-->

12ο Future of Healthcare in Greece: 20 Σεπτεμβρίου 2022  

Για 12η συνεχόμενη χρονιά το HealthDaily και η BOUSSIAS με την ενεργό συμμετοχή σημαντικών φορέων από τον χώρο της υγείας, διοργανώνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, διαδικτυακά, το συνέδριο Future of Healthcare in Greece 2022, με κεντρικό θέμα: Joining forces for a resilient future in health». Το συνέδριο θα συντονίσει ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νίκος Πολύζος.

Το φετινό συνέδριο θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισχυρή εστίαση στην οικονομία.

Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή  στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και στον τρόπο με τον οποίο θα τα μεταφράσουμε σε ένα πολιτικό όραμα ικανό να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία και να εξασφαλίσει ένα υγιές και δίκαιο μέλλον για όλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και  στην Ευρώπη.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 35 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς και διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.

Το συνέδριο θα ανοίξουν με ομιλία τους ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κεντρική ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και η τοποθέτηση του Θανάση Κοντογιώργη, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών.

Μία από τις κύριες συνεδρίες θα επικεντρωθεί στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα μεγάλα δεδομένα για την προώθηση της λήψης αποφάσεων στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, στην οποία ξεχωρίζει η κεντρική ομιλία του Jordi Jiménez, Διευθυντή του Γραφείου Ψηφιακής Στρατηγικής Υγείας στην Καταλανική Υπηρεσία Υγείας, ο οποίος θα αναφερθεί στην εμπειρία του με τους δημόσιους οργανισμούς και τη χρήση των RWD για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Μια εξυπνότερη και πιο δίκαιη χρήση δεδομένων θα συμβάλει στη βελτίωση της χάραξης πολιτικής και στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Οι βασικές συνεδρίες θα επικεντρωθούν στην:

 

  • Βιωσιμότητα Συστημάτων Υγείας: Συνένωση Δυνάμεων για ένα Ανθεκτικό Μέλλον στην Υγεία
  • Αντιμετώπιση της Βιωσιμότητας του Ελληνικού Συστήματος Υγείας
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Το Μεγαλύτερο Διακύβευμα για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα
  • Ελλάδα ως Κόμβος Βιοφαρμακευτικής Καινοτομίας
  • Αξιοποίηση της δύναμης των Μεγάλων Δεδομένων στη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους ομιλητές του συνεδρίου εδώ

 

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), της ΠΕΦ (Πανελλήνια ‘Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας) του PIF PhRMA Innovation Forum, του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, του ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων), του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της ΕΑΕ (Ένωση Ασθενών Ελλάδας).

 

Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.healthcareconference.gr/

 

 

Συστάσεις ECDC και ΕΜΑ για τη χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων Covid-19

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση με συστάσεις σχετικά με τη χρήση των πρόσφατα εγκεκριμένων προσαρμοσμένων εμβολίων COVID-19.Αν και αυτά τα δύο πρώτα προσαρμοσμένα εμβόλια έχουν εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά της COVID-19, το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν αυτές οι αναμνηστικές δόσεις να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσοση. Η ομάδα αυτών των ατόμων περιλαμβάνει άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους και άλλα ευάλωτα άτομα (από 12 ετών) με υποκείμενες παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρης COVID-19 και έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA, Emer Cooke, δήλωσε: “Η έγκριση των πρώτων δύο προσαρμοσμένων εμβολίων είναι ένα σημαντικό βήμα στον συνεχιζόμενο αγώνα μας κατά της πανδημίας. Έχουμε έναν ιό που εξελίσσεται γρήγορα και απρόβλεπτα. Είναι σημαντικό για την ΕΕ να έχει μια ευρεία γκάμα εμβολίων που είναι ενημερωμένα ως προς τη σύνθεσή τους, επομένως τα κράτη μέλη έχουν περισσότερες επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών εμβολιασμού τους. Οι υγειονομικές αρχές στην ΕΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμβολιαστούν οι πολίτες». Η Διευθυντήρια του ECDC, Δρ Andrea Ammon, τόνισε τη σημασία των εμβολίων στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 επισημαίνοντας τα εξής: «Με τα πρόσφατα εγκεκριμένα προσαρμοσμένα εμβόλια για την COVID-19, τα κράτη μέλη έχουν πλέον ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών για να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 για το φθινόπωρο και το χειμώνα με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την ενίσχυση της ανοσίας τους έναντι των πιο πρόσφατων αναδυόμενων παραλλαγών. Τα νέα εμβόλια που έχουν εγκριθεί έχουν χρήση μόνο ως αναμνηστικές δόσεις ενώ  οι αρχικές παραμένουν απαραίτητες για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με προτεραιότητα τα μη εμβολιασμένα άτομα». Ο έγκαιρος εμβολιασμός και η ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας. Τόσο το ECDC όσο και ο EMA, συστήνουν στα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση να προσέλθουν άμεσα για εμβολιασμό όπως συνιστάται στις χώρες τους.Τα προσαρμοσμένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Νέα έρευνα για τη μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό « Circulation», η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει μετά από τη λήψη της τρίτης  ενισχυτικής δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19, μυοκαρδίτιδα,  είναι σπάνια. Με δεδομένο τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είχαν εμφανιστεί μετά τις δύο πρώτες δόσεις τους εμβολίου κατά της COVID-19  Pfizer-BioNTech οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ντρορ Μεβοράχ, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, ερεύνησαν εάν οι πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας αυξάνονται περισσότερο μετά την 3η  η την 4η

αναμνηστική δόση. Η νέα μελέτη σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες έδειξε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι τα σχετικά περιστατικά παραμένουν σπάνια. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εντόπισε μόνο 91 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων οι 35 είχαν συμβεί μέσα στις επόμενες 30 μέρες από τη διενέργεια της τρίτης δόσης του εμβολίου, ενώ οι 18 μέσα στις επόμενες επτά μέρες. Και τα 28 περιστατικά ήσαν ήπια από κλινική άποψη και οι ασθενείς ανάρρωσαν μετά από μέση παραμονή 3,5 ημερών στο νοσοκομείο.

Συνολικά σε όλες τις ηλικίες, ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι νέοι άνδρες 16-19 ετών (6 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους) και ακολουθούσαν οι άνδρες 20-24 ετών (5,2 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους), οι 30-39 ετών (1,8 ανά 100.000) και οι 25-29 ετών (0,8 ανά 100.000).

Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχετικά μεγαλύτερη προδιάθεση των νέων ενηλίκων να εμφανίσσουν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο mRNA, για να εντοπισθούν οι πιθανοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί.

 

Greece Race for the Cure 2022 την Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σας προσκαλεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο c, συμβολικό αγώνα δρόμου και περίπατο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, που θα πραγματοποιηθεί για 14η  χρονιά σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Φέτος, περπατάμε 2χλμ ή τρέχουμε 5χλμ με αφετηρία το Ζάππειο αλλά και διαδικτυακά από κάθε σημείο της Ελλάδας, και μεταδίδουμε δυνατά το μήνυμα πως μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού.

Οι εγγραφές για το c έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greece-race-for-the-cure-registrations/

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Στο Greece Race for the Cure τρέχουμε, περπατάμε, αγωνιζόμαστε για να ακούσουν όλοι τη φωνή μας, για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, για τη στήριξη των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού και των οικογενειών τους, για να τιμήσουμε τις γυναίκες που δεν είναι πια κοντά μας.

Εκτός από τον συμβολικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, το Greece Race for the Cure έχει ουσιαστικό και έμπρακτο αντίκτυπο, καθώς τα καθαρά του έσοδα χρηματοδοτούν κάθε χρόνο προγράμματα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» – Greece Race for the Cure δηλώνει: «Με πολλή χαρά σας προσκαλούμε στο Greece Race for the Cure® 2022 στις 1 & 2 Οκτωβρίου, το οποίο, μετά από δύο χρόνια αποκλειστικά διαδικτυακής διεξαγωγής, επιστρέφει στο Ζάππειο αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Φέτος, τα μηνύματα και οι συμβολισμοί της συμμετοχής μας στον αγώνα δρόμου και στον περίπατο είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα της συνεχούς στήριξης των ασθενών, της ενδυνάμωσής τους και της αλληλοβοήθειας, καθώς και τη σημασία της συμπερίληψης και της αλληλεπίδρασης.

Από την πλευρά της, η Νίκη Αραμπατζή, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) δηλώνει: «Για 14η χρονιά στεκόμαστε στο πλευρό του Greece Race for the Cure® και τόσο ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης όσο κι εγώ, ως Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός ότι αυτή η σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και στήριξης των γυναικών έγινε πλέον θεσμός. Ο καρκίνος του μαστού είναι, δυστυχώς, μια εξαιρετικά διαδομένη ασθένεια, που γεννά ανησυχία και φόβο, δεν είναι όμως ανίκητος. Η ζωή είναι πιο δυνατή. Το μήνυμα της διοργάνωσης «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού» μας ενώνει όλους και με αυτό ως οδηγό μας είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όσες γυναίκες το χρειάζονται, να τιμήσουμε όλες εκείνες που κατάφεραν να νικήσουν την ασθένεια και όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη ζωή!»

Η Λουκία Χωραφά, Head of Marketing & Communications της Mastercard, για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα δήλωσε σχετικά: «Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια που για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αναλαμβάνουμε τη μεγάλη χορηγία του αγώνα, ενισχύοντας έτσι, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

 

ΕΟΦ: Προσοχή στα προϊόντα που διακινούνται μέσω της ιστοσελίδας https://www.goldhair.gr

Με ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην διακίνηση προϊόντων μέσω της ιστοσελίδας, https://www.goldhair.gr, με δραστική ουσία τη μινοξιδίλη, μόνη της ή σε συνδυασμό με κετοκοναζόλη, με ένδειξη για τη θεραπεία της τριχόπτωσης τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και τη θεραπεία μυκητιάσεων και λοιμώξεων που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, τα προϊόντα αυτά δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκων από τον ΕΟΦ και ως εκ τούτου δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Εκτός από την αναφερόμενη ιστοσελίδα, διαφημίζονται στο κοινό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook (goldhair.gr), Ιnstagram (goldhair.gr) και Υοutube (Goldhair Τριχόπτωση;; -Αραιωση;; Τελος!).

Επισημαίνεται ότι κατά την παραγγελία των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων, οι καταναλωτές καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια έτοιμη φόρμα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν την εταιρεία που έχει τη νομική ευθύνη του προϊόντος.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθoυν στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης

Η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για την προστασία, υποστήριξη και αποκατάσταση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου, τα δύο Υπουργεία θα λάβουν μέτρα – πρωτοβουλίες και θα προβούν σε ενέργειες για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των θυμάτων και τη διασφάλιση του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων τους, όπως:

1) Η λήψη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων και την παροχή στοχευμένης ψυχολογικής υποστήριξης από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους και ψυχολόγους στα θύματα εγκληματικών πράξεων, με έμφαση στα πλέον ευάλωτα και ειδικότερα στα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

2) Η ειδική επιμόρφωση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών (μεταξύ άλλων, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών).

3) Συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μελών τους, σχετικά με τις αρχές της προστασίας των θυμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα θύματα που χρήζουν ειδικής προστασίας.

4) Δράσεις για τη διασφάλιση της αναλυτικής ενημέρωσης στα θύματα αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, δήλωσε:

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τα θύματα που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επειδή κινδυνεύουν να υποστούν ξανά θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντεκδίκηση. Απαραίτητη είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα εξασφαλίσουν τη συνεργασία με ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο των δομών Ψυχικής Υγείας. Μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι λαμβάνουμε μέριμνα για όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ανέφερε:

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διυπουργική πρωτοβουλία και ενώνουμε δυνάμεις με την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέμα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπογράφοντας το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω την υποστήριξη και προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, με έμφαση στα πλέον ευάλωτα από αυτά».

 

ΕΟΔΥ: Περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων Covid-19

Περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων COVID-19 στην χώρα μας την εβδομάδα από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου καταγράφει η χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 40.100 κρούσματα COVID-19 (3.844 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.804.982 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.85 (95% ΔΕ: 0.70 – 0.98).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 981 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 140, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.028 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 147, -21% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (70.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών COVID-19 (17 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.757 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Xαράλαμπος Γώγος για συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

Για τους κινδύνους που διατρέχουν τόσο οι άνθρωποι όσο και το σύστημα Υγείας από τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, μίλησε χθες στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται είναι πενταπλάσια από ότι συνήθως αυτή την εποχή, γεγονός που έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα. Ο κ. Γώγος, ανέφερε, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι γεγονός  ότι για δύο χρόνια με τη χρήση της μάσκας και όλα τα μέτρα που υπήρχαν  δεν έγινε η ανοσοποίηση του πληθυσμού που υπήρξε στο παρελθόν. Η έγκαιρη χρήση των εμβολίων και η παρακολούθηση είναι απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως σημείωσε, η συνύπαρξη των δύο ιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο άτομο που νοσεί όσο και στο Σύστημα Υγείας που θα επιβαρυνθεί. Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να ξέρουμε από ποιόν ιό πάσχει ο ασθενής έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα για αυτό και η χρήση των self test για την COVID-19, είναι απαραίτητη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, σε κάθε περίπτωση είναι σωστό να απομονώνεται ο ασθενής γιατί και η γρίπη μεταδίδεται όπως και ο κορονοϊός, και κάθε χρόνο κάποια άτομα αναπτύσσουν και εξ’αιτίας της γρίπης πνευμονίες, ιδιως αυτοί που πάσχουν και από υποκείμενα νοσήματα. 

 

 

 

Γιατί τα εισπνεόμενα ή ρινικά εμβόλια θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του κορονοϊού

 Την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στην εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, τα νέα εισπνεόμενα εμβόλια η τα εμβόλια σε μορφή ρινικού σπρέι, αναλύει πρόσφατο άρθρο του Nature. Πρόσφατα εγκρίθηκε για χρήση ως αναμνηστική δόση στην Κίνα, μια εισπνεόμενη έκδοση ενός εμβολίου για την COVID-19, που παρήχθη από την κινεζική εταιρεία CanSino Biologics στο Tianjin. Είναι ένα από τα περισσότερα από 100 εισπνεόμενα από του στόματος ή ρινικά εμβόλια που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Θεωρητικά, αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στις λεπτές βλεννογόνους μεμβράνες που καλύπτουν τις κοιλότητες στη μύτη και το στόμα από όπου ο SARS-CoV-2 εισέρχεται στο σώμα και να σταματήσουν γρήγορα τον ιό προτού εξαπλωθεί. Οι προγραμματιστές εμβολίων ελπίζουν ότι αυτά τα «βλεννογονικά» εμβόλια θα

αποτρέπουν ακόμη και την ήπια νόσηση και θα μπλοκάρουν τη μετάδοση σε άλλα άτομα, επιτυγχάνοντας την ανοσία. Στο άρθρο του Nature οι ειδικοί εξηγούν γιατί τα «βλεννογονικά» εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του SARS-CoV-2 και τι σημαίνουν τα τελευταία ευρήματα. Τ α εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση σοβαρής νόσου και τη νοσηλεία, αλλά δεν εμποδίζουν αποτελεσματικά την ήπια νόσηση ή τη μετάδοση. Ένας λόγος είναι ότι εγχέονται στους μυς. Τα ενδομυϊκά εμβόλια  προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση που περιλαμβάνει Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα και Β-κύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα που «εξουδετερώνουν» τα παθογόνα – δένονται επάνω τους για να τα εμποδίσουν να εισέλθουν σε υγιή κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα και τα αντισώματα κυκλοφορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά δεν υπάρχουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα στη μύτη και τους πνεύμονες για να παρέχουν γρήγορη προστασία. Μέχρι να «φθάσουν» εκεί μέσω του αίματος, ο ιός έχει εξαπλωθεί και το μολυσμένο άτομο αρρωσταίνει. Τα «βλεννογονικά» εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση ολόκληρου του σώματος, αλλά μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν τα ανοσοκύτταρα στον βλεννογόνο ιστό της μύτης και της αναπνευστικής οδού. Αυτά τα εντοπισμένα κύτταρα «δρούν ως φρουροί στο σημείο της μόλυνσης», λέει ο Benjamin Goldman-Israelow, γιατρός-επιστήμονας στο Yale School of Medicine στο New Haven του Κονέκτικατ. «Μπορούν να δράσουν πολύ πιο γρήγορα». Τα εντοπισμένα ανοσοκύτταρα του βλεννογόνου, γνωστά ως κύτταρα Τ και Β μνήμης που κατοικούν στον ιστό, έχουν ελαφρώς διαφορετικές λειτουργίες από τα κυκλοφορούντα Τ και τα Β κύτταρα. Για παράδειγμα, τα Β κύτταρα μνήμης που κατοικούν στον ιστό παράγουν αντισώματα που ονομάζονται εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), τα οποία είναι συνυφασμένα με τα στρώματα της αναπνευστικής οδού, όπου μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν γρήγορα τα παθογόνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καλά το εκκριτικό IgA θα προστατεύσει από τον SARS-CoV-2. Οι ερευνητές δοκιμάζουν εμβόλια βλεννογόνου ως πρώτες δόσεις για μη εμβολιασμένους ανθρώπους και ως ενισχυτικά για όσους έχουν ήδη λάβει εμβόλια για την COVID-19. Ορισμένα εμβόλια βλεννογόνου είναι πανομοιότυπα με τα ενέσιμα εμβόλια, αλλά εκτοξεύονται ως υγρό ή σταγονίδια στη μύτη. Άλλα έχουν διαφορετική σύνθεση ή παρασκευάζονται διαφορετικά.

 

 

37 νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ όσον αφορά τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως χθες, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 37 νέα κρούσματα.

Συνολικά 160 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 98 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 62 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πχ εμπύρετο νόσημα) ή/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 74 ετών. Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.  Την περίοδο 2022, μέχρι τις 06/09/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων και Λάρισας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).