«Έφυγε» ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιωάννης Νανάς

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του καθηγητή, εκφράζει το ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) της οποίας υπήρξε πρόεδρος 2007-2011. «Ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης σημάδεψε, όσο λίγοι, την καρδιολογία της χώρας», αναφέρει η ΕΜΕΚΑ. O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορα του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα» όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες κλινικές πράξεις. Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την προώθησή της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ’ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και >300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων.

Symmetria και Νephroxenia: Νέα συνεργασία

Μία νέα συνεργασία έρχεται να προστεθεί στη μακροχρόνια και επιτυχημένη πορεία της SYMMETRIA και του Ομίλου Αιμοκάθαρσης Nephroxenia. Η ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στο χώρο του τουρισμού υγείας, αποτέλεσε τη βάση για τη συνεργασία της SYMMETRIA και του Ομίλου Αιμοκάθαρσης Nephroxenia, με στόχο να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος των ασθενών, Ελλήνων και ξένων, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή συνεργασία, στοχεύει: στο σχεδιασμό και προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων υπηρεσιών ιατρικής ευεξίας και ρύθμισης υγιούς σωματικού βάρους για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων σχετικά με τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο, στην έρευνα στο χώρο της υγείας για καλύτερη διαβίωση των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, στην εκπαίδευση επαγγελματιών και στην απόκτηση εργασιακής και ερευνητικής εμπειρίας με πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο του ιατρικού τουρισμού, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών από τους αντίστοιχους επαγγελματίες.

Ο Νίκος Μεταξωτός, M.D., Ph.D, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της SYMMETRIA, δήλωσε σχετικά: «Με το καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας της και με δυναμική παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, η SYMMETRIA φιλοδοξεί με νέες δραστηριότητες να βελτιώσει τις συνθήκες καθημερινότητας των αιμοκαθαιρόμενων και να συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού υγείας». Ο Παντελής Κατσιφαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Nephroxenia πρόσθεσε: «Η SYMMETRIA, ως leader στο χώρο της ιατρικής ευεξίας, μας δίνει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα στην κατεύθυνση για καλύτερη υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα κέντρα αιμοκάθαρσης του ομίλου».

Μείωση του κινδύνου μετάδοσης της όμικρον με τα εμβόλια

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης σε φυλακές των ΗΠΑ, τα άτομα που μολύνονται με την παραλλαγή Omicron έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 σε άλλους εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει προηγουμένως. Ακόμα λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό έχουν οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι και έχουν νοσήσει, αν και το όφελος των εμβολίων στη μείωση της μολυσματικότητας φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Nature, αναφέρεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε ως προεκτύπωση στο medRxiv αυτόν τον μήνα και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους. Τα ευρήματα της μελέτης είναι καλά νέα, σημειώνει η Megan Steain, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Δείχνουν ότι όσο περισσότερη έκθεση έχουν οι άνθρωποι στον ιό, είτε μέσω εμβολίων, ενισχυτικών δόσεων ή λοιμώξεων, τόσο «υψηλότερο είναι το τείχος της ανοσίας». «Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα ενισχυτικών εμβολιασμών, τότε μπορούμε να μειώσουμε μολυσματικότητα των ανθρώπων όταν νοσούν», προσθέτει.

Ο Nathan Lo, ένας ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 22.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 στις 35 φυλακές ενηλίκων της Καλιφόρνια σε μια περίοδο 5 μηνών, ξεκινώντας από το τέλος του 2021, όταν το πρώτο κύμα της Omicron άρχισε να «χτυπά» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κύμα ξεκίνησε με την υποπαραλλαγή BA.1, αλλά μέχρι τα τέλη Απριλίου, η BA.2 την είχε ξεπεράσει και ήταν η πιο κοινή αιτία νόσησης από COVID-19 στη χώρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό εάν είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τη Delta, αλλά η μελέτη του Lo είναι από τις πρώτες που εξετάζει εάν τα εμβόλια και η προηγούμενη μόλυνση μειώνουν τη μολυσματικότητα της Omicron. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ των ατόμων με COVID-19, εκείνοι που είχαν κάνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να μολύνουν τις στενές επαφές τους- σε αυτή την περίπτωση τους συγκρατούμενους τους – σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους κρατούμενους. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να μολύνουν άλλους σε σύγκριση με κρατούμενους χωρίς προηγούμενη μόλυνση και όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση .

Ο Lo αναφέρει ότι εκπλήσσεται με τις σχέσεις δόσης-απόκρισης. Κάθε δόση εμβολίου σε ένα άτομο μείωσε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά επιπλέον 12%, κατά μέσο όρο. Το πόσο πρόσφατα είχαν εμβολιαστεί οι άνθρωποι ήταν επίσης σημαντικό. Για κάθε 5 εβδομάδες που περνούσαν από την τελευταία δόση εμβολίου ενός ατόμου, ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης σε στενή επαφή αυξανόταν κατά 6%.

Ωστόσο, παρότι ο εμβολιασμός και η προηγούμενη μόλυνση συμβάλλουν στη μείωση της μολυσματικότητας της Omicron, κανένα από τα δύο δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον αριθμό των νέων λοιμώξεων μεταξύ των κρατουμένων. Τέσσερις στις πέντε φορές, τα άτομα που μετέδωσαν τον ιό σε άλλους είχαν εμβολιαστεί ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Οι κρατούμενοι απομονώθηκαν αφού βγήκαν θετικοί, αλλά οι στενές επαφές είχαν συνήθως εκτεθεί για περίπου 2 ημέρες πριν απομονωθεί το άτομο που ήταν θετικό στην COVID, λέει ο Lo. Τα μη εμβολιασμένα άτομα είχαν 36% πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε στενές επαφές, αλλά οι κρατούμενοι που είχαν εμβολιαστεί και είχαν προηγούμενη μόλυνση είχαν ακόμη 20% κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης.

 

Ιαπωνία: Πρωτοποριακές δοκιμές βλαστοκυττάρων δίνουν νέες ελπίδες για θεραπείες

Θετικά αποτελέσματα έχουν οι πρώτες δοκιμές Ιαπώνων ερευνητών να ελέγξουν εάν τα αναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν άρρωστα όργανα. Τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) προέρχονται από ώριμα κύτταρα —που συχνά λαμβάνονται από το δέρμα— σε μια εμβρυϊκή κατάσταση. Από εκεί, μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου και να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων οργάνων.

Τον Ιανουάριο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το πρώτο άτομο στην Ιαπωνία που έλαβε μεταμόσχευση καρδιακών μυϊκών κυττάρων από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα είχε βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία μετά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, μια άλλη ομάδα ανακοίνωσε ότι η όραση πολλών ανθρώπων είχε βελτιωθεί μετά τη μεταμόσχευση από κύτταρα κερατοειδούς φτιαγμένα από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταραμ κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Οι συνεχιζόμενες δοκιμές «παρέχουν ενθαρρυντικές πρώτες γνώσεις για την εξέλιξη των θεραπειών που βασίζονται σε κύτταρα iPS, από εργαστήριο σε ασθενή», λέει ο Wolfram-Hubertus Zimmermann, φαρμακολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των δοκιμών κυττάρων iPS στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής είναι ότι «δίνουν στους ανθρώπους εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο ότι είναι εφικτό», λέει ο Kapil Bharti, ερευνητής μεταφραστικών βλαστοκυττάρων στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών των ΗΠΑ στη Bethesda του Μέριλαντ. οι προσδοκίες για τις πιθανές χρήσεις των κυττάρων iPS εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2012, όταν ο Shinya Yamanaka από το Πανεπιστήμιο του Κιότο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για την ανακάλυψή του το 2006. Το 2013, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διοχέτευε 110 δισεκατομμύρια γιεν (814 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα επόμενα δέκα χρόνια στην αναγεννητική ιατρική. Σε αυτό το διάστημα, Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον δέκα δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτές έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση.

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις καρδιολογικών και αντιβηχικών φαρμάκων

Αύξηση 12,3% στις πωλήσεις φαρμάκων για το καρδιολογικό σύστημα και 20,7% στις πωλήσεις αντιβηχικών στα φαρμακεία λιανικής καταγράφεται την περίοδο 08/08/22-14/08/22 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ((09/08/21-15/08/21) σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο από 8 Αυγούστου 2022 έως και 14 Αυγούστου 2022, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ως εξής:
Φάρμακα: +9,7% (+767,1 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα OTC: +7% (+159,4 χιλ.τμχ.)
Καλλυντικά: +8,4% (+80,9 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα διατροφής: +2,9% (+2,3 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +47% (+282,2 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 09/08/21 – 15/08/21 είναι:
Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +12,3% (+212,6 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +20,7% (+63,1 χιλ.τμχ.)
Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά: +17,6% (+48,9 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα διατροφής, τα Προϊόντα Εντερικής Σίτισης , αυξάνονται κατά: +16,5 % (+1,7 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +176,3% (+264,4 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

ECDC: Ακόμα 5 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική του έκθεση, αναφέρει ότι από τις 29 Ιουλίου (προηγούμενη έκθεση) μέχρι και τις 25 Αυγούστου καταγράφηκαν ακόμα 5 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά, και συγκεκριμένα δύο (2)στην Ιρλανδία και τρία (3) στην Πολωνία. Τα εν λόγω κρούσματα διαμορφώνουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της νόσου σε 513 που εντοπίστηκαν σε 21 χώρες: Αυστρία (έξι), Βέλγιο (δέκα τέσσερα), Βουλγαρία (ένα), Κύπρος (δύο), Δανία (οκτώ), Γαλλία (εννιά), Ελλάδα (δώδεκα), Ιρλανδία (είκοσι έξι), Ισραήλ (πέντε), Ιταλία (τριάντα έξι), Λετονία (ένα), Λουξεμβούργο (ένα), Ολλανδία (δέκα πέντε), Νορβηγία (έξι), Πολωνία (δέκα οκτώ), Πορτογαλία ( είκοσι), Δημοκρατία της Μολδαβίας (ένα), Σερβία (ένα), Ισπανία (σαράντα έξι), Σουηδία (δώδεκα) και Ηνωμένο Βασίλειο (διακόσια εβδομήντα τρία).

Η πλειονότητα (76,2%) των παραπάνω περιπτώσεων αφορά παιδιά πέντε ετών και κάτω. Από τις 513 περιπτώσεις, οι 344 έχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική έκβαση. Από αυτούς, 252 έχουν αναρρώσει, 89 παραμένουν υπό ιατρική φροντίδα ενώ με την ασθένεια έχουν συσχετιστεί τρεις θάνατοι. Από 321 περιπτώσεις με διαθέσιμες πληροφορίες, 89 (27,7%) χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τις 276 περιπτώσεις για τις οποίες είναι διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες, οι 22 (8%) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Μάιο και μετά (εβδομάδα 18), παρατηρείται μείωση στον εβδομαδιαίο αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρονται. Από τις 353 περιπτώσεις PCR που εξετάστηκαν για SARS-CoV-2, οι 39 (11%) ήταν θετικές. Από τα 138 κρούσματα με δεδομένα εμβολιασμού κατά της COVID-19, τα 120 (87%) ήταν ανεμβολίαστα.

Amazon Care: Λουκέτο στο τέλος του 2022

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις λειτουργίες του Amazon Care μετά τις 31 Δεκεμβρίου, τρία χρόνια αφότου άρχισε να εφαρμόζει την εν λόγω υπηρεσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους χιλιάδες υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο. Η υπηρεσία αυτή που είχε θεωρηθεί πρωτοποριακή, συνδύαζε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Fierce Pharma, με ένα email προς τους υπαλλήλους της Amazon Health Services, ο Neil Lindsay, ανώτερος αντιπρόεδρος της Amazon Health Services, δήλωσε ότι το Amazon Care δεν ήταν μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση. Το Amazon Care ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών της εταιρείας να επεκτείνει το αποτύπωμά της στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής έθεσε πιλοτικά εικονικές υπηρεσίες επείγουσας φροντίδας και πρωτοβάθμιας φροντίδας στους υπαλλήλους της Amazon και στις οικογένειές τους στην περιοχή του Σιάτλ το 2019. Έκτοτε, το Amazon Care επεκτάθηκε ταχέως σε 50 πολιτείες και πρόσφερε και προσωπικές υπηρεσίες σε τουλάχιστον επτά πόλεις. Σημειώνεται ότι μόλις τον Ιούλιο, η Amazon ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την εταιρεία-πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας One Medical, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία One Medical, θα διευρύνει σημαντικά τη θέση της Amazon στην αγορά υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά στην ανταγωνιστική αγορά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η One Medical είναι μια πλατφόρμα πρωτοβάθμιας φροντίδας βασισμένη σε μέλη και εστιασμένη στον καταναλωτή. Η εταιρεία λειτουργεί 188 γραφεία σε 29 περιοχές των ΗΠΑ. Στα τέλη Μαρτίου, το One Medical είχε 767.000 μέλη.

Νέα μελέτη: «Πολυχάπι» μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 33%

Σημαντικά νέα στον τομέα της πρόληψης νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς που αναρρώνουν ήδη από ένα παλαιότερο επεισόδιο προκύπτουν από το Πανευρωπαικό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται τις μέρες αυτές στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. O συνδυασμός τριών φαρμακευτικών ουσιών σε ένα «πολυχάπι», που αναπτύχθηκε από το Iσπανικό Κέντρο Καρδιαγγειακής έρευνας (CNIC) αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, μειώνοντας την θνητότητα από καρδιαγγειακά αίτια κατά 33%. Τα ευρήματα αυτά παρουσίασε η μελέτη SECURE που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του διακεκριμένου καρδιολόγου Valentin Fuster στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Πανευρωπαικό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Βαρκελώνη καθώς και στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τον Valentin Fuster, τα αποτελέσματα της μελέτης SECURE αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ένα πολυχάπι που περιλαμβάνει τρεις δραστικές ουσίες (ασπιρίνη, ατορβαστατίνη και ραμιπρίλη) με αποδεδειγμένο καρδιαγγειακό όφελος, επιτυγχάνει κλινικά σημαντική μείωση στην υποτροπή καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα μείζων επεισόδιο, πιθανότατα λόγω της καλύτερης συμμόρφωσης στην απλοποιημένη αυτή προσέγγιση συγκριτικά με την λήψη τριών διαφορετικών δισκίων.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί και αναρρώνουν από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, κατά κύριο λόγο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οφείλουν να λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψη νέων επεισοδίων. Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων: έναν παράγοντα που αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων (όπως η ασπιρίνη), ένα αντιυπερτασικό φάρμακο όπως η ραμιπρίλη και έναν παράγοντα που ελαττώνει τα επίπεδα των λιπιδίων, όπως η στατίνη. Ωστόσο λιγότερο από το 50% των ασθενών επιτυγχάνει καλή συμμόρφωση στην θεραπεία με το συνδυασμό αυτό των φαρμάκων.

Αν και το πρώτο διάστημα η συμμόρφωση των ασθενών είναι κατά κανόνα υψηλή, μετά από μερικούς μόλις μήνες εξασθενεί. Στόχος της μελέτης ήταν να επιτυχεί μία αλλαγή από την αρχή και έτσι οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης έλαβαν το πολυχάπι ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η συμμόρφωση στην αγωγή μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική δευτερογενή πρόληψη, δηλώνει ο Jose Maria Castellano, MD πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός διευθυντής του Fundation de Investigacion HM Hospitales. Το πολυχάπι, αποτελώντας μία πολύ απλή στρατηγική που συνδυάζει τρία απαραίτητα στοιχεία της θεραπείας των ασθενών , αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς η καλύτερη συμμόρφωση σημαίνει καλύτερη θεραπεία και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής καρδιαγγειακών συμβαμάτων, προσθέτει ο Dr. Castellano.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος σχολιάζοντας τη μελέτη επισημαίνει ότι για πολλά χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα που έχει ένα «πολυχάπι» στη συμμόρφωση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή και τελικά στην επιτυχή έκβαση μίας θεραπείας. Η μελέτη αυτή του Valentin Fuster απέδειξε ότι απλοποιώντας τη θεραπεία και βελτιώνοντας τη συμμόρφωση τελικά μειώνουμε σημαντικά τον καρδιαγγειακό θάνατο. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία να διαπιστώσουμε και στην κλινική πράξη τα πολλά υποσχόμενα, ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα όταν το συγκεκριμένο «πολυχάπι» λάβει έγκριση για τη χορήγηση του.

Το πολυχάπι περιέχει ασπιρίνη (100 mg), έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτανσίνης (ραμιπρίλη) και μία στατίνη, την ατορβαστατίνη (20 ή 40 mg).

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη SECURE συμπεριέλαβε 2499 ασθενείς από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία και Ουγγαρία) που αναρρώνουν μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Οι μετέχοντες στην μελέτη με τυχαιοποιημένο τρόπο έλαβαν είτε την συμβατική φαρμακευτική με τρία διαφορετικά δισκία είτε το πολυχάπι. Η μέση ηλικία των ασθενών της μελέτης ήταν τα 76 έτη και το 31% ήταν γυναίκες. Ο πληθυσμός της μελέτης έπασχε κατά 77.9% από υπέρταση, 57.4% από διαβήτη ενώ το 51.3% είχε ιστορικό καπνίσματος.

Οι μελετητές ανέλυσαν την συχνότητα των τεσσάρων μείζονων παραγόντων καρδιαγγειακών συμβαμάτων: θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια, μη θανατηφόρο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη θανατηφόρου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και ανάγκη επείγουσας επαναιμάτωσης (αποκατάστασης της ροής) στα στεφανιαία αγγεία. Η μελέτη παρακολούθησε τους ασθενείς κατά μέσο όρο για 3 χρόνια και κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα: οι ασθενείς που έλαβαν το πολυχάπι είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο για τα τέσσερα αυτά επεισόδια από τους ασθενείς που έλαβαν τρία ξεχωριστά φάρμακα.

Το βασικότερο ωστόσο εύρημα της μελέτης αποτελεί η επίδραση της αγωγής με το πολυχάπι στην καρδιαγγειακή θνητότητα, μειώνοντας την κατά 33% (71 ασθενείς στην ομάδα της συμβατικής αγωγής απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης έναντι  μόλις 48 ασθενών που έλαβαν το πολυχάπι). Η μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας κατά 33% καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Τα ευρήματα της μελέτης SECURE υποδηλώνουν ότι το πολυχάπι μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της στρατηγικής πρόληψης νέων επεισοδίων σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα επεισόδιο.

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με θαλασσαιμία

Απόφαση-σταθμό στη «μάχη» για την οριστική αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας συνιστά η πρόσφατη έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) της γονιδιακής θεραπείας beti-cel (Zynteglo) για ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από β-θαλασσαιμία και χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που επιτρέπει σε ασθενείς με αυτή τη σοβαρή αιματολογική διαταραχή να ελπίζουν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, απαλλαγμένο από το ισόβιο βάρος και τις μεγάλες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης και άλλης φροντίδας που συνεπάγεται η ζωή με τη συγκεκριμένη νόσο. Πολλαπλές κλινικές δοκιμές χορήγησης του Zynteglo σε ασθενείς με β-θαλασσαιμία, τεκμηρίωσαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του με τους περισσότερους εξ’ αυτών να πετυχαίνουν πλήρη ανεξαρτησία από τις επίπονες, χρόνιες μεταγγίσεις αίματος και να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό τους.

Μολονότι το εν λόγω προϊόν είχε εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) το 2019, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στους ασθενείς, αφού η παρασκευάστρια εταιρεία το απέσυρε από την ευρωπαϊκή αγορά εξαιτίας της αδυναμίας σύναψης συμφωνιών με τους εθνικούς οργανισμούς ασφάλισης υγείας επί της τελικής τιμής διάθεσής του.

3 χρόνια αργότερα η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, μετά από σειρά εντατικών διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες συμβουλευτικές επιτροπές της και το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Αναθεώρησης (ICER), διεργασίες στις οποίες η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) είχε ενεργή συμμετοχή και συμβολή, αναγνώρισε το θεραπευτικό όφελος του Zynteglo και συναίνεσε στο να παράσχει το προϊόν ως δυνητική θεραπευτική επιλογή στους πάσχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να το λάβουν.

Η ΔΟΘ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του FDA ως εξαιρετικά σημαντική για τους ασθενείς με θαλασσαιμία στην Αμερική και παγκοσμίως. «Έχουμε, πλέον, μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση να διασφαλίσουμε ότι και αυτό το προϊόν καθώς και άλλες πρωτοποριακές θεραπείες που αναμένεται να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον θα είναι πραγματικά προσβάσιμες από όλους τους ασθενείς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου ζει η πλειοψηφία των πασχόντων από θαλασσαιμία», σημειώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου.

«Το υψηλό κόστος μπορεί, εκ πρώτης, να μοιάζει ως ανασταλτικός παράγοντας για τη χρήση, τέτοιων εφάπαξ θεραπειών, ωστόσο είναι αποδεδειγμένη η σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα συστήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Κι αυτό είναι παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίζεται στην εξίσωση από τους ιθύνοντες όταν λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις», προσθέτει.

 

Η Ομοσπονδία δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει, μέσα από το έργο και τις δράσεις της, να μάχεται μαζί με τους οργανισμούς ασθενών, τις κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και, φυσικά, τους ίδιους τους πάσχοντες, μέχρις ότου τα οφέλη της επιστημονικής και ιατρικής καινοτομίας να γίνουν απτά για κάθε ασθενή με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

Με το άνοιγμα των σχολείων προ των πυλών, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το πρωί, δήλωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι τα σχολεία να ανοίξουν με «τα ηπιότερα δυνατά μέτρα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα». Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να αποφασιστεί από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων η χρήση ή όχι της μάσκας καθώς και για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε σχολικές αίθουσες.

Η κ Κεραμέως απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ύπαρξη πρωτοκόλλων αλλά και τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά» και ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».