Πιστοποιήθηκε η Α΄ Χειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ ως Κέντρο Αριστείας»

Η Α’ Χειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, πιστοποιήθηκε από τον από τον Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Surgical Review Corporation (SRC), ως Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence in Hernia Surgery) στον Τομέα της Χειρουργικής αποκατάστασης κηλών κοιλιακού τοιχώματος και διαφράγματος. Παράλληλα, ο τίτλος «Master Surgeon» στον Τομέα αυτό, απονεμήθηκε στον Δρ. Περικλή Χρυσοχέρη, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πιστοποίησης, ο οργανισμός SRC εξέτασε, τον αριθμό και το είδος χειρουργείων κήλης και διαφραγματοκήλης που διενεργούνται στην  Α’ Χειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, καθώς και τα θεραπευτικά αποτελέσματα αυτών. Κατά την επιτόπια αυτοψία εμπειρογνώμονα επιθεωρητή, τεκμηριώθηκαν πληθώρα παραμέτρων και απαιτήσεων του προτύπου, όπως η εμπειρία και εκπαίδευση της χειρουργικής ομάδας και η εφαρμογή αναγνωρισμένων κλινικών χειρουργικών πρωτοκόλλων, η ποικιλία τεχνικών προσπελάσεων ανάλογα με την περίσταση  και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών.

Η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο τεχνολογικός εξοπλισμός, καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΥΓΕΙΑ για την ασφάλεια των ασθενών, αποτελέσαν επιπλέον κριτήρια αξιολόγησης για την πιστοποίηση. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΓΕΙΑ κατέχει από το 2010 τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης του Οργανισμού Joint Commission International (JCI), την κορυφαία διαπίστευση στον κόσμο για την Ποιότητα και την Ασφάλεια στις υπηρεσίες υγείας.

Σε δηλώσεις του για την πιστοποίηση ο Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Περικλής-Ιωσήφ Χρυσοχέρης τονίζει «Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική  η αναγνώριση από έναν ανεξάρτητο Διεθνή Οργανισμό, για την αφοσίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας και για την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επιστημονική επάρκεια σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο της Γενικής Χειρουργικής. Η χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών κήλης γίνεται με ολοένα και πιο σύνθετες χειρουργικές μεθόδους. Λαπαροσκοπικές, Ρομποτικές ή και Ανοικτές τεχνικές, εφαρμόζονται κατά το δοκούν ανάλογα με το κάθε περιστατικό με γνώμονα το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους στον τομέα  χειρουργούς που τις κάνουν συχνά και όταν γίνονται σε οργανωμένα νοσοκομεία με σωστές υποδομές. Η δημιουργία  Κέντρων Αριστείας, στη χειρουργική, συμβάλλει στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών μας».

 

Sanofi Ελλάδας: υποστήριξη του έργου της «Κιβωτού του Κόσμου»

Ένα ξεχωριστό γεύμα, παρασκευασμένο αποκλειστικά από υγιεινά υλικά και με κύριο συστατικό… την αγάπη, ετοίμασαν και προσέφεραν οι εργαζόμενοι της Sanofi Ελλάδας στα παιδιά που στηρίζει ο οργανισμός «Κιβωτός του Κόσμου». H ξεχωριστή αυτή δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του Μήνα Εθελοντισμού, ενός παγκόσμιου θεσμού της Sanofi, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι προσφέρουν εθελοντική εργασία κοινωφελούς χαρακτήρα. Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας επισκέφτηκαν το Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας, όπου περίπου 200 παιδιά από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες, βρίσκουν καθημερινά σίτιση και διδακτική υποστήριξη. Εκεί, υπό την καθοδήγηση του γνωστού Σεφ Νικόλα Σακελλαρίου, ο οποίος εμπνεύστηκε τη συνταγή για ένα γευστικό και πλήρως ισορροπημένο γεύμα, προχώρησαν στην παρασκευή 200 μερίδων, τις οποίες στη συνέχεια, προσέφεραν στα παιδιά, παρέχοντας παράλληλα εθελοντική εργασία στους τομείς της ετοιμασίας και της καθαριότητας των χώρων. Επιπλέον της προσφοράς ενός υγιεινού γεύματος, στόχος της δράσης ήταν και η ενημέρωση των παιδιών για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής, καθώς και η ευαισθητοποίηση των ίδιων και των οικογενειών τους αναφορικά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητά τους. Για τα θέματα αυτά, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον διακεκριμένο διατροφολόγο, Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, ο οποίος τους μετέφερε με απλό τρόπο τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και μοιράστηκε μαζί τους χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με τις διατροφικές επιλογές που θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και μακροπρόθεσμα, καλή υγεία.

Ανάγκη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με την εμπλοκή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Στο πλαίσιο του το 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ την περίοδο 9 Οκτωβρίου 2022 έως 27 Οκτωβρίου 2022 στα μέλη των Συλλόγων της, στην οποία απάντησαν 843 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μεγάλο μέρος των πασχόντων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα που απορρέουν από την επαφή τους με το Σύστημα Υγείας, από την καθημερινότητά τους σε σχέση με διαχείριση του Διαβήτη αλλά και την επαφή τους με τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Δεδομένου ότι το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αναδεικνύεται για ακόμη μία χρονιά η επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με αναγκαία την εμπλοκή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση αυτή να αγγίζει το 20%! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2021, η οποία κυμαίνεται στο 5%, ενώ πολύ μικρότερη είναι η αύξηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η οποία αγγίζει το 0,6%. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τους άλλους τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.

 

Στο 11,3% το ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη στις ΗΠΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Τεντολούρης αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το CDC στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 11.3% του γενικού ενήλικου πληθυσμού. Θεωρείται μάλιστα ότι υπάρχει και ένα επιπρόσθετο 3.4% περίπου του ενήλικου πληθυσμού με αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τη χώρα μας: η συχνότητα του διαβήτη είναι 12%, ενώ ένα ποσοστό 12% έχει προδιαβήτη.

Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και η συνοδός υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μικροαγγειοπαθητικές και μακροαγγειοπαθητικές επιπλοκές, όπως νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια και καρδιαγγειακή νόσο. Οι συχνότερες εκδηλώσεις καρδιαγγειακής νόσου λόγω σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια  αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και σήμερα, η καρδιαγγειακή νόσος είναι το κύριο αίτιο θανάτου των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερων ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του διαβήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης της συχνότητας της νόσου. Οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι πολλές και ποικίλες στις ημέρες μας. Για τον ΣΔ τύπου 1 η ινσουλίνη μπορεί να χορηγείται με ενέσεις αλλά και με τελευταίας τεχνολογίας αντλίες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει σημαντικά και στον έλεγχο των τιμών γλυκόζης. Πράγματι, η παραδοσιακή μέθοδος ελέγχου του σακχάρου με το τρύπημα των δαχτύλων έχει αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από την αναίμακτη και εύκολη καταγραφή μέσω αισθητήρων γλυκόζης. Στον ΣΔ τύπου 2 δίδεται έμφαση όχι μόνο στη γλυκαιμική ρύθμιση, αλλά και στην απώλεια σωματικού βάρους και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, από του στόματος και ενέσιμες, που μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά στον τριπλό αυτό στόχο.

Ωστόσο μόνο η γλυκαιμική ρύθμιση δεν εξασφαλίζει την άριστη έκβαση των ασθενών. Ο ΣΔ συνυπάρχει συχνά με άλλα νοσήματα, τα οποία επηρεάζονται από αυτόν αλλά και τον επηρεάζουν. Τα πλέον σημαντικά είναι οι διαταραχές των λιπιδίων και η αρτηριακή υπέρταση, που χρειάζονται επίσης άριστη ρύθμιση. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος είναι καθοριστική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Ιπποκράτης τόνιζε πως «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Υπογραμμίζεται λοιπόν η σημασία της πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη. Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, με συχνότητα που συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Πράγματι, 40% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και 15% παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόμοια ή και μεγαλύτερα ποσοστά αναφέρονται και στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η χώρα μας παρουσιάζει και από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της συχνότερης μορφής διαβήτη. Η πρόληψη ξεκινάει με τη σωστή διατροφική εκπαίδευση και την καλλιέργεια της κουλτούρας της καθημερινής άσκησης από την παιδική ηλικία. Σε αυτά πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν η οικογένεια και το σχολείο. Απαιτούνται βέβαια και οι συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας, στις οποίες θα είμαστε πάντοτε αρωγοί με την απρόσκοπτη παροχή της επιστημονικής μας γνώσης.

 

Έγκριση του καινοτόμου σκευάσματος elranatamab για το υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινες τη χορήγηση του καινοτόμου σκευάσματος elranatamab (PF-06863135) για τη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα. Η ένδειξη βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη φάσης 2 MagnetisMM-3 (NCT04649359). Πρόκειται για μια ανοιχτή πολυκεντρική μελέτη ενός σκέλους που αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Οι ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν νόσο ανθεκτική μετά από τη χορήγηση τουλάχιστον ενός ανοσοτροποιητικού παράγοντα, ενός αναστολέα πρωτεασώματος και ενός μονοκλωνικού αντισώματος έναντι του CD38. Στη μελέτη πήραν μέρος 123 ασθενείς και  το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 61%. Οι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν είχαν 90.4% πιθανότητα να διατηρήσουν την ανταπόκριση για τουλάχιστον 6 μήνες. Το Elranatamab είναι ένα αμφι-ειδικό αντίσωμα έναντι του BCMA και του CD3 και ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος των ασθενών ώστε αυτά να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος. Το φάρμακο  χορηγείται υποδορίως και έχει μικρή πιθανότητα για ανεπιθύμητα συμβάματα όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών που προκαλούν αρκετά συχνά άλλες ανοσοθεραπείες. Η δόση είναι 76 mg κάθε 15 ημέρες. Τα περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάματα είναι ήπια. Περισσότερα δεδομένα από τη συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας το Δεκέμβριο του 2022 στη Νέα Ορλεάνη.

Όπως επισημαίνει ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στη σχετική ανακοίνωση, στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών-Ογκολογικό Τμήμα που ανήκει στη  Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο δύο κλινικά πρωτόκολλα όπου μελετάται το elranatamab. Η πρώτη μελέτη αφορά τη θεραπεία συντήρησης μετά από μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όπου το elranatamab συγκρίνεται με την καθιερωμένη θεραπεία συντήρησης που είναι η λεναλιδομίδη και η δεύτερη μελέτη αφορά το υποτροπιάζον πολλαπλούν μυέλωμα μετά από 1-4 προηγούμενες γραμμές θεραπείας που περιελάμβαναν λεναλιδομίδη και αναστολέα πρωτεασώματος. Στη μελέτη αυτή συγκρίνεται η μονοθεραπεία με elranatamab έναντι elranatamab με daratumumab έναντι daratumumab με πομαλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη. Πολλές θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος έχουν οδηγήσει σε μία ριζική βελτίωση της πρόγνωσης αυτών των ασθενών. Στην πλειοψηφία των ασθενών το πολλαπλούν μυέλωμα χαρακτηρίζεται ως χρόνια νόσος ενώ σε αρκετούς ασθενείς, επιτυγχάνεται πλήρης ανταπόκριση της νόσου η οποία διατηρείται για πολλά χρόνια.

Συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον Πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν πρόσφατα ο προέδρος και ο ΓΓ της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και Βασίλης Κούτσιανος  αντίστοιχα, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα καίριας σημασίας ζητήματα του αναπηρικού κινήματος.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αφού κατάθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα του κινήματος, τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ενόψει των πρωτόγνωρων συνθηκών με την ενεργειακή κρίση, που εντείνει την οικονομική, ενώ ακόμη μαίνεται η υγειονομική και η επίδραση όλων αυτών στα κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δράσεις για την προστασία τους. Για παράδειγμα ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η διακοπή του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνει τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα του, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ, σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή.

 

Θ. Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων

Στους λόγους που οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων αλλά και στα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Όσον αφορά τους λόγους, ο κ Πλεύρης σημείωσε εκτός από τις παράλληλες εξαγωγές, την απουσία πρώτων υλών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης , την απροθυμία παραγωγής ειδικά φαρμάκων χαμηλού κόστους, την τάση της φαρμακοβιομηχανίας να τροφοδοτεί την αγορά με το σταγονόμετρο όταν γίνονται παράλληλες εξαγωγές αλλά και τη στάση των φαρμακείων να κρατούν φάρμακα (φαινόμενο «σκούπα»). Το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών η Πολιτεία το αντιμετωπίζει με συνεχείς απαγορεύσεις και συνεχείς επικαιροποιήσεις της λίστας, τόνισε ο κ Πλεύρης και μάλιστα όπως ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, έχει  προγραμματίσει νέα  σύσκεψη  με τους φαρμακευτικούς συλλόγους,  προκειμένου να επικαιροποιηθεί με νέα φάρμακα η απόφαση παράλληλων εξαγωγών του  Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις μέσω ΙΦΕΤ, διευκρινίζοντας ότι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα γιατί υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση εξαγωγών.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων που δεν σχετίζονται με παράλληλες εξαγωγές, ο κ Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης λόγω απουσίας πρώτης ύλης γεγονός που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνη της η χώρα μας.

H Lavipharm στηρίζει το έργο του Σωματείου MDA Ελλάς

Για ακόμη μια χρονιά, η Lavipharm ενίσχυσε το έργο του Σωματείου Φροντίδας Ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις MDA Ελλάς, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ως MDA Runners στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Με ενισχυμένο το αίσθημα του «ευ αγωνίζεσθαι», της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού, οι εργαζόμενοι της Lavipharm μετέδωσαν και φέτος ένα ανθρώπινο μήνυμα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και συμπερίληψης. Μαζί με άλλους MDA Runners, ως μια ομάδα, έτρεξαν για έναν κοινό στόχο: την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με ισότιμες ευκαιρίες συμμετοχής στον αθλητισμό για άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις.

Η Lavipharm ήταν χορηγός της ομάδας των MDA Runners στη διαδρομή των 5χλμ και 10χλμ του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν εθελοντικά και δοκίμασαν τις αντοχές τους. Πηγή έμπνευσης για να συνεχίσουν αποτέλεσαν τα μέλη του MDA Ελλάς όπου έτρεξαν με τα ειδικά αναπηρικά αμαξίδια. Ειδικά στη φετινή διαδρομή των 5χλμ, η ομάδα της Lavipharm συνόδευσε τη Δανάη από το MDA Ελλάς. Η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων σε ένα δρομικό γεγονός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε τέτοια αθλητικά δρώμενα και πιστεύουν ότι δεν μπορούν. Γιατί «σημασία δεν έχει πώς τρέχεις … αλλά γιατί!». Διαχρονικά, η Lavipharm στέκεται αρωγός σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Με τη συμμετοχή της για περισσότερο από μια δεκαετία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, υποστηρίζει ενεργά την κοινωνική προσφορά, τον εθελοντισμό, τον κοινό σκοπό και την ομαδικότητα.

Η Novo Nordisk Hellas ενισχύει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο κίνδυνος από την πανδημία του σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο αυξάνεται και αυτό πρέπει να αλλάξει. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο αυξάνεται, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερη ενημέρωση και πιο έγκαιρη διάγνωση. τα παραπάνω τονίστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε  η Novo Nordisk Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η Novo Nordisk Hellas, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2022, υποστηρίζει τις δράσεις ιατρικών εταιρειών καθώς και ομοσπονδιών, ενώσεων και συλλόγων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, που θα διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα το μήνα Νοέμβριο. Παράλληλα, χθες, 14 Νοεμβρίου 2022, η Novo Nordisk Hellas, υποστήριξε χορηγικά τη παραγωγή και προβολή της 1ης ταινίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά», ενώ την ίδια ημέρα υποστήριξε και τις εκδηλώσεις των συλλόγων ασθενών που διεξήχθησαν στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λαμία και σε πληθώρα άλλων πόλεων ανά την Ελλάδα. Η Novo Nordisk Ηellas κορυφώνει τη δράση της στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη», που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το Σακχαρώδη Διαβήτη, και προβάλλει την ανάγκη για σωματική άσκηση, μέσα από το κορυφαίο δρομικό γεγονός της χώρας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Μετά το Μαραθώνιο της Φρανκφούρτης «Mainova Frankfurt Marathon», η ομάδα “Run to Change Diabetes” της Novo Nordisk Hellas, συμμετείχε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2022, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ατόμων για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, μεταφέροντας το μήνυμα «ναι στην άσκηση, όχι στην καθιστική ζωή».

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του καινοτόμου εγχειρήματος «Patients Hub – Redesign Health»

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια του συνεργατικού χώρου του «Patients Hub», παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου και πλήθος συνεργατών και υποστηρικτών του καινοτόμου εγχειρήματος. Πρόκειται για τον 1ο «κόμβο καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών» στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane» Ένας covid free, προσβάσιμος και σύγχρονα εξοπλισμένος χώρος στην καρδιά της Αθήνας, που θα φιλοξενήσει δράσεις για τον απαραίτητο επανασχεδιασμό της Υγείας μέσα από την συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με τους ασθενείς ως experts.

Το καλωσόρισμα έγινε από την Νέλλη Καψή, αρχισυντάκτρια Υγείας του Health Daily, ευχαριστώντας όσους παρευρέθηκαν, δείχνοντας την στήριξη και εμπιστοσύνη τους σε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα με έμφαση στην καινοτομία και τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Στην παρουσίαση του πάνελ, ξεκίνησε με μια θερμή αναφορά στον Ιδρυτή της «Humane», Δημήτρη Κοντοπίδη, έναν από τους πιο ενεργούς patient advocates το έργο του οποίου έχει λάβει 2 Ευρωπαϊκές διακρίσεις, το 2019 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα «CF Europe» για την αλλαγή του χάρτη της Κυστικής Ίνωσης στην Ελλάδα και το 2021, από το Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αναπνευστικών Νοσημάτων «ELF» για την άρνηση της μεταμοσχευσής του με σκοπό την πίεση για πρόσβαση στην καινοτόμα θεραπεία για ασθενής με Κυστική Ίνωση. Το πάθος του για καινοτομία αντανακλάται στις δράσεις του Δικτύου ενδυνάμωσης ΑμεΑ της «Humane», ενώ παράλληλα η αφοσίωση του στην συνηγορία των ασθενών εκφράζεται μέσα από την εκπροσώπησή του στην «Ένωση Ασθενών Ελλάδας». Οι πρόσφατες Μεταπτυχιακές σπουδές του στην πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τίτλο «Ηγεσία, Καινοτομία και Πολιτικές Αξίας στην Υγεία» ήταν και η αφορμή για την έμπνευση του «Patients Hub». Πλέον οι αναζητήσεις για καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις του μετασχηματισμού της Υγείας θα στεγάζονται μέσα από το πολύπλευρο και πολυετές εγχείρημα του «Patients Hub», που μόλις ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα.

«Το «Patients Hub» αποτελεί τον 1ο κόμβο καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι ο «επανασχεδιασμός της Υγείας» (Redesign Health) μέσω της δημιουργίας καινοτόμων και εξατομικευμένων έργων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία και περίθαλψη. Βασική αξία του Patients Hub είναι η εφαρμογή των αρχών του Design thinking μέσα από την συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με τους ασθενείς ως experts σε διεπιστημονικές ομάδες εργασίας, ώστε να επιτευχθεί ο επανασχεδιασμός της Υγείας με όρους καινοτομίας».

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ιδρυτής του δικτύου ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE» και εμπνευστής του «Patient Hub», ξεκίνησε με την παρουσίαση των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα περίθαλψης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών Υγείας. «Ο ασθενής μετατρέπεται σε «χρήστη» και έχει απαιτήσεις για προσωποποιημένες παροχές Υγείας, οι οποίες πρέπει να σχεδιάζονται πάνω στις ανάγκες του. Για αυτόν τον λόγο ο επανασχεδιασμός της Υγείας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις αρχές του design thinking, δηλαδή του συμμετοχικού σχεδιασμού, όπου οι ασθενείς συμμετέχουν στην ανάππτυξης μιας υπηρεσίας από το αρχικό στάδιο μιας ιδέας έως και την υλοποίηση της και όχι απλά ως τελικοί χρήστες. Όσο πιο εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι είναι οι ασθενείς, και όσο πιο συμμετοχικός είναι ο σχεδιασμός με την συμμετοχή επιστημόνων υγειας, experts από κάθε απαραίτητο κλάδο με την συνεργασία της Πολιτείας, τόσο πιο καινοτόμες, εύχρηστες και αποδοτικές θα είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Μέσα από αυτην την διαδικασία θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των «πολιτών – χρηστών», επιτυγχάνοντας περισσότερη δικαιοσύνη στην Υγεία μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογιας και δεδομένων Υγείας. Αυτό είναι λοιπόν και το όραμα του Patients Hub. «Design Thinking solutions be patient experts», δηλαδή Καινοτόμες και Εξατομικευμένες λύσεις Υγείας, που προκύπτουν από τον συμμετοχικό σχεδιασμό με τους ασθενείς ως Experts».

Η κεντρική υπηρεσία που θα προσφέρει το «Patients Hub» είναι το εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού «Codesign Lab», όπου θα αναπτύσει project στον τομέα της Υγείας, από το σχεδιασμό της ιδέας μέχρι την στιγμή της ολοκλήρωσης του προϊόντος/υπηρεσίας. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του «Codesign Lab», θα αναπτυχθούν υπηρεσίες υποστήριξης των πολιτών, των stakeholders της Υγείας αλλά και των εκπροσώπων ασθενών της «Ένωσης Ασθενών Ελλάδος» σε ένα «covid free», προσβάσιμο και σύγχρονα εξοπλισμένο συνεργατικό χώρο, σε 6 άξονες:

  1. CoDesign Lab: Υπηρεσίες Συμμετοχικού σχεδιασμού Design Thinking Patient Empowerment
  2. Εxperts: Υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατάρτισης & ενδυνάμωσης ασθενών
  3. e-Patients Voice: Υπηρεσιες digital marketing σε θέματα Υγείας και ψηφιακής παρουσίας φωνής των ασθενών
  4. Incubator/Accelerator: Υπηρεσίες συμβουλευτικής & υποστήριξης ανάπτυξης
  5. Coworking space: Υπηρεσίες φιλοξενίας   υβριδικών εκδηλώσεων, εργασιών και διαγωνισμών hackathon
  6. Patient Networking: Υπηρεσίες δικτύωσης μεταξύ των stakeholder Υγείας

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, χαιρέτησε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μεταφέροντας τη θερμή υποστήριξη του Υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη. Ο Γενικός Γραμματέας μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της εμπειρίας του στο NHS UK, είναι γνώστης και υποστηρικτής της διαδικασίας του design thinking εδώ και πολλά χρόνια. Υπογράμμισε πως για να σχεδιαστούν ασφαλείς, βιώσιμες και ανθεκτικές υπηρεσίες Υγείας θα πρέπει οι ασθενείς να συμμετέχουν σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης τους. Σε αυτήν την φιλοσοφία ήταν και το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας 4931/2022 που θεσμοθέτησε τη συμμετοχή των ασθενών μέσω της «Ένωσης Ασθενών Ελλάδας». Χαρακτηριστικά δήλωσε «Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, είναι απαραίτητη η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να συν-σχεδιάσουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για τον κάθε πολίτη. Πρωτοβουλίες σαν το Patients Hub, μπορούν να αποτελέσουν μια μοντέρνα μέθοδο σχεδιασμού, ανάπτυξης και ζύμωσης με όρους καινοτομίας ως ένα think tank εργαστήρι.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κ. Γιάννης Σωτηρίου συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζοντας τη θερμή υποστήριξη και συμμετοχή του ΙΦΕΤ στο εγχείρημα αυτό, δηλώνοντας «Με μεγάλη μας χαρά στηρίζουμε έμπρακτα το Patients Hub, βοηθώντας να δημιουργηθεί αυτός ο σύγχρονος χώρος που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών στη σημερινή εποχή. Εξαρχής, ως ΙΦΕΤ επιδιώξαμε τη συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καθώς πιστεύουμε ότι η καινοτομία πρέπει να φθάνει στους ασθενείς και στόχος μας είναι να συμβάλουμε να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις. Σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ασθενών προχωράμε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής πάνω στην ιχνηλασιμότητα: εφαρμογή που θα δίνει πρόσβαση στον ασθενή ΣΗΠ να παρακολουθεί real time την παραγγελία του. Ο συμμετοχικός αυτός σχεδιασμός εξελίσσεται πλέον σε μελέτη εφαρμογής tracking που θα μπορεί να δώσει την πληροφορία που λείπει από τους ασθενείς και να βελτιώσει την πρόσβαση τους στο φάρμακο.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, η οποία μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και ωρίμανση του κινήματος των ασθενών. Με την επιτυχή δημιουργία του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των ασθενών που εκπροσωπεί περισσότερους από 65 Συλλόγους συντονίζεται η φωνή των ασθενών με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις. Η κ. Κουτσογιάννη δήλωσε «Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αποτελεί την πλουσιότερη δεξαμενή εκπροσώπων ασθενών με γνώσεις και εμπειρία από το σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών και θα μπορεί να τροφοδοτεί την συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού του Patients Hub. Το Patients Hub, θα λειτουργεί εκτός των άλλων και ως υποστηρικτικός βραχίονας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε υπηρεσίες που θα ενδυναμώσουν το κίνημα των ασθενών για την επίτευξη του απώτερου στόχου του για δημοκρατία στην Υγεία με όρους καινοτομίας».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Tεκμηρίωσης και του EITHealth, κ. Γιώργος Μέγας, παρουσίασε τα οφέλη και τον τρόπο συνεργασίας του ΕΚΤ ως στρατηγικός εταίρος του Patients Hub. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Δημήτρη Κοντοπίδη είχαν αναπτυχθεί αρκετά χρόνια πριν, όταν στον διαγωνισμό του EIT Health το 2017 έλαβε διάκριση το «Breath box» που δημιουργήθηκε από την «Humane», αποτελώντας την πρώτη καλή πρακτική που παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό του EIT Health από την Ελλάδα, μέσω της υποστήριξης του ΕΚΤ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Πλέον το ΕΚΤ έχοντας ευρωπαϊκή εμπειρία και δίκτυο συνεργατών, φιλοδοξεί να συνδέσει το startup οικοσύστημα της Ευρώπης με την Ελληνική πραγματικότητα και το Patient Hub αποτελεί τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο με το κίνημα των εκπροσώπων των ασθενών, τους πολίτες αλλά και των πρωτοβουλιών καινοτομίας στην Υγεία στην Ελλάδα».

Η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Εύα Λιανού, μετέφερε την θερμή υποστήριξη του Ιδρύματος το οποίο έχει θέσει ως σταθερή και βασική προτεραιότητά του την υλοποίηση παραγωγικών συμπράξεων με εταίρους της Κοινωνίας των Πολιτών με σκοπό την ενίσχυση και προαγωγή της κοινωνικής καινοτομίας. Η κ. Λιανού δήλωσε «Το Patients Hub αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, ένα σημαντικό παράδειγμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας. Θα θέλαμε να συγχαρούμε την ομάδα του Humane και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, καθώς και όλους τους στρατηγικούς εταίρους, χορηγούς και δωρητές που συνέβαλαν ώστε το «Patients Hub» να γίνει πραγματικότητα και ευελπιστούμε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την υλοποίηση ανάλογων καινοτόμων δράσεων προς όφελος των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας». Η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας αντανακλά την πεποίθηση του Ιδρύματος ότι μόνο μέσω της υποστήριξης κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μπορούν να επιτευχθούν μακροχρόνιες συστημικές αλλαγές για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής, σύγχρονης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Ο Director of Programming του The Hellenic Initiative (THI), κ. Μιχάλης Πρίντζος, μετέφερε την θερμές ευχές για την επιτυχία του Patients Hub εκ μέρους της Αμερικανικής κοινότητας τονίζοντας την αξία της ενσυναίσθησης του εγχειρήματος. Η γνωριμία με το THI έγινε με τη διάκριση του «Patients Hub» ανάμεσα από startup του ελληνικού οικοσυστήματος, στο ετήσιο πρόγραμμα βραβείων τους. Ο κ. Πρίντζος δήλωσε «Η βράβευση του «Patients Hub» στον διαγωνισμό Venture Impact Awards, αναδεικνύει την ανάγκη παρόμοιων πρωτοβουλιών στην Υγεία που καθορίζονται με δείκτες καινοτομίας, βιωσιμότητας, με το κέρδος να μετατρέπεται σε μεγαλύτερο αντίκτυπο του οράματος και του κοινωνικού έργου που υπηρετούν».

Mετά το τέλος των τοποθετήσεων, έγινε αναλυτική παρουσίαση του συνεργατικού χώρου και των υπηρεσιών φιλοξενίας υβριδικών δράσεων του οικοσυστήματος των stakeholder της Υγείας.

Το «Patients Hub» λειτουργεί με στρατηγικούς εταίρους την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – EIT Health υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ και με ιδρυτικούς χορηγούς τους:The Hellenic initiative, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, PhRMA Innovation Forum Ελλάδος, AbbVie, Chiesi, ELPEN, GENESIS Pharma, Janssen Cilag, MSD, Pfizer, ROCHE.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε παρακάτω:

website: patienshub.org

email: [email protected]

Address: Ευριπίδου 36, 1ος όροφος, Μοναστηράκι – Αθήνα

LikedIn: www.linkedin.com/showcase/patients-hub

facebook: facebook.com/patientshub.org