ΙΑΣΩ: Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το ΙΑΣΩ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας τονίζει την σπουδαιότητα της προστασίας και της πρόληψης για την διατήρηση της σεξουαλικής υγείας η οποία αποτελεί και εγγύηση διατήρησης της γονιμότητας και προσφέρει τα παρακάτω πακέτα εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) σε προνομιακές τιμές.
Μοριακό έλεγχο (PCR) για ΣΜΝ (έλεγχος για Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα και Μυκόπλασμα ) Πλήρς μοριακό έλεγχο (PCR) για ΣΜΝ Plus (έλεγχος για Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα, Γονόρροια, Αιμόφιλο, Έρπη, Σύφιλη, Τριχομονάδες)

Επίσης, στο ΙΑΣΩ πραγματοποιείται ο πλέον σύγχρονος έλεγχος όσον αφορά την HPV λοίμωξη. Συγκεκριμένα:
Μοριακός έλεγχος μόλυνσης από τον HPV με ανίχνευση και τυποποίηση ιικού DNA, Μοριακός έλεγχος μόλυνσης από τον HPV με ανίχνευση και τυποποίηση 18 τύπων υψηλού κινδύνου και 18 τύπων χαμηλού κινδύνου του ιού με μέθοδο PCR και υβριδισμό, Μοριακός έλεγχος ενεργού χρόνιας λοίμωξης από τον HPV με ανίχνευση mRNA ογκοπρωτεϊνών υψηλού κινδύνου του ιού . Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στον -2 όροφο του ΙΑΣΩ, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00 και Σάββατο 08:00 – 14:00 χωρίς ραντεβού και η προσφορά ισχύει έως 31/10/2022.

Η HPV μόλυνση είναι πολύ συνηθισμένη, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι παροδικές και δεν προκαλούν βλάβη. Η ανίχνευση της HPV μόλυνσης επιτυγχάνεται με τεχνικές που εντοπίζουν είτε το DNA ιών υψηλού κινδύνου μόνο, είτε το DNA ιών τόσο χαμηλού όσο και υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση επίμονης λοίμωξης, μπορεί να δημιουργηθεί δυσπλασία ή και καρκίνος. Η διάγνωση μίας επίμονης – ενσωματωμένης λοίμωξης γίνεται με τη χρήση ειδικής τεχνικής που ανιχνεύει το mRNA των ογκοπρωτεϊνών Ε6 και Ε7 του ιού HPV.

 

DEMO: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 5Ο Start Your Journey

Η DEMO ABEE ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων για τον 5ο κύκλο του Start Your Journey, του Προγράμματος Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης της εταιρείας η οποία θα διαρκέσει από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 2022. Το πρόγραμμα Start Your Journey δημιουργήθηκε από την DEMO με στόχο να ενισχύσει αριστούχους νέους και νέες επιστήμονες έως 29 ετών στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας της εταιρείας για την προαγωγή της επιστήμης, την ενίσχυση του φαρμακευτικού κλάδου και τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το Start Your Journey απευθύνεται σε Τελειόφοιτους ή Πτυχιούχους Πανεπιστημίων στις ειδικότητες Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών / Μηχανικών Αυτοματισμού που ενδιαφέρονται να εξελιχθούν στον κλάδο του φαρμάκου και περιλαμβάνει: 3 υποτροφίες με χρηματική ενίσχυση ανά ειδικότητα (€500, €1000, €2000) σε υποψήφιους που έχουν προγραμματίσει μεταπτυχιακές & διδακτορικές σπουδές για την εξειδίκευσή τους σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

3 θέσεις Πρακτικής Άσκησης ανά ειδικότητα (έμμισθη πρακτική) δίνοντας την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη και να εξελιχθούν επιστημονικά και επαγγελματικά σε μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσα από ένα πλάνο ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στην επαγγελματική τους εκπαίδευση και την ενεργή τους συμμετοχή σε projects και τις παραγωγικές μονάδες της DEMO. Οι νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε υπερσύγχρονα εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας & Ανάπτυξης αλλά και στις διευθύνσεις Διασφάλισης Ποιότητας, Regulatory Affairs, Τεχνικής Υποστήριξης, Technology & Digital Transformation, Εταιρικής Διακυβέρνησης / Ανάπτυξης Εφαρμογών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στο ειδικό τμήμα της σελίδας careers.demo.gr και μπορούν να αιτηθούν ταυτόχρονα για Πρακτική Άσκηση και Υποτροφία.
Μέσω του προγράμματος Start Your Journey, η DEMO επιβεβαιώνει τον στρατηγικό προσανατολισμό της να αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δίνοντας κίνητρα και ευκαιρίες στο εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και ενισχύοντας τις σχέσεις της με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Ως εκ τούτου, το Start Your Journey υλοποιείται με γνώμονα την ουσιαστική ένταξη των νέων επιστημόνων στον κλάδο και στην εταιρεία ιδίως στο πλαίσιο του αναπτυξιακού επενδυτικού της πλάνου και η πλειονότητα των υποψηφίων που επιλέχθηκαν για την Πρακτική Άσκηση, παρέμειναν στην DEMO και μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης άσκησης και συνεχίζουν να εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων: Δέσποινα Αλεξίου, Talent Acquisition Officer, Τηλ.: 211 1813489, Email: [email protected]

ΕΕΣ: Διοργάνωση ημερίδας «Οικογένεια και διαδικτυακή πραγματικότητα: Προκλήσεις και προοπτικές»

Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οργανώνει Ημερίδα, με θέμα: «Οικογένεια και διαδικτυακή πραγματικότητα: Προκλήσεις και προοπτικές». Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων και θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου, Λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη 33, Πλατεία Δημαρχείου, από τις 18:00’ έως τις 20:15’.

Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδείξει και να συνεισφέρει στην επιστημονική ερμηνεία των προκλήσεων που προκύπτουν από τους κινδύνους μέσα από την επαφή με το διαδίκτυο, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την αποφυγή/αντιμετώπιση των κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο. Απώτερος σκοπός, είναι να αναδειχθεί το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ως Φορέα παροχής υπηρεσιών και προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με έμφαση στη διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής υγείας, της οικογενειακής συνοχής και της κοινωνικής ζωής ατόμων και οικογενειών.

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Αρχών και των αρμόδιων Δημοσίων Φορέων, το έργο των οποίων αφορά άμεσα σε προγράμματα και δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προστασίας του γενικού πληθυσμού. Εισηγήσεις θα αναπτυχθούν από επιστήμονες και επαγγελματίες, με εξειδικευμένη εμπειρία, κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης των διαδικτυακών κινδύνων.

Αποκατάσταση βασικής ορμόνης θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με Σύνδρομο Down

Νέα έρευνα με ποντίκια – και μια μικρή μελέτη σε ανθρώπους – δείχνει την προοπτική θεραπειών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις μαθησιακές δυσκολίες σε άτομα με σύνδρομο Down, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Science. Παρότι προκαταρκτική, η μελέτη μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς έναν στόχο που διέφευγε από τους επιστήμονες για δεκαετίες.
Το σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή γενετική αιτία διανοητικής αναπηρίας, επηρεάζοντας περίπου ένα στα 600 μωρά. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο γεννιέται με ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, οδηγώντας σε διακριτά φυσικά χαρακτηριστικά, αυξημένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας και ήπιες έως μέτριες διανοητικές βλάβες.

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο Down μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά, ειδικά όταν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, οι ερευνητές αναζήτησαν φάρμακα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις δυσκολίες στη μάθηση και την επικοινωνία και να βοηθήσουν περισσότερα άτομα με σύνδρομο Down να ζουν μόνοι τους. Αν και πολλά φάρμακα έχουν φανεί πολλά υποσχόμενα σε δοκιμές με ποντίκια, κανένα από αυτά δεν έχει βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα σε δοκιμές με ανθρώπους. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), η οποία είναι γνωστό ότι θεωρείται ο κύριος ρυθμιστής της αναπαραγωγής και χρησιμοποιείται ευρέως σε θεραπείες γονιμότητας.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η GnRH παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εάν οι νευρώνες που εκκρίνουν GnRH δεν αναπτυχθούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα και να επηρεάσουν την αίσθηση της όσφρησης, που και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν άτομα με σύνδρομο Down. Η GnRH επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη της γλώσσας και άλλων γνωστικών ικανοτήτων σε βρέφη και νήπια και είναι κρίσιμη για το σχηματισμό εγκεφαλικών συνδέσεων κατά την εφηβεία.

Ο Vincent Prevot, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, αναρωτήθηκε εάν τα χαμηλά επίπεδα GnRH κατά την πρώιμη ανάπτυξη μπορεί να παίξουν παρόμοιο ρόλο στο σύνδρομο Down. Για να το ανακαλύψουν, αυτός και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να δημιουργήσουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα παρόμοιο με αυτό του συνδρόμου Down.

Έλεγξαν τη μνήμη και την όσφρηση των τρωκτικών καθώς γερνούσαν και βρήκαν ότι και τα δύο χειροτέρεψαν μετά την εφηβεία. Τα ποντίκια είχαν επίσης ανωμαλίες στους νευρώνες τους που εκκρίνουν GnRH, που προκλήθηκαν από διαταραγμένη ρύθμιση των γονιδίων που βρίσκονται στο χρωμόσωμα 21, διαπίστωσε η ομάδα. Πολλά κύτταρα «ήταν άδεια» από GnRH όταν τα τρωκτικά ήταν νεαρά ενήλικα, λέει ο Prevot. Η ομάδα μπόρεσε να αποκαταστήσει την παραγωγή GnRH στα κύτταρα χρησιμοποιώντας microRNAs -κλώνους RNA που λειτουργούν ως διακόπτες για την έκφραση γονιδίων- και να αντιστρέψουν τη μυρωδιά και τα ελλείμματα μνήμης των τρωκτικών. Όταν έδωσαν το Lutrelef, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντικατάσταση της GnRH σε ανθρώπους, στα ποντίκια με σύνδρομο Down, η ικανότητά τους να θυμούνται διαφορετικά αντικείμενα και να διακρίνουν τις μυρωδιές ταίριαζε με αυτές των υγιών ποντικών μετά από 2 εβδομάδες θεραπείας, αναφέρει η ομάδα στο Science.

«Σε αυτό το σημείο, ήμουν πολύ ενθουσιασμένη και σκέφτηκα ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε αυτό και στους ανθρώπους», λέει η Nelly Pitteloud, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης. Αυτή και ο Prevot συνεργάστηκαν για μια μικρή πιλοτική μελέτη σε επτά άνδρες με σύνδρομο Down, όλοι μεταξύ 20 και 50 ετών. Οι συμμετέχοντες και οι νόμιμοι κηδεμόνες τους συναίνεσαν στη μελέτη, η οποία περιελάμβανε τη λήψη του Lutrelef μέσω μιας μικρής βελόνας και μιας αντλίας κολλημένης με ταινία στους βραχίονες τους. Η δοσολογία ήταν αντίστοιχη με τον φυσικό τρόπο που η ορμόνη απελευθερώνεται στο σώμα. Μετά από 6 μήνες, οι άνδρες εμφάνισαν 10% έως 30% βελτίωση στη Γνωστική Αξιολόγηση του Μόντρεαλ, μια τυπική μέτρηση της διανοητικής αναπηρίας. Το τεστ εξετάζει τη χωρική και τη λεκτική μνήμη με εργασίες όπως η σχεδίαση ενός τρισδιάστατου κύβου ή η απομνημόνευση μιας σύντομης σειράς λέξεων.

Ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πνευμονία άγνωστης προέλευσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει 10 περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Αργεντινή, που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους. Τα κρούσματα συνδέονται με μία μόνο ιδιωτική κλινική στην πόλη San Miguel de Tucumán, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ.

Η αρχική αναφορά την περασμένη Τρίτη περιελάμβανε πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και έναν ασθενή που νοσηλευόταν στην εντατική της κλινικής, με συμπτώματα που εμφανίστηκαν μεταξύ 18 και 22 Αυγούστου. Την Πέμπτη, οι τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν άλλα τρία κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε εννέα, ενώ τρεις ασθενείς πέθαναν. Και οι τρεις είχαν και άλλες παθήσεις. Την Παρασκευή, η Αργεντινή ανέφερε ένα επιπλέον κρούσμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό και κοιλιακό άλγος και δύσπνοια.

Αρκετοί ασθενείς είχαν πνευμονία και στους δύο πνεύμονες.
Τα τεστ για όλους τους γνωστούς αναπνευστικούς ιούς και άλλους ιικούς, βακτηριακούς και μυκητιακούς παράγοντες που είναι γνωστοί στους επιστήμονες ήταν όλα αρνητικά, είπε ο PAHO. Βιολογικά δείγματα έχουν σταλεί στην Εθνική Διοίκηση Εργαστηρίων και Ινστιτούτων Υγείας της Αργεντινής για πρόσθετες εξετάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ανάλυση για την παρουσία τοξινών.

Ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, είπε ότι δεδομένου ότι οι πνεύμονες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό, η αιτία είναι πιθανόν κάτι που εισέπνευσαν οι ασθενείς. Αρχικά υποψιάστηκε τη νόσο των Λεγεωναρίων, η οποία προκαλείται από την εισπνοή σταγονιδίων νερού που περιέχουν βακτήρια Legionella, αλλά οι εξετάσεις απέκλεισαν κάτι τέτοιο. Ο PAHO και ο ΠΟΥ παρακολουθούν στενά τα περιστατικά της άγνωστης αυτής πνευμονίας και βοηθούν τους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους στην έρευνα, ενώ όπως αναφέρθηκε περισσότερες πληροφορίες αναμένονται τις επόμενες πέντε έως επτά ημέρες.

 

Φαρμακεία: Αύξηση πωλήσεων στα προϊόντα ομορφιάς

Αύξηση κατά 12,8 % σημειώθηκε στις πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς από τα φαρμακεία λιανικής την περίοδο 08/08/22-21/08/22, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα την παραπάνω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (09/08/21-22/08/21) ως εξής:
Φάρμακα: -2,9% (-434,5 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα OTC: +0,3% (+13,7 χιλ.τμχ.)
Καλλυντικά: +2,3% (+39,6 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα διατροφής: -1,6% (-2,4 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +35,7% (+407,3 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 09/08/21 – 22/08/21 είναι:
Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , μειώνεται κατά: -4% (-133 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα OTC, τα Προϊόντα Φροντίδας Δέρματος, μειώνονται κατά: -11,4% (-59,4 χιλ.τμχ.)
Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά: +12,8% (+62,4 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -5,9 % (-6,6 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +132,7% (+415,8 χιλ.τμχ.) Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Άρση της αναστολής των υγειονομικών ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Σε κινητοποίηση στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας την άρση της αναστολής των υγειονομικών. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία, δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος από το την αναστολή των εργαζομένων ενώ παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερείται πολύτιμων υπηρεσιών. Επισημαίνει επίσης ότι το επιχείρημα ότι η αναστολή των υγειονομικών γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας, δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον, δεδομένου ότι από την αρχή του φετινού καλοκαιριού δεν ισχύουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Επιπλέον, χαλάρωση των μέτρων υπήρξε και για τους υγειονομικούς εντός των νοσοκομείων (5 ημέρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κ.λπ.), σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι για την άρση της αναστολή των υγειονομικών έχουν υπάρξει τον τελευταίο χρόνο πολλές ακόμα διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις.

Απογευματινά χειρουργεία στο μοντέλο των ΝΠΙΔ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε πρόσφατα το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλη Καραβιώτη, την εκπρόσωπο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου-Αναπληρωτής, τον γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, και τον πρόεδρο Εργαζομένων Αλέξανδρο Μανωλίτσα. Ο Υπουργός μετά την επίσκεψη υπογράμμισε: «Στο πλαίσιο της ΔΕΘ και με την κομματική μου ιδιότητα και ως Υπουργός Υγείας επισκέπτομαι σήμερα τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας από εδώ και πέρα, το μοντέλο των ΝΠΙΔ που θεωρούμε ότι θα εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα τους πολίτες.

Μιλήσαμε για θέματα που υπάρχουν και κυρίως για την κάλυψη θέσεων συνολικά με την προκήρυξη που βγήκε τώρα για τους νοσηλευτές και γιατρούς αλλά και για το λοιπό προσωπικό που θα βγει τον άλλο μήνα. Παράλληλα είδαμε τη λειτουργία των απογευνατινών χειρουργείων που θέλουμε στο επόμενο στάδιο να αρχίσουν να λειτουργούν και το Παπαγεωργίου είναι ένα νοσοκομείο που μπορεί να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία. Αναφερθήκαμε στα έργα που θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τα ΤΕΠ και την Ογκολογική κλινική όπου σε βάθος χρόνου μέχρι το 2025 θα έχουν λειτουργήσει».

Οι λόγοι που το CDC συστήνει το αναδιαμορφωμένο ενισχυτικό εμβόλιο έναντι των νέων υποπαραλλαγών του Sars-Cov-2

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Συρίγου Ροδάνθη Ελένη, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης από τα CDC των ΗΠΑ με θέμα ένα καινούργιο αναδιαμορφωμένο ενισχυτικό εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, που συνέστησαν την Πέμπτη σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια. Η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ενέκρινε τη σύσταση, συστήνοντας σε κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το σαββατοκύριακο. Η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε 13 υπέρ (έναντι 1 κατά) να χορηγηθούν τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών, και της Pfizer-BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών.

Η σύσταση των CDC σε συνδυασμό με την έγκριση της χορήγησης των εμβολίων μία μέρα νωρίτερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής που αντανακλά τον επίμονο αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας και των υψηλών ποσοστών θανάτων τα τελευταία 2½ χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. «Τα ενισχυμένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της προστασίας από τον προηγούμενο εμβολιασμό καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά έναντι των καινούργιων μεταλλάξεων»  αναφέρει η κ. Walensky σε δήλωσή της. Αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη κλινικών δεδομένων για τα ενισχυμένα εμβόλια, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα τους καθώς η αναμονή μέχρι των Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει πολλές νέες μολύνσεις ακόμα και θανάτους.

Ο Matthew Daley, κλινικός ιατρός στο Kaiser Permanente Colorado, τόνισε ότι η αναμονή μέχρι το Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 9,700 θανάτους καθώς και 137,000 νέες νοσηλείες με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν. Προσθέτει ότι υπάρχουν εκατομμύρια δόσεις των ενισχυμένων εμβολίων διαθέσιμες, και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη ασθενειών το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Ο Jeffrey Duchin, αξιωματικός υγείας στο Seattle and King County, αναφέρει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από την χορήγηση στα ζώα είναι αρκετά και κατά την διάρκεια των χρόνων έχουν αποτελέσει συχνή τακτική για τα ετήσια εμβόλια έναντι της Influenza. Τα δεδομένα των CDC ανέδειξαν ότι όσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν και με τις 4 δόσεις είχαν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας λοίμωξης καθώς και νοσηλείας.

Οι δόσεις ξεκίνησαν να διανέμοντα σε νοσοκομεία, φαρμακεία και κλινικές στις ΗΠΑ από την Τετάρτη μετά την έγκριση του FDA για τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna και της Pfizer BioNTech. Όπως και οι προηγούμενες δόσεις τα εμβόλια θα διανέμονται δωρεάν.

Τα νέα εμβόλια στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον που κυριαρχούν στις Ηνωμένες πολιτείες, και θα ενισχύσουν την ανοσία καθώς είναι πιο συμβατά με τα στελέχη που κυριαρχούν.  Έως τώρα, τα εμβόλια στόχευαν στην αρχική εκδοχή του κορονοϊού ακόμα και όταν εμφανίστηκαν οι νέες μεταλλάξεις. Το νέο δισθενές εμβόλιο εμπεριέχει το αρχικό σκεύασμα καθώς και το νέο που στοχεύει στις μεταλλάξεις BA.4 και ΒΑ.5 που είναι πιο μεταδοτικές από την έναρξη της πανδημίας και είναι υπεύθυνες για το 90% της μετάλλαξης από την οποία νοσούν οι Αμερικανοί πολίτες.

Προβληματισμός για την πρώιμη εμφάνιση της γρίπης

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την γρίπη στην οποία αναφέρεται ότι «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας», οι επιστήμονες προέβησαν σε δηλώσεις για την εξήγηση του φαινομένου. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η νωρίτερη εμφάνιση της γρίπης  οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι». Πρόσθεσε δε ότι με αυτό το δεδομένο θα ήταν λογικό ο εμβολιασμός να ξεκινήσει νωρίτερα. Όσον αφορά τις ανησυχίες για συνύπαρξη γρίπης και covid-19 δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που απασχολεί τον επιστημονικό κόσμο για τους επόμενους μήνες και την πίεση που θα αυξηθείς το ΕΣΥ.  Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, σε χθεσινή της τηλεοπτική εμφάνιση συνέστησε και αυτή εμβολιασμό για τη γρίπη ωστόσο ήταν γενικότερα καθησυχαστική επισημαίνοντας, ότι περιστατικά γρίπης που κάνουν την εμφάνιση τους νωρίτερα είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν και ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως συμπεριφέρεται ο ιός της γρίπης και μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.