Χρυσή βράβευση της DEMO

Με το βραβείο GOLD στην κατηγορία Έρευνα & Ανάπτυξη των Manufacturing Excellence Awards 2022 βραβεύθηκε η DEMO για το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, που εγκαινιάστηκε επισήμως το 2022 και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 6ετούς επενδυτικού πλάνου €356 εκ. της εταιρείας.

Τα Manufacturing Excellence Awards της Boussias αναδεικνύουν και επιβραβεύουν έργα επιχειρήσεων που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητά τους στις σύγχρονες απαιτήσεις παραγωγής συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Το Ερευνητικό Κέντρο της DEMO συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητάς της, αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας και της Ελλάδας στον διεθνή κλάδο φαρμάκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ. που περιλαμβάνουν 13  υπερσύγχρονα εργαστήρια με κορυφαίο εξοπλισμό αιχμής, όπως το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων.

Το Κέντρο εστιάζει τόσο στην ανάπτυξη τελικών φαρμάκων όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη πρώτων υλών φαρμάκων που θα τροφοδοτήσουν τα υπό κατασκευή εργοστάσια της εταιρείας στην Τρίπολη για την παραγωγή πρώτων υλών σε βιομηχανική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο η DEMO θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα της φαρμακοβιομηχανίας σε ελληνικό έδαφος, συμβάλλοντας στην επάρκεια σε φαρμακευτικά προϊόντα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Παράλληλα, το ερευνητικό κέντρο της DEMO δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της έρευνας στον ελληνικό κλάδο φαρμάκου, προσελκύοντας επιστήμονες και συμβάλλοντας στο brain gain. Συγχρόνως διαθέτει 2 εργαστήρια αποκλειστικά για τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη προαγωγή του ερευνητικού έργου από νέους επιστήμονες.

Ο κύριος Μιχάλης Τσιαγκάνης, Senior Director Quality Operations QC/QP της DEMO δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου «Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας πολλών συναδέλφων και τμημάτων της εταιρίας μας. Είμαστε περήφανοι που αυτό το ερευνητικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο σε μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που θα προσφέρει πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας στους επιστήμονες της Βόρειας Ελλάδας και θα αναπτύξει περαιτέρω την συνεργασία της Ακαδημαϊκής κοινότητας με την Ελληνική Βιομηχανία».

 

Η κολονοσκόπηση μειώνει τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα και επιπλέον ένα νεόπλασμα για το οποίο υπάρχει καθιερωμένη μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου. Η κολονοσκόπηση προτείνεται από όλες τις επιστημονικές εταιρείες ως μέθοδος επιλογής για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου ή τη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων που θα αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου. Μάλιστα, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου μετατοπίζεται σε νεότερες ηλικίες, η σύσταση από αρκετούς οργανισμούς είναι η έναρξη προσυμπτωματικού ελέγχου με κολονοσκόπηση από την ηλικία των 45 ετών για ασθενείς με τυπικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όπως όμως αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Φλώρα Ζαγουρη (Καθηγήτρια), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο έγκυρο περιοδικό New England Journal of Medicine δημιούργησε στην επιστημονική κοινότητα έντονες συζητήσεις για την πραγματική αξία της κολονοσκόπησης ως μεθόδου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον κολοορθικό καρκίνο. Η μελέτη συμπεριέλαβε περίπου 85000 άτομα ηλικίας 55-64 ετών από την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και τους τυχαιοποίησε σε αναλογία 1:2 είτε να κληθούν για κολονοσκόπηση είτε να έχουν τη συνήθη φροντίδα δηλαδή να μην κάνουν προγραμματισμένα προσυμπτωματικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι πραγματικά στην ομάδα της κολονοσκόπησης μειώθηκε μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης η πιθανότητα διάγνωσης από καρκίνο παχέος εντέρου αλλά δεν μειώθηκε η πιθανότητα θανάτου από τη νόσο. Επίσης το ποσοστό διάγνωσης πρώιμων και πιο προχωρημένων καρκίνων ήταν το ίδιο και στις δύο ομάδες της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δεν πρέπει όμως να μας οδηγήσουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η κολονοσκόπηση δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι μόνο το 42% όσων κλήθηκαν να κάνουν κολονοσκόπηση στα πλαίσια της μελέτης, τελικά υποβλήθηκαν στην εξέταση. Όταν η ανάλυση περιοριστεί σε αυτόν τον πληθυσμό, η κολονοσκοπηση μειώνει την πιθανότητα διάγνωσης της νόσου κατά 30% και την πιθανότητα θανάτου κατά 50%.

Πέρα όμως από τη χαμηλή συμμετοχή στο σκέλος του προσυμπτωματικού ελέγχου υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά της μελέτης που προβληματίζουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση χωρίς κάποια καταστολή. Επιπλέον, τα ποιοτικά κριτήρια αναφορικά με την ενδοσκόπηση όλου του εντέρου και το ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων δεν εκπληρώθηκαν σε 17% και 28% των συμμετεχόντων ιατρών αντίστοιχα. Οι παράγοντες αυτοί είναι πιθανόν ότι επηρέασαν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το συμπέρασμα από τα δεδομένα και αυτής της μελέτης είναι ότι η κολονοσκόπηση μειώνει τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου παχέος εντέρου. Το πρώτο βήμα βέβαια είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση καθώς η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στο γενικό πληθυσμό είναι χαμηλό και χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Το δεύτερο βήμα βέβαια είναι να εξασφαλιστούν τα κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται ώστε με την κολονοσκόπηση να αποκομίζουν οι ασθενείς πραγματικό όφελος στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Συμπληρώματα διατροφής και μείωση της LDL

Έξι συμπληρώματα διατροφής που συνήθως λαμβάνουν οι άνθρωποι για την υγεία της καρδιάς δεν βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης ή στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2022 και δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο Journal of the American College of Cardiology.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κοινά συμπληρώματα διατροφής – ιχθυέλαιο, σκόρδο, κανέλα, κουρκουμάς, φυτικές στερόλες και κόκκινο ρύζι μαγιάς – θα μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη τους. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης συνέκριναν τον αντίκτυπο αυτών των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων με τον αντίκτυπο μιας χαμηλής δόσης στατίνης ή ένα εικονικό φάρμακο. Στη μελέτη συμμετείχαν 190 ενήλικες χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 40 έως 75 ετών και διαφορετικές ομάδες έλαβαν μια χαμηλή δόση στατίνης που ονομάζεται ροσουβαστατίνη, ένα εικονικό φάρμακο, ιχθυέλαιο, κανέλα, σκόρδο, κουρκουμά, φυτικές στερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς για 28 ημέρες.

Η στατίνη είχε τη μεγαλύτερη επίδραση και μείωσε σημαντικά την LDL σε σύγκριση με τα συμπληρώματα και το εικονικό φάρμακο. Η μέση μείωση της LDL μετά από 28 ημέρες με στατίνη ήταν σχεδόν 40%. Η στατίνη είχε επίσης το πρόσθετο όφελος στην ολική χοληστερόλη, η οποία μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 24%, και στα τριγλυκερίδια του αίματος, τα οποία μειώθηκαν κατά 19%. Κανείς από τους συμμετέχοντες που έλαβαν τα συμπληρώματα δεν είχε σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων του αίματος και τα αποτελέσματά τους ήταν παρόμοια με εκείνα των ατόμων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Π.Ο.Υ.: Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε δυσλειτουργίες στους τακτικούς εμβολιασμούς

 Για τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στους τακτικούς εμβολιασμούς, παρότι παράλληλα ανέδειξε τα τεράστια οφέλη των εμβολίων, μίλησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέδριο για εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, πάνω από 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την περσινή χρονιά τα εμβόλιά τους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, που μέχρι πρότινος είχαν εξαφανιστεί χάρη στα εμβόλια.

Αναφερόμενος σε έκθεση για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο γενικός  διευθυντής του ΠΟΥ, επισήμανε τη χαμηλή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε λιγότερο εύρωστες οικονομικά χώρες, γεγονός το οποίο όπως τόνισε οφείλεται κυρίως  στην έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την τιμολόγηση και την παραγωγική ικανότητα, στην απρόβλεπτη ζήτηση, στο κόστος και στη συγκέντρωση της παραγωγής σε πολύ λίγες χώρες.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το συνδυαστικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς παρότι χρησιμοποιείται  σε περίπου 100 χώρες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο μόνο παρασκευαστές.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν εμβόλια για ασθένειες που πλήττουν κυρίως φτωχές χώρες, όπως η σχιστοσωμίαση και η λεϊσμανίαση, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους  για τις εταιρείες.

Ο κ Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε επίσης ότι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στα εμβόλια θα συνεισφέρει στη μείωση της βρεφικής και νεογνικής θνητότητας.

 

ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού  Έμπολα που κυκλοφορεί στο Σουδαν, στους πολίτες της ΕΕ

Σε χθεσινή έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκτιμά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των ευρωπαίων πολιτών, από τον ιό Έμπολα που κυκλοφορεί στο Σουδάν είναι πολύ χαμηλός.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση,  στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ουγκάντα ξεκίνησε ένα επιδημικό κύμα που προκλήθηκε από τον ιό του Σουδάν. Στις 5 Νοεμβρίου, η Ουγκάντα ​​είχε 132 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Έμπολα που προκλήθηκαν από τον ιό του Σουδάν, 53 θανάτους και 61 άτομα που ανέρρωσαν σε οκτώ περιοχές.

Η τρέχουσα έξαρση του ιού είναι η πρώτη στην Ουγκάντα ​​από το 2012. Με επτά προηγούμενα ξεσπάσματα από το 2000, η ​​Ουγκάντα ​​έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα του Ζαΐρ και του ιού Έμπολα του Σουδάν. Οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας ξεκίνησαν άμεσα.

Σύμφωνα με το ECDC, η πιθανότητα έκθεσης στον ιό του Σουδάν πολιτών της ΕΕ που ζουν και ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές στην Ουγκάντα ​​είναι πολύ χαμηλή, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα. Αν και η μόλυνση με τον ιό του Σουδάν οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια, ο αντίκτυπος σε επίπεδο πληθυσμού για τους πολίτες της ΕΕ  που ζουν και ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές στην Ουγκάντα ​​θεωρείται χαμηλός. Η πιθανότητα εισαγωγής και δευτερογενούς μετάδοσης του ιού του Σουδάν εντός της ΕΕ είναι πολύ χαμηλή, καθώς τα κρούσματα μπορούν να εντοπιστούν και να απομονωθούν έγκαιρα ενώ παράλληλα εφαρμόζονται  μέτρα παρακολούθησης. Συνολικά, ο τρέχων κίνδυνος για τους πολίτες που ζουν στην ΕΕ θεωρείται πολύ χαμηλός, επισημαίνει ο Οργανισμός.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα στην Δυτική Αφρική από το 2013 έως το 2016, η οποία ήταν η μεγαλύτερη επιδημία της νόσου μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, υπήρξε μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου σε μεγάλα αστικά κέντρα και εκατοντάδες ανθρωπιστικό και στρατιωτικό προσωπικό έφθασε από την Ευρώπη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πληγέντες. Παρόλα αυτά,  υπήρξαν μόλις οκτώ εισαγόμενα κρούσματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ισπανία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελλείψει αδειοδοτημένων εμβολίων και θεραπευτικών μέσων για την πρόληψη και τη θεραπεία του ιού Έμβολα που κυκλοφορεί στο Σουδάν (SUDV), και λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική επέκταση της επιδημίας σε αστικές περιοχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι ο τρέχων κίνδυνος είναι πολύ υψηλός σε εθνικό επίπεδο, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με κατασκευαστές εμβολίων για τη δημιουργία υποψηφίων εμβολίων κατά του SUDV με δυνατότητα δοκιμής μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών στην Ουγκάντα. Προς το παρόν, τρία υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό εξέταση και οι ανασκοπήσεις των πρωτοκόλλων κλινικής μελέτης από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ουγκάντα ​​βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη.

Κοινό αίτημα φαρμακοβιομηχανίας και ασθενών η δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού δημόσιου συστήματος υγείας

Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ενημερωτική συνάντηση, όπου αναδείχθηκε το κοινό αίτημα όλων για τη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική φαρμακευτική πολιτική, παρουσίασαν τη μελέτη της EFPIA για την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, την ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων υπό ανάπτυξη της EFPIA/IQVIA, καθώς και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το φάρμακο, ενώ συζήτηση έγινε και για διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων. Συζητήθηκε, τέλος, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και η απειλή για τη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω της μεγάλης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία.

Σε μια περίοδο όπου περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο επιστημονικό έργο που καταβάλλεται, αναδεικνύεται αυθόρμητα ο προβληματισμός αν και κατά πόσο προετοιμάζεται η χώρα μας να υποδεχθεί όσα από τα καινοτόμα αυτά μόρια καταλήξουν τελικά στην αγορά. Η καινοτομία έχει νόημα μόνο αν φθάνει στους ασθενείς, για αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμη αυτή η καινοτομία. Είναι απαραίτητη η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης του φαρμάκου, αλλά και η ορθολογική συνταγογράφηση των υπαρχουσών και των μελλοντικών θεραπειών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των ατόμων με χρόνια νοσήματα, την ανησυχία τους για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέλος, τόσο οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και η ενίσχυση των διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας.

 

15 μόνιμοι σταθμοί εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών εντός κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε ζωή» εγκαινίασαν πρόσφατα μία νέα από κοινού συνεργασία με την τοποθέτηση 15 μόνιμων «Σταθμών εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» εντός κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος η ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και η ενίσχυση του εθελοντισμού δωρεάς μυελού των οστών. Με τους μόνιμους σταθμούς εξασφαλίζεται η συνεχής ενημέρωση και η άμεση δυνατότητα εγγραφής δοτών.

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ είναι δια δραστικός και αξιοποιεί τι ς σύγχρονες τεχνολογίες. Μέσω των QR code που βρίσκονται στην επιφάνεια  του  ο καθένας έχει  άμεση πρόσβαση σε  πληροφορίες και οδηγίες . Επιπλέον είναι φιλικός προς το περιβάλλον καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η χρήση εντύπου υλικού.

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά) Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών.  Όσοι περισσότεροι εγγραφούμε, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη”. Η συμβολή του συλλόγου «Φλόγα» σημαντική και πολύτιμη καθώς ανέλαβε τόσο το κόστος κατασκευής των σταθμών αλλά και το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε να διευρυνθεί η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι το πρώτο  Πανεπιστήμιο της χώρας, που έχει αποκτήσει τους συγκεκριμένους σταθμούς, μετά τη δωρεά του συλλόγου «Φλόγα» και στηρίζει πρωτοβουλίες που υπέρτατος σκοπός τους είναι η ανθρώπινη ζωή. Η συνέργεια των τριών φορέων που με συστηματικότητα και επιμονή μεταφέρουν μηνύματα ζωής στους νέους δρα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση των σταθμών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν την αξία του προσφέρω ζωή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως κέντρο την ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε οι φοιτητές μας να εντάξουν εμπράκτως στη ζωής τους την προσφορά  στον συνάνθρωπο. Να κατανοήσουν ότι μπορεί οι ίδιοι να κρατήσουν στη ζωή έναν πάσχοντα».

 

 

ΗΠΑ: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από κρούσματα γρίπης έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό της 10ετίας

Οι εισαγωγές  κρουσμάτων με γρίπη στα νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν σημειώσει το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας ενώ οι εμβολιασμοί μειώνονται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας.

Όπως αναφέρουν, οι ενήλικες έχουν λάβει πέντε εκατομμύρια λιγότερα αντιγριπικά εμβόλια φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η λεγόμενη τριπλή επιδημία, της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία αυτόν τον χειμώνα.

Τουλάχιστον 730 άνθρωποι πέθαναν από γρίπη φέτος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παρότι οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, τουλάχιστον τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης συνολικά και περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η βαρύτητα της νόσου τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου δεν έχει ξαναφθάσει σε αυτό το σημείο από τότε που η πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 έπληξε τις ΗΠΑ το 2009.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιες προκλήσεις αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η Dawn O’Connell, από το τμήμα ετοιμότητας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι  υγείας δήλωσαν ότι η πανδημία του κορονοϊού περιόρισε δραστικά την εξάπλωση της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού, τα προηγούμενα χρόνια, έτσι φέτος πολλά μικρά παιδιά τούς συναντούν τώρα για πρώτη φορά, αλλά μπορεί να έχουν μικρή έως καθόλου ανοσία.

 

Ιός Δυτικού Νείλου: Κανένα κρούσμα στη χώρα μας

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε την τελευταία βδομάδα στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και την προηγούμενη. Συγκεκριμένα στο δελτίο του Οργανισμού αναφέρεται ότι: «Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 08/11/2022 (ώρα 12.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια ογδόντα τέσσερα (284) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τέσσερα (184) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εκατό (100) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα δεν διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί τριάντα θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 84 έτη). Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).