Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Aρείου Πάγου

Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στον οποίο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με την οποία καταγγέλλει συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, από τις οποίες προκύπτει η συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, στα κρατικά νοσοκομεία, με συνέπεια, να χαθούν αδίκως ασθενείς, αλλά και να ευνοηθούν συγκεκριμένες εταιρείες ενός κλάδου και συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Όπως αναφέρει η αναφορά, o συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid – 19, ξεπερνά τους 30.000 – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο θάνατος, των περισσοτέρων εξ’ αυτών, γεννά έντονα ερωτηματικά. Αναφέρει τα αποτελέσματα της επίμαχης μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα, για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, όπου η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξήθηκε από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ καθώς και για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Επίσης, οι καταγγελίες του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκου, για τις οποίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παρήγγειλε έρευνα. Ζητείται η διερεύνηση των ευθυνών για τους χιλιάδες θανάτους διασωληνωμένων ασθενών, εκτός ΜΕΘ, των οποίων, την εποπτεία ροής του οξυγόνου, δεν είχαν εντατικολόγοι, αλλά μη ειδικοί γιατροί, η διερεύνηση για την μη έγκαιρη εισαγωγή μονοκλωνικών και αντιικών φαρμάκων, στα νοσοκομεία και τέλος, η διερεύνηση των αιτιών για την αύξηση, κατά 22%, των θανάτων ασθενών, από άλλες νόσους, την περίοδο της πανδημίας.

Διαλειμματική νηστεία: Μειώνει τον κίνδυνο CoviD-19

Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention and Health, κατέδειξε ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο από COVID-19. Τη μελέτη συνόψισαν Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Πρόκειται για προοπτική μελέτη παρατήρησης με δεδομένα από τη βάση INSPIRE (INtermountain Healthcare Biological Samples Collection Project and Investigational Registry), που περιλαμβάνει βιολογικά δείγματα, κλινικές πληροφορίες και άλλα εργαστηριακά δεδομένα. Συμπεριλήφθηκαν ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε τεστ για COVID-19. Πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο συνδυασμός θανάτου και νοσηλείας για COVID-19.

Το κύριο δευτερεύον καταληκτικό σημείο ήταν το θετικό τεστ, δηλαδή η μόλυνση από κορονοϊό.
Συμπεριλήφθηκαν 205 άτομα με μέση ηλικία 63,5 έτη (37,1% γυναίκες), εκ των οποίων τα 73 (35.6%) ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία και το είχαν κάνει για 40,4 (± 20.6) έτη πριν από τη διάγνωση COVID-19. Συνολικά, 11% των ατόμων που ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία συγκριτικά με 28,8% των υπολοίπων παρουσίασαν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο και η διαφορά αυτή ήταν στατιστικά σημαντική (αναλογία κινδύνου, HR=0,61, 95% CI 0,42-0,90, p=0,013).

Σε στατιστικά προσαρμοσμένα μοντέλα για διάφορους προγνωστικούς παράγοντες, αυτή η διαφορά παρέμεινε σημαντική (HR=0,63, 95% CI 0,42-0,93, p=0,021). Στους προγνωστικούς παράγοντες συμπεριλήφθηκαν η ηλικία, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, το κάπνισμα και η δυσλιπιδαιμία.
Συμπερασματικά, φάνηκε από τη μελέτη αυτή ότι η διαλειμματική νηστεία δεν επηρεάζει τη μόλυνση, αλλά μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19.

ΑΜΕΑ: Εκτός προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Με το άρθρο 8 της ΚΥΑ Αρ.οικ.55349/2022 ΦΕΚ 2993/Β/10-6-2022 «Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2022-2023, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού», ορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των δικαιούχων-ωφελούμενων για την πραγματοποίηση θερινών διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ μετέβαλλε τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων, το εύρος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 10.000,99 ευρώ (για τη μέγιστη μοριοδότηση) έως 30.000 ευρώ.

Αντιθέτως, μέχρι τον Μάιο του 2019, η αριθ. 5/2019 Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ δεν περιλάμβανε κατώτατο εισοδηματικό «κόφτη» στα 10.000,99 ευρώ, αλλά το κατώτατο όριο που έδινε τη μέγιστη μοριοδότηση ήταν 12.000 ευρώ και το ανώτατο ανερχόταν στις 40.000 ευρώ. Επιπλέον, μοριοδοτούνταν και η προϋπηρεσία 25 ημερών των εργαζομένων ΑΜΕΑ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δεν τους δίνει επιπλέον μόρια.

ΕΜΑ: Έγκριση για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Το μοναδικό εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Πρόκειται για το εμβόλιο της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic, που έχει εγκριθεί από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς, μιας νόσου που θεωρείται ότι έχει εκλείψει από τον πλανήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε συγγενικό ιό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί επίσης να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Φαρμακεία: αύξηση 50,4% στις πωλήσεις αντιβηχικών

Αύξηση 50,4% καταγράφεται στις πωλήσεις αντιβηχικών στα φαρμακεία λιανικής την περίοδο 13/06/22-10/07/22 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (14/06/21-11/07/21), σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 13/06/22-10/07/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ως εξής:
Φάρμακα: +3,6% (+1,2 εκατ. τμχ.)
Προϊόντα OTC: +14,6% (+1,1 εκατ. τμχ.)
Καλλυντικά: -1,1% (-42,6 χιλ. τμχ.)
Προϊόντα διατροφής: +0,8% (+2,4 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +54,3% (+1,2 εκατ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 14/06/21 – 11/07/21 είναι:
Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +26,4% (+457,3 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά 50,4% (+455,4 χιλ.τμχ.)
Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά 4% (-55,5 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά 8,7 % (-19,8 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά 191,8% (+991,4 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

ΗΠΑ: Τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά

Oι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά. Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και – σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) – πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Όπως γνωστοποίησαν τα CDC, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περίπου 60 χώρες του κόσμου, ενώ πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί στην αφρικανική ήπειρο. Η δρ Τζένιφερ Μακ Κίστον (CDC) δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι προέκυψαν κρούσματα σε παιδιά, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξάπλωση του ιού εκτός των κοινοτήτων ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων. Ανέφερε ότι το 99% των 2.891 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά υπήρξαν λίγες γυναίκες και διεμφυλικά άτομα που μολύνθηκαν. Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ο δρ Ασίς Τζα, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 300.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων και προσπαθεί να επισπεύσει την αποστολή επιπλέον 786.000 δόσεων από τη Δανία.

Το ποσοστό θνητότητας σε προηγούμενα ξεσπάσματα στην Αφρική κυμαινόταν γύρω στο 1%, αλλά εκτιμάται πως είναι ακόμη μικρότερο σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με έντονους πόνους.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιολογεί εάν για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και βαρύτητα λοίμωξης Covid-19

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με τρεις δόσεις εμβολίων και την επικράτηση των μεταλλάξεων Όμικρον στον πληθυσμό, η προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2 και η ανάπτυξη λοίμωξης COVID-19 παραμένει συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο ειδικά μεταξύ ασθενών με προϋπάρχοντα χρόνια προβλήματα υγείας. Ήδη από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης αλλά και θανάτου μεταξύ των νοσούντων από COVID-19, ενώ οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας. Το φάσμα των καρδιακών συννοσηροτήτων που αυξάνουν το κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID-19 εκτείνεται από την αρτηριακή υπέρταση έως την καρδιακή ανεπάρκεια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Hypertension.

Οι συγγραφείς μελέτησαν 912 τριπλά εμβολιασμένους ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκαν με λοίμωξη COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος μετάδοσης των μεταλλάξεων Όμικρον σε ένα τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Η.Π.Α. Μεταξύ αυτών το 16% ανέπτυξε βαριά λοίμωξη COVID-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η αρτηριακή υπέρταση, η παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας καθώς και το προηγούμενο ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου υπερδιπλασίασαν τον κίνδυνο νοσηλείας από τη λοίμωξη COVID-19. Ωστόσο η συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και του κινδύνου επιπλεγμένης λοίμωξης COVID-19 παρέμεινε ισχυρή και μεταξύ ασθενών που δεν είχαν άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο κίνδυνος ανευρέθηκε αυξημένος σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ενώ η χορήγηση αντι-υπερτασικών φαρμάκων όπως οι αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης δεν επηρέασαν τον κίνδυνο νοσηλείας και επιπλοκών από λοίμωξη COVID-19.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς καταδεικνύουν ότι ακόμη και στην φάση της εξάπλωσης των μεταλλάξεων Όμικρον που χαρακτηρίζονται από υψηλότερη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλότερη νοσηρότητα η αρτηριακή υπέρταση είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές της νόσου ακόμη και σε εμβολιασμένους ασθενείς. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι αφενός η λοίμωξη με COVID-19 δύναται να απορρυθμίσει την υποκείμενη καρδιακή νόσο αλλά και οι συννοσηρότητες που ανευρίσκονται μεταξύ ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα δημιουργούν ένα επικίνδυνο υπόβαθρο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Εκτός από τη συνέχιση της θεραπείας για την αρτηριακή υπέρταση, η χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, ο εμβολιασμός και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας αποτελούν απαραίτητα μέτρα πρόληψης των επιπλοκών της λοίμωξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Τα ευρήματα συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Επικαιροποιημένη ενημέρωση ασφαλείας των εμβολίων έναντι της Covid

Την επικαιροποίηση της ασφάλειας των εμβολίων κατά της CoViD, δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με βάση έγγραφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η επικαιροποίηση ασφαλείας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Comirnaty (Pfizer): Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες ενημερώσεις ασφάλειας.
  • Valneva (Valneva Austria GmbH): Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες ενημερώσεις ασφάλειας. Μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022, το εμβόλιο COVID-19 (αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυμένο) Valneva δεν είχε ακόμη χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ.
  • Jcovden (Janssen – Cilag): Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες ενημερώσεις ασφάλειας.
  • Nuvaxovid (Novavax): H αναφυλαξία, η παραισθησία και υπαισθησία θα συμπεριληφθούν στις εγκεκριμένες πληροφορίες του προϊόντος ως ανεπιθύμητες ενέργειες του Nuvaxovid. Η αξιολόγηση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας  είναι ακόμη σε εξέλιξη.
  • Spikevax (Moderna): Το εκτεταμένο οίδημα στο άκρο που πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός θα συμπεριληφθεί στις εγκεκριμένες  πληροφορίες του προϊόντος ως ανεπιθύμητη ενέργεια του Spikevax.
  • Vaxzevria (AstraZeneca): Οι εμβοές, η παραισθησία και υπαισθησία θα συμπεριληφθούν στις εγκεκριμένες πληροφορίες του προϊόντος ως ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria.

O EMA αναφέρει ότι τα παραπάνω έχουν προκύψει μετά συνολικούς αριθμούς ύποπτων παρενεργειών που έχουν αναφέρει άτομα και επαγγελματίες υγείας μετά τη χρήση εμβολίου για τον COVID-19 στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Τα αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, αλλά που δεν σχετίζονται απαραίτητα με ή δεν προκαλούνται από το εμβόλιο. Το πρόβλημα μπορεί να συνέβη ούτως ή άλλως, για παράδειγμα, λόγω ενός άσχετου προβλήματος υγείας. Επίσης ορισμένα άτομα μπορεί να μην έχουν αναφέρει τις παρενέργειές τους, ιδιαίτερα εάν ήταν ήπιες.

Δυσμενής μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος ιατρών

Ερώτηση για την αυθαίρετη και δυσμενή μεταβολή εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος των γιατρών της 4ης ΥΠΕ που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός. Όπως αναφέρει η ερώτηση, στα πολύ-ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΠΥ μεταφέρθηκαν ως προσωπικό ΙΔΑΧ , σύμφωνα με τις  διατάξεις του ν. 4238/2014, στις δομές του ΠΕΔΥ οι οποίες αργότερα μετονομάστηκαν σε  Κέντρα Υγείας και υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων κλήθηκε να υποβάλει υποχρεωτικά, ανέκκλητη δήλωση επιλογής ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού φορέα, είτε με διατήρηση του προϋπάρχοντος φορέα, είτε με υπαγωγή στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανωτέρω ιατρών και οδοντιάτρων της 4ης ΥΠΕ επέλεξαν τη διατήρηση του φορέα (δηλ. το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ), δεδομένου ότι οι περισσότεροι/ες είχαν ήδη από 25 έως 35 χρόνια ασφάλισης  στο φορέα αυτό.  Όμως, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2020 εντελώς ξαφνικά και χωρίς καν να υπάρξει ενημέρωση των ανωτέρω ιατρών & οδοντιάτρων, η 4η  ΥΠΕ μετέβαλε αυθαίρετα και μη νόμιμα το ασφαλιστικό τους καθεστώς, χωρίς φυσικά να υποβληθεί κάποια αίτηση από τους ίδιους.

Έτσι από 1-8-2020  η ΥΠΕ αποφάσισε να αποδίδει τις εισφορές των ανωτέρω ιατρών και οδοντιάτρων  α) για τον κλάδο σύνταξης στον Τομέα του Δημοσίου, β) για τον κλάδο περίθαλψης στον Τομέα Μισθωτών του ΕΦΚΑ και γ) για τον κλάδο πρόνοιας στον Τ.Π.Δ.Υ. (χωρίς κράτηση Μ.Τ.Π.Υ). Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι άλλες έξι (6) Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας συνεχίζουν να ασφαλίζουν τους ιατρούς που μεταφέρθηκαν σ’ αυτές, στον Τομέα Υγειονομικών – ΕΤΑΑ του ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΑΥ), βάσει των διατάξεων του νόμου, των δικαστικών αποφάσεων και των ανέκκλητων δηλώσεων επιλογής ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού φορέα & καθεστώτος. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ Β. Ελλάδας με τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ  αλλά και τις επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η 4η  ΥΠΕ αρνείται επίμονα να εφαρμόσει το νόμο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος.

 

Μόνο με σύμβαση οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί

Νέες διευκρινίσεις για το νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και ειδικότερα για τη συμμετοχή σε αυτόν ιδιωτών γιατρών έδωσε ο υπουργός Υγείας. Ειδικότερα, όπως τόνισε, η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου. Με τη ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γιατρό που νόμιμα ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Ο υπουργός Υγείας προσθέτει ότι συνεχίζονται οι εγγραφές των ιατρών που ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και μέχρι στιγμής στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εγγραφή των πολιτών.