Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Το clawback μπορεί να μειωθεί αλλά οι συνολικές επιστροφές με τα νέα rebate θα αυξηθούν

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσίασε την έκδοση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021», καθώς και τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε για ακόμα μια φορά την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης του τομέα της Υγείας στη χώρα μας, που σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Αναφορικά με τα νέες ρυθμίσεις  του Υπουργείου σχετικά με το clawback σημείωσε ότι μπορεί μεν να μειωθεί το clawback αλλά οι συνολικές επιστροφές με τα νέα rebate θα αυξηθούν. Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής  του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας επισήμανε την αύξηση στις ιδιωτικές πληρωμές για την Υγεία που σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση αυξάνει την πίεση στα εισοδήματα των πολιτών, και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι ο κλάδος του φαρμάκου.

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας. Πέρα από την αποτύπωση των σχετικών ποσοτικών στοιχείων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, αλλά και στις προοπτικές που διαμορφώνονται σε αυτόν, μετά και από μια διετία πανδημικής κρίσης. Στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα €4,0 δισεκ. το 2021 (εκ των οποίων μόλις τα €2,0 δισεκ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση). Με τη συνεισφορά των ασθενών (συμμετοχή) να παραμένει περίπου σταθερή και σίγουρα όχι μειούμενη, το βάρος έχει μετατοπιστεί στον φαρμακευτικό κλάδο, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας τελικά δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα (50%). Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €5,5 δισεκ. (3,3% του ΑΕΠ). Έτσι, για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα €2,2 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 123 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,3% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 3 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα €1,5 δισεκ. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, μεταρρυθμίσεις – ψηφιοποίηση του τομέα της Υγείας και αύξηση των διατιθέμενων πόρων, θα οδηγήσουν σε πραγματική μείωση του clawback, θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας με αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας στους πολίτες, αλλά και στην αύξηση της δυνατότητας των επιχειρήσεων για περισσότερες επενδύσεις.

Η παραλλαγή όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Long Covid

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet, η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο (στο μισό) για long COVID σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 ως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021. Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study. Ως long COVID ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Όσοι είχαν μολυνθεί με την Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης long COVID ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα. Ο μειωμένος κίνδυνος για long COVΙD με την Όμικρον αποτελεί καλή είδηση, ειδικά επειδή η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Επειδή όμως ακριβώς η Όμικρον αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long COVID μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά.

 

Μητρώο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου

Ανάσα για τους ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο αποτελεί το Μητρώο Νευροπαθητικού Πόνου. Πρόκειται για μία διαδραστική και εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα

( http://grpalliative.gr/mnp/), μέσω της οποίας οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα δεδομένα για το «ταξίδι» των ασθενών μέχρι τη διάγνωση του πόνου, τα οποία τους βοηθούν να επιλέξουν και να χορηγήσουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για την ανακούφισή τους. Αποτέλεσμα είναι να επιτυγχάνεται η βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών και να μειώνονται ο χρόνος διάρκειας της επίσκεψης στο γιατρό, αλλά και η οικονομική επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας.

Ωστόσο, το Μητρώο, που συμπληρώνει 6 χρόνια λειτουργίας, δεν είναι εθνικό, ως όφειλε να είναι, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία και δημιούργημα της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α). Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας δεν έχει αναγνωρίσει τον πόνο ως ίδια νόσο, γι’ αυτό και ακόμη και τα Κέντρα Πόνου δεν έχουν ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλά λειτουργούν χάρη στη εθελοντική προσφορά των ειδικά εκπαιδευμένων αναισθησιολόγων.

Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων σχετικών δεδομένων, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), Αθηνά Βαλαδούκα, κατά τη διάρκεια του 39ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες.

Το ταξίδι του ασθενούς

Σύμφωνα με την ίδια, μέσω του Μητρώου έχουν καταγραφεί δημογραφικά στοιχεία από τα οποία αντλούνται συμπεράσματα για τους ασθενείς που πονάνε, αλλά δεν καταγράφονταν πουθενά.

«Έχει γίνει καταγραφή νόσων με νευροπαθητικό πόνο, τόσο καλοήθη όσο και καρκινικό, με το πλεονέκτημα για τους ασθενείς να αναγνωρίζεται αυτός ο ειδικός πόνος, που δεν είναι γνωστός σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Σύμφωνα με τις εγγραφές, το ταξίδι του ασθενούς μέχρι να διαγνωστεί ο πόνος του διαρκεί κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νευροπαθητικό στοιχείο. Για παράδειγμα, ο πόνος μέσης έχει  37% νευροπαθητικό πόνο, όπως φαίνεται από τις εγγραφές στο Μητρώο, ενώ ο καρκινικός πόνος 7,9%. Πιστεύουμε ότι οι ασθενείς δεν παραπέμπονται από τους ογκολόγους στα Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, τα οποία δυστυχώς υπολειτουργούν εξαιτίας της μη στήριξης από την πολιτεία», επισημαίνει.

Παράλληλα, τονίζει ότι «μέσω του Μητρώου γίνεται καταγραφή των θεραπειών, των φαρμάκων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στα Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, οπότε βελτιώνεται η θεραπευτική προσέγγιση και μειώνονται ο χρόνος της ιατρικής επίσκεψης και η οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Στόχος μας είναι να βρούμε οικονομική στήριξη για την επέκταση του Μητρώου σε όλα τα είδη πόνου, για τη σωστή λειτουργία των Κέντρων Πόνου σε όλη την Ελλάδα και την τήρηση δεδομένων σε όλα τα κέντρα».

Παράλληλα, τονίζει ότι «μέσω του Μητρώου γίνεται καταγραφή των θεραπειών, των φαρμάκων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στα Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, οπότε βελτιώνεται η θεραπευτική προσέγγιση και μειώνονται ο χρόνος της ιατρικής επίσκεψης και η οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ιός πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου

Στα λύματα του βόρειου και ανατολικού Λονδίνου εντοπίστηκαν στοιχεία μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας για πρώτη φορά μετά από χρόνια, γεγονός που οδήγησε τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας να σημάνουν συναγερμό.

Το σύνηθες είναι ο εντοπισμός κάποιων λίγων ιών πολιομυελίτιδας  στα λύματα του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο, που προέρχονται από άτομα που έχουν λάβει το από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και μπορούν να αποβάλλουν τον εξασθενημένο ζωντανό ιό του εμβολίου στα κόπρανά τους για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα δείγματα του Λονδίνου που προκάλεσαν συναγερμό σχετίζονταν μεταξύ τους και περιείχαν μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός εξελισσόταν καθώς εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τις αρχές δεν εντοπίστηκαν περιστατικά, και ο κίνδυνος μετάδοσης για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός, λόγω και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα (90%), ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί και οι οικογένειές τους είναι εμβολιασμένοι κατά της νόσου ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πολλά εμβόλια παραλείφθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η πολιομυελίτιδα που μεταδίδεται κυρίως από μόλυνση μέσω των κοπράνων στο παρελθόν κόστιζε τη ζωή η την παράλυση χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο  παγκοσμίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου με κάποιες εξάρσεις να παραμένουν σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Υεμένη. Υπενθυμίζεται ότι  το τελευταίο περιστατικό στη Βρετανία σημειώθηκε το 1984.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο Οργανισμός συνεργάζεται με τη Βρετανία για το ζήτημα και τόνισε ότι η επιτήρηση και ο εμβολιασμός για τη νόσο είναι ουσιαστικά για τον τερματισμό της .

 

Νέα παράταση υπηρεσίας για αναισθησιολόγους-νεφρολόγους

Νέα παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία των ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας και νεφρολογίας, των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2021, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους, δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες. Ειδικότερα, οι γιατροί που έχουν συμπληρώσει τα 70 έτη και παραμένουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή.6.2022, κατ΄ εφαρμογή του ν. 4865/2021, αλλά και εκείνων που η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2020 για τον ίδιο λόγο, δύνανται να  παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως τις 31.12.2022, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προς τον Διοικητή ή Πρόεδρο του φορέα στον οποίον υπηρετούν.

Το ίδιο ισχύει και για τους ειδικευόμενους νοσηλευτές στην ειδικότητα της επείγουσας εντατικής νοσηλευτικής και της νοσηλευτικής της δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής. Επίσης, λόγω των έκτακτων αναγκών της πανδημίας, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), που ασκούνται στις ειδικότητες της επείγουσας εντατικής νοσηλευτικής και της νοσηλευτικής της δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής και ολοκληρώνουν τον νόμιμο χρόνο για τη λήψη της νοσηλευτικής ειδικότητας έως 31.12.2022, δύνανται, για χρονικό διάστημα έως και έξι (6) μηνών από τη συμπλήρωση του νόμιμου χρόνου, να παραμείνουν με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες αποδοχές στις εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν τοποθετηθεί, με ισόχρονη παράταση της σύμβασής τους από τη λήξη της.

 

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του rebate

Aλλαγές στον τρόπο υπολογισμού ποσού της αυτόματης επιστροφής για κατασκευαστή ή εισαγωγέα, διανομέα ή προμηθευτή για την περίπτωση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής από την 1η Ιουλίου προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή. Συγκεκριμένα, αλλάζει το άρθρο 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), ως εξής: «2. Το ποσό της αυτόματης επιστροφής για κάθε συμβεβλημένο πάροχο και ειδικά για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής, για κάθε κατασκευαστή, αν το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, ή για κάθε εισαγωγέα, διανομέα ή προμηθευτή, αν το προϊόν εισάγεται, υπολογίζεται με βάση την προκαλούμενη δαπάνη προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έναντι των παρεχόμενων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπηρεσιών υγείας.

Δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνες που υποβάλλονται σε αυτόν μετά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα έκαστου ημερολογιακού μήνα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ διαπιστώνεται η συνδρομή λόγου ανωτέρας βίας. Διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις 23.7.2013, με τις οποίες διαπιστώνεται η συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας που δικαιολογούν την εκπρόθεσμη υποβολή, εγκρίνονται αναδρομικώς. Ως ημερομηνία υποβολής των δαπανών Ιουλίου του έτους 2013 και των πρώτων έξι (6) μηνών του έτους 2013 ορίζεται η 20ή Σεπτεμβρίου 2013. Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, οι προθεσμίες του παρόντος άρθρου δύνανται να παρατείνονται.».

Αλλαγή στα πρωτόκολλα συνταγογράφησης

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις στα πρωτόκολλα συνταγογράφησης: α) Η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας εκδίδεται όχι μετά από πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής, αλλά μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και γνώμη της Επιτροπής, β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία ενσωμάτωσης των συνταγογραφικών περιορισμών και των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αλλά και η διαδικασία σύστασης, θέσης σε λειτουργία και επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και η έγκριση και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, που έχουν ήδη ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η τήρηση των πρωτοκόλλων καθίσταται υποχρεωτική για την αποζημίωση των φαρμακευτικών προϊόντων και ενσωματώνονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Η αρμόδια επιτροπή για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και αναγκών κάλυψης σε νόσους και νοσηλείες, καθώς επίσης και οικονομικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση στον προϋπολογισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου βάσει της τιμής αποζημίωσης, όπως εκάστοτε καθορίζεται.

 

Novartis Hellas: Πλατινένια διάκριση από τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης

Με γνώμονα την Εταιρική Υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η Novartis Hellas απέσπασε πλατινένια διάκριση από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) για 3η συνεχή χρονιά.

Επενδύοντας σε σημαντικές ESG πρωτοβουλίες βάσει της στρατηγικής της την τελευταία τριετία και παρά τις προκλήσεις της εποχής, η Novartis Hellas κατάφερε να διατηρήσει τις επιδόσεις της στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας σε υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας την πλατινένια διάκριση από το CR Index. Πρόκειται για ένα αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται ως εθνικός δείκτης ΕΚΕ σε διάφορες χώρες και ως σημείο αναφοράς για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε 4 επιμέρους τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Αγορά.

Με μια σειρά από δράσεις για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη των εργαζομένων, την φροντίδα για το περιβάλλον και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, η Novartis Hellas ενίσχυσε την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, συνέβαλε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ανθρώπων της με πρωτοβουλίες για την σωματική τους υγεία & ευεξία, ήρθε πιο κοντά στο στόχο της για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προσέφερε ενεργά στην κοινωνία με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως τα Ανοιχτά Φτερά. Η στρατηγική προσέγγιση και οι δεσμεύσεις της Novartis Hellas σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) έως το 2030 βασίζονται στην Επιχειρηματική Δεοντολογία & την Εταιρική Διακυβέρνηση, στην Πρόσβαση στην Υγεία και στην Εταιρική Υπευθυνότητα, με έμφαση στους ανθρώπους της, στο περιβάλλον, στους ασθενείς και στην τοπική κοινωνία.

Εξαρτήσεις, γονεϊκότητα και ευάλωτα παιδιά

Η επικείμενη 26η Ιουνίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνδιοργάνωση ημερίδας από το Πρόγραμμα «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι τρόποι προσέγγισης μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις μεταξύ τους και η ενδυνάμωση των ουσιοεξαρτημένων γονέων και των παιδιών τους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντιμετώπισης των προκλήσεων και των δυσκολιών που δημιουργεί η εξάρτηση σε συνδυασμό με το γονεϊκό ρόλο.

Αναλυτικά, στην ημερίδα έγινε αναφορά από την διεπιστημονική ομάδα του Προγράμματος «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στον αντίκτυπο που έχει στην οικογένεια η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ενός εκ των γονέων, αλλά και στους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε γονείς και παιδιά. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης ανέφερε: Στη σημερινή ημερίδα δείχνουμε πως η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την πρόληψη, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα της εξάρτησης και ειδικά των εξαρτημένων γονέων και στηρίζοντας τα παιδιά τους».

Αντίστοιχα η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» κα Φωτεινή Λεομπίλλα, επεσήμανε πως « όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση φαίνεται πως είναι μία. Το μαζί».

 

 

Θάνος Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως διευκρίνισε τα μέτρα έχουν μεν αρθεί ως υποχρεωτικά αλλά υπάρχει σύσταση ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή αυτούς που είναι άνω των 60 ή έχουν κάποιο πρόβλημα σε συνθήκες συγχρωτισμού να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Το ότι έχουμε άρει την υποχρεωτικότητα με την έννοια του διοικητικού προστίμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτά τα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας διευκρινίζοντας ότι η πορεία των πανδημιών είναι ότι μετά από ένα σημείο γίνονται πάρα πολύ έντονα μεταδοτικές, όπως αυτό που συμβαίνει τώρα, ωστόσο είναι σχετικά πιο ήπιες από την αρχική τους μορφή. «Μπαίνοντας λοιπόν σε αυτή τη φάση συνύπαρξης παρακολουθούμε την πίεση. Μέτρα μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα παραπέμπουν σε οριζόντια μέτρα όπως ήταν στην πρώτη φάση», δήλωσε ο Υπουργός.