Αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Lena H. Sun με θέμα την αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια. Τα CDC αναφέρουν ότι τόσο υψηλά ποσοστά έχουν να αναφερθούν από το 2009 με την πανδημία της H1N1 με βάση εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε στην καμπή μιας ασυνήθιστης πανδημίας κορονοϊού που έχει επηρεάσει τόσο τη γρίπη καθώς και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα του μηνός Οκτωβρίου, τα ποσοστά νόσησης από την γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με τα περσινά. Ο William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt αναφέρει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά, με κάθε χρόνο τα ποσοστά να μειώνονται, το οποίο τον ανησυχεί καθώς φαίνεται ότι φέτος θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια. Τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Τα νέα υποστελέχη του SARS-CoV-2 με μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής της ανοσολογικής άμυνας αντιπροσωπεύουν τώρα το 27% των περιπτώσεων, από 17% πριν από μια εβδομάδα. Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γεμίζουν με αριθμό ρεκόρ παιδιών που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου είναι άνιση από χρόνο σε χρόνο και τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 40-60%, σύμφωνα με τα CDC. Ο Brammer αναφέρει ότι το φετινό εμβόλιο καλύπτει ικανοποιητικά τα κυκλοφορούντα στελέχη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κυρίαρχος ιός H3N2 προκαλεί τα σοβαρότερα κρούσματα μεταξύ των ιών γρίπης τύπου Α και Β που κυκλοφορούν στους ανθρώπους. Τα άτομα που νοσούν από H3N2 έχουν συνήθως τις περισσότερες επιπλοκές, ειδικά για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ο Schaffner προσθέτει ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει από την γρίπη, η φλεγμονώδης απόκριση που δημιουργείται από τον ιό συνεχίζει να προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό για ακόμα 4 με 6 εβδομάδες σε όσους είναι μεσήλικές ή υπερήλικες, αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Ο Schaffner αναφέρει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την διάρκεια της φετινής περιόδου της γρίπης, πόσο σοβαρή θα είναι και εάν διαφορετικά μέρη θα εμφανίσουν διαφορετικά επίπεδα αναπνευστικής νόσου στον πληθυσμό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

 

Δωρεά γενετικού αναλυτή για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το φιλανθρωπικό σωματείο Aurora – Μαζί Ενάντια στα Αιματολογικά Νοσήματα, που στέκεται πάντα δίπλα σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, κάλυψε την επείγουσα ανάγκη εγκατάστασης ενός νέου γενετικού αναλυτή στο νοσοκομείο Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Ο νέος γενετικός αναλυτής, ο οποίος αντικατέστησε τον παλαιότερο που βρισκόταν εκτός χρήσης,  είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. Χρησιμοποιείται από περισσότερα από 35 νοσοκομεία της χώρας και για πλέον των 6.000 εξετάσεων ετησίως, που είναι  απαραίτητες για τη διάγνωση οξειών λευχαιμιών, χρόνιων λευχαιμιών και μυελοϋπερπλαστικών νεοπλασμάτων.

Επιπλέον της διάγνωσης, οι εξετάσεις προσφέρουν πληροφορίες που βοηθούν σημαντικά στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τη χορήγηση της πλέον κατάλληλης κατά περίπτωση θεραπείας στόχευσης, στην πρώιμη διάγνωση της απόρριψης μοσχεύματος ή της υποτροπής της κακοήθειας και στην ανίχνευση μεταλλάξεων σε γονίδια.

Γνωρίζοντας τη δράση του φιλανθρωπικού σωματείου Aurora όλα αυτά τα χρόνια, το ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» απηύθυνε αίτημα στη διοίκηση και στον πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος του σωματείου, Clemente Pinedo, ο οποίος άμεσα κινητοποίησε τις διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάλυψη της ανάγκης με την αγορά νέου εξοπλισμού το συντομότερο δυνατό.

Ο εμβολιασμός έναντι COVID-19 δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

 Στο περιοδικό Neurology δημοσιεύτηκε πρόσφατα η εργασία των: Γεωργίου Τσιβγούλη, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη, Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ,  Ανδρονίκης Νάσκα, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Ηλία Τζαβέλλα, Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη. Το εν λόγω άρθρο αφορά τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση του επιπολασμού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΙΑΕΕ) έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19. Το άρθρο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Γεώργιος Τσιβγούλης, η Νευρολόγος Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Έπειτα από τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συγκεντρώθηκαν συνολικά 16 μελέτες: 2 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες από μητρώα φαρμακοεπαγρύπνυσης και 3 μελέτες κοόρτης, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα για 17.481 ασθενείς που παρουσίασαν ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19 (782.989.363 εμβολιασμοί). Μέσω της ανάλυσης αυτών των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ασθενών με αυτήν την επιπλοκή ήταν 4,7 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμών, χωρίς να υπάρχει κάποια διαφορά ως προς το είδος του εμβολίου που έλαβαν οι ασθενείς. Η ηλικία και το φύλο των ασθενών που εμφάνισαν ΙΑΕΕ (50% γυναίκες, μέση ηλικία 68 έτη) ήταν επίσης παρόμοια και ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε. Επιπλέον, δεν υπήρξε συσχέτιση των ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό με το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο επιπολασμός που διαπιστώθηκε (< 5 περιπτώσεις ανά 100.000) είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που περιγράφεται στις περιπτώσεις της ίδιας της νόσησης από τον ιό SARS-CoV-2 (1.500-5.000 ανά 100.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19). Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης ΙΑΕΕ μετά από εμβολιασμό δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 με την ανάπτυξη ΙΑΕΕ.

Το παραπάνω άρθρο συγκαταλέχθηκε από τους εκδότες του περιοδικού Neurology (επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας) ανάμεσα στα πιο σημαντικά και ποιοτικά άρθρα για το έτος του 2022.

 

Δύο νέα πλήρως αυτοματοποιημένων διαγνωστικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για να αυξήσει τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς να διακυβεύσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων  και την ποιότητα των υπηρεσιών, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεργάστηκε με την Abbott Core Diagnostics για τη δημιουργία δύο πλήρως αυτοματοποιημένων διαγνωστικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα επεξεργασίας έως και 20.000 δειγμάτων την ημέρα, και με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες. Η Abbott εγκατέστησε στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τα συστήματα ολικού εργαστηριακού αυτοματισμού μεγάλου όγκου (GLP), τους διαγνωστικούς αναλυτές Alinity και το σύστημα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης δειγμάτων Indexor.

Η πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία, σε συνδυασμό με τους αναλυτές τελευταίας γενιάς καταργούν κάθε ανθρώπινη παρέμβαση και εκμηδενίζουν τα πιθανά σφάλματα.

Τα δείγματα αίματος τοποθετούνται αυτόματα σε ειδικούς δειγματοφορείς οι οποίοι σαν μικρά «αυτοκίνητα» τα μεταφέρουν στις διάφορες περιοχές όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία μέχρι να παραχθούν τα αποτελέσματα των ασθενών. Τα δείγματα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν αυτόματα για μερικές ημέρες στις μονάδες ψύξης σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.

Το εγκατεστημένο αρθρωτό σύστημα είναι εύκολα επεκτάσιμο με ελάχιστη παρέμβαση, επιτρέποντας στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ την υλοποίηση κάθε μελλοντικού προγράμματος επέκτασης.

Η δυνατότητα ταχείας απόκρισης σε μελλοντικές ανάγκες είναι πολύ σημαντική για την εξασφάλιση γρήγορων αποτελεσμάτων, σε περιπτώσεις απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης για εργαστηριακές υπηρεσίες, όπως σε μια πανδημική κρίση. Το νέο σύστημα, που ονομάζεται Indexor, επιτρέπει στο Εργαστήριο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, πόσα δείγματα βρίσκονται καθ’ οδόν, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες αποθήκευσης που επικρατούν κατά τη μεταφορά τους. Μόλις τα δείγματα φτάσουν στο εργαστήριο, εισάγονται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες στα πληροφοριακά συστήματα και είναι έτοιμα για επεξεργασία.

Πιο συχνά τα συμπτώματα long covid σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από COVID-19

Μια πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που δημοσιεύθηκε χθες, κάνει λόγο για μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων long covid, σε άτομα που νόσησαν βαριά από covid  και νοσηλεύθηκαν σε σχέση με όσους νόσησαν στην κοινότητα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα , ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων έχει αναφερθεί από άτομα τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι ειδικοί του ECDC  σημειώνουν ότι οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των συμπτωμάτων πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς στην πλειονότητα των μελετών δεν υπήρχαν ομάδες σύγκρισης, με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί SARS-CoV-2.

Tα πιο συχνά  post covid συμπτώματα που καταγράφηκαν σε ασθενείς που νοσηλευτήκαν με covid, ήταν  κόπωση, δύσπνοια, κατάθλιψη, πονοκέφαλος και ζάλη. Η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων long covid υπολογίστηκε στο 51%. Πρόσφατα δημοσιευμένη προοπτική μελέτη, στην οποία συμετείχαν 76.422 άτομα από την Ολλανδία, έδειξε πως περίπου ένα στα οκτώ άτομα (12,7%) με COVID στο γενικό πληθυσμό θα αναπτύξει post covid.

 

Συνεργατική συμμετοχή όλων των εταίρων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Συνεργατική συμμετοχή όλων των εταίρων με ισότιμη συμβολή των ασθενών στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων ζήτησαν οι επιστήμονες του 20ού Διεθνούς Συνεδρίου Φαρμακευτικής Ιατρικής – ICPM 2022, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, παρακολούθησαν ενεργά 207 εξειδικευμένοι επιστήμονες του διεθνούς οικοσυστήματος έρευνας Ε&Α, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου.

Παρουσιάστηκαν οι πλέον σύγχρονες ερευνητικές μεθοδολογίες, νέοι σχεδιασμοί κλινικών δοκιμών, όπως και θεραπευτικές καινοτομίες που θα βελτιώσουν την κλινική πράξη μέσω των δεδομένων πραγματικού κόσμου (Real World Data-Real World Evidence | RWD-RWE), ενώ συμπεριελήφθησαν διαλέξεις και εισηγήσεις σε ενδιαφέροντα επίκαιρα θέματα βιοηθικής στο πλαίσιο της Επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και της Διακυβέρνησης της Έρευνας (Research Governance). Το πλούσιο και πυκνό πρόγραμμα του Συνεδρίου ICPM 2022 περιέλαβε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, διαλόγους, και εργαστήρια, με έμφαση σε επιστημονικές αντιπαραθέσεις και θέματα αιχμής.

Η φυσική παρουσία κι η ενεργός συμμετοχή των περισσοτέρων συνέδρων από 27 χώρες και 5 ηπείρους, αλλά και η μεγάλη διαδικτυακή παρακολούθηση, τροφοδότησε έναν πολυσυλλεκτικό διάλογο στη συνδιαμόρφωση νέων τάσεων.

Οι εξελίξεις και το μέλλον της βιοϊατρικής, βιοτεχνολογικής έρευνας, θεραπευτικής και ιατροτεχνολογικής ψηφιακής καινοτομίας που αναπτύχθηκαν, συζητήθηκαν με εκπροσώπους των ενώσεων ασθενών – κύριους εταίρους στην ασθενοκεντρική αποστολή της επιστήμης και έρευνας.

Τα οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Ελλάδα είναι πολλαπλά, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνεδρίου Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η διοργάνωση του ΙCPM 2022 ανέδειξε τις εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στη φαρμακευτική ιατρική έρευνα και προήγαγε νέες συνεργασίες με το διεθνές οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο πεδίο της βασικής – μεταφραστικής – κλινικής έρευνας.

Μ. Γκάγκα: Κατάταξη της Κέρκυρας ήδη σε ζώνη άγονη Α

«Έχουμε ήδη κατατάξει την Κέρκυρα σε ζώνη άγονη Α, προκηρύξαμε θέσεις ιατρών και νοσηλευτών που είναι σε διαδικασία κρίσεων και θα προκηρύξουμε και πάλι θέσεις για την ενίσχυση του νοσοκομείου», δήλωσε η Αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα  στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής της στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με όλο το προσωπικό για τα θέματα του νοσοκομείου. Στην συζήτηση δόθηκε έμφαση στο θέμα των άγονων προκηρύξεων και των πρόσφατων παραιτήσεων, στο θέμα των διακομιδών και κυρίως στις ανάγκες και το σχεδιασμό για το μέλλον του νοσοκομείου, θέματα τα οποία συζήτησε, εν συνεχεία, με το ΔΣ του νοσοκομείου. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Περιφέρειας  συζητήθηκαν όλα τα θέματα υγείας που απασχολούν το νησί και ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της δυσκολίας εύρεσης στέγης για τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς στο νησί.

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προστασία α’ κατοικίας για τους πολίτες με αναπηρία

Το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ατόμων με αναπηρία θίγει στην επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη η ΕΣΑμεΑ, σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων για το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς, μέσω της υπηρεσίας της «Διεκδικούμε Μαζί», έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μελών των οικογενειών τους για αυτό το θέμα.

Όπως αναφέρεται, τα άτομα με αναπηρία έχουν δει το εισόδημά τους να πλήττεται σε πολλαπλό βαθμό, καθώς, πέραν των συνεπειών της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και της υποβάθμισης των παροχών υγείας και πρόνοιας, έχουν να αντιμετωπίσουν και το διαχρονικό πρόσθετο κόστος διαβίωσης που πηγάζει από την αναπηρία τους. Μια ενδεχόμενη απώλεια της κύριας κατοικίας τους, θα σημάνει την στέρηση του αναφαίρετου και καθολικού δικαιώματος στη στέγαση και θα επιφέρει πλήρη αδυναμία διαβίωσης και καταπάτηση κάθε αισθήματος αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

Η ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την διακριτή και πλήρη προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από πλειστηριασμούς ακινήτων, ανεξαρτήτως του οφειλόμενου ποσού, πρωτίστως στις περιπτώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία, και στη συνέχεια στη δευτερεύουσα, είναι επιτακτική.

Ένα από τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, σχετίζεται με το νέο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

-Πρόβλεψη ένταξης  και προστασίας των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους

-Διεύρυνση των εισοδηματικών/περιουσιακών και λοιπών κριτηρίων

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας από τις Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών

Με ανακοίνωσή τους, οι Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών, εκφράζουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”, δηλώνοντας ότι πλήττει τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και  τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι γιατροί αναφέρουν τα εξής:

«Το νομοσχέδιο πλήττει τόσο το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας όσο και  τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς. Δίνοντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό, οδηγεί στη διάλυση του μικρού ιδιωτικού ιατρείου ευνοώντας παράλληλα λόγω της επακόλουθης  αύξησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία.

Οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ. Αντί να προωθεί την στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την αύξηση – βάσει και της επίσημης απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας – των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών.

Επίσης πλήττει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών οι οποίοι μετατρέπονται σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό με τη μετακίνηση τους σε νοσοκομεία – ακόμη και εκτός υγειονομικής τους περιφέρειας – με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση ουσιαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οδηγώντας τους τελικά και αυτούς σε χώρες του εξωτερικού».

 

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»

Με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού η GE Healthcare διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Πρώτα συμπεράσματα & προκλήσεις του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του  Υπουργείου Υγείας κα Αγαπηδάκη Ειρήνη, δήλωσε: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν άυλη συνταγογράφηση (καθώς τις διευκολύνει ακόμη περισσότερο), έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω πρόγραμμα. Από τα παραπεμπτικά που έχουν εκτελεστεί έως τώρα, έχουμε εντοπίσει ήδη 2.411 γυναίκες, οι οποίες έχουν ευρήματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Εδώ φαίνεται η αξία της δημόσιας υγείας και του έγκαιρου εντοπισμού. Παρατηρήθηκαν, επίσης, 17.605 γυναίκες, οι οποίες είχαν καλοήθη ευρήματα και δεν το γνώριζαν.

Υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανανέωση των κατευθυντήριων οδηγιών σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται αυτά τα προγράμματα». Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των ομιλητών στην περαιτέρω βελτίωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.»

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του  Υπουργείου Υγείας, κ. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί πρόθεση και κυρίως  δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όσο και της θεραπείας για όσες γυναίκες το χρειαστούν. Προχωρούμε δυναμικά  στον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη μέσω της διασφάλισης πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης για τον,  πλέον σύγχρονο, βιοϊατρικό εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες διάγνωσης. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε στη θέσπιση κριτηρίων ποιότητας για  την ορθή κλινική πρακτική τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλάζοντας σελίδα στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού». Ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare, σχολίασε: «Πρωτοβουλίες σαν αυτή έχουν ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και την ανάπτυξη της συλλογικής γνώσης πάνω στην πρωτογενή πρόληψη, τη διάγνωση και την περίθαλψη του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης πολύ έντονη. Η GE Healthcare αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της ανίχνευσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις στους γιατρούς, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των γυναικών-ασθενών».