H Κίνα θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς στη χώρα να λαμβάνουν το εμβόλιο Comirnaty της BioNTech

Διευθύνοντες Σύμβουλοι κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών αποτελέσαν μέλη της 12μελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπίας του Γερμανού Καγκελάριου  Όλαφ Σολτς, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Fierce Pharma,ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Werner Baumann, ο Ugur Sahin της BioNTech και η Belén Garijo της Merck KGaA συνόδεψαν τον Όλαφ Σολτς στη μονοήμερη επίσκεψη του στην Κίνα, που ήταν και η πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη των  G7 στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα δεν προέκυψαν σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες από το ταξίδι υψηλού προφίλ.

Η μόνη αξιοσημείωτη συμφωνία είναι ότι η Κίνα θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς στη χώρα να λαμβάνουν το εμβόλιο Comirnaty της BioNTech για την COVID-19. Το εμβόλιο πωλείται ήδη σε ειδικές περιοχές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν.Ο Γερμανός Καγκελάριος προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης τύπου με τον κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang. Αποκαλώντας τη συμφωνία «ένα πρώτο βήμα», ο Scholz είπε ότι ελπίζει ότι ο «κύκλος των επιλέξιμων προσώπων να διευρυνθεί σύντομα» ώστε να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, η λήψη του εμβολίου της BioNTech, αναφέρει το Reuters.«Δεσμευόμαστε να προμηθεύουμε τους ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα με το εμβόλιο μας για την COVID-19 μετά την έγκριση ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής εφοδιασμού μας και της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας προς την Κίνα, η οποία είναι μια στρατηγικής σημασίας αγορά για εμάς», δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech σε δήλωση του στο Fierce Pharma.Η BioNTech συνεργάστηκε με τη Fosun Pharma στο Comirnaty σε ένα σύμφωνο που υπογράφηκε στις αρχές του 2020. Αρχικά οι αναφορές πρότειναν ότι η λήψη του θα εγκρινόταν στην Κίνα το αργότερο τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να μην έχει επιτρέψει ούτε ένα ξένο εμβόλιο για την COVID στην ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις της Moderna για να φέρει το εμβόλιο mRNA της στην Κίνα είχαν αποτύχει αφού η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να μεταφέρει τη βασική της πνευματική ιδιοκτησία στη χώρα. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε εικασίες ότι η BioNTech μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα.

 

Στήριξη των δρομέων του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθηνών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Μετά την συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ κ. Πέτρου Λυμπερίδη με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα, οι φυσικοθεραπευτές θα βρίσκονται φέτος στο πλευρό των δρομέων του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθηνών.

Τα μέλη του Π.Σ.Φ., με επικεφαλής το Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας και την αρωγή του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Κυκλάδων, θα παρέχουν εθελοντικά φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες στους δρομείς του Α.Μ.Α.  το Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας, με την καταπόνηση των δρομέων να είναι πολύ μεγάλη, όπως και η πιθανότητα τραυματισμού. Οι φυσικοθεραπευτές, με την υψηλή επιστημονική γνώση τους, είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν τα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Κάθε πρόβλημα απαιτεί αξιολόγηση από φυσικοθεραπευτή, που θα το αντιμετωπίσει αρχικά και θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τις επόμενες μέρες.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, οι φυσικοθεραπευτές θα βρίσκονται στον τερματισμό του αγώνα δρόμου 10 χλμ., από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Την Κυριακή θα βρίσκονται κατά μήκος και στον τερματισμό του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας.  Στον σταθμό στο 25ο χλμ Alex Pak, στον Σταθμό 30χιλ στο Σταυρό και στον Σταθμό 35 χλμ. Χαλάνδρι-Χολαργός μέχρι να περάσει και ο τελευταίος δρομέας.

Στον τερματισμό θα βρίσκονται στην τέντα δίπλα στην τέντα του ΕΚΑΒ από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Θα είναι εύκολα ορατοί από τα μπλε μπλουζάκια με το χαρακτηριστικό σήμα των φυσικοθεραπευτών.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Καταστρατήγηση του δημόσιου, εθνικού  και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Επιστολή με τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου του υπ. Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας» απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη, τις οποίες ανάρτησε και στη διαβούλευση στο opengov.

Η Συνομοσπονδία παρεμβαίνει καταρχήν στο Άρθρο 10αναφέροντας ότι «(…) Θεωρούμε ότι καταστρατηγείται ο δημόσιος, εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος υγείας, εφόσον οι εν λόγω επιστήμονες υγείας, παρέχοντας ιδιωτικό έργο κατά τις απογευματινές ώρες σε άλλους ιδιωτικούς  φορείς, θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών στα νοσοκομεία και θα μετακινούν λόγω συμφέροντος την εξυπηρέτηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η ιδιωτική δαπάνη υγείας στους ασθενείς, η οποία ήδη έχει διογκωθεί και μέσω της φαρμακευτικής και εργαστηριακής περίθαλψης. Με δεδομένη την υποβάθμιση λειτουργίας των μονάδων χρονίως πασχόντων που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, η διάταξη αυτή θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας εις βάρος των φτωχότερων ασθενών(…)». Επιπλέον εκφράζει την πλήρη αντίθεση της για τη μη πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, επισημαίνοντας τα εξής: : «(…) Η τακτική αυτή εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατική και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, έρχεται σε αντίθεση και με το άρθρο 60 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4931/2022 (…) Η έλλειψη εκπροσώπησής μας στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εκπροσώπησης  και αδικία για όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας».

Για το άρθρο 32 που αφορά τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, η ΕΣΑμεΑ ζητά να αναφέρεται ρητά η υποχρεωτικότητα ένταξης στο πρόγραμμα σπουδών των ΔΙΕΚ αρμοδιότητας του υπ. Υγείας, μαθήματος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην υγεία, καθώς και η εκπαίδευση των σπουδαστών στην επικοινωνία και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας (α’, β’, γ’ βαθμού υπηρεσίες). Όσον αφορά τις Διακομιδές ασθενών νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η Συνομοσπονδία κρίνει απαραίτητο να διασφαλιστεί η μεταφορά των ασθενών στο τέλος της νοσηλείας τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για τη δυνατότητα χρήσης του όρου «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο ιδιωτικών κλινικών , η ΕΣΑμεΑ ερωτά « (…)Ποια ποιοτικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών θα ισχύουν για τα δημόσια νοσοκομεία; Με αυτή τη διάταξη και δεδομένης έλλειψης μέτρων για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, θα δημιουργηθούν νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, δηλαδή νοσοκομεία για τους έχοντες και νοσοκομεία για τους μη έχοντες.  Επιπλέον, πρέπει να γίνει ρητή και σαφής αναφορά στην υποχρέωση των Ιδιωτικών Κλινικών να πληρούν όλους τους όρους και προϋποθέσεις/προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης και να διαθέτουν 1-2 κλίνες ΜΑΦ/ΜΕΘ αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».

 

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων φροντίδας ασθενών

Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων φροντίδας ασθενών, καταγράφηκε την περίοδο από 3 έως 23 /10/2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (4-24/10/21), σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Συγκεκριμένα την περίοδο 3/10/22-23/10/22, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ως εξής:

Φάρμακα: +1,3% (+321,9 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +3,4% (+234,1 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +7,9% (+165,8 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -7,9% (-18 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +19,5% (+344,7 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 04/10/21 – 24/10/21 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση , μειώνεται κατά: -7,2% (-153,1 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +6% (+100,2 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά:

+19,5% (+76,1 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά:

-12,5 % (-21,4 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +76,9% (+393,7 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

ΠΙΣ: Διαφωνία με σειρά διατάξεων του Νομοσχεδίου

Τη διαφωνία του με σειρά διατάξεων του Νομοσχεδίου εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του. Ιδιαίτερα ζητά την απόσυρση των διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μονόδρομο ενίσχυσης του ΕΣΥ αποτελούν οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Θέση μας είναι ότι οι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης. Ζητά ουσιαστικό διάλογο, πλήρωση όλων των κενών θέσεων στο Ε.Σ.Υ. και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από αξιολόγηση. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ζητά την αναθεώρηση του τρόπου κρίσης των ιατρών του ΕΣΥ, μέσω αντικειμενικών κριτηρίων και μικρότερων αριθμητικά Eπιτροπών, στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι διαδικασίες να διενεργούνται με ταχύτητα και αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Η δημιουργία διπλών Συμβουλίων Κρίσης (ΥΠΕ και Νοσοκομείων) δεν συμβάλει στην ταχύτητα και στην αξιοκρατία των κρίσεων.

Ζητά τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών αναγκών των ειδικευομένων σε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις, ως μοναδικό κριτήριο για τις τοποθετήσεις τους σε Κλινικές και Εκπαιδευτικά Κέντρα. Επισημαίνει ότι η θέσπιση της κυκλικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων  προαπαιτεί τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με ενιαίο πανελλαδικό πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφορά  νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

Απαιτεί την κατ’ ελάχιστο διατήρηση των δύο εκπροσώπων του ΠΙΣ στο ΚΕΣΥ, κατ’ αναλογία της από το Νόμο αποστολής του και την αποκλειστική υπόδειξή τους από το ΔΣ του ΠΙΣ Τέλος, επισημαίνει ότι η διαχείριση των Ελλήνων ιατρών, με τις ιδιαιτερότητες του υπερπληθυσμού και της μετανάστευσης εγκεφάλων, απαιτεί ισονομία και εξασφάλιση κοινών συνθηκών και χώρου επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης, επ’ ωφελεία των νέων ιατρών και κυρίως των ασθενών».

 

 

Ζωή Ράπτη: Ειδική μέριμνα για ηλικιωμένους

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τους ηλικιωμένους που, στη διάρκεια της πανδημίας, βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, και κατάθλιψη δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στην «1η εβδομάδα ψυχικής υγείας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Καβάλα. «Για την υποστήριξή τους δημιουργούμε νέες δομές για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα. Ήδη εγκαινιάσαμε τη λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, αναπτύσσουμε Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου έχουν ήδη εξυπηρετηθεί 400 ωφελούμενοι, εκ των οποίων το 60% ήταν αδιάγνωστοι και το 19% μοναχικά άτομα», δήλωσε η κ Ράπτη. Η Υφυπουργός Υγείας εστίασε στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, όπως το Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, που ξεκίνησε από το Καστελόριζο και τη Σύμη, και συνεχίζεται σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Τηλεψυχιατρικής στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων, το οποίο μέσα στο έτος πραγματοποίησε 1214 ραντεβού, εκ των οποίων 493 αφορούσαν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Στα σοβαρά προβλήματα της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εστιάζουν με ερώτησή τους προς τν Υπουργό Υγείας, 34βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, παρότι η εν λόγω Μονάδα, καλύπτει, επιπλέον των ασθενών του νοσοκομείου, και  τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος, Θεαγένειο, καθώς και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ,  αλλά συχνά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα. Απαιτείται αποτελεσματική στήριξη    ειδικά του Κέντρου Εμβολισμών και Θρομβεκτομών του ΑΧΕΠΑ  (Embolization and Stroke Center), το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο καινοτόμα θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση  του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, παρέχοντας  τη δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης με αποφυγή μόνιμης ημιπληγίας. Χωρίς όμως καθημερινή εφημερία Αγγειογράφου, Νευρολογικής Κλινικής, Αναισθησιολόγων και ΤΕΠ και χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ή ΜΑΦ, το Κέντρο Εμβολισμών και Θρομβεκτομών δεν μπορεί να προσφέρει έγκαιρα και σε 24ωρη βάση  τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Επιπλέον χρειάζεται πληθώρα ειδικών αναλωσίμων υλικών, αλλά δεν υπάρχει ειδικός  προϋπολογισμός  για τη συγκεκριμένη Μονάδα. Ο Υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να κάνει για τη λειτουργική υποστήριξη της Μονάδας  Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΑΧΕΠΑ και την οργάνωση σε βάση 24/7 του Κέντρου Εμβολισμών και Θρομβεκτομών και εάν θα  προχωρήσει άμεσα η καταγραφή, κοστολόγηση και αποζημίωση των εξειδικευμένων πράξεων της Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Θ. Πλεύρης: Ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξει  μεταφορά έργου του ΕΣΥ σε ιδιωτικό έργο

Για την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου όσον αφορά την δυνατότητα που δίνει σε γιατρούς του ΕΣΥ να δουλέψουν και ιδιωτικά μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρξει μεταφορά έργου των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στον ιδιωτικό τομέα. «Δηλαδή θέλουμε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην εκμεταλλευτεί κάποιος γιατρός του ΕΣΥ τη δυνατότητα και ουσιαστικά περιστατικά τα οποία πρέπει να χειρουργούνται εντός ΕΣΥ λόγου χάρη να τα μεταφέρει σε ιδιωτική πελατεία. Εκεί λοιπόν έχουμε και μηχανισμούς με τον έλεγχο τον ηλεκτρικό και ασφαλιστικές δικλείδες και πιλοτική εφαρμογή του μέτρου», δήλωσε ο κ Πλεύρης. Πρόσθεσε δε, ότι τόσο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας που εισηγείται και το νομοσχέδιο με τα αρμόδια όργανα όσο και ό ίδιος βρίσκονται σε συνεννοήσεις ώστε να δούν πως θα μπουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε και να υλοποιηθεί το μέτρο αλλά και να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση φόβος ότι μπορεί να υπάρξει μεταφορά. «Και οφείλω να σας πω, αυτό σας το λέω ασχέτως ιδεολογίας, αν κάποιος πιστεύει πραγματικά στο ΕΣΥ να ξέρει ότι όπως σε όλο τον κόσμο γίνεται πλέον, σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν οι δυνατότητες και συνεργειών είτε με ιδιώτες να μπαίνουν μέσα γιατρούς, είτε με γιατρούς του δημοσίου να βγαίνουν έξω», κατέληξε ο Υπουργός.

 

Δραματική κατάσταση στα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας των νοσοκομείων της χώρας

 Tη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας των νοσοκομείων της χώρας μας,  παρουσίασαν πρόσφατα σε διαδικτυακή σύσκεψη, Καθηγητές και Διευθυντές Αναισθησιολόγοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Την εκδήλωση οργάνωσε η ΠΑΡΗΣΥΑ εν όψει της Ημέρας Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας που εορτάζεται αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Τα Ι.Π.&Π.Φ. λειτουργούν από τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας χάρη στον εθελοντισμό γιατρών και άλλων λειτουργών υγείας, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί το χρόνιο αίτημά τους να ενταχθούν στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Καρκινοπαθείς και άλλοι πάσχοντες από χρόνιο πόνο, αντιμετωπίζονται από γιατρούς που τρέχουν ακατάπαυστα μεταξύ χειρουργείων, κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, προκειμένου να βρουν τον χρόνο να τα λειτουργήσουν, πάντα εθελοντικά, όσες φορές την εβδομάδα αντέχουν, για να μην αφήνουν τους ασθενείς τους ακάλυπτους. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η έλλειψη αναισθησιολόγων αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πληγή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρόλα αυτά, «περιμένουμε εδώ και 6 μήνες την προκήρυξη των 2 κενών θέσεων αναισθησιολόγων», ανέφερε στην σύσκεψη η κα. Λουκία Μάρκα, που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το ιατρείο στην Μυτιλήνη. Ακόμα χειρότερα στην Πελοπόννησο  στο  ΙΠ&ΠΦ  στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, οι αναισθησιολόγοι το κρατούν δίνοντας τεράστιο αγώνα εις βάρος της προσωπικής τους ζωής και του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου τους, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα. Χρυσάνθη Μάλλιου. Όπως τόνισαν οι γιατροί της Περιφέρειας έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, και κυρίως της μορφίνης, καθώς και την παντελή έλλειψη υποδομών. Η κα. Μπαρέκα Μεταξία από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας αποκάλυψε ότι «κλέβουν» χώρους από διάφορα τμήματα προκειμένου να μπορέσουν να εξετάσουν και να παρέμβουν στους ασθενείς ενώ σε ένα από το μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, 20 ολόκληρα χρόνια περιμένουν από την Διοίκηση να τους προμηθεύσει ένα μηχάνημα υπερήχων, όπως ανέφερε η κα. Φανή Κρεμαστινού από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αλεξανδρούπολη από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της οποίας η κα. Πελαγία Χλωροπούλου τόνισε την ανάγκη υποδομών βραχείας νοσηλείας για τους ασθενείς των Ι.Π.&Π.Φ. Στην δραματική κατάσταση στην Κρήτη αναφέρθηκαν ο κ. Γιάννης Χρονάκης από το Ρέθυμνο και η κα. Σοφία Παπαντωνάκη από τον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι περιέγραψαν πώς κρατούν με «νύχια και με δόντια» τα Ι.Π.&Π.Φ.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν επίσης από την αντιπρόεδρο της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ,Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα. Ιωάννα Σιαφάκα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η εταιρία μέσω ερωτηματολογίων στα ΙΠ&ΠΦ και στα οποία τεκμηριώνονται οι ελλείψεις και οι ανάγκες τους. Στην έρευνα αποτυπώνονται μεταξύ άλλων η επείγουσα ανάγκη ένταξης των νοσοκομείων στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων, η ανάγκη για επάρκεια σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κι άλλους υποστηρικτικούς κλάδους, η ανάγκη δημιουργίας δομών κατ’οίκον νοσηλείας και ξενώνων παρηγορικής αγωγής, η ένταξη του επιστημονικού πεδίου στα υποχρεωτικά μαθήματα των ιατρικών σχολών, η διεπιστημονική συνεργασία, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και παρεμβατικές τεχνικές.

Σημαντική διάκριση για την RAFARM στα Growth Awards 2022

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Δυναμική ανάπτυξη» των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton. To βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Ρασσιάς  κατά την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

H RAFARM αναδείχτηκε μια εκ των έξι νικητριών βάσει της αξιολόγησης που πραγματοποίησε η 20μελής Επιτροπή Βραβεύσεων. Η επιλογή των νικητών γίνεται μέσω της άντλησης πληροφοριών από δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, για περισσότερες από 8.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με γνώμονα βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη βράβευση ο  Άρης Μητσόπουλος, Αντιπρόεδρος της RAFARM, ανέφερε: «Μας τιμά ιδιαιτέρως η διάκριση αυτή καθώς αναδεικνύει την αναπτυξιακή μας δυναμική και τη συμβολή μας στην ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν. Στη RAFARM, κάθε μέρα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Επενδύουμε και εξελίσσουμε την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη και παραγωγή στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οραματιζόμαστε, πρωτοπορούμε και αναπτυσσόμαστε μαζί με τους ανθρώπους μας, για μία καλύτερη ζωή, για ένα πιο υγιές μέλλον».

Η RAFARM είναι μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες με εξωστρέφεια και προσανατολισμό στην καινοτομία. Η εταιρεία επενδύει ετησίως το 10% του καθαρού κύκλου εργασιών της εταιρείας στην Έρευνα και Ανάπτυξη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε περισσότερες από 60 χώρες. Για την πενταετία 2021-2025,  η εταιρεία υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην χώρα μας.