Εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων για τη ΣΥΝ.ΦΑ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε. του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15/10/2022 τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΣΥΝΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, που λόγω της πανδημίας Covid-19 είχαν αναβληθεί.Τον όμιλο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι της περιφερειακής και δημοτικής αρχής καθώς και του κλάδου, όπως ο Πρόεδρος τους Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας και η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας. Το παρόν επίσης έδωσαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού και η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεγάλο μέρος των μελών[1]μετόχων φαρμακοποιών Κέρκυρας, ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ, καθώς και Πρόεδροι και μέλη Διοίκησης άλλων Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.Ο Διευθυντής της ΣΥΝ.ΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με τους εργαζόμενούς της συνέβαλαν τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή των εγκαινίων. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς οι καλεσμένοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία της χορωδίας Ευρωπούλων, χορωδός της οποίας είναι η αντιδήμαρχος πολιτισμού Κέρκυρας, ενώ όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις 1.100τ.μ. εγκαταστάσεις της φαρμακαποθήκης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το catering της εκδήλωσης ανέλαβε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός (ΚΟΙΣΠΕ) Κέρκυρας, ο οποίος μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση και την επαγγελματική απασχόληση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο, σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ θέλησε να αναδείξει για ακόμα για μια φορά τη σημαντικότητα της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία του και σε θέματα κοινωνικής προσφοράς.

 

Η θυγατρική του ομίλου, ΣΥΝ.ΦΑ Κέρκυρας Α.Ε. εξυπηρετεί τους φαρμακοποιούς του νησιού από το 2001 και επενδύει στη φροντίδα των φαρμακείων, στηρίζοντας την αποστολή τους, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ωφελώντας τους ασθενείς και την τοπική κοινωνία συνολικά.

Περισσότερα για τις νέες εγκαταστάσεις μπορείτε να μάθετε εδώ 

Πάνω από 250 επιστήμονες στην επετειακή ημερίδα της Ευρωκλινικής Παίδων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας της Ευρωκλινικής Παίδων, πραγματοποιήθηκε η 18η Επετειακή Επιστημονική Ημερίδα της, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία πλήθους διακεκριμένων επιστημόνων της παιδιατρικής κοινότητας σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Περισσότεροι από 250 παιδίατροι και λοιποί επιστήμονες παρακολούθησαν την ημερίδα της Ευρωκλινικής Παίδων, η οποία είχε ως κεντρικό άξονα τα «Συνήθη παιδιατρικά προβλήματα: Σύγχρονες απόψεις». Καταξιωμένοι ιατροί της Ευρωκλινικής Παίδων και προσκεκλημένοι ομιλητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης παιδιατρικής, ανάμεσα στα οποία ήταν: «Οι Νευρολογικές εκδηλώσεις από τον Sars-CoV-2 στα παιδιά», «Τα ζώα ως αίτιο μετάδοσης ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων», «Δερματικές εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων» κ.ά.

Στην επετειακή ημερίδα τιμήθηκαν με ειδικό βραβείο για την προσφορά τους και το ιδρυτικό έργο τους στην Ευρωκλινική Παίδων ο Παναγιώτης Λαγός, Καθηγητής Παιδιατρικής και τέως Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, η Θεοδώτα Λιακοπούλου Τσιτσιπή, τέως Δ/ντρια Παιδιατρικού Τμήματος, ο Γεώργιος Μουσάτος, τέως Δ/ντης Παιδοχειρουργικού Τμήματος και η Μαρία Παπαδοπούλου, τέως Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. O Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί τα 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Ευρωκλινικής Παίδων, της πρώτης ιδιωτικής παιδιατρικής κλινικής στην Αθήνα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τιμούμε πρόσωπα που είχαν εξέχοντα ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία της Ευρωκλινικής Παίδων και ξαναθυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές της πορείας μας μέχρι σήμερα». Η Ελένη Τσάπρα, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στον παιδιατρικό κόσμο, μετά από 2 χρόνια απόστασης λόγω της πανδημίας, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης παιδιατρικής, να τιμήσουμε εξαιρετικούς συναδέλφους, που συνέβαλαν στην εξέλιξη της Ευρωκλινικής Παίδων και να θυμηθούμε όμορφες στιγμές από τα παλιά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την παιδιατρική κοινότητα για την επόμενη χρονιά με ακόμα πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία, πάντα με επίκεντρο την καλή υγεία του παιδιού».

 

Πράσινη Βιοτεχνολογία – Μικροβιακά Βιοεντομοκτόνα από το ΙΤΕ

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) ανακοινώνει  ότι ο Γιώργος Δημόπουλος, Καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το John Hopkins (USA), θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου ερευνητικού τομέα για την ανάπτυξη νέας γενιάς μικροβιακών βιοεντομοκτόνων στο Ινστιτούτο, χάρη στη δημιουργία μιας «έδρας ERA (European Research Area)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η οποία συνοδεύεται από σημαντική χρηματοδότηση.

Ο Γιώργος Δημόπουλος εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΙΜΒΒ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996 και εν συνεχεία πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό (Harvard, EMBL, Imperial College, Johns Hopkins). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας των εντόμων και των Βιοτεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμησή τους.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το όραμά μας να καταστήσουμε το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ πρωτοπόρο στην ανάπτυξη νέας γενιάς βιοεντομοκτόνων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον έλεγχο των εχθρών των καλλιεργειών, γίνεται πραγματικότητα”, δήλωσε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου Καθ. Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. “Οι νέοι ερευνητές, που θα διεξάγουν έρευνα αιχμής στο Ινστιτούτο υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου διεθνώς Καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου, σε συνεργασία με υφιστάμενες ομάδες, θα δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ποιοτική κρίσιμη μάζα στο αντικείμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό”, πρόσθεσε ο κ. Βόντας.

Το νέο ερευνητικό έργο με την ονομασία «MicroBioPest» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι πενταετές και θα χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρησιμοποιήσει σύγχρονες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου, για την απομόνωση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης κατάλληλων για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς. Θα δημιουργήσει ερευνητικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ΙΜΒΒ σε διεθνές επίπεδο και θα εκπαιδεύσει νέους ερευνητές σε έρευνα αιχμής, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.

“Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ είναι το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με μεγάλη διεθνή απήχηση. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συμβάλλω στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στα πλαίσια της «Έδρας ERA»”, δήλωσε ο Καθ. Γιώργος Δημόπουλος. Το πρόγραμμα είναι διεπιστημονικό και περιλαμβάνει δραστηριότητες βασικής έρευνας που θα οδηγήσουν σταδιακά στη μεταφραστική έρευνα και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικών βιοεντομοκτόνων, για τη Δημόσια Υγεία και τη Γεωργία. “Θα παραχθούν πρωτοπόρα επιστημονικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και θα εδραιωθεί μια μακροπρόθεσμη επιστημονική δραστηριότητα με μεγάλη διεθνή προβολή και αξία για το ΙΤΕ, αλλά και αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία”, πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των εντόμων, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το πρόγραμμα και η παρουσία του Καθ Γιώργου Δημόπουλου προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις επί του Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης

Επιστολή με τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών», κατέθεσε η  ΕΣΑμεΑ.

Η ΕΣΑμεΑ σημειώνει ότι η προσβασιμότητα αποτελεί αφενός αυτοτελές δικαίωμα στο οποίο η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αφιερώνει ειδικό άρθρο (άρθρο 9-Προσβασιμότητα), αφετέρου προϋπόθεση-κλειδί για τη διασφάλιση ισότιμης απόλαυσης όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων  από τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα για τις προτάσεις της λαμβάνει υπόψη: την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας». Επίσης τα άρθρα 61-66 του ν.4488/2017, ο οποίος περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες και οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης, την εθνική πολεοδομική νομοθεσία για την προσβασιμότητα και ειδικότερα το άρθρο 26 του ν.4067/2012 «Νέος Οικοδομικός κανονισμός», το Κεφάλαιο Η΄ του ν.4727/2020, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2016/2102 για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και το οποίο θεσπίζει τους κανόνες, όρους, προϋποθέσεις και απαιτήσεις για την κατασκευή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα προκειμένου να καταστούν προσβάσιμοι/ες στους χρήστες με αναπηρία.

Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος Ήπατος: Μια σύγχρονη επιδημία;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) ορίζεται ως η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που καταναλώνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ. Ο Σπήλιος Μανωλακόπουλος (Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, Υπεύθυνος Ηπατο-Γαστρεντερολογικής Μονάδος, Β΄ Παθολογική Κλινική, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ) και η Κωνσταντίνα Τηνιακού (Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής – Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, Αρεταιείου Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η ΜΑΛΝΗ σχετίζεται με την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση και την υπερχοληστεριναιμία και θεωρείται από πολλούς η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου. Η ΜΑΛΝΗ προκαλεί  ένα ευρύ φάσμα ηπατικών βλαβών που κυμαίνονται από την απλή στεάτωση, δηλαδή την συσσώρευση τριγλυκεριδίων στα ηπατοκύτταρα (στέαρ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει λίπος),  μέχρι την  ανάπτυξη μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (ΜΑΣΗ) με επιπρόσθετη φλεγμονή,   ηπατοκυτταρική βλάβη (διόγκωση)  και, στη συνέχεια, ίνωση με  ανάπτυξη ουλών στο ήπαρ, η οποία εξελισσόμενη μπορεί σε γενετικά προδιαθετειμένα  άτομα να οδηγήσει σε κίρρωση.

Η ΜΑΛΝΗ αποτελεί τη συχνότερη χρόνια ηπατοπάθεια στη  Δύση,  με πρόσφατη μελέτη να ανεβάζει τη συχνότητά της στο 25% με τον υψηλότερο επιπολασμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σχετίζεται με το  σύγχρονο τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα με την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και την πλούσια σε ζωικό λίπος δίαιτα.  Στην Ελλάδα σε αιμοδοτικό πληθυσμό ο επιπολασμός της ΜΑΛΝΗ ήταν 17%. Η συχνότητά της αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ μετά τα 70 έτη παρουσιάζονται  τα περισσότερα περιστατικά με τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας ηπατοπάθειας, όπως είναι η κίρρωση και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παιδιατρικούς πληθυσμούς με τη ΜΑΛΝΗ να ανευρίσκεται στο 53% των παχύσαρκων παιδιών, ενώ έχουν καταγραφεί  περιπτώσεις παιδιών  κάτω των 12 ετών με κίρρωση του ήπατος ή με ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Δεδομένης  της  σημαντικής  αύξησης  της παχυσαρκίας αναμένεται άνοδος  του επιπολασμού και της βαρύτητας της ΜΑΛΝΗ. Με διάφορα μοντέλα υπολογισμού εκτιμάται έως το 2030 αύξηση κατά 20% των ατόμων με απλή στεάτωση και κατά 50-63% περίπου των περιπτώσεων ΜΑΣΗ και κίρρωσης.

Η ΜΑΛΝΗ είναι ασυμπτωματική κατάσταση και η διάγνωση γίνεται επ’ ευκαιρία κάποιου τυχαίου αιματολογικού ελέγχου, με τον οποίο αναδεικνύεται αύξηση στις τιμές ηπατικών ένζύμων ή ελέγχου με υπερηχογράφημα κοιλίας, με το οποίο παρατηρείται λιπώδης αλλαγή στο ήπαρ. Όμως, η διάγνωση της ΜΑΣΗ, δηλαδή της εξελικτικής μορφής της ΜΑΛΝΗ, βασίζεται ακόμη στη βιοψία ήπατος, η οποία ενδείκνυται σε επιλεγμένους ασθενείς που παρουσιάζουν ασαφή αποτελέσματα στις τιμές μη επεμβατικών δεικτών καθώς και σε περιπτώσεις με υποψία συνυπάρχουσας ηπατικής πάθησης.  Η πορεία των ατόμων με ΜΑΛΝΗ εξαρτάται κυρίως από την βαρύτητα των ηπατικών βλαβών. Η απλή στεάτωση δεν ενέχει κίνδυνο για ανάπτυξη επιπλοκών από το ήπαρ. Αντίθετα, η παρουσία προχωρημένης ίνωσης και κίρρωσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Να τονισθεί ότι τα καρδιαγγειακά συμβάματα και οι νεοπλασίες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με ανεπίπλεκτη ΜΑΛΝΗ, επομένως  η επιτυχής και επιθετική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων μεταβολικών παραγόντων είναι απαραίτητη.

Παρά τις συνεχείς και εντατικές ερευνητικές προσπάθειες δεν υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία  για την  ΜΑΛΝΗ και τη ΜΑΣΗ . Επομένως, η απώλεια σωματικού βάρους,  η μεσογειακού τύπου δίαιτα, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα, και η αεροβική σωματική άσκηση συνιστούν τη βάση της αντιμετώπισής της παράλληλα με τη διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Νοσοκομειακοί γιατροί Ζακύνθου για την πανυγειονομική απεργία

 Στην πανυγειονομική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών συμμετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Ζακύνθου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί τίποτα από το «καταστροφικό» όπως το χαρακτηρίζει νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Οι γιατροί ζητούν: Άμεση προκήρυξη  δύο θέσεων μονίμων γιατρών για κάθε κλινική  που της  λείπουν 3 η 4 γιατροί και τουλάχιστον μιας  θέσης  όπου λείπουν γιατροί,   με κίνητρα και ταχύρρυθμες διαδικασίες  πρόσληψης όπως προτείνει και η ΟΕΝΓΕ. Άμεση προκήρυξη των θέσεων για επικουρικούς γιατρούς ειδικά όταν έχει ήδη εκδηλωθεί  ενδιαφέρον  από γιατρό-ους για την συγκεκριμένη θέση. Μισθολογικές αυξήσεις στους γιατρούς  της τάξεως του 50% όπως το ΣΤΕ και ο Άρειος πάγος προτείνουν  με επανειλημμένες αποφάσεις τους , παράλληλα με χωριστή φορολόγηση των εφημεριών ώστε να  μην επιστρέφεται στο κράτος  οι μισές των αμοιβών από αυτές όπως γίνεται σήμερα.

Άμεση αποπληρωμή των αμοιβών για τις επιπλέον εφημερίες των γιατρών. Επίσης οι γιατροί ζητούν να σταματήσουν οι επιλεκτικές παρεμβάσεις,  από διοίκηση και πολιτικούς παράγοντες, για συγκεκριμένους ασθενείς και σε βάρος του προσωπικού, όταν είναι  καθαρό  ότι μόνο με  επαρκείς διορισμούς , αξιοπρεπείς μισθούς  και  όχι υπερεργασία  θα λυθεί το ζητούμενο της καλύτερης παροχής υπηρεσιών μακροπρόθεσμα και για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες.

 

Νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου

Τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου και ιδιαίτερα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιέγραψε μέσω διαδικτυακής ομιλίας ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Χάρης Αντωνιάδης, σε συνέντευξη τύπου της με αφορμή το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Με απτό και κατανοητό λόγο, ο καθηγητής  περιέγραψε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η απεικόνιση, ενώ ανάλυσε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η προληπτική ιατρική. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Αντωνιάδη ήταν η αξία που έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όπου μπορούμε σήμερα να ερμηνεύσουμε όλα τα δεδομένα (εκεί όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί) και να εξαγάγουμε πληροφορίες που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να δει. Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης  Κανακάκης,  μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο του συνεδρίου, που ξεκινά σήμερα 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως ανέφερε, τα πεδία  που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκειά  του περιλαμβάνουν την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, το Οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου την ελληνική καταγραφή, τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Απεικόνισης, όπως επίσης τις Βαλβιδοπάθειες και τις σύγχρονες επεμβατικές (μη χειρουργικές) τεχνικές αντιμετώπισης. Επίσης ανάδειξε τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο των Αρρυθμιών, τη σημαντικότητα της ψηφιακής ιατρικής και τις ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και τη χρήση και εφαρμογή όλων των νεότερων φαρμακευτικών εξελίξεων για την  Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Στη συνέχεια ο καθηγητής καρδιολογίας Ιωάννης Γουδέβενος μίλησε για την πρόληψη των ΚAΠ (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, νόσος περιφερικών αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια) τονίζοντας ότι είναι μια δια βίου υπόθεση επικεντρωμένη  σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους  παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιείται η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους.

Εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες προς τους γιατρούς όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης και συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου. Όπως αναφέρεται το εν λόγω εμβόλιο ενδείκνυται για τα άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο εμβολιασμός δύναται να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δε πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Διευκρινίζεται επίσης, ότι  το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει την «Ανάσα Ζωής»

Στην υπογραφή της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» προχώρησε  ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενισχύοντας το σκοπό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από καρκίνο του πνεύμονα. Η κοινωνική πρωτοβουλία, την οποία στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Johnson & Johnson, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια κοινωνική συμμαχία, με κύριο σκοπό τη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά να είμαστε ενεργό μέλος, να στηρίζουμε μία τέτοια δράση ενημέρωσης, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος πρόληψης, ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος και τις προληπτικές εξετάσεις για την υγεία των πνευμόνων. Στο Υπουργείο Υγείας, δίνουμε καθημερινή μάχη για τη διασφάλιση ενός πλαισίου υγιούς διαβίωσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της ΕΠΕ σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, με κάθε τρόπο. Η πρόληψη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και ελπίζουμε να συμβάλλουμε κι εμείς σε αυτό». Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε δίπλα μας το Υπουργείο Υγείας, σε αυτό το σημαντικό έργο, και μαζί να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να προχωρήσουν στην προληπτική εξέταση και στη διακοπή καπνίσματος. Οποιαδήποτε έγκριση πραγματοποιείται για τον προ συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα είναι απαραίτητο να βασίζεται στις ελληνικές οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα. Η ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να δώσουμε μία «Ανάσα Ζωής» σε χιλιάδες συμπολίτες μας».

Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 1.000.000 ηλεκτρονικά ραντεβού

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα, έχουν ανέβει στο σύστημα περισσότερα από 1.000.000 ραντεβού σε Προσωπικό Γιατρό για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Ενδεικτικά έχουν ανέβει για την τρέχουσα εβδομάδα 18.10-23.10 308.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού αφού ο πολίτης εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους: Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p ), μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Προσωπικό Γιατρό σας ή με την Γραμματεία του, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 5ψήφια 14900, 14884, 14784 (με χρέωση του πολίτη).

Πιο συγκεκριμένα για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο πολίτης:

μεταβαίνει στην ιστοσελίδα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) και επιλέγει την επιλογή «Είσοδος με κωδικούς TaxisNet (Άυλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού)» – Με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν απαιτείται πιστοποιημένος αριθμός κινητού τηλεφώνου για την είσοδο στην υπηρεσία. Εισέρχεται με τους κωδικούς TaxisNet, Εισάγει τον ΑΜΚΑ του, Επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, Επιλέγει στο μενού που του εμφανίζεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες την επιλογή «Νέο Ραντεβού με τον Προσωπικό μου Ιατρό» και στη συνέχεια

βλέπει τις διαθέσιμες ώρες για ραντεβού με βάση το πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού του και επιλέγει την μέρα και ώρα που επιθυμεί. Τέλος, ο πολίτης διαλέγει την συγκεκριμένη ώρα που επιθυμεί να κλείσει το ραντεβού του και το δεσμεύει.