Νέες τάσεις στο μέλλον της αισθητικής ιατρικής

«The Future of Aesthetics» είναι η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, αποκαλύπτοντας τις νέες τάσεις στη σύγχρονη αισθητική ιατρική, για την επόμενη πενταετία. Μέσω των ευρημάτων της έρευνας, η Allergan Aesthetics προετοιμάζει τους επαγγελματίες υγείας ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες και τις πιο επίκαιρες ανάγκες των θεραπευομένων, έγκαιρα, καθώς και να τους εκπαιδεύσουν και να επικοινωνήσουν μαζί τους πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα, η Allergan Aesthetics προετοιμάζει τη βιομηχανία για τις επερχόμενες εξελίξεις στην αισθητική ιατρική.

Η έκθεση βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα και ανάλυση παγκόσμιων δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρευνες αγοράς, ακαδημαϊκές μελέτες, αποκλειστικές συνεντεύξεις με 15 κορυφαίους επαγγελματίες αισθητικής ιατρικής, από 13 χώρες καθώς και αποκλειστική έρευνα της Allergan Aesthetics στις συμπεριφορές χιλιάδων θεραπευομένων, σε όλον τον κόσμο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομορφιάς, 9 Σεπτεμβρίου 2022, η Allergan Aesthetics παρουσιάζει και στην Ελλάδα, στα digital κανάλια της Allergan Aesthetics Greece, Juvéderm Greece, CoolSculpting Greece, τα τέσσερα κύρια πεδία, τα οποία όπως προκύπτει από την έρευνα επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των υποψηφίων θεραπευομένων για τις αισθητικές θεραπείες.

Ενδυνάμωση της ομορφιάς, Ευκολία πρόσβασης σε αισθητικές θεραπείες, Απενοχοποίηση των αισθητικών θεραπειών και επιθυμία για Επιστροφή στη Φύση. Αυτά τα πεδία διαμορφώνουν και τις 10 νέες τάσεις που καθορίζουν την αισθητική ιατρική του μέλλοντος και αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στον κλάδο αυτό:
Διακριτή Οντότητα, Σύγχρονη Αρρενωπότητα, Συμπεριληπτική Ομορφιά, Εφήμερη Έκφραση, Καθηλωτική Εμπειρία, Σώμα – Νέο πεδίο καινοτομίας, Αισθητική – Ηθική, Ψηφιακός Φακός, Ομορφιά & Metaverse, Το τέλος της γήρανσης.

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την αισθητική ιατρική και τις αισθητικές θεραπείες παρουσιάζει συνεχώς αύξηση, με χαρακτηριστική την περίοδο 2017 – 20202, όπου ο αριθμός των μη χειρουργικών αισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν, παγκοσμίως, αυξήθηκε σχεδόν κατά δύο εκατομμύρια. Αυτή η αύξηση προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 2025 με 23 εκατ. θεραπείες με fillers προσώπου και 14.6 εκατ. επεμβάσεις σώματος. Παράλληλα, παρατηρείται, παγκοσμίως, αύξηση σε νεότερους σε ηλικία θεραπευομένους, σε άνδρες θεραπευομένους και από διαφορετικό εύρος εθνοτήτων που επισκέπτονται τους ιατρούς για αισθητικές θεραπείες.

Γιατροί του Κόσμου: Νέα χρηματοδότηση από το Active Citizens Fund

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ανακοινώνουν την έναρξη του έργου «ΘΕΟ.ΡΟ / Θέσπιση Οριζόντιου Οργανωσιακού και Στρατηγικού Πλάνου 2022-2025» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund που είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants , στο πλαίσιο της 7ης Ανοικτής Πρόσκλησης για «Οργανωτικές επιχορηγήσεις για τη στήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών». Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχορήγηση συνολικού ύψους 150.000,00 €, αφορά την υλοποίηση δράσεων με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό των ΓτΚ και όχι δράσεις στο πλαίσιο έργων με συγκεκριμένη θεματική εστίαση.

Η υλοποίηση του έργου ΘΕΟ.ΡΟ δίνει τη δυνατότητα στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας για περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης εργαλείων διακυβέρνησης και ανταπόκρισης στις αυξανόμενες ανάγκες, θωρακίζοντας τις υψηλής ποιότητας παρεμβάσεις στο επίπεδο της κοινότητας, στην καινοτομία και την επένδυση στους ανθρώπους. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, μέσω των δράσεων του έργου ΘΕΟ.ΡΟ, στοχεύουν στην επίτευξη των παρακάτω αποτελεσμάτων:

Την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, βοηθώντας πολίτες και οργανισμούς ώστε να δραστηριοποιηθούν στην πόλη, στο χώρο εργασίας και αλλού.
Την ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών με τη ενεργή διεκδίκηση και προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσω συμμετοχών σε δίκτυα, στοχευμένων δράσεων και συνεργασιών. Την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμησης της έμφυλης βίας, δίνοντας έμφαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Την ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέα προγράμματα για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους.
Την ενδυνάμωση των ικανοτήτων και της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών με ανάπτυξη νέων συνεργασιών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα, όπου οι πόροι συρρικνώνονται.

Φαρμακεία: Αύξηση κατά 28,4% στις πωλήσεις προϊόντων φροντίδας ασθενών

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 08/08/22-29/08/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (09/08/21-28/08/21) ως εξής:
Φάρμακα: -2,4% (-568,6 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα OTC: -0,7% (-47,7 χιλ.τμχ.)
Καλλυντικά: +1,1% (+27,9 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα διατροφής: -1,9% (-4,3 χιλ.τμχ.)
Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +28,4% (+490,9 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 09/08/21 – 28/08/21 είναι:
Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , μειώνεται κατά: -2,8% (-151,3 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα OTC, τα Προϊόντα Φροντίδας Δέρματος, μειώνονται κατά: -11,1% (-80,4 χιλ.τμχ.)
Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά:
+9,4% (+62,9 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -6,5 % (-10,8 χιλ.τμχ.)
Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +102,8% (+513,6 χιλ.τμχ.)
Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Έντονη διαμαρτυρία των γονέων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες

«Καλά προμελετημένη κατάληξη μιας συστηματικά καταστροφικής πορείας, με τραγικές συνέπειες για βρέφη και παιδιά και μόνους κερδισμένους τους ιδιώτες», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του τη διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Ήδη, το σχέδιο «ενίσχυση ιδιωτών» έχει εφαρμοσθεί, εδώ και 12 χρόνια, σ ́ένα μοναδικό Κέντρο: Το 2010 ξεκίνησε η αποψίλωση και αποδόμηση του ΕΚΑΣΚΑΠ, του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ, εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το 2011 ήρθε η ταφόπλακα, το 2013 άνοιγμα με παρέμβαση Εισαγγελέα, 2013-2019 τραγική υποστελέχωση, 2020 νέο κλείσιμο, 2020 άνοιγμα λόγω διαμαρτυρίας μας και 2020-σήμερα συνέχιση της εγκληματικής υπολειτουργίας του».

Όσον αφορά στο θέμα των αναισθησιολόγων, ο Σύλλογος τονίζει ότι «από τον Ιούνιο 2021 προειδοποιούσαμε τον τότε Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, για επικείμενη συνταξιοδότηση 5 έμπειρων, γενικών αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου και ζητούσαμε τις ενέργειές του, γιατί ήταν προφανέστατο ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και στο ΕΚΑΣΚΑΠ αλλά και σε ολόκληρο το Νοσοκομείο» αλλά δεν έγινε τίποτα. «Τον Ιούλιο 2022, ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου προειδοποίησε με έγγραφό του (αρ.πρωτ 15627/12.7.22) ότι ο αριθμός των αναισθησιολόγων ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μειώθηκε στους 8 (το 2010, ΜΟΝΟ για το ΕΚΑΣΚΑΠ , υπήρχαν 6 καρδιοαναισθησιολόγοι) και, ως εκ τούτου, από Σεπτέμβριο θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Και πάλι, καμία αντίδραση από τους ιθύνοντες! Και φτάσαμε τώρα, απλώς να πιστοποιείται ο προαναγγελθείς θάνατος ολόκληρου του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’».

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, Κων. Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Υγείας, Α. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα, να βρουν ΑΜΕΣΑ λύσεις, για να συνεχίσουν, απρόσκοπτα, να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία των παιδιών! Επίσης, να σπεύσουν, επιτέλους, να στηρίξουν το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ που δοκιμάζεται χρόνια, υλοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας για την ΠΛΗΡΗ και ΜΟΝΙΜΗ λειτουργία του και να σταματήσουν να κωφεύουν! Κινδυνεύουν βρέφη και παιδιά!
Καλούμε όσους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, Συλλόγους Ασθενών, Συλλόγους Γονέων δεν το έχουν ήδη πράξει να πάρουν θέση στο σοβαρότατο αυτό θέμα, με ανακοινώσεις
και διαμαρτυρίες, μέχρι τις οριστικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Παγκόσμιος προορισμός υγείας θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα

Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας, με την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων στα περίπτερα του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην 86η ΔΕΘ. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η χώρα του Ιπποκράτη μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός υγείας και οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το δυνατό χαρτί που οφείλει η πολιτεία να αξιοποιήσει. «Πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας τους γιατρούς που εξαναγκάζονται να ξενιτευτούν για να επιβιώσουν», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και κάλεσε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση και ενότητα.

«Διεκδικούμε αξιοπρεπείς επαγγελματικές συνθήκες και αμοιβές για τον ιατρικό κλάδο. Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να στελεχωθεί με προσωπικό. Ζητήσαμε ενίσχυση του ΕΣΥ με ευρύτατες προσλήψεις, και μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού που ασκεί το έργο του, σε ιδιαίτερες αντίξοες συνθήκες. Αναμφισβήτητα, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για τη μισθολογική ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ μετά από πολλά χρόνια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα ωστόσο συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερες αμοιβές για να προσελκύσουμε τους γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ και να παραμείνουν στη χώρα μας».

Αποκλεισμός ανάπηρων από την εργασία στο δημόσιο

Ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ (4765/21), καταργώντας προηγούμενους νόμους αποκλείει τους αναπήρους από οποιαδήποτε θέση στον Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, και διατηρεί μόνον το ποσοστό 5% στο δημόσιο για τους στενούς συγγενείς αναπήρων. Τα παραπάνω τονίζουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, με το νόμο 4440/16 είχε κατοχυρωθεί ότι 10% όλων των θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλύπτονται κατά προτεραιότητα από έχοντες ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% από γονείς, παιδιά ή αδέλφια αναπήρων με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δινόταν αυξημένη μοριοδότηση στις δύο αυτές κατηγορίες ώστε οι ανάπηροι και οι στενοί τους συγγενείς να έχουν αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης στην εργασία.

Ο νόμος δε 2643/98 προέβλεπε ότι και στις επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό 2% των θέσεων πρέπει να καλύπτεται κατά προτεραιότητα από τους ίδιους τους ανάπηρους με ποσοστό τουλάχιστον 50% και το 1% των θέσεων από γονείς, παιδιά ή αδέλφια αναπήρων με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Με τον τρέχοντα νόμο όλα αυτά καταργούνται σε περίοδο που η χώρα πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και μια από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες, οι ανάπηροι, καταδικάζονται σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές και ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να καταργήσουν άμεσα και θα αντικαταστήσουν το άρ. 13 του ν. 4765/21 με την προηγούμενη νομολογία.

Novo Nordisk Hellas: Επενδύσεις σε κλινικές δοκιμές ύψους 6.926.960 ευρώ

Στο πλαίσιο του άξονα «Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας» και της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Novo Nordisk Hellas, είναι η διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε κλινικές δοκιμές (μελέτες) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Novo Nordisk Ηellas, τα συνολικά κεφάλαια που πρόκειται να διαθέσει για την υλοποίηση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (μελετών), φάσης 2 και 3, για τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα της εταιρείας, κατά την χρονική περίοδο 1 Μαίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023, ανέρχονται σε 6.926.960,06 ευρώ, εκ των οποίων τα  5.195.220,06 ευρώ αποτελούν ιδιωτική χρηματοδότηση από την εταιρεία και τα 1.731.740 ευρώ επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κατατάσσοντάς την, 1η μεταξύ των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών σε επενδύσεις κλινικών δοκιμών (μελετών), που συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Novo Nordisk Hellas αναπτύσσει διαρκώς νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για τις θεραπευτικές κατηγορίες, του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας, των διαταραχών ανάπτυξης και άλλων σοβαρών χρόνιων αλλά και σπάνιων παθήσεων, με πληρέστατα προγράμματα κλινικής ανάπτυξης, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους μέσα  από εκτενείς κλινικές δοκιμές.

Η κλινική έρευνα είναι μία σύνθετη διαδικασία που διέπεται από αυστηρό πλαίσιο και περιλαμβάνει τη συνεργασία ανάμεσα στη βιομηχανία, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ παράλληλα οι κλινικές δοκιμές δημιουργούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, λόγω της εμπλοκής πολλών ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία διεξαγωγής τους.

Στην Ελλάδα, για το διάστημα 2016 – 2022 έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Novo Nordisk Hellas, 30 κλινικές δοκιμές, όπου συμμετείχαν 1.297 ασθενείς, ενώ η συνολική επένδυση για την υλοποίηση τους ανέρχεται στα 13.400.000 ευρώ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas κος Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε : «Είμαστε περήφανοι που σε ένα εξαιρετικά αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον όπως αυτό που έχει διαμορφώσει η Ελληνική Πολιτεία για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις καταφέρνουμε να υλοποιούμε σημαντικά προγράμματα κλινικών δοκιμών για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 20 εργαζόμενους, στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες με υψηλό επίπεδο σπουδών, στηρίζοντας και την παραμονή τους στην Ελλάδα. Η επιτυχία μας οφείλεται στα εξαιρετικά καινοτόμα προϊόντα που αναπτύσσουμε με τις δοκιμές μας, στο δεσμευμένο και καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας αλλά κυρίως στην υποστήριξη των εξαιρετικών Ελλήνων ερευνητών (ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας) που καταφέρνουν να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές μας, προσφέροντας στους ασθενείς τους κορυφαίες θεραπευτικές λύσεις πολύ πριν αυτές περάσουν σε γενικευμένη χρήση.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα από την Covid-19

Οι πιθανοί άμεσοι και έμμεσοι μηχανισμοί μυοκαρδιακής βλάβης σε ασθενείς με COVID-19 περιλαμβάνουν βλάβες λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου και της γενικευμένης φλεγμονής, θρομβώσεις μικρών αγγείων και αποσταθεροποίηση/ρήξη αθηρωματικών πλακών με απότοκο το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθεια προκαλούμενη από ακραία στρεσογόνα ερεθίσματα και λιγότερο συχνά φλεγμονή του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα).Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωναν την αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της νόσησης, της νοσηλείας και πρώιμα εντός του πρώτου μήνα από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19, ενώ δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα γίνονται σταδιακά διαθέσιμα από μεγάλης κλίμακας έρευνες. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό ασθενών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή παραγόντων κινδύνου ακόμη και μετά από ήπια λοίμωξη COVID-19  αναφέρονται εμμένοντα συμπτώματα όπως δυσανεξία στην άσκηση, αίσθημα παλμών και θωρακικά άλγη. Μία πρόσφατη προοπτική μελέτη παρατήρησεις από Γερμανούς ερευνητές διερεύνησε το ερώτημα της συσχέτισης των συμπτωμάτων αυτών με καρδιακές βλάβες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine (https://doi.org/10.1038/s41591-022-02000-0). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής), Κίμων Σταματελόπουλος (Καθηγητής), Ευστάθιος Μανιός (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά που συνδέουν τα εμμένοντα συμπτώματα με φλεγμονώδεις μυοκαρδιακές βλάβες μετά από ήπια λοίμωξη COVID-19.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 346 ασθενείς με ήπια λοίμωξη χωρίς νοσηλεία, με μέση ηλικία 43 έτη καθώς και 95 ασθενής ως ομάδα ελέγχου χωρίς λοίμωξη COVID-19. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία καρδιάς περίπου 3 μήνες μετά τη λοίμωξη. Στο χρονικό αυτό σημείο το 72% των ασθενών είχαν συμπτώματα με συχνότερη τη δύσπνοια στην άσκηση και λιγότερο συχνά το αίσθημα παλμών και τα θωρακικό άλγη. Αν και δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς τους δείκτες μυοκαρδιακής βλάβης όπως η τροπονίνη αλλά και τους δείκτες φλεγμονής σε εξετάσεις αίματος, παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές στην μαγνητική τομογραφία καρδιάς σε δείκτες που παραπέμπουν σε μυοκαρφιακή και περικαρδιακή φλεγμονή. Μετά από σχεδόν ένα έτος από τη λοίμωξη COVID-19 53% των ασθενών παρέμειναν συμπτωματικοί. Συνολικά οι δείκτες μυοπερικαρδιακής φλεγμονής στη μαγνητική τομογραφία καρδιάς βελτιώθηκαν. Ωστόσο σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα σημειώθηκαν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ συνεχιζόμενης μυοκαρδιακής φλεγμονής. Προγνωστικοί δείκτες εμμένοντων συμπτωμάτων ήταν το γυναικείο φύλο καθώς και τα υψηλά επίπεδα μυοκαρδιακής φλεγμονής αμέσως μετά τη λοίμωξη COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά δεν επηρεάστηκαν από το αν οι ασθενείς είχαν εμβολιαστεί ή όχι. Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη COVID-19 τα εμμένοντα συμπτώματα όπως η δυσκολία στην άσκηση και το αίσθημα παλμών σχετίζονται σε κάποια βαθμό με μικρές αλλά σημαντικές φλεγμονώδεις βλάβες στο μυοκάρδιο και το περικάρδιο. Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη πρόληψης της νόσου ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, στους οποίους οι ΄μυοκαρδιακές επιπλοκές μετά τη λοίμωξη COVID-19 ενδέχεται να επιφέρει σημαντικότερες συνέπειες στα συμπτώματα, στην ποιότητα ζωής καθώς και στον μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΙΑΣΩ Παίδων: Παιδικά πακέτα προληπτικών εξετάσεων

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, το ΙΑΣΩ Παίδων δημιουργεί ειδικά μελετημένα παιδικά check-up, τα οποία ισχύουν σε προνομιακές τιμές για όλο το χρόνο. Επίσης, το ΙΑΣΩ Παίδων πραγματοποιεί διαγωνισμό στο Facebook και στο Instagram και προσφέρει 20 δωρεάν παιδικά check up. Για να λάβουν μέρος στην κλήρωση οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επισκεφθούν τις σελίδες του Ομίλου ΙΑΣΩ στο Facebook (https://www.facebook.com/omilosiaso/) ή στο Instagram (https://www.instagram.com/omilosiaso/) και κάτω από το post του διαγωνισμού, να κάνουν tag δύο φίλους/φίλες σας, like στο post του διαγωνισμού και follow τη σελίδα του Ομίλου ΙΑΣΩ. Τη Δευτέρα 03/10/22, 20 τυχεροί θα κερδίσουν μετά από κλήρωση 20 check up από το ΙΑΣΩ Παίδων. Θα κληρωθούν 10 νικητές μέσω Facebook και 10 μέσω Instagram. Το πακέτο προληπτικών εξετάσεων που θα κερδίσουν οι νικητές, περιλαμβάνει οφθαλμολογική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex & καρδιολογική εξέταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, ακολουθήστε το link: https://bit.ly/IASOPaidon_Terms2022

Τα check up απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιάριου του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) του παιδιού. Οι εξετάσεις διενεργούνται καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 210 6383503 & 210 6383070-072 (09:00-17:00).

 

 

Σαντορίνη: Στο δρόμο οι κάτοικοι για το νοσοκομείο

Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αγωνιώντας για το παρόν και το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, την Κυριακή το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου. Οι κάτοικοι ζητούν από όλους τους φορείς και συλλόγους του νησιού, τις δημοτικές παρατάξεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο και τους βουλευτές να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα τους για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Θήρας, το οποίο έχει προσφέρει πολλά στην υγεία των κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. Οι επισκέπτες του Νοσοκομείου βλέπουν τους εργαζόμενους απογοητευμένους και εξουθενωμένους ψυχικά και σωματικά να παλεύουν για το καλύτερο που μπορούν, χωρίς την παραμικρή βοήθεια και αναγνώριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους οφείλονται ακόμα εφημερίες, υπερωρίες, και εξαιρέσιμα. Υπάρχει έλλειψη γιατρών και δη κρίσιμων ειδικοτήτων σε μόνιμη βάση (παθολόγος, καρδιολόγος, μικροβιολόγος, αναισθησιολόγος), γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ήδη προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού, βοηθητικού, λοιπού επικουρικού προσωπικού και το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Θήρας και των γύρω νησιών αλλά και τους επισκέπτες, Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που το νοσοκομείο Θήρας καλείται να ανταπεξέλθει απέναντι σε κρίσιμα περιστατικά υποστελεχωμένο και χωρίς καμιά βοήθεια από το υπουργείο Υγείας, την ίδια στιγμή μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανοίγουν παραρτήματα στη Σαντορίνη.