Διευθύνοντες Σύμβουλοι κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών αποτελέσαν μέλη της 12μελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπίας του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Fierce Pharma,ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Werner Baumann, ο Ugur Sahin της BioNTech και η Belén Garijo της Merck KGaA συνόδεψαν τον Όλαφ Σολτς στη μονοήμερη επίσκεψη του στην Κίνα, που ήταν και η πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη των G7 στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα δεν προέκυψαν σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες από το ταξίδι υψηλού προφίλ.
Η μόνη αξιοσημείωτη συμφωνία είναι ότι η Κίνα θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς στη χώρα να λαμβάνουν το εμβόλιο Comirnaty της BioNTech για την COVID-19. Το εμβόλιο πωλείται ήδη σε ειδικές περιοχές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν.Ο Γερμανός Καγκελάριος προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης τύπου με τον κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang. Αποκαλώντας τη συμφωνία «ένα πρώτο βήμα», ο Scholz είπε ότι ελπίζει ότι ο «κύκλος των επιλέξιμων προσώπων να διευρυνθεί σύντομα» ώστε να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, η λήψη του εμβολίου της BioNTech, αναφέρει το Reuters.«Δεσμευόμαστε να προμηθεύουμε τους ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα με το εμβόλιο μας για την COVID-19 μετά την έγκριση ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής εφοδιασμού μας και της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας προς την Κίνα, η οποία είναι μια στρατηγικής σημασίας αγορά για εμάς», δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech σε δήλωση του στο Fierce Pharma.Η BioNTech συνεργάστηκε με τη Fosun Pharma στο Comirnaty σε ένα σύμφωνο που υπογράφηκε στις αρχές του 2020. Αρχικά οι αναφορές πρότειναν ότι η λήψη του θα εγκρινόταν στην Κίνα το αργότερο τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να μην έχει επιτρέψει ούτε ένα ξένο εμβόλιο για την COVID στην ηπειρωτική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις της Moderna για να φέρει το εμβόλιο mRNA της στην Κίνα είχαν αποτύχει αφού η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να μεταφέρει τη βασική της πνευματική ιδιοκτησία στη χώρα. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε εικασίες ότι η BioNTech μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα.