Διακρίσεις για 5η συνεχή για το ΓΝ «Γεώργιος Παπανικολάου»

Mε δύο διακρίσεις για το Αιματολογικό Τμήμα-Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και το Διαβητολογικό Κέντρο που λειτουργεί στο Παθολογικό Τμήμα

βραβεύτηκε το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στην τελετή απονομής των βραβείων Healthcare Business Awards 2022 που  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Τα παραπάνω τα τμήματα διακρίθηκαν:

  1. Στην κατηγορία Καινοτομία-Πρωτοπορία

Το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου με υπεύθυνη την κ. Αποστολία Παπαλεξανδρή, ιατρό αιματολόγο  έλαβε το Χρυσό Βραβείο (GOLD) ως «Εργαστήριο Αναφοράς στη Μοριακή Διάγνωση Αιματολογικών Κακοηθειών».

  1. Στην κατηγορία Ποιότητα Υπηρεσιών και φροντίδα ασθενώνΗ Διαβητολογική Μονάδα (Ειδικό Κέντρο) που λειτουργεί στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου με υπεύθυνο τον Διευθυντή κ. Ιάκωβο Αβραμίδη, έλαβε το Χρυσό Βραβείο (GOLD) για «Το υψηλότερο ποσοστό γλυκαιμικής ρύθμισης διαβητικών ασθενών παγκόσμια»

Στη διοργάνωση Healthcare Business Awards τιμούνται επιχειρήσεις, φορείς και προσωπικότητες για την προσφορά τους στην υγεία και επιβραβεύονται για τις βέλτιστες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις, τις αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, τις συνέργειες, καθώς και τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Affidea: Ενημερωτικό βίντεο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Με ένα ενημερωτικό βίντεο επέλεξε ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 25 Οκτωβρίου, το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενημέρωση για την δύναμη της πρόληψης.

Μέσα σε 2 λεπτά οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δουν όλα όσα πρέπει να ξέρουν για όλες τις εξετάσεις που μπορούν να κάνουν για την υγεία του μαστού: https://www.youtube.com/watch?v=U2ki11jX9hs&t=1s

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες, 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικού τύπου (έως 75-80%) και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία, γι’ αυτό και οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όταν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Στην περίπτωση του τακτικού προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρόληψη μπορεί και σώζει ζωές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η μαστογραφία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου, όμως βοηθά να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αυτή θα γινόταν αντιληπτή από τη γυναίκα ή τον ιατρό της έως και 2 έτη νωρίτερα. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη και πολλές φορές πλήρη θεραπεία.

Οκτώ (8) σημαντικά βραβεία για τον Όμιλο Ευρωκλινικής

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής έλαβε 8 συνολικά βραβεία στα φετινά Healthcare Business Awards τα οποία διοργανώνονται από την BOUSSIAS. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Ευρωκλινικής έλαβε δύο σημαντικά GOLD βραβεία. Το πρώτο στην κατηγορία «Δράσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος» για το σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος “EUROCLINIC GO GREEN”, ενός συνόλου ενεργειών και επενδύσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Κλινικών του Ομίλου και την προστασία του περιβάλλοντος και το δεύτερο GOLD βραβείο στην κατηγορία «Συμβολή στην Απασχόληση» για το πρόγραμμα συστηματικής προσέλκυσης, εκπαίδευσης και επένδυσης στο νεότερο ηλικιακά ανθρώπινο δυναμικό.

Στο ιατρικό κομμάτι ξεχώρισαν με SILVER βραβείο για την «πρωτοπορία στην Χειρουργική Αντιμετώπιση Παθήσεων» ο Διευθυντής Καρδιοχειρουργός στην Ευρωκλινική Αθηνών, Αθανάσιος Αντωνίου, για την Πλήρως Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση Καρδιοχειρουργικών Παθήσεων (ΤOTAL ENDOSCOPIC CARDIAC SURGERY) και η Γενική Χειρουργός, Θάλεια Πετροπούλου για την πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στη Ρομποτική Χειρουργική πραγματοποιώντας επέμβαση Κολεκτομής Χωρίς Τομή στην κοιλιά, που έλαβε BRONZE βραβείο.

Ο Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος του Ομίλου Ευρωκλινικής, Αναστάσιος Γυφτόπουλος, παρέλαβε το SILVER βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμος Εξοπλισμός ή Ιατρική Υπηρεσία» για την πρωτοποριακή πλατφόρμα “e-stroke” της εταιρείας Brainomix, που λειτουργεί στο Ακτινολογικό Τμήμα της Ευρωκλινικής και προσφέρει νέες δυνατότητες στη θεραπεία του εγκεφαλικού με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης αυξάνοντας κατά 70% το ποσοστό των ασθενών που μπορούν να δεχθούν θεραπεία για εγκεφαλικό. Επιπλέον, η Διευθύντρια Νευρολόγος και Επικεφαλής της Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής, Βάσω Ζησιμοπούλου, παρέλαβε το SILVER βραβείο στην κατηγορία «Δράσεις Πρόληψης/Έγκαιρης Διάγνωσης» για την καμπάνια «Check up υγείας εγκεφάλου», η οποία υλοποιήθηκε με στόχο την καλύτερη Πρόσβαση, Πρόληψη και Υποστήριξη για το Εγκεφαλικό.

Τέλος, ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ομίλου Ευρωκλινικής, Νίκος Γκούμας, παρέλαβε το SILVER βραβείο για την «Αποτελεσματική Διοίκηση Κλινικής» για την αποτελεσματική διαχείριση και οργάνωση του Νοσοκομείου κατά την περίοδο του COVID-19, καθώς η Ευρωκλινική ήταν η μοναδική ιδιωτική κλινική με ταυτόχρονη λειτουργεία covid και non-covid περιστατικών, ενώ στην κατηγορία «Επικοινωνία» ο  Marketing Coordinator του Ομίλου Ευρωκλινικής, Άκης Στεργιόπουλος, παρέλαβε το SILVER βραβείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας digital έγκυρης και εύκολα προσβάσιμης ιατρικής βιβλιοθήκης μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας του Ομίλου Ευρωκλινικής και της προώθησής της μέσω ψηφιακών καναλιών

SARS-CoV-2: Σταθεροποιητικές τάσεις στα λύματα των περισσότερων από τις περιοχές που ελέγχθηκαν

Σταθεροποιητικές τάσεις στα λύματα των περισσότερων από τις περιοχές που ελέγχθηκαν καταγράφηκαν την εβδομάδα από 17 έως 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση  του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.  Συγκεκριμένα, την εβδομάδα αναφοράς, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρείς από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρείς από τις έντεκα περιοχές (3/11) και σταθεροποίηση σε πέντε από τις έντεκα (5/11) περιοχές του ΕΔΕΛ. Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+101%) και στην Αλεξανδρούπολη (+48%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Αττική (+27%). Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη στη Λάρισα (-18%), στην Πάτρα (-16%) και στα Ιωάννινα (-15%). Σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (-7 %), στο Βόλο (-9%), στον Άγιο Νικόλαο (-5%), στα Χανιά (-4%) και στο Ηράκλειο (-2%).

Έναρξη του νέου κύκλου, του ανανεωμένου προγράμματος Level-up|G4A

Την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Level-up που  πραγματοποιείται για 2η συνεχόμενη χρονιά, ανανεωμένο σε Level-up| G4A, ανακοίνωσε η Bayer Ελλάς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα ενισχύεται περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A.

Για το 2022, το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:

α. Το Level-up |G4A Incubator: Ο άξονας αυτός αφορά σε πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, που θέλουν να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα ή έργο σε επιχειρηματική πρόταση και

β. Το Level-up|G4A Accelerator που αφορά  σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο

Το 2021, οι 8 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προερχόμενες τόσο από τον χώρο της υγείας όσο και από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους και παράλληλα με τους μέντορες και ειδικούς της Bayer να εξελίξουν τις εταιρείες τους και να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους, εντός και εκτός της εταιρείας.  Για το 2022, θα επιλεχθούν  και πάλι 10 υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα  προερχόμενοι και από τους δύο άξονες του προγράμματος, ήτοι 5 ερευνητικές ομάδες και 5 νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου 2022. Η έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος είναι στις 16 Νοεμβρίου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος Level-up|G4A Accelerator, μία από τις 5 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν, θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει χρηματικό έπαθλο.

Το συνοπτικό χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων και ολοκλήρωσης της επιλογής είναι διαθέσιμο εδώ

H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A για την Ελλάδα  δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, μια εταιρεία με ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, στέκεται πάντα αρωγός σε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Η εταιρεία ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών, που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα μας ‘’Υγεία και Τροφή για όλους’’. Το πρόγραμμα Level-up | G4A έρχεται να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των εξαιρετικών ερευνητικών ομάδων της χώρας μας, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και αυτές μπορούν να επιτευχθούν, μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας».

 

Στο περιθώριο οι νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα

Σε μια συγκυρία που τα ζητήματα των νέων ιεραρχούνται ψηλά και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανακήρυξε το 2022 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», το Παρατηρητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. δημοσιεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα δείκτες αναφορικά με τους νέους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αξιοποιώντας τα πρωτογενή δεδομένα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2020.  Σύμφωνα με αυτά, μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία. Το 71,4% των νέων με σοβαρή αναπηρία και ηλικία 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ. Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ως 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πανεπιστημιακό τίτλο διαθέτει το 45% των νέων χωρίς αναπηρία.

Το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού. Μόνο το 22,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία δαπανά ένα μικρό χρηματικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, και μόνο το 25% των νέων με αναπηρία δηλώνουν τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής.

«Οι δείκτες αυτοί φανερώνουν δυστυχώς ότι οι νέοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζουν αποκλεισμένοι από την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στερούμενοι βασικών αναγκών κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, βιώνοντας μια ζωή χωρίς δυνατότητα αυτονομίας και αυτοκαθορισμού, σε συνθήκες που ουσιαστικά αποτρέπουν την μετάβαση στον κύκλο ζωής της ενηλικίωσης», τονίζει η ΕΣΑμεΑ.

Εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε υπότυπο καρκίνου του μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, η Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Φλώρα Ζαγουρή παρουσιάζει τις πλέον πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις για αυτή τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο έτος έχουν δημοσιευθεί δεδομένα από πολλαπλές μελέτες φάσης 3 δίνοντας τη δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης για κάθε υπότυπο καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο χορήγησης νεοεπικουρικής θεραπείας, η μελέτη KEYNOTE-522 εισήγαγε την ανοσοθεραπεία (pembrolizumab) στην αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Συνδυαστικά με την πακλιταξέλη και την καρβοπλατίνη και ακολούθως με την επιρουβικίνη και την κυκλοφωσφαμίδη, η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης στη νεοεπικουρική χημειοθεραπεία που χορηγήθηκε σε υψηλού κινδύνου ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αύξησε τα ποσοστά της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης στο χειρουργείο από 51.2% σε 64.8%.

Επιπλέον, η προσθήκη της ολαπαρίμπης (αναστολέας των PARP πρωτεϊνών) για ένα έτος στην επικουρική χημειοθεραπεία έλαβε έγκριση τον Μάρτιο του 2022 για την αντιμετώπιση των υψηλού κινδύνου ασθενών με HER-2 αρνητικό καρκίνο του μαστού που παρουσιάζουν γαμετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή ΒRCA 2.

Παράλληλα, εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης MonarchE που οδήγησε στην έγκριση χορήγησης της αμπεμασικλίμπης (αναστολέας των κυκλινοεξαρτώμενων κινασών CDK4/6) συνδυαστικά με ενδοκρινική θεραπεία (ταμοξιφένη ή αναστολέα αρωματάσης) στο πλαίσιο επικουρικής αντιμετώπισης υψηλού κινδύνου ασθενών με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού, με διηθημένους λεμφαδένες και με υψηλό κίνδυνο υποτροπής.

Η μελέτη KEYNOTE-355 εστιάζοντας εκτενώς στη μεταστατική νόσο, εξασφάλισε την πρόσφατη έγκριση χορήγησης πεμπρολιζουμάμπης σε συνδυασμό με κάποιο χημειοθεραπευτικό σχήμα (ταξάνη ή γκεμσιταβίνη και καρβοπλατίνη) σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που εκφράζουν το βιοδείκτη PDL-1 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης προσέφερε όφελος συνολικής επιβίωσης από 16 σε 23 μήνες, ενώ παράλληλα αξιοσημείωτο ήταν και το όφελος στο διάστημα ελεύθερου υποτροπής νόσου.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα κλινική μελέτη (DESTINY-BREAST04) διερεύνησε ένα νέο φάρμακο ονομαζόμενο Trastuzumab-Deruxtecan που ανήκει στην κατηγορία των συζευγμένων με αντισώματα φαρμάκων. Πρόκειται για ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι συνδυασμένο με μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του υποδοχέα HER-2. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης απέδειξαν σημαντική αύξηση της συνολικής επιβίωσης από 16.8 σε 23.4 μήνες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και χαμηλή έκφραση του υποδοχέα HER-2 (IHC 1+ ή IHC 2+/ISH ) που είχαν ήδη λάβει μία ή περισσότερες γραμμές θεραπείας, και κατ’ επέκταση εγκρίθηκε η χορήγησή του σε αυτήν την υποομάδα ασθενών. Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι, με βάση τη μελέτη DESTINY-BREAST03,  η χορήγηση του παραπάνω φαρμάκου έχει ήδη εγκριθεί σε ασθενείς με μεταστατικό, HER-2 θετικό, καρκίνο του μαστού που έχουν λάβει μια γραμμή θεραπείας έναντι του HER-2 υποδοχέα, είτε στη μεταστατική νόσο είτε ως επικουρική χημειοθεραπεία, και έχουν υποτροπιάσει εντός 6 μηνών. Στην ίδια ευρύτερη κατηγορία ανήκει και το νεότερο φάρμακο Sacituzumab-Govitecan που στοχεύει στον υποδοχέα Trop-2 των καρκινικών κυττάρων και έχει λάβει έγκριση χορήγησης από τον Απρίλιο του 2022 για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μετά από τουλάχιστον δύο γραμμές θεραπείας. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης TROPICS-02 που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του παραπάνω φαρμάκου στον ορμονοευαίσθητο, HER-2 αρνητικό, καρκίνο του μαστού μετά από χορήγηση ενδοκρινικής θεραπείας, CDK4/6 αναστολέα και χημειοθεραπείας με ταξάνη στο θεραπευτικό σχήμα. Το Sacituzumab-Govitecan έδειξε σημαντικό όφελος σε αυτή την κατηγορία των βαριά προ-θεραπευμένων ασθενών μειώνοντας κατά 34% τον κινδύνου υποτροπής ή θανάτου.

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

 Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοινώνουν ότι έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά». Ειδικότερα: Έχουν αποσταλεί όλα τα SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Έχουν ήδη διενεργηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες 17.605 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα. 2.411 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Οι γυναίκες αυτές χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δε χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ – αφορά, δηλαδή, συνολικά σε 1.300.000 δικαιούχους – και, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Το πρόγραμμα δεν σταματά με τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά προβλέπει επιπλέον τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Πνευμονική Ίνωση: Προσπάθειες για την βελτίωση των όρων της χορήγησης υγρού οξυγόνου

Στο πλαίσιο δράσεων του Ελληνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής», ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο: «Πνευμονική ίνωση, άκουσε το σώμα σου πριν να είναι αργά», στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022. Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, κύριος Στυλιανός Λουκίδης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία του Πνευμονολόγου στο χειρισμό των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση και ανέφερε ότι, σε συνεργασία με την ΕΠΝΕΛ, γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση των όρων της χορήγησης υγρού οξυγόνου καθώς και για τη θέσπιση κριτηρίων για τη χορήγηση φορητού συμπυκνωτή. Οι ειδικοί πνευμονολόγοι, ανέλυσαν τη πολυπλοκότητα της πνευμονικής ίνωσης και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης της νόσου. Σημειώθηκε ότι όλες οι ινώσεις δεν είναι ίδιες μεταξύ τους και πως είναι χρήσιμο ο κάθε ασθενής να αντιμετωπίζετε εξατομικευμένα. Τόσο οι γιατροί, όσο και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών τόνισαν πόσο σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή των ασθενών, των φροντιστών τους και των εκπροσώπων ασθενών σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια που πραγματοποιείται.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της διακοπής του καπνίσματος στους ασθενείς με ενδιάμεσα πνευμονικά νοσήματα και γενικότερα στον πληθυσμό, καθώς τα οφέλη γίνονται αντιληπτά άμεσα αλλά και αυξάνονται προοδευτικά.

Καθώς η μεταμόσχευση πνεύμονα είναι μία πιθανή επιλογή θεραπείας για έναν ασθενή με πνευμονική ίνωση, αναφέρθηκαν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δοτών στην Ελλάδα και όπως τονίστηκε στην ημερίδα, επιβάλλεται όλοι μας να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε για την υπέρτατη προσφορά στο συνάνθρωπο, τη δωρεά οργάνων, έτσι ώστε στη χώρα μας να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές. Επιπλέον, στην ημερίδα τονίστηκε ο ρόλος που παίζει η σωστή διατροφή για τη μείωση της φλεγμονής κατά την πνευμονική ίνωση, καθώς και χρήσιμες πρακτικές για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση οισοφαγικής παλινδρόμησης που συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της ασθένειας. Τέλος, σημειώθηκε η σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας όχι μόνο για τη διαχείριση της νόσου, αλλά και ως μέρος της ίασης και της προσωπικής δράσης που μπορεί να αναλάβει ο καθένας ξεχωριστά για την πρόληψή της

και την εξέλιξή της.

Επ’ αόριστον απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών»

Σε δήλωση για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, προχώρησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι μόνη λύση είναι η απαγόρευση επ’ αόριστον των παράλληλων εξαγωγών. Συγκεκριμένα στην εν λόγω δήλωση αναφέρονται τα εξής: « «Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσειςοδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που, επειδή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθεροι και θεωρούν ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται, αφήνουν χωρίς έλεγχο και κατασταλτική κρατική παρέμβαση τον κερδοσκοπικό μηχανισμό των παράλληλων εξαγωγών. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι εδώ και καιρό αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι τραγικά. Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψηστην ελληνική αγορά. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και βασική υποχρέωση της Πολιτείας. Αρκετά με το «ανθυγιεινό» μίγμα νεοφιλελευθερισμού και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων που εφαρμόζεται στη χώρα!».