Institute of life – ΙΑΣΩ: Δράση ενημέρωσης για την ανδρική γονιμότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας 15/6 αλλά και την Παγκόσμια Μέρα Πατέρα 18/6 η Institute of life – ΙΑΣΩ, πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα προτρέποντας τους άνδρες να «Νοιαστούν για τη γονιμότητά τους». Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες το 40% των θεμάτων Γονιμότητας οφείλονται στον Ανδρικό Παράγοντα, 40% στον Γυναικείο ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου. Προβλήματα του σπέρματος όμως μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες των ανδρών ανεξαιρέτως. Ακόμα και όταν τα βασικά μορφοκινητικά χαρακτηριστικά του σπέρματος φαίνονται φυσιολογικά, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει και όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί γονιμοποίηση ωαρίων.

Όπως φαίνεται σε σύγκριση με το παρελθόν οι άνδρες έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα είναι τα αυξανόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και γενικότερα τα χαμηλά επίπεδα υγείας του άνδρα.

Ο σύγχρονος άνδρας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, όπως και η γυναίκα, για την έγκαιρη τεκνοποίηση. Να ενημερωθεί πως η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και της ομαλής ανάπτυξης των εμβρύων. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να προσφέρει λύσεις & εναλλακτικές για την διατήρηση της γονιμότητας του άνδρα. Με κατάλληλες τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα, μπορεί να γίνει επιλογή του πιο κατάλληλου σπερματοζωαρίου που οδηγεί σε επιτυχή γονιμοποίηση και επίτευξη εγκυμοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να αναλύσει ακόμα περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του πιο υγειούς σπερματοζωαρίου.

Υπάρχει πλέον ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων για τον άνδρα και για την διερεύνηση της γονιμότητάς του πέραν του καθιερωμένου σπερμοδιαγράμματος, όπως Οξειδωτικό στρες, Κατακερματισμός DNA, κ.α. που μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος. Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άνδρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από Ειδικούς Γονιμότητας αλλά και από μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του άνδρα.

 

Ωνάσειο: Πιστοποίηση ως εκπαιδευτικού κέντρου στην παιδοκαρδιοαναισθησιολογία

Σημαντική διάκριση για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αποτελεί η πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας & Εντατικής Θεραπείας (European Association of Cardiothoracic Anaesthesiology and Intensive Care, EACTAIC), ως διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο (το 4ο παγκοσμίως) στην παροχή μετεκπαίδευσης στην Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία.

Η πιστοποίηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης για το Πρόγραμμα Ενηλίκων την οποία κατέχει το ΩΚΚ με επιτυχία από το 2018.
Η διαδικασία πιστοποίησης περιέλαβε την αξιολόγηση της λειτουργίας πρωτίστως του Αναισθησιολογικού Τομέα αλλά και των Τμημάτων Παιδοκαρδιοχειρουργικής, Παιδοκαρδιολογίας και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων.

Η πιστοποίηση του Ωνάσειου ως εκπαιδευτικού κέντρου επιβεβαιώνει την δέσμευση του για υψηλότατες υπηρεσίες προς όλα τα παιδιά. Άλλωστε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της παιδοκαρδιοχειρουργικής από το 1995. Η εμπειρία όλων αυτών των ετών θα υποστηρίξει την οργάνωση και λειτουργία του Ωνάσειου Παίδων, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς με το Great Ormond Street Hospital. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία, είναι προαπαιτούμενο ο μετεκπαιδευόμενος αναισθησιολόγος να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε παιδοχειρουργικά περιστατικά και στην καρδιοχειρουργική ενηλίκων. Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 12 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.eactaic.org.

Ελλάδα: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 9.288 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 166.716 τεστ .
Από το σύνολο των κρουσμάτων, 6.243 εντοπίστηκαν στην Αττική, 537 στη Θεσσαλονίκη και 8 είναι εισαγόμενα. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 1.274 ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 144.221

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.049 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103 (55,3% άνδρες). Μεταξύ αυτών, 49 (47,57%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (52,43%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.704 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 126 (ημερήσια μεταβολή +9,57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 104 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ευεργετική η μουσική στη διάρκεια των χειρουργείων

Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα. Από κλασική και ροκ μουσική έως ελληνικά λαϊκά, οι νότες συντροφεύουν το 90% των γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης συμβάλλοντας στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της απόδοσής τους. Παρά τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής, η πρακτική αυτή δεν είναι το ίδιο διαδεδομένη και στους ασθενείς, οι οποίοι, όταν έχουν την ευκαιρία, επιλέγουν να ακούσουν ακόμη και κλαρίνο.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η αναισθησιολόγος, Ταμίας του Δ.Σ. της ESRA, Εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA Hellas) Ελένη Μόκα, με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».
«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούν τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε μέσω CD player είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», τονίζει η κ. Μόκα. Σύμφωνα με την ίδια, ευεργετικά είναι τα οφέλη της μουσικής και για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούν τη μουσική της επιλογής τους φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.

BMS: Συνεχίζεται για 2η χρονιά η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη θαλασσαιμία

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb Ελλάδος συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα των ατόμων που χρειάζονται αίμα για καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ελευθερία στις καθημερινές τους δραστηριότητες, υλοποιώντας για 2η συνεχή χρονιά την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;». Αναλυτικότερα, η καμπάνια περιλαμβάνει φέτος ένα νέο digital εκπαιδευτικό παιχνίδι που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.kapoioixreiazontaiaima.gr/game και το οποίο αναδεικνύει το φορτίο της νόσου και τις προκλήσεις που δημιουργεί στους ασθενείς η ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις αίματος, προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή. Κατά την έναρξη του παιχνιδιού, εμφανίζονται στην οθόνη ένα σύνολο από «κουτάκια», καθένα από τα οποία «περιέχει» μία εικόνα ή λέξεις σχετικά με τη νόσο.

Χρησιμοποιώντας τη μνήμη του, ο παίκτης πρέπει να αντιστοιχήσει γρήγορα και σωστά τα «κουτάκια» που περιέχουν τις ίδιες λέξεις/ εικόνες, ώστε να σχηματίσει τα σωστά ζεύγη. Όταν σχηματιστούν όλα τα ζεύγη επιτυχώς, εμφανίζεται στην οθόνη ένα πεδίο που περιέχει ένα ενημερωτικό μήνυμα για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο παίκτης καλείται να το μοιραστεί στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, προκειμένου να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι για την αναγκαιότητα διασφάλισης επάρκειας αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών οικονομική υποστήριξη υπό τη μορφή δωρεάς, ώστε να συνεχίσει το έργο της στους τομείς της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία. Επιπροσθέτως, η καμπάνια «ταξιδεύει» εκτός Αθηνών, μεταφέροντας τα μηνύματά της από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ραδιοφωνικό σποτ που καλεί τους ακροατές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της καμπάνιας, να λάβουν μέρος στο παιχνίδι και να το μοιραστούν στα social media.

Το εν λόγω ραδιοφωνικό σποτ θα μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διαδοχικά στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο Κρήτης. Επιπλέον, τα λεωφορεία και οι στάσεις λεωφορείων στις παραπάνω πόλεις θα «ντυθούν» με το κεντρικό εικαστικό της καμπάνιας, όπου ασφαλώς, γίνεται αναφορά στο digital παιχνίδι. Συμπληρωματικές ενέργειες προβολής της καμπάνιας και υπενθύμισης της έκκλησης προς τον κόσμο για εθελοντική αιμοδοσία, περιλαμβάνουν ακόμη την φιλοξενία καταχωρήσεων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και τηλεοπτική προβολή αυτής. Τέλος, στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι εργαζόμενοι στη BMS προσφέρουν και οι ίδιοι αίμα σε δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead, BMS Greece, δήλωσε: « Η διαρκής πρόκληση εξασφάλισης επάρκειας αίματος αποτελεί για όλους εμάς στη Bristol Myers Squibb το κίνητρο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που συμβάλλουν βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που εξαρτώνται από μεταγγίσεις, ώστε να ζήσουν μια πιο ελεύθερη ζωή. Μολονότι είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας, η επιβίωση των ασθενών με τη σοβαρή μορφή της νόσου εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μεταγγίσεις. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε όλοι μαζί, να βοηθήσουμε τους ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό δώρο ζωής».

EMA: Κυλιόμενη αναθεώρηση για το εμβόλιο της Pfizer

Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει ότι ξεκίνησε κυλιόμενη επιθεώρηση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, Comirnaty που παρέχει καλύτερη προστασία στις παραλλαγές του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εν λόγω διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξουν επαρκή δεδομένα για επίσημη αίτηση. Δεν έχουν ακόμα καθοριστεί εάν η καινούργια έκδοση του εμβολίου θα στοχεύει συγκεκριμένα μία ή περισσότερες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές του κορονοϊού. Η σύνθεση των προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της CoViD θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και από τις εκτιμήσεις ρυθμιστικών φορέων όπως ο EMA.

Στην Αθήνα το 31ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης

Το 31o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (31st Scientific Meeting of the European Society of Hypertension on “Hypertension and Cardiovascular Protection”) https://esh2022.eu/ πραγματοποιείται στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής από 17 έως και 20 Ιουνίου. Η επιστημονική αυτή συνάντηση στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες παγκοσμίου επιπέδου αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Η συμμετοχή είναι αξιοσημείωτη με άνω των 2.500 συνέδρων με φυσική παρουσία και 5.000 με διαδικτυακή παρακολούθηση, καθώς το συνέδριο στο πλαίσιο της πανδημίας έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Στόχος του παγκόσμιου αυτού Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων, κλινικής εμπειρίας και ερευνητικών δεδομένων για την αρτηριακή υπέρταση αλλά και για τις σχετιζόμενες συννοσηρότητες δηλαδή τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια. Καθώς το Συνέδριο συγκεντρώνει ειδικούς από όλες τις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία) πολλαπλές συνεδρίες θα εστιάσουν στις διαφορετικές προσεγγίσεις στην οργάνωση των συστημάτων υγείας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και τονίστηκε ο κοινός στόχος βελτίωσης του ελέγχου της υπέρτασης τα επόμενα χρόνια. H αρτηριακή υπέρταση εξακολουθεί να παραμένει αρρύθμιστη στο 50% περίπου των ασθενών διεθνώς και αυξάνει κατά 7 φορές το κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3 φορές τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας.

Ειδικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες στο ρόλο των wearable-cuffless devices για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, δηλ. των πιεσομέτρων τύπου ρολογιού χωρίς περιχειρίδα που μπορεί να πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις της πίεσης. Ωστόσο, ακόμη οι συσκευές αυτές δεν έχουν πιστοποιηθεί και χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση πριν μπορούμε να στηριχθούμε αποκλειστικά σε αυτές τις smart devices για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής.

Εστιάζοντας στη θεραπεία, η εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας, η συνδυαστική αγωγή πολλαπλών αντιυπερτασικών ουσιών σε ένα χάπι, καθώς και όλες οι εξελίξεις στα νέα φάρμακα θα αποτελέσουν ιδιαίτερα εκτεταμένα αντικείμενα της επιστημονικής συνάντησης. Μάλιστα όπως τόνισε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τσιούφης, Πρόεδρος του Συνεδρίου, η μείωση του τόνου του συμπαθητικού μπορεί να επιτευχθεί με ειδικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών. Η τελευταία αποτελεί σήμερα μία ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς ανεξάρτητα από το εάν αυτοί λαμβάνουν ή όχι αντιυπερτασική θεραπεία.

Α. Ξανθός για σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Στην παρέμβαση του στη συζήτηση του ν/σ για τη σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής , ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Η συζήτηση για την ποιότητα της περίθαλψης δεν έχει νόημα χωρίς σοβαρή επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του». Αναλυτικότερα ο κ Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δημιουργία ενός υπο-γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα με θεματικό αντικείμενο την ποιότητα της περίθαλψης εξειδικεύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην ενδυνάμωση και αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Προϋποθέσεις όμως που η κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης των δημόσιων δομών και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ δεν μπορεί να διασφαλίσει.

Προφανώς είναι σωστή η επισήμανση που υπάρχει στο κείμενο της Σύμβασης ότι για την καθολική υγειονομική κάλυψη δεν αρκούν οι υποδομές και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αλλά απαιτείται ταυτόχρονα ποιότητα στη φροντίδα και ασφάλεια των ασθενών. Αν όμως η συζήτηση για την ποιότητα της περίθαλψης στη χώρα γίνεται εκτός της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η πανδημία, δηλαδή της πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών και της δραματικής επιδείνωσης της κρίσης στελέχωσης τους, τότε η συζήτηση αυτή κινδυνεύει να αποτελέσει ένα βολικό αντιπερισπασμό απέναντι στο καθολικό αίτημα της γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία.

 

Αρεταίειο: Καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς

Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» παρουσίασε χθες η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Φίλων της κλινικής.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης, ο Καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου τόνισε στόχος του προγράμματος  είναι να παρέχει μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών ολιστικής αντίληψης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ασθενών. «Σήμερα βλέπουμε την σπίθα που ελπίζουμε να απλωθεί και να γίνει ένα καινούργιο παράδειγμα για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πόπη Καλαϊτζή Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «και τώρα τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;», να εντοπίσει και αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, να ενθαρρύνει τη θεραπευτική άσκηση κ.λπ.

Το ειδικά διαμορφωμένο Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στον χώρο της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, μπορεί να είναι -εκτός από χώρος ευεξίας- και μία «όαση» χαλάρωσης των ασθενών και των συγγενών τους. Εκεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν επίσης ομάδες υποστήριξης ασθενών.

Ο χώρος εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε σήμερα, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Εκτελεστικού Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της doValue Greece,  Θεόδωρου Καλαντώνη και Τάσου Πανούση, που υποστηρίζουν χορηγικά το Πρόγραμμα.

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος με μήνυμά του υπογράμμισε ότι Δράσεις όπως το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής «συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και παράλληλα διατηρούν την παράδοση της Ιατρική Σχολής στην εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής χαιρέτισε την προσπάθεια η οποία, όπως σημείωσε, «αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεργασίας του δημοσίου τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα».

Ο Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου είναι θεμελιώδους σημασίας». Συνεχάρη επίσης την πρόεδρο του Συλλόγου Πόπη Καλαϊτζή για το πάθος της να βρίσκεται με ουσία και αποτέλεσμα «δίπλα στη γυναίκα».

 

Φαρμακεία: Αύξηση έως και 50% στη διάθεση self tests και στη διενέργεια rapid tests

Αύξηση που αγγίζει έως και το 50% καταγράφεται την τελευταία βδομάδα στη ζήτηση self tests, αλλά και στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας των τεστ, καθώς περίπου 7 στα 10 είναι θετικά.

«Υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας όπου πριν μία εβδομάδα διενεργούνταν 1-2 rapid tests ημερησίως και τώρα γίνονται 5-6. Επίσης σε άλλα φαρμακεία καταγράφεται αύξηση στην πώληση self tests που αγγίζει έως και το 50%, ενώ αυξημένη είναι και η θετικότητα, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΘΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κύρια αιτία για την αύξηση της ζήτησης, αλλά και της θετικότητας είναι η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας λόγω καλοκαιριού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός υπάρχει. Φανταστείτε ότι συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με πολίτες που θέλουν να μπουν στο φαρμακείο χωρίς να φορούν μάσκα, όταν βάσει νόμου η χρήση της είναι υποχρεωτική. Κάποιοι τελικώς συμμορφώνονται, ενώ άλλοι περιμένουν στην πόρτα για να εξυπηρετηθούν. Είναι λοιπόν, σημαντικό, να παραμένουμε προσεχτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.