-->

ΙΑΣΩ: Σεμινάριο για γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα

Το ΙΑΣΩ, διοργανώνει το Twin Mom Seminar, ένα πρωτοποριακό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στις 16:30 στη Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37 – 39, Μαρούσι).
Οι πολύδυμες κυήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΑΙΑγάπη και της διοργάνωσης pre & after birth σεμιναρίων, το ΙΑΣΩ έρχεται να καλύψει την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση της μητέρας που περιμένει δίδυμα κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά τη γέννα.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου είναι τα εξής: «Περιμένοντας δίδυμα. Τι πρέπει να γνωρίζει και τι να προσέχει η μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο ρόλος του ειδικού Ιατρικής Εμβρύου», «Οργάνωση χώρου – Φροντίδα Νεογέννητων διδύμων στο σπίτι», «Αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα των δίδυμων παιδιών μας». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Για επιπλέον πληροφορίες και κράτηση θέσης: 210 6383905. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

 

 

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση τις γυναίκες

Το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ψωρίαση & Γυναίκα. Ολα όσα πρέπει να ξέρεις», την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδα του στο Facebook. https://www.facebook.com/kalipso.gr.Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ -Lilly.

Τα θέματα του σεμιναρίου είναι:
• «Ψωρίαση πώς επηρεάζει τη σεξουαλική της ζωή» με ομιλήτρια την κα Τίνα Φειδία, Ψυχολόγο MSc Επιστημονικό Συνεργάτη, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

• «Ψωρίαση & Γυναίκα. Απο ποιές άλλες παθήσεις κινδυνεύει» με ομιλήτρια τη κα Πολυξένη Γιδαροκώστα, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμ. Α’, Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισα.

• «Ψωρίαση και εγκυμοσύνη. Ποιά είναι η σχέση τους;» με ομιλητή τον κο Παναγιώτη Χριστόπουλο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Επικ. Καθ. Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ.
Το διαδικτυακό σεμινάριο είναι μια προσπάθεια του Σωματείου « ΚΑΛΥΨΩ» για να έχουν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν ενώ όσοι επιθυμούν, αφού παρακολουθήσουν το webinar μπορεί να θέσουν τα ερωτήματά τους γραπτά στο FB.

Ανησυχία για νέα lockdown σε Σαγκάη και Πεκίνο

Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από την άρση των σκληρών lockdown στη Σαγκάη και το Πεκίνο, και οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να επιβάλλουν και πάλι περιορισμούς εξ’αιτίας της ύπαρξης νέων εξάρσεων κρουσμάτων του κορονοϊού στις δύο μητροπόλεις. Σύμφωνα με τις αρχές εστία της έξαρσης στη Σαγκάη είναι ένα κέντρο αισθητικής ενώ στο Πεκίνο, ένα δημοφιλές μπαρ. Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη Σαγκάη πραγματοποιήθηκε ένας νέος μαραθώνιος διαγνωστικών PCR τεστ για σχεδόν το σύνολο των κατοίκων που υπερβαίνουν τα 25 εκατ., ενώ σε πέντε περιοχές υπάρχει απαγόρευση για τους κατοίκους να βγουν έξω για το διάστημα που εξελίσσονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι .

Εν τω μεταξύ στο Πεκίνο, καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα οι αρχές ανακοίνωσαν 36 συμπτωματικά κρούσματα σε σχέση με επτά που ήταν μόλις μία μέρα νωρίτερα, καθώς και 25 νέες λοιμώξεις χωρίς συμπτώματα, σε σχέση με μόλις ένα ασυμπτωματικό κρούσμα μία ημέρα νωρίτερα. Δεδομένου ότι τα κρούσματα συνδέθηκαν με γνωστό μαρ της πρωτεύουσας, οι αρχές ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη την αυστηροποίηση κάποιων περιορισμών σε δύο περιοχές, κλείνοντας κάποιους χώρους διασκέδασης

Παρ’όλα αυτά, οι νέες λοιμώξεις έχουν πάλι αυξηθεί, με το Πεκίνο να δηλώνει την Κυριακή ότι τα 61 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πόλη, συνδέονταν με το συγκεκριμένο μπαρ, είτε γιατί είχαν βρεθεί εκεί ή γιατί είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που το είχαν επισκεφθεί. Τα κρούσματα που συνδέθηκαν με το εν λόγω μπαρ έφθασαν τα 69 ενώ το γεγονός ότι εντοπίστηκαν σε 14 από τις 16 περιοχές του Πεκίνου, δημιουργεί ανησυχίες για το τι «μέλλει γενέσθαι» στην κινεζική πρωτεύουσα που αριθμεί 22 εκατ. κατοίκους.

ΔΟΘ: 1η συνάντηση της Διεθνούς Συμμαχίας Ασθενών για το Αίμα (PIBA)

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), γίνεται ένα με εκατομμύρια ανθρώπους και οργανισμούς ασθενών σε όλο τον κόσμο για να τιμήσει τους απανταχού εθελοντές αιμοδότες και να εξάρει την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού στην οποία προβαίνουν δίνοντας αίμα, με αποκλειστικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Η ΔΟΘ υποστηρίζει σθεναρά ότι απαιτούνται κοινές και συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία θετικών αλλαγών στον τομέα του αίματος, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης των ασθενών σε αρκετές περιοχές του κόσμου και τη συνολική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας.

Για τον σκοπό αυτό, και επιδιώκοντας να συσπειρώσει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που λαμβάνουν τακτικά αίμα και προϊόντα αίματος ανά το παγκόσμιο σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και της διαθεσιμότητάς του, η Ομοσπονδία διοργανώνει διαδικτυακά σήμερα την «1η Συνάντηση της Διεθνούς Συμμαχίας Ασθενών για το Αίμα (PIBA)», από τις 15:00 έως τις 17:30 το απόγευμα.

Στην εν λόγω Διαδικτυακή Συνάντηση ασθενείς, αιμοδότες, καταξιωμένοι ερευνητές και Αιματολόγοι διεθνούς εμβέλειας, αλλά και εκπρόσωποι Κέντρων Αίματος και Διεθνών Οργανισμών του εξωτερικού θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για να εξερευνήσουν τις σύγχρονες προκλήσεις σχετικά με τη θεραπεία μετάγγισης αίματος, καθώς και τρόπους βελτίωσης και υποστήριξης της ποιότητας, ασφάλειας και της διαθεσιμότητας του αίματος. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.thalassaemia.org.cy

 

Νέα εμβόλια κατά της covid-19

Το εμβόλιο της Novavax (Nuvaxovid) έναντι του κορoνοϊού είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των αποτελεσματικών εμβολίων που έχουμε διαθέσιμα έναντι της νόσου. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσο το εμβόλιο αυτό θα προσφέρει κάτι σημαντικό σε αυτά που έχουμε ήδη διαθέσιμα. Το βασικό το μειονέκτημα είναι ότι έλαβε αδειοδότηση περισσότερο από 1 χρόνο αφού είχαν κυκλοφορήσει άλλα εμβόλια, ενώ η αδειοδότησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Ως εκ τούτου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες έχει ήδη εμβολιασθεί. Επίσης η αδειοδότηση του εμβολίου δεν προβλέπει προς το παρόν την χρήση του ως ενισχυτική (3η) δόση, αν και αυξάνονται συνεχώς δεδομένα για την χρήση του ως ενισχυτική δόση και προβλέπεται ότι σχετικά σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως. Το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ότι δεν απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθεί όπως τα εμβόλια mRNA και ως εκ τούτου μπορεί να διανεμηθεί και σε δύσβατες περιοχές ή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει επαρκής γεωγραφική κάλυψη με «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς.

Συγχρόνως την τελευταία εβδομάδα έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις από την Moderna για επικαιροποιημένο εμβόλιο που στοχεύει πιο αποτελεσματικά στην Omicron. Το εμβόλιο ωστόσο είναι διδύναμο, καθώς περιέχει mRNA τόσο από το αρχικό στέλεχος της Wuhan όσο και από στέλεχος της Omicron. Η εταιρεία έδειξε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται μετά από ενισχυτική δόση με το νέο διδύναμο εμβόλιο είναι πιο ισχυρά από την ενισχυτική δόση με το μονοδύναμο εμβόλιο. Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο είχαν ανακοινωθεί αποτελέσματα από την ενισχυτική δόση μόνο με στέλεχος της Omicron τα οποία όμως έδειχναν ότι δεν παράγεται καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με την κλασική ενισχυτική δόση.

Το παράδοξο που παρατηρείται, δηλαδή το μίγμα να οδηγεί σε καλύτερη ανοσία έναντι της Omicron από ότι το «καθαρό» εμβόλιο της Omicron, πιθανώς να οφείλεται στο φαινόμενο του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος. Είναι, λοιπόν, πιθανόν το μίγμα mRNA να επιτρέπει την καλύτερη επιλογή και επιβίωση των κατάλληλων κυτταρικών κλώνων των λευκοκυττάρων που θα παράξουν πιο ειδικά αντισώματα έναντι και των 2 στελεχών, κάτι που τελικά οδηγεί σε βελτιωμένη ανοσολογική απάντηση και για την Omicron. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα, ενώ η γνώση που θα αποκτηθεί από τις βελτιωμένες ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες ενισχυτικές δόσεις και για άλλα παθογόνα όπως ο ιός της γρίπης.

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας Κωνσταντίνα Γιαννάκη στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης

Η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη, ως εκπρόσωπος των ασθενών με Κυστική Ίνωση της χώρας μας παρευρέθηκε φέτος δια ζώσης από την 1η ημέρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και στο Επιστημονικό Συνέδριο ECFS που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 έως 11 Ιουνίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, εκπροσωπώντας για μια ακόμη φορά τους Έλληνες ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού η κ Γιαννάκη συνομίλησε με την Πρόεδρο του CF Europe Jacquelien Noordhoek και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών ανταλλάζοντας εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές, ενώ ενημέρωσε την ευρωπαϊκή κοινότητα για τις εξελίξεις στην Κυστική Ίνωση στη χώρα μας, τις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης διεξήχθησαν 2 workshops σχετικά με την εξεύρεση πόρων και τα πραγματικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία (Real World Data – RWD), όπου έγινε ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις μέσω συνεργασιών. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι ενέργειες και οι δράσεις υποστήριξης του CF Europe και των ευρωπαϊκών συλλόγων προς τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση της Ουκρανίας, που πλήττονται από τον πόλεμο και βρίσκονται σε ανάγκη. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης του CF Europe, η εκπρόσωπος Κωνσταντίνα Γιαννάκη παρευρέθηκε στο ιατρικό συνέδριο της επιστημονικής κοινότητας Κ.Ι. ECFS, που διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο Rotterdam Ahoy.

Το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου περιελάμβανε πλήθος παρουσιάσεων και workshops με ποικίλα θέματα, όπως η αποτελεσματικότητα των καινοτόμων θεραπειών CFTR Modulators που δρουν στα αίτια της νόσου, η μεταμόσχευση πνευμόνων, η τηλεϊατρική στην Κ.Ι., η διατροφή, οι νεότερες τεχνικές αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, η αξία της άσκησης, οι ψυχολογικές παράμετροι της νόσου, η επίδραση του covid-19 στους ασθενείς με Κ.Ι., οι εξελίξεις στην έρευνα για τη γονιδιακή θεραπεία, οι αλλαγές στην επιδημιολογία της νόσου, αλλά και τα νεότερα δεδομένα στη γονιμότητα των ασθενών και την κύηση στις γυναίκες ασθενείς με Κ.Ι.

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο zf2001 έναντι της covid-19

Η ανάπτυξη νέων εμβολίων έναντι της COVID-19 είναι συνεχής και η προσπάθεια βελτιστοποίησής τους κρίνεται αναγκαία ενόψει της ανάδυσης νέων μεταλλαγών του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Howard D Larkin στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Τhe New England journal of Medicine. 2022; 386:2097-111. Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη φάσης 3 που διεξάχθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020 έως το Δεκέμβριο του 2021, και αφορά την αποτελεσματικότητα έναντι της COVID-19 και την ασφάλεια ενός νέου εμβολίου που βασίζεται σε μια διμερική μορφή της περιοχής σύνδεσης του υποδοχέα RBD του SARS-CoV-2 (ZF2001).

Στη μελέτη έλαβαν μέρος ενήλικες ασθενείς (άνω των 18 έτων) που τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν συνολικά 3 δόσεις του εμβολίου ZF2001 (25μg ανά δόση) ή 3 δόσεις εικονικού εμβολίου. Η μελέτη έλαβε χώρα σε 31 κέντρα σε Ουζμπεκιστάν, Ινδονησία, Εκουαδόρ και Πακιστάν και έλαβαν μέρος μόνο άτομα ασιατικής προέλευσης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό περιορισμό της μελέτης.

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 28.873 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου ZF2001 ή μια δόση εικονικού φαρμάκου και όλοι συμπεριλήφθηκαν στην  ανάλυση της ασφάλειας του εμβολίου. Οι 25.193 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν και τις 3 δόσεις του εμβολίου, παρακολουθήθηκαν για του επόμενους 6 μήνες από την τελευταία δόση. Στην πρόσφατη ανάλυση των αποτελεσμάτων, το πρωτεύον καταληκτικό σημείο (συμπτωματική νόσος COVID-19 τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την τρίτη δόση) καταγράφηκε σε 158 ανθρώπους από τους 12.625 που έλαβαν το ZF2001, και στους 580 από τους 12.568 που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της συμπτωματικής COVID-19 έφτασε το 75.7%. Σοβαρή λοίμωξη COVID-19 παρουσίασαν οι 6 από τους συμμετέχοντες στην μελέτη που είχαν λάβει το ZF2001 εμβόλιο, σε αντίθεση με 43 από αυτούς που είχαν λάβει το εικονικό εμβόλιο, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στη σοβαρή νόσο COVID-19 να φτάνει το 87.6%.

Δύο από τους 12 ασθενείς που απεβίωσαν από λοίμωξη COVID-19, είχαν εμβολιαστεί με το ZF2001. Η συχνότητα ανεπιθύμητων ή σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου τόσο στην ομάδα των ασθενών που έλαβε ZF2001 όσο και το εικονικό φάρμακο ήταν παρόμοια, ενώ δεν αναφέρθηκε θάνατος που να σχετίζεται με τον εμβολιασμό από το ZF2001. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν (98.5%) ήταν σταδίου 2 (ήπια συμπτωματολογία).

Συμπερασματικά, στην συγκεκριμένη μελέτη που συμπεριέλαβε μεγάλος αριθμός ενηλίκων ασιατικής προέλευσης, το εμβόλιο ZF2001 φάνηκε να είναι αρκετά ασφαλές και αποτελεσματικό ως προς την προστασία από τη συμπτωματική και σοβαρή νόσο COVID-19, για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου.

Νίκος Τζανάκης: Εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας από τα στελέχη 4 και 5 της όμικρον

Μιλώντας στην τηλεόραση για τα στελέχη 4 και 5 της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως στη χώρας μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει  μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, στον κεντρικό τομέα Αθηνών, στον Πειραιά και σημείωσε ότι  πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, γιατί δεν πάνε να το δηλώσουν. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Ο2. Ο καθηγητής επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρήσουν  όλοι το μέτρο της ατομικής ευθύνης και να διατηρήσουν τη μάσκα όπου υπάρχει ανασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον, για να μη χρειαστεί να παρθούν και πάλι οριζόντια μέτρα απομόνωσης. «Πρέπει να δείξουμε την στοιχειώδη ατομική ευθύνη», σημείωσε.

Φαρμακεία: Μείωση στις πωλήσεις καλλυντικών

Μείωση 9,75% καταγράφεται στις πωλήσεις καλλυντικών από τα φαρμακεία λιανικής περίοδο 16/05/22-29/05/22. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (17/05/21-30/05/21) ως εξής:

  • Φάρμακα: +2,6% (+405,2 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +5,7 % (+212,2 χιλ.τμχ.)
  • Καλλυντικά: -9,7% (-180,6 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +1,1% (+1,7 χιλ.τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +9,6% (+121,2 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 17/05/21 – 30/05/21 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , μειώνεται κατά: -1,7% (-64,5 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά: +1,2% (+16 χιλ.τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά: -6,2% (-35,6 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -8,5 % (-9,6 χιλ.τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +40,2% (+131,1 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας

Οι Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας καθώς βρισκόμαστε και στην καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και πολλοί τουρίστες θα φθάσουν εδώ από χώρες της Ευρώπης στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας είναι δεδομένη, δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο  καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ωστόσο,  φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου, τονίζοντας ότι δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι σχετικά εύκολο να περιοριστεί. Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη  σε δηλώσεις της στην τηλεόραση ανέφερε ότι τα παιδιά και οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο και αυτή σημείωσε ότι  δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη, που δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός.

Για το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μας,  ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στο εξής, η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.