Η Health Solutions γιορτάζει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο ιατρικό marketing

Η Ηealth Solutions ιδρύθηκε το 2012 από τον Νικόλα Σανιδά με στόχο να προσφέρει επαγγελματικό σχεδιασμό και ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας και marketing σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η εταιρεία από το ξεκίνημά της είναι πρωτοπόρος στο ιατρικό marketing – ένας τομέας σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα το 2012 – και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο πεδίο αυτό μέχρι σήμερα, αφομοιώνοντας δημιουργικά όλες τις νέες τάσεις του marketing.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη τη δραστηριότητά της αμιγώς στο χώρο της υγείας κι έχοντας πλέον σημαντικούς συνεργάτες-ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, φαρμακευτικές εταιρείες – η Health Solutions σχεδιάζει  την επόμενη μέρα, με στόχο να αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο της επικοινωνίας της υγείας και του ιατρικού marketing.

Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο της υγείας και των νέων τεχνολογιών, η Health Solutions συνδυάζει με επιτυχία τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη της επικοινωνίας χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες συνεργασίες για να προσφέρει ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη στρατηγική marketing. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει την σχεδίαση και εφαρμογή πληθώρας υπηρεσιών με αποτελεσματικότητα: από τη διαχείριση των social media και την κατασκευή ιστοσελίδων, τη δημιουργία σχέσεων με τους επαγγελματίες της ενημέρωσης και το δυναμικό content & video marketing.

«Το ιατρικό marketing ανέκαθεν αποτελούσε μια ‘πρόκληση’ για τους ειδικούς της επικοινωνίας, καθώς θα πρέπει πάντα να βρίσκεται η χρυσή τομή, το σημείο δηλαδή, όπου η επιστημοσύνη του ειδικού συναντιέται με τις ανάγκες του ασθενή. Μαζί, με τις σύγχρονες τάσεις του individualized medicine ή personalized medicine, επιδιώκουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, με την εξατομικευμένη στρατηγική επικοινωνίας που εφαρμόζουμε. Αξιοποιώντας όλες τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη δεκαετή μας πορεία στο χώρο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά, αναβαθμίζοντας και ανανεώνοντας το portfolio υπηρεσιών που προσφέρουμε στη Ηealth Solutions, με στόχο να πρωταγωνιστούμε στις εξελίξεις του μέλλοντος», δήλωσε ο Ιδρυτής & Μanaging Director της Ηealth Solutions,  Nικόλας Σανιδάς.

Εδώ και δέκα χρόνια, στη Health Solutions πρωτοπορούμε και πρωτοστατούμε στον τομέα του ιατρικού marketing, βοηθώντας τους συνεργάτες μας να χτίσουν με το κοινό τους γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας που με την πάροδο του χρόνου μετουσιώνονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια, από τη στιγμή που βοηθήσαμε να εδραιωθούν στο λεξιλόγιο όλων όσων ασχολούνται με τις υπηρεσίες υγείας λέξεις όπως media planning, consulting, digital marketing, social media. Δέκα χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας με ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν δίπλα μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι πιστεύουν στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Δέκα χρόνια που λειτουργούμε με σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στην ιατρική κοινότητα και το κοινό της. Τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις, επαγγελματικές συγκινήσεις και επιτυχίες. Τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν μόνο η αρχή…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.healthsolutions.gr .

Ακολουθήστε τη Health Solutions σε Facebook, Instagram &   LinkedIn

 

Π.Ο.Υ.: Πολύ πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είπε ότι μπορεί μεν να βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο τέλος της πανδημίας COVID-19, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.  «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» ανέφερε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το ίδιο, υπάρχουν πολλές ελλείψεις όσον αφορά την επιτήρηση, τη διάγνωση και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, γεγονός που μας καθιστά ευάλωτους εάν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος ανησυχίας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να προχωρήσουν τις επικοινωνιακές τους καμπάνιες για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι άνω των 60 ετών, ενώ αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σημειώνεται ότι  στη Βρετανία, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ξεπέρασε ένα εκατομμύριο την εβδομαδιαία, με την διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Μέρι Ράμσεϊ, να επισημαίνει ότι παρότι η Covid-19 και η γρίπη μπορεί να είναι ήπιες λοιμώξεις για πολλούς ανθρώπους, στους πιο ευάλωτους  μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο.

 

 

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων φροντίδας ασθενών

Αύξηση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων σημειώθηκε των προϊόντων φροντίδας ασθενών, την περίοδο 31/10/22-20/11/22, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (01/11/21-21/11/21), σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.

Συγκεκριμένα την περίοδο αναφοράς, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ως εξής:

Φάρμακα: +4,2% (+ 1,1 εκατ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +1% (+72,5 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +1,7% (+35,8 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -10,9% (-25,2 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +7,1% (+145,6 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 01/11/21 – 21/11/21 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +5,5% (+295,5 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +4% (+76 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά:  +7,7% (+30,6 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -12,7 % (-21,7 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, αυξάνεται κατά: +40% (+281,8 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Η Ινδία ενισχύει τους δεσμούς της με την Αφρική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Η Ινδία φαίνεται να ενισχύει τους δεσμούς της με την Αφρική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης,  ενθαρρύνοντας νέους αφρικανούς γιατρούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στην Ινδία, ενώ παράλληλα ινδικές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης επεκτείνονται σε όλη την Αφρική. «Οι περισσότεροι από εμάς ολοκληρώνουμε την εκπαίδευσή μας στην Ινδία, καθώς η Αφρική δεν είναι μια ανεπτυγμένη ήπειρος. Έχουμε μια πολύ φτωχή οικονομία χωρίς ιατρική υποδομή ούτε εξειδικευμένη εκπαίδευση», αναφέρει ο νευρολόγος Peter Mativo που το 2007 άφησε την Κένυα για την Μπανγκαλόρ προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και τώρα  εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aga Khan στο Ναϊρόμπι. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να πάρω πτυχίο ειδικότητας αν δεν επέλεγα την Ινδία», τονίζει.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, η αφρικανική αγορά είναι ιδανική για τις ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο. Τα γενόσημα φάρμακα που κατασκευάζονται στην Ινδία μπορούν να πωληθούν στο ένα τέταρτο της τιμής ενός ισοδύναμου επώνυμου προϊόντος, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή επιλογή σε λιγότερο εύπορα μέρη του κόσμου. Η έλλειψη φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού στην Αφρική ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε αρκετούς επιχειρηματίες να ιδρύσουν εταιρείες στην Αφρική  με στόχο την εισαγωγή φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η έναρξη μιας εταιρείας στην Κένυα δεν είναι εύκολη όπως αναφέρουν καθώς υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αργοπορίες στα τελωνεία για βδομάδες. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Africure Pharmaceuticals, Sinhue Noronha που παράγει φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, του πυρετού, της φλεγμονής, της ελονοσίας, του διαβήτη και της υπέρτασης, καθώς και ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Αφρική διαχρονικά εξαρτάται από τις εισαγωγές φαρμάκων από την Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αποστράγγιση πολύτιμου συναλλάγματος, τη μη δημιουργία ευκαιριών εργασίας και μία ιδιότροπη προσφορά και ζήτηση…..». Ο ίδιος ελπίζει ότι η εταιρεία του θα βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα στην αφρικανική υγειονομική περίθαλψη. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να λύσουμε τα επίμονα ζητήματα όπως η οικονομική προσιτότητα, η διαθεσιμότητα, η χαμηλή ποιότητα, η τεχνολογική εξάρτηση και η εξάρτηση από τις εισαγωγές. «Όλα τα εργοστάσιά μας και οι εγκαταστάσεις διανομής δεσμεύονται κυρίως για την παροχή αδιάλειπτης παροχής βασικών φαρμάκων», συμπληρώνει.

Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τις πολυανθεκτικές λοιμώξεις

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για την αντιμετώπιση των  λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα και με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ασθενών, των επισκεπτών, του ανθρώπινου δυναμικού του και γενικότερα του νοσοκομειακού χώρου, δημιούργησε και λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα Επιμελητείας λοιμώξεων με συμμετοχή όλων των ιατρών του ιδρύματος, υπό τον γενικό συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γεωργίου Σαρόγλου.

Πρόκειται για καινοτόμο πρωτοβουλία που βασίζεται στα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την εφαρμογή ενός προγράμματος (Infectious Diseases Nosocomial Stewardship) που περιλαμβάνει δράσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα: α) δράσεις στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου (Lab Stewardship), β) δράσεις ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών (Antibiotic Stewardship), γ) δράσεις ελέγχου και πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων (Infection Control Stewardship).

Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται από τα πλέον οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, προβλέπει ειδικούς ελέγχους λοιμώξεων για ευαίσθητους χώρους του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ, η Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τα Εργαστήρια Επεμβατικής Καρδιολογίας, Εργαστήρια Βρογχοσκοπήσεων, Γαστροσκοπήσεων και Επεμβατικής Ακτινολογίας. Μέσα από το τριπλό πλέγμα δράσεων, μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτερη και εγκυρότερη διάγνωση του παθογόνου αιτίου μιας λοίμωξης, που αποτελεί κύριο ζητούμενο, επιτρέποντας παράλληλα και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από το νοσοκομείο για την εργαστηριακή διάγνωση και έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σαρόγλου στην οικογένεια του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου κ. Θέμος Χαραμής, τόνισε: «Η συνολική δράση των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε πλέον στο Ερρίκος Ντυνάν ενισχύει σημαντικά τον σχεδιασμό καταπολέμησης και πρόληψης των λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και το καθιστά ένα ίδρυμα εφάμιλλο προς σύγκριση με μεγάλες Μονάδες του εξωτερικού.  Την κορυφαία θέση του Ερρίκος Ντυνάν εγγυάται, άλλωστε, ο εγκυρότερος οργανισμός πιστοποίησης Joint Commission International (JCI) και από την πλευρά μας οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια ανοδική πορεία με πρωτοποριακές κινήσεις».

Παρουσιάζοντας την οργάνωση και λειτουργία της ειδικής Επιμελητείας Λοιμώξεων, ο κ. Σαρόγλου επισήμανε: «Έχει τεκμηριωθεί από πολλές εθνικές και ευρωπαϊκές μελέτες ότι σημαντικό πρόβλημα και των ελληνικών νοσοκομείων είναι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, ιδίως στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στο Ερρίκος Ντυνάν, δίνουμε έμφαση και στη συνεχή εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις λοιμώξεις, που αποτελούν και την μεγαλύτερη εγγύηση για τη θωράκιση του νοσοκομείου».

 

Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο ρόλος όμως της άσκησης σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με τη νόσο παραμένει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Θεωρείται ότι τόσο η ήπια όσο και η έντονη άσκηση, μπορούν να προσδώσουν οφέλη σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, αλλά ελάχιστα δεδομένα υπάρχουν για την επίπτωσή τους στην επιβίωση των ασθενών.

Όπως όμως αναφέρουν ο Καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Χαρίλαος Τσολάκης και οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος, Φλώρα Ζαγουρή, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Κουλούβαρης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ),πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Network Open παρέχει δεδομένα για μείωση της θνητότητας των ασθενών με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε άσκηση.

Συγκεκριμένα, 315 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών εντάχθηκαν στη μελέτη την περίοδο 2013-2015 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8 έτη. Κατά την ένταξή τους, οι ασθενείς συμπλήρωναν δύο ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας που αξιολογούν τον αριθμό και το είδος της άσκησης με διάρκεια πάνω από 15 λεπτά που είχαν κατά μέσο όρο οι ασθενείς μέσα στην εβδομάδα.

Με βάση τις απαντήσεις, οι ασθενείς κατατάχθηκαν σε 3 ομάδες: όσους είχαν έντονη δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σε όσους είχαν μέτρια δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε γρήγορα βάδισμα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και σε όσους είχαν χαμηλή δραστηριότητα που δεν είχαν ούτε 15 λεπτά συνηθισμένα περπάτημα καθημερινά.

Τα δεδομένα επιβίωσης κατέδειξαν ότι η μέτρια και η έντονη σωματική άσκηση πρόσφερε 60% μείωση κινδύνου θανάτου σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν χαμηλή δραστηριότητα. Το όφελος από την σωματική άσκηση ήταν ανεξάρτητο από τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις θεραπείες που είχαν λάβει οι ασθενείς, την ηλικία αλλά και τα συνοδά τους νοσήματα.

Παρά τους περιορισμούς που έχει η συγκεκριμένη μελέτη, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το όφελος της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού. Επομένως, η σωματική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και θα πρέπει να συστήνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Θ. Βασιλακόπουλος: Ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία για ιώσεις και γρίπη

Για την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την συνύπαρξη φέτος κορονοϊού και γρίπης μίλησε χθες σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως εξήγησε, τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού (αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας κ.λπ), τα προηγούμενα δύο χρόνια συνέβαλαν στο να μην νοσήσει από τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα φέτος να μην υπάρχει ανοσία στους περισσότερους πολίτες και άρα οι περισσότεροι θα νοσήσουν είτε από ιώσεις είτε από γρίπη. Τα παιδιά θα είναι πιο επιρρεπή σε αυτές τις ιώσεις λόγω σχολείων, ωστόσο όπως τόνισε ο κ Βασιλακόπουλος τα παιδιά δεν κινδυνεύουν σοβαρά από τη γρίπη, εφόσον όπως έχουν εμβολιαστεί τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τη γρίπη.  Σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και κορονοϊό, ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί να είναι σοβαροί, και τόνισε για ακόμα μια φορά  τη σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και τον κορονοϊό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

 

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο που ενισχύει την έρευνα για την κάνναβη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την προηγούμενη βδομάδα νομοσχέδιο που εξορθολογίζει την πρόσβαση στη μαριχουάνα για ιατρική έρευνα. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science, o νέος νόμος αναμένεται να επιταχύνει την έκδοση κυβερνητικών αδειών σε επιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν την κάνναβη, της οποίας η θεραπευτική αποτελεσματικότητα έχει διαφημιστεί ευρέως, αλλά παραμένει, εκτός  λίγων εξαιρέσεων, αναπόδεικτη. Θα επιταχύνει επίσης τις αιτήσεις από παραγωγούς – συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων – που θέλουν να αναπτύξουν και να διανείμουν την ουσία για έρευνα. Υποχρεώνει επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η διάθεση μαριχουάνας στους επιστήμονες θα παραμείνει επαρκής και αδιάλειπτη. «Θα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε τη μαριχουάνα όπως οποιαδήποτε άλλη ουσία ή φαρμακευτικό προϊόν από το οποίο ελπίζουμε ότι υπάρχει πιθανό όφελος. Θα μπορέσουμε να την υποβάλουμε σε αυστηρή επιστημονική δοκιμή», ανέφερε ο Andy Harris (R–MD), γιατρός και πρώην ερευνητής χρηματοδοτούμενος από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ο οποίος συνέβαλε στην εισαγωγή της δικομματικής νομοθεσίας μέσω του Κογκρέσου. «Αυτό είναι συναρπαστικό», τόνισε ο Ziva Cooper, διευθυντής του Κέντρου για την κάνναβη και τα κανναβινοειδή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC), Λος Άντζελες. “Το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την κατάργηση των φραγμών” για την έρευνα. Οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να μελετήσουν την κάνναβη και τα παράγωγά της ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο, τον χρόνιο πόνο, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλες καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί και έναντι του υποστελέχους Omicron BA.4.6 οι αντι-ιικοί παράγοντες

Tα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine με θέμα την in vitro αποτελεσματικότητα αντιικών παραγόντων έναντι του υποστελέχους Omicron BA.4.6., συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) . Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το υποστέλεχος BA.5 του στελέχους B.1.1.529 Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι κυρίαρχο στις περισσότερες χώρες σε όλο το κόσμο. Οι υπομεταλλάξεις ΒΑ.4.6 και ΒΑ.5 εμφανίζουν τις ίδιες υποκαταστάσεις αμινοξέων (μεταλλάξεις) στο τμήμα πρόσδεσης της πρωτεινικής ακίδας, που είναι ο κύριος στόχος για τα εμβόλια και τα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα κατά του  SARS-CoV2. Το ΒΑ.4.6 εμπεριέχει μία πρόσθετη υπομετάλλαξη που δεν βρίσκεται στο υποστέλεχος ΒΑ.5, ένα εύρημα που προκαλεί ανησυχία ότι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων και των θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα αρκετών θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της Covid-19, μεμονωμένα και σε συνδυασμό, έναντι δύο απομονωθέντων στελεχών Όμικρον ΒΑ.4.6 CoV-19/USA/WI-UW-12757/2022 (UW-12757) και CoV-19/USA/WI-UW-12767/2022 (UW-12767). Και τα δύο απομονωθέντα στελέχη είχαν ληφθεί από ασθενείς με νόσο Covid-19. Η πρωτεϊνική ακίδα αυτών των δύο απομονωθέντων στελεχών περιείχε δύο πρόσθετες μεταλλάξεις σε αμινοξέα (R346T και N658S) σε σύγκριση με το ΒΑ.5. Επιπλέον, ένα από τα απομονωθέντα στελέχη παρουσίαζε επίσης τη μετάλλαξη N487D στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα.

Αρχικά, προσδιορίστηκε η ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού από τα μονοκλωνικά αντισώματα Imdevimab και Casirivimab. Το Imdevimab διατήρησε την εξουδετερωτική του δράση έναντι των δύο απομονωμένων στελεχών ΒΑ.4.6 αλλά το Casirivimab δεν διατήρησε την αποτελεσματικότητά του. Ο συνδυασμός Imdevimab και Casirivimab φάνηκε να εξουδετερώνει και τα δύο στελέχη ΒΑ.4.6, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το προγονικό στέλεχος. Τα μονοκλωνικά αντισώματα Tixagevimab κα Cilgavimab, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό, είχαν μειωμένη δραστικότητα έναντι των στελεχών του BA.4.6. Αντίστοιχα δεδομένα βρέθηκαν και για το S309, που είναι το πρόδρομο φάρμακο  του Sotrovimab. Αντίθετα το Bebtelovimab ανέστειλε αποτελεσματικά τα δύο υποστελέχη του ΒΑ.4.6 σε επίπεδα παρόμοια με το προγονικό στέλεχος. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η εξουδετερωτική ικανότητα των αντι-ιικών φαρμάκων remdesivir, molnupiravir και nirmatrelvir έναντι του BA.4.6. Και τα 3 φάρμακα έδειξαν αποτελεσματική εξουδετέρωση έναντι των δύο στελεχών BA.4.6 αντίστοιχα με την εξουδετέρωση που παρέχουν έναντι του προγονικού στελέχους. Επιπρόσθετα, προσδιορίστηκε η εξουδετερωτική δραστηριότητα του πλάσματος αναρρώσαντων ασθενών μετά από νόσο Covid-19 και από λήπτες εμβολίων. Συγκριτικά με το προγονικό στέλεχος, η εξουδετερωτική ικανότητα ήταν χαμηλότερη έναντι των BA.4.6, BA.2 και BA.5, και ιδιαίτερα χαμηλή για τα BA.4.6 και BA.5.

Συμπερασματικά, τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης δείχνουν ότι το Remdesivir, το Molnupiravir, το Nirmatrelvir και τα μονοκλωνικά αντισώματα Bebtelovimab και Imdevimab διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους έναντι του ΒΑ.4.6 in vitro. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα Casirivimab, Sotrovimib, Tixagevimab και Cilgavimab μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά έναντι της ΒΑ.4.6.

 

Στο Στάδιο των Παρεμβάσεων εισήλθε το Πρόγραμμα «GRIPP-SNF»

Στο Στάδιο των Παρεμβάσεων έχει εισέλθει πλέον το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP-SNF», μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 6μηνιαίας περιόδου καταγραφής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν διήμερες επισκέψεις στα συμμετέχοντα νοσοκομεία, με σκοπό την διερεύνηση της υιοθέτησης των συστηνόμενων παρεμβάσεων, των εμποδίων για την πιστή εφαρμογή τους, την ευαισθητοποίηση του προσωπικού των τμημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την ενδυνάμωση της συνεργασίας.

Οι διήμερες επισκέψεις περιελάμβαναν αρχικά συνάντηση με τη Διοίκηση και την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η εξέλιξη της πορείας του Προγράμματος και τα δεδομένα διμήνου [δείκτες λοιμώξεων από κεντρικούς καθετήρες (CLABSI) και Υγιεινής των Χεριών] μετά την εξάμηνη βασική περίοδο επιτήρησης. Στη συνέχεια, οι Επιστημονικές Ομάδες του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.irg) και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) επισκέφθηκαν τα συμμετέχοντα τμήματα των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις συμμετείχαν και οι Senior Program Officers της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κα Ελένη Αγουρίδη και κα Δανάη Ρουμή, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Διοικητικό και Επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και να δουν επιτόπου την υλοποίηση και εξέλιξη του προγράμματος «GRIPP-SNF».

Υπενθυμίζεται ότι το «GRIPP-SNF», το πλέον φιλόδοξο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, έχει συστρατεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμόζει συστηματική ηλεκτρονική επιτήρηση και καταγραφή των λοιμώξεων καθώς και σύγχρονες στρατηγικές, μεθόδους και εργαλεία για περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, πιλοτικά σε 10 δημόσια νοσοκομεία,  με προοπτική την επέκτασή του σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.