Άνοιξε η πλατφόρμα για την προφυλακτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19

Από το πρωί έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την προφυλακτική χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων με την εμπορική ονομασία Evusheld της AstraZeneca σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοανεπάρκεια.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι μεμονωμένοι ασθενείς, αλλά και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών που σε επικοινωνία τους με το Health Daily εκφράζουν την ανησυχία τους για το εάν θα μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω αντενδείξεων ή δεν παρουσιάζουν αντισώματα, λόγω ανοσοκαταστολής ή άλλων προβλημάτων.

Η ποσότητα που έχει προμηθευτεί η χώρα μας είναι κάτω από 2.000 κουτιά του φαρμάκου και υπάρχει ο φόβος ότι σε ελάχιστες ημέρες μπορεί να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα για όσους δεν είχαν την έγκαιρη πληροφόρηση από τους θεράποντες ιατρούς τους για να σπεύσουν να τα προμηθευτούν.

Σημειώνεται ότι το EVUSHELD είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με ένδειξη την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2, σε άτομα τα οποία δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης στον εμβολιασμό κατά του ιού ή/και έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του φαρμάκου EVUSHELD είναι:

1.Ηλικία ≥12 ετών και βάρος ≥ 40 κιλών,  2.Απουσία ιστορικού προηγηθείσας νόσησης COVID-19 το τελευταίο τρίμηνο και  3. Να υπάρχει πρωτίστως σοβαρή ανοσοκαταστολή και κίνδυνος έκθεσης στον SARS-CoV-2

Σημειώνεται ότι η ένδειξη και σύσταση για εμβολιασμό στα άτομα που θα λάβουν το EVUSHELD παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση εμβολιασμού, το EVUSHELD συνιστάται να χορηγείται 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να πληρούν και ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Θεραπεία με CAR-T cells ή άμεσα προγραμματισμένη θεραπεία με CAR-T cells
 • Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (την τελευταία διετία ή με λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή με GVHD) ή προς άμεση μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων
 • Αιματολογική κακοήθεια υπό ενεργό θεραπεία και κατά προτεραιότητα κακοήθη νοσήματα του β-λεμφοκυττάρου (π.χ. πολλαπλούν μυέλωμα, B – cell λεμφώματα, ΧΛΛ)
 • Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου και λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής
 • Λήψη θεραπείας με βιολογικό παράγοντα που στρέφεται έναντι β – κυττάρων (anti – CD20 – rituximab, ocrelizumab, ofatumumab, veltuzumab, κ.α.)
 • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (π.χ. σύνδρομο DiGeorge, σύνδρομο Wiskott – Aldrich, κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια)

Το φάρμακο θα χορηγείται στα κάτωθι Νοσοκομεία:

 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σισμανόγλειο»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά»
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Διαδικασία χορήγησης

Το φάρμακο EVUSHELD θα χορηγείται μόνο μετά από αίτηση από τον ειδικό θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Το άτομο που θα λάβει το EVUSHELD κατά τη στιγμή της χορήγησης πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τέστ για SARS – CoV2 24 – 48 ωρών και πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Η χορήγηση του EVUSHELD θα γίνεται ενδομυϊκά, με παρακολούθηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη χορήγηση. Η διαδικασία έγκρισης που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτή για τα αντιικά χάπια. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα καταχωρεί στην εφαρμογή την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ανά πενθήμερο από την ολομέλεια της Επιτροπής, με βάση τη σειρά κατάθεσης του αιτήματος και με προτεραιοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα της ανοσοκαταστολής.

Προγραμματισμός ραντεβού & Χορήγηση

Το φάρμακο EVUSHELD θα υπάρχει σε Νοσοκομεία που διαθέτουν Αιματολογικές μονάδες, μονάδες μεταμόσχευσης και παρακολούθησης ανοσοκατεσταλμένων και ειδικότητες χορήγησης βιολογικών anti – CD20 παραγόντων. Ο πολίτης του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα Νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης στο Νοσοκομείο που τον εξυπηρετεί. Ο ασθενής θα προσέρχεται στο Νοσοκομείο στο καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνεται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της χορήγησης.

Η συνταγή θα εκτελείται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, το σκεύασμα θα μεταφέρεται στο χώρο και θα χορηγείται στον ασθενή.

Εγκύκλιος για περιοχές που απαγορεύεται η κολύμβηση

Eγκύκλιος του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αναφέρει όλες τις περιοχές της Αττικής όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, δεδομένου ότι δεν πληρούν τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εν λόγω περιοχές είναι οι εξής:

Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.

Στην περιοχή από το βόρειο άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

Στο αριστερό σημείο της ακτής “ΕΔΕΜ” πλησίον εστιατορίου “ΕΔΕΜ” και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.

Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

Στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.

Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας – ΘΑΑ. Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.
Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.

 

Φωταγώγηση ιστορικών κτιρίων σε πολλούς δήμους της χώρας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας (World Hepatitis Day), σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας, συμβολικά με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου – κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες.

Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό Θέατρο «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων το φάρο στο Ενετικό λιμάνι και το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού το Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου», ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμος Χαλκιδέων το Δημαρχείο Χαλκίδας και ο Δήμος Αγρινίου το ιστορικό κτίριο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Can’t wait / Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει» και τo μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος ενώνει τη «φωνή» της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω Facebook, Twitter και Instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #haslforhepatitis μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

H ΕΕΜΗ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσωπικές ιστορίες των ασθενών, οι οποίοι με τη δική τους φωνή δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με Ηπατίτιδα, καθώς αποτελούν τους δικούς μας καθημερινούς ήρωες!

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε βίντεο με ιστορίες ασθενών, που προσβλήθηκαν από ιούς της ηπατίτιδας  και θεραπεύτηκαν. Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δυο νέα περιστατικά στη χώρα μας

Με ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε τον εντοπισμό ακόμα 2 κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά το διάστημα των τελευταίων 20 ημερών. Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί 2 ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί 13 ετών με πυρετό και εξάνθημα.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1.010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης για τους 4.000 νοσηλευτές

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη των 4 χιλιάδων νοσηλευτών, και προς το τέλος του καλοκαιριού θα βγει και η προκήρυξη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Δήλωσε επίσης ότι ήδη

η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει κάνει το χάρτη για 700 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες ολοκληρώνονται ακόμα πιο γρήγορα γιατί δε γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και υπάρχουν και 910 προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό. «Άρα, παράλληλα με το επικουρικό το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο ειδικά στις συνθήκες covid, γίνονται και προχωρούν οι μόνιμες προσλήψεις, έχει δοθεί παράταση σε όλο το προσωπικό που είναι επικουρικό μέχρι το Δεκέμβριο και θα συνεχιστεί αυτή η παράταση όπως έχουμε ενημερώσει», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σχετικά με το θέμα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ο κ Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι 2148 άτομα, βρίσκονται σε αναστολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή ακολουθούν και αυτοί την πορεία των παρατάσεων που δίνονται με βάση την πανδημία και δεν υπάρχει σχεδιασμός πριν από αυτή την ημερομηνία να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τον κ Πλεύρη, το ζήτημα θα επανεξεταστεί

στο τέλος του χρονικού πλαισίου που έχει δοθεί, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου,  αλλά δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι για πρόωρη επιστροφή. Για την πανδημία ανέφερε ότι διαφαίνεται αποκλιμάκωση και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα από νωρίς τον Σεπτέμβριο.

 

Αδρανοποιείται η δυνατότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

Την αγωνία των ασθενών ειδικά των χρονίως πασχόντων για τη συνέχιση της λειτουργίας αλλά και το άνοιγμα νέων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (ΠΟΝ).

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, «έχουν δοθεί πολλές μάχες για να διασφαλισθεί το δικαίωμα των χρονίως πασχόντων να λαμβάνουν έγκαιρα και χωρίς συμμετοχή τα φάρμακα υψηλού κόστους, που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους. Η δυνατότητα του ΙΚΑ και εν συνεχεία του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει δικά του φαρμακεία από τα οποία μπορούν να παρέχονται φάρμακα υψηλού κόστους ή φάρμακα των οποίων η χορήγηση μέσω νοσοκομείων ή φαρμακείων δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λοιπά δόκιμα θεραπευτικά μέσα και ουσίες προς διάγνωση των νόσων αποκλειστικά στους ασφαλισμένους του, προβλέφθηκε το πρώτον το 1962, με τον Κανονισμό Φαρμακευτικής Περίθαλψης του ΙΚΑ (υπουρ. απόφαση υπ’ αριθμ. 83995/Ι.980/1962, ΦΕΚ τ. Β΄, αρ.14) και εν συνεχεία η διατύπωση αυτή επαναλαμβάνονταν σε κάθε κανονιστικό κείμενο που αφορούσε τα φαρμακεία του ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ. Παραδόξως, για πρώτη φορά το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ σιώπησε εκκωφαντικά για το θέμα αυτό κι έτσι η δυνατότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αδρανοποιείται.

Κύριε Υπουργέ,

Παρά τις υποσχέσεις που δώσατε και στην ΕΣΑμεΑ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς των φαρμακείων στον ΕΟΠΥΥ, δυστυχώς καλείσθε, κατά την δεδομένη χρονική συγκυρία, να εγκρίνετε το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ, αθετώντας την υπόσχεσή σας, κατά το μέρος που σε αυτό ουδέν περιλαμβάνεται σχετικά με τη δυνατότητα του Φορέα να ιδρύει νέα φαρμακεία.

Και άλλοτε είχαν γίνει προσπάθειες από τους ίδιους «κύκλους» που πολύ καλά γνωρίζετε, όμως ο τότε Υπουργός, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο διέψευσε τις φήμες, αλλά υπέγραψε και δημοσίευσε Δελτίο Τύπου (επισυνάπτεται) του Υπουργείου, διαβεβαιώνοντας ρητώς ότι: όχι μόνο δεν θα κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα ενισχυθούν γιατί είναι προς το συμφέρον και του κράτους και των ασφαλισμένων. Εσείς, παρά τις υποσχέσεις σας, δεν παίρνετε θέση. Τι να πω; Θα πρέπει επιτέλους να πάρετε επάνω σας την υπόθεση και να απαντήσετε στο ερώτημα: ‘έχει το δικαίωμα ίδρυσης νέων φαρμακείων ο ΕΟΠΥΥ; Και αν ναι, γιατί δεν αναφέρεται στον Οργανισμό;’. Αν πάλι δεν έχει το δικαίωμα, τι θα γίνουν τόσοι νομοί που δεν έχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως η Μεσσηνία, οι Κυκλάδες, η Δράμα, η Λακωνία, η Ημαθία, η Καρδίτσα, η Ξάνθη, η Κοζάνη, η Άρτα κ.α.; Εκτός και αν υλοποιείται  το μακροχρόνια εξυφαινόμενο σχέδιο κάποιων, σιγά σιγά να υπολειτουργούν και αυτά  τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν, μέχρι να κλείσουν με τις γνωστές συνέπειες, μεταξύ αυτών και τις υπέρμετρες παράλληλες εξαγωγές, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους, λόγω των ελλείψεων.

Κύριε Υπουργέ σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει το πεδίο  αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου με τον ΕΚ 123/2022, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα στα Κράτη Μέλη και τον εξορθολογισμό των παράλληλων εξαγωγών, πως είναι δυνατόν να αδρανοποιείται η δυνατότητα του Κράτους να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα;».