Therapis General Hospital: Εξαγγελίες για ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη

Με μεγάλη συμμετοχή ιατρών, ικανοποίηση για την έως σήμερα υψηλή απόδοση και εξαγγελίες για ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη του Therapis General Hospital τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προσδιορίστηκε η επιτυχής εξέλιξη του νοσοκομείου, ανακοινώθηκαν άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια και απευθύνθηκε ανοικτή πρόσκληση στο ιατρικό και επιστημονικό δυναμικό να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη του Therapis General Hospital.

Η συνάντηση οργανώθηκε για να αποδοθεί τιμή στην εργασία όλων όσων συνέβαλαν καθοριστικά στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, που ανέδειξαν το Therapis General Hospital ως μια μονάδα με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας, αλλά και για να επικοινωνηθεί η σημαντικά υψηλή θέση αποδοχής και αναγνώρισης που πολύ γρήγορα βρέθηκε το νοσοκομείο.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ευχαρίστησε όλους και επισήμανε με ικανοποίηση τη σημαντική συλλογική προσπάθεια. Με αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα οι εκπρόσωποι του Therapis General Hospital δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να «διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο κύκλος ιατρών συνεργατών, και να ανέβει υψηλότερα η αναγνωρισιμότητα του νοσοκομείου».
Ο πρόεδρος του Therapis General Hospital Παναγιώτης Τεκερλέκης εκκίνησε την συνάντηση με ευχαριστίες στους παριστάμενους ιατρούς, συνεργάτες και το προσωπικό του νοσοκομείου. Τόνισε την συμβολή τους στην εκκίνηση και λειτουργία του νοσοκομείου και ανέδειξε το κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί. Κλείνοντας τόνισε: «Είναι η στιγμή να συσπειρωθούμε ακόμη περισσότερο ως ομάδα και να ωθήσουμε το νοσοκομείο μας ακόμη υψηλότερα».

 

Διαμόρφωση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση των χώρων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα». Με αυτή τη χορηγία, ο Όμιλος συμβάλλει ουσιαστικά στη λειτουργία του σημαντικού αυτού έργου υποδομής που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες υγείας σε ασθενείς με καρδιολογικά – κι όχι μόνο – προβλήματα. Με τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, θα διασφαλιστεί η άμεση και εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, εξαλείφοντας πλήρως την προηγούμενη ανάγκη μετακίνησης σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων.

Η χορηγική αυτή υποστήριξη έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο δράσεων που λαμβάνει ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ με στόχο τόσο την ενίσχυση του Νοσοκομείου όσο και την ουσιαστική στήριξη όλων των δομών της δημόσιας υγείας. Ο Ιωάννης Ντόκος, Διοικητής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, ανέφερε σχετικά «Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ για την ευγενική συνεισφορά της στη διαμόρφωση των χώρων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου του Βόλου».

Ο Μιχάλης Βλάχος, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, ανέφερε σχετικά «Για όλους εμάς τους ανθρώπους του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, κάθε δράση που αφορά στην Υγεία και Ασφάλεια του ανθρώπου είναι κίνηση πολιτισμού. Νιώθουμε υπερήφανοι όταν μπορούμε να συμβάλουμε σε έργα ουσίας που θωρακίζουν την υγεία των συμπολιτών μας. Έτσι, αναλάβαμε την χορηγία για τη διαμόρφωση των χώρων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ώστε κάθε κάτοικος της περιοχής να έχει πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας στο ‘σπίτι’ του».

Chiesi Hellas: Περιβαλλοντική δράση στα Τρίκαλα

Η Chiesi Hellas, συνεπής στη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί το επιχειρείν ως δύναμη για το συλλογικό καλό, υλοποίησε και φέτος περιβαλλοντική δράση στο πλαίσιο του εταιρικού προγράμματος “We Act-Day” (We Actively Care For Tomorrow). Για τη φετινή δράση της Chiesi Hellas, η οποία με το κεντρικό μήνυμα “WeAct to 0 Impact” ήταν αφιερωμένη στην αξία της δενδροφύτευσης, επελέγησαν τα Τρίκαλα καθώς είναι μια από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την 1η Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε φύτευση 100 μεγάλων δέντρων (φράξοι, βελανιδιές, τίλιο, σοφορά, συκαμινιές, ιπποκαστανιές, βελανιδιές αριές, κουτσουπιές, κουκουναριές, κυπαρίσσια κ.α.) σε έκταση 4 στρεμμάτων στον οικισμό των Καρυών (παραποτάμια υπό ανάπλαση περιοχή δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Το προσωπικό του τμήματος Αστικού Πρασίνου & Περιβάλλοντος του Δήμου είχε προετοιμάσει το έδαφος και το σύστημα υπόγειας άρδευσης και οι 77 εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν τη φύτευση, παρουσία των αντιδημάρχων κ.κ. Δημήτρη Παζαΐτη και Γιώργο Καταβούτα και του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χάρη Καλλιάρα. Με τη δράση αυτή αναβαθμίστηκαν οι όχθες του Ληθαίου ποταμού και υποστηρίχθηκε το έργο του Δήμου για ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas περιηγήθηκαν στο «μονοπάτι του Ασκληπιού», του πρώτου γιατρού της αρχαιότητας. Πρόκειται για δάσος με αιωνόβιους πλάτανους, προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας φαρμακευτικά άγρια βότανα, ορμητικά νερά του Κεφαλοπόταμου και ιστορικές δριστέλες. Ο κ. Άγγελος Πατσιατζής, μέλος της «Κοιν.Σ.Επ.–Κεφαλοπόταμος», που ιδρύθηκε με στόχο την ανάδειξη του μονοπατιού και του φυσικού πλούτου της περιοχής, ξενάγησε τους εργαζόμενους στο μονοπάτι και μοιράστηκε μαζί τους ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η δράση αυτή ήταν μια ευκαιρία επανασύνδεσης των εργαζομένων μετά την διετή κοινωνική αποστασιοποίηση, που επέβαλε η πανδημία. Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε ότι «η φύτευση των 100 δέντρων, δίνει την ώθηση για τη συνέχιση περιβαλλοντικών δράσεων στον Δήμο Τρικκαίων, που εντάχθηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. μέχρι το 2030».

ΕΥ: Δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος υγείας

Την ανάγκη επιταχυνόμενης υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών, αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας ώστε να δημιουργηθεί ένα «Έξυπνο Οικοσύστημα Υγείας», τονίζει η πρόσφατη έκθεση της ΕΥ, The Intelligent Health Ecosystem. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρόνιων παθήσεων και της παχυσαρκίας, πιέζουν τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, και προκαλούν την ανάγκη για συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει ισχυρή πίεση για μείωση κόστους, και την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι ως το 2030, θα υπάρξει ένα έλλειμμα εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη, της τάξης των 18 εκατομμυρίων ατόμων.

Έχει ήδη γίνει ορατή η ανάγκη για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα είναι περισσότερο απομακρυσμένες ή εικονικές, Αλλά και η φροντίδα αυτή καθαυτή – που ακόμα θεωρείται «φροντίδα ασθένειας» (sick care) περισσότερο από φροντίδα υγείας (health care), ζητείται να εστιάσει περισσότερο στην εκπαίδευση, την πρόληψη, αλλά και στην εξατομίκευση της θεραπείας. Επακόλουθα, ο ρόλος του ιατρού από αυτόν της παραδοσιακής «αυθεντίας», θα γίνεται αυτός του «καθοδηγητή», ενώ εκτιμάται ότι μερίδα, τουλάχιστον, των ιατρών του μέλλοντος, θα εξελιχθούν σε ιατρούς-μηχανικούς, που θα έχουν εκπαιδευτεί στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός Έξυπνου Οικοσυστήματος Υγείας, με την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των κυρίων παραγόντων των σχετικών κλάδων. Το οικοσύστημα θα υποστηρίζεται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με ένα τεράστιο εύρος δεδομένων από έξυπνες συσκευές και αισθητήρες, που θα βρίσκονται γύρω, πάνω και ακόμα και μέσα στους καταναλωτές, δημιουργώντας ένα δίκτυο αντίστοιχο του Internet of Things, αλλά επικεντρωμένο στη βελτίωση της φροντίδας υγείας (Internet of Medical Things – IoMT).

Στο κοντινό μέλλον, κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν ακόμη πιο προηγμένες τεχνολογίες, όπως το quantum computing, αλλά και ψηφιακές εξελίξεις, όπως το metaverse και το Web 3.0. Συνδυαστικά, οι τεχνολογίες αυτές, καθώς θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, θα οδηγήσουν στη δημιουργία του δικτύου Internet of Medical Things (IoMT), του οποίου η χρήση αναμένεται να επεκταθεί ευρέως.

Στα κέντρα παροχής φροντίδας, τα σπίτια και το περιβάλλον εργασίας μας θα τοποθετηθεί ένα πλήθος συνδεδεμένων συσκευών, εικονικών βοηθών, αισθητήρων κίνησης, εργαλείων απομακρυσμένης παρακολούθησης, συνδεδεμένων με έξυπνες υποδομές. Παράλληλα, η επιφάνεια και το εσωτερικό του σώματός μας θα χαρτογραφείται από βιοηλεκτρονικά εμφυτεύματα, έξυπνα ρούχα, αισθητήρες-χάπια που θα μπορούμε να καταπίνουμε, και, τελικά, νανορομπότ και έξυπνη σκόνη. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί εκθετικά η ποσότητα και η ποιότητα των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης που θα είναι διαθέσιμα στο IoMT.

«Έξυπνα» νοσοκομεία, κέντρα ιατρικής ακριβείας, ερευνητές και κατασκευαστές προϊόντων και υπηρεσιών, πρωτοβάθμια φροντίδα, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης και χρηματοδότησης, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες στα «έξυπνα» σπίτια και κτήρια, θα είναι διασυνδεδεμένοι για να συλλέγουν, να αναλύουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσα στο «έξυπνο οικοσύστημα υγείας».

Λος Άντζελες: Πρώτος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων

Τον πρώτο θάνατος που αποδίδεται στην ευλογιά των πιθήκων ανακοίνωσε πρόσφατα η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση αφορά ασθενή που ήταν ανοσοκατεσταλμένος και νοσηλευόταν. Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί ακόμα ένας θάνατος από ευλογιά των πιθήκων, τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα στο Τέξας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών του Τέξας επρόκειτο πάλι για ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, ο οποίος είχε προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν ενημερώσει ότι η ευλογιά των πιθήκων σπανίως αποδεικνύεται θανατηφόρα, ωστόσο άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης η ακόμα και θανάτου. Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη, ο πρώτος θάνατος ασθενούς εξ’αιτίας επιπλοκών της ευλογιάς των πιθήκων, είχε ανακοινωθεί στις 29 Ιουλίου στην Ισπανία. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη και μόλις τον δεύτερο εκτός Αφρικής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 22 Ιουλίου είχαν αναφερθεί μόλις πέντε θάνατοι παγκοσμίως, όλοι στην αφρικανική ήπειρο. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής σε όλους, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των 21.985 κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, σύμφωνα με το CDC.

Ανοσιακή απάντηση έναντι του SARS-CoV-2

Τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Dan H. Barouch στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine με θέμα την ανοσία έναντι του SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η ανοσολογική απάντηση διακρίνεται στην εγγενή και προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση. Η εγγενής ανοσολογική απόκριση είναι η πρώτη και άμεση γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των ιών.

Οι υποδοχείς αναγνώρισης προτύπων, όπως οι υποδοχείς toll, αναγνωρίζουν μοριακά μοτίβα που σχετίζονται με τον παθογόνο οργανισμό. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων οδηγεί στην ενεργοποίηση ενδοκυττάριων σηματοδοτικών μονοπατιών. Η εγγενής αντι-ιική ανοσία περιλαμβάνει τελικά την έκκριση ιντερφερονών τύπου 1, αντι-ιικών κυτοκινών και ορισμένες κυτταρικές αποκρίσεις συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων, μονοκυττάρων και μακροφάγων, δενδριτικών κυττάρων και κυττάρων φυσικών φονέων (ΝΚ). Η προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση αποτελεί τη δεύτερη γραμμή άμυνας έναντι των ιών και περιλαμβάνει την ειδική αναγνώριση των ιικών αντιγονικών επιτόπων. Η προσαρμοστική ανοσία περιλαμβάνει τη χυμική και την κυτταρική ανοσία.

Η χυμική ανοσία στο σοβαρό οξύ πνευμονικό σύνδρομο από SARS-CoV-2, περιλαμβάνει αντισώματα που δεσμεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα S του SARS-CoV-2 και είτε εξουδετερώνουν άμεσα τον ιό είτε τον εξαλείφουν μέσω άλλων τελεστικών μηχανισμών. Η κυτταρική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 περιλαμβάνει ειδικά για τον τον ιό Β και Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία παρέχουν μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη και εκπτύσσονται γρήγορα κατά την επανέκθεση στο αντιγόνο. Τα Β λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα έναντι των αντιγονικών επιτόπων του ιού, τα CD8+ T κύτταρα εξουδετερώνουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, και τα CD4+ κύτταρα υποστηρίζουν την ανοσολογική απόκριση και μνήμη.

Για τις οξείες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της COVID-19, τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ενώ ο συνδυασμός της χυμικής και της κυτταρικής ανοσίας ελέγχει τον πολλαπλασιασμό του ιού μετά τη νόσηση και αποτρέπει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο. Η κυτταρική ανοσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου ειδικότερα όσον αφορά σε μεταλλάξεις που είναι άκρως μεταδοτικές και διαφεύγουν των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από προηγούμενη νόσηση με διαφορετικό στέλεχος του ιού ή/και προηγούμενο εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών γιατρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καθώς και το Σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί με βασικό αίτημα την κατάργηση του clawback. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για το ληστρικό μέτρο, το οποίο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία, αφού τους στερεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Ο ΠΙΣ, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και συνεργάζεται μαζί τους ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΠΙΣ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για το clawback, όσο και για τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν επιβληθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις που αποκλείουν τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία από τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων».

Αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή

Οι Αμερικανοί μπορεί σύντομα να έχουν στα χέρια τους ένα αντισυλληπτικό χάπι, χωρίς να χρειάζονται ιατρική συνταγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fierce Pharma.

Μια κοινή συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου για να εξετάσει την αίτηση του Perrigo για to Opill, ένα από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι , για  καθημερινή χρήση που δεν χρειάζεται  ιατρική συνταγή. Εάν εγκριθεί, το φάρμακο θα είναι το πρώτο  αντισυλληπτικό σκεύασμα που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ. Η συμβουλευτική επιτροπή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η συμβουλευτική επιτροπή μαιευτικών, αναπαραγωγικών και ουρολογικών φαρμάκων θα εξετάσουν την αίτηση της Perrigo για αλλαγή από Rx σε OTC του αντισυλληπτικού χαπιού προγεστίνης, που δεν περιέχει οιστρογόνα. Η αίτηση υποβλήθηκε τον Ιούλιο, λίγο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση ορόσημο «Roe vs. Wade», η οποία είχε αναγνωρίσει ως συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

 

ΠΟΥ: Συμπτώματα long covid στο 1/5 των ασθενών στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμά ότι το 1/5 όσων νόσησαν με κορονοϊό το 2020 και το 2021 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα long Covid, και ζητά από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα Υγείας  καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

Το 1/5 των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό στην Ευρώπη αφορά περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους δεδομένου ότι τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας οι ευρωπαίοι που μολύνθηκαν από κορονοϊό αριθμούν 102,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από 53 χώρες.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου είναι εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης αλλά και κατάθλιψη. Μπορεί να εκδηλωθούν ταυτόχρονα ένα η περισσότερα κυρίως κατά τους 2 έως 3 πρώτους μήνες μετά τη μόλυνση,

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε  δήλωσε ότι τα εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από συμπτώματα επί πολλούς μήνες μετά την αρχική νόσηση,  δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά. «Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο προχωρημένη ανάλυση, για μεγαλύτερη επένδυση και αυξημένη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς όλους όσους πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βασίζονται στα στοιχεία του αμερικανικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης για την Υγεία (IHME), το σύνδρομο long covid πλήττει σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, περίπου 145 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά στον κόσμο υπέφεραν από Long Covid τη διετία 2020-2021.

 

Κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, αναφέρεται ότι στα εξετασθέντα δείγματα ταυτοποιήθηκε ένα κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.2 (BA.2.75.2) δηλαδή της μετάλλαξης «Κένταυρος» και στη ώρα μας. Πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που σύμφωνα με το ECDC αφορά το 0.3% των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων και στην Ινδία, τη Χιλή, την Αγγλία τη Σιγκαπούρη.

Γενικότερα την εβδομάδα από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας ήταν 33.590 9 (3.220 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (-19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (-16% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (66.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι θάνατοι ασθενών COVID-19 που καταγράφηκαν ήταν 129 (12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -30% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 40 (31%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.894 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.