Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 στους Γιατρούς του Κόσμου

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2022, με το οποίο τιμήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας για το έργο τους στην υποστήριξη του εκτοπισμένου πληθυσμού από την Ουκρανία, που αναζητά ασφάλεια και βοήθεια στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβραβεύει έργα που οργανώνονται από άτομα ή οργανισμούς που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που ενισχύει το ευρωπαϊκό πνεύμα, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις από τις οποίες επελέγησαν 30 νικητές. Το βραβείο παρέδωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Dita Charanzová, στην πρόεδρο των ΓτΚ Ελλάδας, Χαρά Τζιουβάρα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εμπιστοσύνη που έδειξαν ακόμα μια φορά στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας, μας γεμίζει αισιοδοξία για όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί, ως ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ανέπτυξαν τις δράσεις τους, τόσο στα σύνορα της Ρουμανίας/Ουκρανίας όσο και στην Ελλάδα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δράσεις επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Μέχρι σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου έχουν παραδώσει εντός της Ουκρανίας, περισσότερους από 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ οι ιατρικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον σε 6 περιφέρειες της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα, μέσω των Ανοικτών Πολυϊατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υλική βοήθεια σε Ουκρανούς πολίτες που έχουν έρθει στη χώρα μας.

H FairLife L.C.C. στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Η FairLife L.C.C. συμμετέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, στη διαδρομή των 5 χλμ., μεταφέροντας  το μήνυμα «Η Ζωή να κόβει την Ανάσα, όχι ο Καρκίνος του Πνεύμονα!».

Όπως αναφέρεταις τη σχετική ανακοίνωση, έμπνευση για όλους στην FairLife L.C.C. αποτελεί η συμμετοχή του Χρήστου Αποστολάκου, φίλου και λάτρη της ζωής και της φυσικής άσκησης, σε «πείσμα» του καρκίνου του πνεύμονα. Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ο Χρήστος δείχνει σε όλους το δρόμο της αισιοδοξίας, της επιμονής και του αδιάκοπου αγώνα για Ζωή! Τα λόγια του Χρήστου αποτυπωνόμουν τη δύναμη της ψυχής του και αποτελούν μήνυμα αισιοδοξία για όλους. «Πέρυσι, στα 66 μου χρόνια, διαγνώστηκα με καρκίνο στον πνεύμονα, τετάρτου σταδίου, με μεταστάσεις στον εγκέφαλο και στο ήπαρ. Με τον  πιο θανατηφόρο καρκίνο, σε όλο τον κόσμο.  Όμως, δεν τα παράτησα. Συνεχίζω και το παλεύω με όλη μου τη δύναμη…με νύχια και με δόντια! Φέτος, Κυριακή 13 Νοέμβρη, έχοντας μια ανέλπιστα καλή πορεία, θα τρέξω στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας, τη διαδρομή των 5χλμ., μαζί με τη μικρή μου κόρη και με την υποστήριξη των ανθρώπων της FairLife L.C.C., ενός φορέα που φροντίζει έμπρακτα τους ασθενείς με  καρκίνο του πνεύμονα, σε όλη τους την πορεία με τη νόσο».

Στην ομάδα της FairLife L.C.C. που θα τρέξει στον μαραθώνιο συμμετέχουν ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογενειών και φυσικά οι ambassadors Γιάννης Φουντούλης, Βύρων Κοκκαλάνης, Κική Τσακαλδήμη και Ζήσης Σούλιος.

Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και 7 μήνες το ΠΓΝ Πατρών

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, αφού επί μακρό χρονικό διάστημα πορεύθηκε χωρίς Διοικητή, τους τελευταίους επτά μήνες λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Το γεγονός εκτός από τις δεδομένες δυσλειτουργίες που παράγονται από τη μη λειτουργία ΔΣ σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, εν μέσω μάλιστα νέας έξαρσης της πανδημίας, αποτελεί και μια σοβαρή νομική παρατυπία αφού οι αποφάσεις του Διοικητή λαμβάνονται χωρίς την έγκριση Διοικητικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, την περίοδο 13/9/2022 μέχρι 13/10/2022, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχει υπογράψει δεκάδες αποφάσεις, με τις οποίες έχει εγκρίνει δαπάνες περίπου 15.000.000 ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά μόνο με την υποσημείωση πως οι αποφάσεις αυτές «τελούν υπό την έγκριση» του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Τα παραπάνω τονίζονται σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ερωτάται για ποιον λόγο δεν ενεργεί νομίμως, διορίζοντας νέο ΔΣ στο ΠΓΝΠ, ποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση ορισμού της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΠΓΝΠ  και κατά πόσο εξυπηρετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, το κοινωνικό αγαθό και το δημόσιο συμφέρον της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Επίσης οι βουλευτές ρωτούν για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ένας διοικητής να λαμβάνει αποφάσεις με την υποσημείωση πως η απόφαση θα εγκριθεί από το επόμενο ΔΣ του Νοσοκομείου και πόσο νομιμοποιημένη θα είναι μία τέτοια σύνθεση ΔΣ να εγκρίνει αποφάσεις που έχουν ήδη παράγει αποτέλεσμα. Τέλος, ποιο είναι το συνολικό ποσό των απευθείας αναθέσεων από τον Διοικητή του νοσοκομείου το επτάμηνο (από Απρίλιο 2022 έως τώρα) που λειτουργεί χωρίς Δ.Σ.

Το νέο Υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης εγκαινίασε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM

Την τελετή εγκαινίων του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης πραγματοποίησε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, της Υφυπουργού Υγείας, κα Ζωή Ράπτη και εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος.

Παράλληλα, με την παρουσία τους τίμησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων του κλάδου της υγείας, του επιχειρηματικού και του δημοσιογραφικού κλάδου, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο RAFARM campus και να ξεναγηθούν στο νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Το νέο Ερευνητικό Κέντρο απασχολεί καταρτισμένους και έμπειρούς επιστήμονες, είναι συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ. και διαθέτει εργαστήρια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων. Αποτελεί την κινητήριο δύναμη της RAFARM, και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική πορεία της εταιρείας με την ανάπτυξη νέων πολύπλοκων φαρμακευτικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ο κ. Αριστείδης Μητσόπουλος, Αντιπρόεδρος της RAFARM, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων επεσήμανε: «Οι επενδύσεις οδηγούν σε εξωστρέφεια και καινοτομία. Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές φαρμακευτικές βιομηχανίες που επενδύει στην Ελλάδα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Σήμερα, εγκαινιάζοντας το Νέο Υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της RAFARM, κάνουμε ένα βήμα μπροστά και περνάμε σε μία νέα εποχή τεχνολογικής εξέλιξης και διεθνών συνεργασιών με την ανάπτυξη και παραγωγή στείρων πολύπλοκων φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε: «Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος παρίσταμαι σήμερα στα σημαντικά εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας RAFARM. Κάνοντας μία αναδρομή, θα πρέπει να τονίσω ότι, ένας από τους πρώτους νόμους που εισηγήθηκα και ψήφισε η Βουλή ήταν το Επενδυτικό claw back, και χαίρομαι ιδιαίτερα που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εκμεταλλευτεί στο απόλυτο αυτό το εργαλείο προκειμένου να εξελιχθεί ως ένας από τους πιο ταχέος αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία RAFARM, παρακολουθώ την εξέλιξη της εταιρείας και είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Είστε μία εταιρεία πρότυπο. Δημιουργείτε νέες θέσεις εργασίας και κρατάτε τους Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα, επενδύετε σημαντικά σε ερευνα και ανάπτυξη, υλοποιήσατε ένα σπουδαίο έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ. Όλα αυτά είναι επιτεύγματα της RAFARM και της οικογενείας Ρασσιά».

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε το δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για την τελετή εγκαινίων της RAFARM τονίζοντας: «Είναι καιρός να το καταλάβουμε και στην Ελλάδα ότι, η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό για την πρόοδο των επιχειρήσεων και των οικονομιών. Η επένδυση του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της RAFARM έρχεται και προσθέτει δυναμική στην φαρμακοβιομηχανία μας, και συνολικά στην οικονομία μας. Ως κυβέρνηση στηρίζουμε και ενισχύουμε κάθε πρωτοβουλία για την έρευνα και την καινοτομία, με κάθε τρόπο. Να ευχηθώ στη RAFARM, στην οικογένεια Ρασσιά και στους εργαζόμενους, κάθε επιτυχία!»

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του επεσήμανε: «Είναι μια σημαντική μέρα για την εταιρεία RAFARM και συνεπώς για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, εγκαινιάζοντας σήμερα ένα πρότυπο υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Θα ήθελα να τονίσω και εγώ με τη σειρά μου, ότι η σημερινή μέρα είναι μία μέρα χαράς γιατί το εργαλείο του επενδυτικού claw back λειτουργεί, αποκτά νέα πνοή και δημιουργεί επενδύσεις, διασφαλίζει την καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία στον Έλληνα ασθενή,  δημιουργεί πλήθος νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  αλλά και ως Υπουργός Υγείας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την έρευνα και την καινοτομία στον χώρο του φαρμάκου. Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ να γιορτάσουμε μαζί με την οικογένεια της RAFARM τα εγκαίνια και ευελπιστούμε να έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε και τις υπόλοιπες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

 Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων επεσήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα εγκαινιάζουμε ένα τόσο σπουδαίο έργο στην περιοχή μας και ειλικρινά θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην RAFARM και την οικογένεια Ρασσιά. Μιλώντας ως Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και εκπροσωπώντας τους κατοίκους έχω να δηλώσω ότι συμβάλετε με θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία δίνοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Σας ευχαριστούμε θερμά».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ομιλία του επεσήμανε: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Εταιρείες όπως η RAFARM αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στο σημείο αυτό όμως θα ήθελα να πω δυο λόγια από καρδιάς για τον κο Νικόλαο Ρασσιά, για το όραμά του, τη συνέπειά του, τις αξίες και τις αρχές του, είναι πάντα σύντομος και περιεκτικός όπως και η ομιλία του, θα ήθελα να τονίσω πως Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε, λίγα λόγια – πολλά έργα. Και αυτό το έχει καταφέρει στον απόλυτο βαθμό τόσο ο ίδιος όσο και οι άξιοι συνεχιστές της εταιρείας RAFARM. Εύχομαι κάθε επιτυχία!». 

ΚΕΦΙ: Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ – Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Η Ημερίδα θα γίνει διαδικτυακά επιτρέποντας έτσι ώστε να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα και θα προβληθεί ζωντανά, μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi. Σκοπός είναι η ενημέρωση για τις σημαντικές εξελίξεις στις μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος.

Ενδεικτικά, στις θεματικές συμπεριλαμβάνονται :

Σύγχρονες θεραπείες για τον προχωρημένο Καρκίνο Παγκρέατος, Καρκίνος του Παγκρέατος: Πρώιμη διάγνωση – έγκαιρη θεραπεία, Neoadjuvant θεραπεία του Καρκίνου Παγκρέατος: Ορισμοί και οφέλη, Σκέψεις για ένα δύσκολο καρκίνο, Οι δυνατότητες της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του Παγκρέατος, Κατάθλιψη ως πιθανό σύμπτωμα του Καρκίνου του Παγκρέατος, Διατροφική υποστήριξη ασθενών με Καρκίνο Παγκρέατος

 

Εγκαινιάστηκε το Patients Hub

Eγκαινιάστηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας το Patients Hub, ο πρώτος συνεργατικός κόμβος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών στην Ελλάδα. Είναι ένας covid Free, προσβάσιμος και σύγχρονα εξοπλισμένος συνεργατικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, που θα φιλοξενήσει δράσεις και έργα με σκοπό τον επανασχεδιασμό της Υγείας στην Ελλάδα, μέσα από την συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με τους ασθενείς ως experts.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες εκπροσωπώντας την Πολιτεία ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου. Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι των δύο στρατηγικών εταίρων του  Patients Hub, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (Κατερίνα Κουτσογιάννη) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης – EIT Health (Κωνσταντίνος Μέγας). Εκ μέρους των ιδρυτικών του χορηγών, παρών στα χθεσινά εγκαίνια ήταν ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγράμματος του Hellenic Initiative. Ο νέος καινοτόμος κόμβος καινοτομίας και ενδυνάμωσης οποίο απευθύνεται σε Συλλόγους ασθενών και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Είναι ένα συνεργατικό, υποστηρικτικό και εκπαιδευτικό δίκτυο, με στρατηγικό σκοπό την μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των συλλόγων ασθενών της χώρας και την προαγωγή της δημοκρατίας στην υγεία. Επιδιώκει να αυξήσει την εξωστρέφεια, την επιδραστικότητα, να βελτιώσει την διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των οργανώσεων και ασφαλώς τη συνεργασία μεταξύ των συλλόγων ασθενών και των ενδιαφερόμενων μερών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

Ιδρυτικοί υποστηρικτές είναι: The Hellenic Initiative, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Pharma Innovation Forum, AbbVie, Chiesi, ELPEN, Janssen Cilag, Pfizer Hellas, ROCHE

 

Δράση για την Υγεία της Καρδιάς στη Θήβα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας συνεχίζει την δράση του «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΜΑΖΙ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» με σταθμό την πόλη της Θήβας, με την ένθερμη υποδοχή του Δήμου Θηβαίων, που «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία του Ιδρύματος και την έθεσε υπό την αιγίδα του.

Με αυτή τη δράση του το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει για τη μεγάλη σημασία της ένταξης της συστηματικής άσκησης στη ζωή μας, γιατί ωφελεί σημαντικά την υγεία μας! Παράλληλα, ενημερώνει αξιόπιστα για τα σπουδαία πλεονεκτήματα της άσκησης του περπατήματος. Το περπάτημα στη φύση είναι μία εύκολη άσκηση, που δεν χρειάζεται προπόνηση, ούτε ειδικό εξοπλισμό, ενώ είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.  Το συστηματικό περπάτημα μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δυναμώνει τα οστά, προλαμβάνει τη δημιουργία κιρσών κάτω άκρων, μας «φτιάχνει» τη διάθεση! Μας κάνει καλό!

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μαραθωνοδρόμων Θήβας – ΣΔΥΜ – που θα «οδηγήσει» τη συμβολική διαδρομή περπατήματος μέσα στο δάσος, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση μας.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

Δωρεά 5 ασθενοφόρων οχημάτων στο ΕΚΑΒ

Χθες, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παραλαβής της δωρεάς πέντε (5) ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας με τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Τα συγκεκριμένα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα, που παραδόθηκαν στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ από τον Επικεφαλής & Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, θα ενισχύσουν άμεσα τις επιχειρησιακές δυνάμεις του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Κω και στη Λέρο, με γνώμονα τη διατήρηση της βέλτιστης παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό των Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των εν λόγω νησιωτικών περιοχών. Κατά τη παραλαβή των ασθενοφόρων της δωρεάς ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ευχαριστώντας θερμά τον Επικεφαλής & Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, ανέφερε: «η δωρεά αυτή του ΔΟΜ προς το ΕΚΑΒ, αποτελεί το επιστέγασμα του πνεύματος συνεργασίας για κοινωφελείς δράσεις προς όφελος του πληθυσμού της χώρας μας. Η ενίσχυση των πέντε αυτών νησιών μας, με ισάριθμα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού αυτών των περιοχών.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής & Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Η παράδοση αυτών των πέντε ασθενοφόρων σφραγίζει μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΔΟΜ, του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στα νησιά».

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως Υπουργείο Υγείας, επιδιώκουμε καθημερινά να βελτιώνουμε τα αντανακλαστικά μας, τις υπηρεσίες μας αλλά και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας προς όλους. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που συμβάλλει έμπρακτα τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας, ενισχύοντας το έργο του ΕΚΑΒ στη παροχή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας».

 

Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια Ε&Α νέων φαρμάκων συρρικνώνεται κατά 25%

Τα κύρια σημεία της νέας έκθεσης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το γραφείο Charles River Associates και διενεργήθηκε για λογαριασμό της EFPIA, σχετικά με την πτωτική τάση του τομέα Ε&Α νέων φαρμάκων στην Ευρώπη, συνοψίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, από τις συνολικές επενδύσεις σε Ε&Α που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, μόνο το 31% αντιστοιχεί στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό βαίνει σταθερά μειούμενο από το 41% το 2001. Η Κίνα εν τω μεταξύ μεγέθυνε το μερίδιό της από το 1% στο 8%. Παράλληλα, η δραστηριότητα κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ είναι διπλάσια και στην Κίνα τριπλάσια σε σχέση μ΄ εκείνην της Ευρώπης. Ο αριθμός των δοκιμών ATMP που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 70% και 67% αντίστοιχα από το 2014 ως το 2021, ενώ της Ευρώπης παρέμεινε στάσιμος. Η Ευρώπη κατείχε το 19% των συνολικών κλινικών δοκιμών παγκοσμίως το 2020, καταγράφοντας πτώση 6,3%, σε σύγκριση μ΄ ένα 25,5% κατά μέσον όρο την τελευταία δεκαετία. Η έκθεση τονίζει μια σειρά προβληματικών πεδίων και διατυπώνει προτάσεις πολιτικής – που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επίπεδο Εθνικών Κυβερνήσεων ή ΕΕ – μέσω της αναθεώρησης της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας. Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση τομέων ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν:

  1. Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας πραγματικά παγκόσμιου βεληνεκούς, στην ΕΕ.
  2. Ενίσχυση ολοκληρωμένων δυνατοτήτων και χρηματοδότηση της επαναστατικής καινοτομίας.
  3. Επανασχεδιασμός των πολιτικών των εφοδιαστικών αλυσίδων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε προηγμένες θεραπείες (ATMP) στην Ευρώπη
  4. Υποστήριξη της καινοτομίας με την εφαρμογή μηχανισμών πρώιμης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένης της γένεσης και χρήσης πραγματικών στοιχείων εν τοις πράγμασι.
  5. Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.
  6. Ενθάρρυνση της υιοθέτησης πολιτικών αειφόρου διαδικασίας κρατικών προμηθειών και τιμολογήσεων.
  7. Ανάπτυξη μακροπρόθεσμων Ευρωπαϊκών πολιτικών και συνεργασιών για την δημιουργία σταθερού πλαισίου ώστε να έλκονται επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα.

Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, είπε:

«Η σημερινή έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για όλους μας. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική για τους ασθενείς – και το μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων στην Ευρώπη – και η Επιτροπή και οι Εθνικές Κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με την Βιομηχανία προκειμένου να συγκρατήσουν και ν´ αναπτύξουν περαιτέρω τον τομέα εδώ, στην Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εστιάσουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρο το οικοσύστημα των επιστημών υγείας, προκειμένου να υπάρξει άμιλλα με τις επιτυχίες των πιο φιλόδοξων, παγκοσμίως κορυφαίων περιοχών στις ΗΠΑ και την Ασία.

Ενώ η φιλοδοξία της Επιτροπής να εξισορροπήσει το προσιτό για τα κράτη μέλη και τη μελλοντική καινοτομία είναι σωστή, το τρέχον σκεπτικό σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην φροντίδα των ασθενών και θα διαβρώσει έτι περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Διεθνής συνεργασία του ΜΗΤΕΡΑ για εξατομικευμένη αντιμετώπιση σπανίων όγκων

Το ΜΗΤΕΡΑ, θέτει τις βάσεις για την εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με νευροενδoκρινείς και σπάνιους όγκους, με τη σύναψη συνεργασίας της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ και του Διευθυντή της Δρ. Ηλία Αθανασιάδη, με τον Prof Χρήστο Τουμπανάκη, Καθηγητή Γαστρεντερολογίας με εξειδίκευση στους Νευροενδοκρινείς Όγκους στο University College of London (UCL), και στη «Μονάδα Νευροενδοκρινών Όγκων» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free Hospital, London. Στόχος αυτής της νέας συνεργασίας είναι η παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας μέσω της επιλογής και εφαρμογής της πλέον ενδεδειγμένης θεραπευτικής στρατηγικής αλλά και της πρόσβασης των ασθενών αυτών σε όλες τις διαθέσιμες διεθνώς θεραπείες. Την διεπιστημονική ομάδα των νευροενδοκρινών όγκων, στελεχώνουν εξειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων του ΜΗΤΕΡΑ και του ΥΓΕΙΑ (παθολόγοι – ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι, πυρηνικοί ιατροί, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενικοί χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές – ογκολόγοι). Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΥΓΕΙΑ, που ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του στο DOTA-TATE PET και στη θεραπευτική εφαρμογή του PRRT (Peptide Receptor Nucleotide Therapy). Έτσι το επίπεδο της συνεργασίας και η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, ενισχύονται από το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, που παρέχουν πρόσβαση σε νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες στους νευροενδοκρινείς όγκους.  «Το αναγνωρισμένο διεθνώς επίπεδο της Μονάδας νευροενδοκρινών όγκων  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Free εγγυάται την υποστήριξη από μια κορυφαία επιστημονική και νοσοκομειακή ομάδα που αποτελεί πρωτοπορία στην εξέλιξη της θεραπείας στο πεδίο αυτό» δήλωσε ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Ηλίας Ε. Αθανασιάδης.