Για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

Η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, κυρία Ζωή Ράπτη, εγκαινίασε σήμερα το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθ. Θεοχάρη. Η ίδρυση ενός Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας-Υπνωτηρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, για άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αποτελούσε μία διαχρονική και επιτακτική ανάγκη, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης σταθερής και ασφαλούς στέγης. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δομή απευθύνεται σε άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή διανυκτερεύουν σε Υπνωτήρια/Ξενώνες Φιλοξενίας ή διαμένουν σε επισφαλείς χώρους και δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα παραμονής σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για όλο το 24ώρο.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο αποτελεί βασικό πυλώνα των δομών και υπηρεσιών του διευρυμένου Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Αττική, το οποίο διαπνέεται από τη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης και στοχεύει στο να παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με απώτερο στόχο την διασφάλιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων και κατ’ επέκταση την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες, Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα, Φροντίδα ατομικής υγιεινής κ.ά.

ΗΠΑ: Τα συμπληρώματα βήτα καροτένιου και η βιταμίνη Ε δεν συνιστώνται για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικής Ιατρικής στις ΗΠΑ (US Preventive Services Task Force, USPSTF) επανεξέτασε υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεμονωμένων συμπληρωμάτων διατροφής ή πολυβιταμινών για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας στον γενικό ενήλικο πληθυσμό, καθώς και με τις πιθανές βλάβες από τη λήψη τους. Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα δεδομένα από ερωτηματολόγια στις ΗΠΑ, 52% των ερωτηθέντων ενηλίκων ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα διατροφής τις προηγούμενες 30 ημέρες, ενώ 31% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε συμπλήρωμα πολυβιταμινών.

Ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος χρήσης συμπληρωμάτων είναι για τη συνολική υγεία και ευεξία ή για την κάλυψη θρεπτικών κενών στη διατροφή. Οι συστάσεις, στις οποίες κατέληξε το USPSTF, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των συστάσεων. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι οι 2 κύριες αιτίες θανάτου και από κοινού ευθύνονται για περίπου τους μισούς θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.

Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι έχουν ρόλο τόσο στην παθογένεια των καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και του καρκίνου και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, το USPSTF καταλήγει συγκεκριμένα ότι οι βλάβες από τη λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής με βήτα καροτένιο υπερτερούν των οφελών για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Το USPSTF δηλώνει επίσης ότι δεν υπάρχει καθαρό όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Ε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου.

Το USPSTF συμπεραίνει γενικότερα ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για τον προσδιορισμό της ισορροπίας των οφελών και των βλαβών από τη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Το USPSTF καταλήγει ακόμη στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για τον προσδιορισμό της ισορροπίας των οφελών και των βλαβών από τα συμπληρώματα με μεμονωμένα ή ζεύγη θρεπτικών συστατικών (εκτός από το βήτα καροτένιο και τη βιταμίνη Ε) για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Συμπερασματικά, το USPSTF δηλώνει σαφώς κατά της χρήσης συμπληρωμάτων βήτα καροτένιου ή βιταμίνης Ε για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου, ενώ τα τρέχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για την αξιολόγηση της ισορροπίας των οφελών και βλαβών από τη χρήση άλλων συμπληρωμάτων.

Εγκαίνια νέας πτέρυγας στο ΓΝ Παίδων Πεντέλης

Τη νέα ανακαινισμένη Πτέρυγα του ΓΝ Παίδων Πεντέλης, εγκαινίασαν χθες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόκειται για μία δωρεά της Περιφέρειας 2470 του Διεθνούς Ρόταρυ και Ομίλων αυτής και αφορά την ανακαίνιση της Πτέρυγας και τη διάθεση εξοπλισμού για τη προσωρινή φιλοξενία Παιδιών και Εφήβων έως 16 ετών, τα οποία απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον – ή στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος – κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έως ότου τα αναλάβει ανάδοχη οικογένεια ή ξενώνας ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε:
• Διαμόρφωση / ανακαίνιση δωματίων και χώρου απασχόλησης παιδιών και εφήβων.
• Διαμόρφωση νέων WC για αγόρια και κορίτσια.
• Διατέθηκε ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (κρεβάτια, κομοδίνα, ντουλάπες, καρέκλες, τραπέζια, κλιματιστικά, υπολογιστές, τηλεόραση 65 ιντσών, φωτιστικά, κ.λπ.).

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα παιδιά εδώ έχουν την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις, αφού υπάρχει μια εισαγγελική εντολή. Αλλά και πάλι ο χρόνος παραμονής σε συνθήκες νοσοκομείου, θα πρέπει να είναι ο απολύτως απαραίτητος, ώστε πολύ γρήγορα να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τις οικογένειες που θα πρέπει να ενταχθούν». Η Αν.Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο σύντομο χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι «Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι μια δομή πάρα πολύ σημαντική: όχι μόνο γιατί φροντίζει όλα τα παιδιά του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, με προσωπικό που το αγαπάει και σε μια περιοχή που το στηρίζει, αλλά και γιατί η τοποθεσία του μέσα στο δάσος που το περιβάλλει και το πολύ ωραίο κτίριο είναι και αυτά ευεργετικά για την υγεία. Είναι ένας ακόμα λόγος που η δωρεά των Ρωταριανών για την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας του Νοσοκομείου παραλαμβάνεται με μεγάλη χαρά από το Νοσοκομείο και το Υπουργείο».

Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης, καταγγέλλει τη σύμβαση δωρεάς στο νοσοκομείο, γιατί όπως τονίζει «Μέσα σε διάστημα ενός μήνα (από 27/4/2022) ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν εργασίες για αναδιαμόρφωση χώρου εντός πρώην λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος στην ΩΡΛ κλινική και σε μέρος της Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής.

Συγκεκριμένα αφορά σε 5 τρίκλινους θαλάμους νοσηλείας ΩΡΛ, και 2 θαλάμους Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής δυναμικής 7 κλινών, συνολικά ένα χώρο 22 κλινών. Η πτέρυγα με τους θαλάμους αυτούς αποτέλεσε χώρο νοσηλείας περιστατικών Covid στη διάρκεια μέρους της πανδημίας και μετά την οδηγία της Υ.ΠΕ για πλήρη επαναφορά του νοσοκομείου στην προ πανδημίας κατάσταση, δεν αποδόθηκαν στη πρότερη λειτουργία τους.

Πως γίνεται να οριοθετείται χώρος εντός νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή και μάλιστα εντός λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου; Γιατί όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί γίνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις τμημάτων σε άλλους χώρους; Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία δεδομένης της μείωσης των διαθέσιμων κλινών του νοσοκομείου; Καταγγέλλουμε τη σύμβαση δωρεάς, καθώς εμπεριέχει όρους καταχρηστικούς». Επιπλέον, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η εν λόγω σύμβαση «Παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο πλαίσιο για την προστασία τους».

Σοβαρές δυσλειτουργίες από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο

Την σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο καταγγέλλουν οι γιατροί του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία του. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου ότι : «για την ελάχιστα ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, χρειάζονται τουλάχιστον 40 ειδικοί αναισθησιολόγοι.

Οι οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος στον υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου είναι 27 και οι υπηρετούντες, αυτή την στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις 9, με προοπτική να γίνουν επτά το επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων… Ήδη τα προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών κατατίθενται με 50 κενά, κατά μέσο όρο, σε εφημερεύοντες ειδικούς αναισθησιολόγους».

Από την πλευρά του διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι όλες οι παιδιατρικές μονάδες επηρεάζονται σε ζωτικά θέματα, τα οποία απαιτούν παρουσία αναισθησιολόγου, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εξειδικευμένων καθετήρων από τους οποίους χορηγούνται ειδικά φάρμακα σε παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο ή η χορήγηση φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη.

Τέλος, επισήμανε ότι ενώ έχουν δημιουργηθεί νέες κλινικές στο νοσοκομείο, όπως η νέα ΜΕΘ που έγινε με δωρεά του ΙΣΝ, ωστόσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Ο διευθυντής της Δ’ Παθολογικής κλινικής από την πλευρά του επισήμανε ότι: «Η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών είναι προβληματική και η έλλειψη διαχρονική, όμως η επίδραση που έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι πλέον τεράστια και επηρεάζει τη λειτουργία διαδοχικών τμημάτων, όπως τα παθολογικά που δεν είναι επείγοντα». Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ,  το οποίο καθορίζει το  βασικό μισθό, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του ΕΣΥ καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  είχαν προσφύγει γιατροί του ΕΣΥ κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους όσον αφορά  το σκέλος κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του μηνός Ιουλίου 2018, ενώ αντίθετα απορρίφθηκε το σκέλος που στρεφόταν κατά της σιωπηρής απόρριψης από την πλευρά του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.  Ωστόσο, αφού σταθμίστηκε το δημόσιο συμφέρον, κρίθηκε κατά πλειοψηφία, ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται αναδρομικά.

ΕΜΑ: Αξιολόγηση δεδομένων για τη χρήση του εμβολίου «imvanex»

Την έναρξη της αξιολόγησης δεδομένων προκειμένου να επεκταθεί η χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» στη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων,. ανακοίνωσε χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ). Το  Imvanex θεωρείται πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς. Ο ΕΜΑ αποφάσισε την έναρξη της εν λόγω αξιολόγησης  με βάση αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών που έδειξαν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Στην ανακοίνωσή του Οργανισμού αναφέρεται ότι οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην ΕΕ.

Θ. Πλεύρης: Το ECDC θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τα εμβόλια

Σε χθεσινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε και το ζήτημα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το θέμα. Όπως ανέφερε, και άλλοι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας  αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ζήτημα, για αυτό και το ECDC θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με το θέμα των εμβολίων.

«Είναι μια αστοχία, ότι ενώ ως τώρα είχαμε κεντρική πολιτική στα εμβόλια, πλέον το ECDC παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις έχει αφήσει στην πραγματικότητα την πρωτοβουλία στο κάθε κράτος – μέλος. Οπότε είναι λογικό να δημιουργείται μία σύγχυση, ειδικά για το Σεπτέμβριο στο τι θα γίνει», δήλωσε ο κ Πλεύρης και πρόσθεσε ότι  η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει καταλήξει στο εξής: « Σε μια ηλικία και πάνω ή στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να υπάρχει σύσταση, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνει ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι προστατεύει κατά βάση από τη βαριά νόηση. Και από κει και πέρα υπάρχει η άλλη ηλικιακή ομάδα που δεν έχει τεκμηριωθεί το όφελος, αλλά δεν υπάρχει και απολύτως καμία ζημία γι’αυτό και δίνεται το δικαίωμα επιλογής για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής».

Κι είναι πάρα πολύ κρίσιμη η κουβέντα που γίνεται, γιατί το Σεπτέμβριο που περιμένουμε πολύ πιο ισχυρά κύματα θα πρέπει συνολικά όλη η Ευρώπη να αποφασίσει. Και τώρα έχουμε κύμα αλλά ο καιρός δε θα είναι ευνοϊκός απέναντί μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει κοινή πολιτική και μακάρι να τα καταφέρει η επιστήμη να έχουμε το εποχικό εμβόλιο», κατέληξε.

 

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της χώρας

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού καταγράφηκε στα αστικά λύματα όλης της χώρας, την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιουνίου.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα εξής:

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και σταθεροποίηση σε 1 περιοχή.

Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (+145%), στον Βόλο (+107%), στη Λάρισα (+101%), στη Θεσσαλονίκη (+100%), στη Ξάνθη (+97%), στην Αττική (+66%), στην Αλεξανδρούπολη (+43%), στο Ηράκλειο (+42%), στον Άγιο Νικόλαο (+37%) και στα Ιωάννινα (+35%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στη Πάτρα (+3%).

Covid-19: Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Όπως είχε ήδη προβλέψει σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο επ. καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες Τρίτη σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 20.084 νέα κρούσματα, σε σύνολο 180.545 τεστ.

Από αυτά, 12.606 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.640 στη Θεσσαλονίκη και 2 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με προσωπικούς γιατρούς

Όπως είχε προανήγγελλε ο Υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε χθες «Ανοικτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με Προσωπικούς Ιατρούς».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται από τον συμβεβλημένο Προσωπικό Ιατρό είναι οι εξής: Θα διαγιγνώσκει θέματα υγείας του ατόμου και να εντοπίζει τις πιθανές αιτίες τους. Θα επιλύει και να χειρίζεται συνήθη προβλήματα υγείας. Θα συνδιαχειρίζεται τους χρόνιους ασθενείς και τις διαταραχές ψυχικής Υγείας.

Θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας.

Θα μεριμνά για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής-παρηγορητικής αγωγής και φροντίδας.

Θα συντείνει στην ψυχοκοινωνική ευεξία στο πλαίσιο των αναγκών του ασθενούς, της οικογένειάς του και του πληθυσμού μιας γεωγραφικά προσδιορισμένης περιοχής.

Θα συμβάλλει στο συντονισμό και στη συνέχεια της φροντίδας υγείας, στην παραπομπή στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας Υγείας.

Θα λαμβάνει, διατηρεί και ανανεώνει το ατομικό ιστορικό υγείας και τις συνήθειες ζωής του ατόμου, που σχετίζονται με αυτήν και να τα καταχωρεί στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Θα υλοποιεί προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας στην κοινότητα σε συνεργασία με τα λοιπά μέλη της Ομάδας Υγείας.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για δύο έτη, με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασης για ένα έτος επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει καταγγελία της από το ένα ή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος και άρχεται από την υπογραφή της και από τα δύο μέρη.