Αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου

Νέα μεγάλη έρευνα δείχνει ότι οι αυτοάνοσες διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Στις ανακοινώσεις τους, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς με αυτοάνοση πάθηση, ανάλογα με τη συγκεκριμένη νόσο, έχουν 1,4 έως 3,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς αυτοάνοση διαταραχή. Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανάλογος της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, λόγω ύπαρξης διαβήτη τύπου 2. Σημειώνεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με μία ή περισσότερες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, συστημική σκλήρυνση, ερυθηματώδη λύκο, διαβήτη τύπου 1 κ.α.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε και στο «The Lancet», έδειξε ότι ως ομάδα οι 19 αυτοάνοσες διαταραχές που μελετήθηκαν, ευθύνονται για το 6% περίπου των καρδιαγγειακών περιστατικών. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την κλασσική στεφανιαία νόσο, αλλά όλο το καρδιαγγειακό φάσμα, όπως καρδιοπάθειες λόγω λοίμωξης, φλεγμονή καρδιάς, θρομβοεμβολικές και εκφυλιστικές παθήσεις της καρδιάς κ.α. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στους ασθενείς έως 55 ετών με αυτοάνοσες παθήσεις.
Ανάμεσα στις αυτοάνοσες διαταραχές με τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι η σκλήρυνση, η νόσος Άντισον, ο λύκος και ο διαβήτης τύπου 1.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, από πλευράς παθοφυσιολογίας, οι υποκείμενοι μηχανισμοί για τη σχέση αυτοάνοσων διαταραχών και καρδιαγγειακού κινδύνου δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί καλά. Η κυρίαρχη υπόθεση, όπως είπαν, είναι ότι η χρόνια και συστημική φλεγμονή, που είναι ο κοινός παρονομαστής στις αυτοάνοσες διαταραχές, μπορεί να πυροδοτήσει διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Medicover: Εξαγορά του Κέντρου Ιατρικής Γενετικής και Γενωμικής, intergenetics

Η κορυφαία διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και διαγνωστικών υπηρεσιών Medicover, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την NIPD Genetics, ανακοινώνει την εξαγορά του Κέντρου Ιατρικής Γενετικής και Γενωμικής, InterGenetics στην Ελλάδα. Η συνένωση των δυνάμεων της Medicover με την InterGenetics θα ενισχύσει όχι μόνο τη θέση της στον τομέα των γενετικών εξετάσεων αλλά και την περιφερειακή της εμβέλεια. Η InterGenetics είναι μακροχρόνιος και αξιόπιστος πάροχος γενετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες γενετικής στη χώρα, μέσω μίας δυναμικής και στενής συνεργασίας του κλινικού γιατρού και του γενετιστή.

Η στρατηγική εξαγορά της InterGenetics επιτρέπει στη Medicover να διευρύνει την εμβέλειά της σε μια νέα, πολύ σημαντική γεωγραφικά αναπτυσσόμενη αγορά. Με την πολύτιμη εμπειρία της Medicover τόσο στην εργαστηριακή όσο και την κλινική ιατρική γενετική, καθώς επίσης και στις προηγμένες γενετικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες εργαστηριακές εξετάσεις, η InterGenetics θα παρέχει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και ασθενείς.

Ο Δρ. Stefan Mehrle, Επικεφαλής της Medicover Genetics International, δήλωσε: «Η ενσωμάτωση της InterGenetics στο χαρτοφυλάκιο της Medicover Genetics είναι καθοριστικής στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδυάζει την ιατρική εμπειρογνωμοσύνη στην κλινική γενετική με την υπερσύγχρονη γενετική διαγνωστική. Η InterGenetics διαθέτει ισχυρή και μακροχρόνια τεχνογνωσία, σε μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά όπως η ελληνική και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υποδομές αυτές, προσθέτοντας τεχνολογίες αιχμής και υψηλό επίπεδο διαγνωστικής ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα θα επεκτείνουμε το τμήμα Κλινικής Γενετικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών και συνεργατών”.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος, Επιστημονικός Διευθυντής της InterGenetics επισήμανε ότι: «Πρόκειται για μια νέα εποχή στην πορεία της InterGenetics προς το μέλλον. Η συνένωση των δυνάμεων μας με τη Medicover στη ιατρική γενετική, θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τη θέση μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως ένα αξιόπιστο και πρωτοποριακό κέντρο αναφοράς στον τομέα». Νωρίτερα φέτος η Medicover ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της κορυφαίας καινοτόμου εταιρείας βιοτεχνολογίας NIPD Genetics, με έδρα την Κύπρο, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων γενετικών εξετάσεων.

 

Νόσος Chagas: Συνεργασία επιστημόνων από Ιαπωνία και Ελ Σαλβαδόρ για την αντιμετώπισή της

Ερευνητές στην Ιαπωνία και το Ελ Σαλβαδόρ εντόπισαν ενώσεις φυτικής προέλευσης που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη νόσο Chagas, μια μολυσματική ασθένεια δυνητικά θανατηφόρα, που αναφέρεται ως μια παραμελημένη τροπική ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η ασθένεια Chagas, ή αμερικανική τρυπανοσωμίαση, είναι μια τροπική παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από τα πρωτόζωα Trypanosoma cruzi. Μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω των εντόμων, γνωστών ως ακάρεα του φιλιού (kissing bugs). Σε αρχικό στάδιο, κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι είτε ανύπαρκτα ή ήπια και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: πυρετό, πρήξιμο στους λεμφαδένες η στο πρόσωπο, πονοκεφάλους, ή τοπικό πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος.

Ωστόσο, ένα 30 με 40% των ατόμων αναπτύσσουν χρόνια συμπτώματα μετά την αρχική μόλυνση, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή γαστρεντερικές διαταραχές, που προκαλούν αναπηρία ή θάνατο. Τα χρόνια συμπτώματα εμφανίζονται μόνο μετά από μια δεκαετία ασυμπτωματικής περιόδου, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Υπάρχουν επί του παρόντος 6-7 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου Chagas παγκοσμίως, κυρίως στη Λατινική Αμερική. Μεταξύ των σοβαρών χρόνιων συμπτωμάτων περιλαμβάνονται η διόγκωση των κοιλιών της καρδιάς με ένα 20 έως 30% να οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ο διογκωμένος οισοφάγος ή διευρυμένο έντερο μπορεί επίσης να συμβεί στο 10% των ατόμων.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί απαρατήρητη μέσω μεταγγίσεων αίματος, μεταμοσχεύσεων οργάνων και από τις μητέρες στα παιδιά τους στη μήτρα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της έχουν ισχυρές παρενέργειες και πρέπει να χορηγούνται κατά την οξεία φάση, μετά την οποία δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Gunma στο Maebashi και το Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο της Ιαπωνίας και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Ελ Σαλβαδόρ (CICES) και το Πανεπιστήμιο του Ελ Σαλβαδόρ στο Σαν Σαλβαδόρ, με επικεφαλής τον παρασιτολόγο, Junko Nakajima-Shimada, και τον υφυπουργό Παιδείας, Ricardo Cardona Alverenga, έχουν βρει ενώσεις σε φυτά που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για ασφαλή, αποτελεσματικά φάρμακα για όλα τα στάδια της νόσου. Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν 38 είδη φυτών του Ελ Σαλβαδόρ που ήταν γνωστό ότι είχαν αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Ένα εκχύλισμα από τον θάμνο Piper jacquemontianum που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές θεραπείες για δερματικές παθήσεις φαινόταν ιδιαίτερα υποσχόμενο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ένωση εντός του εκχυλίσματος ήταν άγνωστη.
Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Takasaki ανέπτυξαν μια νέα ένωση με αντιπαρασιτική δράση στα δύο στάδια του T. cruzi που σχηματίζονται μέσα στο σώμα του ξενιστή.
Ξεκίνησαν με τη σύνθεση μιας ένωσης που προέρχεται από το φυτό Dracocephalum komarovii, που είναι γνωστό ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των τρυπομαστιγοτών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Gunma πραγματοποιούν τώρα πειράματα in vivo σε ποντίκια για την οξεία και τη χρόνια φάσητης νόσου και αναζητούν συνεργάτες από τη φαρμακοβιομηχανία για την ανάπτυξη φαρμάκων.

 

Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής από τον ΕΟΦ

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ γνωστοποίησε την απόφασή του για απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής Neuro-Mag Magnesium L-Threonate, επειδή περιέχει το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) και μορφή μαγνησίου, L-threonate magnesium. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, τo προϊόν διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής από την εταιρεία e-vitamina.gr η οποία δεν το έχει γνωστοποιήσει στον ΕΟΦ. «Η εταιρεία e-vitamina.gr που το έχει προμηθευτεί υποχρεούται για την εφαρμογή της παρούσης. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

 

ΥΓΕΙΑ: Συνεισφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

Το ΥΓΕΙΑ, ολοκλήρωσε ύστερα από τρία συναπτά χρόνια τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (HORIZON 2020), με την επιτυχημένη συνεισφορά του στο εμβληματικό έργο InteropEHRate. Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που σκοπό έχει την εύκολη πρόσβαση αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα InteropEHRate έθεσε τους εξής υψηλούς στόχους:

• Την συγκέντρωση των ατομικών δεδομένων υγείας -τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας- σε ενιαία μορφή στις κινητές συσκευές τους.
• Τη δυνατότητα διαμοιρασμού των δεδομένων σε επαγγελματίες υγείας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτη ασφάλεια.
• Τη δυνατότητα πρόσβασης του νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμα για τη περίθαλψη του ασθενή δεδομένα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Τη δυνατότητα διαμοιρασμού, με πλήρη έλεγχο, ασφάλεια, ανωνυμία, αλλά και δυνατότητα ανακλήσεως, επιλεγμένων δεδομένων, συμμετέχοντας σε απομακρυσμένες κλινικές μελέτες (decentralized clinical trials). Μία ενέργεια ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της έρευνας. Το InteropEHRate ανέπτυξε ένα σύνολο πρωτοκόλλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα τόσο από τους παρόχους υγείας, όσο και από τους προμηθευτές, για τη βελτίωση ή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

Το ΥΓΕΙΑ επιλέχθηκε ως ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο έργο.
Συγκεκριμένα, ασθενείς προερχόμενοι από την Ιταλία και το Βέλγιο, επισκέφθηκαν ιατρούς του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσαν πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους, τα οποία και μεταφράστηκαν σε πραγματικό χρόνο.

Αντιστρόφως, ασθενείς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία του Monasterio Foundation της Πίζα στην Ιταλία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στις επιτυχημένες δοκιμές συμμετείχαν από πλευράς του ΥΓΕΙΑ: ο Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, o Πέτρος Δανιάς, Διευθυντής Τμήματος MRI καρδιάς, o Στέργιος Τασιόπουλος Διευθυντής Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Ευθυμία Παπαδοπούλου, Παθολόγος Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Κυριακή Φραγκιουδάκη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.

Τα αποτελέσματα του project θα παρουσιαστούν στο τελικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη (Βέλγιο), στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Σε αυτό, εκτός από τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές, θα συζητηθεί η συνεισφορά του InteropEHRate αφενός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαμοιρασμό δεδομένων υγείας, με έμφαση στο European Health Data Space, αφετέρου στις αντίστοιχες πολιτικές των Εθνικών Οργανισμών Υγείας. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί το πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του InteropEHRate.

Μ. Γκάγκα: Δέσμευση για επανεξέταση του καθηκοντολογίου των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των Συλλόγων Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας για θεσμικά ζητήματα τους. Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συζήτηση δόθηκε στην πρόσφατα εκδοθείσα υπουργική απόφαση, με την οποία θεσμοθετείται το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών –τριών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός αναγνώρισε την ιδιαίτερη συμβολή των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας γενικά και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί και με τυχόν άλλα εμπλεκόμενα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των θεσμικών τους αιτημάτων. Ιδίως σε σχέση με το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών η Αναπληρώτρια Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους εκπροσώπους των συλλόγων.

Ανάγκη μόνιμου προσωπικού στο Νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας και κυρίως στο νεκροτομείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Πειραιά, θίγουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, η ασθένεια του μοναδικού νεκροτόμου της υπηρεσίας αφενός κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία της στα μέσα Αυγούστου και σε περίοδο τουριστικής αιχμής, αφετέρου επιβάρυνε υπέρμετρα την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, στην οποία κατευθύνονταν τα περιστατικά που αφορούσαν την αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

Το αδιέξοδο που προέκυψε, οι δυσλειτουργίες και η αδυναμία της Υπηρεσίας να διενεργήσει οποιαδήποτε νεκροψία-νεκροτομή ανάγκασε δικαστικές αρχές να διαμαρτυρηθούν και τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης να προκηρύξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (με ανακοίνωση για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στις 18/8/2022 και υποβολή αιτήσεων έως 19/8/2022 στις 15:00 ώρα) προσλήψεις συμβασιούχων δύο μηνών, που όμως όπως τονίζεται δεν λύνει το πρόβλημα.

Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά ενημερώνει πως «σε δυο μήνες θα λήξει η σύμβαση του προσωρινού νεκροτόμου και η υπηρεσία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην δύναται να λειτουργήσει ομαλώς». Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν προτίθεται να λύσει το πρόβλημα της διενέργειας νεκροψιών – νεκροτομών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά μέσω της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, καθώς και τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Paxlovid: Μείωση κατά 79% των θανάτων από Covid-19

Μια νέα μελέτη από το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έδειξε ότι μεταξύ ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ήταν σημαντικά χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έλαβαν νιρματρελβίρη (Paxlovid) σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου , Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Η νιρματρελβίρη (nirmatrelvir) είναι αντι-ιικό φάρμακο, που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-COV-2 μέσω αδρανοποίησης μιας ιικής πρωτεάσης.

Η νιρματρελβίρη μεταβολίζεται από το ηπατικό κυτόχρωμα CYP3A4. Για το λόγο αυτό συγχορηγείται με τη ριτοναβίρη (ritonavir), η οποία δεν έχει αντι-ιική δράση έναντι του SARS-CoV-2, αλλά είναι ισχυρός αναστολέας του CYP3A4, εμποδίζει το μεταβολισμό της νιρματρελβίρης και λειτουργεί έτσι ως φαρμακο-ενισχυτής. Ο συνδυασμός νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης αποτελεί το φάρμακο Paxlovid.

Η χορήγηση νιρματρελβίρης έχει δείξει ουσιαστική αποτελεσματικότητα σε μη εμβολιασμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2. Τα δεδομένα όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νιρματρελβίρης στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον είναι περιορισμένα. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν δεδομένα από 109.254 άτομα που μολύνθηκαν και ήταν 40 ετών ή μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια της αιχμής της παραλλαγής Όμικρον στο Ισραήλ. Από αυτά, 3.902 (4%) έλαβαν νιρματρελβίρη. Μελετήθηκε η συσχέτιση της θεραπείας με νιρματρελβίρη με τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων λόγω COVID-19 μετά από στατιστική προσαρμογή για διάφορες παραμέτρους, όπως συννοσηρότητες και προηγούμενη κατάσταση ανοσίας έναντι SARS-CoV-2.

Μεταξύ ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, τα στοιχεία νοσηλείας λόγω COVID-19 ήταν 14,7 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες μεταξύ των ατόμων που έλαβαν θεραπεία σε σύγκριση με 58,9 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωπο-ημέρες μεταξύ των ατόμων που δεν έλαβαν θεραπεία, δηλαδή παρατηρήθηκε 73% μείωση των νοσηλειών με την νιρματρελβίρη. Αντιστοίχως, οι θάνατοι λόγω COVID-19 στα άτομα που έλαβαν θεραπεία ήταν 79% μειωμένοι συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία. Μεταξύ των ασθενών ηλικίας 40 ως 64 ετών, δεν ανευρέθηκαν σχετικές διαφορές ούτε για τις νοσηλείες, ούτε για τους θανάτους. Δεν ανευρέθηκαν στοιχεία οφέλους από τη χρήση του φαρμάκου σε νεότερους ενήλικες.

Horizon Therapeutics: Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής της στο Waterford της Ιρλανδίας 

Η παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας, Horizon Therapeutics ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, την πρόθεσή της να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής της στο Waterford της Ιρλανδίας. Η κίνηση, θα προσθέσει ακόμα 320.000 τετραγωνικά πόδια στην υπάρχουσα εγκατάσταση 44.000 τετραγωνικών ποδιών του εργοστασίου της εταιρείας. Η αναβάθμιση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 350 νέες θέσεις εργασίας «με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Η Horizon είναι μια παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση φαρμάκων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες για άτομα που επηρεάζονται από σπάνιες, αυτοάνοσες και σοβαρές φλεγμονώδεις ασθένειες. Η εταιρεία δεν παρουσίασε ένα ποσό χρηματοδότησης για το έργο, σημειώνοντας ότι “αναμένει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές επενδύσεις και το χρονοδιάγραμμα καθώς προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σχεδιασμού”.

Η Horizon αγόρασε τις εγκαταστάσεις της στο Waterford τον περασμένο Ιούνιο για 65 εκατομμύρια δολάρια, απόφαση την οποία πήρε με το σκεπτικό  ότι διπλανές εκτάσεις ήταν διαθέσιμες για περαιτέρω παραγωγή και ανάπτυξη, επεσήμανε η εταιρεία.Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ρυθμιστικές αρχές της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ, η Horizon αναμένει να λάβει άδεια για την παραγωγή αποστειρωμένου φινιρίσματος και αναμένει το πρώτο φάρμακο που θα εγκριθεί για κυκλοφορία από την υπάρχουσα εγκατάσταση το 2023.

Τόσο το τρέχον εργοστάσιο όσο και το επερχόμενο θα χρησιμοποιηθούν για τα εμπορικά βιολογικά προϊόντα σπάνιων ασθενειών της Horizon, καθώς και για φάρμακα που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, δήλωσε η εταιρεία.«Καθώς μεγαλώνουμε ως παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις αναπτυξιακές και κατασκευαστικές μας ικανότητες για να διατηρήσουμε την ευελιξία όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μας», δήλωσε ο Tim Walbert, Διευθύνων Σύμβουλος της Horizon.

Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

Το Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών, εξαγγέλλει το Σεμινάριο Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί  την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο (Οκτώβριος 2022 – Μάϊος 2023) για 10η συνεχή χρονιά. Στόχος είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες μια εισαγωγική μεν, αλλά κατά το δυνατόν ευρεία και εμβριθή θεωρητική προσέγγιση της Ομαδικής Ανάλυσης , και παράλληλα, να προσφερθεί σε όλους η ευκαιρία της συμμετοχής σε Ομάδες Εμπειρίας που συντονίζονται κατά το Ομαδικο-αναλυτικό πρότυπο. Κάθε συνεδρία του σεμιναρίου περιλαμβάνει μια θεωρητική εισήγηση και συζήτηση, ακολουθούμενη από ομάδες εμπειρίας στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του Σεμιναρίου.

Η θεωρητική εισήγηση όσο και οι ομάδες εμπειρίας θα γίνονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Θα είναι επομένως εφικτό να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας και εργασίας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στελέχη επιχειρήσεων, διοικητικά στελέχη υπηρεσιών υγείας, πτυχιούχους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, επιστημών υγείας και διατροφολογίας, τμημάτων επικοινωνίας, στους φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων, και γενικά στον καθένα που ενδιαφέρεται από θεωρητική άποψη για τη δυναμική των μικρών (small groups), μεσαίων (median groups) και μεγάλων (large groups) ομάδων, αλλά επιθυμεί επίσης και να συμμετάσχει προσωπικά σε μια ομάδα εμπειρίας πού θα συντονίζεται με βάση τη θεωρία και την τεχνική της Ομαδικής Ανάλυσης.

Η  Επιστημονική επιτροπήαποτελείται από τους Κ. Μωρόγιαννη, Νικολή Ιωάννη, Λίλυ Στυλιανούδη, Χ.Τσέκερη, Δώρα Σκαλή, Ευγενία Οικονομοπούλου, Μάρκο Σκόνδρα, Αριστομένη Ματσάγγα. Εγγραφές μέχρι τις 7/9/2022. Έναρξη την Παρασκευή, 7/10/2022. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:

Γραμματεία: e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]

Tηλ. 210 7213307, 6977627779.