Τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς κατά του κορονοϊού

Η εταιρεία BioNTech ανακοίνωσε ότι μαζί με τη συνεργάτη της Pfizer θα προχωρήσουν στη διενέργεια εμβολίων επόμενης γενιάς κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους, το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα νέα εμβόλια είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει θετικά αποτελέσματα από δύο νέα εμβόλια κατά υποπαραλλαγών της Όμικρον. Τα νέα εμβόλια επόμενης γενιάς περιλαμβάνουν ενισχυτικά εμβόλια Τ-κυττάρων, σχεδιασμένα να προστατεύουν κυρίως από σοβαρές ασθένειες εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, και εμβόλια κατά κάθε είδους κορονοϊού που προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των ιών και των παραλλαγών τους.

Η BioNTech στην παρουσίασή της την ημέρα των επενδυτών της, τόνισε ότι στόχος της είναι η διαρκής προστασία κατά της παραλλαγής. Η εταιρεία βασίζεται στην τεχνολογία της PhagoMed, την οποία απέκτησε τον περασμένο Οκτώβριο. Τα εμβόλια επόμενης γενιάς για τον κορονοϊό αναμένονται από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της υγείας, δεδομένου ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν αποτελεσματικά από την μόλυνση, ενώ και η ανοσία που προσφέρουν εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο εμβολιασμός covid-19 των εγκύων μειώνει τις πιθανότητες νόσησης των νεογνών

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine 2022, που αφορά μελέτη ασθενών μαρτύρων και εξετάζει εάν ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών έναντι covid-19, μειώνει τις πιθανότητες νόσησης των νεογνών μέχρι τον έκτο μήνα ζωής τους. Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, συμπεριλήφθηκαν νεογνά με και χωρίς λοίμωξη covid-19, σε 30 νοσοκομεία σε 22 πολιτείες της Αμερικής.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε συγκρίνοντας τους σχετικούς λόγους πιθανοτήτων των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων (2 δόσεις εμβολίου mRNA), μεταξύ των νεογνών που είχαν νοσήσει και των νεογνών τα οποία δεν είχαν νοσήσει από λοίμωξη covid-19, τόσο για το υποστέλεχος B.1.617.2 του στελέχους Δέλτα όσο και για το υποστέλεχος Β.1.1.259 του στελέχους όμικρον. Συνολικά έλαβαν μέρος 537 νεογνά με COVID-19 (181 από τα οποία είχαν νοσηλευτεί με λοίμωξη covid-19 από το στέλεχος Δέλτα ενώ 356 νεογνά από το στέλεχος Όμικρον, με μέση ηλικία τους 2 μήνες) και 512 νεογνά χωρίς COVID-19 της ομάδας ελέγχου τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις.

Το 16% των νεογνών που είχαν νοσήσει και το 29% των νεογνών της ομάδας ελέγχου γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες ήταν πλήρως εμβολιασμένες έναντι covid-19 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. 113 (21%) από τα νεογνά που νόσησαν νοσηλεύτηκαν σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, 64 (12%) από τα οποία χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δύο από τα νεογνά που νόσησαν είχαν θανατηφόρα κατάληξη, ενώ καμία από τις δύο μητέρες δεν είχε εμβολιαστεί κατά την διάρκεια της κύησης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά την διάρκεια της κύησης έναντι της νοσηλείας του νεογνού από covid-19 ήταν 52%, και πιο συγκεκριμένα 80% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του στελέχους Δέλτα και 38% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του στελέχους Όμικρον. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν η μητέρα κατά τον εμβολιασμό βρισκόταν μετά τις 20 εβδομάδες της κύησης ήταν στο 69% και όταν βρισκόταν στις πρώτες 20 εβδομάδες ανήλθε στο 38%. Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός κατά την διάρκεια της κύησης έναντι του SARS-COV-2 με δύο δόσεις του εμβολίου mRNA αποδείχτηκε ότι μειώνει το ποσοστό νοσηλείας από σοβαρή λοίμωξη covid19 στα νεογνά μικρότερα των 6 μηνών που νοσούν.

 

Ο Όμιλος Σαράντη ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που διακρίθηκαν

Ο Όμιλος Σαράντη διακρίθηκε στα Bravo Sustainability Awards 2022, στον Πυλώνα «Διαχείριση Πόρων, Πρώτων Υλών και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα» για την επένδυσή του στην Polipak, θυγατρική του Ομίλου στην Πολωνία.

Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά στην κατασκευή της νέας εξελιγμένης τεχνολογικά παραγωγικής μονάδας και τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου εργαστηρίου R&D, έχοντας ως γνώμονα την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων μέσω πιο ενεργειακά αποδοτικών διαδικασιών παραγωγής. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που ολοκληρώθηκε εντός 2022.

Στο πλαίσιο της επένδυσης η Polipak, με χρόνια εξειδίκευσης στον χώρο παραγωγής σάκων απορριμμάτων, επανδρώθηκε με μηχανήματα αυτοματοποιημένης και ρομποτικής τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ενεργειακή βελτίωση του εργοστασίου μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η επένδυση έρχεται να αναβαθμίσει τα προϊόντα του Ομίλου, καθώς θα γίνεται χρήση αυξημένου ποσοστού ανακυκλωμένου πλαστικού, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας καινοτόμου σε ευρωπαϊκή κλίμακα ρομποτικής τεχνολογίας υψηλής απόδοσης διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα και αντοχή των προϊόντων.

Ο Όμιλος Σαράντη μέσω της πρωτοβουλίας της Polipak θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστική αξία σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μετριάζοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. H εν λόγω επένδυση αναμένεται να έχει ένα μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινότητα και τους καταναλωτές, ενώ συμβάλει με την τεχνογνωσία της στη συστηματική αλλαγή προς την κυκλική οικονομία, ατενίζοντας ένα πιο πράσινο μέλλον όσον αφορά την παραγωγή.

Στο 62,7% οι συμπεριφορές δικτυακής εξάρτησης στους εφήβους

Τις σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας παρουσίασε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, παραθέτοντας παράλληλα ανησυχητικά στοιχεία για την ψυχική κατάσταση των Ελλήνων και ειδικά των εφήβων και νέων ειδικά μετά την πανδημία. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με gaming και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος έως και το 40% έναντι 20% προ covid-19. Στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με διατροφικές παρεκτροπές, διαταραχές ύπνου, άγχος, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικό συναίσθημα και απόσυρση. Παρατηρήθηκε, ακόμη, αύξηση των βίαιων συμπεριφορών.

Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι βίωσαν την απομόνωση και αυξημένο φόβο για τη ζωή τους.
Οι γυναίκες, επίσης, ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους, καθώς κλήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με την εργασία στο σπίτι, να υποστηρίζουν τα παιδιά και την οικογένειά τους.
Ο συγχρωτισμός στο σπίτι αύξησε, δυστυχώς, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, από την έναρξη της πανδημίας, δημιουργήθηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες όλο το 24ωρο, και έχει λάβει πάνω από 430.000 κλήσεις. Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταγράφηκε αύξηση από 4,4% σε 14,8%,, σύμφωνα με την 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας – για το έτος 2020.

Στο σύνολο των θυμάτων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία το 2020, το 73,5% ήταν γυναίκες, ενώ το 93% των περιπτώσεων οι δράστες ήταν άνδρες.
Εκτός από τη γραμμή 10306, Επιπλέον, λειτουργεί σε 24ωρη καθημερινή βάση και η πανελλαδική Γραμμή SOS 15900, προκειμένου οι γυναίκες να ζητούν βοήθεια, και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας, από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Για τα παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν ενταχθεί ψυχολόγοι στα σχολεία, καθώς προσλήφθηκαν, επιμορφώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε σχολεία της χώρας ήδη 1.100 ψυχολόγοι, με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ (1 ανά 5 σχολεία). «Με την πολύτιμη βοήθεια του Δρ. Στεφανή, το 2020, νομοθετήσαμε τις Μονάδες Πρώιμης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών μας στην κοινότητα. Οι Μονάδες αυτές θα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αναπτύξουμε 10 τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα που θα βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Ιωάννινα και φυσικά στα Δωδεκάνησα» δήλωσε η κ Ράπτη.

Όπως ανέφερε, οι διαταραχές που εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, μεταξύ 18 και 25 ετών, είναι η σχιζοφρένεια, η διπολική συναισθηματική διαταραχή και η ψύχωση από τη χρήση ουσιών η οποία είναι η πιο συχνή. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 3.000 Ελληνόπουλα βιώνουν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο. Έχουμε επίσης δει ότι εντός πέντε ετών από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, το 80% των ασθενών θα υποτροπιάσουν είτε λόγω της πλημμελούς συμμόρφωσης με τη θεραπεία είτε των υψηλών επιπέδων στρες, των δυσλειτουργικών σχέσεων που πάρα πολλές φορές υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, αλλά και της χρήσης ουσιών. Επίσης, η ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών, έγκαιρης παρέμβασης θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και των άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες σήμερα επικεντρώνονται στη νοσηλεία και την επανένταξη με αντίστοιχη τη μείωση του κόστους, το οποίο απαιτείται.

 

Διάκριση για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Astrazeneca

Μία πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε το τετραετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα της AstraZeneca «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με Πράξεις 2019-2022» στη φετινή τελετή απονομής Bravo Sustainability Awards 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022. H διάκριση αφορά στον Πυλώνα «Περιβάλλον» στη θεματική «Ανάπτυξη Ενεργειών Αφύπνισης & Ενημέρωσης για το Περιβάλλον».

Θεμελιωμένο στις αρχές της βιωσιμότητας και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με Πράξεις 2019-2022», συνδέει νοηματικά τις 4 μαθηματικές πράξεις με 4 ετήσιες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρίας αφαιρέθηκε η ρύπανση από πέντε ακτές της Ελλάδας απομακρύνοντας 450 κιλά απορριμμάτων το 2019, προστέθηκε οξυγόνο φυτεύοντας 411 νεαρά δέντρα το 2020, ενώ το 2021 πολλαπλασιάστηκε η ενέργεια με τη φωταγώγηση 4 αστικών πάρκων μέσω ηλιακών κολώνων νέας τεχνολογίας LED, σε τρία πάρκα στην Αθήνα και σε ένα στη Θεσσαλονίκη. Και φέτος, μοιράζεται η περιβαλλοντική γνώση, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες δράσεις σε σχολεία ολόκληρης της χώρας.

H Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca, επισήμανε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων: «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις αρχές της περιβαλλοντικής στρατηγικής μας, ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία και ειδικότερα στις επόμενες γενιές. Ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των ανθρώπων της ΑstraΖeneca, όσους μας υποστήριξαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας και φυσικά τους διοργανωτές για την τιμητική διάκριση του τετραετούς περιβαλλοντικού μας προγράμματος».

Οι επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία των νέων

Η δύναμη των social media αλλά και οι επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων αποτέλεσαν το επίκεντρο της 52ης συζήτησης των Διαλόγων του ΙΣΝ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κοινό και ομιλητές από κάθε γωνιά της γης, μίλησαν ανοιχτά για τις ώρες που περνάνε στα social media, τα νέα trend και το πώς τα ακολουθούν αλλά και για το πώς ένα like ή ένα σχόλιο μπορεί να τους επηρεάσει. Στη συζήτηση των Διαλόγων βρέθηκε και ο Harold Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής του Child Mind Institute, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία των νέων αναφέροντας πως «κάθε φορά που παίρνετε ένα “like”, ο εγκέφαλος αντιδρά, σε επιβραβεύει και χρειάζεται ολοένα και περισσότερη ντοπαμίνη.

Τα social media έχουν θετικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία νιώθουμε ασφαλείς, όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ειδικά κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι νέοι κάτω των 24 ετών που χρησιμοποιούσαν τα social media παραπάνω από 8 ώρες την ημέρα, είχαν κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτό δεν ισχύει για όλους. Αν έχεις κατάθλιψη ή το σύνδρομο της ελλειμματικής προσοχής, θα βιώσεις μια επιδείνωση των συμπτωμάτων αν χρησιμοποιείς τα social media για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα».

Στο πλαίσιο του SNF Nostos και λίγο πριν το κλείσιμο του SNF Nostos Conference με θέμα την Υγεία, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, υποδέχθηκαν και 55 μαθητές από όλη την Ελλάδα με την πολύτιμη συμβολή του The Tipping Point. Γιατροί, ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, βιοεπιστήμονες, ακαδημαϊκοί, διατροφολόγοι, κλπ. συνάντησαν διαδικτυακά μαθητές 20 Γυμνασίων και Λυκείων ανά την Ελλάδα, ανοίγοντας έναν ευρύ διάλογο σχετικά με την υγεία, την πρόληψη, τη φροντίδα, την ενημέρωση, ο οποίος ολοκληρώθηκε στη σκηνή των Διαλόγων. Οι μαθητές συμμετείχαν στη δράση “Health Literacy”, η οποία υλοποιήθηκε από το The Tipping Point με δωρητή το ΙΣΝ και σε συνεργασία με το iMEdD (incubator for Media Education and Development), στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference 2022.

Νομοθετική κατοχύρωση της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής

Ικανοποιήθηκε το αίτημα που είχε διατυπώσει ο ΙΣΑ, με επίσημο αίτημά του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, και επετεύχθη νέα νομοθετική κατοχύρωση της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής, αυτή τη φορά για την αναβολή ποινικής δίκης για σοβαρό λόγο υγείας. Συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 41 του ν. 4947/2022 ορίστηκε ότι «Το δικαστήριο μπορεί, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει την αναβολή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας, με αίτημα δε κάποιου από τους διαδίκους, για σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους ανώτερης βίας.

Το σημαντικό αίτιο μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε ακόμη και όταν αφορά το πρόσωπο του διορισμένου πληρεξουσίου δικηγόρου σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 340. Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου».

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιατρικό πιστοποιητικό οφείλει να εκδίδεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 του ν. 3418/2005 (ΦΕΚ Α 287) και πέραν της αυτονόητης ακρίβειας και αλήθειας του περιεχομένου του, να αναφέρει το λήπτη και το σκοπό έκδοσής του («για δικαστική χρήση»). Η έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης αποτελεί πειθαρχικό, αλλά και ποινικό αδίκημα, και όταν αυτή προορίζεται για δικαστική χρήση ορίζεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή (αρθρ. 221 ΠΚ). «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, για την αποδοχή του δίκαιου αιτήματος του ΙΣΑ από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα. Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την κατοχύρωση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και τη διασφάλιση αξιοπρεπών επαγγελματικών συνθηκών για τα μέλη του», τόνισε ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης.

 

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη μισθολογική αποκατάσταση εργαζομένων στο πρόγραμμα PhiloS II

Τροπολογία για την μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων στο πρόγραμμα Philos II για την υγεία των προσφύγων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας». Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» (“PHILOS I & II”) έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ευάλωτη πληθυσμιακά ομάδα (πρόσφυγες – μετανάστες) για την κάλυψη βασικών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στο οποίο απασχολούνται σήμερα περίπου 670 άτομα όλων των ειδικοτήτων (υγειονομικοί και διοικητικό προσωπικό), μετά από αλλεπάλληλες παραιτήσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το 2017 και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκαν τρεις διαδοχικές χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει μέχρι και σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα ακολουθούνται κυβερνητικές πολιτικές απαξίωσης και υποβάθμισης τόσο του ίδιου του προγράμματος, όσο κυρίως των εργαζόμενων, οι οποίοι βιώνουν ένα συνεχές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας – ως προς την ανανέωση ή μη της εργασιακής τους σχέσης- ενώ ταυτόχρονα υφίστανται αδικαιολόγητες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών οι οποίες υπερβαίνουν το 45%. Η τροπολογία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας την οποία υφίστανται οι συμβασιούχοι υγειονομικοί εργαζόμενοι σε ένα πρόγραμμα που αφορά την φροντίδα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας και άρα την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το Filsuvez

Η Amryt, μια παγκόσμια βιο-φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην απόκτηση, ανάπτυξη και εμπορία νέων θεραπειών για σπάνιες παθήσεις, ανακοίνωσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Filsuvez  στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία τραυμάτων μερικού πάχους που σχετίζονται με τη  δυστροφική και συνδεσμική πομφολυγώδη επιδερμόλυση (ΠΕ) σε ασθενείς ηλικίας 6 μηνών και άνω. Η ΠΕ είναι μια σπάνια και επώδυνη γενετική διαταραχή του δέρματος που προσβάλλει μικρά παιδιά και ενήλικες και για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένη θεραπεία. Η έγκριση αδείας με κεντρική διαδικασία θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ  καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Η έγκριση του Filsuvez® στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει έναν ρυθμιστικό βασικό φάκελο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές ρυθμιστικές υποβολές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Filsuvez® βασίστηκε στα αποτελέσματα της ΕΑSE μελέτης Φάσης ΙΙΙ, η οποία  ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα για τη διερεύνηση της θεραπείας ασθενών με Πομφολυγώδη Επίδερμόλυση και διεξήχθη σε 58 συνεργαζόμενα κέντρα σε 28 χώρες.

Ο Δρ. Joe Wiley, Διευθύνων Σύμβουλος της Amryt Pharma, σχολίασε: «Η έγκριση του Filsuvez® στην Ευρώπη αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη για τους Ευρωπαίους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την εξουθενωτική πάθηση. Το Filsuvez® θα είναι το τέταρτο εμπορικό μας προϊόν για σπάνιες παθήσεις. Διαθέτουμε την ομάδα, την οικονομική ευελιξία και την παγκόσμια υποδομή για να το διαθέσουμε ταχέως στην αγορά και να φέρουμε εις πέρας τα σημαντικά σχέδια της ανάπτυξής μας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε τη διάθεση του Filsuvez στους Ευρωπαίους ασθενείς που το έχουν ανάγκη το συντομότερο δυνατό».

 

Covid-19: Ανήλθαν στις 260 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και χθες τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για την οποία ωστόσο έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 16.115 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 146.418 τεστ.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 9.848 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.315 στη Θεσσαλονίκη και 3 είναι εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.661.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.023 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 168.440 (4.4% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.218 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (57.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.727 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σε 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).