Στη Bουλή σύντομα το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και μάλιστα συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

  1. Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας,
  2. Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
  3. Την πρόβλεψη της συγκρότησης μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας
  4. Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
  5. Την σύσταση και η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.
  6. Λοιπές διατάξεις για παράταση ισχύος επειγουσών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.
  7. Την υπό προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχει εμβολιασμός η αναδρομική διαγραφή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε 10χρονο κοριτσάκι

Ο διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής και του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Κερατοειδούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε χθες ότι η μεταμόσχευση του ενός κερατοειδούς της 21χρονης από την Κρήτη, που έχασε τη ζωή της από παράσυρση και εγκατάλειψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς σε 10χρονο κοριτσάκι, που είχε χάση την όρασή του σε ηλικία 2,5 ετών. «Πριν από λίγο τελείωσε η μεταμόσχευση του ενός κερατοειδούς που δώρισε η κοπέλα από την Κρήτη, η οποία έχασε τη ζωή της την περασμένη εβδομάδα. Λήπτης είναι ένα κορίτσι 10 χρονών από τη νότια Ελλάδα, που τραυματίστηκε σε ηλικία 2,5 ετών και από τότε έχει κάνει ήδη μια μεταμόσχευση, η οποία χάθηκε, έχει κάνει άλλες τρεις επεμβάσεις και ελπίζουμε σήμερα να είναι η τελευταία. Η μεταμόσχευση πήγε πολύ καλά. Ο άλλος κερατοειδής θα αξιοποιηθεί από το κέντρο του ΑΧΕΠΑ. Εμείς έχουμε άλλες τρεις μεταμοσχεύσεις προγραμματισμένες για την Πέμπτη, όλες από νέους δότες», ανέφερε ο κ. Ζιάκας.

Λιγότερο συχνή η χρόνια φάση των συμπτωμάτων της COVID-19 με το στέλεχος Όμικρον

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 (B.1.1529) έχει συσχετιστεί με λιγότερο σοβαρή οξεία νόσο, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το αν η μακροχρόνια συμπτωματολογία παραμένει σε παρόμοιο βαθμό όπως και για τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Karin Magnusson και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα την post Covid συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Συνολικά 1.323.145 άτομα ηλικίας 18-70 ετών που διαμένουν στη Νορβηγία με και χωρίς λοίμωξη από SARS-CoV-2 έλαβαν μέρος σε μια προοπτική μελέτη κοορτής. Τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον (Ν=13.365) ήταν νεότερα σε ηλικία, είχαν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, λιγότερες συννοσηρότητες και ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό εμβολιασμένοι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (Ν=23.767).

Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Όμικρον είχαν παρόμοιο κίνδυνο post Covid συμπτωματολογίας (αίσθημα κόπωσης, βήχας, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και άγχος/κατάθλιψη) συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2), για διάστημα από 14 έως 126 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ, τόσο στην οξεία φάση (14 έως 29 ημέρες από την νόσηση), στην υποξεία φάση (30 έως 8 ημέρες μετά από τη θεραπεία) και χρόνιο post-covid σύνδρομο (≥90 ημερών). Ωστόσο, σε διάστημα ≥90 ημερών μετά από θετικό τεστ covid-19, τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων (43 λιγότερα ανά 10.000), καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου (23 λιγότερα ανά 10.000) από τα άτομα που είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα.

Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, καταλήγουμε ότι η οξεία και η υποξεία φάση των συμπτωμάτων μετά τη νόσο covid-19 είναι παρόμοια για τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα. Η χρόνια φάση των συμπτωμάτων μετά την νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο συχνή με το στέλεχος Όμικρον έναντι του Δέλτα όταν λαμβάνεται υπόψη σαν σύμπτωμα ο μυοσκελετικός πόνος, αλλά όχι όταν λαμβάνεται υπόψη άλλη τυπική συμπτωματολογία post-covid συνδρόμου.

All.Can Greece: «Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο»

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής ασθενών και εκπροσώπων ασθενών με καρκίνο σε επιστημονικές έρευνες, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα συστήματα υγείας, η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, μέλος της All.Can International, διοργανώνει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00-17:45, διαδικτυακή επιστημονική Ημερίδα για την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο με τίτλο: «Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο». Η συμμετοχή ασθενών στην έρευνα για τον καρκίνο συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων θεραπειών και κατ’επέκταση στην ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Επιπλέον, η Ημερίδα θα εστιάσει στα ζητήματα της ανάγκης συνεργασίας των ερευνητών με ασθενείς, προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσο τα αντικείμενα των ερευνών  είναι σημαντικά για  τους ασθενείς, καθώς και στον καίριο ρόλο της διεπιστημονικής προσέγγισης στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι εισηγήσεις της Ημερίδας θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές:

-Η διεπιστημονική προσέγγιση στην έρευνα για τον καρκίνο

-Συμμετοχή ασθενών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για τον καρκίνο

-Συνεργασία ασθενών και ερευνητών για τη διαμόρφωση του αντικείμενου της έρευνας

-Η έκφραση των προτιμήσεων των ασθενών κατά τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και από την ιστοσελίδα της All.Can Greece.

 

«Δικαίωμά μου»: Πληροφόρηση σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο σχετικά με τα δικαιώματά τους

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε πρόσφατα την παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος «Δικαίωμά μου» μέσω Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου». Η δράση «Δικαίωμά μου» δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η πληροφόρηση αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, τη νομοθεσία, τα γενικά δικαιώματα των ασθενών, τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών, καθώς και τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε επιμέρους δικαιώματος.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ευρωβουλευτή Στέλιος Κυμπουρόπουλος διατύπωσε τη σημασία που έχει η δράση «Δικαίωμά μου» ιδιαιτέρα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, και δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να είναι όλοι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους, προκειμένου να τα ασκήσουν. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Διοικητών των Δημοσίων Νοσοκομείων, όπου αναφέρθηκαν στη σημασία της δράσης «Δικαίωμά μου». Όπως ανέφεραν, τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν ιατρικά τα θέματα υγείας των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι ασχολούνται αρχικά αποκλειστικά με τα θέματα υγείας τους αφήνοντας στην άκρη τις υπόλοιπες παραμέτρους που χρειάζεται να επιληφθούν για να μπορέσουν να κάνουν τον αγώνα τους. Η δράση «Δικαίωμά μου» τους βοηθάει ακριβώς να ενημερωθούν για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως προς τις παροχές που μπορούν να έχουν, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους.

Σημαντική συνεργασία του CDI της Pfizer με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, διευρύνοντας τις στρατηγικές συνεργασίες του με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας για την υγεία, ανακοινώνει συμφωνία συνεργασίας με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στη σταθερή επένδυση του CDI στη συνεργασία με εταίρους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει ξεχωριστή σημασία καθώς εστιάζει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο πεδίο, αυτό της Επαλήθευσης Γεγονότων (Fact Checking) γύρω από την υγεία. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας γύρω από τη διακίνηση κατασκευασμένων, ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο που δυσχεραίνουν ή απειλούν την ικανότητα ιατρών και ασθενών να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών να εκτελούν πρωτόκολλα και πολιτικές υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο θα αναπτύξει μία συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων, τα οποία υπόσχονται να μετρούν την πιστότητα των πληροφοριών και των πηγών τους στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχουν αντίστοιχες, έγκυρες πληροφορίες ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενισχυθεί η κατανόηση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους.

Η κα Ευαγγελία Πιτουρά, Καθηγήτρια του Τμήματος, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων (ΕΚΔΕΔ)  και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτήν τη συνεργασία μας με το CDI σε ένα θέμα που είναι στο κέντρο της ερευνητικής μας δραστηριότητας, αυτό της  δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας της πληροφορίας που διακινείται σε online δίκτυα. Ειδικά όταν αυτή η πληροφορία αφορά θέματα υγείας,  η επαλήθευση της  είναι κρίσιμη ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Στα πλαίσια του έργου, η ομάδα μας θα αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία για το χαρακτηρισμό της εγκυρότητας  των αναρτήσεων και τη στοχευμένη διάδοση έγκυρης πληροφορίας ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση».

O Παναγιώτης Τσαπάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, μέλος του εργαστηρίου ΕΚΔΕΔ και αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος δήλωσε: «Με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης ψευδών ιατρικών ειδήσεων, ένα πρόβλημα που είναι στην αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό για να παρακολουθούν, να φιλτράρουν και να αντικρούουν ψευδείς ειδήσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης για να παράγουμε λύσεις που είναι καινοτόμες επιστημονικά και αποτελεσματικές στην πράξη».

Από την πλευρά του, ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας δήλωσε: δήλωσε: «Το 2022 κάναμε την αρχή χτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Παραμένοντας προσηλωμένοι στο σκοπό μας να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο χώρο της ψηφιακής υγείας».

ΕΟΠΕ ΟNCOTALKS: Νέα δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο

Μια νέα δράση της Εταιρείας Ογκολόγων  Ελλάδας κατά του αναλφαβητισμού στην υγεία ξεκίνησε και ήρθε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην ενημέρωση των ασθενών και του γενικού πληθυσμού για τον καρκίνο: ΕΟΠΕ ΟNCOTALKS. Οι Oγκολόγοι της ΕΟΠΕ μάς ενημερώνουν για τον καρκίνο. Πρόκειται για μια σειρά από σύντομα και περιεκτικά online videos όπου έγκριτοι ογκολόγοι, με απλά λόγια, καλύπτουν θέματα ογκολογικού ενδιαφέροντος κατάλληλα για το κοινό, για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία που απαιτείται. Στόχος της δράσης είναι η έγκυρη ενημέρωση, η προώθηση της επιστημονικής γνώσης και η γνωστοποίηση των τελευταίων εξελίξεων για τον καρκίνο, στους ογκολογικούς ασθενείς και στο γενικό πληθυσμό, με σκοπό να τους βοηθήσει στην πλοήγησή τους στην αναζήτηση, κατανόηση και επιλογή πληροφοριών για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου. Τα videos βρίσκονται online στο website της ΕΟΠΕ https://bit.ly/oncotalkskeimeno και στο Youtube κανάλι της https://bit.ly/youtubeonco. Σε μια εποχή υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης, βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με διλήμματα: ποια πληροφορία να εμπιστευτούμε και κυρίως ποια είναι η πληροφορία που θα μας βοηθήσει στη λήψη της σωστής απόφασης για τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Τα διλήμματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν η πληροφορία αφορά στην πρόληψη, διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία ενός νοσήματος όπως ο καρκίνος. Τα Oncotalks δημιουργήθηκαν για να συνεισφέρουν στην έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών και φροντιστών τους στη λήψη ορθολογικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Η δράση θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα videos προκειμένου να καλυφτούν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα γύρω από τον καρκίνο. Η παραγωγή των videos έχει γίνει από την εταιρεία SEE REAL TV, ενώ την επικοινωνία της ενέργειας έχει αναλάβει η SUNNY SIDE UP.

 

Βρετανία: Έξαρση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε παιδιά

Με αφορμή τον έβδομο θάνατο παιδιού στη Βρετανία από στρεπτόκοκκο, ενός 12χρονου στο Λονδίνο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς προτρέποντας τους να αποστέλλουν  τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα πέρα από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο στο νοσοκομείο. Παράλληλα, συνιστά στους γονείς να μην αγνοούν συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, επίμονο πονόλαιμο και σημάδια αφυδάτωσης.

Τον τελευταίο μήνα, στη Βρετανία, συνολικά εφτά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές που ανησυχούν για τη συνύπαρξη φέτος το χειμώνα και άλλων ιών στα παιδιά όπως της γρίπης του RSV αλλά και του κορονοϊού.

Ο στρεπτόκοκκος  είναι μια  βακτηριακή λοίμωξη με κύριο σύμπτωμα τον έντονο πόνο στον λαιμό. Μεταδίδεται από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του ασθενούς.  Σύμφωνα με τους γιατρούς τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι πονόλαιμος με πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμος που έχει διάρκεια πάνω από 2 μέρες, υψηλός πυρετός σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, πονόλαιμος παράλληλα με εξάνθημα καθώς και αναπνευστικά  προβλήματα. Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν  φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν διαπιστώσετε βελτίωση καθώς η διακοπή της αγωγής ενδέχεται να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.

ΗΔΙΚΑ: Διαγωνισμός 12 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του DATA CENTER

Στα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), καθώς και στον απολογισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας κατά την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σε συνάντηση ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.  Όπως ανέφερε, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί έργο αρχικού προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό, την ενοποίηση και την υποστήριξη λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ  στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ καθώς και η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό της ΗΔΙΚΑ περιλαμβάνεται επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων που αφορούν 12 εκατ. ασθενείς και βρίσκονται αποθηκευμένα στα συστήματα της εταιρείας. Για να  αξιοποιηθούν τα δεδομένα έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός 12 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του DATA CENTER, ενώ έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το h-Cloud. Πρόκειται για δεδομένα σχετικά με 800 εκατ. συνταγές και 300 εκατ. παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από 50.000 γιατρούς και 11.000 φαρμακεία, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν για την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακευτική στη χώρα και τον εντοπισμό ευπαθών ομάδων που προτεραιοποιήθηκαν στη διαδικασία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

 

Ο Όμιλος Affidea στηρίζει το Make-A-Wish

O Όμιλος Affidea στηρίζει το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) καλώντας όλους τους επισκέπτες των κέντρων του να συμβάλλουν στην εκπλήρωση ευχών παιδιών με σοβαρές ασθένειες, μέσω των υπηρεσιών υγείας. Πιο συγκεκριμένα, με τη διενέργεια ενός check-up στα διαγνωστικά κέντρα Affidea ή δερματολογικών θεραπειών στα δερματολογικά ιατρεία  Affidea και City Med του Ομίλου Affidea, προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ως δώρο το Αστέρι της Ευχής, βοηθώντας τον οργανισμό να δώσει δύναμη  στα παιδιά που βρίσκονται σε προσωρινές ή χρόνιες θεραπείες. Η δράση ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα Affidea και τα δερματολογικά ιατρεία  Affidea και City Med, πανελλαδικά. Για τον Όμιλο Affidea, η συνεισφορά στον άνθρωπο αποτελεί προτεραιότητα, και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε το  Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), με σεβασμό και ευαισθησία στις ανθρώπινες αξίες.  Οι ευχές μας δεν είναι απλές ευχές… είναι δύναμη στον αγώνα για τη ζωή που δίνουν τα παιδιά που νοσούν από σοβαρές ασθένειες.