Χρυσό βραβείο για την αντικαπνιστική πρωτοβουλία «Η Υγεία μου, Η Ζωή μου»

Χρυσό βραβείο απέσπασε η εκπαιδευτική αντικαπνιστική πρωτοβουλία «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ» (https://ygeiamouzoimou.gr/), στα Healthcare Business Awards 2022, η οποία ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της MSD, του Quality Net και της ΕΟΠΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η καλλιέργεια αντικαπνιστικής κουλτούρας στις νεότερες γενιές, για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και η καλλιέργεια υγιεινών προτύπων ζωής, που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

Μέσω του προγράμματος, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος, μαθητές, γονείς και καθηγητές, ενημερώθηκαν για μια σειρά από θέματα όπως πρόληψη του καπνίσματος, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, καλλιέργεια αυτοεκτίμησης, φιλία και κοινωνική συναναστροφή.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης και να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για συνεργασίες σε επίπεδο κοινότητας, για θέματα δημόσιας υγείας. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, η MSD αποδεικνύει έμπρακτα πως στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της έχει τον άνθρωπο, ενώ παραμένει πιστή στην αποστολή της να σώζει και να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως.

 

 

H Chiesi Hellas πιστοποιήθηκε εκ νέου ως B Corp εταιρεία

Η Chiesi Hellas επιβεβαιώνει ότι είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που πρωτοπορεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης λαμβάνοντας εκ νέου την πιστοποίηση Benefit Corporation (B Corp). Η βιωσιμότητα είναι πυλώνας του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας, η οποία έχει υιοθετήσει ένα εξελιγμένο επιχειρηματικό παράδειγμα. Το 2019 η Chiesi Hellas πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά ως B Corp εταιρεία. Η επαναπιστοποίηση αποτελεί επίσημη αναγνώριση των συντονισμένων προσπαθειών της εταιρείας για δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος με σεβασμό προς τον ασθενή, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία και, ταυτόχρονα, μια ανανέωση της καταστατικής της δέσμευσης να συνεχίσει να υπηρετεί έναν διττό σκοπό: να δημιουργεί αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για την κοινωνία και το περιβάλλον. Η πιστοποίηση B Corp είναι διεθνής. Ως B Corp πιστοποιούνται από τον αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό B Lab οι εταιρείες με κερδοσκοπικό χαρακτήρα που εξισορροπούν το κέρδος και την ωφέλεια, σύμφωνα με υψηλά πρότυπα κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης, διαφάνειας προς το κοινό και νομικής υπευθυνότητας. Της πιστοποίησης προηγείται βαθμολόγηση των εταιρειών στη βάση μιας απαιτητικής και πολύμηνης διαδικασίας αξιολόγησης ως προς το εταιρικό αποτύπωμα σε πέντε τομείς: την διακυβέρνηση, τους εργαζόμενους, την κοινωνία, το περιβάλλον και τους πελάτες. Σήμερα, το δίκτυο των πιστοποιημένων B Corp εταιρειών αποτελείται μόνο από 5.893 εταιρείες σε 85 χώρες παγκοσμίως από 158 διαφορετικούς κλάδους, με κοινό στόχο να χρησιμοποιούν την επιχειρηματική τους δράση ως Δύναμη για το συλλογικό καλό. Η Chiesi Hellas πιστοποιήθηκε εκ νέου επιτυγχάνοντας συνολική βαθμολογία που ανήλθε στους 103,8 βαθμούς. Πρόκειται για άλμα εταιρικής προόδου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης που αποτυπώνεται στους επιπλέον 20,9 βαθμούς που απέσπασε η εταιρεία σε σύγκριση με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε το 2019 (82,9). Η εταιρεία αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε υψηλά για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στις εγκαταστάσεις της, στη λειτουργία της, στη χρήση των φυσικών πόρων και της ενέργειας και στις εκπομπές ρύπων. Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε, επίσης, και για το κοινωνικό της αποτύπωμα, όπως καταμετρήθηκε με βάση την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, δήλωσε «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επαναπιστοποίηση, καθώς είναι το αποτέλεσμα τριών χρόνων σκληρής προσπάθειας και αφοσίωσης. Ανήκουμε στις εταιρείες που επιλέξαμε να προχωρούμε στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε αυτό το ταξίδι ελπίζουμε να βρούμε σύντομα και άλλους συνοδοιπόρους και στη χώρα μας».

Με περισσότερα από 85 χρόνια εμπειρίας, η Chiesi έχει την έδρα της στην Πάρμα (Ιταλία), δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και αριθμεί περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου στην Πάρμα λειτουργεί παράλληλα με 7 άλλους σημαντικούς κόμβους Ε&Α στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.chiesi.com και www.chiesi.gr για την Chiesi Hellas.

SARS-CoV-2: Αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες

Για αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τους επόμενους μήνες παγκοσμίως, που ωστόσο θα έχει βραδύτερους ρυθμούς, κάνει λόγο  ανάλυση του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων της ανάλυσης  στις αρχές Φεβρουαρίου, τα κρούσματα θα είναι περίπου 18,7 εκατομμύρια την ημέρα από 16,7 εκατ. που είναι τώρα, γεγονός που θα οφείλεται κυρίως στο χειμωνιάτικο του βόρειου ημισφαιρίου.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση, οι λοιμώξεις  εκτιμάται ότι θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,  που στην κορύφωσή τους είχαν αγγίξει σχεδόν τα 80 εκατομμύρια ημερησίως (Ιανουάριος 2022) εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Σημειώνεται επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται το επόμενο διάστημα, δεν θα συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση θανάτων, οι οποίοι

εκτιμάται ότι παγκοσμίως σε ημερήσια βάση εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός θα είναι περίπου 2.748 την 1η Φεβρουαρίου, από 1.660 που είναι τώρα. Τον Ιανουάριο, οι θάνατοι ήταν πάνω από 11 χιλιάδες ημερησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του αμερικανικού πανεπιστημίου, εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, τα ημερήσια κρούσματα θα αυξηθούν κυρίως εξ’αιτίας της επιστροφής των μαθητών και των φοιτητών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια καθώς και στο γεγονός ότι ο κόσμος θα συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους λόγω του χειμώνα.

Για την Γερμανία η εκτίμηση είναι ότι η έξαρση των μολύνσεων έχει ήδη κορυφωθεί και από εδώ και πέρα αναμένεται μείωση, και πλέον τον Φεβρουάριο, τα κρούσματα θα φθάνουν τις 190.000 ημερησίως.

 

 

Όμιλος ΙΑΣΩ: Κορυφαίο Νοσοκομείο και ο μοναδικός Όμιλος με 16 βραβεία

Το ΙΑΣΩ, για 3η συνεχόμενη χρονιά, βραβεύτηκε με την μοναδική διάκριση «Κορυφαίο Νοσοκομείο» και o Όμιλος ΙΑΣΩ, η Γενική Κλινική ΙΑΣΩ, η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΙΑΣΩ, το ΙΑΣΩ Παίδων καθώς και το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου απέσπασαν συνολικά 16 βραβεία, αποδεικνύοντας την  καινοτομία, τις βέλτιστες πρακτικές και την πρωτοπορία της ιατρικής φροντίδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης τις καινοτόμες δράσεις και τις πρωτοποριακές συνεργασίες.

Το ΙΑΣΩ Παίδων, η κορυφαία Παιδιατρική Κλινική, διακρίθηκε με platinum βραβείο και ακόμη 5 βραβεία στις κατηγορίες πρωτοπορία στην χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων καθώς και στην κατηγορία Επικοινωνία. Το ΙΑΣΩ, η μεγαλύτερη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στην Ευρώπη απέσπασε 5 βραβεία εκ των οποίων τα 3 χρυσά στις κατηγορίες πρωτοπορία στην Μαιευτική-Γυναικολογία-Τεχνητή Γονιμοποίηση, στις Ψηφιακές εφαρμογές καθώς και στην κατηγορία Επικοινωνία. Η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ απέσπασε 2 βραβεία για την καμπάνια επικοινωνίας του Νέου Υπερσύγχρονου Τμήματος Check-Up καθώς επίσης και για την δράση πρόληψης/ έγκαιρης διάγνωσης με τη Σύμπλευση για την πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων σε ακριτικά νησιά. Ο Όμιλος ΙΑΣΩ με 2 χρυσά βραβεία και ένα bronze βραβεύτηκε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «δίπλα σας», τις στρατηγικές συνεργασίες του για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξασφάλιση ενός υγιούς πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Η Χριστίνα Ταμπουρέα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια CCO Ομίλου ΙΑΣΩ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την βράβευση μας ως Κορυφαίο Νοσοκομείο και σας ευχαριστούμε πολύ. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ΙΑΣΩ και τους ιατρούς μας».

 

GENESIS Pharma: Επέκταση της εμπορικής της συμφωνίας με την Incyte

Η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνει σήμερα την επέκταση της αποκλειστικής συμφωνίας προμήθειας και διανομής με την Incyte Biosciences International Sàrl, σε συνέχεια της επιτυχημένης εξαετούς συνεργασίας τους για την πονατινίμπη (ponatinib). Η διευρυμένη συμφωνία αφορά στην εμπορική διάθεση δύο νέων ορφανών φαρμάκων για τον καρκίνο, καθώς και στη γεωγραφική επέκταση της συμφωνίας, που περιλαμβάνει πλέον 11 αγορές: Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αλβανία και Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τους όρους της διευρυμένης συμφωνίας προμήθειας και διανομής, η Incyte παραχωρεί στην GENESIS Pharma αποκλειστικά δικαιώματα σε αυτές τις αγορές για την εμπορική διάθεση της πεμιγατινίμπης (pemigatinib) και της ταφασιταμάμπης (tafasitamab), έπειτα από τις τοπικές εγκρίσεις. Η πεμιγατινίμπη (pemigatinib), είναι αντικαρκινική μονοθεραπεία  για τη θεραπεία ενηλίκων με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα με σύντηξη ή αναδιάταξη του υποδοχέα του ινοβλαστικού αυξητικού παράγοντα 2 (FGFR2) που έχει εξελιχθεί μετά από τουλάχιστον μία προηγούμενη γραμμή συστηματικής θεραπείας1 και η ταφασιταμάμπη (tafasitamab) είναι αντικαρκινική θεραπεία που χορηγείται σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη, ακολουθούμενη από μονοθεραπεία με ταφασιταμάμπη, σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΑΑΚ).

Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma δήλωσε: «Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργαζόμαστε με την Incyte για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στην πονατινίμπη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η επιτυχημένη σύμπραξη και η κοινή μας δέσμευση και τεχνογνωσία στα σπάνια αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα άνοιξαν το δρόμο για την επέκταση της συμφωνίας μας με δύο υποσχόμενες νέες θεραπείες που προστίθενται τώρα στο ευρύ χαρτοφυλάκιό μας που αφορά σε σπάνιες κακοήθειες. Είναι τιμή μας που μια κορυφαία εταιρεία όπως η Incyte έχει εμπιστευτεί την εταιρεία μας και τους ανθρώπους της».

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ένας σπάνιος καρκίνος που σχηματίζεται στα χοληφόρα αγγεία. Ταξινομείται με βάση την προέλευσή του στο ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, που εμφανίζεται στα χολαγγεία μέσα στο ήπαρ, και στο εξωηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα που εμφανίζεται στον χοληδόχο πόρο έξω από το ήπαρ. Οι ασθενείς με χολαγγειοκαρκίνωμα συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο όταν η πρόγνωση δεν είναι καλή3,4. Στην Ευρώπη, η συχνότητα του χολαγγειοκαρκινώματος κυμαίνεται μεταξύ 6.000 – 8.000 ασθενών5,6. Οι συντήξεις ή αναδιατάξεις του FGFR2 συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στο ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, όπου παρατηρούνται σε ποσοστό 10-16% των ασθενών.

Το ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) είναι ο πιο κοινός τύπος non-Hodgkin λεμφώματος σε ενήλικες ασθενείς παγκοσμίως, αφορά το 40% όλων των περιπτώσεων10 και χαρακτηρίζεται από ταχέως αναπτυσσόμενες μάζες κακοήθων Β-κυττάρων στους λεμφαδένες, τον σπλήνα, το ήπαρ, το μυελό των οστών ή άλλα όργανα11. Είναι μια επιθετική νόσος με περίπου έναν στους τρεις ασθενείς να μην ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία ή να υποτροπιάζει στη συνέχεια12. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 16.000 ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό DLBCL.

 

Ποιες είναι ιδανικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό και νηστεία

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ιδανικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό και νηστεία. Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism. Οι Ιατροί και Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Στρατάκης (Καθηγητής Γενετικής, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, NIH, ΗΠΑ, Διευθυντής Γενετικής ΙΤΕ και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος ELPEN) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των μελετών αυτών.

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00397-7

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00361-8

Η πρώτη είναι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή με 16 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ηλικία 37,3 ± 2,8 έτη, 5 γυναίκες, ΔΜΣ 28,7 ± 0,6 kg/m2). Μελετήθηκαν σε διαφορετικές ημέρες στα ίδια άτομα οι επιπτώσεις της καθυστερημένης (12:00 με 22:00) συγκριτικά με την ενωρίς κατανάλωση φαγητού (08:00 με 16:00), ενώ ελεγχόταν αυστηρά η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, ώστε να μην διαφέρουν σε άλλα στοιχεία μεταξύ τους. Βρέθηκε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη. Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία σώματος. Οι γονιδιακές αναλύσεις κατέδειξαν μάλιστα ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τα μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων, π.χ. σηματοδότηση MAPK p38, σηματοδότηση TGF-β και άλλων σε κατεύθυνση που συνάδει με μειωμένη λιπόλυση και αυξημένη λιπογένεση. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν συγκλίνοντες μηχανισμούς, με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η δεύτερη είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων με 137 πυροσβέστες που εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες (23-59 ετών, 9% γυναίκες). Τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί σε συμβουλευτική για 10ωρο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και συγκρίθηκαν με τους άλλους μισούς που μπορούσαν να τρώνε όποια ώρα της ημέρας. Οι πρώτοι επέλεξαν το χρονικό παράθυρο 09:00 με 19:00 ως στόχο. Όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εφαρμογή smartphone για να καταγράφουν όλα τα συμβάντα κατάποσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κατά την έναρξη, και οι δύο ομάδες είχαν διατροφικό παράθυρο περίπου 14 ωρών. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες συνολικά. Οι συμμετέχοντες που μείωσαν χρονικά το διατροφικό τους παράθυρο (σε 11,13 ώρες τελικά κατά μέσο όρο) δεν είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα,  μείωσαν σημαντικά το μέγεθος των λιπιδίων VLDL. Μάλιστα, σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την έναρξη παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης «Γερά Οστά»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas προχώρησε σε μια συμβολική ενέργεια προβολής της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, αναλαμβάνοντας τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «Γερά Οστά», η οποία συνεχίζεται και φέτος με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

Από τις 18:00 και παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η δράση, μελών του Συλλόγου «Πεταλούδα» και στελεχών της Amgen Hellas, η πρόσοψη του κτιρίου φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα, παραπέμποντας ευθέως στην κεντρική δημιουργική ιδέα της εκστρατείας: τη χαρακτηριστική ταινία περιτυλίγματος με την κόκκινη ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ», η οποία συμβολίζει τα εύθραυστα οστά των ατόμων με Οστεοπόρωση. Με αυτόν τον πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της προχωρημένης μορφής της νόσου στην υγεία των ασθενών, καθώς τα οστά τους αποδυναμώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίστανται ιδιαίτερα επιρρεπή στα κατάγματα.

Η Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» δήλωσε: «Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» συμμετέχει σήμερα σε αυτή τη λαμπρή γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης και στη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας να συμβάλει έτσι στην πρόληψη και την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Στα 20 χρόνια εμπειρίας μας, θέλουμε να δηλώσουμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα σημαντικότερα ‘συστατικά’ για γερά οστά, για την Οστεοπόρωση, για την καλή σκελετική υγεία».  «Είναι μια συμβολική δράση αλλά όχι και τόσο συμβολική γιατί σήμερα και αύριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 100 ασθενείς για τις εξετάσεις αυτές», δήλωσε με τη σειρά της η Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα από τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η καμπάνια ενισχύθηκε με νέες ενέργειες και ανανεωμένο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται ήδη στον αέρα τηλεοπτικό σποτ με «πρωταγωνίστρια» την ταινία περιτυλίγματος «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας (www.geraosta.gr) μπορεί κανείς να βρει ανανεωμένο και εμπλουτισμένο ενημερωτικό περιεχόμενο σε θέματα διατροφής και άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση της Οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, στο κομμάτι της διατροφής, ο Μάνος Δημητρούλης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, προτείνει δύο ξεχωριστά διαιτολόγια για γυναίκες και άνδρες, τα οποία περιλαμβάνουν τους βέλτιστους συνδυασμούς τροφών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αντίστοιχα, στην ενότητα της άσκησης η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc/PhD, έχει δημιουργήσει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

«Εάν προβούμε στις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, είναι εφικτό να έχουμε έγκαιρη διάγνωση και να αποφύγουμε τελικά τις συνέπειες εκείνου του κατάγματος το οποίο θα μπορούσε να μας επηρεάσει αρνητικά στο υπόλοιπο της ζωής μας», δήλωσε ο Γιώργος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος και Κύπρου.

Μ. Γκάγκα: Μακροχρόνιος προγραμματισμός για τις προκηρύξεις

Άμεσος στόχος του Υπουργείου για την επίλυση του θέματος των ειδικοτήτων είναι ο μακροχρόνιος προγραμματισμός για τις προκηρύξεις, με βάση τις ανάγκες του δημοσίου συστήματος υγείας, με γνώμονα την ασφάλεια των Ελλήνων ασθενών και τις καλές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

Τα παραπάνω δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψή της στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το Τμήμα Διάγνωστικής Μαστού,  και στην συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, κατά την οποία η κα Μίνα Γκάγκα συζήτησε και άκουσε τους γιατρούς, αλλά και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής υπηρεσίας και των Κλινικών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως ο προγραμματισμός των χειρουργείων, καθώς επίσης στην ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, κυρίως αναισθησιολόγους. Η κα Μίνα Γκάγκα διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι το Υπουργείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το νοσοκομείο με κάθε τρόπο.

 

 

Πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε η εκπαίδευση των 20.000 γιατρών

Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και στην ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας, στο επιστημονικό της κεφάλαιο, αναφέρθηκε  ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, – εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις- έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, για το επιστημονικό δυναμικό που αυτή την ώρα, αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας, των άλλων χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα μέσω την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία».

 

Γιώργος Παυλάκης: Πόσο επικίνδυνες είναι οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1  

Για τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και BQ.1.1 που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Όπως ανέφερε, εκτιμούσε ότι οι εν λόγω υποπαραλλαγές θα αργούσαν λίγο ακόμα να εμφανιστούν στην Ελλάδα, αλλά παρότι αφορούν ακόμα μόνο το 2% των κρουσμάτων, πρέπει να παρακολουθήσουμε την επέκταση τους την επόμενη χρονική περίοδο.

«Μπορεί να δούμε μία επανάληψη της περυσινής κατάστασης και η επιδημία να αλλάξει σε BQ.1», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που η παραλλαγή Όμικρον επικράτησε της Δέλτα, με αποτέλεσμα μια μεγάλη έξαρση στα κρούσματα.

Αναφερόμενος στο πόσο αποτελεσματικά είναι τα καινούργια εμβόλια, ο κ Παυλάκης είπε ότι παρέχουν μεν κάποια προστασία, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ο ιός αλλάζει κάθε 4 έως 6 μήνες, προκειμένου να νικήσει το ανοσοποιητικό μας, καθιστώντας τα όχι τόσο αποτελεσματικά στις καινούργιες παραλλαγές ενώ η ανοσία που προσφέρουν υποχωρεί πολύ μέσα σε μήνες.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΒQ1, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ και στον ΕΟΧ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα επικρατήσουν παγκοσμίως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.