Πιο ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη από την παρακεταμόλη

Η ιβουπροφαίνη φαίνεται ότι είναι ασφαλής και πιο αποτελεσματική από την παρακεταμόλη, για την αντιμετώπιση του πόνου της ¨περιόδου¨, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Επικ Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Παναγιώτη Χριστόπουλο, από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Από τα σημαντικότερα φάρμακα, που συχνότερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κυρίως ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη. Σκοπός αυτής της προοπτικής τυχαιοποιημένης διασταυρούμενης μελέτης ήταν η σύγκριση της αποτελεσματικότητας και του προφίλ ασφάλειας μεταξύ αυτών των δύο φαρμακευτικών ουσιών.

Στη μελέτη, συμπεριλήφθηκαν 100 νεαρές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 18-25 ετών, χωρίς παρούσα ή προηγούμενη πυελική παθολογία, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η διάρκεια της μελέτης ήταν δύο μήνες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ιβουπροφαίνη για τον πρώτο μήνα και παρακεταμόλη για τον δεύτερο, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε το αντίστροφο. Μετά τη χορήγηση αναλγητικών για τους επόμενους δύο μήνες, η σύγκριση και η στατιστική ανάλυση των νέων ερωτηματολογίων αποκάλυψε ότι, όταν η ιβουπροφαίνη συγκρίθηκε με την παρακεταμόλη, η αναλγητική αποτελεσματικότητα ήταν 98,9 και 91,1% αντίστοιχα.

Η ιβουπροφαίνη φάνηκε ότι αντιμετωπίζει πιο γρήγορα τον πόνο, καθώς παρείχε μέγιστη ανακούφιση σε 30 λεπτά στο 53,3% των συμμετεχουσών – όταν η παρακεταμόλη έδειξε τη μέγιστη ανακούφιση από τον πόνο σε 60 λεπτά (64,4%). Επίσης, το «βάθος» της αναλγησίας φάνηκε να είναι μεγαλύτερο με την ιβουπροφαίνη, καθώς ο πόνος μειώθηκε στο «μέτρια» με τη χρήση παρακεταμόλης (37,8%) και «ολικά» με ιβουπροφαίνη (58,9%).

Άλλο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι, η διάρκεια της αναλγησίας με ιβουπροφαίνη ήταν μεγαλύτερη. Η ανακούφιση από τον πόνο διήρκησε 4–8 ώρες στο 73,3% των συμμετεχουσών, σε σύγκριση με 1–4 ώρες με παρακεταμόλη (57,4%). Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η καθημερινή δραστηριότητα φαίνεται να βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση ιβουπροφαίνης (62%) σε σύγκριση με την παρακεταμόλη (μόνο 9%). Όσο αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, η ιβουπροφαίνη φάνηκε να είναι πιο ασφαλής, καθώς μετά τη χορήγηση παρακεταμόλης, το 4% των γυναικών εμφάνισαν παρενέργειες, ενώ με τη χρήση ιβουπροφαίνης καμία από τις γυναίκες δεν εμφάνισε κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Σοβαρός κίνδυνος υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Καλύμνου

Για σοβαρό κίνδυνο υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Καλύμνου κάνει λόγο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, στο ΕΚΑΒ Καλύμνου αυτή τη στιγμή υπηρετούν έξι μόνιμοι διασώστες (εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναστολή, ένας λίγο πριν την συνταξιοδότηση και ένας με προβλήματα υγείας). Παράλληλα υπηρετούν και 3 επικουρικοί, των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβρη 2022 και τον Απρίλιο 2023.

Η Κάλυμνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου, με πλήθος επισκεπτών να καταφθάνει στο νησί το καλοκαίρι, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΒ Καλύμνου εξυπηρετεί και τα νησιά της Πάτμου, της Λέρου, της Αστυπάλαιας, της Τέλενδου, της Ψέριμου, των Αρκιών και του Αγαθονησίου, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας) να εξυπηρετεί έναν όγκο 3,000 και πλέον περιστατικών ανά έτος.

Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι με βάση τα παραπάνω στοιχεία, και αν δεν ληφθούν άμεσες ενέργειες ενίσχυσης του Τομέα, του χρόνου το καλοκαίρι το ΕΚΑΒ του νησιού θα λειτουργεί μόνο με τέσσερα άτομα προσωπικό και θα εξελιχθούν σενάρια με ακάλυπτες βάρδιες, παρά το υψηλό αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία και την ασφάλεια, τόσο του ντόπιου πληθυσμού, όσο και των επισκεπτών.

Όπως μάλιστα σχολιάζει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων ΕΚΑΒ, οι κενές οργανικές θέσεις αυτή την στιγμή του ΕΚΑΒ πανελλαδικά ανέρχονται περίπου στις 700, την ώρα που η επερχόμενη προκήρυξη έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά. Τέλος, όπως υπογραμμίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ Καλύμνου χρειάζεται η παράταση όλων των συμβάσεων των υπηρετούντων επικουρικών και η δέσμευση για πρόβλεψη τουλάχιστον πέντε θέσεων για την συγκεκριμένη Υπηρεσία, κατά την επικείμενη προκήρυξη του Κλάδου.

Περισσότερα χρόνια ζωής με 45 λεπτά περπάτημα την ημέρα

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου και της έντασης της μακροχρόνιας σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Οι Ιατροί και Καθηγητές, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Στρατάκης (Καθηγητής Γενετικής, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, NIH, ΗΠΑ, Διευθυντής Γενετικής ΙΤΕ και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος ELPEN) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Αναλύθηκαν στοιχεία από 116.221 ανθρώπους στις ΗΠΑ μεταξύ 1988 και 2018. Η λεπτομερής αυτό-αναφερόμενη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο αξιολογήθηκε με ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο επαναλήφθηκε ως και 15 φορές κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων προέκυψε η εκτίμηση σχετικών κινδύνων.

Κατά τη διάρκεια της 30ετούς παρακολούθησης εντοπίστηκαν 47.596 θάνατοι. Τα άτομα που έκαναν έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα για 75-149 λεπτά/εβδομάδα έναντι εκείνων που δεν έκαναν είχαν 19% χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, 21% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και 15% χαμηλότερη θνησιμότητα από μη καρδιαγγειακή νόσο (όπως καρκίνο). Τα άτομα που έκαναν μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα στον ελεύθερο χρόνο τους για 150-299 λεπτά/εβδομάδα είχαν ομοίως χαμηλότερη θνησιμότητα, συγκεκριμένα από 19% έως 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, καρδιαγγειακή νόσο και μη καρδιαγγειακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν 2 ως 4 φορές χρονικά περισσότερη έντονης έντασης άσκηση (150-299 λεπτά/εβδομάδα) ή μέτριας έντασης άσκηση (300-599 λεπτά/εβδομάδα) εμφάνισαν 2% ως 4% και 3% ως 13% χαμηλότερη θνησιμότητα, αντίστοιχα. Τα υψηλότερα επίπεδα δεν έδειξαν σαφώς περαιτέρω χαμηλότερη θνησιμότητα ή βλάβη από κάθε αιτία, καρδιαγγειακή νόσο και μη καρδιαγγειακή νόσο (όπως καρκίνο).

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μέγιστη συσχέτιση με τη χαμηλότερη θνησιμότητα επιτεύχθηκε εκτελώντας 150 ως 300 λεπτά/εβδομάδα έντονης έντασης άσκηση ή 300 ως 600 λεπτά/εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση στον ελεύθερο χρόνο ή ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο. Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί προέρχεται από 30ετή προοπτική παρακολούθηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Καταδεικνύει με απλά λόγια ότι ακόμη και 45 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, την ημέρα μπορούν να μας χαρίσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

Μυοκαρδίτιδες και αρρυθμίες από τη νόσηση Covid-19

Η πανδημία του Covid-19 σύμφωνα με τα περιγραφόμενα των ειδικών της λοιμωξιολογίας και της επιδημιολογίας φαίνεται να υποχωρεί χάρις στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προφύλαξης και καίρια χάρις στην ανάπτυξη της επιθυμητής ανοσοποιητικής υποστήριξης με την ευρεία εφαρμογή των εμβολιασμών όπως και την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας στην έκθεση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Η αυξημένη θνησιμότητα που χαρακτήρισε τις αρχικές φάσεις εξάπλωσης του ιού ανά την υφήλιο οφείλεται στην ανάπτυξη αναπνευστικής και όχι μόνο ανεπάρκειας στα πλαίσια ενός ταχέως εξελισσόμενου συνδρόμου πολυοργανικής ανεπάρκειας φλεγμονώδους αιτιολογίας.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γκατζούλης αναφέρει ότι όσον αφορά την καρδιά, μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων παρατηρήθηκαν στα αγγεία, στο μυοκάρδιο και στο ηλεκτρικό σύστημα αυτής, οδηγώντας σε οξύ έμφραγμα, προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η περίπτωση της μυοκαρδίτιδας σε νοσήσαντες από Covid-19 ασθενείς εμφανίστηκε και σαν ξεχωριστή εκδήλωση της νόσησης ανεξάρτητα από την περίπτωση πολυοργανικής ανεπάρκειας που περιεγράφηκε προηγούμενα. Η διάγνωση αυτής της απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής Covid-19 στηρίζεται σε μια σειρά κλινικοεργαστηριακών παραμέτρων με σαφή διαγνωστική ακρίβεια.

Όντας ως μεμονωμένη επιπλοκή νόσησης από Covid-19, η πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Εντούτοις οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας τέτοιας επιπλοκής, δηλαδή της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από την νόσηση Covid-19 απαιτούν περιοδική παρακολούθηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μορφής καρδιακής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Η πιθανότητα να εμφανιστεί μια αντίστοιχη μορφή μυοκαρδίτιδας σε υγιή άτομα του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλή αλλά όχι ανύπαρκτη. Το αισιόδοξο σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι αντίθετα με την κλινική μυοκαρδίτιδα που εμφανίζεται στη νόσηση, η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι καλοήθους πρόγνωσης και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ακόμη και αν χρειαστεί βραχυχρόνια νοσηλεία. Από ετών υποψιαζόμαστε ότι ένα ικανό ποσοστό των αποκαλούμενων αγνώστου αιτιολογίας ή ιδιοπαθών υπερκοιλιακών ή κοιλιακών αρρυθμιών οφείλεται σε μη αναγνωρισμένα επεισόδια ασυμπτωματικής μυοκαρδίτιδας λόγω κάποιας ιογενούς ή μικροβιακής λοίμωξης στο παρελθόν.

Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση τέτοιων αρρυθμιών στο γενικό πληθυσμό ιδιαίτερα νεαρών συνανθρώπων μας εγείρει ανησυχίες για τη μακροχρόνια πρόγνωση αυτών. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα είμαστε στη θέση να εντοπίσουμε εκείνους τους λίγους ασθενείς με τέτοιες αρρυθμίες που διατρέχουν κίνδυνο όταν εφαρμοστεί μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αυτών, λαμβάνοντας υπόψη αναίμακτες εξετάσεις και δεδομένα από το ιστορικό, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα, ή ακόμη και τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς, σε ελάχιστες δε περιπτώσεις καταφεύγοντας σε επεμβατικές εξεταστικές μεθόδους στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο.

20 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα γυναικολογικής ογκολογίας

Στις 20 Σεπτεμβρίου, την 4η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, World GO Day, χιλιάδες ασθενείς από 25 και πλέον χώρες, θα συναντηθούν με πάνω από 60 οργανισμούς υγείας, ομάδες εξειδικευμένων παρόχων υγείας και ειδικών για να υποστηρίξουν έναν στόχο: την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους που περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Το 2022, εστιάζεται στον καρκίνο του ενδομητρίου, και το κύριο θέμα είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα, ως βασικές στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου του ενδομητρίου. Βάλτε τον υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητα σας.#goforhealthylifestyle Βάλτε την Πρόληψη στην ζωή σας #goforprevention

Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η
Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των
γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOforAction» «Βάλε την δράση στην ζωή σου». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Οι φετινές δράσεις στη χώρα μας έχουν 3 πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση αυτή καθαυτή και δίνουμε το τρίτο μας ραντεβού για τον αγώνα μπάσκετ όπου γνωστοί αθλητές όλων των αθλημάτων ενώνουν τις
δυνάμεις τους με μέλη οικογενειών ασθενών, γιατρών, και άλλων φίλων για να «Βάλουν ένα καλάθι για την Γυναίκα της ζωής τους». Ο αγώνας είναι συμβολικός και οι ομάδες
έχουν ένα μόνο στόχο. Την νίκη ενάντια στον καρκίνο. Η εμπλοκή αντρών και γυναικών στην δράση επίσης πολύ σημαντική, αφού οι γυναικολογικοί καρκίνοι όσο και αν αφορούν μόνο την γυναίκα επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας. Ο αγώνας φέτος θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου Ημέρα Κυριακή 10-1 το πρωί στο κλειστό Γήπεδο του Πανελληνίου, Ευελπίδων 2, στο Πεδίο του Άρεως.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ενημέρωση και τα σόσιαλ μίντια. Αναρτήσεις με πληροφορίες και βίντεο για τους γυναικολογικούς καρκίνους θα «παίζουν» όλο το μήνα του Σεπτέμβρη στα σοσιαλ μιντια του συλλόγου https://www.facebook.com/Erifyle https://www.facebook.com/skkefi, ενημερώνοντας το κοινό για τους τρόπους πρόληψης, τα συμπτώματα και την διαχείριση της νόσου. Επίσης θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις σε χώρους εργασίας για να μιλήσουμε με τις εργαζόμενες και να τις ενημερώσουμε.

Επιπλέον, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου χρωματίζουμε τα σόσιαλ μιντια μωβ κάνοντας αναρτήσεις σε μωβ χρώμα δείχνοντας την υποστήριξη μας στις γυναίκες που νοσούν. Τρίτος πυλώνας και πολύ σημαντικός είναι η μεταφορά των προβλημάτων της διαχείρισης της νόσου στο ιατρικό προσωπικό. Θα έχουμε την τιμή να είμαστε ομιλητές στο συνέδριο των γυναικολόγων ογκολόγων στις 16-18 Σεπτεμβρίου όπου θα παραθέσουμε τα αρχικά στοιχεία μιας έρευνας που διεξάγουμε πάνω στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στις παρενέργειες της νόσου και των θεραπειών αλλά και στην επικοινωνία με τους γιατρούς ελπίζοντας στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.

ΕΟΔΥ: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε χθες, την εβδομάδα από 22 έως τις 28 Αυγούστου, καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα COVID-19 (4.848 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -10% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.762.827 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες. 2To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.89 (95% ΔΕ: 0.75 – 1.05). Από το σύνολο των μολύνσεων, 11.224 εντοπίστηκαν στην Αττική και 5.585 στη Θεσσαλονίκη. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.173 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.298 ασθενείς .

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 117 (68.4% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96.6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 202 θάνατοι ασθενών COVID-19 (19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -24% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.552 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Α. Ξανθός για τις αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ζητά να τερματιστούν άμεσα οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειάς τους, στηρίζοντας έτσι και το ΕΣΥ «που καταρρέει». «Μεθαύριο 1 Σεπτέμβρη κλείνει ένας χρόνος από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Η κοινωνική αγριότητα αυτής της ρύθμισης και οι συνθήκες αναξιοπρέπειας και οικονομικής εξαθλίωσης που έχει δημιουργήσει σε χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους, είναι ευρύτατα αντιληπτή. Είναι ντροπή για μια χώρα που υποτίθεται ότι λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, να καταδικάζονται σε παντελή στέρηση μισθού και σε ακραία φτωχοποίηση, εργαζόμενοι που για χρόνια έχουν υπηρετήσει με εντιμότητα και αφοσίωση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για λόγους που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Είναι όμως, ταυτόχρονα, εγκληματικά ανεύθυνο να στερείται το ΕΣΥ τις πολύτιμες υπηρεσίες έμπειρου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, σε περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας και δραματικής κρίσης στελέχωσης όλων των δημόσιων δομών υγείας», τονίζει ο κ Ξανθός στη δήλωσή του ο κ Ξανθός και σημειώνει: «Την ώρα της πλήρους αναστολής όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού και αρκετούς μήνες μετά το «σφύριγμα λήξης» της πανδημίας από την κυβέρνηση, η αναστολή εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι το μόνο μέτρο υποχρεωτικότητας που υπερασπίζεται με πάθος η κυβέρνηση.

Αυτή η εμμονή έχει πολιτική εξήγηση : οφείλεται στην -ακροδεξιάς κοπής- αντίληψη «μηδενικής ανοχής», τιμωρητισμού και «σιδηράς πυγμής», που είναι στο «DNA» του αυταρχικού και σκληρά νεοφιλελεύθερου συστήματος Μητσοτάκη. «Να γυρίσουν λοιπόν άμεσα στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είναι σε αναστολή, με συστηματικούς διαγνωστικούς ελέγχους και υψηλά standards ασφάλειας για όλο το προσωπικό και για τους ασθενείς. Αλλά και με μέτρα ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα όχι μόνο με το καθεστώς των αναστολών, αλλά και με το «καθεστώς» Μητσοτάκη», καταλήγει η δήλωση του κ Ξανθού.

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη

Επιβράδυνση της εξάπλωσης  της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε  χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζοντας «ενθαρρυντικές» τις ενδείξεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο  Χανς Κλούγκε,  διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι «οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόνισε ωστόσο, ότι για την εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν άμεσα. Από τις συνολικά 53 χώρες της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 22.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 43, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει μείωση κατά 21% των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, έπειτα από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες αύξησης.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  συνιστά τη διατήρηση των μέτρων επιτήρησης, στοχευμένο εμβολιασμό, εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων και ενημέρωση της κοινότητας των ομοφυλόφιλων ανδρών, όπου φαίνεται να κυκλοφορεί κυρίως ο ιός. Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε στην Πορτογαλία ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κυρίως χάρη στην αλλαγή της συμπεριφοράς και στην ενημέρωση των κοινοτήτων.

 

Lavipharm: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη  γενική συνέλευση των μετόχων 

H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Lavipharm A.E. πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, στην έδρα της εταιρείας στην Παιανία κι αποφάσισε την Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου μέχρι και 58 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων.

Με κεντρικό θέμα την προτεινόμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, οι μέτοχοι της Lavipharm ενημερώθηκαν από τη διοίκηση για τη χρήση των κεφαλαίων και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, όπως εκτενώς αναλύονται στις σχετικές εκθέσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Καλωσορίζοντας τους μετόχους, ο Πρόεδρος Δ.Σ., κ. Μηνάς Τάνες, ανέφερε σχετικά: «Έπειτα από τόσα χρόνια θητείας  στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lavipharm, είμαι περήφανος για την πορεία την οποία η Εταιρεία έχει διαγράψει. Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε πολλές και κρίσιμες προκλήσεις. Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα μας επιτρέψει να οδηγήσουμε τη Lavipharm σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο  κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., σημείωσε: «Η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και άμεση υλοποίηση της πολύ προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής μας με στόχο την αναπτυξιακή τροχιά του Ομίλου. Δημιουργεί νέες βάσεις και προοπτικές για τη Lavipharm, διασφαλίζοντας τη διαχρονική ανάπτυξη του Ομίλου και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης που έχουμε κατακτήσει στον τομέα μας. Συνεχίζουμε δυναμικά τη θετική πορεία που καταγράφουμε, πάντα με σεβασμό στις αξίες μας και προσήλωση στη νέα στρατηγική που έχουμε χαράξει».

Η προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου δίνει τη δυνατότητα στη Lavipharm με τα αντληθέντα κεφάλαια να χρηματοδοτήσει το πλάνο επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Επιπλέον, οδηγεί στην άμεση ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, κυρίως σε τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αυτή της διαδερμικής χορήγησης φαρμάκων. Παράλληλα, η  ενίσχυση των Ιδίων Κεφαλαίων οδηγεί στην έξοδο της μετοχής της Εταιρείας από την Κατηγορία της Επιτήρησης, στη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, και τη μελλοντική διανομή μερίσματος.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, CFO του Ομίλου, αναφέρθηκε στην αποτίμηση του διαδερμικού προϊόντος κλονιδίνης για την υπέρταση, η οποία βασίστηκε τόσο σε πωλήσεις που πραγματοποιούνται στην Ιταλία όσο και σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Lavipharm. «Η απόκτηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου αποτελεί βασικό πυλώνα του πενταετούς προγράμματος του Ομίλου 2022-2026, το οποίο σε συνδυασμό με τα νέα υπό ανάπτυξη προϊόντα και τη συνεργασία με τη Zentiva στην Ελλάδα, έχει ως στόχο  το 2026, οι πωλήσεις προ clawback και rebate να ξεπεράσουν τα 94 εκατ. ευρώ και το  EBITDA τα 18,5 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μπαλούμης.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, «Το επενδυτικό πρόγραμμα, με βασικούς στόχους την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου και του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου, οδηγεί στην σταδιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών, τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ομίλου».

Στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι της Lavipharm συζήτησαν και αποφάσισαν την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας μέχρι και €58.000.000,00 με την καταβολή μετρητών, δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση μέχρι και 193.333.333 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, παρέχοντας δικαίωμα προεγγραφής σε όσους θα έχουν πλήρως ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης. Στο σημείο αυτό και σε σχετική ερώτηση ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας δήλωσε ότι εάν, μετά τις κατανομές νέων μετοχών βάσει των ασκηθέντων δικαιωμάτων προτίμησης και των δικαιωμάτων προεγγραφής, εξακολουθούν να υφίστανται αδιάθετες μετοχές, ο ίδιος θα συμμετέχει τουλάχιστον με 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αποφασίστηκαν η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, την εξειδίκευση των λοιπών όρων και της δομής της αύξησης, την υλοποίηση και ολοκλήρωση της, καθώς και η σχετική  τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας.

Η διοίκηση της Εταιρείας θα κρατήσει ενήμερο το επενδυτικό κοινό για το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και σχετικές πληροφορίες.

 

Ανησυχητική η εικόνα των μισών εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζουν οι μισές εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως, αφού στερούνται βασικές υπηρεσίες υγιεινής, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του ΟΗΕ, που βασίστηκε σε στοιχεία από 40 χώρες που συνέλεξαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν νερό, σαπούνι, ούτε αντισηπτικό διάλυμα χεριών στους χώρους όπου λαμβάνουν την θεραπεία τους οι ασθενείς ή στις τουαλέτες, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο μολύνσεων περίπου 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν.

Η υπεύθυνη θεμάτων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, αναφέρει σε δήλωσή της ότι τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και οι πρακτικές υγιεινής στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης είναι αδιαπραγμάτευτες.

προσθέτει δε, ότι είναι απαραίτητη η βελτίωσή τους για την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά και γενικότερα για λόγους πρόληψης και ετοιμότητας. Για να διασφαλιστούν όμως  οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας είναι απαραίτητη η αύξηση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς, που περιλαμβάνουν το πόσιμο νερό, τις καθαρές τουαλέτες και την ασφαλή διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων, σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 68% των υγειονομικών εγκαταστάσεων είχαν εξοπλισμό υγιεινής εκεί όπου παρεχόταν η φροντίδα και το 65% διέθετε εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες. Ωστόσο, μόνο το 51% είχε και τα δύο. Ωστόσο το 9% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως δεν έχει κανένα από τα δύο.

Στην υποσαχάρια Αφρική οι εν λόγω εγκαταστάσεις υστερούν σημαντικά από οπουδήποτε αλλού αφού μόνο το 37% διαθέτει εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 3% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας στις αστικές περιοχές και το 11% στις αγροτικές περιοχές δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας.