Προειδοποίηση ΕΟΦ για ψευδεπίγραφα φάρμακα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή του κοινού για διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων μέσω ιστοσελίδων. Αναλυτικότερα στη σχετική ανακοίνωση αναφέροντα ι τα εξής:
«Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του κοινού, καθώς, στις ιστοσελίδες clisgreece.gr και viagrafarmakeio.gr  διαφημίζεται η πώληση σκευασμάτων κυρίως κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά και για διάφορες άλλες ανθρώπινες ασθένειες. Πολλά από τα σκευάσματα φέρουν τις καθιερωμένες εμπορικές ονομασίες εγκεκριμένων φαρμάκων και παρουσιάζονται ως γενόσημά τους. Τα σκευάσματα αυτά χαρακτηρίζονται ως ψευδεπίγραφα φάρμακα λόγω ψευδούς παρουσίασης της ταυτότητας, προέλευσης και του ιστορικού διακίνησής τους.

Εκτός από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, στις εν λόγω ιστοσελίδες απαντώνται και μη εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Κατόπιν διερεύνησης, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι των ιστοσελίδων βρίσκονται σε άλλες χώρες. Το μοναδικό μέσο επικοινωνίας είναι αριθμοί τηλεφώνου με προθέματα ξένων χωρών, ενώ η παραγγελία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Υπογραμμίζεται ότι ο κίνδυνος από τη λήψη ψευδεπίγραφων και μη εγκεκριμένων φαρμάκων είναι πολύ υψηλός. Στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές».

 

Έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλονίκη

Έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού καταγράφεται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η κίνηση είναι αυξημένη με τα αντιπυρετικά χάπια, τα σιρόπια για το βήχα, τις καραμέλες για το λαιμό και τις βιταμίνες να έχουν την τιμητική τους.

«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν  λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές εξηγεί ότι  «σαφώς η εποχή, με τις απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, ευνοεί την εμφάνιση των ιώσεων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα οποία-κυρίως η χρήση μάσκας-μας προστάτευαν όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και την γρίπη».

Αυξημένα, όμως, είναι και τα κρούσματα της COVID-19 που επιβεβαιώνονται με τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό».

Την ίδια στιγμή, με δειλά βήματα προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, «οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σταδιακά προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, το οποίο χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ οι πολίτες δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους ο οποίος τους θωρακίζει έναντι του ιού της γρίπης».

 

Η ELPEN «συστήνει» τα Φάρμακα Φυτικής Προέλευσης στην ελληνική αγορά

Η ELPEN προχωρά σε συνεργασία με την Bionorica, μια κορυφαία γερμανική εταιρεία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη φαρμάκων φυτικής προέλευσης με κλινική τεκμηρίωση (Herbal Medicinal Products). Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή των φαρμάκων της, φέρνοντας στην ελληνική αγορά μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα φάρμακα φυτικής προέλευσης έχουν κλινική τεκμηρίωση και χρησιμοποιούνται ευρύτατα εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Αναγνωρίζοντας τη διεθνή αυτή τάση, η ELPEN συνεργάζεται με τη Βιοnorica, προσφέροντας στους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής θεραπευτικής προσέγγισης σε συγκεκριμένες θεραπείες. Η σύμπραξη αυτή θέτει επίσης τις βάσεις για την αξιοποίηση των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης που υπόσχονται τα φάρμακα φυτικής προέλευσης για την ελληνική αγορά.

Πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν φαρμακολογικά ενεργά συστατικά που προέρχονται από φυτά, σε ακατέργαστη ή κατεργασμένη μορφή. Συνήθως η σύνθεσή τους περιλαμβάνει πολλαπλά συστατικά που διατίθενται σε ορισμένη αναλογία και με καθορισμένο τρόπο χορήγησης,  για την αντιμετώπιση οξέων ή χρόνιων παθήσεων και των συμπτωμάτων τους.

Οι θεραπείες με φάρμακα φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούνται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη και σήμερα, παρά τα θεραπευτικά άλματα της συμβατικής φαρμακολογίας, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επιλέξει κάποιο φάρμακο φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση παθήσεων σε κάποια φάση της ζωής του.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ELPEN με την Bionorica ο co-CEO της ELPEN,  Θεόδωρος Τρύφων τόνισε «Είναι ξεκάθαρο, πως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων αποτελεί αναμφίβολα μια θεραπευτική επιλογή, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των ασθενών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους».

Καμία διάκριση μεταξύ των ασθενών, συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, δικαίωμα στην τελική απόφαση για τη θεραπεία

Καμία διάκριση μεταξύ των ασθενών, συνεργασία με τους ιατρική κοινότητα, δικαίωμα στην τελική απόφαση για τη θεραπεία και έγκυρη ενημέρωση  είναι το μήνυμα του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου ασθενών που οργανώθηκε από την  World Patient Alliance, στην Ρώμη  , 15-16 Οκτωβρίου 2022 . Στο συνέδριο συμμετείχε και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, που είναι μέλος της World Patients Alliance,  με  την Γενική Γραμματέα του ΔΣ  Νάντια Μάλλιου.

Οι ασθενείς που αναζητούν φροντίδα δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις με βάση την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την εθνικότητα, το εισόδημα, την κατάσταση υγείας, την εκπαίδευση, τη γεωγραφική θέση, το νομικό καθεστώς ή άλλους παρόμοιους παράγοντες, τόνισαν επίσης  όλοι οι ομιλητές στο συνέδριο.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με την παγκόσμια κοινότητα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών και των προκλήσεων των ασθενών, των ευκαιριών και των προκλήσεων στην καθολική κάλυψη υγείας, το παγκόσμιο κίνημα για την ασφάλεια των ασθενών, την παγκόσμια ετοιμότητα σε επείγουσες περιπτώσεις υγειονομικής περίθαλψης κ.α. Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου ήταν :

Πρόσβαση στην περίθαλψη

Κάθε ασθενής πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που περιλαμβάνει έγκαιρες, αποτελεσματικές, προσιτές, βέλτιστες και καινοτόμες θεραπείες για την κατάστασή του.

Υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή:

Οι ασθενείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι ατομικές ειδικές ανάγκες υγείας του ασθενούς και τα επιθυμητά αποτελέσματα υγείας είναι το επίκεντρο όλων των αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, συναισθηματικών, ψυχο-κοινωνικών και οικονομικών πτυχών.

Οικονομική δυσκολία:

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν επιλογές υγειονομικής κάλυψης που τους παρέχουν υγειονομική περίθαλψη προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από οικονομικές δυσκολίες.

Ενδυναμωμένοι ασθενείς:

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να προτρέπονται να εκφράσουν τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις τους ενώ θα πρέπει να τους παρέχεται η ευκαιρία να έχουν φωνή στη λήψη αποφάσεων για τις θεραπείες τους

Ασφάλεια και ποιότητα ασθενούς:

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες που να είναι ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και να παρακολουθούνται κατάλληλα

Εκπαίδευση και ενημέρωση ασθενών:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς εκπαιδεύονται με κατανοητούς και προσβάσιμους τρόπους σχετικά με την κατάστασή τους και τις θεραπευτικές επιλογές τους. Πρέπει να τους παρέχονται πληροφορίες απλές, σχετικές και περιεκτικές.

Συνεργασία και συμμετοχή

Οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετέχουν  και να συνεργάζονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παροχή και την πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Εμπλοκή ασθενών:

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να τους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη.

«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια ζωής σε μια παγκόσμια πανδημία, η εστίαση στην ασφάλεια και τη φροντίδα των ασθενών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική», επεσήμανε ο Andrew Spiegel, Esq., Πρόεδρος της World Patients Alliance.

 

Nέα μελέτη για τη διαταραχή υπέρτασης στην κύηση

 

Τη συνδέει με πρόωρη θνησιμότητα του παιδιού

 

Μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα συνδέει την υπερτασική διαταραχή της κύησης με πρόωρη θνησιμότητα του παιδιού.

Μία στις δέκα γυναίκες μπορεί να εμφανίσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπανιότερα, μπορεί να παρουσιάσει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η προεκλαμψία και η εκλαμψία.

 

Στην προεκλαμψία, η αύξηση της πίεσης μπορεί να γίνει σοβαρή και επιζήμια, τόσο για τη μητέρα (κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση ή αιμορραγία, ηπατική ή νεφρική βλάβη) όσο και για το έμβρυο (πιθανότητα για μειωμένη ανάπτυξη, πρόωρο τοκετό ή αποβολή). Στη νέα μελέτη ερευνητές από την Κίνα και τη Δανία, ανέλυσαν στοιχεία περίπου 2,43 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων το 4,2% είχε εκτεθεί σε προγεννητική διαταραχή υπέρτασης και ειδικότερα, το 2,8% σε προεκλαμψία και το 1,4% σε υπέρταση. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο «British Medical Journal» (BMJ), κατά τη διάρκεια της έρευνας  που έγινε σε βάθος 20ετίας , διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (έως και την ηλικία των 41 ετών) ήταν κατά 26% μεγαλύτερη στα παιδιά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί σε υπερτασική διαταραχή κύησης. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 29% στην περίπτωση προεκλαμψίας, 188% εκλαμψίας και 12% υπέρτασης της εγκύου μητέρας. Οι περιπτώσεις με σοβαρή και πρώιμη προεκλαμψία στις μητέρες, διέτρεχαν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά στην περίπτωση που συνυπήρχε ιστορικό διαβήτη ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της μητέρας. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελέτης για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών μεταξύ της διαταραχής κύησης της μητέρας και της πρόωρης θνησιμότητας του παιδιού.

 

Χωρίς διευθυντή η χειρουργική κλινική του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»

 

Προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης έχουν δημιουργηθεί στην Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας», δεδομένου ότι από τις 3/10/2022, μετά τη συνταξιοδότηση του πρώην διευθυντή της, έχει βρεθεί ακέφαλη και δεν έχει οριστεί νέος διευθυντής.

Στο κείμενο της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση υποβάλλουν αίτηση και πλήρες βιογραφικό σημείωμα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης του Διοικητή του νοσοκομείου. Ήδη από τις 23.6.2022 έχει γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την ανάθεση της διεύθυνσης και υπήρχαν δύο ενδιαφερόμενοι για την θέση, εκ των οποίων ο ένας, μέχρι και την 19.10.2022 υπηρετούσε σε άλλη υπηρεσία και όχι στη χειρουργική κλινική και δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Επειδή, η καθυστέρηση της επιλογής του επόμενου διευθυντή δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων που έχουν αντίκτυπο στην προσφορά των υπηρεσιών της Χειρουργικής κλινικής, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται

γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί ο ορισμός Διευθυντή εφόσον υπήρχε ένας υποψήφιος που πληρούσε τα κριτήρια και που οφείλεται η κωλυσιεργία στην ανάθεση της διεύθυνσης της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας».

 

 

Καρδιοαναπνευστική άσκηση για τη διάγνωση συμπτωμάτων long-Covid

Τα δεδομένα πρόσφατης μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open με θέμα την χρήση της καρδιοαναπνευστικής άσκησης για τη διάγνωση συμπτωμάτων long-Covid σε ενήλικες ασθενείς, συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid-19 και συνεχίζουν να αναφέρουν συμπτωματολογία, έχει παρατηρηθεί μειωμένη ικανότητα άσκησης τρείς μήνες μετά την νόσησή τους. Με βάση το πρότυπο τεστ καρδιοαναπνευστικής άσκησης (CPET), για την μέτρηση της ικανότητας άσκησης και τον εντοπισμό προτύπων δυσανεξίας στην άσκηση, εκτιμήθηκε η διαφορά στην ικανότητα άσκησης μεταξύ ατόμων με και χωρίς συμπτώματα long-Covid. Παράλληλα, η CPET χρησιμοποιήθηκε για τον χαρακτηρισμό των φυσιολογικών προτύπων περιορισμού ως προς την διευκρίνιση των πιθανών μηχανισμών του long-Covid. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα μελετών που ανασκοπήθηκαν με ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει από Covid-19 τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα και συμπεριέλαβαν τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου με CPET(Vο2). Συνολικά 38 μελέτες εντοπίστηκαν που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και διεξήγαγαν CPET σε 2160 άτομα σε διάστημα τριών με δεκαοχτώ μηνών από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 1228 ασθενών με συμπτώματα long-Covid. Με βάση μια μετά-ανάλυση 9 μελετών που συμπεριέλαβαν 464 άτομα με συμπτώματα long-Covid και 359 χωρίς συμπτώματα, η μέση κορυφή καταγραφής Vo2 κατά τη CPET ήταν −4.9 (95% CI, −6.4 to −3.4) mL/kg/min μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα. Η έκπτωση της σωματικής κατάστασης και οι περιφερειακοί περιορισμοί (μη φυσιολογική εξαγωγή οξυγόνου) ήταν συνήθεις, αλλά περιγράφηκε επίσης δυσλειτουργική αναπνοή και χρονοτροπική ανικανότητα. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία περιοριζόταν από μικρά μεγέθη δείγματος, σφάλμα επιλογής συμμετεχόντων, συγχυτικούς παράγοντες και ποικίλους ορισμούς συμπτωμάτων και ερμηνείες CPET, με αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο μεροληψίας και ετερογένειας. Τα ευρήματα της συστηματικής έρευνας και μετά-ανάλυσης υποδεικνύουν ότι η ικανότητα άσκησης μειώθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από SARS-COV-2 σε ασθενείς με συμπτωματολογία long-Covid συγκριτικά με ασθενείς χωρίς συμπτωματολογία, παρά τους μεθοδολογικούς περιορισμούς. Πιθανοί μηχανισμοί για δυσανεξία στην άσκηση εκτός από την έκπτωση της σωματικής κατάστασης περιλαμβάνουν επηρεασμένη αυτόνομη λειτουργία, όπως δυσλειτουργία στη λειτουργία της αναπνοής, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και μυϊκή ή μιτοχονδριακή παθολογία.

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της Σύρου

Τη στέλεχωση της υγειονομικής μονάδας του νησιού τους, διεκδίκησαν χθες με μια ιδιαίτερα δυναμική διαδήλωση οι κάτοικοι της Σύρου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Υγειονομικοί, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία, φοιτητές και αυτοδιοίκηση, βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας την άμεση αναβάθμιση και στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού. Η πορεία ξεκίνησε από το νοσοκομείο και κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου οι εκατοντάδες συμμετέχοντες συμβολικά ανέβηκαν στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Star Paros», ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Μιαούλη. Στο πλευρό των υγειονομικών και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, με τα καταστήματα να κατεβάζουν ρολά καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Επίσης, της ώρας της κινητοποίησης τις πόρτες τους έκλεισαν και καταστήματα εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε και η 24 πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων του ΕΣΥ, με πορεία στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Σε δημόσια διαβούλευση το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», που ρυθμίζει μια σειρά από θέματα του ΕΣΥ.

Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, καθώς και τις επαγγελματικές σχέσεις των ιατρών ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων στόχοι του νομοσχεδίου είναι: α) Η ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία.

β) Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με στόχο η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.  γ) Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης με δύο τρόπους: 1. Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα 2. Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας.

γ) Θεσπίζεται διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης συντονιστών διευθυντών. Διασαφηνίζεται επίσης η διαδικασία επιλογής προσωρινού προϊσταμένου τμήματος ή μονάδας νοσοκομείου του ΕΣΥ, όπου απαιτείται ο ορισμός του.

ζ) Η ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Δήλωση συναίνεσης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία

Στις 20 Οκτωβρίου, η EFPIA συμμετείχε σε μια ομάδα 29 ενδιαφερομένων μερών για να χαιρετίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία (European Health Data Space, EHDS). Τα ενδιαφερόμενα μέρη, που περιλαμβάνουν επαγγελματίες υγείας, ερευνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους ασθενών, συνδέσμους φαρμακοβιομηχανιών και συνεργασίες δεδομένων υποστηρίζουν σθεναρά τους στόχους του EHDS όπως προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζεται, η υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας «μπορεί να φέρει σημαντική ευρωπαϊκή ευθυγράμμιση και να κλιμακώσει γρήγορα μια σωστά διοικούμενη πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για ένα ευρύ φάσμα σκοπών δευτερεύουσας χρήσης για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα».

Η δήλωση συναίνεσης διατυπώνει διάφορες συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού σε όλα τα κράτη μέλη:

  1. Ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων πρέπει να συμμετέχει ενεργά από την αρχή της διαδικασίας για να εγγυηθεί την επιτυχία του EHDS.
  2. Το EHDS πρέπει να ευθυγραμμιστεί με όλους τους σχετικούς

οριζόντιους και τομεακούς ευρωπαϊκούς νόμους.

  1. Πρέπει να υπάρχει εναρμονισμένη ερμηνεία και εφαρμογή του κανονισμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
  2. Οι εγκρίσεις για δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας πρέπει να είναι συνεπείς και εναρμονισμένες σε όλη την Ευρώπη.

5. Το πεδίο εφαρμογής των EHR (European Health Regulation) συστημάτων πρέπει να ορίζεται σαφώς στον Κανονισμό.6. Η επιτυχής εφαρμογή του EHDS πρέπει να διαθέτει επαρκείς πόρους. 7. Οι υπάρχουσες υποδομές δεδομένων υγείας πρέπει να αξιοποιηθούν για να επιτραπεί η συνέχεια και να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρογνωμοσύνη.

 

Healthcare Business Awards 2022: Τιμήθηκαν επιχειρήσεις, φορείς και προσωπικότητες για την προσφορά τους στην υγεία

Πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα και με την παρουσία των δύο Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και Ιωάννη Κωτσιόπουλου, καθώς και του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, η τελετή απονομής των Healthcare Business Awards 2022 για 7η συνεχή χρονιά, από το Health Daily και τη BOUSSIAS. Tα Healthcare Business Awards επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τους συλλόγους ασθενών και τους οργανισμούς του κλάδου της Υγείας για τις βέλτιστες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις, τις αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, τις συνέργειες, καθώς και τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Aξιολόγησης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), δήλωσε: «Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της υγείας, όπως η πρόσφατη πανδημία Covid-19, κατέστησαν σαφές ότι οι παγκόσμιες πολιτικές και στρατηγικές θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, ειδικά στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό τον θεσμό των HBA, καθώς επιβραβεύει καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και έχουν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την κοινωνική προσφορά». Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν: 1. Στον Γιώργο Γαρίνη, καθηγητή Βιολογίας, την Δρ. Εύη Γουλιελμάκη και τη Δρ. Μαρία Τσεκρέκου, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, για την ανακάλυψη που έκαναν αναφορικά με τον ρόλο της πρωτεΐνης ΧΑΒ2, η οποία εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών. 2. Στη Φωτεινή Λεομπίλλα, Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνική Υγείας του Δήμου Αθηναίων, “Αθηνά-Υγεία”, Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, για τον αγώνα της για τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Ξενώνα Αστέγων Χρηστών και του Υπνωτηρίου Αστέγων στην Αθήνα, καθώς και για τον πολυετή αγώνα της για την υποστήριξη και απεξάρτηση. 3. Στην Παρασκευή Φεϊζίδου, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη ΜΕΘ του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για τον 30ετή αγώνα της σε παιδιατρική ΜΕΘ, με αναρίθμητα περιστατικά, καθώς και τον αγώνα της μέσα στον κορονοϊό για τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Σημαντικές ήταν οι διακρίσεις της Bristol Myers Squibb Ελλάδας, του ΙΑΣΩ Παίδων, του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης Αττικής, του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, της ΗΔΙΚΑ – OTE Group – BYTE, του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων «Η Καρδιά του Παιδιού», καθώς και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” που κέρδισαν Platinum βραβεία.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις απονομές των κορυφαίων διακρίσεων. Το ΙΑΣΩ βραβεύτηκε ως κορυφαίο νοσοκομείο, οι εταιρείες ΗΔΙΚΑ – OTE Group – BYTE, έλαβαν κορυφαία διάκριση για έργο τους στον τομέα Digital Health και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής διακρίθηκε ως κορυφαίο πανεπιστήμιο/ερευνητικό κέντρο.

Πέρα από τις παραπάνω τιμητικές διακρίσεις, απονεμήθηκαν βραβεία σε Οργανισμούς, Επιστημονικούς Φορείς, Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Υγείας, για την προσφορά τους, τις καινοτόμες δράσεις και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλο το φάσμα της Υγείας.

Χορηγός των ΗΒΑ 2022 ήταν το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ την  Αιγίδα τους στη φετινή διοργάνωση έδωσαν οι: Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ),  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και HL7 Hellas. Media Partner των βραβείων ήταν η εταιρεία PHOCUS.