PIF: Οι εταιρείες δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία

“Τελεσίγραφο” στην κυβέρνηση για το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης απευθύνει το Pharma Innovation Forum, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε και στην οποία αναφέρει: “Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αντίθετα, σήμερα, και ενώ η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%. Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές.

Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) ζητά ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους”, καταλήγει η ανακοίνωση της PIF.

 

Δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) γιορτάζει την προστασία και φροντίδα του πιο σημαντικού μας οργάνου, της καρδιάς μας, με κοινωνικές δράσεις εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και καρδιολογικού ελέγχου, που θα διεξάγει δωρεάν στους Δήμους Αιγάλεω, Γαλατσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης, υπό την αιγίδα τους. Το ΕΛΙΚΑΡ εμπνέεται από το Παγκόσμιο Μήνυμα του World Heart Federation για την Ημέρα της Καρδιάς 29 Σεπτεμβρίου 2022 – Use heart for every heart – και μεταδίδει με τη σειρά του το μήνυμα για μία ημέρα ουσιαστικής συνειδητοποίησης της σημασίας της πρόληψης των νοσημάτων της καρδιάς, με στόχο την υγεία για όλους!

Σε αυτά τα πλαίσια, οι δράσεις του Ιδρύματος: «ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» θα ξεκινήσουν 29 & 30 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα: α)«ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»: Δημοτικά Ιατρεία ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ: 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2022, Πολυϊατρεία ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ: 10 & 11 Οκτωβρίου 2022

Ιατροί συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ θα μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την ολική χοληστερόλη των δημοτών και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HEART SCORE θα προσδιορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τα επόμενα 10 χρόνια, παρέχοντας και τις ανάλογες συμβουλές και οδηγίες. β)«ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ»: ΚΑΠΗ Δήμου ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5 & 6 Οκτωβρίου 2022 Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από Ιατρούς συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ και περιλαμβάνει έλεγχο αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς.

Το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Η ανθρώπινη καρδιά είναι ο ισχυρότερος μυς στο σώμα. Με κάθε καρδιακό παλμό, η καρδιά αντλεί αίμα, μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα του σώματος.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, έλλειψη σωματικής άσκησης, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.

Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς συμπεριλαμβάνονται τρεις πυλώνες: Η Ανθρωπότητα, Η Φύση και Ο Άνθρωπος. Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών για την καρδιαγγειακή νόσο ποικίλλει ευρέως σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχουν ως στόχο να κάνουν τη διαφορά στις ζωές όλης της ανθρωπότητας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Είτε πρόκειται για πιο άμεσες ενέργειες όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο αντί για ταξίδια με αυτοκίνητο, είτε για μακροπρόθεσμες προσπάθειες, όπως η υποστήριξη της νομοθεσίας για τον καθαρό αέρα, ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει σε έναν πιο υγιή πλανήτη με τον δικό του τρόπο. Το ψυχολογικό στρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση, η ξεκούραση και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων στρες. Αντιστεκόμενοι στις επιβλαβείς και κακές συνήθειες που προκαλούνται από το στρες, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσδοκά τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας, σε όλη τη χώρα, ώστε να ενημερωθούν, να εμπνευστούν και να βοηθήσουν στην επίτευξη καρδιαγγειακής υγείας για κάθε καρδιά.
Με ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια, αφίσες και δελτία Τύπου, καθώς και με στοχευμένη ενημέρωση για θέματα που άπτονται της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δίνει το μήνυμα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά της νόσου, για μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα κύματα της Covid-19

Την πιθανότητα να υπάρξουν νέα κύματα της πανδημίας COVID-19, κυρίως λόγω των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, δεν αποκλείουν ορισμένοι επιστήμονες.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, έχουν εντοπιστεί νέα στελέχη ικανά στη διαφυγή και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κύματα της πανδημία αυτό το φθινόπωρο η τον ερχόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Science».

Ο ειδικός στην εξέλιξη των ιών δρ Κορνέλιους Ρέμερ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βασιλείας δήλωσε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν «ότι κάτι έρχεται», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι κατά πόσο θα οδηγήσουν σε πολλές νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε θανάτους. Από την πλευρά της, η μοριακή επιδημιολόγος Έμα Χόντκροφτ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης, σημείωσε ότι «Δεν είναι απρόσμενο το γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αλλαγές, οι οποίες βοηθούν ακόμη τον κορονοϊό να διαφεύγει από τις ανοσιακές αποκρίσεις».

Σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Τζέσε Μπλουμ του Ιατρικού Κέντρου Fred Hutchinson, αρκετά νέα στελέχη του κορονοϊού εμφανίζουν παρεμφερή συνδυασμό μεταλλάξεων γεγονός που τα βοηθάει να ξεπερνούν το τείχος ανοσίας. Ερευνητές στην Κίνα και τη Σουηδία βρήκαν ότι η ΒΑ.2.75.2 μπορεί να ξεφύγει αποτελεσματικά από σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid-19.

Οι επιστήμονες Μπεν Μάρελ και Ντάνιελ Σιούαρντ του σουηδικού Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επεσήμαναν ότι η ΒΑ.2.75.2 είναι η πιο ανθεκτική υποπαραλλαγή που έχουν εντοπίσει, δεδομένου ότι τα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό (λόγω εμβολιαστικής ή φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη) έχουν μόλις το 1/6 της αποτελεσματικότητας τους όσον αφορά την εξουδετέρωσή της, σε σχέση με τη ΒΑ.5. Σε ανάλογο συμπέρασμα για τη εν λόγω υποπαραλλαγή καθώς και για τη BQ.1.1, κατέληξε και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου με επικεφαλής τον ανοσολόγο Γιουνλόνγκ Ρίτσαρντ Κάο.

 

ΙΣΑ: Ιατρική εξέταση για τη χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών για την περιφρούρηση της ορθής άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και της προφύλαξης των μελών του από τον κίνδυνο της άσκησης εναντίον τους πειθαρχικής δίωξης, επισημαίνει εκ νέου, την υποχρεωτικότητα της εξέτασης των αθλούμενων για την χορήγηση ιατρικής γνωμάτευσης μόνον σε ιατρεία ή πολυϊατρεία και εν γένει φορείς Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που έχουν νομίμως λάβει βεβαίωση λειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται ο ιατρός να μεταβαίνει στον χώρο του εκάστοτε Σωματείου, προκειμένου να εξετάσει τους αθλούμενους, με σκοπό να χορηγήσει ιατρική βεβαίωση για αθλητική ικανότητα. «Τόσο τα αθλητικά σωματεία και οι εν γένει χώροι άσκησης αθλημάτων, όσο και οι ιατροί–μέλη μας, οφείλουν να τηρούν τα νόμιμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Έλλειψη ακτινολόγων στο Κρατικό Νίκαιας

Την σοβαρή έλλειψη ακτινολόγων στο Κρατικό Νίκαιας, καταγγέλλει με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας και στη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Όπως αναφέρεται στην επιστολή “Και τα τρία τμήματα (κλασικής ακτινολογίας – αγγειογραφίας, υπερήχων και αξονικού – μαγνητικού τομογράφου) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που οδηγεί σε συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς αλλά και σε εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών”.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Ιδρύματος, σε πρόσφατη γενική εφημερία του νοσοκομείου, γιατρός ακτινολόγος, είχε τοποθετηθεί να εφημερεύσει παράλληλα σε Υπέρηχους και Αξονικό τομογράφο, γεγονός που εκτός από προδήλως παράνομο χαρακτηρίζεται και επισφαλές για την ομαλή έκβαση της εφημερίας. Όπως τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ «Είναι αυτονόητο ότι και στα δύο τμήματα απαιτείται η συνεχής παρουσία γιατρού, καθώς ιδίως ημέρα γενικής εφημερίας, πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι από το Μάιο του τρέχοντος έτους, η ΕΙΝΑΠ είχε ξαναστείλει επιστολή στους αρμόδιους φορείς για υποστελέχωση στο Κρατικό Νίκαιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «απειλείται και η εκτέλεση απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς». «Ουσιαστικά, απειλείται η ίδια η ύπαρξη του Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας. Στο δε τμήμα του κλασικού Ακτινολογικού, στο οποίο ανήκει και ο αγγειογράφος, λόγω συνταξιοδοτήσεων, σύντομα θα μείνει μόνο ένας γιατρός» ανέφεραν στην ίδια επιστολή οι γιατροί.

 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία γενοσήμων ζυγίζει την πιθανότητα περικοπών στην παραγωγή

Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γενοσήμων, ζυγίζει την πιθανότητα περικοπών στην παραγωγή, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί να ανατρέψει τις λειτουργίες ορισμένων κατασκευαστών εκτός και εάν παρέμβει η ΕΕ, προειδοποιούν οι εταιρείες. Πέρα από τις οικονομικές πιέσεις που είναι εγγενείς στη βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων της Ευρώπης, η πανδημία της COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια σειρά από νέα προβλήματα για τους κατασκευαστές των γενοσήμων με τη μορφή «δραματικά αυξημένου» πληθωρισμού, αύξησης του κόστους πρώτων υλών και μεταφοράς και ρεκόρ υψηλών τιμών στην ενέργεια, όπως έγραψε η Medicines for Europe (PDF) την Τρίτη σε ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς ενέργειας και υγείας της ΕΕ. Ο πληθωρισμός είναι πλέον πάνω από 9%, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτιναχθεί μεταξύ 50% και 160%. Εν τω μεταξύ, δεδομένης της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, «ορισμένοι από τους παραγωγούς μας κινδυνεύουν να βρεθούν με δελτίο για τη διανομή φυσικού αερίου ή να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες λόγω των υψηλών τιμών», προειδοποίησε η Medicines for Europe.«Το γεγονός υπονομεύειτην προσφορά φαρμάκων και τις προσπάθειες του κλάδου μας να επενδύσει στην παραγωγή στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εμπορικός όμιλος.

Ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με στόχο την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η Medicines for Europe ζητά από τους αξιωματούχους της Ένωσης να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων, «που δεν μπορεί νομίμως να αυξήσει τις τιμές πουθενά στην Ευρώπη λόγω των τιμών αναφοράς». Επιπλέον, οι κατασκευαστές γενοσήμων ζητούν από τους αξιωματούχους της ΕΕ να αναγνωρίσουν τον ουσιαστικό ρόλο των επιχειρήσεων γενόσημων φαρμάκων στην ΕΕ διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες θα επωφεληθούν από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον καθορισμό των τιμών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

 

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ), για το  φάρμακο που αναπτύσσουν από κοινού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, το lecanemab. Ειδικότερα, το lecanemab μείωσε κατά 27% – σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) – τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση σε 1.800 ασθενείς που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου. Τα εν λόγω αποτελέσματα πιθανότατα να οδηγήσουν στην έγκριση κυκλοφορίας του  φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλέβια δίνοντας νέες ελπίδες στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Υπενθυμίζεται ότι αρκετά φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ που φάνηκαν πολλά υποσχόμενα στην αρχή  δεν κατέληξαν έτσι στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Η απόφαση της έγκρισης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, και στη συνέχεια θα υποβληθούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες  ανάλογες αιτήσεις στις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, όπως μεταδίδουν Reuters κα New York Times. Ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ παγκοσμίως, αναμένεται να αγγίξει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Το νέο φάρμακο στοχεύει την πρωτεΐνη  βήτα αμυλοειδούς προτού δημιουργήσει τοξικές συσσωματώσεις, καθυστερώντας έτσι την εξέλιξη της νόσου. Τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής επιβεβαιώνουν τη θεωρία  ότι η απομάκρυνση των «πλακών» της εν λόγω πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο βοηθά στην επιβράδυνση της νόσου. Οι παρενέργειες, που καταγράφηκαν περιλαμβάνουν πρήξιμο του εγκεφάλου και μικρο-αιμορραγίες, που ωστόσο θεωρούνται ανεκτές. Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής φαρμάκων κατα της νόσου, βρίσκονται και το gantenerumab της Roche και το donanemab της Eli Lilly.

Μείωση των πιθανοτήτων νοσηλείας λόγω Covid-19

Ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση του εμβολίου mRNA έναντι του SARS-CoV-2 έχει συσχετιστεί με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής νόσου Covid-19 σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το mRNA εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την προστασία που παρέχεται από την ενισχυτική δόση και πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία που προσφέρει. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Jessica P. Ridgway και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Στη μελέτη αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου σε σύγκριση με τον εμβολιασμό με την πρώτη σειρά των εμβολίων (δύο αρχικές δόσεις mRNA εμβολίου) και τις πιθανότητες νοσηλείας από Covid-19 από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022 στο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης Providence σε 6 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Συνολικά υπήρχαν 3062 περιπτώσεις (μέση ηλικία 70,8 έτη, 52,6% άνδρες και 34,7% είχαν λάβει την ενισχυτική δόση) και 12248 άτομα ελέγχου (μέση ηλικία 67,1 έτη, 46,7% άνδρες και το 49,3% είχε λάβει την ενισχυτική δόση). Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας συμπεριλάμβαναν την ηλικία 70 ετών και άνω, το αρσενικό φύλο, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το σακχαρώδη διαβήτη, την ανοσοκαταστολή, την παχυσαρκία, τις ρευματολογικές νόσους, τη μεταμόσχευση.

Στην πολυμεταβλητή ανάλυση, ο αναμνηστικός εμβολιασμός συσχετίστηκε με μειωμένες πιθανότητες νοσηλείας για Covid-19 (34,7% των περιπτώσεων έναντι του 49,3% των ατόμων ελέγχου). Οι πιθανότητες νοσηλείας ποικίλλουν ανάλογα με τον χρόνο από την αναμνηστική δόση, με τις λιγότερες πιθανότητες να εκτιμώνται όταν η αναμνηστική δόση πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από 50 ημέρες και τις περισσότερες πιθανότητες όταν πραγματοποιήθηκε σε περισσότερο από 150 ημέρες.

Συμπερασματικά, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου mRNA έναντι του SARS-CoV-2 προσφέρει επιπλέον όφελος ως προς την προστασία από λοίμωξη Covid-19 συγκριτικά με το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των δύο δόσεων.

Ιδιωτικοί Φορείς ΠΦΥ: Δεν διαφαίνεται να έχουν βρεθεί επί της ουσίας λύσεις

Tο Συντονιστικό όργανο φορέων ΠΦΥ, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα του κλάδου, αξιολογεί ότι δεν διαφαίνεται να έχουν βρεθεί επί της ουσίας λύσεις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για τα έτη 2022-2023, τέτοιες που να σώσουν τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία από τον οικονομικό Καιάδα στον οποίο οδηγούνται. Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, την οποία οι Φορείς ΠΦΥ αιτούνται να ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή, για την συζήτηση όλων των θεμάτων του κλάδου, χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με την οποία ζητάει άμεση συνάντηση έως την Τετάρτη 5/10/22 παρουσία και του Υπουργού Υγείας. Ομόφωνη απόφαση ήταν ότι σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση έως 5/10/22, τότε θα υπάρξει τις επόμενες αμέσως ημέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με απαίτηση να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. εκείνη την ημέρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό και μοναδικό θέμα συζήτησης την ικανή χρηματοδότηση της περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και την επιβίωση των φορέων ΠΦΥ.