-->

Σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια από εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής

Ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, που είχαν στενή και συχνή παρακολούθηση μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ή επανεισαγωγής για καρδιακή ανεπάρκεια στις 180 ημέρες, σε σχέση με τους ασθενείς στη συνήθη φροντίδα, σύμφωνα με τη μελέτη STRONG-HF (Safety, Tolerability and Efficacy of Rapid Optimization of Heart Failure). Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα της νόσου και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης ασθενών, σε αξιολόγηση μετά από έξι μήνες.

Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ενώ οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής ή θανάτου, ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την έξοδο τους. Μια πρόσφατη ανάλυση από τις ΗΠΑ, παράλληλα, κατέδειξε ότι μόνο το 1% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης λαμβάνει τη βέλτιστη δόση ιατρικής θεραπείας, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Στη μελέτη STRONG-HF, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Late-Breaking Scientific Session της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και ταυτοχρόνως στο Lancet, συμμετείχαν 1.078 από τους αρχικά προγραμματισμένους 1.800 ασθενείς διότι τερματίστηκε νωρίτερα λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στο ενεργό σκέλος της μελέτης καθώς θεωρήθηκε αντιδεοντολογικό να υπάρξει συνέχεια με τη συνήθη φροντίδα.

Η εξέταση για το βιοδείκτη NT-proBNP, ένα ειδικό καρδιακό πεπτίδιο που απελευθερώνεται στο αίμα όταν τα τοιχώματα της καρδιάς στρεσάρονται, αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής της μελέτης, η οποία περιελάμβανε τιτλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών και στενή παρακολούθησή τους μετά από εισαγωγή με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Η εξέταση NT-proBNP προσφάτως αποζημιώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ .

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης STRONG-HF, την οποία υποστηρίξαμε ως Roche Diagnostics, καθώς έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μια αλλαγή στο υπόδειγμα  διαχείρισης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη έδειξε ότι οι διαγνωστικές λύσεις, όπως το Elecsys® NT-proBNP, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των καρδιολόγων και μπορούν να ενσωματωθούν στη θεραπευτική στρατηγική προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Αθανάσιος Ακάλεστος, Head of Medical Scientific Affairs & Healthcare Development της Roche Diagnostics Hellas.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι θεραπείες, που συστήνονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να ρυθμιστούν με ασφάλεια τόσο κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ασθενούς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια όσο και μετά το εξιτήριο, έπειτα από αυστηρή παρακολούθηση και αξιολόγηση των σημείων και συμπτωμάτων της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, της νεφρικής λειτουργίας, της τιμής του καλίου και των μετρήσεων του βιοδείκτη NT-proBNP.

Πριν από αυτή τη μελέτη, υπήρχαν ελάχιστα δεδομένα σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μετά από εισαγωγή στο νοσοκομείο με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που πρέπει να συνταγογραφούνται, σε ποιες δόσεις, και βάσει ποιων δεδομένων ακολουθείται η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό οδήγησε τους κλινικούς ιατρούς να είναι προσεκτικοί με την ταχεία αύξηση της δοσολογίας όταν δεν είναι σίγουροι για το πώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει τους ασθενείς τους.

 

Ανταγωγή στη Moderna από Pfizer και BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech απάντησαν με ανταγωγή στην μήνυση της Moderna τον περασμένο Αυγουστο,  που ισχυρίζεται ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες παραβίασαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία εμβολίων της για τον COVID-19. Η Pfizer και η BioNTech με την ανατγωγή τους απαιτούν  δίκη και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Moderna για παραβίαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Στην αρχική της αγωγή η Moderna, κατηγόρησε την Pfizer και τη BioNTech ότι καταπάτησαν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της που κατατέθηκαν μεταξύ 2010 και 2016 και ζητούσε να «προστατέψει» την καινοτόμο mRNA τεχνολογία της για της οποίας την κατοχύρωση είχε επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος  της εταιρείας Stéphane Bancel. Η Pfizer και η BioNTech διαψεύδουν  όλους τους ισχυρισμούς της Moderna, τονίζοντας ότι η Moderna επεκτείνει τα «άκυρα» διπλώματα ευρεσιτεχνίας της και προσπαθεί να «διεκδικήσει τα εύσημα για το έργο άλλων».  Υποστηρίζουν δε, ότι η Moderna, στην αρχική της αγωγή, προσπάθησε να γράψει με το δικό της τρόπο τη γνωστή σε όλους ιστορία της πανδημίας COVID-19 για παίρνοντας  «μοναδικό και πρωταγωνιστικό ρόλο» αγνοώντας τις συνεισφορές άλλων «παικτών», όπως των επιστημόνων της Pfizer και του Εθνικού  Ινστιτούτου Υγείας (NIH).

«Σε αντίθεση με τη Moderna, ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech δεν αποσκοπούν σε οικονομικά οφέλη από τη δουλειά άλλων», ανέφεραν οι δικηγόροι των εταιρειών στην κατάθεση. «Οι αξιώσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Moderna υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές συνεισφορές της στον τομέα και η παρούσα αγωγή της θα αποθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της αξιοσημείωτης επιστήμης που κατέστησε εξαρχής δυνατή την ταχύτατη δημιουργία των εμβολίων για την COVID-19».

 

 

Κίνα: Ανακοινώθηκε χαλάρωση μέτρων για τον κορονοϊό

Ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα στους πολίτες της Κίνας, έδωσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις  της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC)  της χώρας για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19. Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται σε όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό αλλά έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και όχι σε νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις καραντίνας. Θα διακομίζονται στα νοσοκομεία μόνο αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

Επίσης, περιορίζεται η υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών τεστ καθώς δεν θα είναι πλέον απαραίτητο οι πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλη επαρχία  να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στη συχνότητά  των νουκλεϊκών τεστ, ενώ μέχρι τώρα οι κάτοικοι της χώρας  ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που αλλάξει η τάση στους θανάτους, θα υπάρξει  επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών της χώρας, είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Κίνα απομακρύνεται από την πολιτική zero covid, ύστερα και από διαδηλώσεις  των πολιτών κατά των έλεγχων για την COVID, που και η μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία το 2012.

 

 

 

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία

Μια κετογονική δίαιτα, δηλαδή μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να αντιρροπήσει τον μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων που συχνά προκύπτει μετά από χημειοθεραπεία σύμφωνα με νέα μελέτη σε ποντίκια και άνδρες που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abn9061

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ποντίκια με καρκίνο παγκρέατος ή ήπατος που τρέφονταν με κετογονικές δίαιτες ήταν πιο ανθεκτικά στη θρομβοπενία που προκλήθηκε από χημειοθεραπεία με χρήση γεμσιταβίνης από τα αντίστοιχα πειραματόζωα που ελάμβαναν άλλες δίαιτες ελέγχου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το β-υδροξυβουτυρικό, που παράγεται μετά από κετογονική διατροφή, ενεργοποίησε τα γονίδια που σχηματίζουν αιμοπετάλια ενθαρρύνοντας ακριβώς την ακετυλίωση ιστόνης στα κύτταρα του μυελού των οστών που ονομάζονται μεγακαρυοκύτταρα.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις μιας κετογονικής δίαιτας στα αιμοπετάλια σε ανθρώπους, σε 5 υγιείς άνδρες εθελοντές. Ακολουθώντας μια αυστηρή κετογονική δίαιτα για 7 ημέρες, αύξησαν οι άντρες αυτοί μέτρια τον αριθμό των λειτουργικών αιμοπεταλίων κατά περίπου 1,1 φορές σε σύγκριση με μια κανονική δίαιτα. Δεν επηρεάστηκαν το εύρος κατανομής αιμοπεταλίων, ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων ή ο αριθμός των ερυθρών ή λευκών αιμοσφαιρίων.

Τέλος, οι ερευνητές μελέτησαν αναδρομικά 28 άνδρες με καρκίνο, οι οποίοι ελάμβαναν συμβατική χημειοθεραπεία είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Ένας κετογονικός διατροφικός τρόπος ζωής που περιελάμβανε χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων, μέτρια ποσοστά πρωτεΐνης και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αναφέρθηκε από 11 ασθενείς, ενώ ένας συμβατικός διατροφικός τρόπος ζωής από τους υπόλοιπους 17. Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες ήταν συγκρίσιμες ως προς την ηλικία και το φύλο, τα άτομα που ακολουθούσαν την κετογονική δίαιτα είχαν σημαντικά υψηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων από τα άλλα. Η επαγόμενη από τη χημειοθεραπεία θρομβοπενία δεν εμφανίστηκε σε κανένα από τα άτομα που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα έναντι 11,8% αυτών που ακολουθούσαν συμβατική δίαιτα. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους υπόλοιπους τύπους κυττάρων αίματος.

Χαμηλοί αριθμοί αιμοπεταλίων εμφανίζονται σε 1 στους 10 ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, θέτοντας τους σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ειδικά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης αλλά και αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας γενικότερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που περιέχει 3 πειραματικές και κλινικές υπομελέτες, καταδεικνύουν τις πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές δυνατότητες της κετογονικής δίαιτας στην επαγόμενη από τη χημειοθεραπεία θρομβοπενία.

 

Αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα για την προέλευση της Όμικρον

Έντονες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει μελέτη που υποδηλώνει ότι οι πρόγονοι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής του κορονοϊού Omicron κυκλοφορούσαν απαρατήρητοι στην Αφρική για μήνες πριν σημάνει  συναγερμός, για την ύπαρξη της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nature,  η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Science, προσδιορίζει ακολουθίες που οι συγγραφείς λένε ότι προέρχονται από τους προγόνους της Omicron, οι οποίοι σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης εξαπλώνονταν  από τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν οι ερευνητές στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα διαπιστώσουν την άφιξη της παραλλαγής τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ωστόσο,  πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλληλουχίες είναι πιθανώς το αποτέλεσμα μόλυνσης στο εργαστήριο.

Επιφυλακτική για την ανάγνωση των ευρημάτων της μελέτης , δηλώνει η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στο Saskatoon του Καναδά. Η Rasmussen δεν είναι πεπεισμένη ότι η ανάλυση αποκλείει τη μόλυνση κατά την προετοιμασία και τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του δείγματος, το οποίο είναι ένα γνωστό πρόβλημα για τους ερευνητές του πεδίου.

Οι ερευνητές έχουν προβληματίζονται εδώ και καιρό όσον αφορά την προέλευση της Omicron. Η παραλλαγή περιέχει μια σειρά από ασυνήθιστες μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν. Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις θεωρίες για τις συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εμφάνιση της Omicron: α)τι εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα μέρος του κόσμου όπου τα τεστ και η γονιδιωματική αλληλουχία είναι περιορισμένα. β) ότι εξαπλώθηκε απαρατήρητη στα ζώα. και γ) ότι οι μεταλλάξεις συσσωρεύονται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μολύνθηκαν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Έρευνες του περασμένου έτους υποστήριξαν την τρίτη θεωρία, αλλά η πιο πρόσφατη ανάλυση υποδηλώνει ότι η Omicron θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί απαρατήρητη στη δυτική Αφρική, όπου η αλληλουχία είναι σπάνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εργαστήρια σε 22 αφρικανικές χώρες ανέλυσαν περισσότερα από 13.000 δείγματα ιού που λήφθηκαν από άτομα που είχαν COVID-19 μεταξύ των μέσων του 2021 και των αρχών του 2022. Αυτά τα δείγματα δεν είχαν αλληλουχηθεί  κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Με ένα ειδικό τεστ Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η παραλλαγή Όμικρον είχε αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή σε όλη την Αφρική, ξεκινώντας από το νότο και ανεβαίνοντας προς τα δυτικά και ανατολικά, πριν κυριαρχήσει στη βόρεια Αφρική.

Θ. Πλεύρης για πρωτόκολλο επιστροφής των υγειονομικών στο ΕΣΥ

Σε χθεσινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αποφάσιζε και για το πρωτόκολλο με το οποίο θα γυρίσουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Ιανουαρίου, είπε ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση για το ζήτημα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον όσων προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλύψουν τις θέσεις των υγειονομικών σε αναστολή, είπε ότι οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο το Υπουργείο εξετάσεις λύσεις ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ. «Ο λόγος για τον οποίο μπήκαν ήταν για να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους, όμως κοιτάζουμε με θετικό τρόπο πώς μπορεί να συνεχίσουν να είναι στο ΕΣΥ» ανέφερε.  Σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς συνταγογράφηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις καθώς μένει να λυθούν διαδικαστικά ζητήματα από την ΗΔΙΚΑ όσον αφορά την καταγραφή των πολιτών.

 

Α. Ξανθός: Θα επιδεινωθεί το έλλειμμα στελέχωσης στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Χίου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόσφατος νόμος για το ΕΣΥ και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) θα ενισχύσει την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το δημόσιο σύστημα και θα επιδεινώσει τη στελέχωση των δομών υγείας στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές . Γιατί οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας και εφημέρευσης: 1. Δεν επιτρέπουν την πολυαπασχόληση και την αναζήτηση συμπληρωματικών εισοδημάτων από ιδιωτικό έργο 2. θα αποτρέψουν την εφαρμογή της part – time εργασίας ιδιωτών γιατρών και 3. θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην οριστική έξοδο από το ΕΣΥ και όχι στην προσέλευση και παραμονή γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Ο Α.Ξανθός παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών( 2000 ευρώ καθαρά εισαγωγικός μισθός)  και των υπόλοιπων υγειονομικών , τα επιπλέον κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες  και για την αντιστροφή του brain drain, τη  θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, τη  διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το  σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ.

Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στις Λέσχες Φιλίας

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στις Λέσχες Φιλίας  ξεκίνησε χθες από τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και στις ακριτικές περιοχές. Οι κινητές μονάδες της ΠΦΥ και του ΕΟΔΥ θα επισκέπτονται τα χωριά, τις ακριτικές περιοχές και τους ορεινούς όγκους και θα κάνουν εξετάσεις στους πολίτες οι οποίοι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Χθες το κλιμάκιο των γιατρών και νοσηλευτών επισκέφθηκαν τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας όπου τα περίπου 200 άτομα μέλη της λέσχης υποβλήθηκαν σε αιματολογικό και βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο, μέτρηση και συνταγογράφηση.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει μεγάλη δουλειά με το κομμάτι των δημοτικών ιατρείων. Ερχόμαστε και εμείς με τις κινητές μονάδες να καλύψουμε ένα σύνολο εξετάσεων και να ξέρουν οι πολίτες της Αθήνας ότι μπορούν σε αυτούς τους χώρους να έχουν όλοι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Καλωσορίζουμε τις νέες δράσεις που ξεκινούν με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και καλούμε τα εκατοντάδες μέλη των 25 Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων να έρθουν στις Λέσχες και να υποβληθούν στις εξετάσεις που θα παρέχονται δωρεάν. Πρωτοβουλίες ουσίας όπως αυτές, ενισχύουν το έργο των έξι Δημοτικών μας Ιατρείων στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας -όπου ήδη παρέχονται άριστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας- και προάγουν την αξία της πρόληψης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας των δημοτών μας».

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας της AstraZeneca Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες το βραβευμένο τετραετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας της AstraZeneca Ελλάδας με τίτλο «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις». Με την τέταρτη και τελευταία…πράξη του προγράμματος, η οποία είχε ως κεντρικό μήνυμα «Μοιράζουμε τη γνώση», η εταιρεία υποστήριξε τη διενέργεια μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές αναφορικά με την περιβαλλοντική κρίση που διέρχεται ο πλανήτης μας και την αντιμετώπισή της. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση we4all και υποστηρίχθηκε από την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, η δράση «Μοιράζουμε τη γνώση!» έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα Μαΐου– Νοεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή 23 σχολείων από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, Κρήτης και τη Λάρισα, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση μέσα από τη βιωματική και συμμετοχική μάθηση. Μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της οργάνωσης we4all, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, οι εργαζόμενοι της AstraZeneca παρακολουθούσαν μαζί με τα παιδιά την ενημερωτική παρουσίαση και συμμετείχαν μαζί τους σε συμβολική δενδροφύτευση στο προαύλιο του σχολείου ή σε ένα ευχάριστο διαδραστικό παιχνίδι με θέμα την προστασία της φύσης.

Η Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου δήλωσε: «Με τη δράση «Μοιράζουμε τη γνώση» κλείνει ένας τετραετής κύκλος επιτυχημένων δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την AstraZeneca Ελλάδας. Έχοντας θέσει την προστασία του περιβάλλοντος ως έναν από τους βασικούς πυλώνες πραγμάτωσης της στρατηγικής μας για τη βιωσιμότητα, θεωρούμε ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της νέας γενιάς, η οποία θα «κληρονομήσει» έναν πλανήτη με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μέσω της φετινής δράσης μας βοηθήσαμε τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της προστασίας της φύσης για την υγεία και την ευεξία όλων μας, ώστε να γίνουν φορείς της θετικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο πλανήτης μας».

 

Affidea: Εξαγορά του κέντρου «Γενική Απεικονιστική»

Η Affidea Ελλάδος ανακοινώνει την εξαγορά του εγνωσμένου διαγνωστικού κέντρου με έδρα την Αθήνα, «Γενική Απεικονιστική». Για την Affidea, αυτή η εξαγορά αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της επιτυχημένης στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξής της. Με την προσθήκη του νέου διαγνωστικού κέντρου, συνεχίζεται η περαιτέρω επέκταση του δικτύου της Affidea στην Αττική, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου να διατηρήσει την Affidea ως τον πιο αξιόπιστο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Γενική Απεικονιστική, που ιδρύθηκε από τον Κυριάκο Στριγγάρη, Ακτινολόγο, υψηλού κύρους Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1991 ως Διαγνωστικό κέντρο, παρέχοντας όλο το φάσμα των απεικονιστικών και βιοπαθολογικών εξετάσεων, με προσήλωση στην υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία.

Ο Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος, σχολίασε σχετικά με την τελευταία επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα: «Αυτή η εξέλιξη μας γεμίζει με υπερηφάνεια και χαρά. Η εξαγορά αποτελεί μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού καθώς διευρύνει το πεδίο δράσης μας και αλλάζει τη δυναμική μας, επιτρέποντάς μας να εξυπηρετήσουμε μια νέα περιοχή της Αθήνας. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας, παραμένοντας ο πιο αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Όμιλος Affidea λειτουργεί με γνώμονα την αξιοπιστία και τον σεβασμό στους ανθρώπους, που τον έχουν καταστήσει κέντρο αναφοράς σε όλη τη χώρα και σε όλες τις αγορές της Ευρώπης όπου δραστηριοποιούμαστε». Ο Καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης δήλωσε: «Είναι τιμή μας που γινόμαστε μέλος της οικογένειας Affidea. Ανυπομονούμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και να μοιραστούμε τις καλύτερες πρακτικές μας. Η μακροχρόνια εμπειρία και η δέσμευσή μας για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας θα ενσωματωθούν με επιτυχία στην προσφορά ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οργανισμού, όπως η Affidea. Για εμάς, αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην οποία όλη η ομάδα είναι αφοσιωμένη με ενθουσιασμό».