Covid-19: Προηγουμένη νόσηση και τρίτη δόση εμβολίου παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία

Τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, σχετικά με την επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πρόκειται για μια μελέτη ασθενών-μαρτύρων η οποία διενεργήθηκε στο Qatar, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και το Φλεβάρη του 2022. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 είτε με το εμβόλιο BNT162b2 (Phizer-BioNTech) είτε με το mRNA-1273 (Moderna), και της φυσικής ανοσίας με στελέχη εκτός της Όμικρον, καθώς και της υβριδικής ανοσίας (πρώην νόσηση με SARS-CoV-2 και εμβολιασμό) έναντι της συμπωματικής νόσησης με το στέλεχος Όμικρον και της σοβαρής και πιθανώς θανατηφόρας λοίμωξης.

Το ποσοστό ανοσίας για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, ο οποίος ανέφερε ιστορικό προηγούμενης νόσησης με SARS-CoV-2, ήταν 46.1%. Παράλληλα, το ποσοστό της αποτελεσματικότητας έναντι του στελέχους Όμικρον BA.2 των δύο εμβολιασμών με το εμβόλιο της Pfizer-ΒιοΝTech (ο 2ος τουλάχιστον 6 μήνες πριν) και χωρίς γνωστό ιστορικό νόσησης, ήταν αμελητέο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από 3 δόσεις του εμβολίου, χωρίς γνωστή προηγούμενη νόσηση ήταν 52.2%. Η προστασία μετά από προηγούμενη νόσηση και εμβολιασμό με 2 δόσεις ήταν 33.1% ενώ μετά από προηγούμενη νόσηση και εμβολιασμό με 3 δόσεις ανήλθε στο 77.3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που είχαν είτε μόνο νοσήσει, είτε εμβολιαστεί διπλά με το BNT162b2 είτε είχαν αποκτήσει υβριδική ανοσία, είχαν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ως προς την προστασία από σοβαρή ή κρίσιμη ακόμα και θανατηφόρα λοίμωξη COVID-19 από το στέλεχος BA.2. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που είχαν νοσήσει από λοίμωξη BA.1, καθώς και όσους είχαν εμβολιαστεί με το mRNA-1273. Συμπερασματικά, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ όσων είχαν νοσήσει από παλαιότερα στελέχη SARS-CoV-2 ή είχαν εμβολιαστεί ή είχαν υβριδική ανοσία όσον αφορά στην προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης, ήταν ότι ο εμβολιασμός ενίσχυσε σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 και ότι η υβριδική ανοσία που ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης νόσησης και πρόσφατου εμβολιασμού με τρίτη δόση παρείχε την μεγαλύτερη προστασία.

Τεχνητή νοημοσύνη και περιοχική αναισθησία

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αναισθησιολόγων αποτελούν οι σύγχρονοι υπέρηχοι, που είναι εφοδιασμένοι με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από ειδικούς στη χρήση μηχανημάτων με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είχαν οι αναισθησιολόγοι που συμμετέχουν στο 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA). Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι επιστήμονες μυήθηκαν στη χρήση του συστήματος ScanNav Anatomy Peripheral Nerve Blocks / PNB (Anatomy Guide) που χρησιμοποιεί τεχνικές ανίχνευσης ανατομικών δομών με υπερήχους (Β Mode), με δυνατότητα «χρωματισμού» τους κατά στρώματα, σε πραγματικό χρόνο, με την εφαρμογή διαδικασιών συνελικτικών νευρωνικών δικτύων.

Πρόκειται για δίκτυα που αποτελούνται από πολλά επίπεδα νευρώνων και μοιάζουν με τα βιολογικά συστήματα όρασης. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια διαδικασία προσομοίωσης της ανθρώπινης νοημοσύνης, που γίνεται από μια μηχανή, ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, του οποίου το πρόγραμμα οδηγεί τον υπολογιστή ή το ρομπότ να εκτελεί υπολογισμούς με μεγαλύτερη ακρίβεια σε όγκο και ταχύτητα συγκριτικά με τον άνθρωπο.

Ουσιαστικά είναι η ικανότητα μιας μηχανής – ενός προγράμματος υπολογιστή – να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα», εξήγησε η αναισθησιολόγος, Ταμίας του ΔΣ της ESRA, και ΓΓ του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA Hellas), Ελένη Μόκα και πρόσθεσε «σαφώς τα συστήματα που βασίζονται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχουν περιορισμούς και εγγενείς ανακρίβειες. Ωστόσο ήδη έχουν αναπτυχθεί αυτοματοποιημένα συστήματα ερμηνείας ιατρικής εικόνας που προσεγγίζουν και μάλιστα ξεπερνούν τις ανθρώπινες επιδόσεις στην ιατρική ερμηνεία εικόνας».

Αναφερόμενη στο σύστημα ScanNav Anatomy Peripheral Nerve Blocks / PNB (Anatomy Guide), η κ. Μόκα επισήμανε ότι «με εφαρμογή του στην υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη πραγματοποίηση περιφερικών νευρικών αποκλεισμών, αξιολογήθηκε ως προς την ορθή και ακριβή αυτόματη τοποθέτηση χρώματος στις εκάστοτε ανατομικές δομές. Βρέθηκε ότι η επικάλυψη ανατομικών δομών (αγγείων, μυών, περιτονιών, νεύρων) με χρώμα από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν χρήσιμη για τον προσδιορισμό των ανατομικών δομών στο 99,7% των περιπτώσεων (στις 1.330 από τις 1.334 περιπτώσεις) και για την επιβεβαίωση της σωστής προβολής υπερηχογραφικής εικόνας στο 99,3% των εξεταζόμενων εικόνων (στις 273 από τις 275 εικόνες). Η συγκεκριμένη συσκευή έχει λάβει έγκριση για κλινική χρήση στην Ευρώπη και επί του παρόντος είναι υπό έλεγχο από τον αντίστοιχο ρυθμιστικό φορέα στις ΗΠΑ, τον FDA».

Νέο κύμα της πανδημίας μετά το καλοκαίρι

Μετά το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας που βιώνουμε προς το παρόν, οι ειδικοί εκτιμούν ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει ένα ακόμα. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό «Der Spiegel», ο επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν, ανέφερε ότι οι σχολικές διακοπές είναι που επιβραδύνουν την αύξηση των κρουσμάτων προς το παρόν και ότι μετά το καλοκαίρι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας. Σημείωσε ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους 5 της Όμικρον σε συνδυασμό με την εξασθένιση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου, ευθύνονται για τα ξεσπάσματα του ιού, ωστόσο φάνηκε αισιόδοξος όσον αφορά τη βαριά νόσηση και τους θανάτους που όπως εκτίμησε, θα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το 2021.

Οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 20 εκατομμύρια θανάτους από covid-19

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, ερευνητές από το Imperial College στο Λονδίνο προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν με τη χρήση δεδομένων και μαθηματικών μοντέλων τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πρώτου έτους των προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι COVID-19. Κατέληξαν ότι οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 20 εκατομμύρια θανάτους από COVID-19 παγκοσμίως στο πρώτο έτος. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Λίνα Πάσχου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Από την ημέρα που χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο έναντι COVID-19 εκτός κλινικών δοκιμών στις 8 Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν 66% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Μάλιστα, η πρωτοβουλία για παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια διευκόλυνε τη χορήγησή τους και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε επίσημα στοιχεία, ή εκτιμήσεις όταν δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία, για τους θανάτους λόγω COVID-19 καθώς και για τους συνολικούς υπερβολικούς θανάτους σε κάθε χώρα.

Η υπερβολική θνησιμότητα (excess mortality) είναι η διαφορά μεταξύ του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που αποβίωσαν από όλες τις αιτίες και του αριθμού των αναμενόμενων θανάτων με βάση προηγούμενα δεδομένα. Σε πολλές χώρες τα στοιχεία αυτά παρέχουν την πιο αξιόπιστη εικόνα των θανάτων από COVID-19. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν με μαθηματικά εργαλεία την εξάπλωση της νόσου σε 185 χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. Οι αναλύσεις συγκρίθηκαν με ένα υποθετικό εναλλακτικό σενάριο στο οποίο δεν χορηγήθηκε εμβόλιο. Διαπιστώθηκε ότι με τα εμβόλια 19,8 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν.

Ήταν αναμενόμενος ο μεγάλος αριθμός, αλλά η αποφυγή 20 περίπου εκατομμυρίων θανάτων με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ξεπερνάει τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Μάλιστα, πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η πρόσβαση στα εμβόλια ήταν πιο ισότιμη παγκοσμίως. Σχεδόν 600.000 επιπλέον θάνατοι, δηλαδή 1 στους 5 θανάτους από COVID-19 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν είχε επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με την έρευνα. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών έναντι του κορoνοϊού. Πράγματι, η επιστήμη σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε το χρέος της και παρέδωσε στην κοινωνία ένα σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα υποστελέχη της όμικρον διαφεύγουν της εξουδετερωτικής ικανότητας των αντισωμάτων

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine στην οποία οι ερευνητές αξιολόγησαν τους τίτλους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του στελέχους αναφοράς WA1/2020 του SARS-CoV-2 καθώς και των υποστελεχών του Όμικρον BA.1 , BA.2, BA.2.12.1 και ΒΑ.4 ή ΒΑ.5.

Στη μελέτη συμμετείχαν 27 άτομα με μέση ηλικία τα 35 έτη οι οποίοι είχαν λάβει 3 δόσεις του εμβολίου mRNA BNT162b2 (Pfizer-BioΝTech) και οι οποίοι συγκρίθηκαν με 27 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 34 έτη και που είχαν νοσήσει με τα υποστελέχη BA.1 ή ΒΑ.2 πριν από διάμεσο διάστημα 29 ημερών. Στην κοορτή των εμβολίων, αποκλείστηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει διαφορετική δόση εμβολίου COVID-19 ή λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν νοσήσει με το στέλεχος BA.1 ή BA.2 Όμικρον, όλοι εκτός από έναν είχαν εμβολιαστεί έναντι COVID-19. Πάνω από τους μισούς (19 άτομα) είχαν λάβει 3 δόσεις εμβολίου mRNA ενώ οι υπόλοιποι 4 είτε είχαν λάβει 2 δόσεις εμβολίου είτε συνδυασμό εμβολίων. Το διάμεσο διάστημα μετά τη τελευταία δόση του εμβολίου και του θετικού αποτελέσματος PCR ήταν 83 ημέρες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που εμβολιάστηκαν, ο διάμεσος τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων ψευδοιού ήταν 124 έναντι του WA1/2020 αλλά λιγότερο από 20 έναντι όλων των υποστελεχών Όμικρον που ελέγχθηκαν στους 6 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό με το BNT162b2. Δύο εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ο διάμεσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρατηρήθηκε έναντι του WA1/2020 ήταν 5.783, έναντι του ΒΑ.1 ήταν 900, έναντι του BA.2 ήταν 829, έναντι του BA.2.12.1 ήταν 410 και έναντι του BA.4 ή BA.5 ήταν 275.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ιστορικό νόσησης με το υποστέλεχος ΒΑ.1 ή ΒΑ.2, ο διάμεσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 11050 έναντι του WA1/2020, 1740 έναντι του ΒΑ.1, 1910 έναντι του ΒΑ.2, 1150 έναντι του ΒΑ.2.12.1 και 590 έναντι του υποστελέχους ΒΑ.4 ή ΒΑ.5. Φάνηκε, λοιπόν ότι η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν χαμηλότερη έναντι των υποστελεχών Όμικρον και ιδιαίτερα έναντι των ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 συγκριτικά με τη διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του WA1/2020. Επιπλέον, η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 ήταν χαμηλότερη έναντι του ΒΑ.1.

Συμπερασματικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υποστελέχη ΒΑ.2.12.1, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 διαφεύγουν ουσιαστικά της εξουδετερωτική ανοσίας μέσω αντισωμάτων τα οποία έχουν προκληθεί είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη νόσηση. Οι εξουδετερωτικοί τίτλοι των αντισωμάτων έναντι του ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 και σε μικρότερο ποσοστό του ΒΑ.2.12.1 ήταν χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους τίτλους έναντι των υποστελεχών ΒΑ.1 και ΒΑ.2, γεγονός που μας δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να αυξάνει τις πιθανότητες ανοσολογικής διαφυγής.

Φαρμακεία: Αύξηση 10,1% στις πωλήσεις προϊόντων φροντίδας ασθενών

Αύξηση 10,1% στις πωλήσεις προϊόντων φροντίδας ασθενών και 6,4% στις πωλήσεις φαρμάκων καταγράφεται στα φαρμακεία λιανικής την περίοδο 16/05/22-12/06/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 16/05/22-12/06/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (17/05/21-13/06/21) ως εξής:

· Φάρμακα: +6,4% (+2,1 εκατ.τμχ.)

· Προϊόντα OTC: +5% (+381,5 χιλ.τμχ.)

· Καλλυντικά: -0,6% (-21,2 χιλ.τμχ.)

· Προϊόντα διατροφής: 0% (-134 τμχ.)

· Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +10,1% (+248,8 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 17/05/21 – 13/06/21 είναι:

· Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +23,4% (+446,9 χιλ.τμχ.)

· Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +30% (+304,9 χιλ.τμχ.)

· Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, αυξάνονται κατά: +9,4% (+103,5 χιλ.τμχ.)

· Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -8,7 % (-19,8 χιλ.τμχ.)

· Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +19,3% (+129,8 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

MSD: Έντονες φήμες για εξαγορά της Seagen

Η επικείμενη συνάντηση των στελεχών της αμερικανικής Merck & Co (MSD για τον τον υπόλοιπο κόσμο) και της Seagen, αναζωπυρώνουν τα σενάρια για εξαγορά από την MSD της γνωστής εταιρείας βιοτεχνολογίας Seagen με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ. Η MSD έχει ήδη εδώ και χρόνια επιχειρηματικές σχέσεις με Seagen, η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα κρίση με την αποχώρηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Clay Siegall, μετά τη σύλληψή του για περιστατικό ενδοικογενειακής βίας. Πριν από δύο χρόνια, η MSD πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση 5 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας και πλήρωσε άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά για ζεύγη αντισωμάτων της Seagen που στοχεύουν το LIV-1, συμπεριλαμβανομένης της ladiratuzumab vedotin.

Η κεφαλαιοποίηση της Seagen ανέρχεται σήμερα στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ωστόσο, η MSD διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς η χρονιά άνοιξε για εκείνη με 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και με «υψηλή ευελιξία» για συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service.

Η εταιρεία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφείς τις φιλοδοξίες της για την επιχειρηματική ανάπτυξη για να αποτρέψει τους φόβους των επενδυτών για το τι θα γίνει μετά την απώλεια της πατέντας του mega-blockbuster Keytruda, το οποίο συγκέντρωσε πωλήσεις 17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 35% των εσόδων της MSD.

Ωστόσο, ένα πιθανό εμπόδιο για μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι ο αυξημένος έλεγχος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) για τις συγχωνεύσεις φαρμακευτικών προϊόντων. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η FTC αποκάλυψε ότι είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει την πιθανή παραβίαση όρων εμπορικού ανταγωνισμού που προκύπτει μέσα από εξαγορές. Τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά υπάρχει κάποια πεποίθηση στον κλάδο ότι οι μεγάλες συμφωνίες θα είναι δύσκολο πλέον να επιτευχθούν.

Εκτός από το μέγεθος της συμφωνίας, μια συγχώνευση μεταξύ δύο εταιρειών που εστιάζουν στον καρκίνο θα μπορούσε να επιφέρει και προβλήματα. Η MSD έχει ήδη συνεργαστεί με τη Seagen για το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού Tukysa, συνδυάζοντάς το με την Keytruda. Η MSD κατέχει επίσης τα δικαιώματα της Tukysa στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ως εναλλακτική λύση, οι εταιρείες θα μπορούσαν να επιλέξουν μια συμφωνία που να περιορίζεται στο marketing.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

Πολύ ανησυχητικά είναι τα δεδομένα ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών για τους θανάτους στη χώρα μας από ναρκωτικά. Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, που ήταν σε παρακολούθηση. Μάλιστα, η θνησιμότητα αυτή στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη, που έχει παρατηρηθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών! Τα σοκαριστικά δεδομένα των μελετών ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά (26 Ιουνίου).

Τη συνέντευξη οργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και Γιατροί του Κόσμου) και τον Δήμο Αθηναίων.

Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα δεδομένα από τα προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV/HCV και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, που απευθύνονται σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (ΧΨΟ). Τα προγράμματα διεξήχθησαν από το 2018 έως το 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε εξαιρετικά αυξημένη θνησιμότητα στους ΧΨΟ, με επίπτωση 3,4% θάνατοι ανά έτος στο σύνολο της χώρας, 2,9% στην Αθήνα και 4,6% στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρθηκε, από τη βιβλιογραφία έχει αποδειχθεί ότι η συνύπαρξη HIV λοίμωξης, υπερδοσολογίας οπιοειδών, χρόνιας ηπατίτιδας C, αστεγίας και η  δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ή σε προγράμματα μείωσης βλάβης αυξάνουν τη θνησιμότητα κατά 10 – 15 φορές περίπου σε σχέση με τη θνησιμότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.

Σημαντική συνιστώσα της αυξημένης θνησιμότητας είναι και η υπερδοσολογία οπιοειδών για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχουν προγράμματα στην Ελλάδα και η χρήση του αντιδότου της ναλοξόνης είναι πολύ περιορισμένη.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ΧΨΟ από μεγάλο μέρους της κοινωνίας και η μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών από το 2009 έως σήμερα στο χώρο των ψυχοδραστικών ουσιών έχουν περιπλέξει το πρόβλημα. Πρέπει να τονιστεί ότι από τα δεδομένα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ HIV/HCV  έχει τεκμηριωθεί ότι ο επιπολασμός HIV από 14% που ήταν το 2012 – 2013, έφτασε το 22% το 2018 – 2020 στην Αθήνα. Την τάση αυτή ακολούθησε και η Θεσσαλονίκη όπου από το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός από λιγότερο του 1% το 2018 έφτασε το 7% το 2021 και αποτελεί πλέον εξελισσόμενη τοπική επιδημία.

«Η θλιβερή πρωτιά που αφορά τους ετήσιους θανάτους των χρηστών οφείλει να μας κινητοποιήσει. Η επιστήμη έχει ήδη δώσει απάντηση στο πρόβλημα της υπερδοσολογίας με την ευρεία χρήση της Ναλοξόνης. Πλέον είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει ότι είναι νομίμως δυνατό ώστε η κοινότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην Ναλοξόνη», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης. «Οι θάνατοι από υπερβολική δόση είναι μια έκφανση της αποτυχίας των πολιτικών για τα ναρκωτικά στη χώρα μας. Ως εκ τούτου κρίνεται στη βάση του κατεπείγοντος η ανάγκη να  υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες μείωσης βλάβης που σώζουν ζωές», δήλωσε ο Μάριος Ατζέμης από τη Θετική Φωνή.

«Να τονίσουμε ότι άστεγοι στους δρόμους και προβληματικοί χρήστες καταλήγουν οι πιο φτωχοί, πιο αμόρφωτοι και πιο κοινωνικά απομονωμένοι, και εμείς συνεχίζουμε την τιμωρία τους μέχρι να πεθάνουν! Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι πόρτες των προγραμμάτων πρέπει να ανοίξουν για όλους», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Αναστασίου.

 

ΠΑΓΝΗ: Κέντρο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Τη λειτουργία Κέντρου Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Περιστατικών στο ΠΑΓΝΗ, ένα Κέντρο κεφαλαιώδους σημασίας για την Κρήτη και για τους Έλληνες πολίτες, που θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια και να προλαβαίνει θανάτους και αναπηρίες, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ίδρυμα. Όπως ενημέρωσε, έχουν μπει ήδη οι σχετικές υπογραφές για το Κέντρο όπου θα μπορεί να γίνει όχι μόνο θρομβόλυση, αλλά και θρομβοεκτομή και θα μπορούν αντιμετωπιστούν τα εγκεφαλικά πλήρως.

Κατά την επίσκεψή της στο ΠΑΓΝΗ, η κ Γκάγκα γνώρισε από κοντά και τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που επιτρέπει σε όσους επισκέπτονται το νοσοκομείο και κάνουν εξετάσεις, να λαμβάνουν τις απαντήσεις στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis net. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν αποτελέσματα όλων των εξετάσεων τους ακόμα και τις απεικονίσεις των αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων, όπως επίσης βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις.

Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική εφαρμογή που εξυπηρετεί όλους τους εξωτερικούς ασθενείς και την οποία σύντομα θα συμπεριλάβουν πολλά άλλα νοσοκομεία στη χώρα.

Ωράρια εργασίας των γιατρών που θα συμμετάσχουν  στην ΠΦΥ

Με απόφασή του ο Υπουργός υγείας καθορίζει τα ωράρια εργασίας των γιατρών που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην ΠΦΥ, καθώς και τη διάρκεια της σύμβασής τους. Διευκρινίσεις για το ζήτημα έδωσε ο Υπουργός Υγείας και σε πρόσφατη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αλλά και τα όσα ανέφερε ο κ Πλεύρης,  το χρονικό πλαίσιο εργασίας θα είναι σε ρεαλιστική βάση. Ειδικότερα το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα καθορίζεται κατά αναλογία με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα,(1712-2000 ασθενείς) και ελάχιστο τις 15 ώρες (λιγότεροι από 817). Επίσης από 850 -1.143 ασθενείς 20 ώρες, 1444 -1.429 25 ώρες, 1430-1714 30 ώρες την εβδομάδα. Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο προσωπικός ιατρός δεν θα υποχρεούται σε κατ’ οίκον επίσκεψη ενώ η αμοιβή του εάν επιλέξει να το κάνει θα ορίζεται από τον ίδιο τον ιατρό. Ο ενδιαφερόμενος για τη σύναψη σύμβασης ιατρός θα υποβάλει το σχετικό αίτημα αποκλειστικά μέσω του τρόπου και της διαδικασίας που θα αναφέρεται και θα υποδεικνύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το αίτημα θα συνοδεύεται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά επίσης θα οριστούν στην πρόσκληση. Η διάρκεια της σύμβασης είναι για δύο έτη, με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασης για ένα έτος επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει καταγγελία της από το ένα ή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

Επίσης ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους εξειδικευμένους ιατρούς χωρίς παραπεμπτικό ενώ παραμένει το καθεστώς της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση.