-->

Ερρίκος Ντυνάν: Μοριοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2022-23

Ακόμη μια χρονιά, η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κατάρτισε και υλοποιεί -με δωρεάν συμμετοχή- ένα ολοκληρωμένο, υψηλού επιπέδου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα εκπαιδευτικά προγράμματα στο πεδίο της υγείας που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στη χώρα μας, προσφέροντας πολύτιμα εφόδια σε ιατρούς, αλλά και σε κάθε απασχολούμενο στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα για το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου 2022 και ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου 2023. Καλύπτει 35 θεματικές ενότητες και μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ) συνολικά με 70 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits). Σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME – UEMS, και την αντίστοιχη έγκριση του Π.Ι.Σ., δίδονται σε κάθε συμμετέχοντα δύο (2) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης για την παρακολούθηση καθενός από τα 35 σεμινάρια. Η παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι δωρεάν, με μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση -ηλεκτρονικά- της φόρμας εγγραφής στο πρόγραμμα.

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να διεξάγονται κάθε Τετάρτη στο Αμφιθέατρο του νοσηλευτικού κέντρου, διευκολύνοντας και τον ετήσιο προγραμματισμό των ενδιαφερομένων για τη συστηματική παρακολούθησή τους. Το πρόγραμμα του 2022-2023 θα μεταδίδεται και livestreaming, με τη δυνατότητα ερωτήσεων σε chat, καθώς και τη δυνατότητα για επικοινωνία και αξιολόγηση του προγράμματος ηλεκτρονικά. Έτσι είναι δυνατή η παρακολούθηση -και η μοριοδότηση- χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η φυσική παρουσία στο νοσηλευτικό κέντρο.

«Στόχος μας πάντα είναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική με τη συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών, τόσο του Ερρίκος Ντυνάν όσο και της ευρύτερης ιατρικής κοινότητας. Καθώς το πρόγραμμα διαμορφώνεται κάθε χρόνο με βάση κάποια κεντρική θεματολογία, φέτος τιτλοφορείται “Από την πράξη στη θεωρία”, με παρουσίαση σημαντικών περιστατικών της κλινικής πράξης, ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και παρουσιάσεις ανακοινώσεων από διεθνή, αλλά και εγχώρια συνέδρια», τονίζεται από την επιστημονική ομάδα που συντονίζει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλης κλίμακας μελέτες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία, που δημοσιεύθηκαν στο «The BMJ». Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προπαρασκευασμένες σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και φαγητά ευχαρίστησης, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτά και πολλά άλλα. Η μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών για έως και 28 χρόνια και βρήκε μια σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφών και του καρκίνου του παχέος εντέρου, στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

Τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι, τα χοτ ντογκ, και το corned beef, έχουν από καιρό συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες στο υψηλότερο πεμπτημόριο κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Fang Fang Zhang, επιδημιολόγος καρκίνου και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας της διατροφής και της επιστήμης δεδομένων στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον δείκτη μάζας σώματος ή την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου. «Οι λόγοι για αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ακόμα άγνωστοι, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τους διαφορετικούς ρόλους που παίζουν η παχυσαρκία, οι ορμόνες του φύλου και οι μεταβολικές ορμόνες στους άνδρες έναντι των γυναικών», είπε ο Zhang.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων γαλακτοκομικών τροφίμων – όπως το γιαούρτι – συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες», είπε ο Zhang. «Ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά, όπως τα τρόφιμα ολικής αλέσεως που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα και το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα». «Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι, οι γυναίκες επιλέγουν ‘πιο υγιεινά’ υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», είπε ο Δρ Robin Mendelsohn, γαστρεντερολόγος στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 22.000 άτομα για 12 χρόνια στην Ιταλία και συνέκρινε τον ρόλο των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, έναντι των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και πρώιμου θανάτου. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είδη τροφίμων αύξησαν ανεξάρτητα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, η σύγκριση των δύο διατροφών έδειξε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν υψίστης σημασίας για τον καθορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

 

ΕΚΠΑ για τις νέες αναμνηστικές δόσεις εμβολίων ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ SARS-CoV-2

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Συρίγου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν συχνά ερωτήματα και απαντήσεις για τις επικαιροποιημένες αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σύμφωνα με τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχων Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και τους επιδημιολόγους Keri Althoff και Andrew Pekosz από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ποιοι είναι κατάλληλοι για τα νέα δισθενή εμβόλια;
Τα CDC ενέκριναν τη χορήγηση των νέων δισθενών εμβολίων Pfizer/BioNTech για τους Αμερικανούς 12 ετών και άνω και Moderna για τα άτομα άνω των 18 ετών, εφόσον έχουν λάβει μια πλήρη σειρά εμβολίων ή ενισχυτικών εμβολίων τουλάχιστον 2 μήνες πριν. Τα νέα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί ώστε να προστατεύουν έναντι των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Τα νέα δισθενή εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί προς το παρόν για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, ισχύει η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 5 ετών με τη βασική σειρά των εμβολίων και με μία αναμνηστική δόση.

Σε τι διαφέρουν τα νέα δισθενή εμβόλια από τα προηγούμενα;
Τα νέα εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία mRNA με τα προηγούμενα εμβόλια Moderna και Pfizer/BioNTech και οι ενισχυτικές δόσεις έχουν αναβαθμιστεί για να στοχεύουν τα νεότερα στελέχη Όμικρον. Είναι επίσης πιθανό – αλλά δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί – ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από νεότερα αλλά λιγότερο κοινά στελέχη όπως τα BA.4.6 και BA.2.75.

Πρέπει να εμβολιαστώ εάν έχω κάνει προηγουμένως αναμνηστική δόση ή αν έχω νοσήσει;
Η απάντηση είναι ναι. Ακόμα κι αν έχετε νοσήσει με COVID19 τον περασμένο χρόνο ή/και έχετε λάβει την πλήρη σειρά πρωτογενών και αναμνηστικών εμβολίων, θα πρέπει να λάβετε το νέο δισθενές εμβόλιο Όμικρον. Αυτό θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και θα συμβάλει στον περιορισμό της εμφάνισης νέων παραλλαγών. Τα ενισχυτικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση. Μια περίοδος αναμονής από 2 έως 3 μήνες είναι η ελάχιστη, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η παράτασή της σε 4 έως 6 μήνες μπορεί να είναι κατάλληλος χρόνος.

Εάν είμαι ανεμβολίαστος μπορώ να κάνω μόνο το αναμνηστικό εμβόλιο;
Τα ενισχυτικά εμβόλια περιέχουν χαμηλότερη δόση mRΝΑ συγκριτικά με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην πρωτογενή σειρά εμβολίων. Οι νέες ενισχυτικές δόσεις, που στοχεύουν το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές Όμικρον, είναι πλέον οι μοναδικές διαθέσιμες αναμνηστικές δόσεις για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Μπορώ να εμβολιαστώ παράλληλα με το αντιγριπικό εμβόλιο και την αναμνηστική δόση COVID19;
Η απάντηση είναι ναι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης φέτος, επειδή ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε παράλληλη έξαρση της γρίπης και της COVID-19 αυτό το φθινόπωρο – ένα φαινόμενο που κάποιοι ονομάζουν «διδημία». Η λήψη εμβολίου κατά της γρίπης και αναμνηστικού εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 – ταυτόχρονα, αν είναι δυνατόν – είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: προσφορά πακέτου healthUp prostate

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη και θέλοντας να επισημάνει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ, προσφέρει το πακέτο healthUp PROSTATE στην προνομιακή τιμή των 44€.
Το πακέτο περιλαμβάνει:
• PSA
• Free PSA
• Υπερηχογράφημα προστάτη
• Ουρολογική εξέταση

Σχετικά με τον Καρκίνο του Προστάτη:
• Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άντρες
• 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του δηλαδή, το 17% του γενικού πληθυσμού έχει πιθανότητες να νοσήσει
• Τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, παραμένουν όμως υψηλά στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη
• Εάν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο είναι δυνητικά ιάσιμη
Η προσφορά ισχύει για ραντεβού που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 15/10/2022.
Ραντεβού στο Τμήμα Check-Up του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική στα τηλέφωνα 210-6383090-1. Δευτέρα-Παρασκευή, 07:00-15:00.

 

Σήμερα η συνεδρίαση των επιστημονικών εταιρειών για το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων

Σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, της ESRA HELLAS, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.. Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το εξαιρετικά σοβαρό και επείγον θέμα των προβλημάτων επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν τα Αναισθησιολογικά Τμήματα-Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής και κατ’ επέκταση οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας. Στόχος της συνάντησης των πέντε καθ’ύλην αρμόδιων Επιστημονικών εταιρειών είναι να προκύψει κοινή απόφαση και θέσεις για ουσιαστική παρέμβαση και εύρεση λύσεων. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στον Βόλο το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, με διεθνείς συμμετοχές. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. συνεχίζοντας το ταξίδι της γνώσης, της επιμόρφωσης και της ευαισθητοποίησης, μαζί με την ESRA HELLAS και την Α’ Αναισθησιολογική Κλινική & Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέγει φέτος τον Βόλο, για την διεξαγωγή του συνεδρίου που αποτελεί εδώ και 22 χρόνια το ετήσιο ραντεβού των Ελλήνων επιστημόνων του πεδίου και την κορύφωση των επιστημονικών δραστηριοτήτων της. Έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς φήμης θα εισηγηθούν θέματα βασισμένα στα πλέον πρόσφατα δεδομένα τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής στο πεδίο της Περιοχικής Αναισθησίας, της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εμπλουτίστηκε με κλινικά φροντιστήρια, σενάρια προσομοίωσης (π.χ. για ασθενείς με long covid), που θα αυξήσουν την ικανότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των συνέδρων. Όπως κάθε χρόνο, το συνέδριο τιμούν διεθνούς κύρους επιστήμονες όπως ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος καθώς και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Ανασθησίας (ESRA) κ.κ. Thomas Volk, Alain Delbos και Philippe Gautier, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Paolo Procacci Καθηγητής Giustino Varrassi κ.ά.
Site συνεδρίου: www. regionalpainpalliativecongress.gr
Site ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.: www.grpalliative.gr

 

Ατοπική δερματίτιδα: Να απλουστευτεί η διαδικασία χορήγησης των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων

Την ανάγκη η Πολιτεία να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της πολύ δύσκολης μέχρι σήμερα, διαδικασίας χορήγησης των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας, ώστε να γίνει εύκολη και φιλική προς τους θεράποντες Δερματολόγους αλλά και προς τους ταλαιπωρημένους από το νόσημα ασθενείς, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Δρ. Ιωάννης Μπάρκης, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Μπάρκης «Σαν δερματολογική κοινότητα, σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί με τη βοήθεια των σύγχρονων φαρμάκων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, με εξαιρετικά αποτελέσματα, τα βασανιστικά κλινικά συμπτώματα του δυσίατου αυτού αυτοανόσου νοσήματος, και έτσι να επαναφέρουμε στην κανονικότητα την πολύ διαταραγμένη ποιότητα ζωής των πασχόντων από ατοπική δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Προσβάλλει το 10-20% των παιδιών και το 2-4% των ενηλίκων. Η σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε τροφικά αλλεργιογόνα.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στην Ελλάδα ξεκινά ήδη η κυκλοφορία βιολογικών παραγόντων και μικρών μορίων σε χάπια ή ενέσιμη μορφή για τα περιστατικά μέτριας & σοβαρής μορφής ατοπικής δερματίτιδας. Τα συμπεράσματα από τη χρήση τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Με τη βοήθεια των φαρμάκων αυτών αντιμετωπίζονται σχεδόν άμεσα τα βασανιστικά συμπτώματά της νόσου, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη για νέα φάρμακα τα οποία αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον αξιόπιστες θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να κάνει έγκαιρα και έγκυρα τη διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία είναι ο δερματολόγος.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη χρόνια, κνησμώδη, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο Έτσι, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του δερματολογικού ελέγχου και την αναζήτηση κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας, η οποία θα τρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα social media, καθώς και με outdoor διαφήμιση σε στάσεις λεωφορείων πανελλαδικά.

Φαρμακεία: 700.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό

Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5:00μ.μ. του απογεύματος της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου. Οι φαρμακοποιοί ανταποκρίθηκαν  στην άμεση ανάγκη των πολιτών για την εγγραφή στο νέο αυτό θεσμό.

Τα φαρμακεία διαχειρίζονται μία σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές που υπηρετούν τη μετάβαση στη ψηφιακή διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας και ειδικότερα:

-την πλατφόρμα καταχώρησης του ραντεβού εμβολιασμού για την COVID-19,

-την καταχώρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19 του αποτελέσματος της διενεργούμενης στο φαρμακείο εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορονοϊό,

-την καταχώρηση στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού του διενεργούμενου στο φαρμακείο αντιγριπικού εμβολιασμού

 

 

Πρόσφατα συμπεράσματα για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό

Η SCOHRE διοργανώνει το 5ο  Επιστημονικό Συνέδριο (5th Scientific Summit), την επόμενη εβδομάδα (21 & 22 Σεπτεμβρίου) στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, όπου εβδομήντα (70) ομιλητές από 25 χώρες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Υιοθετώντας μία σφαιρική προσέγγιση 360ο  στη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, το διήμερο Συνέδριο θα καλύψει τα περισσότερα ζητήματα: Ερευνητικές εργασίες για ζητήματα που αφορούν στη βασική επιστήμη, την επιδημιολογία, την τοξικολογία, την κλινική αποτελεσματικότητα, τη μακροχρόνια ασφάλεια, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική υγείας. Ο διάλογος για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό (THR) θα αναπτυχθεί σε 7 συζητήσεις – στρογγυλά τραπέζια και 3 κεντρικές ομιλίες.

Η Marewa Glover στην κεντρική της ομιλία «Τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στον έλεγχο του καπνίσματος – η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας» (“Current challenges that governments face in smoking control – the New Zealand case”) θα παρουσιάσει τις αλλαγές της νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες οφείλονται στον καπνό και όχι στη νικοτίνη και ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης που δεν παράγουν καπνό είναι ασφαλέστερη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σήμερα στον έλεγχο του καπνίσματος θα συζητηθούν επίσης εκτενώς σε ένα panel στο οποίο θα συμμετέχουν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και τα ιδρυτικά μέλη της SCOHRE David T. Sweanor (Καναδάς) Karl E. Lund (Νορβηγία) και Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία).

 

Στην μόνιμη επιτροπή του WHO/Europe η Μίνα Γκάγκα

Κατά την τελευταία ημέρα διεξαγωγής του 72ου  Ευρωπαΐκού Συνεδρίου του Π.Ο.Υ. που διεξήχθη στο Ισραήλ, έγιναν εκλογές για τις Επιτροπές που εισηγούνται για τα θέματα υγείας στο Ευρωπαϊκό γραφείο του Οργανισμού και η αναπλήρωτρια Υπουργός Υγείας της χώρας μας Μίνα Γκάγκα εξελέγη στη μόνιμη επιτροπή (Standing Committee) του WHO European Region. Την Ελλάδα στο Συνέδριο εκπροσώπησαν εκτός από την M. Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός τοποθετήθηκε στην αρχική συζήτηση λέγοντας ότι η Ελλάδα φυσικά επικυρώνει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως παρουσιάστηκαν από την Προεδρία της Τσεχίας και συζήτησε αφενός την σημασία της συνεργασίας όλων για ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία και αφετέρου την ανάγκη στήριξης τόσο των πολιτών και των ασθενών κάθε χώρας όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας που πιέστηκαν πάρα πολύ στα χρόνια της πανδημίας.  Η Υφυπουργός Υγείας συμμετείχε στη συνεδρίαση με θέμα την υιοθέτηση του BCI, ενός εργαλείου εκτίμησης των συμπεριφορών των πολιτών σε διάφορες καταστάσεις, που δημιουργούνται από σύγχρονες απειλές για τη δημόσια υγεία και κατά την παρέμβασή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η έγκριση του ψηφίσματος και του πλαισίου του BCI, θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ταξιδιού συνεργασίας με τα κράτη μέλη και τον ΠΟΥ Ευρώπης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες υγείας και ευημερίας των πληθυσμών μας».

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων ΠΦΥ

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων έξω από το Υπουργείο Υγείας από τις 11:00 έως τις 13:00. Στη σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνων των Φορέων, τονίζεται για ακόμα μια φορά  ότι οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ έχουν γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι στα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία και ότι καλύπτουν το 40% των εξετάσεων που δεν πληρώνει το κράτος εξαιτίας των ανεπαρκών προϋπολογισμών που καταρτίζει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει το συντονιστικό όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κατάργηση του clawback και την επιβίωση των ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.