30 εκατ. άνδρες στην Ευρώπη αντιμέτωποι με διάγνωση καρκίνου του προστάτη

Ο Όμιλος Affidea, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τον καρκίνο του προστάτη, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος «Scientific Talks». Με πάνω από 450 εγγραφές από 19 χώρες και 2 ηπείρους, η συμμετοχή της ιατρικής κοινότητας σε αυτήν την πρωτοβουλία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τις τελευταίες κλινικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε ταχέως εξελισσόμενα ιατρικά πεδία.

Η διαδικτυακή ημερίδα «Προκλήσεις στον Καρκίνο του Προστάτη: Έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση» αποτελεί μια επισκόπηση των τρεχουσών κλινικών μελετών σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) και τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για την ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Με την επιστημονική υποστήριξη της Λιθουανικής Εταιρείας Ογκολογίας, καταξιωμένοι ειδικοί ομιλητές μοιράστηκαν τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ αναφέρθηκαν σε σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτη. Όπως σημειώθηκε στην ιατρική ημερίδα, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει διπλασιαστεί από το 1995 με το 22% όλων των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου το 2018 να έχουν διαγνωστεί ως καρκίνος του προστάτη. 30 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με διάγνωση καρκίνου του προστάτη στη διάρκεια της ζωής τους και κάθε χρόνο 75.000 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη οφείλεται στην ανίχνευση λανθάνουσας νόσου, λόγω της αύξησης των εξετάσεων PSA (Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου).

Τα στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα άνω των 20 ετών που προέρχονται από κλινικές δοκιμές, δείχνουν ότι με οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο με βάση το PSA, υπάρχει σημαντική πτώση στη θνησιμότητα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, τα νέα εργαλεία που διαθέτουμε, όπως οι υπολογιστές κινδύνου και η υπερσύγχρονη μαγνητική τομογραφία, διευκολύνουν την πρόληψη της υπερθεραπείας και της υπερδιάγνωσης, που είναι το κύριο επιχείρημα κατά του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σύσταση για την προσθήκη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με βάση το PSA, στηριζόμενη στην τακτική παρακολούθηση (follow-up) που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου στο πλαίσιο της EΕ

Φάρμακο που χρησιμοποιείται για μετα-covid θεραπεία κρίθηκε αναποτελεσματικό

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της  βρετανικής μελέτης HEAL-COVID, το  αντιπηκτικό-αντιθρομβωτικό φάρμακο, απιξαμπάνη που χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς με COVID-19 μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, είναι αναποτελεσματικό αφού δεν μειώνει καθόλου  την πιθανότητα για νέα νοσηλεία, ούτε βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσής τους.  Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα των  Financial Times, oι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου Addenbrooks,  με επικεφαλής την καθηγήτρια εντατικής θεραπείας Σάρλοτ Σάμερς και τον δρ Μαρκ Τόσνερ, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 402 ασθενών που πήραν το φάρμακο και βρήκαν ότι οι εν λόγω ασθενείς δεν ανέκαμψαν  από μέτρια ή σοβαρή Covid-19, ενώ σε ένα μικρό αριθμό ασθενών προκλήθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Αναλυτικότερα, το 29,1% όσων είχαν πάρει το Apixaban χρειάστηκαν τελικά επανεισαγωγή στο νοσοκομείο ή πέθαναν μετά το εξιτήριο, έναντι ποσοστού 30,8% όσων δεν είχαν πάρει το εν λόγω φάρμακο και είχαν κάνει άλλη θεραπεία. Επιπλέον δεν βρέθηκε κάποιο όφελος όσον αφορά τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παραμένουν ζωντανοί μετά το εξιτήριο, αφού τόσο στην ομάδα του φαρμάκου όσο και στην ομ’άδα των ασθενών που δεν πήραν το φάρμακο, ο μέσος όρος επιβίωσης – μετά το αρχικό δίμηνο εξόδου από το νοσοκομείο – ήταν 59 μέρες. Η μελέτη HEAL-COVID είναι η πρώτη που εξετάζει θεραπείες για ασθενείς που έχουν κατ’ αρχή αναρρώσει από την Covid-19, αλλά περίπου το ένα τρίτο από αυτούς πεθαίνουν ή χρειάζονται νέα νοσηλεία μέσα στον επόμενο χρόνο. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του φαρμακευτικού πρωτοκόλλου σύμφωνα με τους Financial Times.

ΜΗΤΕΡΑ: Εμφύτευση ενδοκαρδιακής συσκευής για τη διαχείριση της πνευμονικής υπέρτασης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο ΜΗΤΕΡΑ, μέλος του Ομίλου HHG, με μία ελάχιστα επεμβατική διακαθετηριακή μέθοδο, εμφύτευση μίας νέας ειδικής ενδοκαρδιακής συσκευής σε παιδί ηλικίας 8 ετών που έπασχε από πνευμονική υπέρταση. Η επέμβαση διενεργήθηκε στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑ, από την επεμβατική ομάδα με υπεύθυνη ιατρό την Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγο – Καρδιολόγο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ. Η μικρή ασθενής έλαβε εξιτήριο την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση, με την μετεπεμβατική της πορεία να χαρακτηρίζεται άριστη, τόσο υπερηχογραφικά όσο και κλινικά. Η νέα θεραπεία που συνίσταται στην ενδοκαρδιακή εμφύτευση της συσκευής AFR (Atrial Flow Regulator) έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε 40 ασθενείς παγκοσμίως. Αναπτύχθηκε με σκοπό να προσφέρει μια καινοτόμο, εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, εντούτοις άρχισε σύντομα να χρησιμοποιείται και σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Σε δηλώσεις της η Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ, τόνισε ότι «Η νέα αυτή συσκευή αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικό πληθυσμό ασθενών που χρήζουν κάποιας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας, ως “βαλβίδα εκτόνωσης” υψηλών ενδοκαρδιακών ή πνευμονικών πιέσεων. Χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αυξάνει τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη φαρέτρα των διακαθετηριακών θεραπειών. Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι η εφαρμογή της να γίνεται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς και σε εξειδικευμένα κέντρα».

Πρωτοποριακή Θεραπεία της Κολπικής Μαρμαρυγής με Κατάλυση Παλμικού Πεδίου

Η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ, βρίσκεται στο προσκήνιο των νέων τεχνολογιών αιχμής στον τομέα της καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας και συγκεκριμένα στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με κατάλυση. Η επέμβαση κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ασφαλής διαδικασία. Αποκαθιστά τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και μπορεί να προλαμβάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που η κολπική μαρμαρυγή επιφέρει. Η κατάλυση παλμικού πεδίου Pulse Field Ablation (PFA), με τη χρήση του συστήματος κατάλυσης Farapulse (Boston Scientific),  είναι μία νέα τεχνολογία για την κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής. Μέσω του ειδικού καθετήρα, αποδίδονται ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής έντασης που προκαλούν την ηλεκτρική απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών του κολπικού μυοκαρδίου, οι οποίοι προκαλούν κολπική μαρμαρυγή με μια διαδικασία που λέγεται ηλεκτροδιάτρηση της κυτταρικής μεμβράνης. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξαιρετική αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια και σημαντικά μικρότερη διάρκεια επέμβασης. Το Καρδιολογικό Ρυθμολογικό Κέντρο της Γενικής Κλινικής του ΙΑΣΩ, πρωτοπορεί στην κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής, διεκπεραιώνοντας μεγάλους όγκους περιστατικών υψηλής εξειδίκευσης και συνθετότητας. Προσφάτως ξεκίνησε να εφαρμόζει την τεχνολογία κατάλυσης παλμικού πεδίου με άριστα αποτελέσματα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέστη δυνατή η τρισδιάστατη απεικόνιση του νέου αυτού καθετήρα και η πλοήγηση του σε πραγματικό χρόνο, στο τρισδιάστατο μοντέλο του αριστερού κόλπου, με τη χρήση του συστήματος τρισδιάστατης χαρτογράφησης Ensite (Abbott). Η συγκεκριμένη διαδικασία εξασφάλισε απόλυτη ακρίβεια στην θέση απόδοσης της ενέργειας και συνετέλεσε την αξιολόγηση του αρίστου αποτελέσματος μετά την κατάλυση με λεπτομερή χαρτογράφηση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς των ιατρών, του νοσηλευτικού και του τεχνικού προσωπικού, όπως και της συνεργασίας των εταιρειών Boston Scientific και Abbott.

 

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως ιατρεία διακοπής του καπνίσματος και γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτροπή έναρξης ή τη διακοπή αυτής της βλαβερής για την υγεία συνήθειας.

Ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο μαστού είναι γνωστό ότι η θνητότητα όσων καπνίζουν κατά τη διάγνωση είναι περίπου 25% μεγαλύτερη έναντι των μη καπνιστών. Τα δεδομένα όμως για το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση της νόσου δεν είναι ισχυρά.

Όπως όμως αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), πρόσφατη μελέτη από την Ασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers καταδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά περισσότερο από 50% έναντι όσων συνεχίζουν το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αναδρομική πληθυσμιακή μελέτη από την Ταϊβάν που ενέταξε το διάστημα 2011-2017 περισσότερες από 54.000 γυναίκες με νεοδιάγνωση καρκίνου μαστού. Στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν χαρακτηριστικά της νόσου και των διατροφικών συνηθειών των ασθενών όπως και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η συνολική θνητότητα όπως και η ειδική από τη νόσο θνητότητα ήταν αυξημένες κατά 22% και 25% αντίστοιχα στους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών μετά από την προσαρμογή των δεδομένων για μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το στάδιο, ο δείκτης μάζας σώματος, η συνύπαρξη άλλων χρονίων νοσημάτων και το είδος της θεραπείας που έλαβαν. Ο κίνδυνος μάλιστα αύξανε ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 55 ετών. Ειδικά βέβαια για την υποομάδα των ασθενών με προχωρημένη νόσο (στάδια ΙΙΙ και IV) δεν φάνηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Τέλος, όταν συγκρίθηκαν οι ασθενείς που συνέχιζαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση έναντι όσων σταμάτησαν το κάπνισμα, οι καπνιστές είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ιδίως οι γυναίκες ηλικίας 45-64 ετών.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επάγει μεταλλάξεις του γονίδιου TP53 που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσίευση της Κας Ζαγουρή στο περιοδικό Oncotarget κατέδειξε ότι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν και χειρότερη πρόγνωση. Επιπλέον όμως, το κάπνισμα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερων νεοπλασμάτων κυρίως στον πνεύμονα αλλά και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Συνεπώς, τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν και για τον καρκίνο του μαστού τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος τόσο για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, όσο και μεταξύ αυτών που θα διαγνωσθούν με τη νόσο για την αύξηση της επιβίωσής τους.

 

ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»: 2ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Το 2ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», με τίτλο: «Επιχειρώντας την επανεκκίνηση στον καιρό της πανδημίας». Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Πρόεδρος του συνεδρίου, Ελένη Παντελίδου αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση: « Η πανδημία Covid-19 επηρέασε σοβαρά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει συνέπειες σε όλες τις δραστηριότητες και στα επιστημονικά δρώμενα. Θεωρήσαμε σκόπιμο και απαραίτητο, ακόμη και μέσα στην παρούσα συγκυρία, να επανέλθουμε μετά από διακοπή δύο ετών στην καθιερωμένη μας επιστημονική συνάντηση και να πραγματοποιήσουμε το 2ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, διότι οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν επένδυση στην εκπαίδευση, σε θέσεις εργασίας, στη νοσηλευτική ηγεσία και στην παροχή βελτιωμένης φροντίδας με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών και την προαγωγή υγείας του ευρύτερου υγειονομικού ανθρώπινου δυναμικού.  Η πανδημία έχει αναδείξει το πολύπλοκο έργο των νοσηλευτών, τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της υγείας των ασθενών, και την εργασία τους ως μελών της διεπιστημονικής ομάδας.  Το συνέδριο περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, κλινικά φροντιστήρια, ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις, και επιπροσθέτως θέματα ειδικού ενδιαφέροντος».

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ναι στον προσυμπτωματικό έλεγχο με συγκεκριμένο πλαίσιο και συντεταγμένη τακτική

Απαντήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα ως στρατηγική προτεραιότητα και ζήτημα δημόσιας Υγείας από την πλευρά της Πολιτείας, ως πεδίο καινοτομίας από την οπτική της ερευνητικής κοινότητας, αλλά και ως μάχη των ασθενών ενάντια στον χρόνο με συμμάχους τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και με τη συμβολή, πάντα, της επιστημονικής κοινότητας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, έδωσαν οι 36 ομιλητές και σχολιαστές κατά τη διάρκεια της ημερίδας της FairLife «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας: Η σημασία του Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα».

«Στη χώρα μας υπολογίζουμε κάθε χρόνο περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα· επομένως είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και παρέμβασης, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αξονική τομογραφία χαμηλής ανάλυσης, που έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας στους άνδρες στο 26% και στις γυναίκες στο 59%, είναι αποτελεσματική μέθοδος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος.

Ο Professor Sanjay Popat (PhD FRCP), Consultant Medical Oncologist, Royal Marsden Hospital, Professor of Thoracic Oncology, Institute of Cancer Research, τόνισε ότι «Απαιτείται η κατανόηση των εθνικών επιδημιολογικών δεδομένων με τη χαρτογράφηση των διαγνώσεων, το στάδιο, τον τύπο, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα που αφορούν κάθε νοσοκομείο». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εθνικής και χρηματοδοτούμενης στρατηγικής για γενετικές εξετάσεις, καθώς και της πρόσβασης των ασθενών σε κλινικές μελέτες. Στη σύγχρονη ιατρική, την ιατρική ακριβείας με στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο ασθενής είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων και πρέπει να έχει λόγο στην έρευνα, καθώς και στη χρήση κάθε καινοτόμου φαρμάκου, επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος (MD, PhD, FCCP), Καθηγητής & Διευθυντής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε με την ομιλία της η κα Karen Kelly (MD), CEO IASLC, Professor Emeritus University of California, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα νικήσουμε τον καρκίνο μέσα σε αυτόν τον αιώνα, ίσως ακόμη και στις επόμενες δεκαετίες, συνδυάζοντας την επιστημονική καινοτομία με την εκπαιδευτική καινοτομία. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης των ιατρών, των ασθενών, των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού σχετικά με την εκπληκτική πρόοδο και στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής αυτής της γνώσης, μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο».

 

Π.Ο.Υ.: «mpox» ο νέος όρος για την ευλογιά των πιθήκων

Τον όρο «mpox» θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) εφόσον έγινε δέκτης παραπόνων  ότι η ονομασία «monkeypox» που χρησιμοποιείται τώρα είναι ρατσιστική και στιγματίζει. Η ονομασία «monkeypox» δόθηκε στη συγκεκριμένη νόσο όταν ανακαλύφθηκε το 1958 από το πρώτο ζώο που εμφάνισε συμπτώματα. Ωστόσο, μετά τα παράπονα, ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για να βρεθεί νέα ονομασία για τη νόσο.

Από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το “mpox”ή “Mpox” που προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO με κύριο επιχείρημα  ότι με αυτήν την ονομασία θα πάψει να έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου και οι άνθρωποι  θα λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΠΟΥ, και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να καταργηθεί σταδιακά το «ευλογιά των πιθήκων».

 

Θ. Πλεύρης: Δύο οι βασικοί παράγοντες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Για δύο βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλονται κυρίως οι ελλείψεις φαρμάκων  έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ο πρώτος παράγοντας που υπήρχε πάντοτε, είναι το κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών και για αυτό το λόγο σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε απαγόρευση εξαγωγών στα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη» είπε ο κ Πλεύρης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που δεν υπήρχε στο παρελθόν που είναι η χαμηλή εισαγωγή φαρμάκων. Όπως ανέφερε, λόγω της ενεργειακής κρίσης υπήρξε μια απροθυμία των εταιρειών να έχουνε παραγωγή σε πολλά φτηνά φάρμακα, γιατί είναι ακριβή η πρώτη ύλη που συνήθως έρχεται από Ασιατικές χώρες, από την Ινδία και άρα η παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερη. «Προς αυτήν την λοιπόν την κατεύθυνση αυξάνουμε τις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ και παράλληλα παρήγγειλα από τον ΕΟΦ τον έλεγχο σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες» είπε ο κ Πλεύρης τονίζοντας ότι σύμφωνα με καταγγελία επώνυμη από το Σύλλογο των Φαρμακαποθηκών, αυτές οι εταιρείες σε συγκεκριμένα φάρμακα που είναι ελλειπτικά, εσκεμμένα δεν έχουν κάνει τις εισαγωγές τις οποίες οφείλουν να κάνουν». «Η φαρμακοβιομηχανία λέει ότι οι φαρμακαποθήκες όταν παίρνουν φάρμακα τα κάνουν παράλληλες εξαγωγές, άρα απαγορεύουμε τις παράλληλες εξαγωγές και οι φαρμακαποθήκες λένε, ότι εσκεμμένα η φαρμακοβιομηχανία δεν τους προμηθεύει με τα σκευάσματα που πρέπει», κατέληξε ο κ Πλεύρης.

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το Σ/Ν για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη ζητάει ο ΠΙΣ

 Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση. Άλλωστε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του αυτή, καθώς ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ. Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας. Για τις διαδικασίες κρίσης των ιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας. Τέλος ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, καθώς και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.

Παράλληλα και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ με δική του ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή του στο Άρθρο 10 του νομοσχεδίου και ζητάει την απόσυρσή του. Όπως τονίζεται, με το εν λόγω άρθρο, δημιουργείται έντονο πρόβλημα ανταγωνισμού μεταξύ των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών και επιχειρείται η διάθεση φτηνού εργατικού δυναμικού ιατρών.