Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ

Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ. Τα Προγράμματα θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα και θα παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης σε 3.000 ανέργους/ες απόφοιτους/ες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή ΙΕΚ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, 18 – 29 ετών, με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, οι οποίοι/ες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕTs).Τα Προγράμματα προσφέρουν πιστοποίηση στις δεξιότητες υπολογιστών (ΤΠΕ) και στα εξειδικευμένα Προγράμματα Εμπόριο και Εξωστρέφεια ή Υπάλληλος Γραφείου / Διοικητικής Υποστήριξης. Εκπαιδευτικό επίδομα ύψους πέντε ευρώ  μικτά ανά ώρα θεωρητικής κατάρτισης και πέντε ευρώ (μικτά ανά ώρα πρακτικής άσκησης, συνολικά δηλαδή μέχρι 2.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ένταξη οποιουδήποτε ατόμου με αναπηρία και ατόμου με χρόνια πάθηση στα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν οδηγεί στη διακοπή  των παροχών που λαμβάνουν λόγω της αναπηρίας, όπως είναι το επίδομα πρόνοιας ή τα επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής νοσήλιο ή παροχή.

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης περιλαμβάνουν επίσης Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική.

Το οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης στους υπολογιστές το οποίο είναι υποχρεωτικό, θα έχει διάρκεια 150 ώρες. Κάθε ένα από τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης θα έχει διάρκεια 150 ώρες.

 

 

Σημαντικό εργαλείο ο προσδιορισμός αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Μετά από πρόσκληση από το υψηλού κύρους περιοδικό European Journal of Internal Medicine, επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας, οι Χάρης Αλεξόπουλος (Επίκουρος  Καθηγητής) και Ιωάννης Τρουγκάκος (Καθηγητής) του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και οι Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δημοσίευσαν μια εκτεταμένη και κριτική ανασκόπηση σχετικά με την σημασία της μέτρησης των αντί-SARS-CoV-2 αντισωμάτων . Αρχικά, οι συγγραφείς ανέδειξαν ότι τα επίπεδα των κυκλοφορούντων αντισωμάτων αλλά και τα επίπεδα αντισωμάτων με εξουδετερωτική ικανότητα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2 μπορούν να χρησιμεύσουν ως αξιόπιστοι προγνωστικοί δείκτες της εξέλιξης της νόσου σε μεμονωμένους ασθενείς, ενώ τα αντισώματα κατά των νουκλεοκαψιδίων του ιού είναι χρήσιμα για την διάκριση της λοίμωξης από τον εμβολιασμό σε πληθυσμιακό επίπεδο (εφόσον τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό είναι μόνο έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας). Οι συγγραφείς επιπλέον ανέφεραν ότι, δεδομένης της απόκτησης ανοσοκυττάρων μνήμης (Β και Τ τύπου) μετά τη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, οι τίτλοι των κυκλοφορούντων αντισωμάτων δεν μπορούν να προβλέψουν πλήρως τα επίπεδα προστασίας ενός ατόμου από την επαναμόλυνση με ένα υπάρχον ή ένα νέο στέλεχος. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ιστοί (συμπεριλαμβανομένου του βλεννογόνου) και όχι το αίμα είναι οι κύριες τοποθεσίες των ανοσολογικών αποκρίσεων μετά από μικροβιακή/ιική λοίμωξη, η χρησιμότητα της μέτρησης των επιπέδων των κυκλοφορούντων αντισωμάτων στην πρόβλεψη της προστασίας από μελλοντικές λοιμώξεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται.

Στην συνέχεια, και με δεδομένο ότι ζούμε σε εποχή εκτεταμένης χρήσης ανοσοθεραπειών τόσο για τα αυτοάνοσα νοσήματα όσο και για τον καρκίνο, εξετάστηκε η εγκυρότητα της παρακολούθησης των επιπέδων των αντισωμάτων σε ασθενείς υπό ανοσοθεραπεία είτε μετά τη λοίμωξη ή/και τον εμβολιασμό. Οι συγγραφείς ανέδειξαν ότι σε ασθενείς αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, υπό θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που καταστέλλουν τα Β λεμφοκύτταρα, ο εμβολιασμός  ήταν λιγότερο αποδοτικός. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες  υπό ανοσοθεραπεία, όπου μετά τον εμβολιασμό τόσο η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού όσο και η κυτταρική ανοσία είναι σαφώς μικρότερη ακόμη και σε σχέση με πάσχοντες από συμπαγείς όγκους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται, με την εμφάνιση νέων στελεχών όπως οι μεταλλαγές της omicron, η μέτρηση των αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 με επικαιροποιημένες μεθόδους θα παραμείνει ένα απαραίτητο εργαλείο. Ο προσδιορισμός των διαφόρων ορότυπων, όπως ορίζονται από τη χυμική ανοσολογική απόκριση, προσθέτει εργαλεία στη συνεχιζόμενη παγκόσμια προσπάθεια. Το παράδειγμα του στελέχους Omicron και των υποπαραλλαγών του διδάσκει ότι διαθέτει αντιγονικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν σαφώς από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, ορισμένες δοκιμασίες αντισωμάτων είναι λιγότερο ευαίσθητες έναντι της Omicron. Η επικαιροποίηση των μεθοδολογιών ανάλογα με τις ανάγκες θα διασφαλίσει ότι θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης του ορολογικού επιπολασμού του SARS-CoV-2 στην κοινότητα μετά τη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, ενώ σε μεμονωμένους ασθενείς η παρακολούθηση των αντισωματικών ανοσολογικών αποκρίσεων βοηθά στην πρόγνωση της νόσου.

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Κέντρου της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού της Κέντρου με απονομή αριστείων και διακρίσεων στους κορυφαίους ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Κέντρο, συνεισφέροντας σε τοπικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις και πρωτιές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνουσες προσωπικότητες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωποι της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας, της Εκκλησίας, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, των Ενώσεων Ασθενών, του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας  και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece κα Agata Jakoncic, και του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κος Αντώνιος Αυγερινός,  πλήθος ιατρών και ερευνητών.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ορέστης Καχρίλας, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επιστημονικής Ενημέρωσης της εταιρίας.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, Διονύσιος Φιλιώτης, στο καλωσόρισμά του τόνισε πως «υπέρτατος στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς. Στα 25 χρόνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Εταιρίας, επενδύθηκαν περισσότερα από 70 εκατ. €, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, τα οποία ενίσχυσαν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στη σημασία του κοινού μετώπου Πολιτείας-Φαρμακευτικών Εταιριών-Επιστημόνων και Ενώσεων Ασθενών για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Έλενα Χουλιάρα: Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία

«Σήμερα, σε μία από τις λίγες φορές στην ιστορία του ΕΣΥ που υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας να τα αξιοποιεί και να προχωρά προγραμματίζοντας εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, με σχέδια για την Πρωτοβάθμια, τη Δημόσια & την Ψυχική Υγεία, καθώς και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη διαχείριση και την μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ενότητα «Sustainability And Public Health», η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, στο συνέδριο του Economist. Προσθέτοντας: «Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε πολλά ακόμα για να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και κατ’ επέκταση στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες όταν τις χρειαζόμαστε. Ο τομέας του φαρμάκου και ιδίως του καινοτόμου φαρμάκου αντιμετωπίζει πολλές στρεβλώσεις και επιβαρύνεται με υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις του τομέα της Υγείας οφείλουμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Απαιτείται κοινή στόχευση κυβερνήσεων και νομοθετών, επιστήμης και ακαδημαϊκών, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παρόχων υπηρεσιών υγείας και φορέων ασφάλισης και φυσικά των ασθενών».

Αναφερόμενη ειδικότερα στην ανάγκη να επιτευχθεί εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του καινοτόμου φαρμάκου χωρίς να επιβαρύνεται μονόπλευρα ο τομέας της καινοτομίας, τόνισε: «Η επιβάρυνση των καινοτόμων φαρμάκων από περίπου 49% το 2021, αναμένεται για το 2022 θα φτάσει κοντά στο 70% της τιμής τους. Αυτό σημαίνει ότι το 2021, ένα στα δύο σκευάσματα διατέθηκε δωρεάν, ενώ το 2022 για κάθε τρία σκευάσματα, μόνο το ένα θα πληρώνεται. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την καινοτόμο βιομηχανία όταν η επιβάρυνση φτάνει σε τέτοια επίπεδα».

Η κα Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που -αν και προϋπήρχαν- εμφανίστηκαν με εντονότερο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Όπως είπε, βασικό μάθημα της πανδημίας είναι η εκ νέου διαπίστωση ότι στον κλάδο της Υγείας απαιτούνται άμεσα λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, την ώρα που τα εγχώρια συστήματα υγείας έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη, μάλιστα, στη συνεισφορά της κοινής προσπάθειας και της συγκέντρωσης δυνάμεων της επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κα Χουλιάρα απέδωσε έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας η οποία και πρωτοστάτησε στην παγκόσμια πρόσφατη μάχη έναντι της Covid-19. «Η συνδυασμένη προσπάθεια ήταν αυτό που μας έκανε να φτάσουμε γρηγορότερα από ποτέ στην παρασκευή και τη διάθεση εμβολίων που έσωσαν ζωές. Στην AstraZeneca για παράδειγμα έχουμε έως σήμερα προμηθεύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς κέρδος για την εταιρία. Υπολογίζεται ότι μόνο στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, το εμβόλιό μας, έσωσε πάνω από 6 εκατομμύρια ζωές. Ταυτόχρονα πετύχαμε την ανάπτυξη και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων, που αποτελούν τη μόνη λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό και είναι από τον Ιούνιο διαθέσιμα και στη χώρα μας».

 

Κορυφαίο στοίχημα ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Μιικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr), με θέμα «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών;». Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων.

Η Laura Cigolot, εκπροσωπώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Health First Europe, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και αναφέρθηκε στην δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Μικροβιακή Αντοχή το 2020, ενεργό μέλος της οποίας είναι το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Όπως είπε, «35.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Το κόστος της μικροβιακής αντοχής αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων μας για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι καίριας σημασίας για να προφυλάξουμε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τους ασθενείς, από την σιωπηλή αυτή πανδημία».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 60% μέχρι το 2030. Στην ερώτηση αν υπάρχει λύση, σημείωσε πως «μία λύση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας στην χρήση των αντιβιοτικών, και μια άλλη λύση είναι ο περιορισμός των λοιμώξεων, για την ανριμετώπιση των οποίων συνταγογραφούνται αντιβιοτικά». Παρατήρησε και εκείνος ότι αλλάζει η συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στην διαχείριση των αντιβιοτικών, ενώ έκλεισε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών και των λοιμώξεων».

Την απόσυρση του Νομοσχεδίου ζήτησαν τα μέλη του ΙΣΑ

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που κατατέθηκε στη Βουλή έδωσαν οι γιατροί μέλη του ΙΣΑ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δ.Σ και συγκεντρώθηκαν χθες στα γραφεία του Συλλόγου για να εκφράσουν την άποψή τους. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας. Όπως επισημάνθηκε οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει. Ζητήθηκε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές που υποβαθμίζουν το σύστημα υγείας και τον Έλληνα γιατρό και ενώνουμε τις δυνάμεις του ιατρικού κόσμου, για εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι το δίκαιο και το ηθικό. Θέλουμε μια στρατηγική που θα υπηρετήσει την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις μισθών. Θέλουμε ο γιατρός να μένει στην πατρίδα μας ασκώντας το έργο του με αξιοπρέπεια και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα με την οικονομική του κατάσταση».

Διαξιφισμοί στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, διημείφθη χθες κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη στην Ολομέλεια  της Βουλής.

Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 10 για το οποίο η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, ο κ Πλεύρης τόνισε τα εξής: «Δεν καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Η παρέμβαση έχει γίνει με το ισχύον εργασιακό καθεστώς και λέμε ότι υπό πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Που σημαίνουν ότι θα πρέπει να έχεις εξαντλήσει το πρωινό σου ωράριο, θα πρέπει να συμμετέχεις στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, θα πρέπει να έχεις κάνει και τις εφημερίες, να μπορείς εκτός χρόνου εργασίας σου να έχεις ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, το οποίο αναφέρεται μέσα στο νόμο ‘έως δύο φορές την εβδομάδα’…..» Σχετικά με την ένσταση από τους ιατρικούς συλλόγους για το νομοσχέδιο ο κ Πλεύρης είπε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι ενός φόβου των ιδιωτών γιατρών, ότι ξαφνικά θα δημιουργηθούν συνθήκες τυχόν αθέμιτου ανταγωνισμού γιατί με την ήπια λειτουργία που μπορεί να βγει ο γιατρός έξω στο πρόγραμμα, μπορεί να πάρει ύλη από τον ιδιώτη γιατρό. «Η δουλειά του Υπουργείου Υγείας είναι μία μοναδική. Να έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία. Δεν θα μπει στη λογική, εάν κάποιος μπορεί να βγει έξω και να εργαστεί ή να μην εργαστεί», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας. Στη δική της εισήγηση η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στις αντιδράσεις για το άρθρο 10

«Δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχετικά με το άρθρο 10 τόνισε τα εξής: «Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες, τα προβλήματα και οι παθογένειες του ΕΣΥ. Αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να διασφαλιστεί το καθολικό δικαίωμα στην αξιόπιστη δωρεάν περίθαλψη. Εμείς υπερασπιζόμαστε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και μάλιστα και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, με όρους συνολικής αναβάθμισης και των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών και της ιατρικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει ευελιξία και ελευθερία επιλογής. Όμως σε συνθήκες οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αυτό θα συνεπάγεται προνόμιο για λίγους. Η πλειονότητα των ανθρώπων, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα έχουν ως μοναδικό καταφύγιο το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δωρεάν του λειτουργία. Σε μια χώρα με ήδη τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη (40% επί του συνόλου) η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και την μετακύλιση κόστους στους ασθενείς».

Κανένας εκπρόσωπος των Φορέων ΠΦΥ στη συζήτηση του νομοσχεδίου

 Επιστολή προς την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου απέστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν κλήθηκε κανένας εκπρόσωπος τους  στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ειδικότερα στη εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Παρότι εκπροσωπούμε τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, δεν κλήθηκε κανένας φορέας από αυτούς που απαρτίζουν το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. για να τοποθετηθούμε στο καίριο ζήτημα της ψήφισης του νομοσχεδίου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», που ουσιαστικά μεταρρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών και θέτει ρηξικέλευθες αλλαγές στην Υγεία!

Διαφαίνεται από τη στάση αυτή ότι είναι ένα νομοσχέδιο αλά καρτ, τα οποίο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις απ’ όλη την ιατρική κοινότητα και προφανώς δεν έχει και μεγάλο νόημα η τοποθέτηση ή όχι, εκπροσώπων μας.

Παρόλα αυτά, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παράλειψη σας να μας προσκαλέσετε στη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού ώστε να καταθέσουμε απόψεις και σχετική τεκμηρίωση και παρακαλούμε σε επόμενες διαβουλεύσεις επί νομοσχεδίων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία να είμαστε κοινωνοί της διαδικασίας αυτής!».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c

Lecanemab: Επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης κατά 27% σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι εταιρείες EISAI και BIOGEN παρουσίασαν στις 30 Νοεμβρίου 2022 στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (CTAD), στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια τα αποτελέσματα από τη μεγάλη παγκόσμια επιβεβαιωτική κλινική μελέτη Φάσης 3 «Clarity AD» του Lecanemab, ενός ερευνητικού αντισώματος εναντίον του  β αμυλοειδούς (Αβ) για τη θεραπεία της Ηπιας Νοητικής Διαταραχής (MCI)  και της ήπιας άνοια τύπου Αλτσχάιμερ (AD) (συλλογικά γνωστή ως πρώιμη AD) με επιβεβαιωμένη παρουσία παθολογίας αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine και ο Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) Νίκος Σκαρμέας, συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Η μελέτη ήταν διάρκειας 1,5 έτους και περιέλαβε τυχαιοποίση 1.795 ασθενών με πρώιμη AD (ομάδα Lecanemab: 898 ομάδα εικονικού φαρμάκου: 897) σε 235 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε Lecanemab ενδοφλέβια κάθε δύο εβδομάδες.

Σε σχέση  με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε Lecanemab παρουσίασε επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης κατά 27%. Η διαφορά στους ρυθμούς νοητικής έκπτωσης ανάμεσα στο εικονικό φάρμακο και το Lecanemab άρχισε ήδη να παρατηρείται ήδη από τους πρώτους έξι μήνες και παρουσίασε σταδιακή αύξηση με την πρόοδο της μελέτης. Η θεραπεία με Lecanemab έδειξε 31% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου. Με τη χρήση στατιστικών μοντέλων εκτιμάται ότι οι ασθενείς στην ομάδα του lecanemab χρειάζονται 25,5 μήνες για να πέσουν στο ίδιο νοητικό επίπεδο με αυτό που οι ασθενείς του εικονικού φαρμάκου φτάνουν στους 18 μήνες, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της νοητικής εξέλιξης κατά 7,5 μήνες.

Επιπροσθέτως παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο φορτίου του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο στους ασθενείς που έλαβαν Lecanemab σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Παρόμοιες θετικές επιδράσεις σημειώθηκαν και για άλλους βιοδείκτες της νόσου.

Οι πιο σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν εγκεφαλικές αιμορραγίες (Lecanemab: 17,3% εικονικό φάρμακo: 9,0%), και εγκεφαλικό οίδημα (Lecanemab: 12,6%, εικονικό φάρμακο: 1,7%).

Η ελληνική Shuttle Catheters νικητής των InnoStars Awards 2022

Σε μια επίδειξη των καλύτερων καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, περισσότερες από 30 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις  πρώιμου σταδίου ανέβηκαν στη σκηνή, στις 24 Νοεμβρίου, για τον μεγάλο τελικό των EIT Health InnoStars Awards. Η κριτική επιτροπή επέλεξε για την πρώτη θέση την ελληνική Shuttle Catheters/Athroa  και τον καινοτόμο καθετήρα της με πολλαπλές σωτήριες εφαρμογές. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης της Ευρώπης. Η ομάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα EIT Health SymbIASIS που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Μια ουγγρική νεοφυής επιχείρηση, η DP Innovations, αναδείχτηκε δεύτερη, με το Sprin, έναν έξυπνο νεφελοποιητή τσέπης, ο οποίος έχει ως στόχο να βοηθήσει στη χορήγηση φαρμάκων ακριβείας με ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο και ανώδυνο τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τη σπατάλη φαρμάκων, ώστε η εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων να είναι ο καλύτερος τύπος θεραπείας. Ο νικητής του τρίτου βραβείου, Medicud, αναπτύσσει μια καινοτόμο φορητή συσκευή για την πρόληψη λοιμώξεων μετά από χειρουργική επέμβαση.  Η ομάδα από την Ιταλία στοχεύει να καταστήσει τη θεραπεία τραυμάτων αρνητικής πίεσης (NPWT) ευρέως διαθέσιμη και έτοιμη προς χρήση. Για τον έκτο μεγάλο τελικό, το EIT Health InnoStars παρουσίασε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο νεοφυών επιχειρήσεων, από ομάδες του RIS Innovation Call που βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής τους, καθώς και από ομάδες του Attract to Invest που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία με χαρτοφυλάκιο πελατών. Οι 32 ομάδες που ανέβηκαν στη σκηνή είχαν όλες την ευκαιρία να διαγωνιστούν για ένα ειδικό βραβείο από το κοινό, καθώς και για ένα βραβείο από τα Μέσα ενημέρωσης.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι μια σημαντική χρόνια νόσος, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οι ασθενείς αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η τεχνολογία της νικήτριας ελληνικής ομάδας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες PAD που χρειάζονται στο 30% των χρόνιων, σοβαρών περιπτώσεων αρτηριακής στένωσης. Η Shuttle Catheters αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία καθετήρα που επιτρέπει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για τη διέλευση από σοβαρή αρτηριακή στένωση, την απόφραξη αρτηριακών ρήξεων και την πρόληψη των επιπλοκών της γαστρικής παλινδρόμησης. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και μειωμένα ποσοστά νοσηρότητας, χάρη στην αποφυγή επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς για περίπου 300.000 ασθενείς. Η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters είναι μέρος του portfolio της εταιρείας συμμετοχών Athroa.