Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ιατρικής Αισθητικής από την ALIAVITA Medical Aesthetics

Στον άρτια διαμορφωμένο χώρο της ALIAVITA Medical Aesthetics πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση στα Media από ένα νέο καινοτόμο εγχείρημα πολλά υποσχόμενο στο χώρο της Ιατρικής Αισθητικής.

Η ALIAVITA Medical Aesthetics, είναι η ολοκαίνουρια αλυσίδα Ιατρικής Αισθητικής του Ομίλου ALTERLIFE η οποία δημιουργήθηκε μέσα από την γνώση και την τεχνογνωσία τριών διαφορετικών κλάδων εταιρειών που αλληλοσυμπληρώνονται της ALTERLIFE, του Oxygen plus, και του Dr C Clinic οι οποίες έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στο χώρο της υγείας, της ομορφιάς, της ευεξίας και του wellness.

Τι σημαίνει όμως ALIAVITA; Τι συνθέτει το DNA του brand που θα καθορίσει και θα επανασχεδιάσει το χάρτη αυτής της αγοράς;

Το ALTERLIFE στα Λατινικά σημαίνει ALIAVITA, δηλαδή ΑΛΛΗ ΖΩΉ και αυτό επιδιώκουν οι δημιουργοί της.  Το νέο εγχείρημα του ομίλου ALTERLIFE μεταφέρει στην ALIAVITA δυνατή κληρονομιά, πολύπλευρες εμπειρίες με focus στις ποιοτικές υπηρεσίες στα μέλη και τους πελάτες τους.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι καινοτόμες θεραπείες, τα νέα πρωτόκολλα και ο συνδυασμός των θεραπειών με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής καθιστούν την βραβευμένη στα Medical Beauty Awards 2022 ALIAVITA Medical Aesthetics τον απόλυτο ειδικό ο οποίος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θα υπηρετήσει το όνειρο της νεότητας σε γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να προβάλουν, να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν μέσα στον χρόνο την καλύτερη εικόνα τους.

Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκε η κ. Εφη Λαψάνα, ΜΒΑ Managing Partner της ALIAVITA η οποία τόνισε «Στόχος μου είναι η σωστή και ακριβής τήρηση των διαδικασιών, των πρωτοκόλλων και των υπηρεσιών, η συνεχής ενημέρωση με τις διεθνής τάσεις της ιατρικής αισθητικής και της κοσμετολογίας, η εκπαίδευση και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε όλη την ομάδα των συνεργατών που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών, πιστοποιημένες με ISO 9001 ώστε θα παρέχουμε σε κάθε σημείο ALIAVITA υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και άριστη εξυπηρέτηση πελατών»

Xαιρετισμό απεύθυνε στους παρευρισκόμενους ο Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ALTERLIFE, της μεγαλύτερης κοινότητας fitness στην Ελλάδα και την Κύπρο κος. Tηλέμαχος Κουκουφλής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «H ALTERLIFE με παρουσία στην αγορά από το 1999 ξεκίνησε την ανάπτυξη από 2012 και έως σήμερα δημιούργησε 62 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο! Η ίδια φιλοσοφία, αλλά και η τεχνογνωσία που ανέπτυξε η ALTERLIFE στη πετυχημένη αυτή πορεία, είναι τα εφόδια που χρειάζεται και η ALIAVITA για να μεγαλουργήσει. Έχουμε κτίσει τις πλέον κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες Ιατρικής Αισθητικής που θα βελτιώσουν την εμφάνιση και την ποιότητα της ζωές των ανθρώπων!»

 

(Φωτό: Απόστολος Βιτουλαδίτης, CEO της ALIAVITA,  Άννα Κωνσταντινίδου, Digital Sales Manager, Open Digital Group, Open Beyond ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ,  Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός,  Επιστημονικός Διευθυντής της ALIAVITA)

O αρχιτέκτονας του εγχειρήματος της ALIAVITA είναι o CEO κος Απόστολος Βιτουλαδίτης ο οποίος αναφέρθηκε στο concept της νέας πρόκλησης «Το Ιατρείο της ALIAVITA ξεκίνησε μόλις το Μάρτιο του 2022, αλλά ο κάθε συντελεστής στο χώρο του έχει εμπειρίες εικοσαετίας και πλέον! Η ALIAVITA αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες στον ενδιάμεσο χώρο της Ιατρικής αισθητικής που έχουν αξία για τον πελάτη και άριστο αποτελέσματα! Ο τομέας που έχουμε επενδύσει τα μέγιστα είναι ο τομέας των LASER ώστε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποτρίχωσης με τα ποιο σύγχρονα LASER μηχανήματα και την μοναδική 5ετή γραπτή εγγύηση. Επίσης έχουμε και άλλα υψηλής τεχνολογίας  LASER για υπηρεσίες  φωτοανάπλασης, σύσφιξης και λάμψης. Επιχειρηματικός στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων!»

 

Την παρουσίαση ολοκλήρωσε  ο Επιστημονικός Διευθυντής της ALIAVITA, Πλαστικός Χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το επιστημονικό πεδίο στο οποίο φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί ο νέος αυτός χώρος «Η ALIAVITA αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο της ομορφιάς η οποία ξεπερνά τα όρια των γνωστών και συνηθισμένων κέντρων καθώς στοχεύει να καλύψει την ανάγκη της σύγχρονης γυναίκας και άνδρα που αναζητά ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, στις οποίες θα συμπράττει η αισθητική και η ιατρική. Κοινός στόχος όλων των συντελεστών είναι  να παράγουμε στα κέντρα ALIAVITA ένα επαναστατικό και καινοτόμο αποτέλεσμα από όλο το φάσμα των αισθητικών υπηρεσιών που θα προσφέρονται αποκλειστικά, από την πιο απλή υπηρεσία αισθητικής έως την πιο πολύπλοκη υπηρεσία πλαστικής χειρουργικής οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο προσέγγισης στην ομορφιά και θα εξασφαλίζουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο κοινό μας».

H ALIAVITA Medical Aesthetics προέκυψε από μια νέα στρατηγική συνεργασία η οποία στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση στην υγεία, την αντιγήρανση, την ομορφιά και την ευεξία, μέσα από εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στην ανάπτυξη των υπηρεσιών στο χώρο.

Σήμερα  η ALIAVITA  διαθέτει τρία σημεία:

Στην Αθήνα:

  • Λεωφ. Κηφισίας 250, Χαλάνδρι, τηλ 210 70000460
  • στο Golden Hall, Λεωφόρος Κηφισίας 37Α τηλ 210 7102662

Στην Κέρκυρα:

  • Σπύρου Αρβανιτάκη 7, τηλ 2661020500

Στο Χαλάνδρι λειτουργεί το Ιατρείο Medical Aesthetic. Στη Κέρκυρα και στο Golden Hall λειτουργούν τα  Ινστιτούτα Αισθητικής Aesthetics. Για περισσότερες πληροφορίες:  https://aliavita.gr/

 

 

 

 

Νέα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες για πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Πολύ θετικά πρώιμα αποτελέσματα, προήλθαν από μελέτη για εμβόλιο κατά της ελονοσίας, που διεξήχθη σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ένα ακόμα εργαλείο μπορεί σύντομα να είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει στον έλεγχο της θανατηφόρας ασθένειας. Το εμβόλιο, που ονομάζεται R21/Matrix-M και αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρήγαγε παρόμοια εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μια μικρή δοκιμή πέρυσι, αλλά η τρέχουσα μελέτη έθεσε ένα πιο σκληρό τεστ για την προστασίας που προσφέρει.Τα αρχικά δεδομένα από τη δοκιμή, που αναφέρθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στο Σιάτλ, υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα υψηλότερη από 70% σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί απειλή όλο το χρόνο, καθώς και σε μέρη όπου η νόσος είναι εποχιακή. «Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά», δήλωσε η DeAnna Friedman-Klabanoff, ερευνήτρια για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.Η ίδια και άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η προστασία του εμβολίου. Τα παράσιτα Plasmodium που προκαλούν ελονοσία έχουν έναν περίπλοκο κύκλο ζωής με διαφορετικά στάδια που αλλάζουν σχήμα στο ήπαρ, στο αίμα και στα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια. Αυτό τα καθιστά δύσκολους στόχους για ένα εμβόλιο . Το μόνο εμβόλιο κατά της ελονοσίας εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με το όνομα RTS,S ή Mosquirix, προσφέρει μόνο μερική προστασία, ειδικά σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί απειλή όλο το χρόνο. Η αποτελεσματικότητά του πέφτει στο 35% περίπου μετά από 4 χρόνια, αποτέλεσμα που θεωρείται πολύ χαμηλό και, για αυτό το λόγο,  ο ΠΟΥ  πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια πολυετή πιλοτική εφαρμογή σε τρεις αφρικανικές χώρες προτού αποφασίσει να συστήσει την ευρύτερη χρήση του στην ήπειρο πέρυσι.

 

«Κενό γράμμα» η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργής, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει δυνατότητα να εξειδικευτούν νέοι γιατροί, δήλωσε η Αναστασία  Μαυρογιαννάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) , Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Η κ. Μαυρογιαννάκη επισήμανε ότι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η Πολιτεία άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας. Επιπλέον, ζητά να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όλους τους Παθολόγους και Παιδιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί και διαθέτουν πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος  Μακρυλάκης, Καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, το 29,1% των ατόμων με Διαβήτη είναι αρρύθμιστοι και το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. «Τα Διαβητολογικά Κέντρα και Διαβητολογικά Ιατρεία της χώρας οδηγούνται σιγά-σιγά με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση αν συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης εξειδικευομένων ιατρών, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με Διαβήτη», υπογράμμισε ο κ Μακρυλάκης. Την ανάγκη εξειδικευμένων γιατρών στον Διαβήτη που θα βρίσκονται δίπλα στα άτομα με Διαβήτη, ανεξαρτήτως αν αυτά κατοικούν εντός ή εκτός μικρών ή μεγάλων αστικών κέντρων, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας.

Την αναγκαιότητα της εξειδίκευσης στον Διαβήτη για τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους, την άμεση και επαρκή στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων με εξειδικευμένους ιατρούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών στον Διαβήτη, καθώς και τη σωστή ενημέρωση του μητρώου ασθενών, για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με Διαβήτη, ώστε να μπορέσουν να έχουν ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους, υπογράμμισε και ο κ. Δημήτρης Συκιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) «Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας και επάρκειας της υγειονομικής περίθαλψης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη». «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο», είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγει η ΕΔΕ για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Επικοινωνιακό όχημα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι spot με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή, ο οποίος εστιάζει στη σημασία της αυτοφροντίδας του Διαβήτη. O πρωταγωνιστής του spot παροτρύνει, με άμεσο τρόπο, τα άτομα με Διαβήτη να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους, να ακολουθήσουν την αγωγή τους, έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να μην αμελούν τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων. Εκτός από το spot, η εκστρατεία περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη) το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, https://www.ede.gr/ και θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα, πανελλαδικά.

 

Viatris: Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα NCD Academy

Η Viatris Ελλάδας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας NCD Academy, μιας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας, φιλικής προς τον χρήστη, η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει εκπαιδευτικούς πόρους και δεξιότητες στους επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως γενικούς ιατρούς, παθολόγους, αλλά και εξειδικευμένους ιατρούς, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και θεραπείας των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων (NCD – ΜΜΝ).

Η πλατφόρμα NCD Academy χρηματοδοτείται παγκοσμίως από τη φαρμακευτική εταιρεία Viatris. Διεθνώς, η πλατφόρμα NCD Academy στηρίζεται σε μια συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology – ACC), την NCD Alliance (Συμμαχία για τα μη μεταδοτικά νοσήματα) και την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (World Heart Federation).  Σε εθνικό επίπεδο, η Viatris Hellas συνεργάζεται με το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ) με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας στην ελληνική ιατρική κοινότητα.

Ένα μη μεταδοτικό νόσημα είναι το νόσημα που δεν μεταδίδεται απευθείας από άτομο σε άτομο. Στα ΜΜΝ περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης και άλλα.

Πάνω από το 70% των θανάτων παγκοσμίως αποδίδονται στα ΜΜΝ, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τις χώρες σε όλο τον κόσμο . Η επιβάρυνση από τα ΜΜΝ παρατηρείται στις χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αλλά είναι πιο εμφανής σε περιοχές όπου οι μέθοδοι ελέγχου και πρόληψης είναι λιγότερο διαδεδομένες και σε περιοχές, όπου η φροντίδα υγείας δεν είναι ολοκληρωμένη.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του διαβήτη στους ενήλικες είναι 9,6%2, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 3  θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια3.

Η προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών αναγκών για την αντιμετώπιση των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων στην Ελλάδα, μέσω της πλατφόρμας NCD Academy, περιλαμβάνει:

–        Ένα μάθημα , το πρώτο μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα, εστιασμένο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μοριοδοτούμενο με 10 CME από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πέτυχε μοριοδότηση στους ιατρούς που παρακολουθούν το μάθημα στην ελληνική γλώσσα.

–        Τον εμπλουτισμό του καταλόγου των διαθέσιμων μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, με αυτό του Σακχαρώδη Διαβήτη που αναμένεται σύντομα.

Η πλατφόρμα NCD Academy είναι διαθέσιμη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ή μέσω εφαρμογής smartphone, ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ανάγκες των επαγγελματιών υγείας.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Viatris έχει θέσει ως αρχικό στόχο βιωσιμότητας να ωφελήσει τις ζωές 100 εκατομμυρίων ασθενών μέσω της εκπαίδευσης και προσέγγισης επαγγελματιών υγείας σχετικά με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων σημαντικών χρόνιων παθήσεων, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2025 να βελτιωθούν οι εκβάσεις των νοσημάτων αυτών, μέσω της πλατφόρμας NCD Academy. Η λειτουργία της πλατφόρμας στην Ελλάδα στηρίζει το σημαντικό στόχο της διεύρυνσης της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και την αποστολή μας να κινητοποιούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζουν πιο υγιείς σε κάθε στάδιο της ζωής τους», ανέφερε η Lobna Salem, Head of Medical Affairs της Viatris για τις Ανεπτυγμένες Αγορές, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

ΦΣΘ: Ομπρέλα προστασίας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

Ομπρέλα προστασίας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς δημιουργεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχεδιασμού ειδικού ερωτηματολογίου στο οποίο ζητείται από τις γυναίκες φαρμακοποιούς να δηλώσουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να προτείνουν τις δράσεις που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας.

Αρχικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί από τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κωδικοποιηθούν ώστε να γίνουν προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΠΦΣ και στις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων.

Η παρουσίαση της πρωτοποριακής δράσης έγινε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Γυναίκα φαρμακοποιός: ένας πολυσύνθετος ρόλος» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου επετειακού PHARMA point που διοργάνωσε στις 5 και 6 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Είναι η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που γίνεται ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι το ειδικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί από γυναίκες και άνδρες φαρμακοποιούς και τα  αποτελέσματα να κατατεθούν στον ΠΦΣ. Για πρώτη φορά θα θέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τις γυναίκες φαρμακοποιούς», τόνισε, στην ομιλία της, η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, Άννα Σιδηροπούλου.

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου αναφέρθηκε στο στρες που βιώνουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν μεταξύ μητρότητας και επαγγέλματος. Επισήμανε δε ότι για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτούνται ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αυτοφροντίδα, σύνδεση με τους άλλους και ανθεκτικότητα.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Δωρεάν Χειρουργικές Επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της Νοσογόνου Παχυσαρκίας

Πέντε (5) δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπείας της νοσογόνου παχυσαρκίας, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, προσφέρει η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας της Λαπαροσκοπικής Μονάδας Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής, Β’ Χειρουργική Κλινική. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “δίπλα σας’’ και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον πολύ σοβαρό αντίκτυπο που έχει η παχυσαρκία στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Τα δωρεάν χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν από τον Διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής – Λαπαροσκοπική Μονάδα Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής, Κωνσταντίνο Αλμπανόπουλο, Αν. Καθηγητή Χειρουργικής και την χειρουργική του ομάδα.

Η κλινική διαθέτει εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια βαριατρικών και μεταβολικών επεμβάσεων και έχει ως στόχο την προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών. Εφαρμόζονται διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (fast- track) των ασθενών, που μέσω πρωτοποριακών τεχνικών, οδηγούν σε ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς.

Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους με συσσώρευση σωματικού λίπους, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται δυσμενώς η υγεία του ανθρώπου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η νοσογόνος παχυσαρκία – εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το βάρος στην ποιότητα ζωής του ασθενούς – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ), η αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ), η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η υπνική άπνοια, κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210-6185178. Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00.

Καμπάνια για την Φαρμακοεπαγρύπνιση από τον ΕΟΦ

Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται από τον ΕΟΦ η καμπάνια #MedSafetyWeek η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες  να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Στη φετινή παγκόσμια εκστρατεία συμμετέχουν αρμόδιες αρχές φαρμάκων από 82 χώρες και δίνεται έμφαση στον καθοριστικό ρόλο του κάθε επαγγελματία υγείας, ασθενή και φροντιστή που αναφέρει μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων. Τόσο οι Eπαγγελματίες Υγείας  όσο και οι ασθενείς μπορούν να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Οι τρόποι που μπορεί να υποβληθεί μια αναφορά είναι:

μέσω της εφαρμογής για την Κίτρινη Κάρτα- www.kitrinikarta.gr, με αποστολή του εντύπου της Κίτρινης Κάρτας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  [email protected], με ταχυδρομική αποστολή του εντύπου της Κίτρινης Κάρτας στη διεύθυνση: Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων -Λεωφ. Μεσογείων 284, 15562 Χολαργός, τηλεφωνικά στο 213 20 40 337

 

Workshop από τις 7 – 11 Νοεμβρίου στον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ υλοποιεί για πρώτη φορά workshop από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, με αντικείμενο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των επιτελικών στελεχών του Οργανισμού, μέσω του εργαλείου Staged Development Tool (SDT), που εφαρμόζεται σε Εθνικά Κέντρα Δημόσιας Υγείας ανά τον κόσμο. Το 2006, 39 ιδρυτικά μέλη εγκαινίασαν επίσημα τη Διεθνή Ένωση Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας (IANPHI). Τα μέλη του IANPHI αυξήθηκαν με την πάροδο των ετών, φτάνοντας τα 111 σε 94 χώρες στο τέλος του 2021. Στόχος του ΕΟΔΥ είναι να αποτελέσει μέλος της Διεθνούς Ένωσης, ύστερα από αίτημα συμμετοχής που έχει κατατεθεί από την Διοίκηση του Οργανισμού και αναμένεται να εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022. Το Staged Development Tool (SDT) αναπτύχθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το IANPHI. Το IANPHI υποστηρίζει τις χώρες για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στόχο τη βελτίωση και την αποδοτικότητα εσωτερικών λειτουργιών του, φιλοξενεί την ηγετική ομάδα του CDC των ΗΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Θεοκλή Ζαούτη, με σκοπό την αξιολόγηση της τρέχουσας λειτουργίας του Οργανισμού και παράλληλα την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για την επίτευξη ποιοτικότερης και πιο αποδοτικής λειτουργίας του Οργανισμού.

Παθολογική Ανατομική: εξαιρετικά ανησυχητική η έλλειψη ειδικευομένων γιατρών

Αυξάνονται οι ανάγκες σε ειδικευμένους Παθολογοανατόμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αντίθετα όμως, ο αριθμός των μάχιμων Παθολογοανατόμων ελαττώνεται, η δε έλλειψη ειδικευομένων γιατρών είναι εξαιρετικά ανησυχητική, όπως ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Με βάση το μέσο όρο των Παθολογοανατόμων / πληθυσμό στον κόσμο, η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 450 Παθολογοανατόμους. Σήμερα, εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, λιγότεροι από 340. Η φθίνουσα πορεία των αριθμών δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον της ειδικότητας και απαιτεί την προσοχή της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής, στις 9 Νοεμβρίου 2022, η Ελληνική οικογένεια των Παθολογοανατόμων ενημερώνει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της, στην Ιατρική. Κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, έως και την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Διαγιγνώσκουν όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη βιοπτικών (μικρών) ιστικών δειγμάτων από κάποιο όργανο ή χειρουργικών παρασκευασμάτων. Γνωρίζουμε όλοι άλλωστε, ότι οποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά.  Παράλληλα με την κλασσική Παθολογική Ανατομική, στη σημερινή εποχή της μοριακής επανάστασης, ο Παθολογοανατόμος έχει γίνει ο γιατρός, που είναι υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και ερμηνεία των μορφολογικών (ιστολογικών) ευρημάτων, σε συνδυασμό με τις μοριακές πληροφορίες. Είναι ο γιατρός, που έχοντας στα χέρια του και χειριζόμενος κατάλληλα το πολύτιμο ΥΛΙΚΟ του κάθε ασθενούς, παρέχει κρίσιμες απαντήσεις σε διαγνωστικά, προγνωστικά και προβλεπτικά ερωτήματα, κυρίως όταν πρόκειται για κακοήθη νεοπλάσματα, αποκτώντας εξέχουσα θέση στο σενάριο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Τα σύγχρονα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια, εκτός από τις μονάδες ανοσοϊστοχημείας εμπλουτίζονται, κατά το δυνατόν, (παρά των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού), με μονάδες Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, απαραίτητες για την τεκμηριωμένη τελική διάγνωση, αλλά και για την ανεύρεση των μοριακών αλλαγών, που θα προδικάσουν την κατάλληλη θεραπεία ακριβείας. Προοδευτικά, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ειδικότητας, τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια θα πρέπει να ενισχυθούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστές ιδιαίτερων προδιαγραφών.

Οι πρώτες εγκρίσεις για τα εμβόλια κατά του αναπνευστικού ιού RSV

Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού(RSV. Ωστόσο, οι δύο κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες  Pfizer και GSK την προηγούμενη βδομάδα πλησίασαν ακόμα πιο κοντά στις ρυθμιστικές εγκρίσεις που θα επιτρέψουν στην κάθε μία να πάρει τελική έγκριση το 2023 για εμβόλιο κατά του ιού(RSV). Η GSK έχει υποβάλλει ήδη αίτημα για άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της κατά του ιού RSV σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ο ΕΜΑ αξιολογεί το εμβόλιο με ταχείες διαδικασίες και η απόφαση αναμένεται στα μέσα του 2023.  Η Pfizer δεν είναι πολύ πίσω, με την πρόωρη διακοπή της δοκιμής του εμβολίου της κατά του ιού RSV που χορηγείται σε έγκυες γυναίκες για την προστασία των βρεφών,  να περιμένει ότι θα πάρει έγκριση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Οι  CEO και των δύο εταιρειών μίλησαν για τα σχέδιά τους σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου και σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, η διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, Emma Walmsley, δήλωσε ότι η εταιρεία «σκοπεύει να είναι ανταγωνιστική» με το τελευταίο της εμβόλιο, ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Mikael Dolsten, M.D., Ph.D., δήλωσε ότι «παρότι στην αποτελεσματικότητα τα εμβόλια της Pfizer και της GSK κατά του ιού RSV είναι σχετικά παρόμοια», όσον αφορά την ανεκτικότητα το εμβόλιο της Pfizer είναι από τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ. «Προφανώς, θα υπάρξει ανταγωνισμός με την Pfizer είπε η Emma Walmsley καθώς και οι δύο εταιρείες θέλουν να εγκριθούν τα εμβόλιά τους κατά του  RSV το επόμενο έτος. « Ωστόσο, δεν είναι καθόλου κακό σε μια νέα αγορά να έχεις περισσότερους από έναν ανταγωνιστές», πρόσθεσε.