«Η Ερυθροσταυρική Δικαίωση»

Οι υψηλόφρονες ιδέες των Ερυθροσταυριτών οραματιστών ενέπνευσαν όλους μας, ώστε να διαφυλάξουμε την δημοκρατική λειτουργία του Ε.Ε.Σ., που μόνο αυτή εγγυάται την αξιοκρατία και την ισότητα, μέσα από αδιάβλητες αρχαιρεσίες.

Τα χιλιάδες μέλη του Ε.Ε.Σ. που συμμετείχαν μαζικά στην διαδικασία των αρχαιρεσιών, καταδίκασαν όσους αποπειράθηκαν, μέσω επαναλαμβανόμενων δικαστικών προσφυγών στο διάστημα πριν από τις αρχαιρεσίες, να τους στερήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τοποθετώντας τους εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν. Παράλληλα στέλνουν εκκωφαντικό μήνυμα, λειτουργώντας ως θεματοφύλακες του Ε.Ε.Σ., σε όσους έχουν σκοπό να αμφισβητήσουν ξανά το δημοκρατικό τους δικαίωμα και σε όσους προτίθενται να επιδιώξουν εκ νέου, με συμφεροντολογικές επιδιώξεις, να τραυματίσουν  και να δυσφημίσουν  τον Οργανισμό.

Η άψογη και αδιάβλητη εκλογική διαδικασία καθώς και το ξεκάθαρο μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών που διαμόρφωσαν οι Εθελοντές και τα μέλη  του Ε.Ε.Σ., αποτρέπει την εκ νέου έγερση αμφισβητήσεων και άσκοπων δικαστικών αγώνων που  μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου διοικητική αναστάτωση στον πολύπαθο Οργανισμό.

Η υπερηφάνια των Ερυθροσταυριτών απέπεμψε και εξοστράκισε αντιλήψεις και συμπεριφορές των μειονοτήτων που επιχειρούσαν  να ανακτήσουν κεκτημένα που νόμιζαν ότι τους ανήκουν. Ισοπέδωσε  κάθε υποψία επαναδραστηριοποίησής τους στους κόλπους του Οργανισμού, με την απόλυτη απόρριψή τους, θέτοντάς τους αντιμέτωπους με την  συνείδησή τους.

Το αποτέλεσμα των δημοκρατικών αρχαιρεσιών προσδίδει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό  Διοικητική σταθερότητα, υπευθυνότητα και Δεοντολογική Ευθύνη ,αποκωδικοποιώντας το Θησαυροφυλάκιο του Ανθρωπισμού.

Η εκλογή μίας διοίκησης ευρύτερης αποδοχής συντελεί, ώστε ο Ερυθροσταυρικός βίος να επανεκκινήσει ομαλότερος από ποτέ. Ο Ερυθροσταυρικός κόσμος, ανακτώντας γοργά την τεράστια ορμή που τον διακρίνει, αποβλέπει στην ενότητα, στην συνοχή και στον ορθό προσανατολισμό ώστε να οδηγηθεί γοργά στο καρποφόρο δάσος των διαχρονικών ανθρωπιστικών αξιών.

Προτεραιότητα και αδιάλειπτη μέριμνα όλων μας από σήμερα είναι η συνεχής ποιοτική και καινοτόμος αναβάθμιση και αναμόρφωση του Ε.Ε.Σ. Με ερεθίσματα και ιδέες συλλογικού χαρακτήρα να διαμορφώσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις  προοπτικές του.  Να συνυφάνουμε τις ώριμες  επιλογές και  με  ένα πλαίσιο δράσης και καινοτομίας να   οικοδομήσουμε  έναν νέο αγωγό πολιτισμού ως τον κύριο  παράγοντα εξέλιξης του Ε.Ε.Σ.

Σας προσκαλώ όλους, μαζί ενωμένοι, να συνοδοιπορήσουμε για να αποκτήσουμε επιτέλους κοινωνική και Ερυθροσταυρική ευρυθμία, να εργαστούμε για την κοινωνική ευδαιμονία, να σφυρηλατήσουμε την ομοψυχία, να νοηματοδοτήσουμε το μέλλον έτσι ώστε να κυματίζει ελεύθερα η σημαία του Ερυθρού Σταυρού και όλοι μαζί να πραγματώσουμε τις αξίες που πρεσβεύουμε.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Dr. Αντώνιος Αυγερινός

Πρόεδρος Κ.Δ.Σ/Ε.Ε.Σ

 

Πρόταση για έλεγχο των γυναικών από 25 έως 65 ετών με HPV DNA Testing ανά 5ετια

Στο πλαίσιο των εργασιών της 10ης Συνόδου της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της 2ης Διάσκεψης των 131 Φορέων Υποστήριξης της Εφαρμογής της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη και στην Ελλάδα του καρκίνου τραχήλου μήτρας, παρουσιάστηκε η πρόταση της Ελληνικής HPV Εταιρείας για έλεγχο των γυναικών από 25 έως 65 ετών με HPV DNA testing ανά 5ετία, κατ’ αντιστοιχία με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε από εξειδικευμένους στο θέμα επιστήμονες η υπάρχουσα σήμερα κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υγείας με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ιδιαίτερα μετά την σχετική «Πρόσκληση προς Δράση» (“Call to Action”) του Π.Ο.Υ. και την αναγγελία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E.E.).

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας (δηλ. <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος), κάτι που είναι εφικτό για όλες τις χώρες εντός ενός αιώνα εάν επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι στόχοι «90-70-90», δηλ. να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών <15 ετών, να έχει υποβληθεί σε test υψηλής ακρίβειας το 70% των γυναικών σε ηλικίες 35 και 45 ετών και να έχει τύχει σωστής θεραπείας το 90% των γυναικών με καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και οι νέες (2021) Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών, δηλ. η εφαρμογή HPV DNA test σε όλες τις γυναίκες >30 ετών ανά 5-10 χρόνια. Σε ειδικές Συνεδρίες παρουσιάστηκαν οι επιδόσεις ως προς την εμβολιαστική κάλυψη και η τρέχουσα πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου στις διάφορες χώρες του κόσμου, υψηλού, μέτριου και χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου (π.χ. Ευρωπαϊκές χώρες, ΗΒ, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Λατινοαμερικανικές χώρες, Κίνα, Ινδία, Ρωσία κ.ά.), με εστίαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όσον αφορά στις συνθήκες ιατρικής φροντίδας, υποδομών, κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συμμόρφωσης, πρόσβασης, ανισοτήτων κλπ. Η δυνατότητα αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού προς HPV test από την ίδια την γυναίκα (self-sampling) έτυχε ιδιαίτερης μνείας, ως μιας πολύ ενδιαφέρουσας και εξ ίσου αποτελεσματικής εναλλακτικής μεθόδου συμμετοχής των γυναικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο, ιδιαίτερα για γυναίκες με δυσκολίες πρόσβασης σε Μονάδες Υγείας.

Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πρόσφατων μεγάλων επιδημιολογικών μελετών από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έδειξαν ελάττωση κατά ~90% (!) των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας σε νέες γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV σε ηλικία <17 ετών – σε σύγκριση με μη εμβολιασμένες γυναίκες – έτυχαν ιδιαίτερης προβολής και συζήτησης, διότι επαληθεύουν το εφικτόν του στόχου που έθεσε ο Π.Ο.Υ. και η διεθνής κοινότητα για την εξάλειψη της νόσου αυτής στις επόμενες δεκαετίες. Συμπερασματικά, έγινε σαφές, ότι η πολιτική υγείας στη χώρα μας, εναρμονιζόμενη με τις στρατηγικές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και αυτή σε μία στρατηγική με στόχο την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων, ξεκινώντας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Προτομή του Ιπποκράτη στο Βουκουρέστι

Το ταξίδι του Ιπποκρατικού πνεύματος στις χώρες του κόσμου συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ. Τελευταίος σταθμός ήταν το Βουκουρέστι στη Ρουμανία όπου ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου, σε μια συγκινητική εκδήλωση, τοποθέτησαν την προτομή του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Motza Metropolitan, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστιου Zinga Viorel. Μάλιστα ο Πρύτανης προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΙΣΑ να τοποθετήσουν την προτομή του Ιπποκράτη, στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Carol Davila, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Το πανεπιστήμιο είναι πάντα ανοιχτό σε τέτοιες πρωτοβουλίες που προωθούν και αναπτύσσουν την γνώση», επεσήμανε ο κ.Viorel και συνεχάρη την Ελληνική αποστολή για την πρωτοβουλία της. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι αντιπροσωπεία ιατρών από το Βουκουρέστι θα συμμετάσχει στον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη, στην παγκόσμιου βεληνεκούς εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κω.

Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και του Προέδρου του Γ. Πατούλη, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης και θα μεταφερθεί σε 35 Ιατρικές Σχολές, σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Πατούλης τόνισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έναν ανερχόμενο κλάδο της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και ανέλυσε τους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, μεταξύ των οποίων είναι: η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής Φιλοσοφίας, η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική και η ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων, που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ιπποκρατική Ιατρική.

Ανακάλυψη μακρόβιων ανοσοκυττάρων στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού

Η απεικόνιση ζωντανών κυττάρων του διαφανούς κερατοειδούς χιτώνα του ματιού αποκάλυψε την ύπαρξη εξειδικευμένων ανοσοποιητικών κυττάρων γύρω από τον ιστό, που είναι έτοιμα να επιτεθούν σε παθογόνα, αναφέρει δημοσίευμα του Nature. «Σκεφτήκαμε ότι ο κεντρικός κερατοειδής στερείται ανοσοκυττάρων», ανέφερε ο Esen Akpek, κλινικός-επιστήμονας που εργάζεται σε ανοσολογικές ασθένειες του κερατοειδούς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports στις 24 Μαΐου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ασθένειες που επηρεάζουν το μάτι και να αναπτύξουν θεραπείες που στοχεύουν τις λοιμώξεις στην επιφάνεια του ματιού, δήλωσε η Tanima Bose, ανοσολόγος στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis στο Kundl της Αυστρίας.

Ο κερατοειδής έχει μια μειωμένη απόκριση στη μόλυνση, εν μέρει επειδή τα επιθετικά ανοσοκύτταρα θα μπορούσαν να βλάψουν το καθαρό στρώμα του ιστού και να εμποδίσουν την όραση, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Scott Mueller, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας. Για το λόγο αυτό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που δίνουν μια γρήγορη αλλά ακατέργαστη απόκριση σε μια μόλυνση, όπως τα δενδριτικά κύτταρα και τα μακροφάγα, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα εξωτερικά τμήματα του κερατοειδούς και αναδύονται μόνο όταν χρειάζεται. Σχεδόν σε κάθε ιστό του σώματος υπάρχουν μακρόβια ανοσοκύτταρα, γνωστά ως Τ κύτταρα, που επιτίθενται γρήγορα σε παθογόνα που έχουν συναντήσει στο παρελθόν – μια διαδικασία που ονομάζεται «ανοσολογική μνήμη», γι’αυτό και ο Mueller και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν αν τέτοια κύτταρα ζούσαν στον κερατοειδή.

Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό πολυφωτονικό μικροσκόπιο για τη μελέτη ζωντανού ιστού, οι ερευνητές
εξέτασαν τους κερατοειδείς χιτώνες ποντικών των οποίων τα μάτια είχαν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα. Είδαν ότι τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα και τα Τ-βοηθητικά κύτταρα —πρόδρομοι για την ανοσολογική μνήμη— είχαν διεισδύσει στον κερατοειδή και παρέμειναν εκεί για έως και ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πιο διεισδυτικών τεχνικών μικροσκοπίας, αποκάλυψαν ότι τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα είχαν αναπτυχθεί σε μακρόβια κύτταρα μνήμης που βρίσκονταν στον κερατοειδή.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση ζωντανών κυττάρων για να παρατηρήσουν τους κερατοειδείς χιτώνες έξι υγιών ενηλίκων. Βρήκαν κύτταρα παρόμοια σε σχήμα, μέγεθος και ταχύτητα με τα Τ κύτταρα που «περιπολούσαν» στα ποντίκια.

«Εκπλαγήκαμε αλλά και χαρήκαμε που είδαμε ότι υπάρχει, πράγματι, μια ανοσολογική μνήμη» στον κερατοειδή χιτώνα, σημείωσε ο Mueller, ο οποίος τώρα εργάζεται στη λήψη ιστού από δότες οργάνων για να επιβεβαιώσει τον ακριβή τύπο των κυττάρων που κάνουν «περιπολία» για παθογόνα στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ερευν ητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση ασθενειών όπως η χρόνια ξηροφθαλμία, η προοδευτική απώλεια κερατοειδούς σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και η απόρριψη μοσχεύματος κερατοειδούς.

Ο Akpek αναρωτιέται εάν αυτά τα μακρόβια κύτταρα του ανοσοποιητικού εμπλέκονται στον έρπητα ζωστήρα- ένα επώδυνο εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-, που επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Περίπου το 8% των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα εμφανίζονται στο μάτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης. «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι λάθος με τα Τα- κύτταρα μνήμης στα άτομα που παθαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από έρπητα ζωστήρα», σημειώνει ο Akpek.

 

Φαρμακεία: Αύξηση 63,2% των πωλήσεων αντιβηχικών

Αυξημένες κατά 63,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς εμφανίζονται οι πωλήσεις αντιβηχικών φαρμάκων από τα φαρμακεία λιανικής, την περίοδο 16/05/22-22/05/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Αυξημένες κατά 35,1% εμφανίζονται και οι πωλήσεις φαρμάκων του αναπνευστικού. Ειδικότερα, την παραπάνω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (17/05/21-23/05/21) ως εξής:
Φάρμακα: +0,2% (+14,8 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα OTC: +6,4 % (+116,3 χιλ.τμχ.)
Καλλυντικά: -9,9% (-87,2 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα διατροφής: +4,6% (+3,3 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +5,2% (+33,8 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 17/05/21 – 23/05/21 είναι:
Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά 35,1% (+158,5 χιλ.τμχ.)
Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά 18,9% (-22,1 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης, αυξάνονται κατά 62,2 % (+5 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 44,1% (+70,7 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Υγειονομικοί Φορείς: Οι συντάξεις του κλάδου αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού

Με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη συναντήθηκαν πρόσφατα, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, με κυρίαρχο θέμα τον καταποντισμό των συντάξεων των Υγειονομικών της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην επικείμενη φορολόγηση των επαγγελματικών ταμείων.

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων της χώρας έθεσαν επί τάπητον το ζήτημα της απομείωσης των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι οι οποίες σύμφωνα με όσα αναφέρουν αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Όπως αναφέρεται, οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων επανέλαβαν την πεποίθησή τους πως η κάλυψη του αδίκως απωλεσθέντος μέρους της οφειλόμενης ανταποδοτικής συντάξεως με νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία πλέον βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις καταβληθείσες εισφορές των Υγειονομικών, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει  από την ιστορική δέσμευση της πολιτείας για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου. Τονίστηκε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση έναντι των ασφαλισμένων, της ιστορίας και της περιουσίας του Ταμείου των Υγειονομικών, που ως ασφαλιστικό κεφάλαιο εδόθη στον Ενιαίο πλέον Φορέα. Στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, ότι «οι χαμηλές συντάξεις των υγειονομικών προκύπτουν από τις χαμηλές εισφορές», οι εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων αντέτειναν:

«Ως γνωστόν η κυρία σύνταξη μετά το Ν.4387/2016 αποτελείται από το άθροισμα δύο ποσών, δηλαδή της εθνικής (384 ευρώ υπό καθεστώς πλήρους συντάξεως) και της ανταποδοτικής.

 

Είναι προφανές πως για το χρονικό διάστημα μετά την 1.1.2017 για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι πράγματι καταβαλλόμενες εισφορές (είτε με βάση το εισόδημα μέχρι το 2019, είτε με βάση την επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία μετά το 2020). Το πρόβλημα αφορά το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016 και τα συμπεράσματα που μπορούν εύκολα να εξαχθούν από τα δεδομένα είναι πως αφενός οι υγειονομικοί κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές, γι’ αυτό έχουν και τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές και αφετέρου ότι το ΤΣΑΥ είχε ουσιαστικά μηδενικούς κοινωνικούς πόρους, έναντι των δύο άλλων Ταμείων των Επιστημόνων».

Συνεπεία των ανωτέρω παραγόντων, οι υγειονομικοί λαμβάνουν σήμερα τις μικρότερες συντάξεις, έναντι των λοιπών ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ, τέτοιες που είναι σημαντικά μικρότερες και μάλιστα σε ποσοστό 35% περίπου. Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων η οποία θα αναλάβει την διερεύνηση και αντιστοίχιση των δεδομένων, η οποία και έγινε δεκτή.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε:

Από τη σημερινή συνάντηση προκύπτει ότι θα έχουμε δύσκολο δρόμο, απέναντι σε παρεισφρύσασες σοσιαλιστικές ιδεοληψίες και διεκπεραιωτική προσέγγιση. Προσβλέπουμε στην αναγνώριση από την πολιτεία του γεγονότος ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υπάρχει συνέχεια του κράτους, όπως αυτή συμπυκνώνεται στην πρόταση του Υπουργού κ. Χατζηδάκη.

Φορείς ΠΦΥ: Συνάντηση την Tετάρτη με εκπροσώπους του υπ. υγείας και του ΕΟΠΥΥ

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ  με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανοίξει ο διάλογος ο οποίος θα οδηγήσει στη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μορφή νομοθέτησης οι οποίες θα ψηφιστούν εντός του Ιουνίου. Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου παρουσία του Υπουργού Υγείας και των μελών του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το χρόνιο πρόβλημα του κλάδου που είναι το αβάσταχτο clawback, το κούρεμα του τεχνητού χρέους που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα έτη εξαιτίας του clawback, καθώς και το ζήτημα της προείσπραξης του clawback από τον τρέχοντα μήνα πληρωμής. Ο Υπουργός Επικρατείας, που είναι υπεύθυνος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, εξέφρασε την επιθυμία του να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Υγεία και ονομάζεται clawback. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με φορείς του Υπουργείου Υγείας στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος όλες οι λύσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του γόρδιου δεσμού που λέγεται clawback.

Πρόγραμμα υποστήριξης παιδιών και εφήβων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Την αποδοχή της πρότασής της για την υλοποίηση δράσεων για την ψυχική ενδυνάμωση και υποστήριξη παιδιών και νεαρών ενηλίκων μέχρι 30 ετών με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους από το υπουργείο Υγείας χαιρετίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Οι ανωτέρω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας/ Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168759) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η ανάπτυξη ενός προτύπου μοντέλου  ψυχοκοινωνικής, εκπαιδευτικής ενδυνάμωσης, αυτοφροντίδας – μακροχρόνιας φροντίδας και διαχείρισης της επιρροής από την COVID-19 ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη έως την ηλικία των 30 ετών και των φροντιστών τους.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αποδοχή και η κατανόηση του Σακχαρώδη Διαβήτη, η ποιοτική εκπαίδευση των ιδίων των πασχόντων και των οικογενειών τους, η επιτυχής αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω της αυτοδιαχείρισης σε περιόδους όπου υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο του συστήματος Υγείας, όπως επίσης και η κατανόηση της επικινδυνότητας που διατρέχουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έναντι μεταδοτικών νόσων, όπως η COVID-19 και η κατανόηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού τους. Επιπλέον, μέσω των δράσεων ενημέρωσης και επικοινωνίας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, επιδιώκεται και η ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινής γνώμης για τη σοβαρή χρόνια πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και η καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση.

 

Υπ. Υγείας: Δεν θα σταματήσει η λειτουργία του ΓΝ Παίδων «Καραμανδάνειο»

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι δε τίθεται θέμα διακοπής της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. Στην ανακοίνωσή επισήμαινεται ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για εθελοντική προσωρινή μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε το νοσοκομείο να καλυφθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φροντίδα των μικρών ασθενών. Είναι δε σε διαδικασία προκήρυξης οι δύο (2) θέσεις αναισθησιολόγων που ζητήθηκαν από το νοσοκομείο και θα εγκριθούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα έχει εκπονηθεί σχέδιο ώστε στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά να αντιμετωπίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.

«Κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει. Αντίθετα,  αναβαθμίζονται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με ανακοίνωσή του την προηγούμενη βδομάδα ενημέρωσε πως οι εφημερίες σταμάτησαν από τις 31 Μαΐου,  «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για οποιοδήποτε περιστατικό, καθώς κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών – ασθενών όλης της γεωγραφικής περιοχής που αυτό καλύπτει». Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με δική της ανακοίνωση ζήτησε την πλήρη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Καραμανδανείου, με άμεση, προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και με έλεγχο αποκλειστικά των τυπικών προσόντων των υποψηφίων.

 

Απειλητική η συχνότητα μετάδοσης παθογόνων από τα ζώα στον άνθρωπο

Για την ολοένα και πιο συχνή μετάδοση παθογόνων από τα ζώα στους ανθρώπους προειδοποίησε πρόσφατα, ο διευθυντής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικ Ράιαν.

Σύμφωνα με τo σχετικό δημοσίευμα της Independent, το παραπάνω γεγονός έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή που συμβάλλει στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών που με τη σειρά τους επηρεάζουν τις συνήθειες τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων όσον αφορά την αναζήτηση τροφής. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Μάικ Ράιαν, υπάρχει μια αυξητική τάση στις περιπτώσεις με πυρετό Lassa, μιας οξείας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά ενδημικά στην Αφρική. «Παλιότερα υπήρχε χρονική απόσταση τουλάχιστον τριών έως πέντε χρόνων μεταξύ των ξεσπασμάτων του ιού Έμπολα, ενώ τώρα θεωρείται τύχη να έχουμε τρεις έως πέντε μήνες», πρόσθεσε και κατέληξε: «Άρα σίγουρα υπάρχει οικολογική πίεση στο σύστημα».

Ο σχολιασμός του Μάικ Ράιαν Ryan έρχεται καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται εκτός Αφρικής, όπου το παθογόνο είναι ενδημικό. Την προηγούμενη Τετάρτη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι έχει λάβει μέχρι στιγμής αναφορές για περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς νόσου από 30 χώρες εκτός Αφρικής από την πρώτη αναφορά στις αρχές Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, αν και τα κρούσματα COVID-19 μειώνονται παγκοσμίως, υπάρχουν περιοχές όπως η Αμερική όπου οι αυξητικές τάσεις είναι ανησυχητικές, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στη Βόρεια Κορέα, οι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι υπάρχουν πάνω από 3,7 εκατομμύρια περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν πυρετό, που θα μπορούσαν να είναι περιστατικά COVID, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της COVID-19. Ο Mάικ Ράιαν ανέφερε ότι παρόλο που ο ΠΟΥ είχε προσφέρει στη χώρα υποστήριξη όσον αφορά τα εμβόλια, τις θεραπείες και άλλες ιατρικές προμήθειες, αντιμετώπισε προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα που θα αντικατόπτριζαν  την κατάσταση στην περιοχή.

Η εμπειρία της COVID έδωσε το έναυσμα στον ΠΟΥ να ξεκινήσει μια διαδικασία για την σύνταξη και διαπραγμάτευση μιας διεθνούς συνθήκης για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης μιας πανδημίας.

Οι πανδημίες, όπως και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν κάθε πολίτη στον πλανήτη, τόνισε ο Ράιαν.

«Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε αυτήν την πανδημία – μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια πιο σοβαρή πανδημία στο μέλλον και πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι τώρα», σημείωσε.

Μια παγκόσμια συνθήκη για πανδημική ετοιμότητα κάτω από την ομπρέλα του ΠΟΥ, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος μετασχηματισμός του συστήματος για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα συμπεριλαμβάνει και το IHR (Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας),δήλωσε ο πρεσβευτής της Χιλής Frank Tressler Zamorano, εκ μέρους 60 χωρών.

Παράλληλα, πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδας για την Πανδημική Ετοιμότητα του ΠΟΥ,  που υπογράφουν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε πιθανά ξεσπάσματα ασθενειών για να διασφαλιστεί ότι κανένας μελλοντικός ιός δεν θα προκαλέσει μια πανδημία τόσο καταστροφική όσο ήταν η Covid-19.