Κίνα: Εισβολές σε σπίτια για τον εντοπισμό επαφών κρουσμάτων

Η εισβολή αξιωματούχων σε 84 σπίτια στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, που ήδη έχουν υποστεί πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση της μεγάλης ασιατικής χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, μετά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση της περιοχής Liwan ζήτησε συγγνώμη για τις «βίαιες συμπεριφορές» ενώ θα διενεργηθούν έρευνες για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των εν λόγω σπιτιών είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία καραντίνας, ωστόσο οι εισβολές στα σπίτια τους έγινε προκειμένου να βρούν τυχόν επαφές που κρύβονταν και να προχωρήσουν στην απολύμανση των σπιτιών.

Την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε στη χώρα ο υψηλότερος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού που είχε καταγραφεί από τις 23 Μαΐου, οπότε και ξανάρχισαν τα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές. Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένας μήνας έχει περάσει από την άρση πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση, για να αντιμετωπιστεί μια έξαρση του ιού που είχε ξεσπάσει στη χώρα την άνοιξη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η υπερμεταδοτικότητα των στελεχών της Όμικρον, πυροδοτούν ένα ακόμα κύμα στη τεράστια ασιατική χώρα, που έχει πληγεί οικονομικά πολύ εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Στην πρωτεύουσα της χώρας το Πεκίνο, οι αρχές ακολουθούν μια πιο ήπια προσέγγιση όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για να μη προκληθούν αντιδράσεις ενόψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος μέσα στο τρέχον έτος, στη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος και αρχηγός του κόμματος Σι Τζινπίνγκ θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του.

Συμφωνία της Bavarian Nordic για παράδοση 1,5 εκατ. δόσεων εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για επιπλέον 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της ευλογιάς Jynneos-Imvanex που είναι αποτελεσματικό και κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, επιπλέον 1,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου παρήγγειλε και μια ευρωπαϊκή χώρα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί. Τα εμβόλια που στην Ευρώπη ονομάζονται Imvanex, θα παραδοθούν από φέτος. Η πλειονότητα των δόσεων θα παραδοθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, γεγονός που θα προσφέρει στην εταιρεία αυξημένες οικονομικές της προοπτικές για το επόμενο έτος.

Ο Paul Chaplin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Nordic, σε δηλώσεις του χαιρέτησε τις κυβερνήσεις που «σκέφτονται πέρα ​​από την τρέχουσα κατάσταση και δημιουργούν αποθέματα για να εξασφαλίσουν μελλοντική ετοιμότητα». Η Bavarian Nordic έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες διαφόρων μεγεθών με πολλές χώρες, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν αποκαλυφθεί, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει «σημαντική προσφορά» για τον εμβολιασμό ατόμων που κινδυνεύουν να μολυνθούν, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις.

Πολλές χώρες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ένα απόθεμα εμβολίων. Οι παραγγελίες έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις εσόδων της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας περισσότερες από μία φορές. Πρόσφατα, μια παραγγελία 110.000 δόσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) οδήγησε σε αύξηση των προοπτικών εσόδων της εταιρείας, αν και αναμένεται ακόμη να καταγράψει συνολική απώλεια λόγω επενδύσεων Ε&Α για το έτος.

Εκτός από την παραγγελία της HERA καθώς και τις παραγγελίες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, η εταιρεία έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με τον Καναδά για την παράδοση εμβολίων. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι είναι 85% αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Οι ΗΠΑ έχουν ένα απόθεμα άνω των 100 εκατομμυρίων δόσεων άλλου εμβολίου ευλογιάς που παράγεται από την Emergent BioSolutions που ονομάζεται ACAM2000, αλλά αυτό το εμβόλιο ενέχει υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών.

Μέτωπο ΠΙΣ : Η κυβέρνηση νομοθετεί απροκάλυπτα υπέρ των διαγνωστικών ομίλων

Τα «ποιοτικά κριτήρια έγιναν νόμος παρά τη σοβαρή επιστημονική εναντίωση και χωρίς καμία διαβούλευση» καταγγέλλουν τα μέλη του ΔΣ για το ΜΕΤΩΠΟ ΠΙΣ, Μιχάλης Ψαλτάκος και Δημήτριος Βαρνάβας.

Η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής: Πλέον τα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια» για την αποζημίωση αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών από τον ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε εφαρμογή με νόμο Πλεύρη και Μητσοτάκη. Αυτά τα κριτήρια που υποτίθεται πως ο πρόθυμος σε διάλογο και συναντήσεις με τους φορείς υπουργός θα νομοθετούσε κατόπιν διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπ´ όψη τις προτάσεις τους, έγιναν νόμος παρά τη σοβαρή επιστημονική εναντίωση και χωρίς καμία διαβούλευση.

Πιο φωτογραφικός νόμος δεν μπορεί να υπάρξει. Τα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια», αυτά που αρμόδια όργανα, όπως η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, χαρακτήρισαν ως απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά, μπαίνουν σε εφαρμογή στην κατεύθυνση της απαλλοτρίωσης των μικρομεσαίων γιατρών και μονάδων και της παραμονής στον χώρο μόνο των ευνοούμενων μεγαλόσχημων του κλάδου. Σύλλογοι και φορείς οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες ακύρωσης αυτού του εκτρωματικού,  αντι-ιατρικού νόμου.

 

Ενημέρωση ΕΔΑΕ για ευλογιά των πιθήκων

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς παγκοσμίως, ενημερώνει και καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τη θεραπεία της.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο επιγράφτηκε το 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό.  Η νόσος προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους και κλινικά μοιάζει με ανθρώπινη ευλογιά, νόσημα που έχει εξαλειφθεί μετά τον εμβολιασμό και το τελευταίο κρούσμα έχει καταγραφεί στη Σομαλία το 1976. Η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 7 Μαΐου 2022 και μέχρι 29 Ιουνίου 2022 περισσότερα από 5000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.  Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα αναγνωρίστηκε  στις 08 Ιουνίου 2022, σε ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί επίσημα συνολικά 12 περιστατικά.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα και  περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, οσφυαλγία, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια και κόπωση. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έχει κεφαλουραία κατανομή, μοιάζει με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι βλάβες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης (κηλίδες ή φυσαλίδες ή βλατίδες ή φλύκταινες). Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και αντιϊκή θεραπεία».

 

 

Επίσκεψη Μαργαρίτη Σχοινά στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της DEMO ΑΒΕΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO ΑΒΕΕ την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 με την ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων της εγκατάστασης και αναγνωρίζοντας την υψηλή σημασία της ερευνητικής δραστηριότητας για την εξέλιξη και αυτάρκεια της ελληνικής και ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Τον κύριο Σχοινά υποδέχθηκαν ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO, ο κ. Βασίλης Παρετζόγλου, Group Director of Corporate Development της DEMO, η κυρία Μάγδα Ξένου και ο κύριος Χάρης Κόφτης, Διευθυντές Έρευνας και Ανάπτυξης τελικών προϊόντων και πρώτων υλών αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Σχοινάς περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, επισκέφθηκε τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Κέντρου, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της εταιρείας αλλά και τους νέους επιστήμονες που απασχολούνται στις ομάδες έρευνας της DEMO. Το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη εστιάζει στην καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση και αποτελεί μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας ύψους €356 εκατομμυρίων με το οποίο η DEMO θα πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η συγκεκριμένη επένδυση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση των ποιοτικών δεσμών με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τη δημιουργία ευκαιριών εξέλιξης και θέσεων εργασίας για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας, καθώς κατά την πλήρη λειτουργία το Κέντρο θα απασχολεί 100 επιστήμονες. Η DEMO είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης  στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα στον στόχο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής α’ υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι επενδύσεις της εταιρείας στο σύνολο τους αποδεικνύουν πως η DEMO προσφέρει προστιθέμενη αξία στη παραγωγική βάση της Ευρώπης συνεισφέροντας στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας. Για την επίσκεψή του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Μ. Σχοινά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δ. Δέμος, σχολίασε

«Οι διαδοχικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, φέρνουν διαρκώς νέες προκλήσεις για τις αλυσίδες εφοδιασμού και κατ’ επέκταση υψηλές πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Τα κράτη μέλη, σε συντονισμό με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τη βιομηχανία, πρέπει να συνεργαστούν για να χαράξουν τον δρόμο για μια αυτάρκη Ευρώπη. Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ Μαργαρίτη Σχοινά είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή τιμή για την εταιρεία μας καθώς βεβαιώνει την στήριξη των επενδύσεων που δρομολογεί ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκων, με στόχο την προστασία της υγείας όλων των ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, το νέο Ερευνητικό Κέντρο της DEMO είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι εγχώριες φαρμακευτικές επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην αυτονομία της Ευρώπης στη φαρμακευτική παραγωγή. Το επενδυτικό πλάνο της DEMO δείχνει ξεκάθαρα, την δέσμευση της εταιρείας και του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στις επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. »

Υπ. Υγείας: Επείγουσες συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέφος της φωτιάς

Σε συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέφος της φωτιάς προχώρησε το Υπουργείο Υγείας αναφέροντας τα εξής: «Από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, στο σταθμό ΚΟΡΩΠΙ παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (αναμένεται μέση 24ωρη συγκέντρωση μεγαλύτερη από 100 μg/m3), λόγω της πυρκαγιάς στα βόρεια και ανατολικά του λεκανοπεδίου. Οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η πυρκαγιά, αναλόγως και των επικρατουσών μετεωρολογικών συνθηκών και ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές όμορες με την πυρκαγιά στην κατεύθυνση του ανέμου.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14-1-14 εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3
– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
– καρδιοπαθείς
– παιδιά
– τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Τέσσερα Gold βραβεία για την Pfizer Hellas

Η Pfizer Hellas A.E. τιμήθηκε με τέσσερα GOLD Βραβεία σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες στα Patient Partnership Awards 2022 που διοργανώθηκαν από τη Boussias Communications LTD. Τα Βραβεία Patient Partnership Awards αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις βέλτιστες πρακτικές για συνεργασίες φαρμακευτικών εταιρειών που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την προσφορά προγραμμάτων υποστήριξης των ασθενών σε όλη την πορεία της θεραπευτικής τους διαδρομής, την πρόληψη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, με 2 GOLD Βραβεία διακρίθηκε η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Pfizer Hellas «Μικροβιακή Αντοχή – Η επιστήμη και η τέχνη ενώνουν τις δυνάμεις τους» στις κατηγορίες “Other/ Microbial Resistance” και “Patient Compliance & Support Initiative”. Επιπλέον, GOLD Βραβεία απέσπασαν η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για την καρδιακή αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη «Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της» στην κατηγορία “Rare Diseases” και η καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Ελκώδη Κολίτιδα στην κατηγορία  «Autoimmune Diseases». Οι βραβεύσεις αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη στρατηγική προτεραιότητα της Pfizer Hellas να βρίσκεται πάντα δίπλα στους Ασθενείς υποστηρίζοντάς τους με συγκεκριμένες δράσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Πρόσφατα, μάλιστα, η Pfizer Hellas κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των φαρμακευτικών εταιρειών με την καλύτερη εταιρική φήμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο για το 2021, βάσει της ετήσιας έρευνας εταιρικής φήμης του ανεξάρτητου διεθνούς φορέα ερευνών PatientView, μετά από αξιολόγηση από συλλόγους και ομάδες ασθενών και από τις δυο χώρες.

Ο κ. Βασίλης Τζινιέρης, Hospital Business Unit Lead – Greece Region της Pfizer Hellas, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για τη διπλή GOLD διάκριση της καμπάνιας για τη Μικροβιακή Αντοχή και ανέφερε: «Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι στην Pfizer ηγούμαστε της μάχης κατά του φαινομένου της Μικροβιακής Αντοχής, όχι μόνο σε επίπεδο καινοτομίας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμώξεων, αλλά και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Μέσα από αυτή την πρωτοποριακή δράση προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την Επιστήμη και την Τέχνη με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής και της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών». Ο κ. Απόστολος Πήττας, Rare Disease Lead, Pfizer Ελλάδος – Κύπρου – Μάλτας, ο οποίος παρέλαβε το GOLD Βραβείο για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού «Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της», σημείωσε: «Στη Pfizer πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ζουν με μια σπάνια πάθηση, μαζί με τα μέλη των οικογενειών και τους φροντιστές που τους υποστηρίζουν, αξίζουν κάτι καλύτερο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με την προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σπάνια νόσο της Καρδιακής Αμυλοείδωσης από Τρανσθυρετίνη, θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της νόσου και στην έγκαιρη διάγνωσή της».  Τέλος, η κ. Ειρήνη Κασιμάτη, Brand Manager Inflammation & Immunology της Pfizer Hellas, η οποία παρέλαβε το GOLD Βραβείο για την εκστρατεία ενημέρωσης για την Ελκώδη Κολίτιδα «Μην Κλείνεσαι»,  δήλωσε: «Διαχρονικά στην Pfizer, στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την Υγεία των ασθενών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από την επιστήμη, και την καινοτομία αλλά και με δράσεις που συμβάλλουν στην εκπαίδευσή τους, ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Eιδικά για τους ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), πρωτοβουλίες, όπως η ενημερωτική εκστρατεία “Mην κλείνεσαι”, θέτουν τους ίδιους τους ασθενείς στο επίκεντρο, και συμβάλλουν στην ενημέρωσή τους με στόχο στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Αρνητικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο

Η παγκόσμια βάση δεδομένων GLOBOCAN υπολογίζει ότι το 2020 διαγνώστηκαν παγκοσμίως περίπου 20 εκατομμύρια ασθενείς  με καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας. Για τα νεοπλάσματα αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και έχουν επιφέρει μείωση της θνησιμότητας. Δυστυχώς, περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι η πανδημία COVID19 έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω τόσο της αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας όσο και της περιορισμένης συμμετοχής των πολιτών ως συνέπεια των περιορισμών μετακινήσεων που επιβλήθηκαν.

Αρκετές δημοσιεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια αναδεικνύουν το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά είναι συνήθως όμως αποσπασματικές. Στα πλαίσια αυτά, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΑΠ, Μιχάλης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παραθέτουν τα δεδομένα από τη μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση που διενεργήθηκε για να αξιολογήσει την έκσταση του προβλήματος. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology, oι ερευνητές συμπεριέλαβαν τα αποτελέσματα 39 μελετών από 19 χώρες που διεξήχθησαν κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (2020). Ακολούθως συνέκριναν τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν το 2020 για τους καρκίνους μαστού, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας, με αυτόν των προηγούμενων ετών. Η συστηματική ανασκόπηση κατέδειξε ότι τον πρώτο χρόνο της πανδημίας COVID19 μειώθηκε ο αριθμός των δοκιμασιών προσυμπτωματικού ελέγχου και για τα τρία αυτά νεοπλάσματα. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση παγκοσμίως ήταν σε ποσοστό 47% για τον καρκίνο μαστού,  46% για τον καρκίνο παχέος εντέρου και 52% για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις μεταβολές τόσο κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας όσο και μεταξύ των διαφόρων χωρών. Για τον καρκίνο του μαστού αλλά και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ακολούθως ο αριθμός των ελέγχων προσέγγισε τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, για τον καρκίνο παχέος εντέρου, η μείωση παρέμεινε καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.  Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, στην Ευρώπη υπήρξε μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των μαστογραφιών που διενεργήθηκαν σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η μείωση ήταν παραπλήσια στον αριθμό των κολονοσκοπήσεων. Η μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας στην Ευρώπη αποδίδεται στην παροχή των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου από δημόσιες υπηρεσίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο επεμβατικές εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου και η κολονοσκόπηση εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με τις λιγότερες επεμβατικές μεθόδους όπως είναι η μαστογραφία. Η αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας, ο φόβος των πολιτών να μολυνθούν, οι οδηγίες περιορισμού των μετακινήσεων και η περιορισμένη πρόσβαση σε μη επείγουσες υπηρεσίες υγείας αποτυπώνονται ως οι κύριοι λόγοι μείωσης των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου. Φυσικά, η βαρύτητα των αιτιών αυτών διέφερε ανά γεωγραφική περιοχή. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν την αρνητική επίπτωση της πανδημίας στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας ιδίως ως το πρώτο μισό του 2020. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα περιστατικά προχωρημένων νεοπλασμάτων όσο και η θνησιμότητα από τη νόσο.

Φορείς ΠΦΥ: Η επιχορήγηση των 15 εκατ. είναι ίδια με την περσινή- Χωρίς βελτίωση το clawback

Στα μέτρα που πήρε το Υπουργείο για τη στήριξη των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο του κλάδου τονίζοντας ότι δεν επιλύνουν τα προβλήματα του κλάδου. Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την δημοσίευση της τροπολογίας από το Υπουργείο Υγείας που αφορά την αύξηση των δόσεων επιστροφής του clawback του 2021 σε 120 δόσεις αντί σε 12 δόσεις, όπως προέβλεπε ο Ν. 4812/2021, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η ρύθμιση, ουδόλως ελαφραίνει το τεχνητό χρέος που υποχρεούνται τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής αυτών των χρεών.

Η μόνη λύση για την πραγματική επίλυση μέρους των προβλημάτων των μονάδων ΠΦΥ είναι η διαγραφή του τεχνητού χρέους που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει μόνο το ποσό των 15 εκατ. ευρώ με το οποίο ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του 2022 (διαμορφώνοντάς τον στα ίδια επίπεδα του 2021) και εντέχνως δεν αναφέρει προς την κοινή γνώμη ότι ο κλάδος μας θα υποχρεωθεί για το 2022 να επιστρέψει, μέσω του clawback προς τον ΕΟΠΥΥ, το δυσθεώρητο ποσό που θα κυμανθεί στα επίπεδα 135 – 150 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι με αυτό το budget στις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις το έτος 2021, το clawback ανήλθε στο εξωπραγματικό ποσοστό του 30% μεσοσταθμικά.

Εξαιτίας της μη επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ εξήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.

Τονίζουμε για ακόμα μία φορά πως εάν δεν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις και θεσμικά μέτρα που θα περιστείλουν πραγματικά την δαπάνη των εξετάσεων και εάν δεν ενισχυθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός τους, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι καταδικασμένη…εις θάνατον!».

 

Φάρμακα για ήπια λοίμωξη Covid: Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ορισμένοι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αναζήτηση φαρμάκων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ανθρώπων με ήπια λοίμωξη COVID, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό, λέει ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Oriol Mitjà στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου έχουν θεραπευτικές επιλογές, αλλά τα άτομα μέτριου κινδύνου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις υπάρχουσες θεραπείες φοβούνται για την ασφάλειά τους. «Υπάρχει ακάλυπτη ιατρική για αυτές τις περιπτώσεις», επισημαίνει. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Nature, τέτοιες θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν την αναστάτωση  που ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις COVID μπορούν να προκαλέσουν στην εργασία και την οικογενειακή ζωή των ασθενών. Πολιτικά θέματα καθώς και θέματα στρατολόγησης  εθελοντών έχουν αποτρέψει ορισμένους ερευνητές από το να εστιαστούν στην ήπια μορφή της νόσου, ωστόσο κάποιοι άλλοι το τολμούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά περισσότερα από έξη φάρμακα για την COVID-19 για άτομα που είτε πάσχουν από σοβαρή νόσο είτε διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας. Παράλληλα, ο Οργανισμός προειδοποιεί έναντι πολλών φαρμάκων ως θεραπειών για ήπια νόσηση  από COVID, αλλά δεν κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να λαμβάνεται. Οι ερευνητές στρατολογούν οποιονδήποτε 30 ετών και άνω – συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων ατόμων – για να μελετήσουν εάν τα υπάρχοντα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, που χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την COVID-19. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν οι θεραπείες επιλύουν τα συμπτώματα των ληπτών νωρίτερα, βοηθώντας τους να επιστρέψουν στη ζωή τους πιο γρήγορα, αντί να περιορίζουν την έρευνά τους στην πρόληψη της νοσηλείας ή του θανάτου. Ούτε το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη ούτε το φάρμακο για το άσθμα φλουτικαζόνη επιτάχυναν την ανάρρωση στην έρευνα των επιστημόνων, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την εγγραφή ατόμων για τη δοκιμή της φλουβοξαμίνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη φάρμακα για την ήπια νόσο θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής στην πανδημία. Μια τέτοια θεραπεία όχι μόνο θα επέτρεπε  στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη ζωή τους νωρίτερα, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Λιγότερες μολύνσεις σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για μετάλλαξη του ιού, επομένως τα φάρμακα για ήπια νόσο θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάδυση νέων παραλλαγών.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν. Για παράδειγμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μόνο το 3,3% του πληθυσμού έχει λάβει δόση εμβολίου. Αλλά τα φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, λέει ο Frédéric Monnot, ερευνητής ανάπτυξης φαρμάκων στην Πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases στη Γενεύη της Ελβετίας. Πολλά φάρμακα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν στην Αφρική από τα εμβόλια, τα οποία συχνά απαιτούν αποθήκευση σε ψυγεία και πρέπει να χορηγούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο ανοσολόγος Marc Feldmann στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ένα άλλο όφελος: οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για ήπια νόσο θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. «Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι κινδυνεύουν», είπε.