Η ξηροφθαλμία στη νόσο Sjögren’s εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται

Με αφορμή τον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας για το Sjögren’s,  η Ελληνική Εταιρεία  Αντιρευματικού Αγώνα και η SJÖGREN EUROPE τονίζουν ότι η ξηροφθαλμία, που ταλαιπωρεί περίπου 95% των ασθενών,   εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά η πιο συχνή αιτία είναι ότι  το διάστημα  για παραπομπή σε ειδικό για την ξηροφθαλμία είναι μεγαλύτερη από ό,τι για άλλες καταστάσεις τόνισε η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας της SJÖGREN EUROPE και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

Για τους ασθενείς με  Sjögren, η φλεγμονή των αδένων που εκκρίνουν τα δάκρυα μειώνει την παραγωγή δακρύων, με αποτέλεσμα χρόνια ξηροφθαλμία. Επιπλέον, αλλαγές στη σύνθεση των δακρύων συμβάλλουν στην ξηροφθαλμία. Σε άτομα με ξηροφθαλμία, μπορεί να εμφανιστούν λεπτές κηλίδες στο δακρυϊκό φιλμ και τα δάκρυα να μην προστατεύουν και να υποστηρίζουν πλέον επαρκώς την υγεία των ιστών της οφθαλμικής επιφάνειας επισημαίνει η  Alice Grosjean, Πρόεδρος της SJÖGREN EUROPE

Το Sjögren’s είναι το δεύτερο πιο κοινό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρά το γεγονός αυτό,  το νόσημα δεν αναγνωρίζεται εύκολα και γρήγορα τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα το 75% των ασθενών να μην έχει ακόμα διαγνωστεί.

Στη Ιατρική Σχολη-Λαϊκό Νοσοκομείο, στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2019 κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για την νόσο, υπό τον Καθηγητή Αθανάσιο Τζιούφα, στο οποίο διεξάγεται κλινική και μεταφραστική έρευνα για την νόσο. Η ξηροφθαλμία είναι πολυπαραγοντική ασθένεια. Συχνά δεν υπάρχει μόνο «ένας τύπος» ξηροφθαλμίας και δεν έχουν όλα τα άτομα με Sjögren’s  το ίδιο επίπεδο ή την ίδια μορφή ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία στο Sjögren’s δεν είναι πλήρως κατανοητή. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τον μηχανισμό της ξηροφθαλμίας στο Sjögren’s, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν όλο και πιο αποτελεσματικές θεραπείες με θετικά αποτελέσματα για την ξηροφθαλμία επεσήμανε  ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ κος Αθανάσιος Τζιούφας.

Η πλειοψηφία των ασθενών με ξηροφθαλμία είναι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό ευθυγραμμίζεται με όσους έχουν διαγνωστεί με Sjögren’s και καταδεικνύει τη σημασία των ορμονών του φύλου τόσο στη νόσο του Sjögren’s όσο και στην ξηροφθαλμία συνέχισε ο καθηγητής.

Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, επεσήμανε ο κος Τζιούφας,  μπορεί να διαφέρουν πολύ, είναι εξαιρετικά ποικίλα και μπορεί επίσης να ποικίλουν σε ένταση. Μερικοί πάσχοντες μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα  και ταυτόχρονα να έχουν αρκετά προχωρημένες αλλοιώσεις κατά την εξέταση. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν οι ενδείξεις  δεν ταιριάζουν με το επίπεδο των συμπτωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, που πλέον θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος με  σημαντικές φλεγμονές. Ως εκ τούτου, οι νέες θεραπείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Υπάρχουν επίσης νεότερες λιπαντικές σταγόνες που στοχεύουν στην αντικατάσταση συγκεκριμένων τμημάτων της δακρυϊκής μεμβράνης και επίσης έχουν ως στόχο να έχουν ένα πιο διαρκές αποτέλεσμα κατέληξε ο καθηγητής.

 

Θάνος Πλεύρης: Είμαστε στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας δεδομένου την τελευταία βδομάδα υπήρξε σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων , δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Πρόσθεσε δε, ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας υπήρξε μεν σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ. «Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στο βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες που είναι οι κλίνες ΜΕΘ», είπε ο κ Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), συστήνουν στους άνω των 60 ετών και στις ευάλωτες ομάδες, να κάνουν τώρα την 4η (δεύτερη αναμνηστική) δόση του εμβολίου κατά της Covid για είναι ο σωστός χρόνος. «Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο», δήλωσε.

Για τους πολίτες 30 – 59 ετών, για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό, καθώς δεν υπάρχει σύσταση με βάση την ηλικία, ανέφερε ο  κ. Πλεύρης.

Για τα νέα εμβόλια σημείωσε ότι οι εταιρείες προσπαθούν να προφυλάσσουν  και από τη μόλυνση, ωστόσο όπως είπε δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν.

 

Ξεκινούν μελέτες για τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το ομοσπονδιακά προστατευόμενο δικαίωμα στην άμβλωση αρκετοί ερευνητές αναπαραγωγικής υγείας ξεκινούν  μελέτες για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Αφότου ελήφθη η απόφαση τον Ιούνιο, επτά πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις —με εξαιρετικά περιορισμένες εξαιρέσεις— και περισσότερες από δώδεκα που έχουν ήδη αρκετούς περιορισμούς στη διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Σε απάντηση, οι ερευνητές αναπαραγωγικής υγείας προσπαθούν να εντοπίσουν ποιος επηρεάζεται και πώς. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει την ανάπτυξη τρόπων συνεργασίας με τις κοινότητες για τη συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση ότι οι μελέτες είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμες — ιδιαίτερα για άτομα που ανησυχούν για την εγκυμοσύνη τους.

Αν και το μεταβαλλόμενο νομικό τοπίο έχει περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές αναπαραγωγικής υγείας διεξάγουν τις μελέτες τους, οι συγγραφείς του σχετικού άρθρου στο Nature μίλησαν με αρκετούς που είναι αποφασισμένοι να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Η Amanda Jean Stevenson, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, δηλώνει ότι ξέσπασε σε κλάματα πρόσφατα, όταν υπολόγισε πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν από τη συνέχιση μιας εγκυμοσύνης εάν η άμβλωση εμποδίζονταν στις 26 πολιτείες των ΗΠΑ που αναμένεται να απαγορεύσουν τη διαδικασία (εκτίμηση που βασίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ πιο θανατηφόρα από την άμβλωση). Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η ίδια και οι συνάδελφοί της υπολόγισαν μια αύξηση των ετήσιων θανάτων λόγω εγκυμοσύνης έως και 29% σε ορισμένες πολιτείες. Για μήνες, πολλοί ερευνητές είχαν προβλέψει το τέλος του προηγούμενου που δημιούργησε η 50χρονη δικαστική απόφαση Roe v Wade που κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Μέχρι τη στιγμή που ένα προσχέδιο της απόφασης του δικαστηρίου διέρρευσε στον Τύπο στις 2 Μαΐου, πολλοί ερευνητές είχαν αρχίσει να συζητούν με κλινικές αμβλώσεων και οργανισμούς αναπαραγωγικής υγείας, όπως η εθνική μη κερδοσκοπική ομάδα Planned Parenthood, σχετικά με τον τρόπο συλλογής δεδομένων και εγγραφής συμμετεχόντων σε μελέτες για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της αλλαγής στη νομοθεσία. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου, οι ερευνητές αναφέρουν μια σημαντική αύξηση ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια περίπλοκων τοκετών, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας, μετά την απόφαση του Τέξας πέρυσι να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης – πολύ πριν δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν  ότι είναι έγκυος. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι οι γιατροί απέτυχαν να επέμβουν γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτών των επιπλοκών λόγω των κρατικών πολιτικών που απειλούν να φυλακίσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βοηθούν στην άμβλωση, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η παρέμβαση είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή του ατόμου. Μόλις το Roe v Wade ανατράπηκε, ερευνητές στο Bixby Center for Global Reproductive Health στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα για να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει σε άτομα που αναζητούν αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες – τόσο σε αυτούς που προχωρούν στη διαδικασία όσο και σε αυτούς που απορρίπτονται καθώς οι κλινικές κλείνουν.

Στο Παίδων Μημέρα ο παγκοσμίου φήμης Παιδοχειρουργός Marc Aaron Levitt

Στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Παιδοχειρουργικής Marc Aaron Levitt, αποδεχόμενος την πρόσκληση να συμμετέχει στο «Pediatric Colorectal Surgery Workshop» που διοργάνωσε η Γ’ Παιδοχειρουργική Κλινική Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, το Παιδιατρικό Κέντρο Ορθοπρωκτικών & Ουρογεννητικών Παθήσεων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και το Β’ Παιδοχειρουργικό Τμήμα του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων.

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας και στο πλαίσιο του workshop, είχε τη δυνατότητα ο ίδιος και η ομάδα του για μια ακόμη φορά, να συνεργαστούν με την εξειδικευμένη και άρτια καταρτισμένη ομάδα χειρουργών του Παιδιατρικού Κέντρου Ορθοπρωκτικών & Ουρογεννητικών Παθήσεων της Γ’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, όπου μαζί εξέτασαν και χειρούργησαν δύσκολες περιπτώσεις ασθενών με συγγενείς ορθοπρωκτικές ανωμαλίες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Οι πολύωρες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΜΗΤΕΡΑ, έγιναν υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Καθηγητού Levitt, και των Διευθυντών της Γ’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, κ. Περγάμαλη Γεώργιου και κ. Γεωργιάδη Αρσένιου. Τα χειρουργεία αυτά μεταδόθηκαν livestreaming (in real time) μέσω του διαδικτύου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χειρουργούς παίδων να παρακολουθήσουν πρωτοποριακές τεχνικές αντιμετώπισης των ορθοπρωκτικών ανωμαλιών.

Μετά το πέρας του workshop, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΜΗΤΕΡΑ, «Ν. Λούρος», ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στους γονείς των παιδιών και σε ενήλικους ασθενείς, για την εξατομικευμένη φροντίδα που απαιτούν αυτού του είδους οι παθήσεις, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε από τις νοσηλεύτριες της ομάδας του καθηγητή Levitt, σεμινάριο Bowel Management σε επιλεγμένες νοσηλεύτριες του ΜΗΤΕΡΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως  ο παγκοσμίου φήμης παιδοχειρουργός Marc Aaron Levitt είναι Προϊστάμενος και Ιδρυτής  του τμήματος Colorectal & Pelvic Reconstruction στο Children’s National Hospital,Washington Dc το οποίο είναι το διεθνές κέντρο αναφοράς και αντιμετώπισης των ορθοπρωκτικών παθήσεων στα παιδιά. Μέχρι σήμερα έχει φροντίσει παιδιά και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και σε  76 χώρες παγκοσμίως, ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 15.000 παιδιατρικές ορθοκολικές επεμβάσεις, δηλαδή τις περισσότερες επεμβάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των παθήσεων του παχύ εντέρου και του ορθού, από οποιονδήποτε άλλο χειρουργό στον κόσμο. Επιπλέον μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων, ολοκληρωμένων και συνεργατικών χειρουργικών κέντρων αντιμετώπισης ορθοπρωκτικών παθήσεων σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής Marc Aaron Levitt έχει συμβάλει όσο κανείς άλλος στην αντιμετώπιση και βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ορθοπρωκτικές παθήσεις.