Συνάντηση Υπουργού Υγείας με Salvia για Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών 

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε χθες με τους ιδρυτές της SALVIA Burn Association Μαρίνα Καρύδα και Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο με αφορμή τις πολιτικές αποφάσεις για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο πλευρών με σκοπό την εφαρμογή των προβλεπομένων για το Μητρώο καθώς και για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για τους εγκαυματίες.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος είναι πλέον θεσμός με το νόμο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Μετονομάζεται και μετατρέπεται το υπάρχον Μητρώο Εγκαυματιών – που η Κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε το 2019/2020 – και με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται πλήρως ένα από τα βασικά προβλήματα της θεραπείας και αποκατάστασης όλων των εγκαυματιών, από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών βοηθάει εκατοντάδες εγκαυματίες κάθε χρόνο να λαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά και να ακολουθούν τις μακροχρόνιες και κοστοβόρες θεραπείες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση μελλοντικών αναπηριών και στην ελάττωση των σωματικών, αλλά και ψυχικών ουλών τους. Επίσης καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης και κάλυψης του κόστους των εξειδικευμένων υλικών και θεραπειών αποκατάστασης των εγκαυματιών από την Πολιτεία.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τη SALVIA Burn Association, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες.

Η SALVIA, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία της και την Επιστημονική Επιτροπή της (Πλαστικούς Χειρουργούς των εγκαυματικών μονάδων) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), κατέθεσε στο Υπουργείο καίριες προτάσεις στη διαβούλευση για την ψήφιση σχετικού νόμου, την Υπουργική Απόφαση και τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του Μητρώου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της συνάντησης τους συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.

Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια πάθηση που συχνά υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η ανεπάρκεια σιδήρου και η σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζονται σε αυξημένο ποσοστό στις γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν βαριές περιόδους, είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει πρόσφατα. Επηρεάζουν, επίσης, περισσότερο όσους πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκειακαι το 36-76% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία. Αυξημένα ποσοστά ανεπάρκειας σιδήρου εμφανίζονται, τέλος, και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, με ένα ποσοστό 50% των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο νόσου 2-5 να αντιμετωπίζει κάποιας μορφής έλλειψη σιδήρου.

Η 26η Νοεμβρίου, Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία, αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας και την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας CSL Vifor με την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma. Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ).

Όταν τα διαθέσιμα αποθέματα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά (σιδηροπενία), αυτό μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής, όπως τον μεταβολισμό, την πνευματική και σωματική υγεία, την παραγωγικότητα στην εργασία, ακόμα και τη σεξουαλική λειτουργία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας έως 30%.

Σωματική και πνευματική κόπωση, ευερεθιστότητα, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, χλωμή όψη, εύκολο μελάνιασμα, ευαισθησία σε λοιμώξεις, πονοκέφαλοι, προβλήματα μνήμης βρίσκονται μεταξύ των διάφορων συμπτωμάτων της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας. Η ιστοσελίδα www.takeironseriously.com/el, βασικό όχημα ενημέρωσης της διεθνούς πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία, διαθέτει ένα εύχρηστο Ευρετήριο Συμπτωμάτων που μπορεί να βοηθήσει όσους ενδεχομένως έχουν σιδηροπενία ή αναιμία και δεν το γνωρίζουν και συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σημασία του σιδήρου.

Ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΕΕΠ αναφέρει σχετικά: «Η σιδηροπενία επιδρά πολλαπλά στον οργανισμό, συνδέεται με μια γενικότερη υποβάθμιση της υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα,  επηρεάζοντας έτσι διάφορες πτυχές της ζωής μας. Εμφανίζεται συχνά στον γενικό πληθυσμό, όμως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι καθώς βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αλλά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σιδηροπενία ή και σιδηροπενική αναιμία. Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη, επομένως είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίζουμε πιθανά συμπτώματα και να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, είτε με την από του στόματος  χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής».

 

Κοινό το «ταξίδι» νευρολόγου και ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ενδυνάμωση και προσέγγιση των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την επιλογή θεραπείας». Η Ημερίδα είχε χαρακτήρα ενημερωτικό, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή και το «μοίρασμα» σκέψεων, απόψεων, βιωματικών εμπειριών και συναισθημάτων στο πλαίσιο επιλογής θεραπείας με τον γιατρό τους. Στην ομιλία του με θέμα «Η επιλογή της θεραπείας  Συναποφασίζουμε ή αποφασίσουμε και διατάζουμε;», ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Σπέγγος, τόνισε ότι η κρίσιμη στιγμή επιλογής θεραπείας είναι πολύ λεπτή και σημαντική τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. Μίλησε για το μεγάλο  κοινό ταξίδι νευρολόγου & ασθενή με ΣΚΠ  και το πόσο σημαντικό και ιερός είναι ρόλος του ασθενούς.  Ο ασθενής πρέπει να έχει εξουσία και να παίρνει μέρος στην λήψη απόφασης για τη θεραπεία ή διακοπή θεραπείας του. Επισήμανε όμως ότι αυτό προϋποθέτει καλή ενημέρωση του ασθενή από τον γιατρό & καλή συνεννόηση – επαφή  του ιατρού με τον  ασθενή

Κατέληξε ότι το συναποφασίσουμε είναι μονόδρομος και οι περιπτώσεις του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι λίγες και εξαιρετικά λεπτές, όπως περιπτώσεις για άτομα με ψυχική νόσο. Κλείνοντας, τόνισε την σημαντικότητα  της επαναπροσέγγισης της σχέσης ασθενούς με ΣΚΠ με τον γιατρό και  πρότεινε ο νευρολόγος να ζητά τη βοήθεια και άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγων, ουρολόγων, φυσιάτρων  και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένου κέντρου αποκατάστασης. Ο Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, στην ομιλία του ανεφερε ότι βασικό μέλημα τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΟΔΙΠΥ είναι η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας  στις ευάλωτες ομάδες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως η ΣΚΠ. Με  το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού οι πολίτες θα έχουν σημαντικά οφέλη , ειδικότερα οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα με στόχο τη πρόληψη, την αγωγή υγείας, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Θα είναι ο σύμβουλος υγείας τους και θα τους κατευθύνει ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Επισήμανε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι μια επιπρόσθετη παροχή που δεν διαταράσσει τη σχέση με τους θεράποντες γιατρούς που οι πολίτες έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια.

 

Το 95% των πολιτών επιθυμεί να προστεθούν νέες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία

Ψήφο εμπιστοσύνης στους φαρμακοποιούς δίνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με έρευνα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), το 95% δηλώνει ότι επιθυμεί να προστεθούν νέες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία, όπως διενέργεια όλων των εμβολίων και μέριμνα για τους ψυχικά νοσούντες.

Την ίδια στιγμή 9 στους 10 τονίζουν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο κατ’ εξοχήν επιστήμονας που ασχολείται με τα φάρμακα και παρέχει σωστές πληροφορίες στον ασθενή για τη λήψη τους. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό που αγγίζει το 97%, πιστεύει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας που είναι προς όφελος του πολίτη.

Η έρευνα με τίτλο «Η άποψη που έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις υπηρεσίες υγείας στο χώρο του φαρμακείου» διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στις 25 Σεπτεμβρίου ο ΦΣΘ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού. Μέσα σε λίγες ώρες 153 συμπολίτες μας επισκέφτηκαν το χώρο της εκδήλωσης και συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από την φαρμακοποιό, μέλος του ΦΣΘ Εύη Κορωνίδου. Η διανομή των ερωτηματολογίων έγινε από εθελοντές φαρμακοποιούς. Στόχος ήταν η καταγραφή της αποδοχής των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία από τους πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες που έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής είναι η διαχείριση μικροτραυματισμών στο φαρμακείο, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική θεραπεία, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η παροχή συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Απαιτείται συντονισμένη δράση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και ο Κλάδος Ψυχιατροδικαστικής, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενημερώνει και προσπαθεί να αναδείξει το σοβαρό θέμα της έμφυλης βίας, ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την εξάλειψη της οποίας απαιτείται συντονισμένη δράση.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι παγκόσμιο και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην εξάλειψή της. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην προστασία από την έμφυλη βία, με κατακερματισμένες υπηρεσίες και χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των θυμάτων στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και στο σύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ενημέρωση και η μηδενική ανοχή απέναντι στην κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόληψη της βίας. Για  να υπάρξει όμως ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία, καλή αποτίμηση των αναγκών των θυμάτων και, φυσικά, σαφής πολιτική βούληση και δέσμευση από κάθε κράτος.

Θεμελιώδους σημασίας αναδεικνύεται η εφαρμογή των προβλέψεων της ‘Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης’ και η δημιουργία συντονισμένων ομάδων που θα παρέχουν αποτελεσματική προστασία αλλά και υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επικαιροποίηση και στην κάλυψη των μεγάλων κενών που διαπιστώνονται στην νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας μέσω διαδικτύου, εκθέτοντάς τις γυναίκες και τα κορίτσια σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Η ΕΨΕ στηρίζει κάθε άτομο που δέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξάλειψη της και υιοθετεί την φετινή παγκόσμια εκστρατεία ‘UNITE!’ των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Ακτιβισμός από όλους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Εντατική εκπαίδευση ειδικευόμενων και νέων ειδικευμένων νευροχειρουργών

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αγγείων και Νεύρων, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το ΥΓΕΙΑ και την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, με Επιστημονικό Υπεύθυνο, τον Δρ. Αλέξανδρο Ανδρέου, Διευθυντή της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του ΥΓΕΙΑ. Οι εκπαιδευόμενοι ήταν ειδικευόμενοι ή νέοι ειδικευμένοι νευροχειρουργοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν εντατική εκπαίδευση στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, σε όλες τις τεχνικές της μικροχειρουργικής των αγγείων και νεύρων, υπό την καθοδήγηση πεπειραμένων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθηγητές Νευροχειρουργικής, όπως ο Prof. Gerhard Bavinzski, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά και διακεκριμένοι μικροχειρουργοί, όπως η Δρ. Βλαστού Αικατερίνη, μετέδωσαν την εμπειρία τους και καθοδήγησαν τους εκπαιδευόμενους στην επιτυχή εκτέλεση περίτεχνων ασκήσεων. Οι συμμετέχοντες στο τέλος του Σεμιναρίου συμπλήρωσαν ανώνυμο ερωτηματολόγιο, όπου  διατύπωσαν εγκωμιαστικές κριτικές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους , σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που έλαβαν. Το σεμινάριο πρόκειται να επαναληφθεί τον Νοέμβριο του 2023, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στην μικροχειρουργική του εγκεφάλου.

Επιστημονική Ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου», διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Η Ημερίδα θα γίνει διαδικτυακά επιτρέποντας έτσι ώστε να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα και θα προβληθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi.

«Η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και η έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους και με τρόπους για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, αποτελεί για όλους εμάς στο «Κ.Ε.Φ.Ι.», από το 2004 έως σήμερα, τον πρώτιστο στόχο μας αλλά και σημαντικό κίνητρο, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας με αγάπη στον άνθρωπο και σεβασμό στην αξιοπρέπειά του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

Ενδεικτικά, στις θεματικές συμπεριλαμβάνονται :

‘Νεότερες εξελίξεις στην θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα’,

‘Εξελίξεις και στατιστικά του site «Δικαίωμα μου»’, ‘Δύναμη Ψυχής’, ‘Διεκδικώ τα δικαιώματα μου! Η εμπειρία των ασθενών στην επαρχία’, ‘Σύνταξη λόγω αναπηρίας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε’, ‘Προνοιακές αναπηρικές παροχές. Οι νεότερες εξελίξεις στις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας μέσω του ΟΠΕΚΑ’, ‘Διεκδικώ τα δικαιώματά μου: Η εμπειρία μου με τα ΚΕΠΑ’.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνουν η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου ΚΕΦΙ, η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, ο Θεοφάνης Ροϊδης, Διοικητής ΓΝΑ Λαϊκό, ο Βενιαμίν Μπατής, Αναπληρωτής Διοικητής ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ο Γεώργιος Χαλκιαδάκης, Διοικητής ΠΑΓΝΗ.

Η Angelini Industries ανακοινώνει τον διορισμό του Jacopo Andreose

Η Angelini Industries ανακοινώνει τον διορισμό του Jacopo Andreose ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Angelini Pharma, μιας φαρμακευτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και της επιληψίας, καθώς και της φροντίδας της υγείας των καταναλωτών, η οποία αποτελεί μέρος της Angelini Industries, ενός Ιταλικού πολυεπιχειρηματικού ομίλου.

Ο Jacopo Andreose, ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο από τις 6 Φεβρουαρίου, έχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία: έρχεται από την Gilead Sciences – όπου ήταν Senior Vice President, Intercontinental Region, με άμεση ευθύνη για την επιχείρηση στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη – έχοντας εργαστεί στο παρελθόν για τις GlaxoSmithKline/ViiV Healthcare, Bristol-Myers Squibb και Abbott, καλύπτοντας στρατηγικούς και επιχειρησιακούς ρόλους στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

«Είμαι ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να γίνω μέλος της Angelini Pharma, μιας εταιρείας που συνδυάζει την παράδοση και τη μακροχρόνια πίστη ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Ιταλία και στο εξωτερικό με έντονη εστίαση στην καινοτομία» – δήλωσε ο Jacopo Andreose – «Θέλω να ευχαριστήσω τον Sergio και την Thea για την εμπιστοσύνη τους καθώς μπορώ να βασιστώ στην υποστήριξη της ομάδας για να συνεχίσουμε την αποστολή μας να προσφέρουμε στους ασθενείς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους».

Νέα δεδομένα 3ετίας του Bimekizumab ενάντια στην ψωρίαση

Στο πλαίσιο του Πανελληνίου Δερματολογικού Συνεδρίου 2022, πραγματοποιήθηκε δορυφορικό συμπόσιο της UCB, με συμμετέχοντες πάνω από 120 Δερματολόγους μέλη της ΕΔΑΕ, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε η νέα θεραπεία που πρόκειται να είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας από τις αρχές του 2023. Με προεδρείο τον πρόεδρο της ΕΔΑΕ κ. Μπάρκη και τον καθηγητή και Διευθυντή της Α κλινικής του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός κ. Στρατηγό και ομιλήτριες τις καθηγήτριες κ. Σωτηρίου και κ. Απάλλα, αναλύθηκαν τα δεδομένα των κλινικών μελετών και ο μοναδικός μηχανισμός δράσης του νέου αυτού βιολογικού παράγοντα, αναστολέα των ιντερλευκινών 17Α και F, του Bimekizumab.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών φάσης 3 που αναδεικνύουν την υψηλή αποτελεσματικότητα (πλήρη δερματική κάθαρση την εβδομάδα 16), την ταχεία επίτευξη της αποτελεσματικότητας από την πρώτη έγχυση (εβδομάδα 4), καθώς και τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος έως και τα 3 έτη.

«Οι Δερματολόγοι αξιολογούμε συνήθως τους ασθενείς 4 μήνες από την έναρξη της θεραπείας ενώ οι ασθενείς θα επιθυμούσαν πλήρη δερματική κάθαρση 4 εβδομάδες μετά την έναρξη του φαρμάκου. Το Bimekizumab επιτυγχάνει σε 7 στους 10 ασθενείς 75% βελτίωση του δείκτη βαρύτητας ψωρίασης σε 4 μόλις εβδομάδες», δήλωσε η κ. Απάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ.

«Τα δεδομένα 3ετίας του Bimekizumab ανέδειξαν διατήρηση του υψηλού ποσοστού πλήρους δερματικής κάθαρσης έως και 144 εβδομάδες μετά την έναρξη του φαρμάκου», δήλωσε η κ. Σωτηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α΄ Δερματολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία του κυρίου Κοκολάκη, Δερματολόγου Αφροδισιολόγου και διευθυντή του τμήματος Κλινικών Μελετών και Έρευνας στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, συμπλήρωσε την παρουσίαση επιβεβαιώνοντας τα δεδομένα των κλινικών μελετών με περιστατικά υπό Bimekizumab από την καθ’ ημέρα πράξη στη Γερμανία όπου το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο με εξαιρετικά αποτελέσματα και πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

«Η χορήγηση Bimekizumab σε ασθενείς με ανθεκτική σε προηγηθείσες βιολογικές θεραπείες ψωρίαση, επέδειξε γρήγορο αποτέλεσμα και πλήρη δερματική κάθαρση ακόμα και σε δύσκολες στη θεραπεία περιοχές» δήλωσε ο κ. Κοκολάκης.

Το ενδιαφέρον των Δερματολόγων ήταν έντονο και εκδηλώθηκε με ένα εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε το Δορυφορικό Συμπόσιο αναφορικά με το κλινικό όφελος στον ασθενή και τη διαφοροποίηση του Bimekizumab από τα ήδη διαθέσιμα στοχευμένα φάρμακα με το Προεδρείο να δηλώνει ότι το Bimekizumab είναι «ένα καινοτόμο φάρμακο με μοναδικό μηχανισμό δράσης».

 

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας

Το ΣτΕ έκρινε θετικά την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για το ζήτημα  των ανεμβολίαστων υγειονομικών και χαρακτήρισε  αντισυνταγματική τη παράταση μέχρι τέλος του χρόνου του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας

λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Συγκεκριμένα, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31/12/2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».