Siemens Healthineers: Αγγειογραφικό σύστημα Artis Icono Ceiling

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως ενισχύει την ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές, όπως ο ενδοαρτηριακός χημειοεμβολισμός (TACE). Η έγκαιρη διάγνωση και επιλογή θεραπείας προϋποθέτει υψηλό βαθμό επεμβατικής ακρίβειας με στόχο τον όσο το δυνατόν πιο επιλεκτικό εμβολισμό των αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους. Για αυτές τις εξαιρετικά επιλεκτικές διαδικασίες και άλλες σύνθετες επεμβάσεις, η Siemens Healthineers δημιούργησε το νέο αγγειογραφικό σύστημα οροφής, Artis icono ceiling.
Για την ολοκληρωμένη θεραπεία και ταυτόχρονα τη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων, ο εμβολισμός του όγκου πρέπει να εκτελείται με εξαιρετικά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα εικόνας και η κάλυψη των ασθενών ανάλογα με το αγγειογραφικό σύστημα που χρησιμοποιείται.

Με το νέο αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling, το προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση, συνδυάζοντας τη μηχανική ευελιξία με την υψηλή ακρίβεια εντοπισμού και τις έξυπνες ροές εργασίας. Για την εξασφάλιση σταθερά υψηλής ποιότητας στην απεικόνιση σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης ALARA, δηλαδή τη χρήση της μικρότερης δυνατής δόσης ακτινοβολίας στο πλαίσιο του ευλόγως εφικτού, η Siemens Healthineers δημιούργησε για την οικογένεια αγγειογράφων Artis icono τη νέα αλυσίδα επεξεργασίας εικόνας OPTIQ.

Χάρη στον κατάλληλο συνδυασμό υλισμικού και λογισμικού, αυτή η αλυσίδα επεξεργασίας εικόνας βελτιστοποιεί την αντίθεση και μειώνει τον θόρυβο της εικόνας, ανεξάρτητα από τις γωνιώσεις και τον σωματότυπο των ασθενών. Για την ακριβή ανακατασκευή των εικόνων, το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling παρέχει τη δυνατότητα λήψης τρισδιάστατων (3D) δεδομένων από την κεφαλή και την πλάγια πλευρά των ασθενών καλύπτοντας ένα πλήρες γωνιακό εύρος 200 μοιρών.

Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην επεμβατική ακτινολογία, επειδή η τρισδιάστατη απεικόνιση από την πλάγια πλευρά είναι καθοριστική για τον εμβολισμό των όγκων και του προστάτη. Τα νέα στοιχεία ελέγχου και λειτουργίας που διαθέτει ο βραχίονας Omni Spin C του αγγειογραφικού συστήματος Artis icono ceiling εξασφαλίζουν γρήγορη περιστροφή και ακρίβεια στις κινήσεις του συστήματος. Το Artis icono ceiling βρίσκεται σε χρήση από τον Απρίλιο του 2022 στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου στη Γερμανία.

«Το νέο σύστημα είναι ιδιαίτερα ακριβές και η απεικονιστική καθοδήγηση είναι εξαιρετική», λέει ο Καθηγητής Δρ. Bernhard Meyer, Επικεφαλής Επεμβατικής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου. «Το Artis icono ceiling έχει κάνει τους εμβολισμούς πολύ πιο εύκολους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις με δύσκολους ανατομικά ασθενείς. Η προσέγγιση είναι επιλεκτική, αλλά ταυτόχρονα ολοκληρωμένη. Σώζουμε τον υγιή ηπατικό ιστό και παράλληλα αντιμετωπίζουμε ολόκληρο τον όγκο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ακρίβεια σε συνδυασμό με τη μείωση των παρενεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική».

Δράσεις ΟΚΑΝΑ με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) έστειλε μια διαφορετική πρόσκληση, προς τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με το μήνυμα #DoBasketball #NoDrugs δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη μιας νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Επιλέγοντας την άθληση, το άτομο επιλέγει έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, ενισχύοντας την σωματική και ψυχική του υγεία ενώ, μέσω της ευγενούς άμιλλας, εφοδιάζει τον εαυτό του με χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή του. Με αυτό τον τρόπο, κινητοποιείται για ζωή.

Στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ο ΟΚΑΝΑ, την Τετάρτη 29/04/2022, συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο και υλικό στο τουρνουά 3*3, που διοργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο Φρούριο της Λάρισας, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί χτες, ως αργά το βράδυ, για να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Επιπλέον, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ακολούθησε φιλικός δεκάλεπτος αγώνας μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και της ΕΟΚ. Από πλευράς, του ΟΚΑΝΑ συμμετείχαν, ο Αντιπρόεδρος, κ. Αθ. Δημητριάδης και ο Υπεύθυνος της Κοινωνικής Επανένταξης, κ. Αλ. Ψαριανός ενώ από πλευράς της ΕΟΚ συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Β. Λιόλιος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κ. Σβερκούνος. Τις δύο ομάδες πλαισίωσαν αμφότερα παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, κ.κ. Ντικούδης και Κ. Τσαρτσαρής. Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας θα μεταδοθεί, με την επιμέλεια της ΕΟΚ, ολιγόλεπτο τηλεοπτικό σποτ, κατά το οποίο δίνεται το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι μόνος στον αγώνα κατά της εξάρτησης και ότι υπάρχει το ολοκληρωμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, το οποίο συμβάλλει με ολιστικό τρόπο στην αντιμετώπισή της.

Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση παρακεταμόλης αυξάνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης

Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology μας προσφέρει περισσότερα δεδομένα αναφορικά με την επίδραση της μακροχρόνιας χρήσης παρακεταμόλης στην αρτηριακή πίεση (ΑΤ) . Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Μανιός (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκόπησαν τη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό.
Αν και οι περισσότερες μελέτες παρατήρησης καταδεικνύουν μία υπερτασική δράση της παρακεταμόλης, διαπιστώθηκε ότι σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς η ενδοφλέβια χορήγηση παρακεταμόλης είχε ως αποτέλεσμα την ελάττωση της συστολικής και διαστολικής ΑΠ κατά 10% και 7%, αντίστοιχα.

Τα αντικρουόμενα δεδομένα των μελετών παρατήρησης οδήγησαν στην διενέργεια τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών. Η πρώτη κλινική μελέτη συμπεριέλαβε 41 υπερτασικούς ασθενείς με καλά ρυθμισμένη ΑΠ, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε από του στόματος χορήγηση παρακεταμόλης (3g/ημέρα) έναντι εικονικού φαρμάκου για 3 εβδομάδες. Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση παρακεταμόλης δεν είχε σημαντική επίδραση στην ΑΠ συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Σε άλλη κλινική μελέτη συμμετείχαν 33 ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο, οι οποίοι έλαβαν p.os παρακεταμόλη (3g/ημέρα) ή εικονικό φάρμακο για 2 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η θεραπεία με παρακεταμόλη για 14 ημέρες αύξησε στατιστικώς σημαντικά τα επίπεδα της 24ωρης συστολικής και διαστολικής ΑΠ κατά 2.9mmHg και 2.2mmHg, αντίστοιχα.

Τέλος, το 2022 δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που εκτίμησε την πιθανή υπερτασική δράση της παρακεταμόλης (PATH-BP study). Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 110 υπερτασικοί ασθενείς, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε χορήγηση από του στόματος παρακεταμόλης (4g/ημέρα) έναντι εικονικού φαρμάκου για 2 εβδομάδες και εκτιμήθηκαν με 24ωρη καταγραφή ΑΠ. Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη 4g παρακεταμόλης αυξάνει στατιστικώς σημαντικά την 24ωρη συστολική (4.2mmHg) και διαστολική (1.4mmHg) ΑΠ συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα των ανωτέρω κλινικών μελετών επιβεβαιώθηκαν και από πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς, υπερτασικοί ή μη, που λαμβάνουν 3-4g παρακεταμόλης ημερησίως για διάστημα 2-3 εβδομάδων, παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες τιμές συστολικής ΑΠ συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Αντιθέτως, η λήψη παρακεταμόλης δεν επηρεάζει την διαστολική ΑΠ1.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης της παρακεταμόλης παραμένει ασαφής, πιθανολογείται ότι υπερτασική δράση της παρακεταμόλης μπορεί να οφείλεται στην εμπλοκή της στην αναστολή της κυκλοοξυγενάσης-2 και ενδεχομένως στο νατριούχο περιεχόμενο των αναβραζόντων δισκίων παρακεταμόλης. Συνοψίζοντας, η παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, τα βιβλιογραφικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η καθημερινή χορήγηση παρακεταμόλης σε δόση >3g/ημέρα για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 εβδομάδων σχετίζεται με σημαντική αύξηση των επιπέδων ΑΠ. Επομένως, η παρακεταμόλη πρέπει να χορηγείται με προσοχή ιδιαίτερα σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, έως ότου προκύψουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα από μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες με μεγαλύτερους πληθυσμούς συμμετεχόντων.

Τα υποστελέχη της όμικρον εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής

Τα δεδομένα μελέτης που διεξήχθη στο Gottingen της Γερμανίας σχετικά με την ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής των νέων υποστελεχών του Όμικρον SARS-CoV-2, συνοψίζουν Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Τhe Lancet Infectious Diseases, αξιολογήθηκαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των υποστελεχών ΒΑ.2.12.1 και ΒΑ.4/ΒΑ.5 μετά τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων και τα αντισώματα που προκλήθηκαν μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 ή από νόσηση COVID-19. Ως αναφορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόρια που έφεραν ως πρωτεΐνη ακίδα είτε την Β.1 (που βρέθηκε στο πρώτο στάδιο της πανδημίας), είτε την ΒΑ.1 ή ΒΑ.2. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλα τα υποστελέχη του Όμικρον διέφυγαν της εξουδετέρωσης από 6 στα 10 αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, αν και παρατηρήθηκαν διαφορές σε κάποια υποστελέχη.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα σοτροβιμάμπη, το οποίο έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ΒΑ.1, έδειξε εμφανή μείωση της ικανότητας εξουδετέρωσης των ΒΑ.2, ΒΑ.2.12.1 και του ΒΑ.4/ΒΑ.5 υποστελεχών σε σύγκριση με την ικανότητα εξουδετέρωσης του ΒΑ.1. Αντίστροφα, το μονοκλωνικό αντίσωμα σιλγκαβιμάμπη έδειξε ικανοποιητική δραστηριότητα έναντι όλων των υποστελεχών εκτός από το ΒΑ.1. Παράλληλα, το S2H97 ανέδειξε παρόμοια αποτελεσματικότητα έναντι όλων των υποστελεχών αλλά χρειάστηκε να βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις για να επιτύχει την εξουδετέρωση τους. Επιπλέον, η βεβτελοβιμάμπη (LY-CoV1404), εξουδετέρωσε όλα τα υποστελέχη που εξετάστηκαν σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που ανευρεθήκαν για τα υποστελέχη ΒΑ.1 και ΒΑ.2.

Ακολούθως, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν την εξουδετέρωση του ΒΑ.2.12.2 και του ΒΑ.4/ΒΑ.5 από το πλάσμα 10 ανεμβολίαστων ατόμων (ηλικίας μεταξύ 20-71 ετών, 5 άνδρες και 5 γυναίκες) οι οποίοι νόσησαν με ήπια λοίμωξη από το Μάρτιο έως το Μάϊο του 2022, όταν τα υποστελέχη ΒΑ.1 και ΒΑ.2 επικρατούσαν στην Γερμανία. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η εξουδετέρωση του υποστελέχους ΒΑ.1 ήταν 2.9 φορές πιο αποτελεσματική συγκριτικά με το υποστέλεχος Β.1, ενώ η εξουδετέρωση του υποστελέχους ΒΑ.2 ήταν 27.2 φορές ισχυρότερη από το Β.1, το οποίο ανέδειξε ότι ο πληθυσμός είχε μολυνθεί κυρίως από το στέλεχος ΒΑ.2.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι η διαφυγή της εξουδετέρωσης από τα υποστελέχη του Όμικρον στους τριπλά εμβολιασμένους με το BNT162b2 (Pfizer-BioNTech). Συμπερασματικά, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης συνηγορούν στο ότι η βεβτελοβιμάμπη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό αντιικό φάρμακο έναντι του στελέχους Όμικρον, πιθανώς επειδή το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα αναγνωρίζει ένα διατηρημένο αντιγονικό επίτοπο ακόμα και στα υποστελέχη του Όμικρον.

Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν ότι η ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής του ΒΑ.2.12.1 είναι μετρίως μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ικανότητα του ΒΑ.2. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ΒΑ.2.12.1 από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανώς οδηγεί στην εξάπλωση του υποστελέχους ΒΑ.2.12.1. Τέλος, η σημαντική ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής από τα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δείχνει ότι τα συγκεκριμένα υποστελέχη είναι πιθανό να μεταδίδονται ακόμα και σε εμβολιασμένους αλλά και σε όσους έχουν προηγουμένως νοσήσει από άλλα υποστελέχη του Όμικρον.

Συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων

Με επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ζητά τον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας. Το αίτημα του Π.Σ.Φ. βασίστηκε στον νόμο του 2020, όπου νομοθετήθηκε ο συμψηφισμός clawback με δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development, R&D) και Επενδυτικών Σχεδίων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο συμψηφισμός γίνεται με ποσοστά επί των δαπανών R&D που διενεργεί κάποια εταιρεία και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών πρώτης παραγωγής. Υπάρχει, βέβαια ένα ανώτατο ποσό συμψηφισμού. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα μέτρο ανακούφισης των εταιρειών από τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το κράτος, που παράλληλα δίνει κίνητρο στις εταιρείες για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων ή βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων και λειτουργιών τους.

Η ένταξη μάλιστα της σχετικής δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει μια μεγάλη δυναμική, κάτι που οδήγησε στο να έχουν κατατεθεί έως τις 28/4/2022 επενδυτικά σχέδια 605 εκ. € από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνολικό προϋπολογισμό δράσης (συμψηφισμού) 250 εκ. €. Η μεγάλη επιτυχία της δράσης μάλιστα, έκανε τον υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να τη χαρακτηρίσει «ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία». Είναι γεγονός ότι και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, βιώνουν από το 2013 τα μέτρα των αναγκαστικών επιστροφών – clawback, λόγω της υπέρβασης των λεγόμενων επιτρεπόμενων δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει καταθέσει πολλές φορές πρόταση για τον συμψηφισμό του οφειλόμενου clawback με δαπάνες ανάπτυξης της επιχείρησης και επενδυτικών σχεδίων. Οι δαπάνες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον συμψηφισμό είναι η ανανέωση του εξοπλισμού, η αγορά και η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες ή ακόμη και οι δαπάνες για τη διαμόρφωση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στον επαγγελματικό χώρο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας (φορέας Π.Φ.Υ.)

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δηλώνει συνεχώς ότι η συνέχιση της επιβολής clawback στα μέλη του, στη μεταμνημονιακή εποχή, αποτελεί ένα εξόχως άδικο μέτρο, που απειλεί τη βιωσιμότητα των μελών του. Έχουμε υποβάλλει επανειλημμένες φορές τη σχετική πρόταση περί συμψηφισμού των δαπανών R&D και επενδυτικών σχεδίων των μελών του Συλλόγου μας με το clawback, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε εισακουστεί. Ελπίζουμε, η μεγάλη επιτυχία του αντίστοιχου μέτρου για τις φαρμακευτικές εταιρείες, να πείσει τα συναρμόδια υπουργεία ότι η επέκταση του νόμου και για τους φυσικοθεραπευτές θα είναι κίνηση win – win».

Με μια ελληνική συμμετοχή η Analytica 2022

Με τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας ProGnosis Biotech S.A. έκλεισε τις πύλες της στις 24 Ιουνίου η Διεθνής Κλαδική Έκθεση για εργαστηριακές αναλύσεις, βιοτεχνολογία, διαγνωστική και τεχνολογία εργαστηρίου, analytica 2022, που διοργανώθηκε στο Μόναχο από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, τον οποίο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην analytica 2022 συμμετείχαν συνολικά 891 εκθέτες, οι οποίοι ενημέρωσαν 26.000 εμπορικούς επισκέπτες για τα νέα – καινοτόμα προϊόντα τους από όλους τους τομείς της εργαστηριακής και αναλυτικής τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η analytica διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου, αποτελεί σημείο συγκέντρωσης των επαγγελματιών από τους τομείς αναλυτικής περιβάλλοντος, τροφίμων και βιομηχανίας βιοχημείας, βιοτεχνολογίας, τεχνολογίας γονιδίων, μορίων και κυττάρων, ιατρικής διαγνωστικής και φαρμακολογίας και λογίζεται ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση του είδους της στην Ευρώπη, έχοντας επεκταθεί σε τέσσερις διαφορετικές αγορές εκτός Γερμανίας. Η επόμενη analytica θα ανοίξει τις πύλες τις στις 23-26.04.2024 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου.

Κοινή σύσκεψη τεσσάρων θεσμικών φορέων για το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών»

Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, έλαβε χώρα, σύσκεψη τεσσάρων θεσμικών φορέων και δη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα συζήτησης το φαινόμενο των «τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών» δικών, που διεξάγονται με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, γιατρών, δικηγόρων κ.λ.π. και το οποίο προσβάλλει βάναυσα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.

Στη συνάντηση, αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να εκπληρώνουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους, που παράλληλα είναι και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, σε ενημέρωση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται η προσήκουσα αξιολογικά στάθμιση μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και των ορίων που θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας, τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα, ο σεβασμός της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του ιατρικού απόρρητου. Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Οφείλουμε να στηρίξουμε την ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης από τον φυσικό δικαστή. Προς τούτο οφείλουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τόσο τα όργανα της Πολιτείας, όσο και τα θεσμικά όργανα των συνδικαλιστικών φορέων (πειθαρχικά συμβούλια) προκειμένου να θέσουν φραγμό στην αθέμιτη επιθυμία προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «δίκες», που μάλιστα προδικάζουν την κρίση των συνταγματικά προβλεπόμενων Δικαστηρίων. Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε με τη συμμετοχή όλων να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου.

 

Φαρμακεία: Εβδομάδα μειωμένων πωλήσεων

Εβδομάδα μειωμένων πωλήσεων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες καταγράφεται την περίοδο 13/06/22-19/06/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την παραπάνω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (14/06/21-20/06/21) ως εξής:
· Φάρμακα: -15,5% (-1,3 εκατ.τμχ.)
· Προϊόντα OTC: -2,9% (-56 χιλ.τμχ.)
· Καλλυντικά: -6,8% (-61 χιλ.τμχ.)
· Προϊόντα διατροφής: -4,7% (-3,5 χιλ.τμχ.)
·Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +12,9% (+70,6 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 14/06/21 – 20/06/21 είναι:
·Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , μειώνεται κατά: -23,1% (-455,1 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, μειώνονται κατά: -6,5% (-47,7 χιλ.τμχ.)
· Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής, μειώνονται κατά: -14% (-12,2 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -14,6 % (-8,5 χιλ.τμχ.)
· Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +88,1% (+108,6 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση «τιμωρεί» τους ανασφάλιστους

Με αφορμή την εφαρμογή της ρύθμισης για συνταγόγραφηση στους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Από την 1/7, οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας δεν έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους από ιδιώτες γιατρούς. Αλλά μόνο από γιατρούς των δημόσιων δομών, οι οποίες είναι πλήρως αποδιοργανωμένες και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Αυτό είναι μια επιλογή που δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, υπονομεύει την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας και αποτελεί μια κίνηση «τιμωρητισμού» απέναντι σε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που -κατά την κυβέρνηση- απολαμβάνει υπερβολικά «προνόμια»! Και όλα αυτά για να «ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει»! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών τους, διευρύνουν καθημερινά τις ανισότητες στη φροντίδα υγείας. Γι’αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημική κρίση. Είναι ώρα για αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα και στην υγειονομική στρατηγική της χώρας».

Χάνς Κλούγκε: Εξακολουθεί να μην είναι αρκετό το συνολικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ευρώπη

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, μίλησε στο Euronews ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, Χάνς Κλούγκε. Όπως ανέφερε, την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 600.000 νέα κρούσματα, συνολικά 1,8 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως σημείωσε,  αυτό που ανησυχεί στην Ευρώπη,  είναι ότι παρατηρείται ένα τέλμα στο ρυθμό εμβολιασμών, που  είναι ακόμα η μοναδική αποδεδειγμένα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα χορήγησης της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό, είπε ότι ό ίδιος θα εστίαζε στις ευάλωτες ομάδες, πάνω από 60-65 ετών, που έχουν χαμηλή ανοσία. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή στον  ΠΟΥ εργάζονται πάνω σε μία στρατηγική για το φθινόπωρο και αυτή θα περιλαμβάνει και κάποιες συστάσεις για μια δεύτερη αναμνηστική δόση. «Αν δούμε ότι η Β Α5 συνεχίσει να εξαπλώνεται αυτό θα είναι ένα προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμό γιατί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε οδυνηρούς κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, όπως πριν από δύο χρόνια», είπε.

Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναβάλουν τις διακοπές τους. «Τώρα αυτό που είναι σημαντικό κοιτάζοντας προς το φθινόπωρο, είναι να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και να είμαστε έτοιμοι με μια στρατηγική που θα ξεκινήσει από το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναβάλουν τις διακοπές τους. Φυσικά και όχι. Αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους, να εμβολιαστούμε και να κάνουμε αναμνηστική δόση», σημείωσε ο κ Κλούγκε.