Έγκριση του εμβολίου της Bavarian Nordic κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια να διατεθεί στην αγορά το εμβόλιο Imvanex ως προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των εθνών να καταπολεμήσουν αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Nordic, Πολ Τσάπλιν. Το εμβόλιο της Bavarian Nordic το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Ωστόσο, η εταιρεία προμήθευσε το εμβόλιο σε πολλές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας για χρήση “εκτός ετικέτας”. Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε σε δήλωση η Bavarian Nordic. Η ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή μέσω σημαντικών επενδύσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε η εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων.

ΙΣΘ: Η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά

Tα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ για την υγεία παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Νίτσα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας to the point Δημήτρη Κατσαντώνη που διενέργησε την έρευνα για λογαριασμό του ΙΣΘ Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «στα βασικά ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει θεαματικά, μετά το 2020 σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης/δυσαρέσκειας 3,5 μονάδων. Αυτό ίσως οφείλεται στην… πανδημία και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για το ρόλο των επιστημόνων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στις κρίσιμες περιστάσεις μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης»

Ο κ. Κατσαντώνης σημείωσε ότι «Ιδιαίτερα , στις ηλικίες άνω των 45 ετών , όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας, το θετικό ισοζύγιο δεν πέφτει κάτω από τις 11,8 μονάδες. Δυστυχώς, όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στο δημόσιο τομέα της υγείας τα πράγματα αντιστρέφονται, και το ισοζύγιο μετατρέπεται σε αρνητικό, κατά 10 μονάδες περίπου (μόνο στους άνω των 65 ετών, το ισοζύγιο είναι πάλι θετικό κατά 12 μονάδες). Κι εδώ όμως, θα πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών σε σχέση με το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια , αφού η δυσαρέσκεια μειώνεται κατά 26,5 μονάδες και η ικανοποίηση αυξάνεται κατά 10 μονάδες περίπου».

Ο κ. Νίτσας τόνισε επίσης ότι η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, γεγονός που απεικονίζεται στην απαισιόδοξη οπτική τους σχετικά με την επιστροφή μας σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορονοϊό «Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ πια ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπει επιστροφή στην ‘’κανονικότητα’’ μετά το τέλος του 2023.Παρόλα αυτά, η κρίση των πολιτών για τη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ θετική: Το 71,5% έχει θετική γνώμη και μόλις το 13,6% αρνητική, στοιχείο που ίσως δε συνάδει με τη φιλολογία περί απόστασης του κόσμου από τους επιστήμονες του χώρου της υγείας και τους φορείς τους».

Για το περσινό «καυτό» θέμα των εμβολιασμών, φέτος έχουμε πιο καθαρή εικόνα είπε ο κ Νίτσας. “Το 86,7% απαντά Ναι (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά Όχι (όπου την πρωτοκαθεδρία την έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών , στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% περίπου – προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45- 54 ετών , με 22% περίπου). Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού , το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση ενώ το 32% είναι αντίθετο (όπου και πάλι η κατηγορία των 45-54 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ οι νεότεροι, 17-34 ετών, έχουν μεγάλη αδυναμία να τοποθετηθούν επί αυτού- περίπου ένας στους τρεις δεν τοποθετείται).

Οι στρατιωτικοί γιατροί μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί

Τη δυνατότητα και στους στρατιωτικούς γιατρούς να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί δίνει εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στο θεσμό του προσωπικού ιατρού εντάσσονται όλοι οι ιατροί των ειδικοτήτων της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Παθολογίας και οι ιατροί εργασίας που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιατρείο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό ιατροί των ως άνω ειδικοτήτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσω μονοπρόσωπου νομικού προσώπου ως μοναδικοί εταίροι αυτού (μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ΜΕΠΕ κλπ) δύνανται να συμβληθούν ως προσωπικοί ιατροί και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται η εταιρική σύνθεση. Κατ’ ακολουθίαν, και οι στρατιωτικοί ιατροί που διατηρούν προσωπικό ιατρείο δύνανται να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί».

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής»

Στην υπογραφή της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων αποδεικνύοντας ότι ο σκοπός της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με τη στήριξη της Johnson & Johnson, εξελίσσεται σε μια κοινωνική συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας, θεσμοί, φορείς καθώς και η Πολιτεία, δρουν από κοινού με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από καρκίνο του πνεύμονα.

Η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» αποτελεί ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης, το οποίο δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό τη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.
Πρώτη συνυπέγραψε τη Χάρτα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα, ενώ τη στήριξη τους έχουν ήδη δηλώσει η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής (ΕΛΕΓΕΙΑ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και η FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε συνοδοιπόρους, σε αυτό το σημαντικό έργο, θεσμούς και φορείς που αποτελούν μέλη μίας κοινωνικής συμμαχίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, παροτρύνοντας την προληπτική εξέταση και ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος. Έχουμε ακόμα να διανύσουμε μία μεγάλη διαδρομή αλλά μας δίνει μεγάλη χαρά η ανταπόκριση που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι οργανισμοί υγείας και η Πολιτεία. Αναμένουμε φορείς αλλά και συμπολίτες μας, να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που μας αφορά όλους και να είναι δίπλα μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

ΕΟΔΥ: 32 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας

Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό ότι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας, από την έναρξη της καταγραφής έως σήμερα, είναι συνολικά 32. Πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη. Οι 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%), εκ των οποίων 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%).Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Κορονοϊός: Ζωική η προέλευσή του σύμφωνα με δυο νέες μελέτες

Από τις αρχές της επιδημίας του κορονοϊού, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την προελέυσή του, δεδομένου ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη των ζωονοσογόνων εστιών πριν γίνουν η επόμενη πανδημία.
Οι πρώτες αναφορές προσδιόρισαν ως πηγή της προέλευσής του, την αγορά της Γουχάν της Κίνας, ωστόσο αυτό το συμπέρασμα αργότερα αμφισβητήθηκε. Τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Science ωστόσο επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με αυτές, τα πρώτα γνωστά κρούσματα COVID-19 από τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν γεωγραφικά επικεντρωμένα σε αυτήν την αγορά. Αναφέρεται ότι ζωντανά θηλαστικά που είναι ευαίσθητα στον SARS-CoV-2 πωλήθηκαν στην αγορά στα τέλη του 2019 ενώ περιβαλλοντικά δείγματα θετικά στον SARS-CoV-2 συνδέθηκαν με πωλητές που πουλούσαν ζωντανά θηλαστικά. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό των συμβάντων και οι ακριβείς συνθήκες παραμένουν ασαφείς, οι αναλύσεις των εν λόγω μελετών δείχνουν ότι η εμφάνιση του SARS-CoV-2 συνέβη μέσω του εμπορίου ζωντανής άγριας ζωής στην Κίνα και δείχνουν ότι η αγορά της Γουχάν ήταν το επίκεντρο της πανδημίας COVID- 19.
Με δηλώσεις του ο Μάικλ Γουόρομπεϊ, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ο οποίος συμμετείχε στις εν λόγω έρευνες και ο οποίος το 2021 με επιστολή του καλούσε να εξετασθεί σοβαρά η υπόθεση ο νέος κορονοϊός να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο στην Γουχάν, σημειώνει ότι τα δεδομένα έκτοτε τον έκαναν να αναθεωρήσει και σήμερα εκτιμά ότι ο ιός εισήχθη μέσω του εμπορίου αγριας ζωής στην αγορά της Γουχάν.

 

Τρεις σημαντικές διακρίσεις για το «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ»

Το πρόγραμμα «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ», αποτέλεσμα σύμπραξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και της Novartis Hellas σε συνεργασία με τη Thrive Global Greece , απέσπασε τρεις σημαντικές διακρίσεις και συγκεκριμένα: Ασημένιο βραβείο στα Patient Partnership Awards, δεύτερη θέση στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ και χάλκινο βραβείο στα Hellenic Responsible Business Awards 2022. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να παρέχει, μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), αρθρογραφίας, videos, podcasts και online οδηγών, όλα τα απαραίτητα εφόδια και συμβουλές στους φροντιστές, ούτως ώστε να τους θωρακίσει και να τους ενδυναμώσει.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μέσω του προγράμματος, οι φροντιστές είχαν 24ωρη πρόσβαση σε πλούσιο υλικό σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, τη σωστή διατροφή, την κίνηση και τις ανθρώπινες σχέσεις, το οποίο ανανεωνόταν σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα προέτρεπε τους φροντιστές να υιοθετήσουν συνήθειες που προάγουν την ευεξία και ψυχική ισορροπία, μειώνοντας το καθημερινό άγχος ώστε να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις του ρόλου τους.
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ» συνέβαλε καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών και φροντιστών, γεγονός που αποδεικνύεται από στοιχεία όπως η άμεση και θετική ανταπόκριση της κοινότητας των φροντιστών, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες οι οποίοι υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες θέσεις, η αυξημένη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του προγράμματος (3,5 χιλιάδες επισκέψεις), όπως και το υψηλό ποσοστό εγγεγραμένων χρηστών στους προσφερόμενους online οδηγούς. Επίσης η συνεχής ανατροφοδότηση με εποικοδομητικά σχόλια αλλά και ο ενθουσιασμός των φροντιστών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, αναδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων πρωτοβουλιών.

 

Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24,3% του πληθυσμού

H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Υλική και κοινωνική στέρηση και συνθήκες διαβίωσης – Έτος 2021» με περίοδο αναφοράς
εισοδήματος το έτος 2020, όπου αναφέρονται και ενδιαφέροντα στοιχεία για την υγεία του πληθυσμού της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το 6,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,3% μέτρια, ενώ το 78,3% πολύ καλή ή καλή υγεία.

Παράλληλα, το 24,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Το 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο είχε περιορίσει, λόγω δικού του προβλήματος υγείας, κάποιες, συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό δραστηριότητες ή είχε δυσκολευτεί σε αυτές πάρα πολύ, ενώ το 13,9% είχε, αλλά όχι πάρα πολύ. To 24,0% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν.

Τα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 36,2% και 21,8%,αντίστοιχα. Το 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που δεν υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία όταν πραγματικά την χρειάστηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 11,0% και 9.0%.To 28,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για το φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 42,1% και 25,9%. Το 5,6% του αντίστοιχου πληθυσμού δεν υποβλήθηκε στην εξέταση λόγω COVID-19. Το 74,9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχική του υγεία/ευεξία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών από την πανδημία COVID-19, ενώ το 0,6% δήλωσε ότι επηρεάστηκε θετικά και το 24,5% ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου.

 

Πρόσφατα ποσοστά αντισωμάτων έναντι κορονοϊού από λοιμώξεις και εμβόλια στις ΗΠΑ

Μετρώντας τόσο τα αντισώματα ακίδας έναντι κορονοϊού όσο και τα αντισώματα νουκλεοκαψιδίου, οι μελέτες οροεπιπολασμού μπορούν να εκτιμήσουν το ποσοστό ενός πληθυσμού με αντισώματα από μόλυνση ή από εμβολιασμό ή από συνδυασμό τους. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA μια σχετική μελέτη με μετρήσεις ως τον Δεκέμβριο 2021.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη αυτή συμπεριέλαβε μηνιαία δείγματα αιμοδοσίας από άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω από 66 περιοχές μελέτης στις ΗΠΑ. Τα δείγματα εξετάστηκαν για αντισώματα ακίδας και νουκλεοκαψιδίου με προσδιορισμούς ολικής ανοσοσφαιρίνης. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για να ληφθούν υπόψη οι δημογραφικές διαφορές μεταξύ των δοτών αίματος και του γενικού πληθυσμού.

Μεταξύ Ιουλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, συλλέχθηκαν 2.408.093 δείγματα. Από αυτά, 1.210.270 (50,3%) δόθηκαν από γυναίκες, 2.034.035 (84,5%) από μη Ισπανόφωνους λευκούς, 293.234 (12,2%) από άτομα ηλικίας 1 ετών έως 29 ετών, 512.600 (21,3%) από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και 2.102.626 (87,3%) από άτομα που ήταν δότες και στο παρελθόν.
Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ο οροεπιπολασμός που προκαλείται από λοίμωξη αυξήθηκε από 20,2% (95% CI, 19,9%-20,6%) σε 28,8% (95% CI, 28,4%-29,2%) και ο συνδυασμένος οροθετικός επιπολασμός από 83,3% (82,9%) -83,7%) έως 94,7% (95% CI, 94,5%-94,9%).

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο οροθετικός επιπολασμός που προκαλείται από λοίμωξη ήταν υψηλότερος σε άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών (40,0% [95% CI, 38,9%-41,0%)), σε μη Ισπανόφωνους μαύρους (32,5% [95% CI, 30,4%- 34,6%]) και Ισπανόφωνους (40,2% [95% CI, 38,6%-41,9%)) πληθυσμούς, και σε άτομα που ζουν στο Νότο (33,5% [95% CI, 32,8%-34,1%]) και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες (31,7%) [95% CI, 30,8%-32,6%]). Όλες οι δημογραφικές ομάδες είχαν συνδυασμένο οροθετικό επιπολασμό 92,9% ή και περισσότερο.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συσχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση του οροεπιπολασμού που προκαλείται από μόλυνση. Κατά τη διάρκεια του 2021, ο οροεπιπολασμός που προκαλείται από λοίμωξη αυξήθηκε κατά 10,64% (95% CI, 10,62%-10,66%) σε περιοχές μελέτης με ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων πληθυσμών >80%, ενώ σε εκείνες με <60% πλήρως εμβολιασμένους πληθυσμούς αυξήθηκε κατά 19,84% (95% CI, 19,82%-19,86%).

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι ο συνδυασμένος οροθετικός επιπολασμός από μόλυνση ή εμβολιασμό έφτασε το 94,7%. Κατά τη διάρκεια του 2021, ο οροεπιπολασμός που προκαλείται από λοίμωξη αυξήθηκε περισσότερο σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με εκείνες με υψηλά ποσοστά, γεγονός που αναδεικνύει την αξία των εμβολίων και των επαναληπτικών δόσεων.

 

Οδηγίες πρόληψης των επιπτώσεων στην υγεία από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στην υγεία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα .
Ειδικότερα, τα μέτρα προφύλαξης συνίστανται στα εξής :

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π. Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.