Μυϊκοί πόνοι, πυρετός και πονοκέφαλοι τα συμπτώματα της Όμικρον 5

Στα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί η Όμικρον 5 σε όσους μολύνει, αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή.  Όπως ανέφερε, από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και  γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα. Επιπλέον, αρκετοί από τους νοσούντες εκδηλώνουν πυρετό για 2 η 3 μέρες η έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες και συνήθως ο ιός δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Ελάχιστοι έχουν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία, σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που εισάγονται στο νοσοκομείο έχουν συνήθως υποκείμενα νοσήματα που επηρεάζονται αρνητικά από τον κορονοϊό.  Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εκτίμησε ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση του τρέχοντος κύματος που υπολογίζεται στο χρονικό διάστημα από 15 έως 25 Ιουλίου, στη διάρκεια του οποίου κατά μέσο όρο μπορεί να έχουμε από 20-22 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.  Ωστόσο, όπως είπε, και στη διάρκεια του Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει υψηλός λόγω των κοινωνικών συνθηκών. Σημείωσε όμως ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ το πιθανότερο είναι να παραμείνει όπως έχει, δηλαδή σε διαχειρίσιμη  κατάσταση.

Σχετικά με τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «δίδυμη αδερφή» με την Όμικρον 2.

 

 

Πρωτοβουλία για την ισότητα στην πρόσβαση των εμβολίων

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 οδήγησαν σε μαζικούς θανάτους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος του νότιου ημισφαιρίου  και αναμφισβήτητα επέτρεψαν την εξέλιξη της παραλλαγής Omicron, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Nature, τέτοιες ανισότητες είναι τρομακτικές, αλλά δεν είναι καθόλου νέες.

Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η εξάρτηση από την καλή θέληση των χωρών —κυρίως στον παγκόσμιο βορρά— όπου εδρεύει η πλειονότητα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότερες από δώδεκα χώρες του νότιου ημισφαιρίου συμμετέχουν μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες ομάδες σε μια μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την οικοδόμηση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων σε όλη την Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.  «Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η εξάρτηση από λίγες εταιρείες για την προμήθεια παγκόσμιων δημόσιων αγαθών είναι περιοριστική και επικίνδυνη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καθώς ανακοίνωσε την πρωτοβουλία πέρυσι.

Με το όνομα «The mRNA vaccine technology transfer hub”, η πρωτοβουλία βασίζεται στη νέα λαμπερή υπόσχεση του αγγελιοφόρου RNA ως εργαλείου για εμβόλια και φάρμακα. Πυρήνας της εν λόγω Πρωτοβουλίας είναι μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, που ονομάζεται Afrigen Biologics and Vaccines. Συνδέεται με πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες της Νότιας Αφρικής που εδρεύουν σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Ινδονησίας . Μαζί, αυτές οι ομάδες στοχεύουν να φτιάξουν το δικό τους αποτελεσματικό εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19, προτού επεκταθούν σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις περιοχές τους, είτε πρόκειται για τον HIV, το Zika ή την ιλαρά.

 

Η Amgen Hellas υποστηρίζει το πρόγραμμα «Υγεία και ποιότητα ζωής για όλους»

Η Amgen Hellas υποστηρίζει και αυτή τη χρονιά το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, στο πολύτιμο έργο ενημέρωσης για την οστεοπόρωση και προσφοράς εξετάσεων οστικής πυκνότητας, που προαγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία και Ποιότητα ζωής για όλους».

Συγκεκριμένα για τον μήνα Ιούνιο, ο Σύλλογος Πεταλούδα πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις  στο Ίλιον και τα Νέα Στύρα στις 23/6 και 26/6 αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις αυτές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία καθώς σε συνεργασία με τους Δήμους Ιλίου και Καρύστου και με τη συνδρομή ειδικών ιατρών, διενεργήθηκαν συνολικά περισσότερες από 170 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, πραγματοποιήθηκε μέτρηση οστικής πυκνότητας κατόπιν ραντεβού, ενώ στη συνέχεια οι εξεταζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα αποτελέσματα και να λάβουν μια πρώτη γνωμάτευση και συμβουλευτική από τους γιατρούς που βρίσκονταν στο χώρο και πλαισίωσαν τις δύο δράσεις.

Το πρόγραμμα «Υγεία και ποιότητα ζωής για όλους» πραγματοποιείται με υπευθυνότητα από τον Σύλλογο Πεταλούδα εδώ και 15 χρόνια, προσφέροντας δωρεάν προληπτικούς ελέγχους οστικής πυκνότητας και συμβουλευτική από εξειδικευμένους ιατρούς σε όλη την Ελλάδα. Η Πεταλούδα διαθέτει φορητές μονάδες της GE, οι οποίες καταδεικνύουν τα επίπεδα της οστικής πυκνότητας σε όλο το σώμα. Η συγκεκριμένη εξέταση παρέχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς πραγματοποιείται στον αστράγαλο, είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί 5’. Γίνεται με τη μέθοδο των υπερήχων (screening) και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό του εξεταζόμενου με ακτινοβολία και επιπλέον,  προσφέρει στον εξεταζόμενο τη δυνατότητα να λάβει αμέσως το αποτέλεσμα. Η εξέταση μπορεί να γίνει σε όλον τον πληθυσμό, αλλά κυρίως συνιστάται για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καθώς και για άνδρες άνω των 65 ετών.

 

ΙΑΣΩ Παίδων: Έναρξη συνεργασίας με την Γ’ Παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν»

Το ΙΑΣΩ Παίδων, προχώρησε σε σύμπραξη συνεργασίας με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν». Η έναρξη αυτής της συνεργασίας συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή της Παιδιατρικής σε επίπεδο ιατρικής και νοσηλευτικής εκπαίδευσης, κλινικής πράξης και έρευνας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς τους μικρούς ασθενείς. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Αθήνα σύμπραξη συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε επίπεδο ιατρικής, νοσηλευτικής εκπαίδευσης καθώς και κλινικού, ερευνητικού έργου σε ότι αφορά στη παιδιατρική φροντίδα από το νεογνό έως τον έφηβο.

Οι άξονες της συνεργασίας περιλαμβάνουν τη δημιουργία από κοινού εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν». Επίσης, η αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής αποτελούν τους κυριότερους άξονες της συνεργασίας. Επιπρόσθετα, η δημιουργία και η εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των νοσημάτων σύμφωνα με τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα έχουν ως στόχο την προαγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας. Σε επίπεδο ερευνητικού έργου και με τη σύμφωνη έγκριση των Επιστημονικών Συμβουλίων, το ΙΑΣΩ Παίδων και η Γ’ Παιδιατρική Κλινική θα συμμετέχουν σε κοινές  ερευνητικές δραστηριότητες.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς η συνεργασία αυτή μεταξύ δύο κορυφαίων παιδιατρικών κλινικών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα συμβάλλει στη προαγωγή της παιδιατρικής φροντίδας, την ιατρική εκπαίδευση ειδικευομένων αλλά και νέων παιδιάτρων και τέλος θα ενισχύσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και των δύο Ιδρυμάτων.

Η Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ΙΑΣΩ Παίδων, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων δήλωσε ευτυχής καθώς μια προσωπική συνεργασία της με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και τα τελευταία δέκα χρόνια στο ΙΑΣΩ Παίδων, φθάνει σήμερα σε μια σημαντική συνεργασία των δυο κορυφαίων Παιδιατρικών Κλινικών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην προαγωγή της παιδιατρικής φροντίδας πρωτίστως, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιάτρων και την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των δυο Κλινικών.

Στο ΙΑΣΩ Παίδων, το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό όλων των παιδιατρικών ειδικοτήτων, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής εγγυώνται την ολοκληρωμένη διάγνωση και την εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Αναγκαία η ισόνομη μεταχείριση του προσωπικού στο ΕΣΥ

Την ανάγκη της ισόνομης μεταχείρισης του προσωπικού στο ΕΣΥ και την κατοχύρωση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης, τονίζουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν, από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που επ’ ουδενί αναγνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα του προσωπικού σε αυτό και απαντούν στην κρίση δημόσιας υγείας ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτούν λογικές εξυπηρετήσεων και εκδικητικών συμπεριφορών, που στο βάθος αποκαλύπτουν τον στόχο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της νοσηλεύτριας Αγγελικής Κουσίδου που υπηρετεί επί σειρά ετών στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο (Αγία Όλγα) και μάλιστα στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της ΜΕΘ της Καρδιολογικής κλινικής και έχει βρεθεί από τις 26-10-2020 μέχρι και σήμερα η μόνη από τους 36 συναδέλφους της που έχει παραμείνει με υποχρεωτική μετακίνηση να υπηρετεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία». Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η παραπάνω υποχρεωτική μετακίνηση της εν λόγω εργαζόμενης πέραν του εξουθενωτικού καθεστώτος που δημιουργεί για την ίδια, το κενό που αφήνει στο νοσοκομείο που είναι τοποθετημένη κανονικά, θίγει ευθέως και τα συνδικαλιστικά της δικαιώματα καθώς εδώ και 4 μήνες είναι εκλεγμένη ως Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγία Όλγα.

Περαιτέρω, σε μια χρονική συγκυρία που οι μολύνσεις από τον covid-19 αυξάνονται δραματικά, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται άμεσα ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και όχι για μια ακόμα φορά αναγκαστική μεταφορά προσωπικού στη λογική κάλυψης αναγκών στη νέα θέση και κενό στη θέση από την οποία μεταφέρεται αλλά και διατάραξη της εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ισορροπίας των εργαζομένων.

 

Διακοπή λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία

Διακόπηκε από 31/12/2021 η λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ), το οποίο  ιδρύθηκε στις 17/05/2018 ως σύμπραξη ερευνητικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ογκολογικών κλινικών και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτικής εταιρείας με προϋπολογισμό των 5,4 εκ ευρώ για τη χρονική περίοδο 2018-2021. Το ΕΔΙΑΟ περιλάμβανε τέσσερις μονάδες ιατρικής ακριβείας (precision medicine units, PMUs): δύο στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη, και κατά τη διάρκεια της θητείας του παρασχέθηκαν δωρεάν πάνω από 5.500 εξειδικευμένες διαγνωστικές γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, σποραδικούς συμπαγείς όγκους και κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις συνέβαλαν καθοριστικά στην επιλογή της κατάλληλης, εξατομικευμένης για τον ασθενή, θεραπείας και αξιοποιήθηκαν ερευνητικά για την παραγωγή νέας γνώσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικά επιτεύγματα του ΕΔΙΑΟ αποτελούν ησυνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες αλλά και τη φαρμακευτική βιομηχανία, η δημιουργία εθνικού ψηφιακού αποθετηρίου γενετικών δεδομένων υψηλής ποιότητας στον καρκίνο, η δημιουργία καινοτόμων υπολογιστικών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, πολύτιμων για την ερευνητική και αναπτυξιακή μετά-ανάλυση των γενετικών και επιδημιολογικών δεδομένων  για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου.  Το ΕΔΙΑΟ πραγματοποίησε το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της Ογκολογίας Ακριβείας στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως υπόδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την Ευρώπη (“best practice case for Europe”) από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγαν οι European Cancer Patient Coalition, European Federation of Pharmacological Industries and Associations και International Quality Network in Pathology.

Αναγνωρίζοντας την κοινωνική επίπτωση και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε το ΕΔΙΑΟ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έθεσε στην ατζέντα των μελών του Δικτύου τη δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης του Δικτύου μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Για τον σκοπό αυτό, κατετέθησαν στο ΤΑΑ τον Απρίλιο 2021, τα αναγκαία τεχνικά δελτία του νέου διάδοχου σχήματος υπό τον τίτλο «Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας, ΕΔΙΜΟ» ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ερευνητικό και διαγνωστικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση στο παρά πέντε των αναγκαίων διαδικασιών προωθεί ένα διαφορετικό σχέδιο προς χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, που προβλέπει:

-την αντικατάσταση του Εθνικού Δικτύου από μία αμιγώς διαγνωστική μονάδα παροχής υπηρεσιών γενετικών αναλύσεων, αντίστοιχο με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της διάγνωσης

-η  μονάδα αυτή παροχής υπηρεσιών διάγνωσης θα ευρίσκεται κάτω από ένα Ινστιτούτο του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο θα διαχειριστεί και τη χρηματοδότηση.

Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, αφού σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές υπάρχει μεγάλη αντιφατικότητα αλλά και πλήρης αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων άλλαξε τις αποφάσεις της για τους σκοπούς και τις πολιτικές στην Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία, αλλά και για τα κριτήρια επιλογής των φορέων και των επικεφαλής επιστημόνων, στους οποίους αναθέτει το νέο έργο προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα 13 έφθασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας έφθασαν τα 13, με τον εντοπισμό ακόμα δύο την προηγούμενη βδομάδα. Ειδικότερα η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει τα εξής: «Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 14/07/22, δεκατρία (13) περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

  • οκτώ (8) από αυτά ήταν εισαγόμενα,
  • τέσσερα (4) ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και
  • ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην τρέχουσα περίοδο της έξαρσης της νόσου, έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 58 χώρες.

 

ECDC: Ευρώπη και Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο»

Στον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η Ελλάδα βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δεδομένου ότι τις τελευταίες 5 βδομάδες τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε λίγο καλύτερη θέση δηλαδή στο «κόκκινο», βρίσκονται μόνο η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιες χώρες παραμένουν στο «γκρι», αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτό οφείλεται το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες χώρες δεν γίνονται αρκετά τεστ η δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα.

Το ECDC παρακολουθεί επίσης την εξέλιξη της νέας παραλλαγής του κορονοϊού την «Κένταυρος» που πρωτο-εντοπίστηκε στην Ινδία και έχει μεταδοθεί σε αρκετές ακόμα χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες βδομάδες τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ καλύτερη από ότι ένα χρόνο πριν, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Απεύθυνε δε κάλεσμα στις κυβερνήσεις των χωρών να εφαρμόσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που κατήργησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, τα εκτεταμένα τεστ και τα καλά συστήματα εξαερισμού.

Κρήτη: Μακραίνει περαιτέρω η λίστα αναμονής για χειρουργεία στο ΕΣΥ

Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, από 5-6 μήνες έως και έναν χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς. Σύμφωνα και με νέα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο,  η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία εντείνεται λόγω της αναστολής εργασίας του υγειονομικού προσωπικού και τώρα λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.500 χειρουργεία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος Αυγούστου τα χειρουργεία θα μειωθούν περίπου κατά 50% λόγω αδειών. Ενδεικτικά, στο ΠΑΓΝΗ από 9 χειρουργεία που λειτουργούν καθημερινά, θα γίνονται 5 ή 6. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Σωματείων Εργαζομένων, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, την απελπισία των ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν με κίνδυνο της ζωής τους, η κατάσταση συνεχώς εντείνεται. Ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, που  δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή.

EU4Health 2023: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των χρόνιων νοσημάτων

Καθώς η COVID-19 έδειξε κενά και αδυναμίες σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας που επιδείνωσαν την κρίση και τον αντίκτυπό της στους ασθενείς και τις κοινωνίες, η EFPIA χαιρέτισε την υιοθέτηση του προγράμματος EU4Health το 2020 ως ένα φιλόδοξο εργαλείο για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές στην Υγεία και να υποστηρίζει τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε ανθεκτικά συστήματα υγείας που βελτιώνουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη. Ενόψει της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το πρόγραμμα εργασίας του 2023, η EFPIA επαναλαμβάνει τη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των διασυνοριακών απειλών για την υγεία ως βασικό στόχο του προγράμματος EU4Health.

Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στην Υγεία (HERA) είναι ένα πρώτο βήμα για να τεθεί η Ευρώπη μπροστά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την Υγεία. Για να προσελκύσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υψηλού κινδύνου projects Ε&Α και με βιώσιμη δυναμικότητα αύξησης κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων στον τομέα της Υγείας, θα είναι κρίσιμο για την ΗEΡΑ να ενώσει τις δυνάμεις της και να συνεργαστεί με τις βιομηχανίες διαθέτoντας  πόρους ανάλογους με τις φιλοδοξίες της. Το πρόγραμμα EU4Health θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει στρατηγικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν στα συστήματα υγείας να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικά και πιο αποτελεσματικά εστιάζοντας σε αποτελέσματα που αφορούν τους ασθενείς. Τα τυποποιημένα και συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον ασθενή θα ξεκλειδώσουν τη συναπόφαση και την επιλογή του ασθενούς, τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, οδηγώντας σε κέρδη αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου. Εν προκειμένω, τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για να καταστεί δυνατή η απαραίτητη χρηματοδότηση της πληροφορικής για την Υγεία και η εφαρμογή μεθόδων συλλογής δεδομένων και δομών διακυβέρνησης, με βάση επιτυχημένα πιλοτικά προγράμματα όπως το έργο IMI H2O και τη χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης σε διαφορετικά  συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EBCP) και την επακόλουθη Πρωτοβουλία για τα μη μεταδοτικά νοσήματα ( NCD), η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό και φιλόδοξο ρόλο στην υποστήριξη καινοτόμων δράσεων ενάντια στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη και το πρόγραμμα EU4Health θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών. Η έναρξη του EBCP το 2021 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της ΕΕ για την Υγεία, με αποκορύφωμα τα χρόνια της ανασκόπησης των στοιχείων, της διαβούλευσης και της συζήτησης για την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. Ωστόσο, η εφαρμογή του EBCP μόλις ξεκίνησε και η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα καθορίσει την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ιδιώτες εταίροι που ειδικεύονται στην ψηφιακή τεχνολογία ακολουθούν αυτές τις πρωτοβουλίες για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες επέκτασης των διδαγμάτων από τον καρκίνο σε άλλες Μη Μεταδοτικές  Ασθένειες και την επίτευξη ευρύτερων φιλοδοξιών της ΕΕ για τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών.