Αντιδράσεις γιατρών για επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού του Αγία Σοφία

Για επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού του Αγία Σοφία κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε εργαζόμενους, ασθενείς αλλά και στην ίδια την ιατρική επιστήμη. Όπως αναφέρεται, «σύμφωνα και με την καταγγελία της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου ‘Αγία Σοφία’, με υπουργική απόφαση από τις 27/09/2022 αποφασίζεται η ίδρυση νομικού προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με όνομα ογκολογικό κέντρο παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Στόχοι του θα είναι «η νοσηλεία, η έρευνα, η διάδοση ιδεών, η διαχείριση πληροφοριών και η λειτουργία ως «κέντρο αριστείας».

Με λίγα λόγια όλα όσα έκανε μέχρι σήμερα το Παιδοογκολογικό τμήμα του θα παραδοθούν σε ιδιώτες. Οι συνέπειες αυτής της επιλογής θα είναι ξεκάθαρες για εργαζομένους, ασθενείς αλλά και την ιατρική ως επιστήμη. Όσο αφορά τους ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώσουν τουλάχιστον ένα τμήμα της θεραπείας τους προκειμένου να τη λάβουν. Για τους εργαζόμενους η ίδρυση αυτού του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου σημαίνει ότι θα δουλεύουν εκεί με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα, ελαστικές και επισφαλείς. Ενώ και για την ιατρική ως επιστήμη, η παράδοση ενός ακόμα τμήματος της ερευνάς στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει ότι ο κινητήριος μοχλός από πίσω της θα είναι το κέρδος. Ότι θα επιλέγεται να ερευνηθεί όχι το πιθανά πιο κοινωνικά χρήσιμο αλλά αυτό που θα είναι περισσότερο κερδοφόρο. Προφανώς αυτό ήδη ισχύει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της έρευνας, χαρίζοντας όμως τμήματα δημοσίων νοσοκομείων, με το μεγάλο αριθμό ασθενών τους, σε ιδιώτες manager για να με τα διαχειρίζονται «ερευνητικά» η κατεύθυνση που θα πάρει η έρευνα των νοσοκομείων γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη.

Αυτή η προσπάθεια που γίνεται για την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού του Αγία Σοφία αναδεικνύει κάτι ακόμα. Ότι οι δωρεές των μεγάλων «ευεργετών», πέρα από τη λειτουργία τους ως φοροαπαλλαγή, αποτελούν και τον προπομπό της ιδιωτικοποίησης. Πρέπει η χρηματοδότηση των νοσοκομείων να είναι αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του κράτους. Δε χρειαζόμαστε ευεργέτες και δωρεές, δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

 

Βρετανία: Διάγνωση σπάνιων γενετικών διαταραχών σε μωρά

Το Πρόγραμμα Newborn Genomes, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος στη Βρετανία θα εξετάσει την πλήρη αλληλουχία του DNA 100.000 νεογνών, στη Βρετανία με στόχο τη διάγνωση σπάνιων γενετικών διαταραχών . Είναι η πρώτη φορά που θα εξεταστεί η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) σε υγιή μωρά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και αναμένεται να γλυτώσει εκατοντάδες οικογένειες στην Αγγλία από μια μακροχρόνια αναμονή μέχρι να μάθουν από τι πάσχουν  τα παιδιά τους. Το εν λόγω πρόγραμμα θα εξετάσει για την ύπαρξη 200 γενετικών διαταραχών, που θεωρούνται θεραπεύσιμες. Εάν πετύχει, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC News, yπάρχουν τουλάχιστον 7.000 μονογονιδιακές διαταραχές, οι περισσότερες από τις οποίες αναπτύσσονται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Κάθε χρόνο, αρκετές χιλιάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο προσβάλλονται από σπάνιες γενετικές ασθένειες, αλλά οι οικογένειες συχνά υπομένουν χρόνια εξετάσεων και αβεβαιότητας πριν λάβουν τη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά. Μέχρι να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μπορεί να έχει προκληθεί  βλάβη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η Genomics England εκτιμά ότι το έργο θα εντοπίσει εκατοντάδες παιδιά με γενετικές διαταραχές που διαφορετικά θα είχαν διαφύγει από τον τρέχοντα έλεγχο νεογνών. Επί του παρόντος, μια εξέταση αίματος με τσίμπημα φτέρνας προσφέρεται σε νεογνά για εννέα σπάνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυστικής ίνωσης και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Ο Δρ Rich Scott, Chief Medical Officer της Genomics England, δήλωσε: «Στόχος μας είναι… να κάνουμε περισσότερα για τα χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια θεραπεύσιμη γενετική πάθηση. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε γρήγορη διάγνωση, ταχύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα και ποιότητα ζωής».

Στην 15η θέση η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε εμβολιαστική κάλυψη για τον κορονοϊό

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, τόσο για την COVID-19 όσο και για τη γρίπη, παρέθεσε ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή διαδικτυακή ημερίδα του ΙΣΑ με θέμα «Η ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ [COVID-19, Γρίπη, RSV λοίμωξη]: Υπερβολή ή πραγματικότητα;». Όπως ανέφερε στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση κατά της COVID-19, 7.922.949 πολίτες ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7.631.514 πολίτες. Με μία αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί 5.876.535 πολίτες , με δυο αναμνηστικές δόσεις 957.749 πολίτες, ενώ την 3η αναμνηστική δόση έχουν κάνει 157.364 πολίτες.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών με 2η αναμνηστική δόση αγγίζει το 25,6%, ενώ το ποσοστό κάλυψης του γενικού πληθυσμού με 2η και 3η αναμνηστική δόση αγγίζει το 10,6%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον βασικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλά , δεδομένου ότι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα περίπου 2. 500.000 πολίτες δηλαδή το 24% του πληθυσμού. Ωστόσο, στις δομές υγείας το ποσοστό των εργαζομένων που έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης αγγίζει το 64,6%, και αυτό όπως σημείωσε ο κ Θεμιστοκλέους, οφείλεται και στις προσπάθειες που έγιναν από το Υπουργείο για να υπάρξει ευκολία πρόσβασης στο εμβόλιο στις δομές Υγείας.

 

 

ΓΝΘ Παπανικολάου για βλάβη σε υπόγειο καλώδιο του Ιδρύματος

Για δημοσίευση ανυπόστατων καταγγελιών και απόψεων όσον αφορά το βραχυκύκλωμα που παρουσιάστηκε τη Δεύτερα στο ΓΝΘ Παπανικολάου σε υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης, κάνει λόγο η Διοίκηση του Ιδρύματος με ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει τα εξής: «Οι προσπάθειες εντοπισμού των σημείων της βλάβης με τη χρήση εξειδικευμένου οργάνου, σε όλο το μήκος του καλωδίου διήρκησαν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 13/12/2022 και αμέσως μετά τον τοπικό επιφανειακό εντοπισμό του κύριου προβλήματος ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής, εντοπισμού του είδους βλάβης και αποκατάστασης της λειτουργίας, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας….Και τις δύο ημέρες που διήρκησε η βλάβη υπήρξε πλήρης συντονισμός από τη διοίκηση και συνεργασία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, καθώς την Τρίτη 13/12/2022 βρισκόταν σε γενική εφημερία. Τα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν υπό φυσιολογικές συνθήκες με πολύ μικρό ποσοστό αναβολών ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος διακοπής για καμία κρίσιμη λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς αυτές υποστηρίζονται με επιπλέον σύστημα αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (UPS). Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η λειτουργία του αξονικού τομογράφου η οποία για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή από εξωτερική παροχή ρεύματος, ωστόσο σε συντονισμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας και με την συνεργασία των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έγινε διαχείριση όλων των περιστατικών που έχρηζαν τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης».

Μίνα Γκάγκα: Αξιολόγηση και τεκμηρίωση της καινοτομίας

Στην αναγκαιότητα ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας, με δίκαιη πρόσβαση και κατανομή των πόρων, καθώς και με αξιολόγηση και τεκμηρίωση της καινοτομίας, αναφέρθηκε  η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας  Μίνα Γκάγκα, στην ομιλία της με θέμα «Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις για το Σύστημα Υγείας του Μέλλοντος», στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Όπως ανέφερε, ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα προσβάσιμο σε όλους σύστημα υγείας είναι το αυξανόμενο κόστος της υγείας που οφείλεται στα νέα φάρμακα που αναπτύσσονται, αναφέροντας ότι η λύση βρίσκεται στην τεκμηριωμένη αξιολόγηση του οφέλους τους.

Στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση και αναμόρφωση του συστήματος υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι και η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί να είναι ολιστική περιλαμβάνοντας ασφαλώς την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε η κ. Γκάγκα, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με τη θέσπιση του προσωπικού ιατρού. Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανισοκατανομής ιατρών στις διάφορες ειδικότητες που πρέπει να αντιμετωπιστεί ήδη από το Πανεπιστήμιο, ενώ είπε ότι θα πρέπει και η νοοτροπία των επαγγελματιών υγείας, δήλωσε, θα πρέπει να δίνει έμφαση στη στήριξη του ασθενή. Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη να βελτιωθεί η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία και να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε να μην περιθωριοποιούνται και αποκλείονται από την κοινωνία.

Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες βράδυ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγειάς με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία και οργάνωση εντός αυτοτελούς συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, ο καθορισμός των δομών και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους, η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν και η θεσμοθέτηση του πλαισίου επιτρεπτής οικονομικής ενίσχυσής τους. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των ΦΥΚ, η πρόβλεψη δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των φαρμακευτικών κ.ά.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανανεώνονται για ένα χρόνο οι συμβάσεις του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού ενώ ανανεώνονται και οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Παράλληλα ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων όσων προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά, ανεξαρτήτως της επιστροφής στα καθήκοντα τους των υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή. Σε ότι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά την περίοδο 2022-2023 ορίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

 

FlexiOH Αδιάβροχος Γύψος: Το ορθοπεδικό σύστημα ακινητοποίησης άκρων Νέας Γενιάς

Η εταιρεία Hippocrates Top Pharmacy που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την εμπορία ιατρικών ειδών από το 1997, πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά εμπλουτίζοντας την οικογένεια των προϊόντων της με το προηγμένο σύστημα ακινητοποίησης άκρων  FlexiOH.

Το FlexiOH είναι ένα πρωτοποριακό πλενόμενο ορθοπεδικό σύστημα ακινητοποίησης αρθρώσεων που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί ολιστικά το τραυματισμένο ή σπασμένο μέλος,  επιτρέποντας ταυτόχρονα το δέρμα να αναπνεύσει.

Αυτός ο μοναδικής σύστασης εύκαμπτος νάρθηκας κατορθώνει, με τη βοήθεια της συσκευής φωτός Rizycure (ή με το άμεσο ηλιακό φως) να μετατραπεί εντός 3-10λεπτών(αναλόγως μεγέθους) σε έναν σκληρό, άκαμπτο νάρθηκα που προσφέρει πλήρη ακινητοποίηση και είναι απόλυτα βιοσυμβατός με το δέρμα(πιστοποίηση κατά ISO 10993-10).

Το FlexiOH πλεονεκτεί καθώς:

 • Παρέχει ανώτερη άνεση στον ασθενή.
 • Εξασφαλίζει την απαραίτητη οξυγόνωση του δέρματος, το δέρμα παραμένει υγιές.
 • Διευκολύνει την κυκλοφορία του αέρα.
 • Αποφεύγονται μολύνσεις και δυσάρεστες οσμές.
 • Είναι αδιάβροχο, ιδιαίτερα φιλικό σε θαλασσινό, τρεχούμενο νερό και ιδρώτα, στεγνώνει εύκολα.
 • Εσωτερικά, ειδικός αφρός παρέχει προστασία έναντι του σκληρυμένου πολυμερούς.
 • Δεν επηρεάζει την ακτινολογική απεικόνιση.
 • Σε 8 τύπους, με διάφορα μεγέθη.

Επίσης,

 • Σύντομη διαδικασία τοποθέτησης(3-10 λεπτά).
 • Ειδικό φερμουάρ ή Velcro, για δυνατότητα τοποθέτησης, αφαίρεσης και επανατοποθέτησης.
 • Το πολυμερές από εύκαμπτο γίνεται άκαμπτο, σκληρό και ασφαλές με την χρήση της συσκευής Rizycure.
 • Εύκολη αφαίρεση.

 

Επικοινωνία

Τ: 2310/586 690-9

Mob.ph.: 6946/ 929 408

F: 2310/ 586 698

http://www.hippocratestopmedical.com

 

10 χρόνια λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Τα 10 χρόνια λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας εορτάσθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα  Τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 2009 υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society- SIS) και από το 2013 τελεί  και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) και Διευθυντής της Σχολής Μαστολογίας,  Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα απεύθυνε ένα ξεκάθαρο και καλά προετοιμασμένο λόγο, στον οποίο αναφέρθηκε στην ίδρυση και στον τρόπο λειτουργία της Σχολής.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη προσφορά των Ιατρών Συναδέλφων της που διδάσκουν στη Σχολή αφιλοκερδώς.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, στον χαιρετισμό του τόνισε τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, που δίνει σε Ιατρούς τη δυνατότητα της  πιο εξειδικευμένης γνώσης σε αυτήν. Ο Υποναύαρχος, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΝ, Αντώνης Παπαγεωργίου, εξήρε το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Σχολής  Μαστολογίας καθώς και την προσωπικότητα και επιστημονική οντότητα ως Χειρουργού Μαστολόγου της κ. Μουζάκα   και ευχήθηκε Καλές επιτυχίες στο έργο της Σχολής και  Καλές Γιορτές.

Ο Πρόεδρος της SIS, Kαθ. κ. Schlomo Schneebaum Καθηγητής από το Ισραήλ, συνεγχάρη την Πρόεδρο της ΕΕΜ και Διευθυντή της Σχολής καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΜ για το έργο  τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας που πρόκειται να λάβει χώρα στη Ρόδο, 3-6 Μαΐου 2023.

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα που σχετίζονται με θετικό τεστ covid και ρινοϊού

Τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open με θέμα την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου και συμπτωμάτων που σχετίζονται με θετικό τεστ covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μελέτη ασθενών μαρτύρων η οποία διεξήχθη μεταξύ θετικών συμπτωματικών ατόμων όλων των ηλικιών που συμμετείχαν σε μια κοινοτική μελέτη επιτήρησης στην Κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022. Οι αναλύσεις περιλάμβαναν δεδομένα από 23.498 άτομα. Η διάμεση (IQR) ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 34,33 έτη, 13.878 (59,06%) ήταν γυναίκες, 4.018 (17,10%) ανήκαν στην ασιατική φυλή, 654 (2,78%) ανήκαν στη μαύρη φυλή και 2.193 (9,33%) ανήκαν στην ισπανική φυλή. Η στενή επαφή με ένα άτομο θετικό στον SARS-CoV-2 και η απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης  ήταν οι μεταβλητές που σχετίστηκαν περισσότερο με τη θετικότητα της δοκιμασίας για SARS-CoV-2, αλλά και οι δύο εξασθένησαν κατά την περίοδο της μετάλλαξης Όμικρον. Η επαφή με ένα εμβολιασμένο άτομο έναντι του SARS-CoV-2 συσχετίσθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες θετικής δοκιμασίας SARS-CoV-2 συγκριτικά με την επαφή με ένα μη εμβολιασμένο άτομο έναντι του SARS-CoV-2. Ο πονόλαιμος σχετιζόταν με λοίμωξη από το στέλεχος Όμικρον αλλά όχι με λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τους συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν πλήρως με μία αναμνηστική δόση ήταν 93% για το στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν ήταν σημαντική για το Όμικρον. Οι μεταβλητές που σχετίζονταν με τη θετικότητα στη δοκιμασία ρινοϊού περιλάμβαναν ηλικία μικρότερη των 12 ετών  και εμφάνιση ρινικής καταρροής ή βουλωμένη μύτη. Τα άτομα που ανήκαν στη μαύρη φυλή και τα νοικοκυριά με 5 ή περισσότερους ανθρώπους παρουσίασαν σημαντικά θετική συσχέτιση τόσο με θετική δοκιμασία SARS-CoV-2 όσο και με θετική δοκιμασία ρινοϊού.

Το Magic Bus του Διαβήτη επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω πανδημίας, το Μαγικό Λεωφορείο του Διαβήτη της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» επιστρέφει! Ντύνει τα μηνύματα της πρόληψης με τη μαγεία των Χριστουγέννων και για μια ακόμη χρονιά βγαίνει στους δρόμους και στις πλατείες της Αττικής για να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για το διαβήτη.

Μουσική, παιχνίδια, δρώμενα, περιμένουν από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς ή τους παππούδες τους που θα τα συνοδεύουν στις πλατείες του λεκανοπεδίου, για να διασκεδάσουν όλοι μαζί, να φωτογραφηθούν μέσα στο Χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο λεωφορείο που μεταμορφώθηκε σε παραμυθένιο, αλλά πρωτίστως να ενημερωθούν.

Οι ενήλικοι συνοδοί θα μπορούν να μετρήσουν τη γλυκόζη τους, να ενημερωθούν για το διαβήτη και τον εμβολιασμό και να λύσουν τις απορίες τους από την επιστημονική μας ομάδα, που αποτελείται από γιατρό -διαβητολόγο, διατροφολόγο και ποδολόγο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Το δρομολόγιο του Μαγικού Λεωφορείου περιλαμβάνει τις εξής στάσεις: 18 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Κοραή,

19 Δεκεμβρίου στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής

20 Δεκεμβρίου στο εμπορικό κέντρο του Χολαργού

21 Δεκεμβρίου στον Δρόμο των ποιητών στη Γλυφάδα

22 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Φλοίσβου) στο Φάληρο, 23 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Περιστερίου. Ωράριο: 10.30 το πρωί έως 15.30 το μεσημέρι