγείας με το Δήμαρχο της Ερμούπολης – Σύρου και τους φορείς των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου, όπως έχει ζητηθεί επιτακτικά.

Στελέχη όμικρον 4 και 5 σε 12 κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, στη χώρα μας την περίοδο 2 έως 29 Μαΐου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα που έφεραν τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5.

Συγκεκριμένα, από 236 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 02
Μαΐου 2022 έως 29 Μαΐου 2022 τα διακόσια είκοσι δύο (222) με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (94%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%), ενώ απομονώθηκε σε έξι δείγματα το στέλεχος ΒΑ.4 (3 από Περιφέρεια Κρήτης και 3 από Περιφέρεια Αττικής) και σε έξι δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (5 από Περιφέρεια Κρήτης και ένα από Περιφέρεια Αττικής). Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.548 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.825 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Σοβαρή υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Καστοριάς

Προβληματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Καστοριάς όσον αφορά την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του. Όπως επισημαίνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, η υποστελέχωση που υφίστανται σε καίριες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, δημιουργεί πρακτικά ζητήματα εξυπηρέτησης. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η απουσία πνευμονολόγου μέχρι και σήμερα και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που υπήρξε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της Covid-19. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια κενά και ελλείψεις που καλούνται να καλύψουν άλλες ειδικότητες, καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Επιπρόσθετα, σε κλινικές όπως η Καρδιολογική και η Παθολογική, αλλά και στο Ακτινολογικό και το Αναισθησιολογικό Τμήμα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την υποστελέχωση και οι υπάρχοντες ιατροί έχουν οδηγηθεί σε εργασιακή εξουθένωση, υπερβάλλοντας εαυτόν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους προς όφελος των πολιτών. Επειδή δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εν μέσω της πανδημίας Covid-19, το νοσοκομείο βρίσκεται σε τροχιά πλήρους υποβάθμισης, με έντονα προβλήματα τόσο στη λειτουργία των κλινικών και των ΤΕΠ, όσο και στις εφημερίες πολλών άλλων τμημάτων και παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Καστοριάς ήταν από τα πρώτα νοσοκομεία της Ελλάδας που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, με όλο το προσωπικό του να υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να ανταπεξέλθει στην μεγάλη διασπορά της Covid-19.

Καρκίνος του πνεύμονα: Με κάθε χίλιες αξονικές σώζονται τρεις ανθρώπινες ζωές

Στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, στις νέες θεραπευτικές εξελίξεις αλλά και στις επιπτώσεις από το  τριτογενές κάπνισμα αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!- Καρκίνος του πνεύμονα & Αντικαπνιστική εκστρατεία» που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» και τον οργανισμό «W4O – Γυναίκες στην Ογκολογία».

Ο  Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τις πιθανότητες θνησιμότητας και προσφέρει περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες. Το 20-30% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα είναι χειρουργήσιμα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου, μέχρι πρόσφατα εφαρμοζόταν η ακτινογραφία, γιατί η συμβατική αξονική τομογραφία προκαλεί βλάβες και έτσι δεν είναι καλό να γίνεται συστηματικά. Σπουδαία εξέλιξη στον χώρο αυτό έφερε η χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία θώρακος. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι για κάθε χίλιες αξονικές που γίνονται, σώζονται τρεις ανθρώπινες ζωές. Ο καπνός είναι εκ φύσεως τοξικός και περιέχει καρκινογόνες ουσίες ακόμα και στη φυσική του μορφή. Επομένως τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θα πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες πολιτικές και στα ίδια ρυθμιστικά μέτρα με τα άλλα καπνικά προϊόντα, σημείωσε η Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Ήρα Μιχαηλίδου.

H Άννα Ευφραιμίδου, Παθολόγος- Ογκολόγος, η οποία έθιξε το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές και στους μη καπνιστές. Η κυρία Ευφραιμίδου επεσήμανε ότι μη καπνίζοντες θεωρούνται αυτοί που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους. Από καρκίνο του πνεύμονα κινδυνεύουν τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν υπολογίσιμο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα. Το 71% των καρκίνων του πνεύμονα είναι καπνιστές, ενώ το 7 % παθητικοί καπνιστές. Ένα 8% των περιστατικών οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι και το στοιχείο ραδόνιο, που υπάρχει στο έδαφος, ιδίως σε βραχώδεις περιοχές, το οποίο εκλύεται στον ατμοσφαιρικό αέρα και είναι καρκινογόνο.

Το κάπνισμα συγκεκριμένα προκαλεί επίκτητες μεταλλάξεις στον υμένα των βρόγχων. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής υπάρχουν πλέον θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις (ανοσοθεραπεία – στοχευμένη θεραπεία).

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσοθεραπείας και των βιοδεικτών. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι ζούμε στην εποχή της ογκολογίας ακριβείας. Κάθε ασθενής είναι μεμονωμένη περίπτωση και αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Ο μοριακός έλεγχος επιτρέπει τη στοχευμένη θεραπεία, ενώ ανάλογα με το βιολογικό υλικό που έχουμε μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερους δείκτες. Χάρη στις στοχευμένες θεραπείες μπορούμε να έχουμε βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών και της ποιότητας ζωής τους.

Εκτός από το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα, σωρευτικά επιβαρύνει τον οργανισμό και το τριτογενές κάπνισμα: το αόρατο τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα αυτό παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα, ακόμα και ραδιενεργά υλικά, όπως επισήμανε η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Παθολόγος -Ογκολόγος.

 

Πρόσκληση ΕΟΠΥΥ για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»

 Ο ΕΟΠΥΥ καλεί δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να δηλώσουν συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του

μαστού» στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ». Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεισφέρει στην έγκαιρη διάγνωση συχνών μορφών καρκίνων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας. Αντικείμενο/στόχος της Δράσης είναι η δωρεάν διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του

καρκίνου του μαστού. Στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνονται επίσης η μείωση στην πίεση στο

συστήματος υγείας, η μείωση στο κόστος θεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η

βελτίωση στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε μη προνομιούχες ομάδες του γυναικείου πληθυσμού της

χώρας, η επέκταση της λειτουργικότητας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), η

υιοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η καταγραφή και η δυνατότητα επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η εφαρμογή πολιτικών προαγωγής της υγείας, της ευημερίας  και του προσδόκιμου ζωής και επιβίωσης για τη βελτίωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων και των ιατρικών

επισκέψεων που περιλαμβάνονται στη παρούσα Δράση και διενεργούνται, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις

συμμετοχής, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, είναι μηδενική. Οι συμμετέχοντες στη Δράση ιδιώτες ιατροί

και φορείς δε δικαιούνται να λάβουν με οιοδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τους Δικαιούχους.