Η Affidea βραβεύτηκε ως «Πάροχος Διαγνωστικών Υπηρεσιών Υγείας»

Η Affidea βραβεύτηκε ως «Πάροχος Διαγνωστικών Υπηρεσιών Υγείας» στα Βραβεία Health Investors 2022. Τα Health Investor Awards αναγνωρίζουν εξαιρετικά επιτεύγματα, καινοτομία και αριστεία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στοχεύουν στην επιβράβευση οργανισμών που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον ιατρικό κλάδο.

Η Affidea τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή για την καινοτόμο προσέγγισή της στην πρωτοπορία στη σύγχρονη τεχνολογία για τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων, στην ασφάλεια των ασθενών και στην εμπειρία τους στα ιατρικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα και στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Οι τρεις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έθεσαν την Affidea στο επίκεντρο των Health Investors Awards ήταν:

1. Η ψηφιοποίηση της εμπειρίας των ασθενών στα κέντρα της Affidea, από τον προγραμματισμό ραντεβού έως την ηλεκτρονική εγγραφή και τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα.

2. Το πρόγραμμα MRI Excellence που προσφέρει ενημέρωση για τη χρήση των μονάδων μαγνητικής τομογραφίας και μέσω του οποίου η Affidea πέτυχε 28% αύξηση στον αριθμό των εξετάσεων ανά ώρα, αύξηση με 5% της βαθμολογίας NPS ασθενών και + 11% σε έσοδα για τις μαγνητικές τομογραφίες. 3. Το καινοτόμο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που εγκατέστησε η Affidea στα κέντρα που διαθέτουν PET/CT στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να διατηρήσει την ποιότητα των εικόνων που έχουν ληφθεί με μειωμένη δόση ιχνηθέτη ή μειωμένο χρόνο σάρωσης.

Ο Giuseppe Recchi, CEO της Affidea, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε αυτό το βραβείο, εκ μέρους όλων των ανθρώπων της Affidea που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και μια αναγνώριση της κουλτούρας για καινοτομία που οδηγεί όλες τις πρωτοβουλίες μας στην Affidea, εστιάζοντας στην παροχή κλινικής αριστείας και τεχνολογίας αιχμής στην εμπειρία των ασθενών».

Τέταρτη δόση εμβολίου covid για όλο τον πληθυσμό το φθινόπωροΤέταρτη δόση εμβολίου covid για όλο τον πληθυσμό το φθινόπωρο

Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Νταρίας, θα υπάρξει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 για όλο τον πληθυσμό, πιθανότατα από το φθινόπωρο.
Όπως ανέφερε, η Ισπανία περιμένει τα νέα προσαρμοσμένα σε παραλλαγές εμβόλια γύρω στο φθινόπωρο και συνεπώς την ίδια περίοδο θα μπορούν να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί.
Στην Ισπανία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η δεύτερη αναμνηστική δόση είχε σύσταση μόνο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 93% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ το 53% έχει λάβει ήδη την πρώτη αναμνηστική δόση.

 

Σαράντης ΑΒΕΕ: Πώληση της συμμέτοχης της στο joint venture με την Estée Lauder

Μετά από 21 χρόνια επιτυχούς συνεργασίας, η ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοινώνει την πώληση του κατά 49% ποσοστού συμμετοχής της στο Joint Venture με την εταιρεία The Estée Lauder Companies έναντι συνολικού ποσού €55,2εκατ.

Στα πλαίσια της «go-to-market» στρατηγικής της η εταιρεία Τhe Estée Lauder Companies αποφάσισε από την 15η Ιουνίου 2022 να εκτελεί τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά καθώς και την αγορά των Βαλκανίων απευθείας, σύμφωνα με την προσέγγιση που ακολουθεί και στις υπόλοιπες EMEA χώρες. Η συναλλαγή αυτή δεν επηρεάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της κοινοπραξίας. Επιπρόσθετα, η ανωτέρω συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική του Ομίλου Σαράντη και επήλθε στα πλαίσια της δέσμευσης της διοίκησης για επικέντρωση στις στρατηγικές δραστηριότητες του Ομίλου και την αξιοποίηση των χρηματικών και ανθρώπινων πόρων για την ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου.

Πιο συγκεκριμένα:
α) μέσω της ενίσχυσης των ταμειακών του ροών θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση του στρατηγικού πλάνου εξαγορών στους τομείς της δραστηριότητας του Ομίλου.

β) η αποδέσμευση του κ. Γρηγόρη Σαράντη, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ο Managing Director του Joint Venture, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας του Ομίλου, καθώς θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

γ) η αποδέσμευση του Ομίλου από το Joint Venture, θα δώσει στα επόμενα χρόνια την ευκαιρία στον Όμιλο να συνάψει συμφωνίες με οίκους του εξωτερικού, οι θα επιθυμούσαν την αξιοποίηση του δικτύου και της τεχνογνωσίας του Ομίλου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού.

Η Διοίκηση του Ομίλου πιστεύει ότι με την αποδέσμευση από το Joint Venture ανοίγονται απεριόριστες δυνατότητες για την επέκταση και ανοδική πορεία του Ομίλου, ενώ η υφιστάμενη κερδοφορία του Joint Venture, θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 150%, από δραστηριότητες απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητες του Ομίλου.

2nd Health Legal & Compliance Forum

Η CLEON Conferences & Communications διοργανώνει το 2nd HEALTH LEGAL & COMPLIANCE FORUM υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑΣΥΣΔΙΚ), του Ελληνικού Συλλόγου των CRO’s (HACRO) και του Data Protection Officers Network (DPO), στο οποίο ειδικοί του κλάδου της υγείας, θα συζητήσουν ρυθμιστικά, κανονιστικά θέματα καθώς και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στην περίοδο της πανδημίας. Το συνέδριο θα συντονίσει ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, στην Αθήνα.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει τρεις ενότητες, “Global trends on the review of pharmaceutical legislation, regulation and compliance», «Διαχείριση ρίσκου και κανονιστική συμμόρφωση στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων», «H νομοθεσία των κλινικών μελετών». Ώρα διεξαγωγής: 10:00 – 14:00

Ομιλητές θα είναι οι: Ζωγραφόπουλος Δημήτρης, Δικηγόρος (ΔΝ) – Ειδικός Επιστήμονας, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) Υπουργείο Υγείας, Γκουζέλος Νικόλας, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων, Δοβλές Αλέξανδρος, Εταίρος, Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, Ευαγγελίδης Αντώνης, Chief Compliance & Data Protection Officer, VIANEX SA Group of Companies, Κρέστα Ματίνα, Attorney at Law, MSc, MBA, Chief Legal & Compliance Value Officer, Roche Hellas,

Κοράκη Ευαγγελία, Πρόεδρος, HACRO (Ελληνικού Συλλόγου των CRO’s), Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Coronis Research ΑΕ, Ολλανδέζος Μάρκος, Διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων, Πανελλήνια Ένωση

Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Πετρόγλου Γιάννης, Δικηγόρος, Δ.Ν., Διαχειριστής Εταίρος, ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΑΜΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Σιφονιός Μάνος, CEO, Reputation Unique,

Σκουτέλη Κατερίνα, Head of Legal (PhD), Tikun Olam Χονδρέλης Γιάννης, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα του

Forum: https://cleon.gr/conferences/2nd-health-legal-compliance-conference/

Kάθε χρόνο περίπου 3.000 ελληνόπουλα βιώνουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό για τη δημιουργία δέκα Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, με πανελλαδική κάλυψη. Αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών και προσωπικού lobbying του Καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Στεφανή, η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να έχει βαθύτατη επίδραση στις ζωές χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους καθώς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 3.000 ελληνόπουλα βιώνουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο.

Ο Καθηγητής διευκρινίζει ότι: «Εφόσον το εγχείρημα πετύχει, ελπίζουμε οι μονάδες αυτές να μην μοιάζουν με νοσοκομειακά ιδρύματα ή τα τυπικά εξωτερικά ιατρεία ούτε στην εμφάνισή τους ούτε στον τρόπο λειτουργίας τους. Είναι θεωρητικά αποστιγματοποιημένες υπηρεσίες που θα στεγάζονται για λόγους προσβασιμότητας π.χ. στο κέντρο της πόλης, φιλικές προς τους νέους χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Στελεχώνονται από ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων ή επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, πέραν των ψυχιάτρων, όπως ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών και επισκεπτών Υγείας. Η πολυκλαδική αυτή ομάδα θα μεριμνά για την πολυεπίπεδη κάλυψη των αναγκών και την υποστήριξη του νεαρού ασθενούς και της οικογένειάς του ακόμη και μεσα στην κοινότητα, στον χώρο του αν παραστεί ανάγκη.

Η υποστήριξη είναι πιο αποτελεσματική στα πρώτα στάδια εκδήλωσης μιας σοβαρής ψυχικής διαταραχής όπως του φάσματος των ψυχώσεων, εκεί όπου ο νεαρός ασθενής αρχίζει να χάνει σταδιακά και για πρώτη φορά στην ζωή του την επαφή του με την πραγματικότητα. Το αναμενόμενο όφελος από την παρέμβαση αυτή είναι η ελαχιστοποίηση, στο μέτρο του δυνατού, της μετάβασης στη χρονιότητα της σοβαρής ψυχικής νόσου και της απώλειας της λειτουργικότητας του νέου ασθενούς».

Σε μια εξαιρετική συγκυρία για τη χώρα μας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της επικείμενης μεταρρύθμισης, η Αθήνα θα υποδεχτεί κορυφαίες προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της ψυχιατρικής, για το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας που έχει ως θεματολογία την ανάγκη εδραίωσης έγκαιρων παρεμβάσεων σε όλο το ηλικιακό φάσμα εμφάνισης των ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιών στην τρίτη ηλικία (WPA Thematic Congress on Early Intervention in Psychiatry across the life span).

Το συνέδριο φιλοξενείται, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 23-25 Ιουνίου 2022, με Πρόεδρο τον Καθηγητή, Νίκο Στεφανή και 33 επίλεκτους ομιλητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Απευθύνεται σε ψυχιάτρους, ειδικευόμενους, ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και φοιτητές. Στις 22 Ιουνίου, παραμονή του συνεδρίου, θα διοργανωθούν 4 εξειδικευμένα εργαστήρια έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση από το Διεθνές Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψυχική Υγεία (IEPA Early Intervention in Mental Health International Network). Οι εγγραφές τόσο στο συνέδριο όσο και στα εργαστήρια γίνονται on-line στη διεύθυνση www.wpathematic.org. Πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο:
Erasmus Conferences & Events S.A. (Γραμματεία Οργάνωσης), τηλ. 210 7414700, email: [email protected]

 

Νέο ΔΣ στο σύλλογο «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς»

Ο Σύλλογος «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο της Τακτικής Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 05 Ιουνίου 2022, εκλέχθηκε νέο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, για την περίοδο 2022-2025, το οποίο αποτελείται από ασθενείς και γονείς ανήλικων ασθενών, σύμφωνα με το εν ισχύ Καταστατικό του.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. για την τριετία 2022-2025 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαίρη Αδαμοπούλου, Αντιπρόεδρος: Ελίνα Μιαούλη, Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Σαμαράς, Ειδικός Γραμματέας: Δημήτρης Αθανασίου, Ταμίας: Στέλλα Κωνσταντίνου.

Επίσης, η Εξελεγκτική Επιτροπή απαρτίζεται από:

Ιωάννα Καλογεροπούλου, Πόπη Μέρμυγκα, Μαρία Παληά.

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος «95» ιδρύθηκε στις αρχές του 2019, με όραμα να υποστηρίξει τους Σπάνιους Ασθενείς στην Ελλάδα, καθώς και το σημαντικό ποσοστό νοσούντων που παραμένει για χρόνια Αδιάγνωστο, και με σκοπό την Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση των εν λόγω ασθενών, ώστε να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή τους στις αποφάσεις και στις δράσεις που αφορούν την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά το επιτυχημένο έργο του Συλλόγου, πάντα με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που πάσχουν από Σπάνιες Ασθένειες στη χώρα μας.

 

Α. Ξανθός: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid

Στη χθεσινή του παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ για την κύρωση της σύμβασης με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα,    Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων covid-19 την τρέχουσα περίοδο, υψηλή θετικότητα των τεστ στις τουριστικές περιοχές και σταδιακή άνοδο των νοσηλειών. «Αυτό είναι το τίμημα της πρόωρης ‘λήξης’ της πανδημίας από τη κυβέρνηση και της άρσης όλων των προληπτικών-περιοριστικών μέτρων, παρότι ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι είναι ‘ασυγχώρητη επιπολαιότητα’ να μιλάμε για το ‘τέλος της πανδημίας, δήλωσε ο κ Ξανθός  και ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας αναλυτική ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τις υγειονομικές εξελίξεις και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ελέγχου  της διασποράς.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε επίσης ότι μετά από 2.5 χρόνια υγειονομικής κρίσης και υποτιθέμενης στήριξης από την κυβέρνηση, το ΕΣΥ είναι τελείως αποδιοργανωμένο, η κρίση στελέχωσης του  έχει επιδεινωθεί, το υγειονομικό προσωπικό είναι σε μόνιμο burn-out και αυτό που προέχει σήμερα είναι η αντιστροφή του κλίματος διάλυσης των δημόσιων δομών υγείας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει, επειδή δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι εμμονικά  νεοφιλελεύθερη.

Η πολιτική επιλογή της μη στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ στη διάρκεια της  πανδημίας οδήγησε στην μειωμένη ανθεκτικότητά του και τελικά στην ιδιαίτερα αυξημένη θνησιμότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ Ξανθό, ο οποίος παρουσίασε 3 διαφορετικούς δείκτες που αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και του Our World In Data στις 14 Ιουνίου:

Στην ημερήσια θνησιμότητα η Ελλάδα ήταν 1η στην Ευρώπη με 1.13 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού ( με μέσο όρο της ΕΕ 0.75)

Στην αθροιστική θνησιμότητα από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη με 2.895 θανάτους/εκατομμύριο, με 2η την Ιταλία και 3ο το Βέλγιο (μέσος όρος της ΕΕ 2.456)

Στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (αύξηση θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη 4ετία 2016-2019 ) η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 ήταν 1η στην Ευρώπη με ποσοστό 28.2% ( μέσος όρος της ΕΕ 10.4% ) .

Με τα δεδομένα αυτά είναι πρόκληση για τους υγειονομικούς και την κοινωνία  να ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του  ότι τα πήγαν «εξαιρετικά καλά»  με την πανδημία, τόνισε ο Α.Ξανθός και δήλωσε ότι είναι πια ζωτική ανάγκη η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα και η ανατροπή της σημερινής «ανθυγιεινής» πολιτικής.

Μείωση θανάτων και διασωληνωμένων, σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και σήμερα οι νέες λοιμώξεις από καορονοϊό στη χώρα μας, μειωμένοι ήταν ωστόσο οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο  7.158 νέα κρούσματα σε σύνολο 105.554 τεστ. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 1.062 ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 145.283. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.057 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (57,8% άνδρες). Μεταξύ αυτών, 49 (48,04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (51,96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 133 (ημερήσια μεταβολή +5,56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 108 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

 

Θ. Πλεύρης: Αναμενομένη η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που καταργήθηκαν τα μέτρα, δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή παρατηρείται το ίδιο και είναι λογικό. Όπως σημείωσε, η μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων είναι τέτοια που οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα ήταν ανούσια και επιπλέον «δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα».

Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ είπε ο Υπουργός Υγείας και όπως τόνισε αυτό δεν συμβαίνει. «Όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος» είπε και πρόεσθεσε: « Το θερινό κύμα πιστεύουμε ότι είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις.  Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση. Από το Σεπτέμβριο όμως και μετά ναι, και εχθές στο Λουξεμβούργο αυτό συζητούσαμε γιατί είναι η μεγάλη κουβέντα και των εμβολίων. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα». Σχετικά με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι χθες βγήκε η πρώτη υπουργική απόφαση και μέχρι σήμερα θα έχουν βγει όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Από 1η Ιουλίου οι πολίτες γράφονται σε προσωπικό γιατρό είτε σε πλατφόρμα, είτε απευθείας.  Θα χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία που θα έχουν λίστες και οι χώροι ΠΦΥ.

Γιατροί: Απλήρωτες οι τακτικές εφημερίες του Απριλίου

Η κυβέρνηση με διαδικαστικά και νομοτεχνικά προσχήματα δεν έχει ακόμα απελευθερώσει την πίστωση του κονδυλίου των τακτικών εφημεριών δεύτερου τριμήνου 2022 με αποτέλεσμα οι δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες Απριλίου όλων των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας πιθανότατα να μην αποζημιωθούν εντός Ιουνίου, καταγγέλλει το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση παραβιάζει δική της νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες «πρώτης γραμμής» σχετικά με την πανδημία (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι , Αναισθησιολόγοι κλπ) προβλεπόταν πως θα λάμβαναν ένα έξτρα ποσό για κάθε εφημερία. Μάλιστα σε ορισμένα νοσοκομεία (π.χ. Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) δεν παίρνουν όχι μόνο το έξτρα ποσό αλλά καθόλου τακτικές εφημερίες. Επιπλέον, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι  υπάρχουν καθυστερήσεις και περικοπές στην πληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών. Το πλαφόν επανήλθε στο 9% (από 15%) με αναδρομική ισχύ από 1/4/22.

Τέλος η πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ από 26/2/2018 που ορίζει πως οι μισθοί μας έπρεπε να έχουν επανέλθει στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012 ενώ από την άλλη προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα ποσά εφημεριών που έχουν ήδη φορολογηθεί τσουχτερά «στην πηγή» με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η κλίμακα στην  εκκαθάριση.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προτείνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας την άμεση έναρξη μαζικών και δυναμικών επισχέσεων εργασίας με αίτημα την καταβολή των οφειλομένων.